-
WD VelociRaptor 300GB
Citace:
It is 2.5 inch hard drive placed in a 3.5 inch WD IcePAK cooling case.
The Velociraptor WD3000GLFS, spins at Raptor's standard 10,000RPM and comes with 300GB of capacity with 16MiByte of cache. The drive now supports SATA 3.0 Gbit/s, higher data rate of 120MB/s, lower read seek time at 4.2ms and it has lowered write seek time to 4.7ms.
Estimated Street Price (300 GB): $299
Recenze:
http://www.fudzilla.com/images/stori...lociraptor.jpg
-
Re: WD VelociRaptor 300GB
jéžíš a já chtěl šetřit :p
-
fakt moc hezky vypadá a to se chystám na nákup 320 ale tohle, hm no :) zauvažuji, záleží kdy budou....
-
Mohli mu dát 15K RPM :) jinak to vypadá moc pěkně...
-
Tady je zahrnut do srovnani i WD64000AAKS, kdyby to nekoho zajimalo.
-
Tak to je moc pekne, bylo videt ze "starym" raptorum dochazel s nastupem novych disku (7200rpm, 334GB/platter) dech - az na pristupovou dobu samozrejme :-)
Nevi nekdo, jestli nebude jednoplotnovy 150GB model? Asi ne, ze :-( leda az vyprodaji zasoby starych disku... (na system mi pripada 300GB moc, polovina by stacila bohate)
-
podle WD ceníku by tento kousek měl stát 4700Kč s DPH
-
Tak cena ostava rovnaka, meni sa iba vykon a kapacita.
Zda sa mi ze presne tolko isto stal svojho casu aj 74gb raptor...
Kazdopadne, nez sa stanu SSD dostupnejsie tak to vyzera znova na istu dobu ako velmi dobry disk.
-
Vam ta matika moc nejde alebo mate nejake divne cenniky - 300$ == 4,8k Kc a to je bez DPH. Cenu ocakavam okolo 6k.
Inak toto je asi predzvest vstupu WD do serveroveho businessu
-
Mimochodem, nechci se mýlit, ale mám pocit, že všechny 10 a 15K disky minimálně posledních 6 let mají 2,5" plotny v 3,5" pouzdře (viz. starší Raptory, nebo reklamy na Seagate Cheetah). A nejspíš déle.
-
tazko povedat, ci su to priamo 2,5" platne - jednoducho su male :). Pre danu rychlost je to logicke
-
Tohle mi nemá WD dělat, budu se ženit, opravovat byt, ale i upgradovat kompjůtr......a do toho todle.....
...že by se blížila výměna 74 raptora za 2x300 VC? :idea:
dík za recenze!
-
Citace:
Původně odeslal
peta303
Mimochodem, nechci se mýlit, ale mám pocit, že všechny 10 a 15K disky minimálně posledních 6 let mají 2,5" plotny v 3,5" pouzdře (viz. starší Raptory, nebo reklamy na Seagate Cheetah). A nejspíš déle.
mne sa zda ze 3,5" raptor mal 3" platne...
btw. - u raptora X s okienkom to aj vidno ake velke v skutocnosti su...
-
Ako ja tu raptor X mam, ale nikdy som to k tomu neprikladal ... a Raptor nikdy nemal 3 platne, ziadny.
-
Citace:
Původně odeslal
dfpmaster
Tohle mi nemá WD dělat, budu se ženit, opravovat byt, ale i upgradovat kompjůtr......a do toho todle.....
dík za recenze!
pokud ti jde o rychlost za misto 2*v-raptor mas 15k scsi disk (150GB) i s radicem, ktery bude vzdy rychlejsi (v seeku, prenosovka se nejspis udrzi na limitaci pci/pcie/radice)
opravdu porad nevdim jediny duvod brat raptora...(nebo snad dokonce prechazet z raptora na raptora)
-
Citace:
Původně odeslal
MadCap
Ako ja tu raptor X mam, ale nikdy som to k tomu neprikladal ... a Raptor nikdy nemal 3 platne, ziadny.
Za tou trojkou ma " - cili ze ma plotny o velikosti 3 palce, ne tri kusy
-
ups :) 150tka ma urcite mensie
-
presne, cheetahy jsou uz dneska hodne levne a 15k je 15k :)
Citace:
Původně odeslal
Ssnake
pokud ti jde o rychlost za misto 2*v-raptor mas 15k scsi disk (150GB) i s radicem, ktery bude vzdy rychlejsi (v seeku, prenosovka se nejspis udrzi na limitaci pci/pcie/radice)
opravdu porad nevdim jediny duvod brat raptora...(nebo snad dokonce prechazet z raptora na raptora)
-
Citace:
Původně odeslal
dfpmaster
Vzdycky jsem chtel hromadit tuny filmu na tak rychlych discich :-)
-
Az nekdo budete mit osobni zkusenost s hlukem a vibracema v tichem PC, tak se podelte. Je to uz to jedine, co me od nej odrazuje. Nejde mi ani o hluk seeku, ten uslysim vzdy, ale o hluk motoru, "susteni" disku a vibrace.
-
Podla vsetkeho je tichy ... mrkni na existujuce reviews, venovali sa tam tomu a aj ma to prekvapilo :) dostupny normalne bude az za mesiac
-
Jeden pekny graf hlucnosti je. Nicmene, tech celkovych 50dB celeho systemu je dost zavadejicich a moc hlucnosti idle disku se jim stejne nemuze projevit. V systemu chlazenem vodou to asi bude trochu jinak, ale zatim to vypada jako uzasny disk.
-
Citace:
Původně odeslal
Haste
Jeden pekny
graf hlucnosti je. Nicmene, tech celkovych 50dB celeho systemu je dost zavadejicich a moc hlucnosti idle disku se jim stejne nemuze projevit. V systemu chlazenem vodou to asi bude trochu jinak, ale zatim to vypada jako uzasny disk.
Ty rozdíly v hlučnosti jsou docela nepodstatné, myslím že rozdíl mezi 49,2 dB (nejtišší) a 53,9 dB (nejhlučnější) průměrným uchem nepoznáš.
V praxi jsou rozdíly v hlučnosti IMHO větší, každému "vadí" jiný zvuk stejně tak jako každý "slyší" trochu jinak, takže vypovídací hodnota toho grafu rovná se nule ;)
-
Citace:
Původně odeslal
meteor
Ty rozdíly v hlučnosti jsou docela nepodstatné, myslím že rozdíl mezi 49,2 dB (nejtišší) a 53,9 dB (nejhlučnější) průměrným uchem nepoznáš.
V praxi jsou rozdíly v hlučnosti IMHO větší, každému "vadí" jiný zvuk stejně tak jako každý "slyší" trochu jinak, takže vypovídací hodnota toho grafu rovná se nule ;)
dovolim si nesouhlasit pane inženýre, decibel je logaritmicka jednotka, kazde 3dB se hladina intenzity zvuku v realu 2krat snizuje nebo zvysuje, takze pokud to merili aspon nejak dobre, tak by ten rozdil mel slyset i polohluchy afghanec... (z ty strelby:mweheh: ) samozrejme je to vsechno o bedne..
-
Jeden z prvych "nastrelov" ceny. Cena mi pripada priblizne rovnaka s cenou "starej" 150GB verzie v case jej uvedenia na trh.
-
Citace:
Původně odeslal
M@to
jeden z prvych "nastrelov" ceny. Cena mi pripada priblizne rovnaka s cenou "starej" 150GB verzie v case jej uvedenia na trh.
Vzhledem k dostupnosti "4 týdny s otazníkem" předpokládám, že se i ta cena ještě zlepší. Pomalu abych rozbil prasátko :-)
Citace:
Původně odeslal
jenicek321
dovolim si nesouhlasit pane inženýre, decibel je logaritmicka jednotka, kazde 3dB se hladina intenzity zvuku v realu 2krat snizuje nebo zvysuje, takze pokud to merili aspon nejak dobre, tak by ten rozdil mel slyset i polohluchy afghanec... (z ty strelby:mweheh: ) samozrejme je to vsechno o bedne..
To jsem nevěděl - ale taky kua nejsem inženýr přes fyziku ani akustiku :-) a přesně jak píšeš, je to hodně o bedně (případně nějakém silenceru) a jak jsem psal já, o subjektivním vnímání hluku/zvuků.
-
1 Příloh-a(y)
I kdyz se ta cena pravdepodobne jeste zmeni, protoze vsude jinde je > 5.500,- priznam se ze me tohle vcelku sokovalo (prijemne)
link a kazdopadne screen
-
Citace:
Původně odeslal
MadCap
...
