Ahojte veľmi by ma zaujímalo čo to ten wafer vlastne je.
Díky !
Ahojte veľmi by ma zaujímalo čo to ten wafer vlastne je.
Díky !
Je to křemíková destička(kolečko, průměr třeba 300mm u Intel), ze které se vyrábějí procesory(jádra) nějakou nevím název technikou(maska se prosvětlí určitým zářením a na desce vznikají ty spoje, tranzistory). Ty kolečka se řežou z válečku(zase sakra nevím název
), už sem se o to dlouho nezajímal, ale řek bych , že mě někdo poučí
Spočítej si jak je velká plocha jádra u třeba Bartona, a spočteš si, kolik čipů lze vyrobit z jednoho plátku(waferu). AMD má myslím 240mm wafery, ale ruku do ohně za to nedám.
MB G... a to už taky není pravda ;)
A nekřičte na mě, pokud jsem plácnul nějakou hloupost ...........
myslim ze etraz sa pouziva na osvetlovanie ultrafialova technika a system SOI (Silicone On Isolator)Původně odeslal Millisx
valcek sa nazyva monokrystal
okrem osvetlovania sa to cele este viackrat lepta, pokovuje a naparuje v roznych kombinaciach a sajrajtoch
podrobnejsie sa to ucime v skole ale tu sa mi to vypisovat nexce
Nějaké články byly tuším na PCT i SHV, třeba http://www.svethardware.cz/art.jsp?d...hlight=0,wafer
a taky jsme se to učili dopodrobna, ale už je to nějaký pátek zpátky a v praxi mi to na nic není, tak jsem pozapoměl![]()
Ako už povedal Millisx je to kruhová kremíková doštička, ktorá je základom dnešných CPU, GPU, NB, SB a kadejakých zložitých integrovaných obvodov. Na tento základ sa naparí vodivá vrstva, prepália sa vodivé cesty, naparí sa na to izolant a celé sa to niekoľkokrát zopakuje. A potom z toho vyrežú jednotlivé kusy integráčov...
Len sa mi zdá, že waferom sa to nazýva, až pred rezaním na jednotlivé kusy integráčov, keď už je to defakto takmer hotové...
i5 2500K, Asus Maximus IV Gene Z, 16GB DDR3 1600 Corsair Vengeance, Gigabyte GTX480, Intel 320 160GB + 3,64TB HDD by 4xWD, LG GH22LS30, Creative Inspire T5400, Enermax Pro82+ 620W, LCD Philips 240PW, watercooled
Under construction: C2Q 6600 (OC ~3GHz=334x9), Asus Maximus II Gene, 4x2GB DDR1066 Kingston HyperX, NVidia Asus 280GTX
Já bych řek, že wafer se nazývá ten oplatek křemíku.
tagze :
technologie vyroby polovodicov :
dopovanie primesami :
difuzia / prenikanie vplyvom teploty /
jonova implantacia / prenikanie vplyvom kinetickej energie vo VN Elektrickom poli/
leptanie :
mokré - kyseliny - fosforecna, sirova , fluorovodikova , nanostrip , mikrostrip , dusican , sirova ,
suche : plazma
nanasanie vrstien materialov :
epitaxný rast
CVD - chemical vapour deposition
PVD - physical vapour deposition
naprasovanie
suroviny : fosfín & diboran - bojové plyny , xylén , silan , arzín ,
hlinnik
opticke spracovanie / FOTOLITOGRAFIA /:
nanasanie laku - pozitivny,negativny
osvit cez masku : ortutove vybojky - pouzivane I a G ciary svetelneho spektra
osvit celej dosky - klasicky sposob
osvit casti dosky cca 12x12mm po krokoch - zariadenia STEPPERy
vyvolanie vo vývojke - negativna,pozitivna
no a medzitym cistenie , susenie , transport
a nakoniec pasivacia a brusenie zadnej strany na pozadovanu hrubku
hadam vam to tagto v ryxlosti bude stacit![]()
NTB - nejake Lenovo
PC - Intel i5 netaktovany
fotoze : Panasonic DMC-TZ20 + DMW-MCTZ20E
technical diver , deep full nitrox 75m :)
mas v tom troxa bordel ale to nevaPůvodně odeslal LtK
![]()
1 krok : cista doska Si
2 oxidacia povrchu
3 litografia - nanesenie laku , osvit ,vyvolanie
4 leptanie povrchu dosky - odleptanie oxidu
5 leptanie fotorezistu-laku
6 difuzia ...kde je neodleptany oxid dopant nenadifunduje do cistej Si vrstvy- alebo implantacia tadial neprerazi atomy dopantu
totok je zrychlika 1 uroven pre IO
podla zlozitosti je urovni 3-25
jj je to tagMillisx
Já bych řek, že wafer se nazývá ten oplatek křemíku.
