Zdravím, doporučítemi nějaký 24" LCD do 15tis, aby nebylo TN? celekově se mi líbí toto:
http://www.alfacomp.cz/php/product.p...2007X0271QWCAF
Ještě prosím majitele 24" aby sem psaly postřehy jejich monitorů
Printable View
Zdravím, doporučítemi nějaký 24" LCD do 15tis, aby nebylo TN? celekově se mi líbí toto:
http://www.alfacomp.cz/php/product.p...2007X0271QWCAF
Ještě prosím majitele 24" aby sem psaly postřehy jejich monitorů
http://www.alfacomp.cz/php/product.p...5&SearchType=1
taky zajimavy LCD, par lidi tu ho ma a MadCap ho tusim i testoval.
To LG mam necely 2 tydny, a jsem s nim zatim spokojenej. Recenzovali ho pred necelym rokem na SHW. Skoda jen, ze HP se nedela komplet v cernym provedeni - to bych si priplatil. :)
MadCap ho ma doma na stole ;)
inak lp2465 zrejme nie je lepsie od toho LG, ale napriklad u mna vyhrava napriklad kvoli zaruke ;)
O HP LP 2465 je tu pár vláken. Používám ho spokojeně na kancl. práci a video, podle mě je v pohodě i na hry, i když pár lidem vadí výraznější input lag. Někdy se mu vyčítá horší podsvícení, ale pokud vím, tohle majitelé moc neregistrují, já to nevnímám vůbec.. Na fotky není moc ideální. Nejvíc mi vadí mírný perleťový lesk.
Jinak ten LG podle recenze nevypadá špatně, pokud by HP nenabízelo takovou záruku, dal bych mu před 2465 přednost (pokud by stály podobně)... Otázka je, o jaký panel se jedná. V poslední době jsem narazil na info, že prodané kusy mají P-MVA, takže ta recenze (A-MVA) možná není tak úplně relevantní, ale nevím to jistě. Má někdo zkušenost s nedávnou koupí? Může potvrdit, že je tam A-MVA? Mají MVA panely taky ten perleťový lesk? Představuje perleťovost obecně problém technologie (PVA, MVA) nebo něčeho jiného?
Všechny recenze kromě SHW uvádějí, že ty LG maj P-MVA.
ale to HP nemá HDCP, to nechci riskovat....
Tym neriskujes vobec nic ;) pretoze este stale neexistuje film, co by pouzival "skriplovacie" funkcie na vystupe a zrejme ani existovat nebude ... zavedie na ktorykolvek titul by totiz znizilo jeho predajnost, pretoze nie je mozne ocakavat, ze vsetci potencionalny zakaznici maju vsetko HDCP ready > napriklad maju projektor ci bednu spojenu komponentnym vystupom :)
no, celkově se mi líbí víc to LG, protože nemá tak veliký imputlag a celkově větší odezvu, a je dokonce levnější
A čím je tedy ona „perleťovost“ způsobena? Povrchovou úpravou panelu? Jakou? Dá se podle něčeho při výběru LCD na dálku (typicky v online obchodě) odhadnout, jestli bude trpět tímhle „perleťovým efektem“?
[Zatím jsem o tom na webu nenašel jiné informace než od zklamaných uživatelů, kteří si právě pořídili nové LCD a těšili se na tu změnu oproti morálně zastaralému předchoímu LCD nebo CRT, a namísto toho zjišťují, že bílá na tom jejich vysněném panelu není bílá, ale „perleťová“ (angl. nejčastěji „grainy“) a že je tahá za oči, takže vážně uvažují o tom, že nově zakoupený model vrátí.
Sám jsem jedním takovým uživatelm, dívám se teď na 20" HP LP2065 a barené odlesky na jakékoliv souvislé jednobarevné (a světlé) ploše mi trvale odvádějí pozornost od obsahu právě zobrazovaného okna.
Zatím se zdá, že tahle vlastnost některých panelů vadí jenom některým uživatelům a nedá se přesně určit kterým, ale zcela jistě taková nezanedbatelná skupina existuje. Trochu mě zaráží, že v recenzích LCD, kterých jsem za poslední dobu přečetl pár desítek, se o tomhle jevu v podstatě nepíše, takže má potom člověk dojem, jakoby nic takového ani neexistovalo.]
