-
20/21" kolem 20k - NEC 2190/EIZO S2100
Uz nekdy pred rokem sem premejslel o nahrade svyho CRT za 4:3 LCD ale nic sem nak nevybral, ted to zas na me prislo. Bohuzel se mezitim prestal prodavat muj horkej kandidat EIZO S2000, ted uz ho nikde nekoupim. Radsi bych totiz 20" kvuli mensim pixelum. Ve 20" zbyva tedy jedina moznost - NEC 2090UXi. O nem sem zas na foru grafiky cet o problemech s podsvetlenim a chveni barevnych ploch (asi kusova zavada) a taky ze je na nem hodne videt krystalicky jev.
Z 21" beru v uvahu NEC 2190UXi (S-IPS) a NEC 2190UXp (S-PVA) a EIZO S2100 (S-PVA). Tak nejak ale nemam jasno jesi IPS nebo PVA, samozrejme IPS ma lepsi barvy, ale zas si nekolik lidi stezovalo na dost bidnou cernou, kera pry trochu prosvita i ve dne. Proti tomu PVA verze NECu by mela byt o dost cernejsi. Taky by mela mit rychlejsi odezvu ve vetsine odstinu nez IPS. Sice to chci i na fotky, ale obcas i filmy a naka ta fps hra, takze bych asi i ozelel trochu vernost barev za tu lepsi cernou a rychlost. U toho EIZa S2100 sem nikde nenasel zadnou recenzi kde by byla odezva, ale EIZO si aspon muzu prohlidnout ve showroomu. Bohuzel NEC sem nenasel v zadnym kamenym obchode na sklade, takze je to dost loterie.
Pokud mate nekdo vlastni zkusenosti sa vyse zminenymi monitory, tak prosim pisnete.
EDIT
Recenze 2190UXi: http://www.xbitlabs.com/articles/mon...inch-2_19.html
Recenze 2190UXp: http://www.xbitlabs.com/articles/mon...onitors_2.html
EIZO S2100 - zistil sem akorat, ze pouziva stejny panel od Samsungu jako 2190UXp, pritom je o dost drazsi. zmereny input lag ~40ms.
-
Re: 20/21" kolem 20k - NEC 2190/EIZO S2100
U nás na fakultě bývaly počítačovny do nedávna vybavené HP LP2065. Je to podle mého ideální monitor na práci... Programování, kdy do něj musíš koukat dlouhé hodiny... Má standard s-rgb podsvícení a VELMI rychlé trubice, takže sem na něm opravdu skoro nepocítil žádnou únavu, což je při práci nejdůležitější. Neduhy má typické k IPS, takže horší černá, která je z úhlu do fialova, horší kontrast, atd.
-
Citace:
Původně odeslal
Haste
U nás na fakultě bývaly počítačovny do nedávna vybavené HP LP2065. Je to podle mého ideální monitor na práci... Programování, kdy do něj musíš koukat dlouhé hodiny... Má standard s-rgb podsvícení a VELMI rychlé trubice, takže sem na něm opravdu skoro nepocítil žádnou únavu, což je při práci nejdůležitější. Neduhy má typické k IPS, takže horší černá, která je z úhlu do fialova, horší kontrast, atd.
No, zrovna na znacku HP sem nak v posledni dobe alergickej, takze mit od nich este monitor me ani nelaka...
Mohl bys aspon nak subjektivne porovnat svitivost ty cerny u toho S-IPS a nakyho S-PVA? Jako jesi je to horsi 5x nebo 2x nebo o 10%... A jak je na tom s rychlosti a input lagem? Nehraju uz vubec casto, ale obcas treba Zdoom nebo UT a pod. A co moznosti OSD? Co sem videl, ma NEC OSD velice propracovany, treba do takovejch detailu ze muzes menit barvu a jas power LED :)
Taky sem cetl, ze S-IPS ma vic mrtvyho mista mezi pixlema, takze je vic videt rastr. V praci mam 24" S-PVA od Dellu a bezna prace pres den je v pohode, cteni textu, CAD atd, ale ve tme cerna dost sviti. Nedovedu si predstavit, ze by to mohlo byt este horsi.
-
Ja bych z osobni zkusenosti doporucil to EIZO S2100,
protoze neskutecne homogenni podsviceni a stabilni obraz.
Rozsah urovne podsviceni je velmi siroky (pro cteni nizky) pro video lze nastavit vysoky,
rezimy nastaveni obrazu (5 rezimu) si muzes prepinat tlacitkem nebo pres aplikaci (komunikuje pres USB + 2 HUB porty)
a cerna netrpi podsvicenim (coz je des u tech 24" HP a Dell)
-
Tak horší než SPVA to jistě je. Ve dne mi černá přišla naprosto bez problémů a v noci svítí u každého lcd :) U toho LP2065 je tak o třetinu horší než u nových SPVA. Asi jako bys měl jas na 30% místo na 0%. Není to moc, ale okem ten rozdíl je pro mě viditelný... Rozhodně horší je ale ta fialová z úhlu. A menu bych se nebál HP, má jedno z nejlepších. Super na práci no, ale domů bych ho asi nechtěl.
-
Citace:
Původně odeslal
Helium
Ja bych z osobni zkusenosti doporucil to EIZO S2100,
protoze neskutecne homogenni podsviceni a stabilni obraz.
Rozsah urovne podsviceni je velmi siroky (pro cteni nizky) pro video lze nastavit vysoky,
rezimy nastaveni obrazu (5 rezimu) si muzes prepinat tlacitkem nebo pres aplikaci (komunikuje pres USB + 2 HUB porty)
a cerna netrpi podsvicenim (coz je des u tech 24" HP a Dell)
A muzes prosimte rict este neco o te dynamice? jak se maze, input lag...
-
Citace:
Původně odeslal
RayeR
A muzes prosimte rict este neco o te dynamice? jak se maze, input lag...
Tento model jiz ma overdrive, testoval jsem to i tou EIZO testovaci utilitou s nekolika ruzne rychle se pohybujicimi obrazci a zatim jsem ho nenachytal.
-
Nj, ale test je jenom test, nezkousels na tom neco v realu?
A overdrive prave muze zpusobovat vetsi input lag kdyz si bufferuje moc snimku dopredu.
