-
4GB paměti ve WinXP -> 3,5GB RAM+512MB RAMdisk (swap) - jde to?
zdravim
úvodem bych chtěl říct, že vím, že 32-bit Win nevyužijou plných 4GB RAM :-)
o co mi jde:
kdybych dal do PC 4GB RAM, z nich ukousnul +- 512MB na RAM disk, který bych využil jako swapovací...šlo by takto obejít omezení paměti (ona magická hranice 3,xx GB) ? Prostě jestli by ta paměť vypadala 3,5GB RAM + 512MB RAM disk anebo 3GB RAM + 512MB RAM disk + nějakej zbytek nevyužitej/nevyužitelnej...
tímto způsobem bych chtěl jet bez swapu na HDD (protože win se neustále snaží co nejvic uvolňovat RAM) a využit tak těch 4GB paměti (což při dnešních cenách není problém sehnat)...
zkoušeli jste to někdo? může to aspoň teoreticky fungovat?
-
Re: 4GB paměti ve WinXP -> 3,5GB RAM+512MB RAMdisk (swap) - jde to?
no clovece, ted resim neco podobnyho :) ted jsem si koupil dalsi 2 GB (no nekup to za ty prachy) taky vidim 3,5GB s cim jsem samozrejme pocital.
ALe ja resim to, jak zrychlit start WXP.
Me prijde, ze se to startuje pomerne dlouho i kdyz tam mam cistou instalaci. Dlouho to zas netrva, ale mohlo by to bejt o dost rychlejsi :) :)
-
Citace:
Původně odeslal
Jops
no clovece, ted resim neco podobnyho :) ted jsem si koupil dalsi 2 GB (no nekup to za ty prachy) taky vidim 3,5GB s cim jsem samozrejme pocital.
Me prijde, ze se to startuje pomerne dlouho i kdyz tam mam cistou instalaci. Dlouho to zas netrva, ale mohlo by to bejt o dost rychlejsi :) :)
zrychlit to muzes v biosu (boot atd), dale pokud mas dost ram nevypinej PC ale jen ho uspavej pak bude start systemu podstatne rychlejsi a s velkou ram te to v dalsi praci nijak nespomali.
no a jinak to chce mit rychle disky idealne system mit nainstalovan na Raid 0 idealne raptorech
ale nechapu proc je rychly start tak dulezity??
pokud to bude stale malo tak uz pak jedine SSH disk, nebo videl jsem kartu do PCIE kam vlozis par ramek a mas z toho ultratychly disk
-
Citace:
Původně odeslal
Jops
no tos mi teda moc nepomohl no ;)
s tím, že mi to ukáže +- 3,5GB paměti, to vim...a chcu použit tu "podle XP nevyužitelnou část RAM" (těch +- 500MB) jako RAMdisk...a chtěl bych vědět, jestli se to dá nějak obejít nebo ne
pETSaa: sleepem si moc nepomůžeš, pokud máš 4GB RAM...protože čtení 4GB dat z disku je teda celkem záhul :)
ale mě se to na starý mašině (PII@233, 2*128MB RAM, btw na ní jedu 10 let...a jedině na ní, nic jinyho k dispozici nemám :( ) se mi sleep hodí jak sviň, tam je to rozdíl, načtení do půl minuty...luxus
-
Jops: zkus pouzit bootvis.
-
mohl bych se zeptat, jestli windows 32-bit jedou korektne kdyz je v PC 4GB RAM?
Premyslim, ze bych mel na PC 2 instalace windows CP jedny 32-bitove pro zabavu a rodinu a 64-bitove na praci.
-
Citace:
Původně odeslal
Arg
Jops: zkus pouzit bootvis.
bootvis již dávno není podporován v XP a na SATA řadiči mí udělat pěnej bordel se zcela opačným efektem, vřele nedoporučuji (odzkoušno) !
-
Over - ups to si me dostal, o tom sem nevedel na SATA disku notesu Acer mi fungoval korektne. Takze se omlouvam za dezinformaci.
Speta Marek: Ano, na DELLU D630 s 4GB RAM mi jedou korektne, resp. nezjistil sem zadny problem.
-
Citace:
Původně odeslal
Over
bootvis již dávno není podporován v XP a na SATA řadiči mí udělat pěnej bordel se zcela opačným efektem, vřele nedoporučuji (odzkoušno) !
Mám přesně opačnou zkušenost na třech PC, kde jsem ho zkoušel (všechny XP prof., dvě stolní PC SATA řadiče a Dell D610 PATA).
-
prosim vás neřešte tu BootVis, ale to, co je v prvním postu...čili jestli to jde (případě jestli to někdo zkoušel/může vyzkoušet) + výsledek toho....
děkuji
-
Nemám s řešením podobné situace vlastní zkušenost, ale imho by bylo třeba, aby ramdisk vznikl na úrovni BIOSu, tj. Windows by měly přiděleny do správy jen např. 3GB paměti, a zbytek by obsluhoval BIOS.
Protože Windows neumí adresovat víc paměti, tak je nemůžeš žádat o to, aby pod nimi fungoval ramdisk, protože by stejně musel běžet jako nějaký proces (ovladač/whatever) ale windows mu tu paměť prostě nepřidělí.
Snad je to pochopitelné.
...zkusil bys se poohlédnout po stránkách s MODy BIOSů, zkus začít např. zde www.wimsbios.com
-
Marty:
Ono to ide riesit na urovni BIOSu? Mal som za to, ze nie.
-
Citace:
Původně odeslal
PiT
Marty:
Ono to ide riesit na urovni BIOSu? Mal som za to, ze nie.
Nejsem BIOS hacker, ale mám za to, že v některejch částech systému stojí mezi HW a OS právě BIOS a tak by to bylo jediné řešení. Prostě že by BIOS zpřístupnil OS jen část RAM a zbytek namapoval jako virtuální HDD...
Nicméně kdyby to bylo tak jednoduché, asi by s tím někdo už přišel. Ale dotáhnout to do finále ve stylu mít možnost si přes BIOS vyhradit část RAM pro virtuální HD a MB by zajistila (zálohované) napájení ... tak by to byl asi prodejní trhák, při dnešních cenách RAM.
