-
Agen - průtahy, účtují stornopoplatek
Reklamoval jsem grafickou kartu (chyba v napájecím obvodu). Jedná se o 88GT a protože jsem jí koupil za velký peníz a chyba se objevla do půl roka od koupě, rozhodl jsem se, že si vezmu zpět peníze (=odstoupím od kupní smlouvy).
V pátek jsem se do agenu dostal těsně před zavírací dobou. Obsluha reklamací mi dává kartu (reklamace výměnou). Když jsem řekl, že budu chtít peníze, odpověděl, že to takhle večer už nevyřídí. Inu moje blbost říkam si.
Dnes jsem se dostavil v rozumnou hodinu. Nejdřív jsem cca 15-20 minut čekal, ač jsem byl první (slečna za mnou to vzdala a šla pryč). Pak už jsem šel k obchodníkovi, který se zeptal na důvod vrácení a řekl, že dobropis musí schválit a to potrvá pár dnu. chjo
Měl jsem tak objednaný router k osobnímu odběru, ale jelikož neberou karty a neměl jsem hotovost musel jsem ho tam nechat (taky nemám čas lítat po všech čertech a shánět bankomat). Nechápu, že se na celé prodejně nenajde dostatečně zodpovědná osoba, která se podíva na datum na faktuře, porovná s datumem RMA, zjistí, že servis reklamaci uznal a vydá mi peníze.
Nedá se přímo stěžovat na neochotu, ale kvůli takové blbosti tam budu muset zajet znovu. V podobné situaci jsem se ocitnul jen jednou, ale peníze jsem měl v ruce během pěti minut.
Jsem zvědav, jak se to dál vyvine.
-
Re: Agen - průtahy
Tak jsi tu kartu vratil a odstoupil od smlouvy nebo jsi ji dal reklamovat? Nejde vse najednou :-)
-
Jak jsem to pochopil já, tak je vždy nutné reklamovat a teprve potom co v reklamaci výrobce (prodejce) uzná na výrobku závadu se můžu rozhodovat co s tím chci dělat. Takže kartu jsem reklamoval a v okamžiku, kdy mi byla reklamace uznána (na výrobku byla zřejmě chyba) jsem nepřevzal náhradní kartu, ale požádal o dobropis.
Udělal jsme tedy chybu v postupu já ?
-
Tak jsem to prave ja nepochopil. Karta je nefunkcni, tak chci odstoupit od smlouvy. Oni posoudi, ze jsem na kartu neslapnul a dohodnou se na odstoupeni. Co s ni dal udelaji je jejich problem.
Pockej na vyjadreni nejakeho pravnika (nebo alespon budouciho) :-)
-
Ještě dnes mám odpověď
Citace:
Po snaze vrátit grafickou kartu dodavateli mi bylo
sdělěno, že z důvodu velkého poklesu ceny bude stornopoplatek 3000,-. Jsme
ochotni se podělit a tak na Vás zůstane jen 1500,-. Souhlasíte s tím?
To mě osobně přijde jako vcelku blbost nebo se pletu ?
má odpověď
Citace:
Co se týče storno poplatku z důvodu poklesu ceny, jsem si vědom velkého cenového rozdílu mezi současnou cenou a cenou nákupní. Ta byla ovšem způsobena bublinou na trhu v době nákupu a je jen riziko prodejce prodávat zboží za mnohem vyšší, než doporučenou cenu. V tomto ohledu se necítím nijak zodpovědný za vzniklý stornopoplatek.
Vadný výrobek jsem reklamoval do 6 měsíců od uzavření kupní smlouvy. V reklamačním řízení byla závada uznána a podle zákona (jedná se o rozpor s kupní smlouvou) mám nyní právo (v rámci zjednání náhrady, o které jako kupující rozhoduji sám) od této smlouvy odstoupit, což jsem také ústně udělal. V takovém případě mi náleží náhrada ve výši, kterou jsem za zboží zaplatil. Za dohody mezi Vaší společností a třetí stranou nenesu žádnou zodpovědnost.
Chápu, že se jim nelíbí, když na tom teď vydělám 3k, ale mě se taky původní cena nelíbila, kdyby byla karta v pořádku vydělali by zas oni a ne málo.
-
Jeste zasadni dotaz. Kupoval jsi to jako obycejny zakaznik - spotrebitel?
Pokud jo, tak to jen zkouseji. Pri odstoupeni od smlouvy ti musi vratit vsechny penize i kdyby aktualni cena byla 1Kc.
-
Citace:
Původně odeslal
zivan
Jeste zasadni dotaz. Kupoval jsi to jako obycejny zakaznik - spotrebitel?
Pokud jo, tak to jen zkouseji. Pri odstoupeni od smlouvy ti musi vratit vsechny penize i kdyby aktualni cena byla 1Kc.
Kupoval jsem jako spotřebitel.
Mám na to stejný názor, otázka je, jestli oni nechápou nápravu rozporu jen v bodě a) výměna ....
Každopádně tam už si nekoupím ani ten router za pár kaček...
-
Re: Agen - průtahy, účtují stornopoplatek
Prodali Ti vadný výrobek za X peněz, odmítl jsi reklamaci výměnou, vrátíš jim vadný výrobek a dostaneš X peněz... kde by asi tak měl vzniknout nárok výrobce na storno poplatek? Měl Ti prodat bezvadné zboží a nemusel by vymýšlet takové <|>viny... :rolleyes:
-
Prosím tě - můžeš mi napsat s kým jsi jednal ? víš jméno ?
a nebo alespoň kde dotyčný sedí (u kterého stolu když vlezeš dovnitř)
Jen pro tvé info já nakupuju v Agenu už asi 7 let a NIKDY jsem neměl žádný problém. Vždy mi maximálně vyhověli. Tím jim nechci dělat reklamu, jen si myslím že nemusí být chyba jen na jedné (tvé) straně. Pokud se třeba chováš jako prase tak se chovaj oni i k tobě.
-
muze se nekdo vyjadrit k cervene oznacenemu textu ? Ja z neho chapu, ze na odstoupeni od smlouvy ma kupujici pravo az v pripade nemoznosti prodavajiciho dodat a) stejny vyrobek b) opravit poskozeny vyrobek.
2JoeBoB: v cem to Agen protahuje ? Na vyrizeni vraceni penez ma (rekneme) 30 dnu od doruceni tveho pozadavku na odstoupeni od smlouvy. Z tveho textu to vypada, ze se ti snazi vyhovet (a zkousi z tebe dostat nejake penize ;) ).
3 Rozpor s kupní smlouvou
Institut rozporu s kupní smlouvou spočívá v odpovědnosti prodávajícího předat kupujícímu věc, která:
Ve vztahu k vadám spočívá rozpor s kupní smlouvou na poměrně jednoduchém principu, a sice, že za splnění určitých podmínek se vada vyskytnuvší se v prvních 6 měsících od převzetí koupené věci (tedy jinak vada spadající pod režim záruční odpovědnosti), považuje za vadu existující již v době převzetí věci (a tedy spadá do režimu odpovědnosti za vady).
V případě, že koupená věc vykazuje rozpor s kupní smlouvou, již při převzetí věci nebo v průběhu 6 měsíců následujících po jejím převzetí, má kupující právo na to, aby prodávající bez zbytečného odkladu tento rozpor odstranil. Kupující má právo na to, aby dle volby kupujícího rozpor s kupní smlouvou odstranil (i) výměnou, nebo (ii) opravou věci. Teprve tehdy, kdy tento postup není možný (např. věc nelze opravit, neexistují jiné identické kusy k výměně, ale také není možné provést výměnu či opravu proto, že by zjevně toto nebylo vyřízeno ve výše stanovené lhůtě) má kupující právo na to, aby, opět dle jeho volby (iii) byla kupní cena přiměřeně snížena nebo (iv) odstoupení od smlouvy.
-
Dle volby kupujícího... pokud zvolíš opravu, je málo pravděpodobné, že to někdo bude bastlit a povede se mu to tak, že nebude dotčena záruka u výrobce - nemůžou Tě nutit do výměny.
-
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Dle volby kupujícího... pokud zvolíš opravu, je málo pravděpodobné, že to někdo bude bastlit a povede se mu to tak, že nebude dotčena záruka u výrobce - nemůžou Tě nutit do výměny.
"Kupující má právo na to, aby dle volby kupujícího rozpor s kupní smlouvou odstranil (i) výměnou, nebo (ii) opravou věci."
Tak znova :), ja to z me prvni citace ale vidim tak, ze mas moznost A ci B, pokud A ani B neni mozne, nastupuje C a D (odstoupeni od smlouvy). Chapu, ze to asi nikdo opravovat nebude, ale vymena za novy kus je mozna (dodavatel ji i provedl), takze varianty C a D nemohou nastat.
ps: nepopiram, ze se mi JoeBoBovo jednani nelibi. Koupil si vec za X penez, casem cena padla (jak logicke) a nyni ji reklamoval. Misto aby prijal novy kus, tak chce odstoupit od smlouvy, vyinkasovat 6500kc, za polovicku si koupit tu stejnou kartu a dal si vesele parit. At se na me nezlobi, ale vidim v tom akorat cechacskou vycuranost...
pps: nejedna se o chybu napajeni, ktera se vyskytovala na prvnich 88GT a kterou par lidi reklamovalo hned z pocatku a ostatni cekali az bude skladem vice kusu, aby byla vymena kus za kus okamzite bez cekani ?
-
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Prodali Ti vadný výrobek za X peněz, odmítl jsi reklamaci výměnou, vrátíš jim vadný výrobek a dostaneš X peněz... kde by asi tak měl vzniknout nárok výrobce na storno poplatek? Měl Ti prodat bezvadné zboží a nemusel by vymýšlet takové <|>viny... :rolleyes:
No to vies, silnejsi pes j*be ;-)
-
2 petr: Tak vyčuranost jo ? chovám se jako racoinálně myslící jedinec, oni mě před pár měsícema oje*ali a teď ojebu já je to je vcelku jednoduchý, neměly prodávat kartu tak draho tolik asi k mému svědomí.
Co se týče toho zákona, mě zaujal spíš tento paragraf (řeší stejnou situaci ?):
§ 597
(1) Jestliže dodatečně vyjde najevo vada, na kterou
prodávající kupujícího neupozornil, má kupující právo na
přiměřenou slevu ze sjednané ceny odpovídající povaze a rozsahu
vady; jde-li o vadu, která činí věc neupotřebitelnou, má též právo
od smlouvy odstoupit.
Jednáním si nejsem jistý, ale mám za to, že jednám v právu (výměnu nemusím přijmout). Naopak onen záhadný poplatek mě ještě utvrzuje, že jsem v právu.
-
Popravde, jestli meli kartu drahou, nikdo te nenutil ji kupovat ne?
To, ze se ted snazis dostat dobropis OK, ale to co k tomu pises mi prijde docela usmevnej postoj.
Edit: Ovsem to, ze chteji storno poplatek v takove hladine je zase dost divne. Mel by jsi mi pravo na plnou cenu puvodni nakupni ceny co mas na dokladu/fakture.
-
Storno poplatek NEEXISTUJE, teoreticky by neco takoveho bylo mozne, pokud bys vracel plne funkcni vyrobek a oni se uvolili jej vzit zpet.
Pokud je vada neodstranitelna (vymena neni odsrraneni vady), pak muzes odstoupit od smlouvy. Jinak posouzeni opravnenosti reklamace dela vzdy PRODEJCE a to ihned, nejpozdeji do 3 dnu. Zadny mesic neexistuje, mesic je na vyreseni reklamace.
Nehluve o tom, ze posoudit pripadny zasah do HW je v tomto pripade trivialni, tudiz lze na miste rozhodnout o tom, ze karta je "OK" = neni nijak mechanicky poskozena, do druheho dne vim, ze nefunguje = davam $.
