Výsledky 1 až 15 z 15

Téma: RAID2RAID vs RAID2EIDE - rychlost ???

Standardní RAID2RAID vs RAID2EIDE - rychlost ???

Zdar !

Pred tim, nez jsem si koupil SATA HDD, jsem mel jeden na EIDE (system) a druhej na RAID (EIDE suplik) a prenos dat byl super....

Ted jsem ale zapnul SATA a ten je RAID0 a suplik je RAID1. Ne, ne by to bylo pomaly, ale nemam radsi ten suplik dat na EIDE - NEBUDE TO RYCHLEJSI ?

Da se nejak udelat, aby mi obcas naBOOToval ne z RAID 0 (SATA) ale z RAID 1 (suplik) ?

-board ASUS P4PE.

Standardní

jak tak ctu ten tvuj dotaz - se mi zda, ze si pletes dojmy a pojmy - tak za 1) RAID = http://www.acronymfinder.com/af-quer...t&Acronym=RAID tj 2 a vice disku v tzv. poli
    pouzivaji se ruzne mody, z nihz na low cost onboard radicich se nejvice pouzivaji zhruba
    RAID0 = stripping = data jsou rozhazovana na ruzne disky v urcenych kvantech a to tak, ze se pri prenosu vyuzije rychlost i kapacita vsech disku
    RAID1 = mirroring = data jsou zrcadlena (alias plne zalohovana) na dalsim disku, kapacita i rychlost ~ jako u 1 disku

nevim presne jak je to u tvoji desky (http://www.asus.com/mb/socket478/p4pe/overview.htm,http://www.digital-daily.com/motherboard/asus-p4pe/) ale u moji 8rda3+ je sata reseno pres externi PCI radic takze rychlost sata je stejne omezena volnou kapacitou na PCI....

rychlost disku si muzes porovnat napr. v HDTachu, SiSoft Sandre nebo v ATTO disk bencharku - coz ale presne neoodrazi real time vykon - ktery zalezi i na nastaveni systemu, ovladacich apod...
    Black panther - Intel E8400 (SLB9J), GigaByte EP45-UD3R, A-Data 2x2GB Vitesta, Gainward ATi/AMD Radeon 4870 512MB Gold Sample, Creative Audigy2 ZS, Samsung HD642JJ (AJ26 SMART error) + WD 6400AAKS + Samsung HD 322HJ, NEC 4571A DVD-RW, Enermax PRO82+ 525W, BenQ FP241W 24" 1920x1200, Microsoft Wheel Mouse Optical, Chicony KU-0108 mm keyboard, Microsoft VX-1000 camera, Microsoft Windows Vista Home Premium 64bit
    My gadgets : custom CIR receiver, RDS receiver (for TV card), no-more-screwdriver-mobo-powerup, Atmel 89cx051 LPTprog, N3310 LCD, ...

Standardní

No, takhle jak to popisujes, sem si puvodne taky myslel, ze to funguje.

Taky jsem si puvodne myslel, ze kdyz na svoji desce zapnu SATA, uvidim to v biosu a ne, ze se mi to bude mapovat pres Raid.

Kdyz to ale zapnu, mam proste C - RAID SATA a D - RAID EIDE HDD v supliku. Neni to ani mirror ani diskove pole, proste normalne dva disky C a D.

Asi je to ale fakt rychlejsi, nez kdybych mel suplik ne pres RAID, ale pres normalni EIDE....

mrtvej brouk mince Avatar uživatele mISHA
    Vliv
    357

Standardní

ono je to tam napsane asi proto, ze mas na desce jeste klasicky ATA radic, ktery se hlasi jako RAID radic a SATA ktery ma take podporu RAID.

a pac si na ten supl pouzil prave ATA RAID radic, tak to hlasi toto. stejne tak ten SATA. jinak je to uplne jedno kde co je pokud mas ty radice skrz SB chipsetu. pokud je mas jako externi skrz PCI sbernici, muze tam dochazet k jistym omezenim ( ktere vetsinou ale jako normalni uzivatel nepoznas )
    zaklepal nozickama, ale nastesti predtim stihl uvalet svou kulicku

Standardní

No jasne....