-
Ale ved diskova struktura a obmedzenia RAM su cisto veci OS :rolleyes:
-
Citace:
Původně odeslal
PiT
Ale ved diskova struktura a obmedzenia RAM su cisto veci OS :rolleyes:
Tak to jsou dvě odlišné věci:
1. disková struktura - SCSI řadiče taky před systémem "emulují" disk, takže s využitím obdobné technologie to není problém.
2. omezení RAM je věcí OS, ale když mu "ukážeš" jen část, tak proč ne. S možnostma BIOSu by to bylo velmi reálné, kdyby se pro ten ramdisk dedikoval modul v jednom ze slotů - celý. To by měl BIOS a nebo jiný (dedikovaný) obvod na desce zvládnout naprosto bez problému.
-
OK, uz som to s emulaciou disku pochopil. Ak by to slo, bolo by to moc fajn... Mam ale taky pocit, ze na take nieco si budeme musiet pockat az bude bezny linux bios...
-
Citace:
Původně odeslal
Marty
1. disková struktura - SCSI řadiče taky před systémem "emulují" disk, takže s využitím obdobné technologie to není problém.
SCSI radic sam o sebe nerobi nic. Aby si mohol pouzit disky nan pripojene, potrebujes driver. Ked ma SCSI radic BIOS, tak ma obsluhu INT 13h - ta umoznuje bootovat zo SCSI disku a tiez jeho fungovanie v DOSe (a Windows 9x/ME v compatibility mode).
Takze na ten ramdisk by si potreboval skor driver do windows, ktory pristupuje k pamati, ktora vlastne neexistuje. V 32-bitovom mode sa k tej pamati mozno da pristupovat cez PAE - a to by mal vediet OS.
Vysledok - kto chce pouzivat 4GB (a viac) pamate, nech si nainstaluje bud poriadny OS alebo 64-bitove Windows.
-
Na otázku autora tohto vlákna odpovedám, že 4GB pamäte v XP 32-bit ako 3,5GB RAM+512MB RAMdisk (swap) funguje. Treba nainštalovať Superspeed Ramdisk Plus 9.x. Vytvoril som si 512 MB Ramdisk, nahodil som naň swap a XP mi stále ukazujú 3,25GB voľnej RAM ako predtým.
Je to síce skoro rok po, ale niekomu sa to možno zíde.
-
perfekt, díky, vyzkouším! (K+)
-
Citace:
Původně odeslal
Comby
Na otázku autora tohto vlákna odpovedám, že 4GB pamäte v XP 32-bit ako 3,5GB RAM+512MB RAMdisk (swap) funguje. Treba nainštalovať Superspeed Ramdisk Plus 9.x. Vytvoril som si 512 MB Ramdisk, nahodil som naň swap a XP mi stále ukazujú 3,25GB voľnej RAM ako predtým.
Potvrzuji funkčnost (K+). Na stránce výrobce k tomu píší:
Citace:
RamDisk Plus 9 has a most unique feature. Our patent pending technology can access memory beyond the limitation imposed by a Windows 32-bit operating system! In other words, RamDisk Plus 9 can use "unmanaged" Windows' memory e.g. above 4GB. It can also use the stubbornly inaccessable memory between 3.2GB and 4GB.
De-facto používají stejný princip jako je v jádře Win2003 Enterprise server, který limitem 4GB netrpí, paměť nad 4GB stránkuje stejným způsobem jako to bylo kdysi u EXPANDED pamětí na 286/386.
-
Citace:
Původně odeslal
Comby
No já osobně můžu na druhou stranu potvrdit že to nefunguje:
Mám fyzicky 4096MB paměti, 16 MB rezervovano pro integrovanou grafiku, tudíž při bootu PC se vypisuje 4080 MB memory.
Windows si vždy alokují 2800 MB (be ohledu na přepínače /pae /3gb..) a při vytvoření Superspeed Ramdisku Plus např 500MB, ubyde 500MB z volné paměti.
-
divny, windows by imho měly minimálně ty 3GB paměti umět v pohodě...
-
To vypada spise na nepodporu BIOSem...
-
Citace:
Původně odeslal
Deputy
Mám fyzicky 4096MB paměti, 16 MB rezervovano pro integrovanou grafiku, tudíž při bootu PC se vypisuje 4080 MB memory.
Windows si vždy alokují 2800 MB (be ohledu na přepínače /pae /3gb..) a při vytvoření Superspeed Ramdisku Plus např 500MB, ubyde 500MB z volné paměti.
Zkus si v BIOSu přepnout "Memory Remapping"
-
Citace:
Původně odeslal
Deputy
Když si dáš vlastnosti "Tohoto počítače" tak se ti na stránce s logem Windows pod názvem a frekvencí CPU a velikosti RAM zobrazuje text "Rozšíření fyzické adresy"?
-
me funguje...
zalozka VYKON ve Spravci uloh ukazuje porad stejnou velikost Fyzicke pameti k dispozici i kdyz vypnu nebo zapnu tem RamDisk, takze K+
-
nainstalovano, vytvoreno, nastaveno, restartovano a funkcni.. takze taky K+ ;)
-
Takže dávam sem postup ako to nastaviť v Ramdisk Plus 9 (podľa help file):
1. Spustíme Ramdisk Plus a vytvoríme Ramdisk. Po reštarte spustíme Ramdisk Plus a dáme File/Memory.
http://www.obrazok.eu/files/1s3sp5fsoxurc4u5i71c.png
2. V okne "Memory Information" klikneme na "Unmanaged" a potom na "Configure" a tam zaškrtneme "Enable use of unmanaged memory". Dáme ok.
http://www.obrazok.eu/files/2k1aoz6fkl3033m05frd.png
http://www.obrazok.eu/files/0jfg8ehea2go5y2b2rl5.png
3. Po reštarte by malo byť nastavené takto:
http://www.obrazok.eu/files/006wkmx7qjty1c3fmdnf.png
4. Potom už len stačí nastaviť swap na ten ramdisk.
-
Citace:
Původně odeslal
Paolo
Když si dáš vlastnosti "Tohoto počítače" tak se ti na stránce s logem Windows pod názvem a frekvencí CPU a velikosti RAM zobrazuje text "Rozšíření fyzické adresy"?
