Re: Změna raklamací v CZC
Na druhou stranu je v evrope zakaznik chranen ze zakona daleko vice nez v USA. Mozna az do te miry, ze to prodejce frustruje a pak se chovaji timhle zpusobem. Zejmena kdyz je nekteri zakaznici na zaklade toho zakona om*davaji.
edit: nerad bych aby tenhle prispevek vyznel, ze neco takoveho provadi Gestler. Je to jen vseobecne pozorovani, neni vztazeno na konkretni osobu.
V poho,defakto nejsi daleko od pravdy,dá se říct že jsem desku provozoval dost drsně,teda trvale to jelo na taktu z podpisu,mechanicky však deska netrpěla,to v žádném případě.Teploty byly vysoké,na druhou stranu deska měla velmi slušné chlazení.Konkrétně k této reklamci...jsem zvědav jak to chtějí posuzovat protože se jedná o použitou desku(nikoli novou) kterou jsem dostal výměnou za mou púvodní EP35C-DS3R která nekamarádila s mojí E8300.Takže pokud mi to zamítnou pro pár nepatrných cca milimetrových odřeninek na chladiči NB patrně od menšího větráku....nebo případně jestli shledají desku z nějakého duvodu poškozenou mou vinou,tak to bude veselé;D
já mam tedy zato, že reklamace řešena výměnou kus za kus je pouze u zboží, které bylo čerstvě koupeno - tedy tak do měsíce po koupení.
Kdyz uz, tak pul roku, ze zakona na to mas narok.
Citace:
Původně odeslal
HollyG
Kdyz uz, tak pul roku, ze zakona na to mas narok.
na reklamaci kus za kus? 1/2 roku? to je celkem dlouho..
Do pul roku se to bere jako rozpor s kupni smlouvou a mas narok na opravu vymenou ci vraceni penez (odstoupeni). Ale to uz tu zaznelo hodnekrat...
Citace:
Původně odeslal
HollyG
Do pul roku se to bere jako rozpor s kupni smlouvou a mas narok na opravu vymenou ci vraceni penez (odstoupeni). Ale to uz tu zaznelo hodnekrat...
já myslel, že odstoupení od smlouvy čili vrácení peněz je možné pouze měsíc po koupi a ještě k tomu když je produkt zakoupen přes e-shop. Ja bych tento zákon chtěl vidět na papíře :) protože to bych ihned šel vrátit tak 60% komponentů co mam v pc...
edit: jo pouze reklamace, diky
Dazzle - týká se reklamace
Citace:
Původně odeslal
HollyG
Pánové jak už tu je napsáno nespočetkrát -
ANO do půlroku od koupě máš na výběr jestli vyměnit / opravit.
OVŠEM VYMĚNIT NEZNAMENÁ KUS ZA KUS a odejít !!!!
Výměnou se rozumí že do 30ti dnů od zadání věci do reklamace se musí prodejce vyjádřit zdali ji vymění či nikoliv - pokud nevymění, musí vrátit peníze !
U té výměny samozřejmně může nabídnout podobný kus, ale už záleží na zákazníkovi jestli na to přistoupí...
To že někde vyměňují komponenty kus za kus se tak děje, ale řekl bych tak maximálně do 14ti dnů od koupě. Vždyť vezměte v potaz jak rychle stárne IT.
Za půl roku už většinou ani danný model který jste zakupovali se již neprodává ! Je tedy naprostá KRAVINA chtít po prodejci výmenu ihned kus za kus. To je nesmysl !!
Mimochodem i ta výměna kus za kus je jen benevolence prodejce - TO DĚLAT NEMUSÍ !
ADD 2 eShopy:
do 14 ti dnů (není-li uvedeno jinak) máš nárok na vrácení nepoškozeného zboží bez udání důvodu + ti musí být vrácena plná výše peněz.
Zbytek platí stejně. Projeví-li se vada do 1/2 roku od koupě, můžeš při reklamaci produktu si vybrat jestli opravit nebo vyměnit. Do 30ti dní ti pak prodejce musí reklamci vyřešit. Dá-li ti kus za kus je to JEN a pouze výhoda. Ale velice bych se divil kde by to udělali (po půl roce, respektive po např. 5ti měsících). Pokud se vada projeví až za 1/2 roku od koupě. Již si nemůžeš vybrat jak prodejce naloží se zbožím - prostě jej do 30ti dnů opraví a nebo vymění. Pak již maximálně můžeš nesouhlasit s opravou, protože je provedená špatně, a nebo s výměnou protože to není stejný typ zboží (ovšem např u desky si nejsem jist jestli např novější revize stejného modelu je již jiný typ, spíš bych řekl že je deska typově stejná).