Inak toto je asi predzvest vstupu WD do serveroveho businessu
1. dubna už bylo, tak sis měl nechat podobný fórek napřesrok. :-D To, že WD nedělá SAS disky ještě neznamená, že je nováček v serverovém businessu. Ale pobavilo mě to dobře. :-D
Ad theme: Docela zajímavý disk, ovšem po zkušenostech s raptorama si asi ponechám svůj 2X74GB raid. Než řešit nový model, seženu si konečně pořádný SATA řadič, který vyždíme veškerý potenciál z těch dvou. Na těch řadičích, co se dávají na desky to stejně vždy poběží jako lehce rychlejší satový disk.
Jinak k té hlučnosti. Záleží kam do casu se ten disk dá. Už jsem to řešil v nějakém jiném threadu, ale napíšu to ve zkratce i sem. Pokud se dá do klasické 3,5¨ pozice, tak je při seeku schopen pěkně rozrezonovat i ocelovou bednu (měl jsem to v middletoweru od Chieftecu - nějakej ten DX něco :-) ). Ale pokud se dá přes nějakou distanční podložku či do chladícího boxu do 5,25¨ pozice, stane se z něj vcelku tichý disk. Raptory nikdy neměly extra hlučné motory, akorát ty otáčky způsobují relativně velké vibrace a ten disk pak prostě rezonuje v casu.
-
Citace:
Původně odeslal
vauxhall.uk
1. dubna už bylo, tak sis měl nechat podobný fórek napřesrok. :-D To, že WD nedělá SAS disky ještě neznamená, že je nováček v serverovém businessu. Ale pobavilo mě to dobře. :-D
Jaj aky vtipalek ... asi pre takych ako ty nabuduce rozpisem, ze tym myslim high-performance a naviac 2,5" velkosti. Pochopitelna snaha o pouzitie jedneho navrhu vo viacerych segmentoch, co predtym u raptoru dost dobre nefungovalo.
-
Citace:
Původně odeslal
jenicek321
Len drobna poznamka: Vnimanie hlasitosti je u cloveka tiez logaritmicke takze ked linearne dvihas hlasitost v dB tak clovek toto zvysovanie hlastiosti tiez vnima linearne
-
Citace:
Původně odeslal
ctrl_j
I kdyz se ta cena pravdepodobne jeste zmeni, protoze vsude jinde je > 5.500,- priznam se ze me tohle vcelku sokovalo (prijemne)
link a kazdopadne screen
Jasná chyba :-) nedokážu si vysvětlit jak by dokázali stlačit cenu o 1/3 oproti ostatním
Osobně jsem dost zvědavý na praktické zkušenosti s hlučností.
-
Citace:
Původně odeslal
MadCap
Jaj aky vtipalek ... asi pre takych ako ty nabuduce rozpisem, ze tym myslim high-performance a naviac 2,5" velkosti. Pochopitelna snaha o pouzitie jedneho navrhu vo viacerych segmentoch, co predtym u raptoru dost dobre nefungovalo.
No tak už z tebe konečně začíná lézt trochu smysluplného textu. Ačkoli jsem i tu původní větu pochopil, musel jsem si rýpnout, protože ten první příspěvek měl asi takovou hodnotu, jako kdybych tady napsal raptor rulez se smajlíkem, ale bohužel nejsem redaktorem HW občasníku a nemohu si zde připadat dost důležitě, ať ze mě vypadne sebevětší blábol. Napsal jsem to lehčí formou, protože od moderátora bych čekal rozumnější postřeh než větičku, které se dá opravdu jen zasmát. Ale dost invektiv. Od toho tento thread není.
Co se týká high performance, tak ty otáčky, co má raptor už měly SCSI disky před hezkou řádkou let. Akorát WD nikdy nezačal vyrábět nějaké s vyšší kapacitou. Další věc, ta velikost (fyzická ne kapacita), která u serveru nehraje zas takovou roli, takže opět se mi zde nejeví žádné veliké +, proti SASu. To už bych spíš viděl 2 takový v nějakém high-end notebooku zapojené v raidu. Ale no offence. Pochopitelně je někdo může použít s satovému řadiči do nějakého staršího serveru. Kde se také docela často používaly i starší typy raptorů. Takže by mě zajímalo, co kontrétně u raptorů starší generace v serverech nefungovalo a z jakého důvodu by měl být 2,5" disk výhodnější koncepce pro server, než klasický 3,5"? To mi uniká a rád si o tom podiskutuju, když už jsi to nakousl.