To bylo jenom na vysvětlenou, opravdu by mě zajímaly odpovědi na otázky položené úplně na začátku. Pokud k tomu někdo má relevantní informace, budu za ně vděčný.
Tak si asi (po dalším hledání) odpovím sám. Podle všeho způsobuje „perleťovost“ panelů antireflexní vrstva, kterou mají různé panely různou a také různé oči na ni reagují různě. Předem těžko říct, nejlépe se poohlédnout po uživatelských zkušenostech, i když je třeba mít na paměti, že dojem z antireflexní vrstvy je individuální.
Druhou variantou je panel s lesklou povrchovou úpravou (např. NEC 20WMGX2/20WGX2) -- v práci mám pravda starší zasklené LCD Neovo a nikdy jsem s odrazy na obrazovce problém neměl, ale to závisí na místních světelných podmínkách.
Jelikož širokoúhlé LCD nechci, je mým dalším kandidátem zatím Philips 200P7ES (viz tento diskusní příspěvek), i když vnější provedení není příliš vábné a má některé další mušky (horší homogenitu podsvícení). Kdyby někdo měl ještě jiný tip na LCD s nativním rozlišením 1600 × 1200 a S-IPS panelem, a ještě lépe s poznatky ohledně antireflexní vrstvy, sem s nimi. ;)
Je to tak. Nejvíce se to vyskytuje právě u S-IPS panelů, ale velmi se to liší a dokonce sám fakt, že něco "krystalizuje" víc nebo míň neříká všechno, protože se to vizuálně liší. Na výběr 20" 4:3 panelu bych doporučil vlastní thread, ale obecně záleží od peněz a cílového užití - já bych doporučil NEC 2090UXi, ale to má právě tenhle efekt dost silný a hlavně za skoro stejné peníze je 2190UXi, které tohle nemá a navíc má ještě lepší panel (SA-SFT), ale to je vzhledem k Philipsu asi za víc peněz, než chceš dát.
Doložit? Doložit si to můžeš leda tak zkušeností vlastní.
Samozřejmě, že jsem ty panely viděl a v tomhle se viditelně liší. Ale třeba mně to nevadí (jinak mám pocit, že 2090UXi má tohle velmi specifické, pravděpodobně jiné, než myslíš ty), umocňuje to subjektivní dojem hloubky obrazu, ale může to za určitého světla omezovat tmavé barvy. Jinak u některých S-IPSů tohle vůbec nevnímám, ale diskutovat to tady považuji osobně za OT a navíc nic ti neřekne ani zdaleka to, co uvidíš sám.
hlavne by som rad citoval kolegu zillatora, ktory by vam tu povedal ze obraz a zvuk su veci tak subjektivne, ze kupovat to podla recenzii je vylozena hovadina .. on si clovek hlavne casto krat nadmernym sledovanim roznych testov a reviews sposobi stav, kedy vidi na paneloch casto aj "chyby", ktore by si bez nich ani nevsimol .. takze asi naozaj najlepsie je vytipovat si podla zakladnych poziadaviek na uhlopriecku, typ panela a cenu par adeptov, a ist si ich niekam pozriet .. pretoze to v konecnom dosledku stoji a pada na tom, ci ste s tym monitorom spokojni vy, a nie nejaky recenzent :)
http://www.alfacomp.cz/php/product.p...2007X0271QWBI7
Ja mam napriklad tento monitor. Trosku drahsi. V testoch ho velmi chvalili koli kvalite obrazu. Ma pekne a korektne farby, velmi vysoky jas - mne vyhovuje. Vcelku maly input lag ~ 20ms. Perletovost vacsinou uz nevnimam, ale po prechode z CRT mi trosku vadila. Ma vela vstupov, co ale pre mna nie je take dolezite.
ja jezdim"hraju" na HP w2408h je to sice tn ,ale jeho barvy jsou pekne oproti jinejm 24kam ktery jsem mel na zkousku doma ,jeste jsem zatim bohuzel nenarazil na rychlej PVA apd. ,neda se na nich jezdit pokud potrebuju neco presne a rychle ovladat
PVA bud maze nebo ma hroznej input-lag ,nebo v pohybu nechava stiny
pokud lcd na hrani tak je slusnej tn panel v pohode,na filmy mam v obejvaku jinou a vetsi masinku o)
pokud nekdo napise ze ma "Vcelku maly input lag ~ 20ms" tak se da tezko radit :)
az nejakej klounej PVA apd. panel bude rad si ho taky koupim do tej doby na hrani spokojenost s tn 24kou
Co rikate na tento panel?