-
Tak to vidim asi na ten NEC 21090UXp, jesi ma teda fakt stejnej panel jako to EIZO tak to bude na dost podobny urovni a o nakejch 5k levnejsi.
-
Citace:
Původně odeslal
RayeR
Tak to vidim asi na ten NEC 21090UXp, jesi ma teda fakt stejnej panel jako to EIZO tak to bude na dost podobny urovni a o nakejch 5k levnejsi.
ja bych videl hlavni rozdil v kvalite podsviceni a tech funkcich,
jedine co nereknu jak je to ve hrach - nehraju
a filmove autohonicky super
-
Já bych šel určitě do IPS. Pokud tedy nechceš, aby při pohled zpříma vypadaly tmavé tóny.
http://img220.imageshack.us/img220/1...orshifthq1.jpg
Tedy při práci s Wordem či Excelem to samozřejmě nevadí :)
-
Citace:
Původně odeslal
Biges
Já bych šel určitě do IPS. Pokud tedy nechceš, aby při pohled zpříma vypadaly tmavé tóny.
To sem nejak nepochopil co tam mam videt. Na monitor budu asi 99% koukat vicemene kolmo, takze pozorovaci uhly nejsou az tak krize (vim ze S-IPS ma veci, ale zas se mluvi o te fialove cerne).
Ad trubice - nejsou soucasti panelu? Aspon co sem videl treba v NTB tak je to vcelku jeden kompaktni celek, tak bych predpokladal i stejnyho vyrobce. OSD Necu sem videl rozebrany a funkci ma myslim dost, jakou ma to eizo specialitu co nema NEC?
-
Fialová černá je u starších / levnějších ips jako je to HP 2065 nebo některé Necy. Novější H-IPS připomínají trochu S-PVA s o něco lepšíma úhlama a bez gama shiftu, o kterém mluvil Biges. V kombinaci s ATW polarizerem jde potom o to nejlepší, co se úhlů týče. S kontrastem je to ale horší. Od 400:1 do 825:1, což je poloviční proti nejnovějším S-PVA.
-
Tak do CC by mi meli privizt tu 2190UXp tak to omrknu a uvidim. Pro srovnani bych si moh este zajit do toho EIZA...
-
Citace:
Původně odeslal
RayeR
To sem nejak nepochopil co tam mam videt. Na monitor budu asi 99% koukat vicemene kolmo, takze pozorovaci uhly nejsou az tak krize (vim ze S-IPS ma veci, ale zas se mluvi o te fialove cerne).
Ver mi, ze pri napr. 22-24" uz to problem je. (v rohoch mas na s-pva svetlejsi odtien farby ako v strede)...
Na tom obrazku, co Ti postol Biges sa staci pozriet o kolko sla "gamma" hore na tom sikmom pohlade. Priamo nevidis ruku vobec a z boku uplne...
-
Citace:
Původně odeslal
PiT
sa staci pozriet o kolko sla "gamma" hore na tom sikmom pohlade.
Gamma sla dole, ne hore :) Cim je gamma nizsi, tim vic cernych odstinu vidis. Konkretne na tom sikmem pohledu je to gamma odhadem tak 2.0. (Standard je 2.2)
-
Citace:
Původně odeslal
Haste
Gamma sla dole, ne hore :) Cim je gamma nizsi, tim vic cernych odstinu vidis. Konkretne na tom sikmem pohledu je to gamma odhadem tak 2.0. (Standard je 2.2)
Mas samozrejme uplnu pravdu. Podla standardu je Windows standard 2.2, Macintosh standard 1.8 (realne sa na monitoroch pohybuje okolo 2.0). Nic menej pod oznacenim "gamma" maju vsetky ovladace a programy, ktore som doteraz stretol stupnicu default = 1.00 a svetlejsie = vyssie cislo, tmavsie = nizsie cislo, a tak som to bral aj ja. Asi to zamienaju s "levels".
-
Jo chapu. U ty 21" to snad nebude takova krize a koukam na plochu vecinou kolmo, takze to nak vyladim pro kolmej pohled. Ja bych taky chapal ze + gamma = zesvetleni (krivka se vydouva nahoru), jak je to v driverech, nevim jesi to ma i jiny vyznam.
-
Ty NECčka by měli mít k prohlédnutí v showroomu EXAC: www.exac.cz .
Záleží, na co to chceš, na office a foto bych bral rozhodně 2190UXi. Jinak podobným výběrem jsem před časem také prošel, skončil u XL20 a vůbec nelituju, dnes bych vybral stejně.
-
Tak sem si byl neska vecer v CC prohlidnout 2190UXp, ale zklamalo me, ze mel 3 vadny subpixely. U monasu za tmer 20 koliku bych cekal ze to bude spis vyjmecnej jev (loni kdyz sem tatikovi k vanocum kupoval levnejsi LG, tak bylo bez chybicky). Takze cekam na dalsi kousek. Jinak mi prisel barevne OK, cerna ujde, jen ty pozorovaci uhly nejsou zrovna 2x velky, ale to je u me spis druhorada vec, kdyz se budu soustredit na upravu fotek, tak budu vzdy koukat pod nakym definovanym vicemene kolmym uhlem.
-
Díval jsi se v reálu na 2190UXi? Pokud ano, tak proč jsi na fotky zvolil UXp?
-
Nedival, neni na sklade. Amatersky foto je jen jedna cast cinosti takze musim to podridit i ostatnimu, takze je to holt kompromis. Rozhodne nechci treba hosi cernou nebo pomalejsi odezvu. A co sem tak cetl na nemeckych forech, tak je jinak tenle PVA pomerne dobrej, byly tam popisovany zkusenosti s obema.
-
No, jenom bych ti k tomu řekl, že kupovat takhle drahé panely bez osobního odzkoušení není nejlepší a že je ke zvážení, co ti přinese drahý S-PVA monitor oproti levnějším. Osobně se domnívám, že důvod, proč platit takhle drahý panel je především elektronika, barevná přesnost, podsvícení a také použitý panel. Pokud tě tak netrápí barevná přesnost, tak v těchhle panelech zaplatíš něco, co nepotřebuješ a na office nebo filmy budou obdobné jako levnější S-PVA, se kterými mají často asi stejný panel (a v některých věcech budou některé tyhle panely i horší, protože to nejsou obvykle zrovna nejnovější modely).