-
Citace:
Původně odeslal
PetrT
ps: nepopiram, ze se mi JoeBoBovo jednani nelibi. Koupil si vec za X penez, casem cena padla (jak logicke) a nyni ji reklamoval. Misto aby prijal novy kus, tak chce odstoupit od smlouvy, vyinkasovat 6500kc, za polovicku si koupit tu stejnou kartu a dal si vesele parit. At se na me nezlobi, ale vidim v tom akorat cechacskou vycuranost...
A já tady zase vidím celkem slušnou prasárnu od prodejce, který se snaží oblbnout zákazníka. Rozdíl je v tom, že JoeBob chce to, na co má nárok ze zákona. Prodejce ale zkouší kličky, který v zákoně rozhodně nejsou (stornopoplatek). Vyčůranost se nevztahuje jenom na zákazníky, přečtěte si obch. podmínky některých eshopů, co tam je za věci...
Jestli JoeBob jedná morálně nebo ne, to ať posoudí každý sám.
-
Nechci se hádat co je a co není v zákoně, ale...
pokud dám do reklamace zboží a oni mi daj do zákonné lhůty buď opravené a nebo nachlup stejné (protože se stále ještě prodává), tak by mne ANI ve snu nenapadlo, že po té co mi jej vrátí se rozhodnu že jej chci vrátit. To mi totiž pak přijde jako, že bezvadné zboží jsem se najednou rozhodl vrátit.
A nebo tedy né najednou ale z důvodu pochybení o jeho závady.
V tom případě ale je to to samé, jako že když si něco koupíte, a budete to chtít po měsíci vrátit tak obchodník Vám to může přijmout ale řekne se o storno poplatek. - Pokud se však objevila jistá závada, která ovšem byla odstraněna, mohu se domnívat že zboží již není tak skvělý artikl jako byl před tím a mohu zase zkusit jej vrátit, ovšem prodejce pokud vydá z reklamace opravený, či nový výrobek, tak jej dal opět v bezvadném stavu, čili jako předtím že do se ta danná věc zničila.
Čili v ten moment nemám přeci chuť cokoliv vracet, když vím že mám opět stejné zboží jako při jeho koupi. A koupí té danné věci jsem se rozhodl, že tu věc chci a že ji tedy chci užívat.
Pokud ji nyní, ačkoli ji mám opět bezvadnou, chci vrátit, přijde mi to jako ž chci vrátit funkční zboží a tudíž storno poplatek je namístě.
POKUD by opravená věc byla jiná než původní, nebo pokud by prodejce nedodržel zákonnou lhůtu 30 dní, pak mám zajisté nárok na 100% výši peněz které jsem za dannou věc vynaložil. Jinak, ale nikoliv.
Ovšem jak jsem na začátku svého postu zmínil nevím jak je to s tím 1/2 rokem od koupě - prosím Vás o citaci z občanského zákoníku. Kde je toto uvedeno. Díky
-
Citace:
Původně odeslal
JoeBoB
2 petr: Tak vyčuranost jo ? chovám se jako racoinálně myslící jedinec, oni mě před pár měsícema oje*ali a teď ojebu já je to je vcelku jednoduchý, neměly prodávat kartu tak draho tolik asi k mému svědomí.
...
To neni tak jednoduche. Ty vis, ze za vysokou cenu mohl obchod? Nemohl ji mit uz vysokou dodavatel/velkoobchod?
Jeste me napadlo. Ty jsi dal kartu na reklamaci a nezvolil sis, jestli ji chces opravit nebo vymenit. To by mohlo znamenat, ze ti je jedno, jaky bude zpusob reklamace. Oni ji vyridili vymenou. Nevim jestli ted muzes dodatecne chtit vratit penize. Pokud by to neodporovalo zakonu, tak by se mohlo stat, ze nedostanes zadne penize...
-
Citace:
Původně odeslal
Jezevec
Pokud je vada neodstranitelna (vymena neni odsrraneni vady), pak muzes odstoupit od smlouvy. Jinak posouzeni opravnenosti reklamace dela vzdy PRODEJCE a to ihned, nejpozdeji do 3 dnu. Zadny mesic neexistuje, mesic je na vyreseni reklamace.