http://www.itage.cz/p11563-24-quot-l...0-1-hdmi-hdcp/
neviem, aky je presne rozdiel, ale variantu "240" mame v teste
24"
Benq G2400W
Eizo FlexScan S2431W
Fujitsu-Siemens ScaleoView P24W-3
HP LP2465
Hyundai W240D
LG Flatron L246WH
NEC MultiSync 2470WNX
Samsung SyncMaster 245T
ViewSonic VX2435wm
Mne HP LP2465 naproste vyhovuje:D Nepozorujem ziadny "perletovy" efekt. Neviem ci som slepy ale vobec mi to nevadi... Pouzivam ho na web, hry a foto
To LG z prvního postu je o dva litry levnější než HP - není v tom nějaká zrada? ;)
LG - http://www.alfacomp.cz/php/product.p...2007X0271QWCAF
HP - http://www.alfacomp.cz/php/product.p...5&SearchType=1
LG sa imho dopredava - bude S-IPS 24,26,30
i 24"? no pekne, doufam ze taky Full HD
http://www.extrahardware.cz/uzijte-si-hd-obraz-od-lg
uz ta doporucena cena 26" W2600H cca 22k vypada hodne solidne
ano, full hd a za zanu nejakych 15-16k ....
HP bude mít v cca květnu také nástupce za svůj povedený LP2465...
to bude tym, ze sa este nepredava ;) nemam u seba jak sa ma volat
To bohužel nevím, jinak bych to napsal.
Je ale fakt, že momentálně jsou tímto monitorem celkem zavaleny sklady a lze to vysvětlit buď tak, že se normálně vyrábí, anebo naopak výrobce likviduje sklady.
Ale to není důvod proč si to myslím, mám jiné zdroje informací. :idea:
No tak se poděl o zdroje informací, klidně pošli soukromou zprávu :) Ať zbytečně něco nekoupím :)
Jinak jich byl nedostatek, nyní opět jsou. Mně moje zdroje zase říkaly, že HP ten svůj monitor průběžně vylepšuje, takže LP2465 není to samé, co byl na počátku. Možná teda něco pozměnili a vydali další sérii.
Biges: Jasně, dělají to i jiní velcí výrobci než HP a i u jiných výrobků než monitorů. O vnitřku a vylepšování LP2465 nic nevím. Ostatně ani jsem po tom nijak nepátral.
No dobrá, může tedy někdo doporučit 24" nelesklé, neperleťové PVA/MVAčko? Jestli takové je.
Jinak ta perleťovost dost záleží na používaných barvách. Při běžné práci ve Windows se to příliš nepostřehne, ale třeba ve tmavějších hrách to začíná být patrné.
Toho už se asi nedočkáš vzhledem k tomu, že už je to výprodej a tomu odpovídá i cena... ;)
DVI mi rozhodně nechybí, nemám potřebu provozovat PC a HDMI zařízení najednou. Zpočátku jsem se trochu vyděsil, protože default nastavení je takové "šedivé" a já byl se Samsungu zvyklý na živé a kontrastní podání obrazu, ale několika nastaveními jsem dosáhl téměř naprosté spokojenosti...
Ne nezhoršuje, DVI, HDMI i budoucí DisplayPort přenášejí signál digitálně, takže zjednodušeně řečeno dostaneš signál buď v plné kvalitě nebo vůbec.
HDMI je zpetne kompatibilni s DVI ... vice treba tady:
http://www.interfacebus.com/HDMI_Pinout_Bus.html
http://www.interfacebus.com/Design_C...e_DVI_Bus.html
Z popisu je zrejme, ze ona redukce spociva jen ve vhodnem propojeni pinu na konektorech.
Díky za info.
POZOR! To, že HDMI je vlastně DVI+SPDIF ještě neznamená, že všechny LCD monitory jsou schopné na HDMI zobrazit 1920x1200 ale zobrazí jen 1920x1080!
Příkladem může být třeba 24" Benq FP241W(Z), který má DVI, VGA, HDMI, komponentí, S-Video a kompozitní vstup.