Zobrazuje
Uz sem dosahl stavu ze se mi Windows startuji s 3072 Mb RAM
Ovsem po tvrdym restartu PC, mi ten RAMDISK zmizel, utilita pro jeho nastaveni nejde spustit, spravce uloh zobrazuje 5928M pameti a nelze se dostat do Disk managementu :o] - takze resume, radeji ozelim 1GB RAM a Superspeed Ramdisk pujde odinstalovat
-
-
2 Comby> Nevis, kde muze byt problem, kdyz mi hlasi v tom prvnim okne "The System Management BIOS reports 2048 MB of main memory installed in the system." ... nekde je asi neco spatne, melo by tam byt 4096 a ne 2048 ... /pae prepinac je zaply, bios pri postu hlasi 4096MB ... tim padem mi nejde zapnout sprava unmanaged pameti ... hlasi code 31 ... budu rad za kazdou radu
-
Citace:
Původně odeslal
jaluvkap
2 Comby> Nevis, kde muze byt problem, kdyz mi hlasi v tom prvnim okne "The System Management BIOS reports 2048 MB of main memory installed in the system." ... nekde je asi neco spatne, melo by tam byt 4096 a ne 2048 ... /pae prepinac je zaply, bios pri postu hlasi 4096MB ... tim padem mi nejde zapnout sprava unmanaged pameti ... hlasi code 31 ... budu rad za kazdou radu
Co máš za OS? (vč. SP)
-
-
Citace:
Původně odeslal
jaluvkap
XP Sp3 Eng Professional
x64 nebo klasika 32bit?
v c:\boot.ini máš za popisem i něco víc než
Kód:
/fastdetect /noexecute=optin
?
-
1 Příloh-a(y)
Citace:
Původně odeslal
Paolo
x64 nebo klasika 32bit?
v c:\boot.ini máš za popisem i něco víc než
Kód:
/fastdetect /noexecute=optin
?
Mno kdybych mel 64bit xp, tak tohle neresim, takze normal 32b ... v boot.ini mam jeste /pae ... vic nic
Jo a cpu-z mi taky hlasi 4096MB.
//edit: pridan obrazek
-
BIOS předává hodnotu 2048MB, ale Windows správně vidí 4096MB (to, že ukazují 3,5GB je v pořádku) i ten ramdisk ti v tom horním okně píše správnou velikost.
Podívej se v BIOSu jestli tam není ještě nějaká volba ohledně paměti, případně napiš, co máš za desku.
-
Deska je ta GB p45-s3 rev.3.3 co mam v podpise ... nejake dalsi nastaveni pameti jsem tam hledal, ale nenasel ... jeste tam ale kuknu znova, jestli jsem se neprehlid
-
Citace:
Původně odeslal
Comby
Díky za parádní návod...
jen jedna věc.. došel jsem po bod 4..
to mám ve vlastnostech kompu / výkonu zrušit swap na primárním disku a nastavit jen ten virtuální, v mým případě f:
měl jsem za to, že pro disk C nastavím ten F, ale nevím, jak na to...
díky za radu...
-
Citace:
Původně odeslal
jaluvkap
Deska je ta GB p45-s3 rev.3.3 co mam v podpise ... nejake dalsi nastaveni pameti jsem tam hledal, ale nenasel ... jeste tam ale kuknu znova, jestli jsem se neprehlid
Koukám do podpisu a tam máš P965 ale píšeš, že máš P45...
...tak se koukni, co vlastně máš. ;)
-
Citace:
Původně odeslal
Paolo
Koukám do podpisu a tam máš P965 ale píšeš, že máš P45...
...tak se koukni, co vlastně máš. ;)
sry .... p965 ... resil jsem, co vzit za novou desku, taxem byl z toho trocha zmeteny :D
-
Citace:
Původně odeslal
pomooc
Díky za parádní návod...
jen jedna věc.. došel jsem po bod 4..
to mám ve vlastnostech kompu / výkonu zrušit swap na primárním disku a nastavit jen ten virtuální, v mým případě f:
měl jsem za to, že pro disk C nastavím ten F, ale nevím, jak na to...
díky za radu...
Hej, na C swap vypnes a nastavis na F. Tu vyberas kam system umiestni strankovaci subor pagefile.sys.
-
Kaciřská otázka: Má vůbec tohle laborování s RAM diskem a pagefilem nějaký reálný dopad na pozorovatelné zlepšení výkonu?
-
samozřejmě. už jenom kvůli tomu, že WinXP raději odkládají na disk (v případě RAMdisku nevědí, že je to RAMdisk, berou to prostě jako disk), než používají RAMku. nehledě na to, že je tohle v podstatě technika, kterak využít více než 4 GB RAM na 32bit OS. můžeš mít i 8 GB RAM, tento RAMdisk to namapuje, naalokuje jako disk, na ten hodíš swap a máš více paměti na přidělení. nějakej pokles výkonu tam je (kopírování dat v rámci RAMek), ale stejně je to mnohodnásobně rychlejší, než swap na HDD.
nehledě na to, že právě ať s velkými objemy dat nebo s velkým množstvím malých souborů na RAMdisku je luxusně rychlá.
-
Citace:
Původně odeslal
JejKey
samozřejmě. už jenom kvůli tomu, že WinXP raději odkládají na disk, než používají RAMku
to je nezmysel
-
tak se podívej na velikost pagefile.sys, když ho dáš na disk a velikost dáš dejme tomu 32MB až 1024MB. schválně, jak bude velkej po nějakym čase používání? a kolikrát při tom čase používání překročíš velikost dostupné RAM? samozřejmě bude pagefile.sys hodně velkej a stránkovany bude kdeco.
-
Citace:
Původně odeslal
JejKey
tak se podívej na velikost pagefile.sys
to sa velmi mylis, velkost strankovacieho suboru nehovori nic o jeho vyuziti v danom okamihu
-
v tom případě vyvstává otázka, proč je tak velkej? ok, může mít velikost "připravenou" na nějakou špičku využití paměti, ale proč by zbytečně zabíral přes 700MB?
