Včera jsem konečně nainstaloval objednaný Coolermaster Aquagate MINI R120 >:}. A vzhledem k vynikající ceně (1180kč s daní) se IMHO jedná u super koupi.
Nejdřívě se mi nechtěně dostala do ruky 80mm verze, bohužel jsem jí nemohl rozebrat, ale alespoň jsem zkouknul radiátor a zbytek vybavení. Jediný rozdíl je velikosti radiároru, ventilátoru a mřížky. Bohužel radiátor je příliš malý a pokud budete kupovat, tak doporučuju jedině 120mm verzi.
Příslušenství 120mm verze:
Co vás zarazí hned po vyndání z krabice je "přelévání" vody v radiátoru. Podle Coolermaster fóra je v obvodu asi 2/3 chladicí kapaliny, než kolik se dovnitř skutečně vejde.
Instalace je bezproblémová, i když v recenzích píšou, že je pro jednoho člověka těžko proveditelná, já jsem s ní problémy neměl.
Po zapnutí PC začne čerpadlo pumpovat vodu, ozve se takový podivný čvachtání, které trvá pár vteřin a pak už je slyšet jen vrčení čerpadla. Pokud se chcete zbavit tohoto zvuku stačí doplnit do okruhu víc chladící kapaliny (ztráta záruky!!). Doplnění kapaliny by nemělo mít vliv na výsledné teploty, teda alespoň podle postů na coolermaster fóru.
K radiátoru se dodává 120mm ventilátor (12V, 0,5A) s regulací do PCI záslepky. K regulaci je použit 10k proměnný rezistor a ten budete na 100% potřebovat. Ventilátor je totiž na plné otáčky (2800RPM) neskutečně hlučný. Udávaná hlučnost je 39,2dB, dá srovnat s originálním chladičem Ati radeon x800, který má při plných otáčkách podobnou hlučnost. Zpracování ventilátoru je dost mizerné. Hodně ostré hrany a samé špičky.
Radiátor je celohliníkový a lze na něj namontovat dva 120mm ventilátory.
Blok je vyrobený z mědi a nese i čerpadlo, které údajne protáhne 45l/hod a má spotřebu 9,2W. Hlučnost je 18,4dB u 120mm verze. Zpracování mi přišlo kvalitní a lapování určitě nebude potřeba.
Poslední důležitou částí jsou hadičky. Ty mají být dlouhé 30cm, ve skutečnosti jsou trochu kratší. Jsou vyrobené z nějaké gumy a mají vnitřní průměr 6,5mm a vnější průměr 10mm.
TEST:
Tak se konečně dostávám k teplotám, porovnání mám pouze s BOX chladičem na 2500ot. V case Eurocase ML5412 jsou 4 80mm ventiálotory (dva nahoře v case - vyvrtané díry, jeden klasicky vzadu a jeden ve zdroji) a bočnice z děrovaného plechu.
Sestava:
Pentium4 530 3.0GHz (1MB cache, 90nm, E)
Asus P5GD1-VM (i915G)
x800GTO Fireblade 12 ppl ( 400/980@560/1240)
V prime95 po dvou hodinách.
Intel BOX chladič + ventilátory na 12V = 58°C
Intel BOX chladič + ventilátory na 7V = 65°C
Aquagate R120 + ventilátory na 7V + 1 ventilátor na RAD (cca 1500RPM) = 44°C
Aquagate R120 + ventilátory na 7V + 2 ventilátory na RAD (cca 1500RPM a Xilence 1300RPM ) = 38-39°C
Idle:
Aquagate R120 + ventilátory na 7V + 2 ventilátory na RAD (cca 1500RPM a Xilence 1300RPM ) = 29°C
Intel BOX chladič + ventilátory na 12V = 35°C
Více informací a tuning tohoto chlazení najdete na Coolermaster forum.
EDIT: přidány IDLE teploty