Tak mám po návštěvě mistra DeeKaye a chvilce hraní s mým LG zajímavý poznatek - oproti recenzi se reguluje jas pres trubice nejen v modu sRGB, ale i v modu USER. Přednastavené mody 9300K a 6500K žádnou regulaci NEMAJÍ a jsou pro svou brutální svítivost totálně nepoužitelné...
Benq FP241W mám cca 1 den na stole. Oproti 19" TN od DELLu je to skok, je to velký moncek jak kráva :-)
Zatím je v záběhu a první dojmy:
na filmy good, hlavně HD, díky velikosti jsou u DVD ripů horší kvality vidět kostky a nedokonalosti v obraze výrazněji (které mizí při sledování z větší vzdálenosti).
na gamesy to vypadá OK, testováno zatím jen na COD4. Velmi rychlé FPS to moc nedává (COD4 on-line) - nevím, jestli je to kombinace větší rozlišení -> méně FPS nebo onen zmiňovaný inputlag. Nicméně obraz se ve hře občas "utrhne". Po chvíli hraní jsem CODa šel hrát na staré 19" TNko od DELLu :-(. Ještě si s tím pohraju, když tak porefejuji.
na běžnou práci OK, barvy vypadají dobře, jen se mi trochu zdá, že obraz má díky své velikosti tendenci jít do světlejších barev směrem k okraji (když sedím proti displeji). Hodně lidí si u tohoto modelu stěžovalo na vrčení při jasu <70. Mohu potvrdit, můj model to dělá už při nastavení jasu pod 90. Vrčení je způsobeno regulátorem jasu, čili HW záležitost. Dá se to přežít a pokud někdo nemá ultra silent PC, bzučení zanikne v ševelení větráků.
Na nějaké konečné rozhodnutí moc brzo, nicméně za ty prachy dobrý monťák, hafo vstupů, zobrazování jen 1080 přes HDMI nemohu potvrdit, nemám konzoli ani HDMI kabel, lehké zklamání přišlo u her (zatím testováno jen u CODu). Doufám, že těch zklamání nebude více.
To že jsou barvy na okrajích ke světlým tónům, tomu se anglicky říká "gamma shift" a je to typická vlastnost *VA panelů související se strukturou krystalů.
IMHO Dobre si si vybral. Tiez ho mam. V hrach nastav vertikalnu synchronizaciu a nemalo by to trhat. Tiez som sa stym stretol, asi nejaky synchronizacny problem v pocte FPS a obnovovacou frekvenciou. Max frekvencia pri 32 bitovych farbach a 1920x1200 je 60Hz, obycajne DVI viac nezvlada preniest. Takze aj max. FPS budes mat v hrach 60. Input lag je nieco ine... Minule som robil meranie oproti TN panelu a vyslo mi 20ms, ale naposledy oproti CRT a tam som na moje prekvapenie nameral 0, teda nic... neviem aky vplyv nato ma ze do ktoreho vystupu na GK zastrcim monitory. Ked ziadny tak si to viem vysvetlit iba tym, ze oproti TN-ku mal nahodou fazu obnovenia posunutu, ak take nieco existuje... neviem ci to riadi GK, alebo si to monitor spusta sam.
měl bych dotaz a předem díky za každé vysvětlení.
Pořídil jsem si LG L245WP-BN s představou že mrtvý pixel nesvítí bílou barvou, ale mně tam přitom jeden pixel v levém dolním okraji obrazovky svítí stále bílou barvou. Jak to tedy je s mrtvými pixely na MVA/PVA technologii?
Ma niekto skusenosti s tymto monitorom ?
http://www.sun.com/desktop/products/...4lcd/index.xml
Zrovna nedávno jsem narazil na zmínku o něm na jednom anglickém fóru :)
Prý (!) má strašně nízký input lag, je to ovšem dost drahý monitor. Jestli v USA stojí 800 USD, to u nás bude stát tak ~23000 Kč (~28000 SK?). Pokud se tu vůbec prodává. Jinak to vypadá jako další PVAčko.
Zkus být drsný a napsat SUNu, třeba se jim budeš zdát sympatický a odpoví ti :) Na mně vydlabali, když jsem chtěl hi-res logo k jedné jejich konferenci :-/
No mozno sa mi naskytne nejaky kus za dobru cenu, tak skusam ci sa stym niekto nestretol v praci. Ono je to skor na profesionalne pouzitie, uz len tym nenatacacim stojanom.