Muzes se prosim vyjadrit k memu postu vyse ? Je zkopirovany ze zdejsiho fora ze sekce reklamaci. Dle toho co jsem tam zvyraznil cervene pises presny opak. Proc pises, ze vymena neni odstraneni vady, kdyz citovany zakon toto jasne uvadi ?
-
Ona to neni citace zakona, v zakone to prave takto uvedeno neni. V kazdem pripade je to vzdy o vykladu a co ... sak to znas ne ?
Nehlede na to, ze si sem temer na 100% jist tim, ze nejsou schopni vymenou poskytnou totozny HW (= i totoznou revizi, protoze to hraje casto velkou roli).
PS: K tem co dotycneho kritizuji za jeho pozadavek $ zpet, uvedomte si, ze kdyby prodejce neprodaval "smejd", tak nemusi resit reklamace. A pokud se reklamuje jedna soucastka z milionu, pak jej par tisicovek nemuze vytrhnout a vramci dobrych vztahu se zakazniky by mel sam vychazet vstrict.
-
Citace:
Původně odeslal
Jezevec
PS: K tem co dotycneho kritizuji za jeho pozadavek $ zpet, uvedomte si, ze kdyby prodejce neprodaval "smejd", tak nemusi resit reklamace. A pokud se reklamuje jedna soucastka z milionu, pak jej par tisicovek nemuze vytrhnout a vramci dobrych vztahu se zakazniky by mel sam vychazet vstrict.
Malý příklad:
Automobilka Škoda zjistila že do Fabii typ blabla dávali špatný systém čehosi. A protože to oni samotní uznali že to byla jejich chyba, každý zákazník který s tím měl problém, opravili mu to zdarma a to i po záruce.
Kdyby výrobce grafických karet uznal nějakou konkretní závadu že to u typu blabla je špatné, věřím tomu, že by o tom prodejci (respektive lidé na servise) věděli. A také by věděli, jak dannou věc řešit.
Jezevče - Agen není oficiální distributor grafických karet - je to velkoobchod.
Pokud to byla např značka ASUS - určitě to šlo přes BGSku (LEVI) a ty to měli od Asusu.
Pokud si to dotyčný objednal u Agenu - oni udělali jen to že to nakoupili jinde a přeprodali dál - prostě obchodní činnost.
Kdyby věděli, že prodávané zboží je šmejd, asi by jej přestali prodávat - OVŠEM v případě JoeBoBa - vzhledem k tomu že koupil "horkou" novinku tak v tu dobu ani nikdo nemohl vědět že třeba toto konkrétní zboží bude šmejd.
Ale jak říkám - furt si myslím a stojím si zatím, že pokud mu do 30ti dnů dali jiné, ale stejné zboží, nemá nárok jej vracet a chtít za ně vracet peníze.
-
Atreides:
Poslední dobou vše nějak vášnivě řešíš ;)
Nejspíš si neuvědomuješ, že JoeBoB chtěl peníze hned, tzn. kartu si nechtěl vůbec brát (protože mu nedali opravenou, ale vyměněnou, vyměněná != stejná, tudíž má právo na odstoupení od smlouvy v rámci šestiměsíční lhůty), ale obsluha byla neochotná to řešit -> musel si kartu vzít domu a donést ji tam znovu. Nějakou morálku/nemorálku nemá smysl řešit - naprostá většina lidí, kteří nepřehrabují peníze vidlema, by udělala to samé.
Prodejce samozřejmě za své zboží ručí, takže nějaké "nemohl vědět, že tohle a támhleto" tady prostě není.
Nechápu, proč se hledá problém tam, kde není. Aneb vždy musí přijít někdo, kdo "poradí", ať se nechá dotyčný oje*at, protože prodejce je chudáček a přeci by bylo nemorální dožadovat se svého práva.
-
-
Citace:
Původně odeslal
Atreides
Tak sry no :)))
V poho, nebylo to myšleno nijak útočně na tvou osobu, bylo to spíš obecně. Poslední dobou se tu objevuje čím dál více lidí, kteří by se v případě, že se jim tohle stane, na prodejce usmáli a řekli mu, že milerádi prodělají, jen aby on neměl újmu :)