Výsledky 1 až 10 z 10

Téma: odporovy stromecek

Standardní odporovy stromecek

Prosim o pomoc s navrhem nasledujiciho obvodu.
    Potrebuji predelat odporove ovladani autoradia.
    V aute mam packu, ktera ma 4 polohy, vyvedeno je na 2 draty.
    polohy maji odpor 1, 57, 124, 284 ohmu.
    co potrebuji je "zkonvertovat" odpor nasledujicim zpusobem
    1 -> 23k6
    57 -> 16k8
    124 -> 12k1
    284 -> 8k8

nejak nemuzu prijit na zpusob jak toho docilit.
    poradite prosim?

Senior Member Avatar uživatele D_a_v_i_d
    Věk
    44
    Vliv
    358

Standardní Re: odporovy stromecek

No tak to bude asi prachobyčejný odporový (napěťový) dělič, čili přepájet do každé "sekce" příslušné odpory, ne? Ty současné (1 - 57 - 124 - 284) tam necháš?

Předpokládám, že by to mohlo vypadat nějak takto

http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Spannungsteiler.svg

Čili tou "páčkou" ovládáš, na kterou výstupní svorku to bude připojeno a kolika odpory za sebou to tedy poleze...

Čili

8k8 do první "sekce"
    (12k1 - 8k8 ) do druhé
    (16k8 - 12k1 ) do třetí
    (23k6 - 16k8 ) do poslední

doufám, že si z tý elektriky ještě něco pamatuju
    A Jedi gains power through understanding; a Sith gains understanding through power

Destkop machine: Intel Core i5 2400/MSI P67A-C45 /2x4 GB DDR3 1333 MHz/Sapphire HD6790/22" LCD HP w2216/DSL 8MBit connected
    Na filmy v posteli: Lenovo IdeaPad S9e/1,6 GHz Intel Atom, 1 GB RAM, 80 GB HDD
    Na práci: Dell E5500/T9550 2,66 GHz Intel, 3 GB RAM, 120 GB HDD

prepajet ty odpory by samozrejme bylo reseni, ale rad bych se mu vyhnul protoze jsou nekde uvnitr te packy.

potreboval bych neco takoveho co by vystupni odpor nasobilo v zavislosti na tom vstupnim odporu.

Senior Member Avatar uživatele D_a_v_i_d
    Věk
    44
    Vliv
    358

Jo TAKHLE, tak to promiň, nepochopil jsem zadání Tak to už asi bude "menší prdel" a nechám to rád zkušenějším

Čili jestli to dobře chápu, ty potřebuješ na "výstup z páčky" hodit "něco", co v případě, že tam bude 1 - dá 23k6, 57 - 16k8 atd., je to tak?
    A Jedi gains power through understanding; a Sith gains understanding through power

Destkop machine: Intel Core i5 2400/MSI P67A-C45 /2x4 GB DDR3 1333 MHz/Sapphire HD6790/22" LCD HP w2216/DSL 8MBit connected
    Na filmy v posteli: Lenovo IdeaPad S9e/1,6 GHz Intel Atom, 1 GB RAM, 80 GB HDD
    Na práci: Dell E5500/T9550 2,66 GHz Intel, 3 GB RAM, 120 GB HDD

jojo presne tak, snazil jsem se nad tim chvili badat, ale nic me nenapadlo (ale nemam elektrotechnicke vzdelani, jsem maximalne schopnej spajet neco dle schematu)

Na to bude potřeba pár aktivních prvků (tranzistory) nebo možná dokonce operák. Na páčce jsou moc malé hodnoty, aby s tím šlo něco udělat pasivně, nehledě na to, že potřebuješ se zvyšujícím se odporem páčky zmenšovat výstupní odpor.
    IMHO to bude větší drbačka než tu páčku rozdělat a přepájet odpory v ní.
    Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím hodnocení/reputaci/karmu - prostě ikonku s vahami pod avatarem.

Kdo vás kdy a za co ohodnotil uvidíte ve svém Uživatelském panelu.

Řešením by bylo tu páčku napájet přes odpor nějakým napětím - tím se na ní vytvoří vždy nějaký úbytek napětí. A ten úbytek porovnávat pomocí operačních zesilovačů s nějakou referencí (zapojení komparátor - viz wikipedie).

No a ten odpor bych realizoval pomocí čtyř sériově zapojených odporů a každý ten odpor by přepojoval/odpojoval MOS FET na základě výstupu těch operáků. IMO by stačily 3 OZ a 3 MOSY, protože jedna poloha by byla "default" - asi ten 1 Ohm.

Celkem je tedy třeba 1x čtyřnásobný OZ, 1x zenerka/reference, 3x MOSFET a cca 10x odpor.

EDIT: MOSFETy by šli nahradit integráčem a zenerka také není třeba, takže by stačily dva integráče a pár odporů a napájet by to šlo na univerzální desku.
    Naposledy upravil Iguaner; 05.09.2009 v 10:28.
    I pes ma svuj den .... a dnes je ten den a já jsem ten pes.

a sakra, uz na me mluvite sproste
    pujdu se podivat dovnitr te packy... myslel jsem ze to bude jednoduche

No a to se ještě nebavíme o výrobě plošňáku, výpočtu hodnot atd.

Nicméně šlo by to zjednodušit tím, že by se použila částečně hotová konstrukce "indikátor výkonu"/"indikátor vybuzení". Schéma např. zde http://img.hw.cz/i/Indikator-vybuzen...tav/schema.gif no a ty bys místo toho odporového děliče měl to svoje tlačítko a místo těch diod ty přepínače.

Případně to lze celé udělat mikroprocesorem s A/D převodníkem
    I pes ma svuj den .... a dnes je ten den a já jsem ten pes.

jj, variant je celkem dost (různě náročných na čas, zručnost a finance), ale právě kvůli dalším (s)potřebám jsem doporučil právě to přeodporování páčky...
    Neděkujte, nenadávejte, pokud se vám něco líbí nebo nelíbí, používejte prosím hodnocení/reputaci/karmu - prostě ikonku s vahami pod avatarem.

Kdo vás kdy a za co ohodnotil uvidíte ve svém Uživatelském panelu.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání