Jen pro informaci (dalsi spousta dat je na www.czfree.net).
Stavel jsem prave ted jednu. Mam spoj na cca 60m, na "pendreky" to sice jde, ale jen kolem 11Mbit (= max b). Protoze mame krabky Gckovy (WRT54G), a to chce signal lepsejsi (s pendrekem nekde na urovni -80dB), tak sem zbastlil plechovku.
Jako zaklad pozlouzila plechovka od broskvi (za 15.50 a napln je pozivatelna), prumer nekde tesne pod 10cm, delka(vyska) cca 12cm.
Na vypocet vzdalenosti ode dna jsem pouzil xls (preci nebudu ruco pocitat vlnovy dylky ...) z jednoho z navodu (ze slovenska) uvedenych ve FAQ czfree.
Po umyti jsem vyvrtal diru o fous vetsi nez prumer "zobaku" na N konektoru (pouzil sem panelovej N-konektor samecek/male 205-200 za 65,- od http://www.rasel.cz/). Pak prislo napajeni dratu o prumeru cca 3mm, kterej bylo treba decentne ofrezovat na konci, aby se vesel do zobaku. Po pripajeni jsem zjistoval jak ma byt dlouhy (vcetne zobaku) a protoze sem na netu nasel udaje od 26 do 31mm, stipnul sem ho tak "prumerne".
Ted prislo trochu neprijemny prace s pridelanim konektoru k plechovce. Mam totiz jen malou pajku, sroubovat se mi to nechtelo a na takovou plochu to nebylo pajeni, ale spis lepeni cinem a kalafunou. Ve finale to celkem drzi a zaric se nedotyka plechovky.
Za predpokladu, ze budu verit vyrobci, ze pendrek ma 2dBi a ze budu verit mereni WRTcka, sem za cca 1/2 hodky ziskal antenu, ktera ma zisk (vcetne utlumu na 1,5m kabelu RG58 + konektorech) 7dBi. Signal na druhe strane se zlepsil o 5dB. Trochu jsem stahnul vykon, abych nebyl pres GL a zustal sem na +3dB na druhe strane (= +100%).
Rate vyskocil z prumernych 11 na 18 - 24Mbit (teoreticky, real je tak 1/2).
Co me to stalo:
1x reverzni TNC samecek/male 207-302 za 99,- (to je konektor na to WRTcko)
1x N-konektor samicku/female 205-100 za 65,-
1x panelovej N-konektor samecek/male 205-200 za 65,-
1,5m kablu RG58 (je to smejd, ale na tuhle vzdalenost staci bohate) cca 20,-
Plechovka s obsahem za 15,50,-
trochu cinu a prace.