Ale muzu ti rict, ze kdyz jsem puvodni suplik EIDE supl na ATA RAID, poznal jsem to hned....

A proto se ptam...

No, ale pres RAID je to urcite nejrychlejsi...

Vliv
    357

Standardní

Citace Původně odeslal jonka
    No jasne....

Ale muzu ti rict, ze kdyz jsem puvodni suplik EIDE supl na ATA RAID, poznal jsem to hned....

A proto se ptam...

No, ale pres RAID je to urcite nejrychlejsi...
    tak jiste zlepseni tam je, ale hlavne se to pozna pri kopirovani z disku na disk, pokud jsou oba na jine ksande ( nejlepe na jinem radici - ale jak sem psal ne na PCI sbernici )

Standardní

O PCI se tady vubec nebavim....
    Mam vse ON BOARD.

A na jedne ksande to taky nemam, protoze SATA a ATA - vsak vis....

Vliv
    357

Standardní

O PCI se tady vubec nebavim....
    Mam vse ON BOARD.

A na jedne ksande to taky nemam, protoze SATA a ATA - vsak vis....
    onboard neznamena, ze to neni pci

Standardní

Ted ted uz jsem z toho uplne vedle....

Jak se teda pozna PCI ?

Vliv
    357

Standardní

Ted ted uz jsem z toho uplne vedle....

Jak se teda pozna PCI ?
    keby si cetl pozorneji to co jsem psal, tak vis

komunikace s ATA diskovymi jednotkami muze byt skrz radic na desce ( onboard ) anebo externim ( vetsinou PCI karta ).

onboard radic znamena pouze to, ze je integrovan na MB. nyni zalezi na chipsetu. nektere chipsety maji v sobe krome zakladniho ( pristupneho z BIOSU ) radice jeste pridavne PATA ci SATA radice a to jeste jednou napsano znamena, ze jsou INTEGROVANE VNE NEBO ZAROVEN S SB ( south bridge ). to je napriklad KT600 se svym SATA. druha moznost je to, ze onboard radic sice je, ale NENI integrovan zaroven s SB a je resen pomoci externiho cipu, ktery je pripojen vetsinou skrz sbernici PCI ( coz jak uz jiste pochopis neznamena pouze zasuvnou kartu ). no pro priklad trebas nForce2 se svym SATA...

kapisto?

Vliv
    357

Standardní

a jak se to pozna? staci se podivat do specifikace chipsetu ( anebo rict, co mas za desku )

Standardní

Kdyby si cetl pozorne, vedel bys od prvniho prispevku, ze mam desku ASUS P4PE s chipsetem Intel 845.

Taky jsem psal, ze suplik pres RAID je rychlejsi, nez pres EIDE, takze to asi nebude PCI....

Ale o tom, ze muze bit neco PCI i primo na boardu, jsem fakt nic netusil...

Vliv
    357

Standardní

Kdyby si cetl pozorne, vedel bys od prvniho prispevku, ze mam desku ASUS P4PE s chipsetem Intel 845.

Taky jsem psal, ze suplik pres RAID je rychlejsi, nez pres EIDE, takze to asi nebude PCI....

Ale o tom, ze muze bit neco PCI i primo na boardu, jsem fakt nic netusil...
    vidis, tu malou zminku sem prehledl jinak o te rychlosti vim.

ad PCI: to neni jen konektor, to je sbernice pres kterou radic procesoru ( NB ) komunikuje se svetem...

Standardní

jak to myslíš?
    co z toho není PCI ?

Vliv
    357

Standardní

jezisi to je debata. tak pro ukazku blokove schema me desky ( prefocene, skenovat se mi to nechtelo )

schvalne si vsimete dole, jak je na PCI pripojeno HPT372 a nad tim na VT8237 ( coz je NB ) je pripojen SATA...

z toho je jasne videt jak je to udelane a kde je omezeni. jak je to u te asusky netusim. zkus zabrousit na web vyrobce...

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání