-
instalace XP na SATA RAID
zdravim
za cely den se mi nepodarilo zprovoznit XP na mem PC
E6300(7x480) 3360Mhz pri 1.38V, Asus P5B deluxe i965, 2x1GB Geil Ultra 800@960 5-5-5-15 DCH; Sapphire ATI HD3870 512MB GDDR4, 2xWD Raptor 36,8GB-8MB-RAID0 a Samsung 500GB;Audigy 2 ZS; Enermax Liberty 500W
nevim cim to muze byt, XP jsem tam mel driv normalne nainstalovany
pri instalaci samozrejmne davam F6 na nacteni ovladacu pro RAID
ty jsem si stahl jednak z prilozenyho CD, pak ze stranek Asusu, nakonec jsem jeste zkousel primo od Intelu
v CD chyba nejspis taky nebude, protoze jsem pred tydnem z nej instaloval NB
nevite kde muze byt chyba?
Visty jsem instaloval az po neuspesne instalaci XP
diky za kazdou radu
-
Re: instalace XP na SATA RAID
popis kde je problem, zda se ti nepodari zprovoznit Raid samotny, nebo pada instalace XP na pole ?
mel jsem problemy s raidem pod vistama, ale vyresili to nejnovejsi ovladace pro raid....
-
Citace:
Původně odeslal
Guide-Bot
popis kde je problem, zda se ti nepodari zprovoznit Raid samotny, nebo pada instalace XP na pole ?
mel jsem problemy s raidem pod vistama, ale vyresili to nejnovejsi ovladace pro raid....
sakra jsem na to uplne zapomnel
pustim instalaci z CD = F6 = natahnu drivery z FDD, kterou jsem si udelal z CD od desky = vsechno se to jako nacte = pak spoci obrazovka vitame Vas u instalace XP a konec
tam to proste nekdy sviti, neksy to dole napise Pockejte prosim (cekam jsem 20 minut)
kdyz nedam F6, tak me to napise, ze to nenaslo HDD(coz je logicky)
mate nejakej napad kde je ten pes?
jenom podotykam, ze predeslou instalaci jsem delal asi pred pul rokem a vsechno normalni, stejny bylo samozrejne i CD
akorat jsem mel X1900XT a ted si nejsem jistej DVD-romkou, jestli jsem ju mel nebo ne
ale i tak jsem si zapojil IDE cdromku a s tou to taky nejede
a taky se bojim, ze i kdyz rozdelam raid, stejne budu muset instalovat z diskety drivery, takze situace bude podle me stejna
-
hm, co nejaky smart na disky, nemuze byt tam problem, ze by ti odchazel nektery z disku ?
mel jsi pred pul rokem ty same HDD ? nebo doslo ke zmene ?
nejak mi prijde ze se ti nedobre nactou ty ovladace z te diskety. delas to ve dvou krocich ?
-
Citace:
Původně odeslal
Guide-Bot
hm, co nejaky smart na disky, nemuze byt tam problem, ze by ti odchazel nektery z disku ?
mel jsi pred pul rokem ty same HDD ? nebo doslo ke zmene ?
nejak mi prijde ze se ti nedobre nactou ty ovladace z te diskety. delas to ve dvou krocich ?
no jak to myslis ve dvou krocich?
ja mam taky podezreni na ty ovladace z diskety
ted jsem to samozrejmne zase zkousel a proste u overovani disku to konci
a sviti disketova mechanika jako z chce nacitat driver, pritom disketa je uvnitr
drivery na diskete jsem si stahl i novy ze stranek Asusu, vysledek stejnej
disky jsou porad ty samy, ze by jeden z nich odchazel se me nezda, v Intel Matric Storage pise ze je disk pole OK(ale tomu tak neverim jak SMARTU, ten na RAID poli ale neudelam)
jeste dodam, ze na Visty normalni instalace
jsem si rikal, ze si udelam pres nLite i boot CD se zavedenym ovladacem na SATA, abych vyloucil vliv mechaniky
-
no jestli sviti porad Acko, tak treba i oddelana mechanika, nebo disketa (je to hnusny svinstvo ty 1.44"....)
jinak ty dva kroky, myslim, ze ten driver pro XP se delal tak, ze se z te diskety nacitaly ten ovladac na dvakrat. musel bych nekde zalovit v pameti.