/využití swapu zjištěno přes Everest
-
citujem z Microsoft Windows Internals, Fourth Edition:
In Windows XP and Windows Server 2003, if the minimum and maximum paging file sizes are both zero, this indicates a system managed paging file, which causes the system to choose the page file size as shown:
System Memory < 1 GB
Size Minimum Page File Size 1.5 x RAM
Size Maximum Page File Size 3 x RAM
System Memory > = 1 GB
Size Minimum Page File Size 1 x RAM
Size Maximum Page File Size 3 x RAM
If the page file on your system is too big, the system will not use it any more or less—in other words, increasing the size of the page file does not change system performance, it simply means the system can have more nonshareable committed virtual memory.
-
v tom případě mi vysvětli, jak je možné, že když spustím nějakou paměťově náročnou aplikaci, ale celkově zabraná virtuální paměť je pořád menší, než velikost RAM, po jejím ukončení a následné snaze jenom hodit do popředí např. WinAmp začne disk hrkat a tahat data ze swapu? (mluvím o "běžné konfiguraci", tj. swap klasicky na HDD a dejme tomu 2 GB RAM, velikost automaticky).
a jak je možné, že při omezení swapu na hardwarově slabém stroji s 256 MB RAM dojde po manuálním nastavení swapu v rozsahu 32 MB až 64 MB k značnému zrychlení a samozřejmě menší aktivitě disku (při spouštění stejných aplikací, fragmentaci zanedbejme) ?
není to rýpání, jen žádost o vysvětlení. a ano, je to trochu OT, ale když už jsme u toho... ;)
-
Citace:
Původně odeslal
JejKey
WinAmp začne disk hrkat a tahat data ze swapu?
to ze taha data z pagefile mas nejako overene alebo iba hadas?
virtual memory nie je meritko vyuzitia RAM, pretoze pri alokovani virtualnej pamate sa nerezervuje miesto v pagefile
samozrejme velkost pagefile je mozne optimalizovat, nastavenie pevnej velkosti moze priniest efekt hlavne z hladiska fragmentacie, smerodatna hodnota je
Commit Charge - Peek
superspeed ramdisk je perfektna vec ale umiestnenie pagefile na ramdisk vzhladom na dosiahnutelny efekt mi prijde ako plytvanie RAM
-
Citace:
Původně odeslal
mkmt
virtual memory nie je meritko vyuzitia RAM, pretoze pri alokovani virtualnej pamate sa nerezervuje miesto v pagefile
samozrejme velkost pagefile je mozne optimalizovat, nastavenie pevnej velkosti moze priniest efekt hlavne z hladiska fragmentacie, smerodatna hodnota je
Commit Charge - Peek
superspeed ramdisk je perfektna vec ale umiestnenie pagefile na ramdisk vzhladom na dosiahnutelny efekt mi prijde ako plytvanie RAM
Tak teď jsem z toho trochu mimo. Takže hlavní využití toho superspeed ramdisku je to, že dokážu vnutit 32bit XP víc než 3,5GB RAM? Ale dělat v takovém RAMdisku pagefile je zbytečné? A má to laborování význam u 4GB?
-
Citace:
Původně odeslal
mkmt
ověřeno - jak zvuk disku, tak rychlost (není to "hned").
-
Citace:
Původně odeslal
Connor
Takže hlavní využití toho superspeed ramdisku je to, že dokážu vnutit 32bit XP víc než 3,5GB RAM? A má to laborování význam u 4GB?
netvrdil by som, ze hlavny vyznam ale je to urcite pozitivna vlastnost
v podstate ide o to, ze vdaka PAE rezimu dokaze pouzit pamat za hranicou 4GB fyzickeho adresneho priestoru, ktoru Windows XP vdaka licencnym obmedzeniam ignoruje
pamat zariadeni sa z dovodov kompatibility mapuje do hornej casti 4 GB fyzickeho adresneho priestoru, z tohoto dovodu bude v pripade 4GB RAM jej cast namapovana nad 4GB a preto aj ignorovana Windows, superspeed ramdisk dokaze tuto pamat pouzit, takze pre klasicky nevyuzitelnu cast RAM mozes najst uplatnenie
Citace:
Původně odeslal
Connor
Ale dělat v takovém RAMdisku pagefile je zbytečné?
to je moj nazor, ak niekto pocituje zvysenie vykonu, nech tak samozrejme robi
-
Citace:
Původně odeslal
JejKey
ověřeno - jak zvuk disku, tak rychlost (není to "hned").
tymto sposobom nie je preukazatelne, ze za tym stoji strankovanie na disk
ked uz, tak pouzi Sysinternals Process monitor a nastav vhodny filter aby si zistil co sa deje
-
mkmt:
Ked tu tak pekne odporujes JeyKey-ovi, ako si mi potom schopny vysvetlit polozku "Virtual Memory Size" vo Windowsackom Task Manageri?
Ak sa ten swap nepouziva, preco je tato hodnota u kazdeho programu a preco sa tato hodnota veselo meni (za obvykleho chrustania disku), ci uz pri spusteni aplikacie (rapidne), behu aplikacie (pomenej) a hlavne pri napr. dlhsej dobe necinnosti aplikacie (rapidne) ?
;)
-
Citace:
Původně odeslal
PiT
mkmt:
Ked tu tak pekne odporujes JeyKey-ovi, ako si mi potom schopny vysvetlit polozku "Virtual Memory Size" vo Windowsackom Task Manageri?
Ak sa ten swap nepouziva, preco je tato hodnota u kazdeho programu a preco sa tato hodnota veselo meni (za obvykleho chrustania disku), ci uz pri spusteni aplikacie (rapidne), behu aplikacie (pomenej) a hlavne pri napr. dlhsej dobe necinnosti aplikacie (rapidne) ?
;)
VM size v ziadnom pripade neudava velkost pamate odstrankovanej na disk
-
no nevim nevim jestli mas uplne pravdu
http://pctuning.tyden.cz/index.php?o...9984&Itemid=41
Citace:
Podívejme se do task manageru (česky Správce úloh, trojhmat Ctrl+Shift+Escape). Zatímco u každého běžícího procesu vidíme, kolik paměti využívá, v dolním stavovém řádku vidíme celkové využití paměti. Ti pozornější z vás si už dávno všimli, že údaje u procesů a celková hodnota se dost liší. Je to dáno výchozím nastavením task manageru, který u procesů zobrazuje pouze fyzickou paměť využitou jednotlivými procesy, kdežto celkový údaj počítá s celkovou operační pamětí (tedy fyzickou + stránkovanou). Tento stav se dá naštěstí jednoduše opravit, v menu Zobrazit > Vybrat sloupce... stačí zaškrtnout Velikost virtuální paměti. Nyní vidíme, kolik který proces skutečně využívá paměti fyzické a kolik stránkovacího souboru, a tyto hodnoty již dohromady souhlasí s celkovým údajem dole.
edit:
Citace:
VM size v ziadnom pripade neudava velkost pamate odstrankovanej na disk
Kdyz uz neco tvrdis, tak by se sluselo vysvetlit proc tomu tak je nebo neni - nejaky argument?