Jinak mně je NEC sympatičtější než Eizo, ale pokud bych někdy chtěl S-PVA, tak bych si myslel, že Eizo bude obecně spíš lepší, minimálně v kvalitě podsvícení by být mělo.
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
No, jenom bych ti k tomu řekl, že kupovat takhle drahé panely bez osobního odzkoušení není nejlepší
Vsak sem psal, ze sem si ho nechal predvist a tak hodlam pokracovat dokud nenajdu bez vadnych bodu nebo me to prestane bavit. Verim ze me za to budou obchodnici v CC ci jinde milovat jako sebe sameho, ale proste v tomle nehodlam polevit. Za takovy prachy nechci zadnou dupkatou hruzu, uz takle je to desnej kompromis proti crt. Bohuzel nemam misto na vetsi crt.
Citace:
Původně odeslal
jan555
Osobně se domnívám, že důvod, proč platit takhle drahý panel je především elektronika,
Jak sem videl to menu tak je to uplne jinde nez levny monitory, takze proto.
Citace:
Původně odeslal
jan555
ale pokud bych někdy chtěl S-PVA, tak bych si myslel, že Eizo bude obecně spíš lepší, minimálně v kvalitě podsvícení by být mělo.
Jak sem psal, ma tenhle stejny panel jako EIZO S2100, kery je o naky 3 tacy drazsi. A zarivky sou predpokladam nedilna soucast panelu, co sem zatim videl. Takze bych predpokladal stejnou kvalitu, jen eizo je vetsi hype, tak se za nej vic plati.
-
Nemyslel jsem tím předvádění z důvodů bad-pixelů, ale více modelů z důvodu porovnání. Pokud jsi vedle sebe neměl S-PVA a SA-SFT verze, tak asi nemáš představu, jak moc se od sebe liší (ale nechtěl bych tvrdit, že musí každý preferovat SA-SFT).
-
Zdravím, taky přemýšlím o koupi nějakého kvalitního LCD pro úpravu fotek a tvorbu grafiky.
Poradíte mi něco max do 15tkc?
ps. celkem mě zaujal Samsung XL20 LED.
Díky
-
Arcarius:
Hoci znacku Samsung po osobnych skusenostiach s niekolkymi radami CRT monitorov vobec nemusim, som presvedceny o tom, ze za 15k zrejme nic lepsie ako ten XL20 nezozenies.
-
Se vztahem k Samsungu jsem na tom podobně, ale XL20 mám přes 3/4 roku a sice není v některých ohledech tak propracovaný jako NEC nebo Eiza, ale co do kvality obrazu je to špička.
-
Takže XL20 bude lepší volba než např. EIZO 20" S2031W, co se kvality obrazu a věrnosti barev týče?
Už si opravdu nevím rady jaký monitor koupit, začínal jsem u NEC 20WGX2 PRO, pak LG W2600H s s-ips maskou, až jsem skončil u EIZO S2031WE a teď se mi zase zalíbil Samsung XL20.
Taky nejsem zastánce elektroniky Samsung, ale po zkušenostech s koupí této značky LCD monitoru 19'' před více jak 3mi roky a přitom úplně obyč. specifikací se na něm neobjevila ani jediná chyba ani jeden vadný subpixel nebo pixel. Takže si myslím, že nebudou zase tak nejhorší.
Poraďte mi prosím, jaký LCD bude pro mě nejlepší.
Jde mi hlavně o věrnost barev a výdrž obrazovky, filmy na tom sledovat nebudu, na to mám tv, hry budu hrát na jiném. Tento chci jen k práci v adobe Illustrator, Photoshop a Flash.
Předem díky za každou radu.
-
Dá se předpokládat, že vzhledem k požadavkům ti opravdu poskytne o poznání víc než předchozí monitory. A filmy nebo hry pro ten panel žádný problém nejsou, dost možná by se ti filmy na něm líbily víc než na těch ostatních.
Ale něco si o XL20 přečti a podívej se na něj. Připrav se na to, že funguje radikálně jinak než běžné panely, které jsi měl - pravděpodobně s ním budeš taky první týdny bojovat, ale pak zjistíš, co a jak a budeš už jen spokojený. A pokud si potrpíš na ticho (jak se z podpisu zdá), tak pamatuj, že XL20 není absolutně tichý monitor, má fan (ve dne ho neuslyšíš, ale v noci v tichém prostředí můžeš).
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
Dá se předpokládat, že vzhledem k požadavkům ti opravdu poskytne o poznání víc než předchozí monitory. A filmy nebo hry pro ten panel žádný problém nejsou, dost možná by se ti filmy na něm líbily víc než na těch ostatních.
Ale něco si o XL20 přečti a podívej se na něj. Připrav se na to, že funguje radikálně jinak než běžné panely, které jsi měl - pravděpodobně s ním budeš taky první týdny bojovat, ale pak zjistíš, co a jak a budeš už jen spokojený. A pokud si potrpíš na ticho (jak se z podpisu zdá), tak pamatuj, že XL20 není absolutně tichý monitor, má fan (ve dne ho neuslyšíš, ale v noci v tichém prostředí můžeš).
Chtěl jsem se tě ještě zeptat jako vlastníka tohoto monitoru, jak je to s přechody černé a bílé? A také podsvícením monitoru, jestli je černá lepší než např. u NECu 20WGX2.
-To že není úplně tichý mi ani tak nevadí protože když kreslím, tak si stejně hodím klapky na uši a pustím musiku :), takže to bych bral jako úplně maliké mínus.
-Horší to bude s podíváním se před koupí na monitor v reálu, protože u nás na Moravě toho moc ke shlédnutí nebude, neviděl jsem zatím ani jeden obchod kde by jej měli vystavený. Což je škoda. Takže mi hodně záleží na úsudku ostatních uživatelů a podle toho monitor vyberu a koupím přes internet. Případně bych si musel udělat výlet někde do Prahy kde mají nějaký pořádný obchod :)
-
Citace:
Původně odeslal
Arcarius
Zdravím, taky přemýšlím o koupi nějakého kvalitního LCD pro úpravu fotek a tvorbu grafiky.
Poradíte mi něco max do 15tkc?
ps. celkem mě zaujal Samsung XL20 LED.