-
Citace:
Původně odeslal
Guide-Bot
no jestli sviti porad Acko, tak treba i oddelana mechanika, nebo disketa (je to hnusny svinstvo ty 1.44"....)
jinak ty dva kroky, myslim, ze ten driver pro XP se delal tak, ze se z te diskety nacitaly ten ovladac na dvakrat. musel bych nekde zalovit v pameti.
kdyz na tu disketu nahravam ovladac, tak pise vsechno OK
navic disketu jsem projel formatem, tak si myslim ze jsem udelal vsechno, co se dalo, jako nemuzu si byt na 100% jistej ze je OK
-
Citace:
Původně odeslal
MISKOBOSS
kdyz na tu disketu nahravam ovladac, tak pise vsechno OK
navic disketu jsem projel formatem, tak si myslim ze jsem udelal vsechno, co se dalo, jako nemuzu si byt na 100% jistej ze je OK
pokud ta mechanika pak porad sviti (bez prestani), tak je to bud mechanika, nebo disketa...
-
Citace:
Původně odeslal
Guide-Bot
pokud ta mechanika pak porad sviti (bez prestani), tak je to bud mechanika, nebo disketa...
kazdopadne diky, vyzkousim
ted se pokousim vytvorit XP s SATA ovladacem pres program nLite
abych obesel FDD
stejne pri instalaci na NB s SATA se to bude jenom hodit
pak dam samozrejmne vedet
-
Skusal si ci sa daju skopirovat ovladace z diskety na HDD? Moznoze ma flopak problem s citanim dat.
-
Citace:
Původně odeslal
daggy
Skusal si ci sa daju skopirovat ovladace z diskety na HDD? Moznoze ma flopak problem s citanim dat.
no to nevim jak bych to udelal, protoze pri instalaci XP to jaksi nedava na vyber
ja jsem si nahral ovladace pres utilitku nLite primo na bootovaci CD, abych obesel FDD a porad ta stejna zavada
proste jak me to napise, Vitame vas v pruvodci instalace a ja dam Enter pro pokracovani, tak me to dole napise overovani a to muze svitit do nekonecna
ja fakt nevim co s tim a menit doskovy pole se me kvuli tomu nechce, jeste navic kdyz to driv jelo
fakt nevim kde je chyba
-
Jak mas nakonfigurovan ten Raid? Jak to mas nakonfigurovane v biosu? zkousel si stahnout aktualni ovladace od intelu? Kde mas zapojenou DVD mechaniku? Mel sem podobny problem na Gigabyte GA-965P-DQ6.
-
Citace:
Původně odeslal
Arg
Jak mas nakonfigurovan ten Raid? Jak to mas nakonfigurovane v biosu? zkousel si stahnout aktualni ovladace od intelu? Kde mas zapojenou DVD mechaniku? Mel sem podobny problem na Gigabyte GA-965P-DQ6.
