Problém:
Já jako prodejce jsem před 10ti dny prodal mobil zákazníkovi, mobil jsem předvedl, přezkoušel a jelikož jsem neshledal žádný problém, vyplnil jsem originální záruční list firmy Siemens...
Po týdnu zákazník přišel, že telefon blbne (asi je špatný mikrofon), jestli mu ho nevyměním, řekl jsem mu, že bohužel ne, ale ať si zajede do autorizovaného servisu Siemens, tak že teda zajede...
Za půl hodiny byl zpět, že mu v Siemensu řekli - A TEĎ DOBŘE ČTĚTE:
když do toho mobilu vlezeme a opravíme ho (do 3 dnů), tak už se bude srát vždycky...
Tady pracovník Siemensu teda přiznal, že jejich výrobky jsou šunty a jejich práce jako Servisu stojí taky za PRD... Pak házel špínu na naši firmu, něco ve smyslu, že by u nás nekoupil ani baterku... btw. Naše firma prodává maloobchodně možná nejvíc Siemensů v Brně![]()
No a skončilo to tím, že zákazníkovi řekl, že je v nějaké ochranné lhůtě 30 dní (vůbec nevím co má na mysli), a poslal nám zákazníka zpět na prodejnu, ať mu dáme novej mobil...
Průser je, že kdybychom mu mobil vyměnili, tak nám ten vadnej zůstane na skladě problémových reklamací protože:
Servisák Siemensu si sice myslí, že my ten mobil vyreklamujeme u dodavatele, tekže nám to může být jedno, nicméně to se krutě mejlí, protože mobil má vyplněný záruční list a takovéto reklamace dodavatel nebere (kromě případu konečné reklamace po třech opravách) a jistě uznáte, že když teda necháme mobil opravit v Siemensu (protože nám nic jinýho nezbyde) tak už jej nikdy nemůžeme prodat jako novej s plnou zárukou...
Prosím o radu (speciálně Jezevce), zda tedy něco takovýho jako 30 dnů ochranná lhůta existuje, případně kterým paragrafem Občanského zákoníku je to upraveno, nechci zákazníkovi křivdit, ale zase sebou nenechám zametat...
btw. zákazník taky nevěděl, ve kterým paragrafu by to našel... akorát ten servisák v Siemensu byl nějakej chytrej
Jo a ještě jeden dotaz:
Pokud vím, tak jsme jako prodejci povinni poskytnout zákazníkovi na dobu reklamace mobil náhradní... Je to ale skutečně povinnost? Jsme oprávněni brát si za tento zapůjčený mobil 100% vratnou zálohu?