A zkus to tentokrát bez negativní karmy. Můžeme diskutovat normálně, ne jak malý děti.
-
Citace:
Původně odeslal
Khadgar
Jasná chyba :-) nedokážu si vysvětlit jak by dokázali stlačit cenu o 1/3 oproti ostatním
Nerikam ze to chyba je, nerikam ze neni, jen namitnu ze 275T se v alze prodava taky temer o 1/3 levneji nez vsude jinde :)
-
Citace:
Původně odeslal
vauxhall.uk
No tak už z tebe konečně začíná lézt trochu smysluplného textu. Ačkoli jsem i tu původní větu pochopil, musel jsem si rýpnout, protože ten první příspěvek měl asi takovou hodnotu, jako kdybych tady napsal raptor rulez se smajlíkem, ale bohužel nejsem redaktorem HW občasníku a nemohu si zde připadat dost důležitě, ať ze mě vypadne sebevětší blábol. Napsal jsem to lehčí formou, protože od moderátora bych čekal rozumnější postřeh než větičku, které se dá opravdu jen zasmát. Ale dost invektiv. Od toho tento thread není.
Keby to bola jedina veta toho prispevku, tak by sa to dalo mozno vzdialene pochopit, ale kedze to bol len taky dodatok k inej informacii, tak nechapem, do coho sa vlastne seres? Ten postreh je uplne logicky a ty si nenapisal nic, cim by si ho nabural.
Citace:
Původně odeslal
vauxhall.uk
Co se týká high performance, tak ty otáčky, co má raptor už měly SCSI disky před hezkou řádkou let. Akorát WD nikdy nezačal vyrábět nějaké s vyšší kapacitou. Další věc, ta velikost (fyzická ne kapacita), která u serveru nehraje zas takovou roli, takže opět se mi zde nejeví žádné veliké +, proti SASu. To už bych spíš viděl 2 takový v nějakém high-end notebooku zapojené v raidu. Ale no offence. Pochopitelně je někdo může použít s satovému řadiči do nějakého staršího serveru. Kde se také docela často používaly i starší typy raptorů. Takže by mě zajímalo, co kontrétně u raptorů starší generace v serverech nefungovalo a z jakého důvodu by měl být 2,5" disk výhodnější koncepce pro server, než klasický 3,5"? To mi uniká a rád si o tom podiskutuju, když už jsi to nakousl.
A zkus to tentokrát bez negativní karmy. Můžeme diskutovat normálně, ne jak malý děti.
Vsetky 10/15k rpm disky maju male platne a preto je 2,5" form factor uplne logicky - nie je potreba aby tieto disky boli "velke" - niekedy sa vsak take robia, napriklad kvoli chladeniu ci vacsej "bytelnosti".
Nechapem ako moze sudne uvazujuceho clovek napadnut, ze by sa nieco s idle spotrebou 4W mohlo objavit v "notebooku" (tie "" su naschval, aj keby to bolo RTM tam by to neslo uchladit).
Raptor sa v pravych serveroch neobjavoval, pretoze tam obvykle boli prave SCSI alebo SAS disky, pretoze na tie sli zohnat seriozne radice a zaroven seriozne disky (s dostatocnou kvalitou a rychlostou). Alebo mas snad dojem, ze akykolvek raptor sa moze rovnat SAS/FB 15k disku (ano aj v 3,5" pretoze je urceny tam, kde tych 2,5" nie je treba, dnes vsak existuje aj ST Saavio 15k/2,5). Male (2,5") disky sa uzivia vo vsetkych blade serveroch a ze ich dnes nie je prave malo a kvoli uspore miesta sa nasadzuju stale viac.
Raptor bol proste vzdy skor pre general public orientovany na vykon - proste enthusiasts.
-
Citace:
Původně odeslal
ctrl_j
Nerikam ze to chyba je, nerikam ze neni, jen namitnu ze 275T se v alze prodava taky temer o 1/3 levneji nez vsude jinde :)
Taky jsem na to koukal, a už jsem si brousil zoubky... bohužel je to stejná cena jako u Western Digital Raptor 3.5" 150GB WD1500ADFD IMHO to asi nebude náhoda..