raid mam nakonfigurovany na dva raptory
je to komplet ciste vytvorenej RAID
ovladace jsem zkousel jak z Intel stranek tak ze stranek Asus(vyrobce desky)
Raid ma dohromady 68GB, mam tam 128 stripe size
nazev pole je Misko
pri instalaci Vist probehlo vsechno v pohode
ja porad podeziram ovladace, ale opravdu uz nevim jaky tam dat aby si to chytlo
a hlavne, opet opakuju, ze driv to proste ty XP sezraly, s diskama jsem nedelal nic, ani jsem je nerozdelaval, maximalne jsem jinak mel zapojeny kabely
jinak zapojeny myslim ze jsem je z desky pichl do jinyho SATA konektoru na HDD
ale pri ciste instalaci by to nemel byt problem
-
Ja sem mel problem v tom, ze sem mel SATA DVD pichlou do Gigabytackyho radice a windows to nepobraly. Tak sem DVD dal do Intelackeho a ten GB zakazal. Coz asi tvuj problem neni protoze tvuj MB ma asi jen ten INTELackej. (na jeji vybavu sem nekoukal). Zkus tedy Raid smazat a vytvorit znovu. A ten ovladac ti nedava na vyber vic moznosti? Zvolil si tu spravnou?
-
Citace:
Původně odeslal
Arg
Ja sem mel problem v tom, ze sem mel SATA DVD pichlou do Gigabytackyho radice a windows to nepobraly. Tak sem DVD dal do Intelackeho a ten GB zakazal. Coz asi tvuj problem neni protoze tvuj MB ma asi jen ten INTELackej. (na jeji vybavu sem nekoukal). Zkus tedy Raid smazat a vytvorit znovu. A ten ovladac ti nedava na vyber vic moznosti? Zvolil si tu spravnou?
no je pravda, ze na desce mam jeste radic Jmicron, tak ho zkusim zakazat
ani nevim, ze bych ho kdy pustil
dava me samozrejmne vic moznosti, ale jak jsem si udelal to boot CD, tak uz to po me ani zadnej ovladac nechce
i kdyz jsem ovladac daval z diskety, tak to dopadlo stejne, urcite davam spravnej, na to jsem si daval jooooooo pozor
ale i tak diky za pomoc
-
No schvalne ho zkus zakazat. Tu mechaniku mas tedy ATA nebo SATA?
-
Citace:
Původně odeslal
Arg
No schvalne ho zkus zakazat. Tu mechaniku mas tedy ATA nebo SATA?
vyzkousim
mechaniku mam SATA, ale zkousel jsem to i s ATA mechanikou
vysledek byl stejnej
-
Jak to dopadlo?
Edit: tak to sme na tom stejne, bud 40 hodin, nebo mit nejakeho klona LOL
-
Citace:
Původně odeslal
Arg
Jak to dopadlo?
abych se priznal, jeste jsem na to nesedl, instaloval jsem si NB a tolik casu nemam, musim delat i jiny veci(pristi tyden zapoctovej)
skoda ze den nema 40hodin :confused:
-
tak jen doplnim, ze jsem to opet zkousel a nepodarilo se mi to
pak jsem si rekl, ze teda na raid kaslu, ze budu disky pouzivat zvlast!
rozdelil jsem raid, dostal jsem 2 samostatny disky, prepl jsem SATA as IDE v BIOSu a samozrejmne se me nepodarilo nainstalovat XP na PC
coz je ale jeste vetsi sranda, nepodarilo se mi nainstalovat ani Visty
psalo to, ze to nemuze na disk nainstalovat, ze tomu neco chybelo, pritom disk byl po naformatovani!
coz uz teda ale opravdu nechapu, navic pri instalaci to videlo jenom jeden disk(raptor)
ja nedokazu pochopit, jak je mozny, ze na ty disky to nejde nainstalovat i kdyz jsou pripojeny jako ,,normalni,, IDE
to uz opravdu pozbyva rozumny chapani
jsem si jistej, ze u 99% PC to pojede, nevim co to mam za Peska v PC
(at si je radsi na okruhu a neleze me to PC)
mate nekdo nejaky napady co s tim?