-
Citace:
Původně odeslal
jimmy
to co je tvrdene v tej citacii nie je pravda
VM size je to co Sysinternals process explorer oznacuje ako Private bytes
Private virtual memory is the kind that underlies the garbage collector heap, native heap and language allocators. It's called private because by definition it can't be shared between processes. For that reason, it's easy to attribute to a process and Windows tracks its usage with the Private Bytes performance counter. Process Explorer displays a process private bytes usage in the Private Bytes column, in the Virtual Memory section of the Performance page of the process properties dialog, and displays it in graphical form on the Performance Graph page of the process properties dialog.
Pagefile-backed virtual memory is harder to attribute, because it can be shared between processes. In fact, there's no process-specific counter you can look at to see how much a process has allocated or is referencing.
doporucujem precitat si: Pushing the Limits of Windows: Virtual Memory
http://blogs.technet.com/markrussino...7/3155406.aspx
pripadne aj Microsoft Windows Internals, Fourth Edition
-
Hm, tak vidim, ze mas pravdu. Zaujimave, pretoze potom je pravda niekde uplne inde ako nam dlhe roky tvrdia vsemozni autori clankov na pct/zive/shw a pod.
-
Citace:
Původně odeslal
PiT
Hm, tak vidim, ze mas pravdu. Zaujimave, pretoze potom je pravda niekde uplne inde ako nam dlhe roky tvrdia vsemozni autori clankov na pct/zive/shw a pod.
bohuzial, tendencia je veci zjednodusovat a prisposobovat svojmu obrazu...
autor spominaneho clanku ma zjavne medzery v problematike o ktorej pise
-
2mkmt: Jenze XPcka maj tendence "cistit" ramku a fur si nevysvetlil, proc po prepnuti dvou aplikaci, ktere se obe vpohode a s rezervou vlezou do RAMky chrousta disk (a nekdy pomerne dlouho).
-
Citace:
Původně odeslal
Jezevec
2
mkmt: Jenze XPcka maj tendence "cistit" ramku a fur si nevysvetlil, proc po prepnuti dvou aplikaci, ktere se obe vpohode a s rezervou vlezou do RAMky chrousta disk (a nekdy pomerne dlouho).
"chrustanie" disku moze mat rozne priciny a vobec to nemusi byt cinnost pagefile, moze to byt napr. citanie suborov namapovanych do pamati
tvrdenia XPcka maj tendence "cistit" ramku, nemaju zmysel pokial ich nejakym sposobom nedokazes, da sa to pomerne lahko ak nastavim vhodny filter do Process Monitoru od Sysinternals, robil som na tuto temu dost podrobnu analyzu, a naozaj k nejakemu masivnemu nacitavaniu z pagefile dochadza az ked zacne dochadzat fyzicka pamat
ak aj dojde k nejakemu nacitaniu inokedy je to absolutne zanedbatelna I/O aktivita ak si urobis celkovu statistiku pristupu k disku
vela zmatkov robi tvrdenie, ze VM size v task manageri je mnozstvo dat odstrankovanych na disk, co je blbost, samozrejme tato pamat ma alokovane miesto v pagefile ale k jej odstrankovaniu nemusi vobec dojst
-
Jasne, takze hlasky nekterych aplikaci typu "mas vypnuty swap, smolka" byl asi prelud. To ze widle zacnou chroupat vyhradne pri prepinani aplikaci je ciste nahoda ze ? To ze trva u nekterych aplikaci jejich prepnuti na popredi i minutu a disk se pri tom muze zblaznit to je taky nahoda.
Pravda, ono to mozna neni swapem, ono to je trebas tim, ze widle daj unload dllka, ale to by pak ta aplikace na pozadi bezela asi dost tezko nemyslis ?
Ve vsech pripade k dispozici min 2GB RAM.
-
Citace:
Původně odeslal
Jezevec
Jasne, takze hlasky nekterych aplikaci typu "mas vypnuty swap, smolka" byl asi prelud. To ze widle zacnou chroupat vyhradne pri prepinani aplikaci je ciste nahoda ze ? To ze trva u nekterych aplikaci jejich prepnuti na popredi i minutu a disk se pri tom muze zblaznit to je taky nahoda.
Pravda, ono to mozna neni swapem, ono to je trebas tim, ze widle daj unload dllka, ale to by pak ta aplikace na pozadi bezela asi dost tezko nemyslis ?
Ve vsech pripade k dispozici min 2GB RAM.
to sa tu budeme dohadovat do nekonecna, tak si daj trochu prace odsledovat co to sposobuje, nie je to take zlozite, ja som nejake fakty poskytol, ale ked nie som osobne pritomny, tak bez kristalovej gule asi tazko mozem nejako konkretnejsie argumentovat
subor mapovany do pamati moze byt akykolvek subor, ktory aplikacia pouziva, nie len subor s kodom
okrem toho ak aplikacia hlasila, ze je vypnuty pagefile, tak asi ma na to dovod a chce alokovat viac pamata ako je mozne
co ak chcela alokovat napr. 1GB ale jednoducho nebolo dost miesta,
co ak by zaalokovala napr 1GB a nakoniec by z nej pouzila pouzila 1MB?
prisiel by si zbytocne o 1GB RAM v pripade, ze je pagefile vypnuty
v pripade, ze je pagefile zapnuty pouzilo by sa len tych 1MB, pretoze Windows poziva tzv. "lazy" alokator, a alokuje fyzicku pamat az ked dojde k vypadku stranky
-
Tak sem s instalací dopadl stejně blbě jako jaluvkap, tj. error code 31 a přesto vlak nejede. OS Win XP Pro CZ SP3 32bit. :-(
-
Citace:
Původně odeslal
mkmt
to sa tu budeme dohadovat do nekonecna, tak si daj trochu prace odsledovat co to sposobuje, nie je to take zlozite, ja som nejake fakty poskytol, ale ked nie som osobne pritomny, tak bez kristalovej gule asi tazko mozem nejako konkretnejsie argumentovat
subor mapovany do pamati moze byt akykolvek subor, ktory aplikacia pouziva, nie len subor s kodom
okrem toho ak aplikacia hlasila, ze je vypnuty pagefile, tak asi ma na to dovod a chce alokovat viac pamata ako je mozne
co ak chcela alokovat napr. 1GB ale jednoducho nebolo dost miesta,
co ak by zaalokovala napr 1GB a nakoniec by z nej pouzila pouzila 1MB?
prisiel by si zbytocne o 1GB RAM v pripade, ze je pagefile vypnuty
v pripade, ze je pagefile zapnuty pouzilo by sa len tych 1MB, pretoze Windows poziva tzv. "lazy" alokator, a alokuje fyzicku pamat az ked dojde k vypadku stranky
imho není pravda, to ti klidně zahlásí i aplikace které stačí třeba i 512MB RAM a mužeš mít fyzické kolik chceš :) Prostě jsou aplikace, které natvrdo vyžadují virtuální pamět.
-
Citace:
Původně odeslal
Over
imho není pravda, to ti klidně zahlásí i aplikace které stačí třeba i 512MB RAM a mužeš mít fyzické kolik chceš :) Prostě jsou aplikace, které natvrdo vyžadují virtuální pamět.
aplikacia nema prostriedky aby ovlyvnovala mapovanie stranok vo virtualnej pamati, to ma na starosti memory manager
samozrejme moze si zistit, ci je povoleny pagefile a na zaklade toho robit nejake rozhodnutia ale rozhodne principialne nepotrebuje k cinnosti pagefile
okrem toho, virtualna pamat nie je to iste co pagefile, takze vlastne mas pravdu, pretoze bez alokovanej virtualnej pamati aplikacia z principu nemoze bezat
-
lehke OT - mkmt co mas spolecneho s MS?
-
Citace:
Původně odeslal
jimmy
lehke OT - mkmt co mas spolecneho s MS?
absolutne nic
-
Tak jsem si poridil dalsi 4GB ram kuli testovani s SuperSpeed Ramdiskem. Mam ted 3.25GB, ktere dokazi obslouzit Windows a zbytek (cca 4800MB) v ramdisku na 4GB SWAP a 700MB pro TEMP. Subjektivne doslo k nejakemu zrychleni - hlavne po prihlaseni do Windows, kde se mi spousti spousta aplikaci.
mkmt - pokud jsem pochopil, tak by WinXP 32bit samy mely byt schopne alokovat i vice nez 4GB pameti - zminoval si neco o licencnich podminkach. Ciste teoreticky, by tedy melo jit patchnout jadro tak, aby tam ta podpora byla?
-
Citace:
Původně odeslal
jimmy
pokud jsem pochopil, tak by WinXP 32bit samy mely byt schopne alokovat i vice nez 4GB pameti - zminoval si neco o licencnich podminkach. Ciste teoreticky, by tedy melo jit patchnout jadro tak, aby tam ta podpora byla?
ano je to mozne, ale daju sa cakat problemy s ovladacmi, ktore neocakavaju 64 bit adresy, ktore su im predkladane v PAE rezime
nie je to vec jadra, je to len vec konfiguracie v registroch, z pohladu architektury nie je rozdiel medzi serverovou a klientskou verziou
celkovo staci zmenit 3 hodnoty v registroch alebo este jednoduchsie, pohladaj TweakNT
-
ahoj, mám problém. zkouším návod od Combyho a potřebuji poradit... vytvořím ramdisk, restartuju. spustím ramdisk plus, dám ''memory'', ''configure'' a ''unmanaged memory'', zaškrtnu ty dvě políčka, ale nevím co mám teď nastavit do ''reserved'', když tam dám velikost toho mojeho ramdisku a restartuju, nenabootoje mi win, musím pak do nouzového režimu a obnovy systému... poraďte pls lamce.
-
Citace:
Původně odeslal
yxcvbnm
když tam dám velikost toho mojeho ramdisku
tam nesmies dat velkost ramdisku, to je pamat rezervovana pre bios a zariadenia, nechaj default t.j. 1MB, ak by boli problemy, tak tu hodnotu zvacsis
-
no ok, ale když je to v tom naávodu tak co tam mám teda nastavit? když zaškrtnu jenom ty 2 kolonky a dám ok tak to nejde, napíše to chybu ''unmanaged memory properities were not set. unable to detect valid memory at the highest candidate page.''
-
Ake dve kolonky? Ja som zaskrtol len jednu.
-
jaluvkap: Podařilo se ti to nějak rozběhat? Hází mi to stejnou chybu a víc jsem s tím nehnul. Takže soft je nepoužitelnej. :-)
-
Citace:
Původně odeslal
jaluvkap
ja kdyz jsem presel ze 4GB pameti na 8GB pameti, tak se mi stalo, ze tenhle soft videl porad jen 4096MB pameti. Tak jsem rucne udelal "override" a napsal tam 8192. Po restartu uz mi to ten soft videl spravne jako 8196. Zkousels tedy rucne zmenit tu hodnotu 2048 na 4096?
-
Citace:
Původně odeslal
Over
ano toto je pravda. sam jsem se presvedcil, napriklad hra Company of Heroes: Opposing Fronts, pri 4GB fyzicke ram, pozaduje pagefile 768Mb, jinak bye bye.
-
Citace:
Původně odeslal
Connor
jaluvkap: Podařilo se ti to nějak rozběhat? Hází mi to stejnou chybu a víc jsem s tím nehnul. Takže soft je nepoužitelnej. :-)
Nepodarilo ... bohuzel ... na GB-965P je to asi nepouzitelne :evil:
-
Citace:
Původně odeslal
jaluvkap
Nepodarilo ... bohuzel ... na GB-965P je to asi nepouzitelne :evil:
OK, díky za zprávu. O starost méně. :-)
-
RamDisk Plus 9 mě moc zaujal, ale nedaří se mi ho nainstalovat :(, zkoušel jsem zkušební verzi z ofic. stránek Superspeed.
Při dokončování instalace vyhodí Windows chybu "Unable to install bus device. Code: 1603"
Po odkliknutí další chybová hláška "Error 1722. There is problem with Windows Installer package, program nedokončil..."
Nainstaloval jsem nový Windows Installer 4.5, zkusil jsem i nainstalovat update Javy, viz. tady.
Když jsem se podíval na MS support 1603, 1722, tak jsem tam nic moc nenašel... ad. 1722: NetBios nad TCP/IP mám zakázaný kvůli požadavku ISP-bezpečnosti.
Netušíte někdo co s tím, prosím?
systém: XP Home CZ SP2+SP3 + updaty, EP35 DS4, E7200, 4GB ram.
-
Citace:
Původně odeslal
Comby
Tak já tedy mohu prohlásit že jsem skončil, udělal jsem si RAM disk 1024MB, restartovat, vše OK, pak jsem šel na bod 2 a dal restartovat a při nabíhání Windows se zaseknou a už se nerozběhnou...
-----------------------
Dell D630
-
Citace:
Původně odeslal
Rudánek
Tak já tedy mohu prohlásit že jsem skončil, udělal jsem si RAM disk 1024MB, restartovat, vše OK, pak jsem šel na bod 2 a dal restartovat a při nabíhání Windows se zaseknou a už se nerozběhnou...
-----------------------
Dell D630
Oni tam píšou, WARNING: Attempting to use this memory is risky and may cause the system to crash.
Jinak mně to funguje bez havárie.
-
Citace:
Původně odeslal
Marty
Oni tam píšou, WARNING: Attempting to use this memory is risky and may cause the system to crash.
Jinak mně to funguje bez havárie.
njn, tak holt si udělám RAM disk z těch viditelnejch 3,5GB.
Pro rejpaly, proč potřebuju RAM disk: protože startování/deploy atp. některých J2EE serverů je otázka mnoha minut, no a když se vyvíjí, tak se restartuje/redeployuje mockrát, no a ten můj je otázka 7-10 minut, což by znamenalo pouze 6x za hodinu, což je produktivita na houby, když se ladí chyby :(
-
Citace:
Původně odeslal
Rudánek
njn, tak holt si udělám RAM disk z těch viditelnejch 3,5GB.
Pro rejpaly, proč potřebuju RAM disk: protože startování/deploy atp. některých J2EE serverů je otázka mnoha minut, no a když se vyvíjí, tak se restartuje/redeployuje mockrát, no a ten můj je otázka 7-10 minut, což by znamenalo pouze 6x za hodinu, což je produktivita na houby, když se ladí chyby :(
Možná jsi měl zkusit udělat RAMdisk jen z těch neviditelnejch bajtů, tak jsem to udělal já - a v pohodě. WinXP Home.
Jinak recovery z crashe by mohl řešit nouzový režim + odinstalace...
-
Ma cenu se kvuli tomu zdrzovat? A proc si nenainstalujes 64-bit OS? Nedavno jsem take koupil 4 GB RAM, nainstaloval 64-bit OS a v pohode jedu dal.
-
Citace:
Původně odeslal
howard
Ma cenu se kvuli tomu zdrzovat? A proc si nenainstalujes 64-bit OS? Nedavno jsem take koupil 4 GB RAM, nainstaloval 64-bit OS a v pohode jedu dal.
Pokud můžu mluvit za sebe, tak kupovat si kvůli nějakým 700MB RAM navíc Windowsy za tisíce fakt nehodlám. Pod Windows ostatně neprovozuju aplikace, kde bych tolik RAM opravdu využil. (nehledě na případnou problematiku ovladačů na 64bit win)
Zjevně záměrně píšeš "OS" a ne "Windows" - ano, Solaris i Ubuntu mi plnou velikost RAM samozřejmě zpřístupní...
-
Citace:
Původně odeslal
Marty
...
Zjevně záměrně píšeš "OS" a ne "Windows" - ano, Solaris i Ubuntu mi plnou velikost RAM samozřejmě zpřístupní...
A jeste si rypnu s tim, ze normalni OS umi vic jak 4GB i ve 32bit verzi. CPU podporuji PAE (Physical address extension - umozni namapovat az 64GB pameti) uz od Pentia Pro - neni mi uplne jasne v cem ma MS problem - nebo jestli je to marketingovy tah jak donutit zakaznika prejit na 64-bit?
Kazdopadne moznost udelat si Ram disk z nevyuzite pameti je velmi zajimave.
-
Jasne ze to je jen o M$, sak 640kB staci vsem ne ? :D.
Zatim kazdy pouzivanejsi system od M$ dojel na hranici pametovych moznosti driv, nez byl nahrazen. Mam v zive pameti, jam sem resil instalaci w98 na pocitadle s tenkrat gigantickou pameti 3x 256MB. Ve finale se samo zadarilo, ale ta treti 256ka tam byla zbytecna, protoze se widlim muselo rict ze maj jen 512MB (v opacnem pripade nenabehly).
Totez se ted tyka XP, pricemz pouzivat vice pameti samozrejme neni problem a umel to kupodivu i DOS (za pomoci mapovani). Navic je to zcela bezna technika uz od dob 8mi bitu.
Kuprikladu Atari 130XE, kterezto se mi jeste nekde povaluje, ma 128!!kB!! pameti :lol: a samo ze umi adresovat jen 64 primo. Zbytek se adresuje po 16k namapovanim do tech 64. Dalo se to rozsirit az na neuveritelne 2MB! (samorobo uprava).
-
Citace:
Původně odeslal
NeMeM9aA
A jeste si rypnu s tim, ze normalni OS umi vic jak 4GB i ve 32bit verzi. CPU podporuji PAE (Physical address extension - umozni namapovat az 64GB pameti) uz od Pentia Pro - neni mi uplne jasne v cem ma MS problem - nebo jestli je to marketingovy tah jak donutit zakaznika prejit na 64-bit?
Kazdopadne moznost udelat si Ram disk z nevyuzite pameti je velmi zajimave.
Funkční verzi PAE obsahuje pouze Windows Server 2003, v případě XP Prof. není funkce podporována a ve většině případů je s ní víc problémů, než užitku...dohází k chybám a nefunkčnosti driverů např.grafických karet a programů.
-
Citace:
Původně odeslal
Over
Funkční verzi PAE obsahuje pouze Windows Server 2003
Ak mam sudit podla SBS 2003 co mame v robote, tak by som ani nepovedal :lol: :(
-
Citace:
Původně odeslal
PiT
Ak mam sudit podla SBS 2003 co mame v robote, tak by som ani nepovedal :lol: :(
Ok, tak víc funkční než v XP prof....jinak je to nejspíš na pendrek tak jako tak :)
-
Tak som to tiez skusil. 4GB ram, XP vidia 3.18GB, so 700MB ramdiskom 3.00GB . Mam ale problem s page file na ramdisku. Nastavil som pagefile na ramdisk a vypol ten na disku, restart ... a system ma nastaveny >1GB na C: a na ramdisku nic. Skusal som moznost ulozit ramdisk pri vypinani, ramdisk v unmanaged pameti aj v managed. Ako to robite, ze vam ten pagefile zostane nastaveny na ramdisku???
System: WinXP 32bit SP3 + updaty
-
v Properties - Settings uz u vytvoreneho RamDisku musis zaskrtnout "Use associated image file" a vybrat kde ma ten image ukladat - jinak se mi taky sam "nespoustel"
-
Citace:
Původně odeslal
Over
Funkční verzi PAE obsahuje pouze Windows Server 2003, v případě XP Prof. není funkce podporována a ve většině případů je s ní víc problémů, než užitku...dohází k chybám a nefunkčnosti driverů např.grafických karet a programů.
PAE je v XP plne podporovane, dokonca bezi default koli DEP
problem s >4GB nie je v implementacii PAE v XP ale koli tomu, ze memory manager zamerne ignoruje fyzicke adresy nad 4GB
keby PAE v XP nebolo funkcne, tak by nemohol fungovat ani uz spominany superspeed ramdisk
-
Podpora PAE ve verzích Win
http://www.microsoft.com/whdc/system...AE/PAEdrv.mspx
Samozřejmě že to PAE v XP, ti může zpřístupnit víc RAM pro aplikace (standard u 4GB je dělení na 2GB OS + 2GB SW) Přepínačem lze přes PAE zpřístupnit pro aplikace 3GB+(existuje přepínač i nad 3GB a tam už opatrně aby něco zůstalo pro OS z těch 4 GB), ale tam nastává pak praktickej problém se stabilitou některých aplikací, driverů..nemluvě o tom, že 32bit aplikace vždy využije max 2GB RAM, pokud není přímo napsaná pro využití 2GB+, což většinou není.
-
Citace:
Původně odeslal
Over
Podpora PAE ve verzích Win
http://www.microsoft.com/whdc/system...AE/PAEdrv.mspx
Samozřejmě že to PAE v XP, ti může zpřístupnit víc RAM pro aplikace (standard u 4GB je dělení na 2GB OS + 2GB SW) Přepínačem lze přes PAE zpřístupnit pro aplikace 3GB+(existuje přepínač i nad 3GB a tam už opatrně aby něco zůstalo pro OS z těch 4 GB), ale tam nastává pak praktickej problém se stabilitou některých aplikací, driverů..nemluvě o tom, že 32bit aplikace vždy využije max 2GB RAM, pokud není přímo napsaná pro využití 2GB+, což většinou není.
virtualny adresny priestor 4GB(2+2,3+1) a taktiez prepinac /3GB nema s PAE nic spolocne, PAE umoznuje systemu pouzit viac fyzickej pamate a nema nijaky vplyv na velkost virtualneho adresneho priestoru
uvadzany clanok hovori o velkosti podporovanej fyzickej pamate pre jednotlive edicie 32 bit Windows, virtualny adresny priestor je vzdy 4GB(2+2,3+1)
-
imho virtuální adresní prostor je přímo závislej i na PAE,ne ?
http://www.microsoft.com/whdc/system...AE/PAEmem.mspx
Problémy s kompatibilitou ovladačů způsobené režimem rozšíření rozsahu fyzických adres (PAE)
http://support.microsoft.com/kb/929605
------------------------------------------------------------
PAE v té formě v jaké bylo zamýšleno MS nefunguje, funguje pouze omezeně.
-
Citace:
Původně odeslal
Over
precitaj si to este raz
PAE zvacsuje fyzicky adresny priestor
virtualny adresny priesor v 32 bit. systeme je vzdy 4GB, pretoze na adresovanie je pouzity 32 bit pointer bez ohladu na to ci sa pouziva alebo nepouziva PAE
virtualny adresny priestor a mnozstvo podporovanej fyzickej pamate su dve rozne veci
Problémy s kompatibilitou ovladačů způsobené režimem rozšíření rozsahu fyzických adres (PAE)
Citace:
Původně odeslal
Over
bohuzial si to zle vysvetlujes, PAE funguje tak ako ma, v PAE rezime ovladace dostavaju 64 bit. adresy a nie vsetky ovladace su na tuto moznost pripravene, rovnako vznikaju problemy so zariadeniami, pouzivajucimi DMA v pripade ak nie su schopne pracovat so 64 bit. adresami, tento problem sa objavuje pre akykolvek OS pouzivajuci PAE, PAE nie je vymysel MS
PAE na klientskej verzii win funguje uplne identicky ako na servrovej verzii ktora podporuje napr. 64 GB RAM, jediny rozdiel je ten, ze na desktope memory manager ignoruje fyzicke adresy nad 4GB
-
Citace:
Původně odeslal
jimmy
v Properties - Settings uz u vytvoreneho RamDisku musis zaskrtnout "Use associated image file" a vybrat kde ma ten image ukladat - jinak se mi taky sam "nespoustel"
Toto je u mna default zapnute a skusal som aj ostatne volby v tom menu (mozno to nebolo uplne jasne z mojho predchadzajuceho prispevku)
Ide o to, ze RamDisk po restartenabehne ale page file na nom nie je "aktivny" (mozem ho beztrestne zmazat) aj napriek tomu, ze v nastaveniach page file je na tento disk prideleny page file pevnej velkosti.
Proste ako keby v case ked system vytvara page file este nebol ten disk k dispozicii. Nemohlo by to byt poradim nacitavania ovladacov alebo nieco take? neda sa to nejak ovplyvnit? Alebo som uplne mimo??