-
Citace:
Původně odeslal
MadCap
Keby to bola jedina veta toho prispevku, tak by sa to dalo mozno vzdialene pochopit, ale kedze to bol len taky dodatok k inej informacii, tak nechapem, do coho sa vlastne seres? Ten postreh je uplne logicky a ty si nenapisal nic, cim by si ho nabural.
No tak byla tam předtím akorát oprava přepočtu ceny a k tomu ten dodatek, který k tomu byl skutečně nelogický, páč netuším, kdo by ho za tu cenu bral. Viz. http://pevne-disky.alza.cz/pevny-dis...sas-d80514.htm - k tomu už snad není nic dál co dodávat.
Citace:
Původně odeslal
MadCap
Vsetky 10/15k rpm disky maju male platne a preto je 2,5" form factor uplne logicky - nie je potreba aby tieto disky boli "velke" - niekedy sa vsak take robia, napriklad kvoli chladeniu ci vacsej "bytelnosti".
Nechapem ako moze sudne uvazujuceho clovek napadnut, ze by sa nieco s idle spotrebou 4W mohlo objavit v "notebooku" (tie "" su naschval, aj keby to bolo RTM tam by to neslo uchladit).
Raptor sa v pravych serveroch neobjavoval, pretoze tam obvykle boli prave SCSI alebo SAS disky, pretoze na tie sli zohnat seriozne radice a zaroven seriozne disky (s dostatocnou kvalitou a rychlostou). Alebo mas snad dojem, ze akykolvek raptor sa moze rovnat SAS/FB 15k disku (ano aj v 3,5" pretoze je urceny tam, kde tych 2,5" nie je treba, dnes vsak existuje aj ST Saavio 15k/2,5). Male (2,5") disky sa uzivia vo vsetkych blade serveroch a ze ich dnes nie je prave malo a kvoli uspore miesta sa nasadzuju stale viac.
Raptor bol proste vzdy skor pre general public orientovany na vykon - proste enthusiasts.
Tak tohle mě docela dostalo. Nějak jsem si nevšiml, že bych někde vyzdvihoval raptora před nějakým SASovým diskem. Právě tam jsem tu diskuzi směřoval, protože právě SAS mi přijde jako solidní důvod, proč se raptory objeví akorát v nějakých "lehčích" serverech. Takže proto mi nepřišlo, že by WD měl nějak čechrat tento segment trhu. A s tím použitím 2,5" disků to taky není moc žhavý. Třeba HP vyrobí z pěti serverů jeden kus, který je osazen 2,5" disky a nic nenasvědčuje tomu, že by se to mělo v přištím roce měnit, takže jsme podle všeho tam, kde dnes. Tj, že se raptor občas použije v nějakém custom serveru, který doladí na zakázku v nějakém shopu, což je opravdu mizivá část vyrobených a prodaných serverů. Jsem s tím každý den v kontaktu, tak ti jen říkám, jak to je.
-
Co rikate na ceny?5500-6500kc.Hm,hm.To si radeji koupim tri 640GB AAKS :) Ted jsem prehodil system z 74GB Raptora na 640AAKS a vubec toho nelituju.Ticho a klid.
-
Skoro 8 litrů za disk je trochu moc,do těch 5 bych o něm docela uvažoval,přeci jen už mému 74GB Raptorovi táhne na čtvrtý rok.Na hluk si v nové bedně stěžovat nemohu,slyším jenom seek,tak pokud na tom bude nový disk stejně není problém
-
Citace:
Původně odeslal
nex
Co rikate na ceny?5500-6500kc.Hm,hm.To si radeji koupim tri 640GB AAKS :) Ted jsem prehodil system z 74GB Raptora na 640AAKS a vubec toho nelituju.Ticho a klid.
to rad vidim sam zvažuju taky nad wd, ale 3200 aaks
-
mnoho lidi si poridi raptora na zkousku, hodi tam system, zjisti ze to nema cenu a raptora prodava viz bazary.
chci se zeptat i ostatnich lidi co nejakyho raptora maji, je ta rychlost nekde znat? vyplati se to za ty penize a hluk?
-
Zrejme neodpovim dobre.
Mam Velociraptory tri, zatim bez RAIDu, ono to poradny radic chce.