Díky
HP LP2475w. Ale nezapomeň si do grafického programu načíst barevný profil monitoru. Ale to asi víš.
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
No, jenom bych ti k tomu řekl, že kupovat takhle drahé panely bez osobního odzkoušení není nejlepší a že je ke zvážení, co ti přinese drahý S-PVA monitor oproti levnějším. Osobně se domnívám, že důvod, proč platit takhle drahý panel je především elektronika, barevná přesnost, podsvícení a také použitý panel. Pokud tě tak netrápí barevná přesnost, tak v těchhle panelech zaplatíš něco, co nepotřebuješ a na office nebo filmy budou obdobné jako levnější S-PVA, se kterými mají často asi stejný panel (a v některých věcech budou některé tyhle panely i horší, protože to nejsou obvykle zrovna nejnovější modely).
Jinak mně je NEC sympatičtější než Eizo, ale pokud bych někdy chtěl S-PVA, tak bych si myslel, že Eizo bude obecně spíš lepší, minimálně v kvalitě podsvícení by být mělo.
Dobře řečeno. Skutečně není nad osobní zkušenost, každý má rád něco, něco nesnáší. Třeba mně hrozně lezou na nervy nekteré efekty *VA monitorů (gamma shift, perleťový efekt v někteých případch), proto mám IPS. Na druhou stranu někomu vadí černá IPS monitorů a také jejich obecně vyšší cena.
Jinak samozřejmě vždy je možnost monitor vrátit, nicméně tam je problém, že pak takto rotují "nechtěné" kusy s vadným podsvícením, mrtvými pixely atd. To je třeba problém některých NECů. Ještě bych měl dodat, že NEC cpe ty nejlepší panely do SpectraView modelů, které prodává mnohem dráž. Bohužel to je politika společnosti pro Evropu, v USA to takto není děleno a co jsem slyšel, obecně se tam lidé s vadnými body u NECu setkávají mnohem méně. Asi si tam více hledí zákazníků :-/
-
Citace:
Původně odeslal
Arcarius
Chtěl jsem se tě ještě zeptat jako vlastníka tohoto monitoru, jak je to s přechody černé a bílé?
Vynikající. Že netrpí žádným proužkováním a spol. je jasné, také je snadno vidět celé spektrum mimo extrémní hodnoty. Na tomhle panelu (u profilů Emulation a Calibration) je vidět na fotkách ve stínech běžně to, na co se obvykle musí třeba na S-PVA Eizech pořádně vytáhnout gamma (nejsem si zcela jistý, čím je to způsobené). U žádného jiného panelu jsem tohle neviděl. Je to ale dvousečná zbraň, u vlastní produkce máš celkem jistotu, že pokud nevidíš nedostatky, jiný je neuvidí (dá se ověřit v sRGB profilu, který ale stále ukáže víc než běžné panely), na druhou stranu často na věcech, které ostatním připadají perfektní, uvidíš z první věci / vady, které oni nikdy vidět nemohou.
Citace:
Původně odeslal
Arcarius
A také podsvícením monitoru, jestli je černá lepší než např. u NECu 20WGX2.
V reálu se dá říct, že podsvícení je perfektní. Při kompletně bílé ploše je podsvícení perfektní v celé ploše a jednotky milimetrů od krajů (souměrně) je trochu tmavší, v reálu to nikdy neuvidíš. Jinak ten monitor má mj. kalibrovatelnou také uniformitu v matici 9, nebo 15 částí ...
Co se týče černé, tak je černá. Konkrétně se dá XL20 špičkově nakalibrovat na black level kolem 0.15 cd/m2, běžně kolem 0.20 cd/m2. Moc panelů, které to umí stejně nebo dokonce líp, asi není.
Jinak je tam ještě jedna "maličkost" - zřejmě díky LED BLU je tenhle panel z úhlů lepší než jakýkoliv jiný S-PVA/MVA panel, který jsem viděl. To je taky první věc, kterou kdo komentoval, když na něj u mě koukal.
Pokud chceš zkušenosti, tak jednak můžu říct, že jsem s ním extrémně spokojený a že cena vůbec neodpovídá tomu, čeho je ten panel schopný, jak je zpracovaný a jaké má příslušenství. Zároveň taky platí, že nic není úplně růžové a XL20 má taky nedostatky a specifika:
- všechno důležité nastavení je otázkou kalibrace, v menu není defacto nic (a i co se týče možností nastavení různých "kravinek" jsou Eiza a zvlášť NECčka jinde)
- stojan je sice výborný, ale nejde jít s panelem až na stůl, nejnižší pozice je odhadem 6 cm nad deskou (nenaklopený panel)
- pokud strčíš do USB hubu nějaké zařízení jako třeba flashku, tak při každém zapnutí, nebo přechodu ze sleepu se to zařízení znovu inicializuje
- nejzávažnější připomínka je ke kolísavé kvalitě, hlavně u kalibračních sond - já žádné problémy neměl a nemám, někteří jiní ale s nepřesnými sondami mají. Za to asi nemůže Samsung, ale X-rite, každopádně koupě přes web s možností vrácení / výměny není od věci. Po kalibraci musí panel ukazovat jako fík, pokud má bílá štych do červena/zelena, je pravděpodobně nepřesná sonda.
-
Citace:
Původně odeslal
Biges
Třeba mně hrozně lezou na nervy nekteré efekty *VA monitorů (gamma shift, perleťový efekt v někteých případch), proto mám IPS.
Perletovy efekt? To je snad prave problem S-IPS ne? Ale zalezi na typu, pry teba 2090UXi to ma hodne zatimco 2190UXi o dost min videt.
Citace:
Původně odeslal
Biges
Bohužel to je politika společnosti pro Evropu, v USA to takto není děleno a co jsem slyšel, obecně se tam lidé s vadnými body u NECu setkávají mnohem méně. Asi si tam více hledí zákazníků :-/
To bych se nedivil, nakou CR berou jako rozvojovou zemi kam poslou ten sunt. Typuju ze ani teba v nemecku by si nedovolili prodavat takovej monas s vice vadnejma subpix.
-
No vypadá to, že jsem se rozhodnul, včera jsem ještě do noci brouzdal internetem a vypadá to že nic lepšího jak ten XL20 do těch peněz neseženu, moc děkuji uživateli jan555, že mi poskytnul pro mne velmi důležité informace, fakt díky :).