Další varianta je že se ti do 30ti dnů neozvou, pak prostě sebereš zadek a přidješ jim říct rovnou o peníze a bez diskuzí !
Citace:
Původně odeslal
HollyG
no, spis presneji je to tak, ze v prvni instanci mas pravo na volbu mezi opravou/vymenou a teprve pokud to neni mozne, mas narok na volbu mezi slevou z kupni ceny ci odstoupenim od smlouvy. (§ 616(3) obcana)
Zákon chápu,jen jsem chtěl nadhodit to,že CZC jako jeden z mála obchodú řešil rekalamace stilem"přines sem věc,vyzkoušeli věc,věc byla vadná,dostals jinou věc,tečka=spokojený zákazní který se rozhodně nebojí si tam koupit další věc.
Jen jeste dodam, ze prodejce o uznani/neuznani reklamace musi rozhodnout do 3! nikoli do 30ti dnu. Zbytek lhuty je na vyrizeni reklamace (napr na opravu), pokud by vec vymenil po 30ti dnech a nasledne se ukazalo, ze mel celou dobu moznost vec vymenit okamzite, tak porusil zakon.
Citace:
Původně odeslal
Jezevec
Jen jeste dodam, ze prodejce o uznani/neuznani reklamace musi rozhodnout do 3! nikoli do 30ti dnu. Zbytek lhuty je na vyrizeni reklamace (napr na opravu), pokud by vec vymenil po 30ti dnech a nasledne se ukazalo, ze mel celou dobu moznost vec vymenit okamzite, tak porusil zakon.
ANO jezevec má pravdu - napsal jsem to zjednodušeně (ovšem blbě) - na vyřízení je 30 dní, na rozhodnutí o tom je-li reklamace uznána jsou opravu jen 3 dny.
Citace:
Původně odeslal
Jezevec
Ano máš pravdu. bohužel je smutnou pravdou, že v 95% se postupuje uplně jinak. osobně by mě zajimalo jak be se řešila následujici věc. Prodejce rohoznde o uznani reklamace do 3 dnů s výsledekem: reklamace se uznává. Pošte to svému dodavateli a ten řekne opak.
Citace:
Původně odeslal
Jezevec
no, to neni uplne pravda. zakon rika, ze o reklamaci ma rozhodnout prodavajici ihned, ve slozitych pripadech do 3 pracovnich dnu.
druhym dechem ale dodava, ze to tehle lhuty se nezapocitava (!) doba potrebna k odbornemu posouzeni vady.
takze ve finale ta lhuta je dvoji: 1) 3 pracovni dny pro zcela zjevne vady, o kterych neni rozumne pochyb, nebo pro zcela zjevne neopravnenou reklamaci a reklamacni jouda je muze na miste rozhodnout, a 2) lhuta potrebna k odbornemu posouzeni, ktera je omezena max. lhutou 30 dnu k vyrizeni reklamace.
imho ad 2) bude pripad vetsiny nefunkcniho HW.
IMHO predevsim po tech 3+dnech nemuze prodejce argumentovat tim, ze si zakaznik vec znicil sam, protoze takova vada je a musi byt zjevna pri prevzeti. Nasledne muze totiz vec znicit trebas prave prodejce.
tam bude ve vetsine pripadu rozhodny stav zbozi popsany v reklamacnim protokolu; nicmene treba v pripade odpalenych kusu HW bych rekl, ze technik na prepazce asi bude tezko schopny sam hned rozhodnout, jestli se HW odpalil sam nebo v dusledku zasahu uzivatele
Citace:
Původně odeslal
riksa
tam bude ve vetsine pripadu rozhodny stav zbozi popsany v reklamacnim protokolu; nicmene treba v pripade odpalenych kusu HW bych rekl, ze technik na prepazce asi bude tezko schopny sam hned rozhodnout, jestli se HW odpalil sam nebo v dusledku zasahu uzivatele
presne tak
To ale na 99% nedovede posoudit ani autorizovaný servis. Ala když ti GPU nebo paměť nefunguje a fyzicky tam nikde nic neni, jak poznáš jestli to odešlo nebo jsem vzal trafo a pustil tam na pár pinů 12V ?
AD výměna kus za kus u CZC - děje se často u disků, nebo u věcí která jsou skladem a je to stejná třída. Pokud (gestlerův případ) došlo k výměně mainstreamu za high end (nevím zdali za příplatek nebo ne, to zde není uvedeno), tak pak logicky tu X38 neni za co měnit aby tam nebyl razantní rozdíl v ceně. Ta konkrétní X38 se pravděpodobně neprodává a X48 se stejnejma vlastnostma bude drahá, viz rozdíl mezi tou a původně zakoupenou P35 může být i dvojnásobný. Za P45 nebo tak mu to vyměnit nemůžou protože s tim by nemusel souhlasit a to taky že nebude protože X38 je lepší chipset. Proto zde pravděpodobě nedošlo k výměně na místě, ala dodavatel bude možná mít ňákou ještě vedle skladem, která se pošle, celkem nešťastná věc, protože musí poslat funkční věc, ne novou věc, ala typické reklamace X1900XT za X1950XT které odněkud vyhrabali funkční, ale viditelně roky používaný, od prachu, atd.