Hluk neresim, protoze jsem stavel PC na vykon a ticho. V Case od Nexusu neslysim ani vetraky (1000 rpm), ani seek.
Jeste porad pamatuji SCSI disky a vitr, ktery delaly. Poznat na vykonu se to da, ve vicevlaknech nebo databazi neskonale dobre.
A nekupoval jsem je v CR.
-
zajima mně jestli to človek pozna ve windows a pri praci na PC, start win, odezva systemu, klasicky programy jako office atd..
-
Instaloval jsem teď ve škole wokna na jeden stroj s 15k SCSI diskem a na odezvě systému to znát rozhodně je, ale čekal jsem víc. IMHO je cenovej rozdíl oproti výkonostnímu moc velkej na to, aby se běžnýmu člověku vyplatilo kupovat rychlejší disk než 7200ot.
-
Citace:
Původně odeslal
Mexes
mnoho lidi si poridi raptora na zkousku, hodi tam system, zjisti ze to nema cenu a raptora prodava viz bazary.
chci se zeptat i ostatnich lidi co nejakyho raptora maji, je ta rychlost nekde znat? vyplati se to za ty penize a hluk?
Když jsem ho před pár lety kupoval-tehdy 74GB verzi,tak rozdíl byl oproti standartním diskům o dost vyšší,dnešní disky s kolmým zápisem,daleko vyšší hustotou záznamu a 16MB cache se tomu Raptorovi v mnoha směrech dost blíží.Pokud rozdíl mezi VelociRaptorem a ostatními disky bude stejný jako tehdy mezi běžnými disky a Raptorem,tak se vyplatí,nákup klasického Raptora bych v současné situaci na trhu docela dost zvažoval
-
Citace:
Původně odeslal
Mexes
1) Raptory musí jet RAIDU, aby to mělo alespoň trochu význam.
2) Ten RAIDU musí být na nějakém lepším SATA řadiči, nejlépe s vlastním procesorem.
3) Hlučnost raptorů je známá. Teda respektive jejich vybrace, tudíž pokud to není v kvalitním šasí, doporučuji umístění přes nějakou distanční podložku či silentbox do 5,25", pak je to v pohodě.
Suma sumárum - vyplatí se to pouze tam, kde je ten výkon skutečně třeba. Pro běžné užívání windows a hraní her je to naprostá zbytečnost. Btw. i "obyčejné" 7200rpm disky už dneska v RAIDU s lepším než integrovaným řadičem umí docela pěkné kousky. Takže jestli nějaký boost, tak bych koupil nějaký lepší řadič (stojí dnes už cca kolem 2k) a k němu disky do RAIDU a udělá to za stejné peníze více muziky, než jeden raptor na integrovaném řadiči. Případně je-li ten výkon skutečně žádoucí, přikoupil bych k tomu dva starší raptory s menší kapacitou, protože 300GB 10k RPM disk za cenu stejně velkého SASu se nejeví jako nějakej extra kauf. Ale třeba si jich Madcap pořídí pár do serveru. :-D
-
Tak jste me nalomili, vcera jsem domontoval radic Adaptec 3405,PCiEx4-4xSATA+SAS , pridal Hitachi Ultrastar 15K300 147GB 15000rpm SAS 16MB Ultra 320 SCSI a po neskutecnem zprovozneni (pod VISTA samozrejme, WIN XP je OK) to konecne posloucha. Skrine NEXUS se vyrabeji uz s odhlucnenim a gumovymi zavesy pro disky, takze hluk je porad stejne maly.
Jenze ani RAID 0+1 s Velociraptory nstaci na SCSI (SAS) disk s 15.000 ot., stal se z nej tedy bootovaci disk. Adaptec ma sice silene drivery, nicmene je to asi jedina znacka, ktera dovoli prepinat pole za behu systemu s XOR paritou, a neodhlasuje pritom disky.
Ted uz to bezi, a protoze mou specializaci jsou zvukove systemy, beha to predevsim tam (pro zatez pres 10 Gbit LAN spojene 2 PC), natahovani pluginu a zatez procesoru.
O disky se ted procesor nestara, maji svuj Intel RAID. Nabeh sytemu je rychlejsi, nacitani database nejmene o 1/3 rychlejsi.
Toz uvidim, jeden den na testy je mimoradne malo.