a to z coho sa to rezie / ten Si valec / sa vola INGOT
NTB - nejake Lenovo
Sem si to myslel, ale už z fyziky na základce mám pojem ingot spojený s ocelí(kdo ví proč??Původně odeslal proe
), tak sem nechtěl střelit mooc vedle
![]()
No možno ten bordel v tom aj je, presný postup mi už, odvtedy čo sme sa to učili, z hlavy vyfučal, ale v podstate všetci vravíme to isté. Na Si dosku sa nanesú vrstvy spojov a z nej sa narežú ne jednotlivé integráče... A tá doska je ten wafer...Původně odeslal proe
Presný technický popis výroby je asi tomu, čo sa pýtal k ničomu, keď ani nevie čo to wafer je...![]()
i5 2500K, Asus Maximus IV Gene Z, 16GB DDR3 1600 Corsair Vengeance, Gigabyte GTX480, Intel 320 160GB + 3,64TB HDD by 4xWD, LG GH22LS30, Creative Inspire T5400, Enermax Pro82+ 620W, LCD Philips 240PW, watercooled
Under construction: C2Q 6600 (OC ~3GHz=334x9), Asus Maximus II Gene, 4x2GB DDR1066 Kingston HyperX, NVidia Asus 280GTX
no........ nie len na nu ale hlavne DO NEJNo možno ten bordel v tom aj je, presný postup mi už, odvtedy čo sme sa to učili, z hlavy vyfučal, ale v podstate všetci vravíme to isté. Na Si dosku sa nanesú vrstvy spojov a z nej sa narežú ne jednotlivé integráče... A tá doska je ten wafer...
Presný technický popis výroby je asi tomu, čo sa pýtal k ničomu, keď ani nevie čo to wafer je...
to co som hore secko napisal mam v reale rovno pod rukami !!!!!!
jedy , zieraviny , otravne plyny - to je moje pracovne prostredie![]()
ON Semiconductor Piestany rulezzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
IMHO....kazdy ras umre ....ja aspom budem vediet preco![]()
edit : no co je wafer us vje ........ tag sa moze zahlbit vjacej![]()
NTB - nejake Lenovo
OK, Janosik sa môže vzdelávať...Původně odeslal proe
PS: A Ty sa toľko nezlosti, bo to škodí zdraviu...Howgh...
ale ja sa nezlostim![]()
len ze z jedneho bordelu /Atomova elektraren / som odisiel a do dalsieho prisiel![]()
inac som vcelku spokojny...konecne som donuteny trepat po ENG - trening s dodavatelom zadaraa kurzy prjamo v podniku tagisto
editokusam sa vyrobit jednu super vec : Wafer s logom OC ....dufam ze sa mi to podari
NTB - nejake Lenovo
Nechces nam rovnou zacit delat procesory na zakazku?![]()
CPU Core i5-750 @ 4 GHz, CPU cooler Noctua NH-U12P SE2, Mainboard Gigabyte p55-UD4
Memory 2x2024MB G.Skill RipJaw 2000MHz, GPU MSI GTX460 1GB Cyclone, HDD Intel x25-M 80GB + WD6400aaks
Case Antec P182, PSU Enermax modu82+ 525W, LCD HP LP2475w
ROFL tak to bude gut haluzPůvodně odeslal proe
a potom si ho daj na bocnicu miesto okna !
ADDED:
na akej micronazi momentalne ficite. co pamatam tak najlepsie bolo 1um, ale mozno sa odtedy zmenilo![]()
Don't have a patent granted for being right. Would love one though!
Už to vidím...CPU: OC.CZ 3.4GHz....
Aktuality: Intel je vytlačován z trhu.....
je to rozdielnePůvodně odeslal mino
cast vyrobi robi s 3-8micro / CMOS,HSL /
a cast 1micro / power sense 5 /
no nevjem ci by sa pri momentalnej texnologii zmestilo CORE na ten 100mm wafer ktory sa tu pouzivaMillisx Zaslal: 2. prosinec 2003 16:23 Předmět:
Už to vidím...CPU: OC.CZ 3.4GHz....
Aktuality: Intel je vytlačován z trhu.....
![]()
snad na ten 150mm a 1micro to by snad voslo ......ale to by bol socket na polovicu MB![]()
NTB - nejake Lenovo
Tak Vám všetkým ďakujem za odpovede.
Díky!
2 proe: Dohodol by si sa s Viou/Sis na novej doske, chladil by si to ohromným kusom hliníka s 12cm vetroňom (mohol by byť tichší ako Zalman) a bol by si king OC fóra...![]()
ja som vcelku spokojny s tym suntomco mam
![]()
inac je to tu dost problem.....cokolvek si dat vyrobit
holt us to neni TESLAde si zenske ohrievali jaternicky v difuznej peci
![]()
ale snad sa ten wafer s OC logom podari
NTB - nejake Lenovo
Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)