No, popravdě bych čekal, že do profi prostředí by měl být nějaký snadna natočitelný stojan (nemusí nutně podporovat otáčení, prostějen aby to šlo snadno), zvláště u PVA a zvláště když je potřeba kolegovi/zákazníkovi něco ukázat. Být tebou, zkusím hodit dotaz semhle: http://www.hardforum.com/forumdisplay.php?f=78 , tam je hafo Amíků, snad tenhle monitor znají.
Tak jsem jsem se konečně dostal k sepsání dalších info o výše zmíněném BENQ FP241W.
Jak už jsem nastínil první dojmy výše v diskuzi, byl jsem trošku zklamaný, co se týče her.
Filmy: nemá chybu, problémy, kdy se jsem se díval na TNku na filmy z postele a při pohledu zespod mi obraz tmavnul, jsou pryč. HD filmy lahůdka.
Gamesy: na velmi rychlé on-line FPS to není to pravé ořechové, ale dá se to zkousnout. Nicméně Assasin Creed 1900x1200 vypadá fantasticky, ostatně jako všechny ostatní single gamesy.
Spotřeba: mám po ruce wattmeter, spotřeba mi při zapnutí ukazuje cca 61W (kontrast i jas na 30), v standby je spotřeba cca 0,5 W (při tak nízké spotřebě neručím za přesnost wattmeteru)
Inputlag:
měřeno na 2 LCD (bohužel jsem neměl k dispozici CRT): Benq FP241W (levo) DELL 196 TN (pravo)
http://img229.imageshack.us/my.php?i...mage001tp2.jpg
Při druhém měření jsem měl na obou monitorech naprosto shodné čísla, nicméně bych věřil těm 15 ms.
Dík PRETovi za tip se sekáním ve hrách, stačilo nastavit vertikální synchronizaci, vše zmizlo.
Celkově jsem spokojený, když si vedle postavím svou starou 19" LCD, je to jak chudý příbuzný. Za ty peníze si myslím, že je to velmi dobrá investice.
Vsak ty si nameral input lag toho dellu oproti BenQ :D Cize ten TN dell ma meskanie 15ms voci Benq.
No, tak by si mohol zmerat od 0 do 100 :) po krokoch 10. Pripadne zistit ci kontrast ma vplyv na vykon, alebo nie. Inac ten monitor ma brutalny jas. Uz 30 mi vypali oci... Pouzival som jas 30 a kontrast 50, ale ubral som na 15/30 tusim.
BTW, 0,5W v standby mode je celkom dobra hodnota... PC a TV tusim kludne maju aj 10W vo vypnutom stave.
tak tady to máte. Sice s tím byla fuška, ale změřil jsem to v krocích po 10-ti.
Je to v příloze. Z měření vyplývá, že spotřeba je zcela závislá na hodnotě jasu, nikoliv kontrastu.
Ještě bych upozornil, že velikost spotřeby se bude lišit v závislosti na zobrazovaném obsahu, čili více bílé, větší spotřeba. Já mám např. tmavé pozadí i když byl otevřené nějaké ty weby v prohlížeči.
Pěkná práce :)
Jen se zeptám, zda ta dolní tabulka nemá mít popis jas (místo uvedeného kontrast)?
Spodní tabulkou jsem chtěl demonstrovat rozdíly mezi sousedními hodnotami Jasu při stejné velikosti konntrastu. Slouží jen pro ukázku, že při zvýšení jasu o 10 vzroste spotřeba cca o 3W při jakékoliv hodnotě kontrastu. Teda až na hodnoty jasu 90 a 100, kdy jsou rozdíly minimální.
Nápis sloupce Kontrast se vztahuje jen pro 1. levý sloupec. Chápu narážku. Název může být matoucí. Mno, možná by stálo tam dopsat Jas Rozdíl Xn+1 - Xn
Při jakékoliv hodnotě kontrastu (čili v rozsahu od 0-100), ale stejné hodnotě jasu (např. 50) je spotřeba stejná, což dokazuje, že spotřeba je zcela závislá na hodnotě jasu.
Snad je to srozumitelné. Ještě se nad tím hluboce zamyslím :-). I mistr tesař se někdy utne.
Overil si ze spotreba je zavysla od toho ci je plocha biela alebo cierna? Lebo podla mna nieje, resp. zanedbatelne... Totiz IMHO spotrebu LCD urcuje hlavne vykon podsvietenia. Ale mozno sa mylim.