Re: DOF a světelné objektivy
Nemůže ta změna efektivní clony být způsobená pohybem čoček? Pochybuju že jsou tam nějaké markantní rozdíly a řekl bych že se to projevuje pouze na plnou díru, ale teoreticky možné to je - z principu technologie výroby objektivu, ne?
marty: je to dane tym, akym stylom objektiv zaostruje. niektore objektivy dosahuju ostrenie na blizko na principe medzikruzkov, ze objektiv posuvaju dalej od cipu, vtedy su ubytky najvyssie (mozu to ale korigovat tym, ze zaroven zmensuju ohniskovu vzdialenost). pri normlanych sklach je to zanedbatelne, lebo nedokazu ostrit prilis na blizko a TTL meranie sa o to aj tak postara.
Jop, a nebo u objektivů s vnějším (předním) ostřením (vysouvá se) to může jít ruku v ruce extrémně i se změnou ohniskové vzdálenosti, která pak není kompenzovaná...
U skel vyšší třídy to asi vše bude kompenzované a efekt minimální, a stále se domnívám, že pro vyšší clony se to podle mě neprojeví vůbec nebo neznatelně.
skusil som to pre f8 a vysledok rovnaky, tiez malicky posun.
ked som dal bodove meranie, tak mi ukazovalo cas kratsi o 1/3EV pri zaostreni na nekonecno ako pri zaostreni na minimalnu vzdialenost (aj pri f2.8, aj pri f8 ), takze TTL meranie sa o to efektivne postara.
...nikkor 80-200 f2.8 af dvojprstenec ma ostrenie pomocou predneho clena, cize meni svoju svoju velkost pocas ostrenia.
tieto zmeny efektivnej clony na minimalnu vzdialenost ma zmysel riesit len pri merani svetla externym expozimetrom. pri makro sklach by mala byt tato zmena pri roznom zaostreni napisana v manuali (sigma to ma) alebo to da objektiv rovno vediet fotaku, pri normalnych sklach neviem, ci to pisu do manualu...