Dokonce jsem tento monitor našel v jednom Ostravském obchodě za 14158,-Kč, takže jak budu moct zajedu se na něj podívat a pokud to vyjde hned si jej koupím.
-
XL20 není na general use moc vhodný. Nemá moc dobrou odezvu a především má extra slabý kontrast. Na color critical práci je zase použitelný až po kalibraci sondou a i tak trpí slabší homogenitou.
@Biges a repletový lesk...
To není záležitostí typu panelu ale jeho úpravy. Může ho mít jak IPS, tak i VA. Stačí se podívat na LP3065.
-
Citace:
Původně odeslal
Haste
XL20 není na general use moc vhodný. Nemá moc dobrou odezvu a především má extra slabý kontrast.
To je teorie, nebo praxe? Nevím, co je "moc dobrá odezva", ale žádné problémy s odezvou jsem nikdy nezaznamenal a profi FPS player si koupí asi jiný panel. A kontrast? O tom jsme se bavili už dřív, že ...
Citace:
Původně odeslal
Haste
Na color critical práci je zase použitelný až po kalibraci sondou a i tak trpí slabší homogenitou.
Jistě, že je na tohle použitelný až po kalibraci sondou, stejně jako jakýkoliv jiný. Jenže narozdíl od čehokoliv v téhle kategorii je HW kalibrovatelný, ta sonda u něj rovnou je a má obrovský gamut a HW profily, aneb ve výsledku je lepší než cokoliv jiného. A ten monitor má kalibrovatelnou uniformitu (či homogenitu, jak říkáš) a že by jí měl "slabší", to pochybuji, já jí nemusel za celou dobu kalibrovat. Sluší se přitom taky zmínit, že díky LED BLU jsou možnosti kalibrace uniformity hodně jinde než na čemkoliv s CCFL.
-
Haste:
Skus mu poradit za 15k nieco lepsie... Ma tam na vyber v podstate len ten Samsung a Eizo, co spomenul. Ten XL20 a HPcka som videl nazivo (spolu s apple cinema ci akymi LCDckami) v jednom nemenovanom grafickom studiu/tlaciarni, odkial idu vystupy priamo na print(ofset) a nepripadaju mi hlavne co do vernosti farieb a podsvietenia ako lepsie.
-
@Jan555
nemám zájem se s tebou o tom znova bavit, protože monitor sis koupil a (zjevně) proto o něm nejsi schopný komunikovat v objektivním/nezaujatem rozhovoru. Já mluvím jen o monitorech, které sem zkoušel sám nějakou dobu a sem schopný se kriticky postavit ke každému. Co sem napsal je fakt z mého pohledu. Že zrovna Tobě přijde u monitoru vše v pořádku je výborné, ale to se od vlastníka dá čekat
-
Jasné, my jsme analfabeti, ty víš všechno, to dávno znám. Při těch všech prohlášeních o kontrastu by sis měl hlavně sám uvědomit, že to, že cpeš lidem, jak je důležitá maximální papírová hodnota kontrastu, není nic jiného než vlastní nepochopení a uvádění ostatních v omyl. Kontrastní poměr není statická hodnota, ale jen vychází z jiných, aktuálních hodnot. A pro nějaký kontrast je potřeba těch hodnot taky dosáhnout.
Ty mluvíš o "slabých kontrastech", v reálu ale třeba XL20 dosahuje při brightness 100 cd/m2 výstupního kontrastu kolem 650:1. Můžeš mi říct, které jiné panely (když to tak dobře znáš) tohle umí? Jaký reálný kontrast má při 100 cd/m2 tvůj panel, to určitě víš?
A dál, můžeš mi říct, zdali jsi v běžných podmínkách schopný identifikovat rozdíl mezi 600:1 a 800:1? A jestli jsi v černé komoře schopný identifikovat rozdíl mezi 1000:1 a 1200:1?
Kdyby měla ta tvoje doporučení kolem kontrastu být k něčemu, tak by to znamenalo, že se na těch panelech s extrémně vysokým špičkovým kontrastem musíš zavřít do černé komory a obvykle současně vysolit brightness na maximum. Už jsi to zkoušel?
btw: to osočení je mi zrovna od tebe putna, sám by ses měl už jednou zamyslet nad převlečením z císařových šatů.
btw2: o XL20 nevíš zjevně skoro nic, ale to mě nepřekvapuje, to neví nikdo, kdo si k němu na půl hodiny sedl, nakonec autoři recenzí na tom často o moc líp taky nejsou.
Kdo to nezná a chce si některá stále opakovaná Hasteho doporučení dát do kontextu s realitou, přečtěte si třeba tenhle article z HPčka, který sice není úplně komplexní, ale zato velmi srozumitelný: http://h20195.www2.hp.com/V2/GetDocu...66&cc=by&lc=ru . Komplexnější pojednání pak snadno nagooglíte.
-
Už způsob, jakým jsi opět vyletěl, a s horkou hlavou obhajuješ svůj názor/monitor, jen potvrzuje mou původní domněnku.
Můj monitor má díky DUE obvodum na stabilizaci homogenity kontrast pouze 876:1 při 90cd. Nové SPVA od EIZO bez DUE mají statický kontrast kolem 1400:1 +- při 140cd. Papírové hodnoty tu bereš snad jen ty. Já mluvím o E1D2 měření nad 0.1cd na černý bod, protože pak ztrácí přesnost.
-
Jenže já nemám vůbec horkou hlavu :p . A ptal jsem se na víc věcí, které by mě zajímaly, když to tak dobře znáš.
A abychom to tu nezasekávali, pošli mi, prosím, nějaký materiál ohledně toho, co dělají "DUE obvody" pro dosažení nějakého (předpokládám maximálního) kontrastního poměru. Eizo o tom totiž nic nepíše.
-
Tak hlavu evidentně horkou máš, protože si můj předchozí post ani správně nepřečetl. Doporučuju číst znova, zjistíš, že DUE = digital uniformity eq. vyrovnává homogenitu pomocí elektroniky a kristalů. Proto mají lcd s tímto NIŽŠÍ kontrast... Proto jen těch 876. A o DUE je na Eizo celé krásné pdf, které se svou inteligencí jistě najdeš. Pokud ne, tak až nebudu na mobilu, ti ho rád poskytnu.