samozrejmne ze pote, co jsem dal raptory zase do raidu vsechno jede jako predtim, tzn nainstalovany visty a zadnej problem, vykon stejnej
-
Citace:
Původně odeslal
MISKOBOSS
rozdelil jsem raid, dostal jsem 2 samostatny disky, prepl jsem SATA as IDE v BIOSu a samozrejmne se me nepodarilo nainstalovat XP na PC
coz je ale jeste vetsi sranda, nepodarilo se mi nainstalovat ani Visty
psalo to, ze to nemuze na disk nainstalovat, ze tomu neco chybelo, pritom disk byl po naformatovani!
coz uz teda ale opravdu nechapu, navic pri instalaci to videlo jenom jeden disk(raptor)
ja nedokazu pochopit, jak je mozny, ze na ty disky to nejde nainstalovat i kdyz jsou pripojeny jako ,,normalni,, IDE
Ty máš ty dva Raptory na jakých SATA konektorech? SATA 1 a SATA 2? V manuálu k tvý desce je totiž uvedeno, že pokud používáš SATA řadič bez RAIDu, tak na konektorech 1,2,5,6 (červené) je možné instalovat systém pro bootování. Na konektorech 3,4 (černé) pouze disky pro data bez možnosti bootu. To by možná vysvětlovalo tu situaci, kdy ti instalátor zobrazuje jeden Raptor..
Nicméně chyba při instalaci RAIDu, kterou jsi uváděl shora je divná. Instaloval jsem už takhle pár polí a všechno šlo ok..
-
Citace:
Původně odeslal
Troy-C
Ty máš ty dva Raptory na jakých SATA konektorech? SATA 1 a SATA 2? V manuálu k tvý desce je totiž uvedeno, že pokud používáš SATA řadič bez RAIDu, tak na konektorech 1,2,5,6 (červené) je možné instalovat systém pro bootování. Na konektorech 3,4 (černé) pouze disky pro data bez možnosti bootu. To by možná vysvětlovalo tu situaci, kdy ti instalátor zobrazuje jeden Raptor..
Nicméně chyba při instalaci RAIDu, kterou jsi uváděl shora je divná. Instaloval jsem už takhle pár polí a všechno šlo ok..
no prave ze ja to taky nechapu, ty XP jsem tam predtim mel a slapalo to v pohode
ted to najednou nejde
konektory mam samozrejmne v cervenych SATA slotech
v cernym mam jen datovej disk
-
Citace:
Původně odeslal
MISKOBOSS
maximalne jsem jinak mel zapojeny kabely
jinak zapojeny myslim ze jsem je z desky pichl do jinyho SATA konektoru na HDD
Ty kabely jsi hodil zpět jak jsi je měl zapojený dřív? A ten JMicron řadič máš vypnutej?
-
Citace:
Původně odeslal
Troy-C
Ty kabely jsi hodil zpět jak jsi je měl zapojený dřív? A ten JMicron řadič máš vypnutej?
s tema jinak zapojenyma kabelama to bylo mysleny tak, ze jsem treba raptor 1 zapojil do SATA 2 a naopak
jinak zapojeny kabely nebyly
Jmicron je urco vyplnej, v BIOSu jsem se dival nekolikrat
-
a v čem si vytvářel oddíl na tom RAIDu?
-
Citace:
Původně odeslal
kamil
a v čem si vytvářel oddíl na tom RAIDu?
no ten jsem samozrejmne vytvarel pomoci ctrl+I, co me nabizi deska pri bootu
-
Citace:
Původně odeslal
MISKOBOSS
no ten jsem samozrejmne vytvarel pomoci ctrl+I, co me nabizi deska pri bootu
no nemyslím volume, ale oddíl...
-
Citace:
Původně odeslal
kamil
no nemyslím volume, ale oddíl...
aha, tak to sorry, ja v tech nazvech plavu :)
oddil jsem vytvarel pri instalaci Vist
-
skus tie disky každý zvlášť naformátovať, na ntfs hoci aj obyčajným fdiskom...
alebo aj na fat32 ...
visty robia niekdy na HDD divy, dosť často niesú tie disky potom vidieť z XP...
myslím tým ked prejdeš z víst na xp...
