Mám takovou úplně blbou otázku jakej je rozdím mezi primárním a logickým diskem?
Mám takovou úplně blbou otázku jakej je rozdím mezi primárním a logickým diskem?
Můj projekt: Čerstvě pražená káva arabica www.gourmetkava.cz :-)
Moc odborně ti zrovna neodpovím, ale co já vím, tak W9x nedokážou z logického disku bootovat - musí být na primárním...
mno jak to napsat...![]()
primární oddíly můžou být na jednom disku maximálně 4 a minimálně jeden, pokud chceš z toho disku bootovat. pokud z toho disku nepotřebuješ bootovat, nemusí tam být ani jeden primární oddíl.
logický oddíl existuje z toho důvodu, že možnost mít 4 oddíly na disku je celkem málo. primární oddíl tudíž lze "přetransformovat" na extended (rozšířený) oddíl, ve kterém může být libovolné (normální) množství logických oddílů.
z logického oddílu ale nejde bootovat. pro bootování musí existovat primární aktivní oddíl - je potřeba totiž mbr...
můžeš teda mít na disku třeba 3primární oddíly a jeden extended, na kterym budeš mít libovolně logických oddílů. většinou se to ale dělá tak, že disk má jeden primární oddíl a jeden extended a na něm požadovaný počet oddílů...kvůli "přehlednosti" a taky kvuli tomu, že někdy se to může hádat...a taky starší windows nemají rády velké množství primary oddílů![]()
jo a ten extended oddíl ve windows nevidíš jako písmenko - je to jenom takový "most" mezi primary a logical![]()
Dík moc,já jenom abych byl v obraze.
Původně odeslal KuKla
Má rozdělení disku vliv na výkon HDD?
..U mě asi jo,teda aspoň Sandra to tvrdí,co oddíl to jiné skóre.C: 39000, D: 20000...je to chyba Sandry nebo jsou mezi jednotlivími oddíli takové výkonostní rozdíly?
CPU-Intel 2160@3000MHz[300*8]voltage=1,39V ,CHladič-Scythe Ninja plus ,Deska-Gigabite P35-DS3L, Paměti-Transcend Overcl. kit 2x1GB 800MHz@900MHz v dual chanel,voltage 2VGrafika-Gigabyte X1650XT@m-1550 c-640 cooling pasive Monitor-Samsung 710T Disk- 2x Hitachi 7K250 160GBSATA ,Zvuk-SB Audigy,naLogitech 5300,Myš a Klávesnice-Logitech LX-500,Case-Chieftec LBX-01-B-B-SL,Zdroj-Enermax 400W Liberty @Debian(XFCE).
NTB-DELL XPS 1330, RAM-4GB,C2D@2GHz,GK-8400GS copper mode @Ubuntu(XFCE)
první oddíl je na začátku disku (resp na jeho okraji), tudíž je nejrychlejší. ty další oddíly jsou čím dál pomalejší, protože jsou blíže středu disku. proto je pěkné blbost mít třeba OS na poslední partition....pomalejší místo na disku neniPůvodně odeslal jago
![]()
takže proto ti Sranda ukazuje první oddíl 39MB/s a druhý jen 20MB/s....kdyby jsi to měl spojené v jeden oddíl, ukazovalo by ti to jen těch 39MB/s, protože Sranda jako benchmark stojí za píp![]()
rozdělení disku nemá vliv na výkon....i když vlastně má - pozitivní. snadnější a rychlejší defragmentace apod...![]()
Díkas za odpověď ,teď jsem konečně pochopil,proč ty znepokojivé výsledky.Původně odeslal KuKla
CPU-Intel 2160@3000MHz[300*8]voltage=1,39V ,CHladič-Scythe Ninja plus ,Deska-Gigabite P35-DS3L, Paměti-Transcend Overcl. kit 2x1GB 800MHz@900MHz v dual chanel,voltage 2VGrafika-Gigabyte X1650XT@m-1550 c-640 cooling pasive Monitor-Samsung 710T Disk- 2x Hitachi 7K250 160GBSATA ,Zvuk-SB Audigy,naLogitech 5300,Myš a Klávesnice-Logitech LX-500,Case-Chieftec LBX-01-B-B-SL,Zdroj-Enermax 400W Liberty @Debian(XFCE).
NTB-DELL XPS 1330, RAM-4GB,C2D@2GHz,GK-8400GS copper mode @Ubuntu(XFCE)
Hele tak to je fakt dobrá otázka na to se doma mrknu protože mám lin až na posledním oddílu![]()
Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)