-
Ok, donutil jsi mě otevřít si (a ne poprvé) white paper, abych zjistil, že o kontrastu tam není ani čárka. O čemkoliv se s tebou bavit vnímám jako ztrátu času. Leda že mi se svou inteligencí pošleš, kde to je.
A ad "nové modely Eizo" - bez ohledu na to, že pochybuji, že to, co popisuješ umí, tak to znamená, že začneme všichni solit brightness, abychom dosáhli těch čím dál vyšších kontrastů, přesně tak, jak jsem psal.
Jinak jsem velmi rád, že jsme se dobrali k tomu, že "extra slabý kontrast 650:1" je možné za několikanásobek ceny zvýšit o úžasných 200:1 a získat tak zřejmě z "extra slabého" kontrastu "výborný". Tenhle rozdíl v reálu většina lidí pravděpodobně ani nezaznamená a navíc bude jistě panovat všeobecné nadšení z S-PVA. Už jen čekám, kdy začneš kritizovat pure-profi grafické panely za špičkový kontrast 400-500:1, který je podle tebe (viz předchozí) asi nepoužitelný.
Tak jo, "diskuze" s tebou mi zase na dlouho stačila.
-
Tyhle recenze popisují XL20ku asi nejlépe a podle toho jsem se také rozhodnul:
http://www.silentpcreview.com/article784-page1.html
http://www.thetechzone.com/?m=show&id=682
22'' nebo 24'' HP nebo DELL, nejsou špatné monitory, ale řekl bych, že k mému účelu se bude více hodit XL20 a hlavně hledět pořád z půl metru do obrazovky, která je velká jak prase, není taky pro oči zrovna perfektní. Co se týče Necu, ten co by za něco stál tak na ten nemám dostatečné finance.
Když to tak vemu, tak tenhle monitor stejně asi nebudu mít více jak 3-4 roky a kdo ví co bude za tu dobu za nové technologie atd.. :)
Jediné co je k XL20 (monitoru za +- 14tkč + jako bonus sonda v hodnotě 5tkč :)) možné vytknou je opravdu jen hluk ventilátoru, který chladí LED a trošku vyšší spotřeba energie. Jinak za ty peníze opravdu nic lepšího k sehnání nebude, snad ještě možná Eizo, ale to jsem se rozhodl že kupovat nebudu, k vůli problémům s vadnými body a reklamací takového panelu. Samsung garantuje 0 vadných pixel, což se mi zdá daleko lepší i když je záruka jen 3 roky místo 5 roků u Eiza.
PS. Kluci vykašlete se na to, nemusíte se přece hned hádat, hold každý jsme jiný a máme jiný názor na věc. Potřeboval jsem jen info od uživatele, který ho vlastní.
-
Jane, tvá schopnost přetáčet fakta a nechápat souvislosti je opravdu obdivuhodná. Na nízký kontrast XL20 sem upozorňoval z pohledu general use, což je naprosto jiný segment než color critical. Nechápu, že ti nedochází onen rozdíl. A kdybys použil el. kontrolu homogenity na XL20, potom ti kontrast sleze na +- 450:1. a to už je 1/2 proti 870. Stejně to funguje u Nec, kde se dá totiž i vypínat.
-
Tak si přečti znovu, jaké je cílové využití toho, kdo se ptá. A pak si přečti znovu, na co jsem se ptal - které panely se dostanou (třeba při "general use") při rozumném brightness přes 650:1 a že jich asi moc není.
-
Přes 650:1 se ti dostanou například všechny SPVA Eiza, které vyšly za poslední 3 roky, navíc takové S2231 má 1486:1 při 140cd a nekalibrované hd2442 dokonce 1600:1 při 160cd. Dostane se přes ně i většina H-IPS panelu. Tam to je kolem 160cd a 825:1 atd.
A jestli nevěříš mě, jaký dopad má DUE(Eizo)/Colorcomp(Nec) na kontrast,pak si precti hardforum. Zvlášť posty od ToastyX. Jistě se něco přiučíš.
-
160 cd pro mě není použitelný brightness, zvlášť na S-PVA dobrý tak na oslepnutí. Ale proti gustu ...
Citace:
Původně odeslal
Haste
A jestli nevěříš mě, jaký dopad má DUE(Eizo)/Colorcomp(Nec) na kontrast,pak si precti hardforum. Zvlášť posty od ToastyX. Jistě se něco přiučíš.
Šla tady řeč o věření? Napsal jsem, že o tom Eizo nic nepíše. Tys mě odkázal na krásné PDF, které jsem se svou inteligencí našel. V tom Eizo o kontrastu nic nepíše. Teď si půjdu přečíst celé forum? Zkus si příště dělat srandu z někoho mladšího.
Zapomeň na to, S-PVA od Eiza mě reálně beztak nezajímá.
-
160cd je celkem ideální pro práci během dne a 140cd je ve standardu sRGB. Takže to celkem použitelné je. A abys se svou inteligenci nemusel procházet celé fórum, tak sem si na mobilu dal tu práci a celých 5 minut sem hledal: http://www.hardforum.com/showpost.ph...&postcount=965
-
Věříš, že na ten link ani nekliknu?
Ale něco jsem si z toho odnesl, to musím uznat - teď už vím, že umíš psát a vyhledávat na telefonu. Možná snad i telefonovat, kdoví. Až budu velký, taky si koupím telefon, ovšem až po Eizu s DUE, které nastavím na 160 cd, protože je to prý správně. A pak se možná naučím také tak nezaujatě a korektně diskutovat, jak to umí jen Mr. Kontrast.
btw: pokud sis opravdu myslel, že se s tebou budu tímhle způsobem bavit, tak v první řadě hlavně nakalibruj sám sebe, jsi mimo moje stupnice.
-
Citace:
Původně odeslal
Haste
XL20 není na general use moc vhodný. Nemá moc dobrou odezvu a především má extra slabý kontrast. Na color critical práci je zase použitelný až po kalibraci sondou a i tak trpí slabší homogenitou.
Moje několikaměsíční uživatelská zkušenost je taková, že na "general use" mi tenhle monitor připadá velmi dobrý, kontrastní nedostatečnost nepozoruji. Přímé srovnání mám dlouhodobě pouze s nižší ligou (HP 2465 a horší kousky). General use u mě znamená: 80% času práce s textem, 20% fotky, filmy, brouzdání...; hry nehraju, ale předpokládám, že hráči, kteří potřebují velmi nízkou odezvu, stejně budou koukat po úplně jiných monitorech...