-
přesně tak, mnohé diskové nástroje (partition, image atd), případně i ostatní verze Windows mají dost často problémy s oddíly vytvořenými ve Windows Vista; zruš ten RAID a sestav ho znova a potom např. pomoci Partitin Magicu vytvoř nový(é) oddíl(y)...
-
tak jsem rozdelil raid, nahral novej bios na desku a porad nic nepomohlo
uz jsem si sehnal i dratovou klavesnici, primo do PS/2
taky nic
reset biosu na default taky nepomohl
jeste dodam, ze po rozdeleni RAIDU jsem projel disky na fdisku a naformatoval je tam
ale ty XP tam proste nedostanu, uz se tomu musim smat
-
trochu nerozumím tomu, proč "po rozdělení" RAIDu ty disky formátuješ...
pole je potřeba první sestavit, potom vytvořil oddíly a teprve potom formátovat; možná sa pletu, ale tento postup považuju za standardní...
-
Citace:
Původně odeslal
kamil
trochu nerozumím tomu, proč "po rozdělení" RAIDu ty disky formátuješ...
pole je potřeba první sestavit, potom vytvořil oddíly a teprve potom formátovat; možná sa pletu, ale tento postup považuju za standardní...
abych rekl pravdu, delal jsem co jsem mohl
takze i nestandardni veci
nekdo psal, ze jak se zformatuje z visty, tak se nechytne v XP
proto jsem formatoval i rozdeleny RAID pole, abych proste tomu predesel
-
každá rada drahá...
mne to vždy išlo...prinajhoršom som použil nejakú fintu tu používanú...
pokiaľ som pochopil inštalčka XP proste nevidí RAID ano?
-
Citace:
Původně odeslal
dexterav
každá rada drahá...
mne to vždy išlo...prinajhoršom som použil nejakú fintu tu používanú...
pokiaľ som pochopil inštalčka XP proste nevidí RAID ano?
no instalacka XP nenasla zadny disky
i kdyz jsem raid rozbil
v casti, kdy to nacita disky se to proste kouslo, jenom to napsalo cekejte a to nikam nevedlo
-
a co nainstalovat window na NE-raid disk a teprve po instalaci z toho udelat stripe? (u mirroru to tak lze, u stripe vazne nevim, ale nevidim duvod proc by to nemelo jit)
-
Citace:
Původně odeslal
jimmy
a co nainstalovat window na NE-raid disk a teprve po instalaci z toho udelat stripe? (u mirroru to tak lze, u stripe vazne nevim, ale nevidim duvod proc by to nemelo jit)
no jde o to, ze ja jsem chtel mit system na Raid poli
nikdy jsem s tim nemel problemy, driv to slo a ted najednou ne
desku jsem stejne uz prodal a na novou uplne v pohode nainstaloval XP
-
no niečo trochu podobné som riešil ked som robil SATA na XP x64...
nex som robil čo robil nevidelo disky...
nakoniec som zistil že sa mi podarilo urobiť zlý stream ovládačov :o
tuším sa mi to podarilo tak na 4. x ... a pritom to predtým išlo na 1x vždy...
-
Citace:
Původně odeslal
dexterav
no niečo trochu podobné som riešil ked som robil SATA na XP x64...
nex som robil čo robil nevidelo disky...
nakoniec som zistil že sa mi podarilo urobiť zlý stream ovládačov :o
tuším sa mi to podarilo tak na 4. x ... a pritom to predtým išlo na 1x vždy...
no ale ja jak jsem instaloval na tu novou desku, tak tam se to chytlo hned
a ovladace jsem mel integrovany primo v instalacce, navic na strankach intelu jsou pouze jedny, ktery obsahuji ovladace na vetsinu desek(moje samozrejmne byla podporovana)
navic me nepomohla ani instalace z original CD prilozenyho k desce(to ale taky vzdycky slo)