Dále pak, systém zazanemnává kolik jakej zákazník měl reklamací, vrácení zboží do 14 dnů, atd a ty pak označuje a člověk co s vámi jedná o tom ví a taky podle toho jedná. Stávalo se totiž, že někteří lidé si pro věci chodili, doslova jak do půjčovny.
Ale jo...viz první post...(doplatil jsem)
to Jezevec:díkes,to jsem netušil,nevíš co je to za konkrétní paragraf?(jak to pujde K+)
K CZC a Asusu tě asi extra nepotěším - reklamoval jsem nedávno WiFi router, kamarád pár dnů po mně to samé a v obou případech stejné. Poslat na servis, předpokládaná doba opravy u mě 2-3 týdny, u něj 1-2 týdny (sranda, dvě stejné věci, stejný servis, jiný odhad opravy), v obou případech měsíc nic a pak vrácené peníze. K tomu ještě mínus pětikilo za chybějící manuál a CDčko, to mi přišla celkem pálka, ale právo na to mají.
Citace:
Původně odeslal
NeMeM9aA
Na druhou stranu je v evrope zakaznik chranen ze zakona daleko vice nez v USA. Mozna az do te miry, ze to prodejce frustruje a pak se chovaji timhle zpusobem. Zejmena kdyz je nekteri zakaznici na zaklade toho zakona om*davaji.
Jen pro zajímavost - obecně je to jistě pravda (a ČR je v tomhle i v rámci Evropy imho dost extrém, ale asi protože to je potřeba, protože v rozvinutějších státech se prodejci chovají v mnohem větším procentu vstřícně sami od sebe), nicméně neplatí vždy. Ve Státech cokoliv je rozbalené a ošmatané, vrácené "jako nové", atd. jde do speciálních sekcí a u některých firem i samostatných prodejen "pre-owned" a "used" zboží s často radikálními slevami. To u nás prakticky nefunguje a např. ve většině krámů s elektronikou mají představu, že bůhví jak dlouho vystavený a používaný předváděcí kus se automaticky prodává jako nový a za cenu nového, což je hodně mimo.
Hm,to se mám na co těšit:-(
Jo jinak jsem pátral a dopátral jem se že bohužel 3dny na uznání reklamace mají ale na tuto lhútu se nevztahuje doba nutná k odbornému posouzení.
Citace:
Původně odeslal
jan555
...K tomu ještě mínus pětikilo za chybějící manuál a CDčko, to mi přišla celkem pálka, ale právo na to mají.
počkat počkat tohle mi vysvětli... kupoval jsi to na IČ a nebo jako občan ?
páč orig krabici si jako občan již schovávat nemusíš. A pokud reklamuješ vadný kus z celého balení (a balením se rozumí kabel, šroubky, manuál, cdéčko, a cdromka nakonec), a reklamuješ tedy jen CDromku je blbost abys k tomu dodal zbylé věci, ty po nich přeci chceš aby ti poslali novou (bo opravenou), ostatní zboží je v pořádku to nereklamuješ.
§ 622
(1) Jde-li o vadu, kterou lze odstranit, má kupující právo, aby byla bezplatně, včas a řádně odstraněna, a prodávající je povinen vadu bez zbytečného odkladu odstranit. Není-li to vzhledem k povaze vady neúměrné, může kupující požadovat výměnu věci, nebo týká-li se vada jen součásti věci, výměnu součásti. Není-li takový postup možný, může kupující žádat přiměřenou slevu z ceny věci nebo od smlouvy odstoupit.
Nikde v zákoně není zmínka, že případě odstoupení od smlouvy jsi povinen dodat zbylé věci. Zvášť jedná-li se o manuál a CD na kterém je v podstatě taktéž manuál (protože co by na CDčku k routeru taky bylo že ?)
Ale zase chápu že pokud bych reklamoval např přenosný telefon, tak bych jej vracel i se základnou, která je zároveň jako nabíječka. Ovšem oběma díly se rozumí že se jedná o bezdrátový telefon a jedno bez druhého nejde.
CD a papírový manuál je pouze "doplňek". To tě sprostě obrali...
A nebo jak říkám mi to vysvětli, protože to mne opavdu zajímá !