-
Citace:
Původně odeslal
Mexes
zajima mně jestli to človek pozna ve windows a pri praci na PC, start win, odezva systemu, klasicky programy jako office atd..
Ano, odezva je téměř všude svižnější, hlavně při práci s měnšíma souborama. Otázka je jen, jestli to stojí za ty peníze a na to je individuální odpověd. Mně ano...
-
Citace:
Původně odeslal
Mexes
Poznas to, ale na "doma" to moc smyslu nema. Pokud tytez $ vlozis do cehokoli jineho (RAM, CPU, ...) pomuzes si vic. Nemluve o tom, ze za ty prachy si poridis TB disk, kterej bude sice o fous pomalejsi ale 3x vetsi a to na doma vyuzijes asi vic.
-
tak tak, víc RAM jako disková cache + velkej disk je imho lepší než jeden 10k rpm disk
-
Citace:
Původně odeslal
Jezevec
Poznas to, ale na "doma" to moc smyslu nema. Pokud tytez $ vlozis do cehokoli jineho (RAM, CPU, ...) pomuzes si vic. Nemluve o tom, ze za ty prachy si poridis TB disk, kterej bude sice o fous pomalejsi ale 3x vetsi a to na doma vyuzijes asi vic.
Tohle bych vazne moc neresil. Velociraptor je pro skupinu lidi, kteri chteji od kompu maximum. Lidi, kteri uz maji HighEnd grafiku, CPU, minimalne 1 dalsi TB disk aj., si radi koupi i toto. Takze bych tu neuvazoval o "vyuzitelnosti" nebo nedej Boze o pomeru cena/vykon. Je to proste enthusiast produkt, pripadne produkt pro levne serverove systemy.
-
Citace:
Původně odeslal
Jezevec
ja osobne bych si taky poridil 3x vetsi disk nez jeden rychly. bral sem v potaz ze dneska lze v bazaru sehnat celkem levne 74 GB raptory.
ja mam ale ve zvyku preinstal systemu az kdyz to je fakt nutny. dejme tomu rok..
a to jsou stejne registry a celej system tak zahlceny ze mi nepomuze ani raptror.
-
Citace:
Původně odeslal
Mexes
ja osobne bych si taky poridil 3x vetsi disk nez jeden rychly. bral sem v potaz ze dneska lze v bazaru sehnat celkem levne 74 GB raptory.
ja mam ale ve zvyku preinstal systemu az kdyz to je fakt nutny. dejme tomu rok..
a to jsou stejne registry a celej system tak zahlceny ze mi nepomuze ani raptror.
Tak výhodně se sehnat ty 74GB dají, ale nemají moc smysl. Před nedávnem jsem dva koupil, ale mají pouze 8MB cache. Vzal jsem je jen proto, že mě v podstatě vyšly na stejnou cenu, jako kdybych koupil 80GB 7,2k rpm disk s 8MB cache. Provozuju je teď na SATA radiči od Highpointu v RAIDu a je to znát akorát na startu windows. Samozřejmě při běžném používání. Je na nich akorát systém a pár fičurinek, takže na nich v podstatě nic nevyhledávám ani na ně/z nich nic moc nekopíruju, takže je to spíš taková ozdoba mého gamePC. Za běžnou cenu vyhozené peníze, IMHO ...
-
Citace:
Původně odeslal
Haste
Tohle bych vazne moc neresil. Velociraptor je pro skupinu lidi, kteri chteji od kompu maximum. Lidi, kteri uz maji HighEnd grafiku, CPU, minimalne 1 dalsi TB disk aj., si radi koupi i toto. Takze bych tu neuvazoval o "vyuzitelnosti" nebo nedej Boze o pomeru cena/vykon. Je to proste enthusiast produkt, pripadne produkt pro levne serverove systemy.
za podobnou cenu uz ale muzes mit 15k rpm SCSi disky (+ radic, ale kdo na prachy tak proc ne...) a vykon je opradu jinde nez u raptoru
-
-
Zaznělo tu pár zmínek o extra SATA radiči - upřímně řečeno o něčem takovým slyším prvně.
Ale spíš mě zaujalo tvrzení, že tím vzroste výkon; to je fakt tak znát? V čem je integrovaný radič horší?
