Hodne lidi tu ma nebo doporucuje chlazeni grafiky chladicem na cpu...
Otazka zni : jak dlouha bude zivotnost vetracku urcenyho na provoz ve vertikalni poloze (cpu, zdroj,case,....) pri pouziti horizontalne a vzhuru nohama, tzn. pasiv nahore, vetracek dole.
Nebo pouziti nejakyho jednotlivyho xxmm X xxmm fanu do tyhle polohy(nikde jsem nenasel nejakej vetracek kterej by mel primo v popisu ze muze ject i naplocho a vzhuru nohama.)
vsechno je mysleno dlouhodobe na nekolik let (ne prechodne na par mesiců) jako plnohodnotny dlouhodoby chlazeni grafiky na treba 3 - 4 roky.
co radsi koupit pro tuhle polohu ?
*kulickovyma ložiskama (to se zda nejrozumnejsi) ADD: ted sem rozebral straryho CM s kulickovejma loziskama a turbinka je zajistena proti vypadnuti podobne jako u kluznyho tzn. takova ta vetsinou plastova pojistka (ted nevim jak se to jmenuje) co zapadne do drazky v hridelce turbiny)
*klasickej kluznej (ty uz mi takhle odesli (z cpu), a to jenom pri chlazeni disku pod uhlem cca 45° zezhora)
*nebo nejakej jinej treba nejakej AC s Hydro suspension bearing nebo neco jinyho s jinejma vymozenostma
*neco jinyho
ADD: takze kulickovy a kluzny vetracky maji stejne zpusob zajisteni turbiny, tzn. kdyz se da vzhuru nohama zacnou asi bejt dost velky naroky prave na tu pojistku ktera normalne slouzi spis k tomu aby se turbina nevyklepla nebo nevytocila ..a ta je z plastu (nebo z shit plechu)a tenka tak 0.3 - 0.5mm....
jinak tam tu vrtuli drzi uz jenom magneticky pole a to jestli se nepletu tak pri zapnuti slábne. Ale jestli kecam blbosti tak me opravte
Jinak tu mam AC s HSB ale do toho se mi moc nechce liz, protoze nenim co na me vodsat vsechno vyleti![]()
piste vsechno a hlavne se ozvete ti, co takle chladite/chladili GK