-
Citace:
Původně odeslal
RayeR
Perletovy efekt? To je snad prave problem S-IPS ne? Ale zalezi na typu, pry teba 2090UXi to ma hodne zatimco 2190UXi o dost min videt.
Jde o kombinaci typu obrazovky a antireflexní vrstvy. Četl jsem, že to mají i některé IPS monitory, ale u svého jsem to nepozoroval. Možná jsem spíš měl napsat "holografický", ono se to těžko popisuje. Ale velmi dobře je to vidět na hardforum.com , na té šedé, která je tam použitá :))
-
Aha, zajimavy. Ja sem o tom cetl vyhradne u S-IPS panelu, tak u me vznikla mylna domenka ze to je jen jejich specialita. Jinak nechapu, proc, kdyz uz vyrobce pouzije tak drahy panel, proc na nej neda taky odpovidajici vrstvu, ktera to nebude delat, kdyz je to evidentne mozne tak udelat...
A prosim, panove nahore, trosku klidek, pinako, sou tady vanoce, tak se nestresujte ;))
-
Rayer: Možná je to obecně větší problém, než se zdá, jinak by to na těch panelech snad nebylo... Někde jsem četl, že to různí lidé vnímají na stejném panelu různě, ale nechci to vydávat za fakt, nevím... Já jsem nicméně tento efekt zaznamenal na všech LCD, které jsem měl (TN, S-PVA, A-MVA), asi úplně nejhorší to bylo na HP LP 2465... A na Samsungu XL20 ho také trochu vidím, ale není to tak rušivé.
-
Je pozoruhodné, že na mnoha serverech jsou velmi propracované technické recenze LCD monitorů, kde do detailu popíši stojan, velikost větracích otvorů, šíři barevného spektra a podobně, ale mnohdy "zapomenou" právě na sybjektivní vizuální dojem, třeba právě různé efekty způsobené panelem, respektive antireflexní vrstvou. A velmi často také jaksi "neslyší" různé zvuky vydávané monitory. A někdy jsou dost otravné.
@Kankal. Ano LP2465 má poměrně silnou anti-reflexní vrstvu. Zjevně je to monitor směrovaný hlavně do kanceláří, tedy do míst se silnějším osvětlením.
@RayeR. Tedy jsem si kdysi uložil úryvek z hardforum.com, kdy jsem pátral, jakým monitorem nahradit svoje CRTčko :) Je někdy z jara 2008.
"I know what you mean. Every non-glossy monitor I've seen with an LG S-IPS panel has that sparkly look. LG H-IPS panels don't have the sparkly look, but they only come in 24" and 26" sizes. Newer S-PVA panels also have a sparkly look, although it's more fuzzy than sparkly. I haven't seen the Samsung 305T though.
Here's how I would describe the anti-glare film on various types of panels:
S-IPS: sparkly
H-IPS: normal
Older PVA: normal
Newer S-PVA: fuzzy
P-MVA: semi-reflective
TN: normal
These are the only IPS monitors I know about that don't have the sparkly look:
24" NEC LCD2490WUXi (H-IPS) [US only]
26" NEC LCD2690WUXi (H-IPS)
24" Hazro HZ24W (H-IPS) [UK only]
26" Hazro HZ26W (H-IPS) [UK only]
26" Planar PX2611W (H-IPS)
Older 24" iMac (H-IPS)
Newer 24" iMac (Glossy H-IPS)
20" NEC 20WMGX2 (Glossy S-IPS) [US]
20" NEC 20WGX2 (Glossy S-IPS) [EU]
The best I've seen on a non-glossy/matte panel is the BenQ FP241W/VW. They seem to have a bit more glare, but the smaller amount of anti-glare gives the panel a smoother appearance."
-
OMG co to NEC cpe do svych monitoru za odpadove panely? Neska 2. pokus a zas vadny subpixely, tentokrat jen cerveny. Achjo, clovek se odhodla vysolit takovy balik za displej a ono tohle. Myslel sem ze neska uz je to spis vyjimka. Treba v praci mame vsechno od dellu a nevsim zem si nikde zadnyho vadnyho pix/subpix... Jinak se mi ale ten NEC libi, takze bych ho rad koupil, ale jen bez vady.
-
Dnes jsem si všiml, že Samsung XL20 lze sehnat těsně nad 11tis. včetně DPH - třeba tady: http://shop.computershop.cz/eshop/?c...em&stiid=48295
Jestli je to i se sondou, pak je to už opravdu slušná cena.
-
Citace:
Původně odeslal
RayeR
OMG co to NEC cpe do svych monitoru za odpadove panely? Neska 2. pokus a zas vadny subpixely, tentokrat jen cerveny. Achjo, clovek se odhodla vysolit takovy balik za displej a ono tohle. Myslel sem ze neska uz je to spis vyjimka. Treba v praci mame vsechno od dellu a nevsim zem si nikde zadnyho vadnyho pix/subpix... Jinak se mi ale ten NEC libi, takze bych ho rad koupil, ale jen bez vady.
Buď si jist, že když by si vaše firma koupila 20 NECů, také budou všechny bez vady :-/ Holt v retailu kolují "vadňáky" :(
-
Trošku utopie, ne? Myslíš, že mají VO rozdělené bedny na áčka pro velké cílové zákazníky a béčka pro retailové prodejce?
-
Taky mi to přijde jako poněkud paranoidní představa.
-
Tak mam z CC zpravu, ze ted udajne v CR neni ani kousek a cekaji az to dojde odnekud ze zahranici, takze to mozna konecne vyjde, ze to nebude nakej zbytkovej kus.
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
Trošku utopie, ne? Myslíš, že mají VO rozdělené bedny na áčka pro velké cílové zákazníky a béčka pro retailové prodejce?
Nedivil bych se tomu. Co se stane, když naštveš jednoho koncového zákazníka? Nic. Vrátí monitor. Co se stane, když dodáš do firmy 2000 monitorů, načež si začnou zaměstnanci stěžovat, že mají vadné pixely? A takových kousků nemusí být mnoho. Nicméně mohou se dostat k důležitým lidem.