-
Citace:
Původně odeslal
Octopuss
Zaznělo tu pár zmínek o extra SATA radiči - upřímně řečeno o něčem takovým slyším prvně.
Ale spíš mě zaujalo tvrzení, že tím vzroste výkon; to je fakt tak znát? V čem je integrovaný radič horší?
Externí řešení je často rychlejší a hlavně méně zatěžuje CPU, než integrované (neni to full HW řešení), které z nemalé části managuje CPU.
-
Hm, tu zátěž bych pochopil. Ale v čem resp. jak _může_ být rychlejší?
-
Treba proto, ze na sobe nese svoji vlastni pamet (64MB byva zaklad, muze to jit klido do GB) a proto, ze znacnou cast prenosu dat mezi diskama si to managuje samo = netreba ty data nasosat do rameti pres CPU a zase zpet.
-
Pisalo sa o RAID radici, nie SATA radici. To su dve rozdielne veci. Skutocny RAID radic ma procesor a pamat. SATA radic nema nic - a je jedno, ci je integrovany aiebo na samostatnej karte za par stoviek (ktore sa casto oznacuju ako "RAID", aj ked tam ziadny nie je a vsetko robi SW).
-
Citace:
Původně odeslal
Rainbow
Pisalo sa o RAID radici, nie SATA radici. To su dve rozdielne veci. Skutocny RAID radic ma procesor a pamat. SATA radic nema nic - a je jedno, ci je integrovany aiebo na samostatnej karte za par stoviek (ktore sa casto oznacuju ako "RAID", aj ked tam ziadny nie je a vsetko robi SW).
Máš naprostou pravdu. Trochu nešťastně jsem svůj řadič pojmenoval a mohlo to trochu zavádět. Jedná se o radič primárně určený pro RAIDové pole, který má vlastní paměť a procesor, jak psal výše Jezevec. Pochopitelně ty laciné SATA řadiče nemají v podstatě vůbec smysl, protože umí de facto to samé, jako inegráč na desce. Ty se vyplatí akorát pro systémy, kde není SATA vůbec na MB. :-)
-
Tak jednoplotnovy 150GB model uz se objevuje v cenikach, konecne... http://jyxo.cz/s?q=wd1500hlfs&d=zb&ptype=1&sort=1&rev=1
-
4 Příloh-a(y)
Dneska mi, celkem rychle, tenhle 150GB rychlik dorazil :-) Konektory uz ma standardne rozmistene a timpadem trochu upraveny chladic, aby se vlezl i do supliku do serveru...
Nejake rychlofoto (z telefonu) a HDTune.
-
1 Příloh-a(y)
Testuju 3x Velociraptora 300GB, prekvapilo me jak je v idle disk tichy.
Neslysim zadne piskani, nepozoruju rozdil oproti 2x WD 6400AAKS. Seek a roztaceni disku je slyset dost, ale ani 3 ks v Chieftecu LBX nijak nevibruji.
Vysledek v HDTune v RAID 0:
-
Ja ti teda nevim ale pri cenach a vykonech disku bych spis investoval do bezpecnosti dat nez do v realu temer nerozpoznatelneho vykonu za cenu takovyho rizika.
Nehlede na to, ze co se cteni tejce, ten vykon ziskas i na R1/R5 .
-
Začal jsem po VCR zase pokukovat a zajímá mě hlučnost v "loadu". Dá se to s něčím porovnat? No třeba se SpinPointem, co já vím... Ten aktuálně mám a navíc v Silenceru. Trochu to je slyšet, ale to je bednou, kterou hodlám vyměnit za Antec. Vaše zkušenosti?
Jinak předpokládám, že v tomhle směru mezi 74 a 300GB verzí nebude rozdíl.
-
V HDSilenceru o něm ve dne prakticky nevím, v noci je slyšet, nicméně dost tlumeně.
-
moment, vždyť už v jakýmsi silenceru je, ne?
-
To nie je "silencer" ale chladic, ktory sluzi zaroven ako redukcia z 2.5" na 3.5".
-
-
Každopádně, vzali byste tu 74GB (no klidně 150, to je jedno, jde mi o absolutní cenu) verzi jako systémovej disk? Čistě na poměr by se asi vyplatilo koupit prostě ještě jeden SpinPoint, ale zase jde mi jen o tu rychlost a extra fyzickej disk. Tak nevím...
Jaká je vlastně spotřeba?