Mohu se pokusit zeptat zkušených lidí, jak to chodí, ale nevím, jestli nejsem příliš líný :D
-
Citace:
Původně odeslal
Biges
načež si začnou zaměstnanci stěžovat, že mají vadné pixely?
To je forek :D To sem opravdu jeste v zivote nevidel, aby si zamestnanec ve firme stezoval nadrizenemu, ze ma vadny pixel na LCD, ze potrebuje objednat novy monitor :))
Takove manyry maji jenom domaci uzivatele. To s dodanim do firem bez vadnych pixelu muze byt leda podminene smlouvou, ale to by tu firmu prislo zbytecne draho. Vykon zamestnance vadny pixel na obrazovce neovlivni :)
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
sice to nemaj trizeny, vytridi se to u velkych zakazniku a odpad putuje zpet a ten si koupis na krame
Jak to ze ve firme jsme meli 15x EIZO kupovane po 3 kusech a zadny nemel vadu
a kdyz jsem si ja i kolega koupil to same u nas na malem meste, vzdycky tam bedar byl
Od te doby radeji jedu do Prahy do EIZO galery a detailne zkontroluji pred odberem
Holt maloobchody nejsou rito a zadna priorita
-
OK, muzu se zeptat naseho IT, jesi v te smlouve s Dellem maji i neco o vadnych pixelech. Jak sem rikal, nikde ve firme sem si nevsim monitoru s vadnym pixelem, a to sou pritom vecinou obycejny levny TNka, kde bych prave cekal ze se na to bude kaslat.
-
Tak na potreti se konecne zadarilo a dostal sem v CC kus bez vadnych bodu. Bylo evidentne videt, ze monas este nikdo nerozbalil narozdil od predchozich dvou. Taky doba dodani byla delsi nez predtim. Takze tamty dva predtim byl naky sunt kery tu uz asi koluje leta...
Mno, prvni dojmy sou veskrze pozitivni, neni to oproti CRTu takova tragedie. Cerna docela ujde, v noci pri malem osvetleni pri nastaveni nizsiho jasu to nebije do oci. Dobry je nastaveni gamma, takze se mipodarilo stahnout tmavsi odstiny a priblizit tak prevodni char. k CRT. Input lag sem zmeril fotakem na 50-60ms
http://rayer.ic.cz/350d/inlag.jpg
Hrat se na tom normalne da, mazani sem si vsim jen v LCD testu, jak tam jezdi ty vlajecky nebo kosticky, no je hezky mit ty monitory oba vedle sebe :)
Co ale nechapu, je funkce expansion (full/aspect/1:1) pri pouziti DVI-D vstupu. Kdyz nastavim 1:1 tak to stejne roztahne. Navic i treba v textovym rezimu nebo SVGA (linux FB) nezavisle na rozliseni reportuje 1600x1200@60Hz coz je naka blbost. Ale pozor, kdyz nastavim nizsi rozliseni ve windows, tak de nastavit 1:1 na DVI. Kdyz sem monas pripojil pres analog, tak prepinani 1:1 normalne funguje nezavisle na OS. Dokonce si v advanced menu muzu nastavit libovolny zoom factor pro kazde rozliseni, coz je luxus. Navic bych rek ze interpolace z analogu vypada lip. Proc to sakra nejde i na digital? A jak ten monitor pozna, ze do nej de dig. signal z windows nebo z linuxu nebo dosu? Jedine si dokazu predstavit nakou tajnou komunikaci po VESA DDC ze windows monitoru reknou ano, toto rozliseni ti dovoluju zobrazit jako 1:1
-
To nastaveni dela i graficka karta. Da se to zmenit v nastaveni driveru. I tam je potreba nastavit jaky rezim chces.
-
Citace:
Původně odeslal
Haste
To nastaveni dela i graficka karta. Da se to zmenit v nastaveni driveru. I tam je potreba nastavit jaky rezim chces.
No tak ve windows to zrovna nepotrebuju, kdyz je tam driver tak si nastavim nativku (a navic tam to funguje spravne). Ale na linux VESA FB konzoli a pro DOS by se to hodilo.
EDIT: Jesi to chapu teda dobre, tak ten resampling dela primo graficka karta misto monitoru a po DVI uz jde vzdycky nativka? A jedine ovladac dokaze tuto funkci vypnout a pustit po DVI nizsi rozliseni, kery si pak monitor sam prebere jesi zvetsovat nebo ne. TO by znamenalo BIOS mod GK napsat nakou utilitu avsak nvidia nedava dokumentaci tak smula :\
-
Tak pokud to nekoho zajima, tak tady moje osobni dojmy z noveho monitoru:
http://rayer.ic.cz/hardware/crt-lcd.htm#NEC2190UXp
-
Rayer: Page not found (Ani v případě CTRL+C, CTRL+V)
Edit: už to jede
-
Citace:
Původně odeslal
Kankal
Rayer: Page not found (Ani v případě CTRL+C, CTRL+V)
Edit: už to jede
Podle casu tvojeho prispevku, sem akorat reuploadoval celou hw sekci :)
EDIT:
Tak u vim jak vypnout on-chip scaler. V kazdym nVIdiotim BIOSu je na offsetu 34h konfiguracni byte, kde bit0 pokud je 0, tak se obraz roztahuje a bit1 pokud je 1 tak je to este force scaling. Umi to prepnout i Nibitor. Takze po nastaveni bit0=1 sem ziskal obraz 1:1 jenze vystup jede porad v nativnim rozliseni 1600x1200, takze nemuzu scalovat monitorem, sakra to sou mrdaciii...
EDIT2:
to samy lze docilit i on the fly volanim nedokumentovany VESA VBE funkce:
Kód:
mov ax,4F14h ;VESA VBE OEM function
mov bl,2 ;Subfunction 02 = Set Panel Expansion/Centering
mov bh,1 ;00 = Return Current Setting, 01 = Set Centering/Expansion
mov cx,0000h ;Exp. mode: 00 = Scaled, 01 = Centered 1:1, 02 = Left Corner 1:1
int 10h ;call VGA/VBE service
int 20h ;exit
Melo by to fungovat na vsech nvidia kartach s DVI. Tak aspon si to muzu prepnout podle rozliseni danyho programu.