Tady ještě větší videa:
- http://panasonic.jp/dc/gh1/movie_quality.html
Printable View
Tady ještě větší videa:
- http://panasonic.jp/dc/gh1/movie_quality.html
Voigtlander bude nabízet vlastní adaptér na m4/3: http://blog.ondra.cz/2009/03/voigtla...ro-fourth.html
Začíná to být velmi zajímavé. Nokton 35/1.2, 40/1.4, nebo Sonnar 50/1.5, to už jsou opravdu lahůdky, které si člověk na zrcadlovce nevychutná...
Adaptéry na Leica R a M skla: http://blog.ondra.cz/2009/03/dalsi-a...leica-m-r.html
http://lh5.ggpht.com/_fY_oYXFTNGs/Sc...Y66%5B5%5D.jpg
G1 se Zuiky 9-18, 25 pancake, 50 macro a PanaLeica 25: http://translate.google.com/translat...2/11/9815.html
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/st...10/g1_001l.jpg
To aby člověk nevěděl, co dřív kupovat. Pokud by tohle "MF lákadlo od Panasonicu" mělo větší čip, aby se daly efektivně využít i širší skla, tak bych neváhal ani minutu :)
Znovu a lépe ukázka multiformátu na GH1: http://fourthirds-user.com/2009/04/t...sensor_yet.php
GH1 high-ISO samply: http://www.flickr.com/photos/lemonso...57617193381917
Cena setu s 14-140 v ČR je 37.790,-- ...
A tady ještě video sample v HD se Zuiky 50-200SWD, 50/2.0 a PL 25/1.4: http://www.youtube.com/watch?v=mZ8YVKcMEQA
Oni se najdou i za tohle, musíš to brát primárně z pohledu videa, ne fota. Pak to smysl dávat začne. Nebo by alespoň mělo, to musí potvrdit lidé, kteří se videem baví - o kolik je to lepší, než DSLR s videem a imho by to mělo být díky výbavě o hodně lepší. Pro lidi, kteří fotí, je to imho o ničem (ti tu mají G1).
Právě, že G1-HD měla být zajímavější i z hlediska focení - novější čip, delší seťák... Pro koho je primární video a podružné focení, tomu líp sedne kamera, která je imho pro tyhle účely ergonomičtější, optimalizovanější a pár fotek s ní taky jde udělat.
Doufám, že se G1-HD za současnou cenu nebude prodávat a přiměje to Panasonic k rozumější cenové politice.
Měl jsem dojem, že Panasonic ukončil vývoj řady FZ kvůli tomu, že s malými čipy neměl prostor pro zlepšování kvality výstupu a snižování šumu. S 4/3 DSLR skončil proto, že s výrobními náklady nemohly nahradit řadu FZ, a proto se Panasonic pokusil zkombinovat kvalitu výstupu DSLR s cenou a rozměry FZ.
Jenže teď to vypadá, že ačkoli jsou výrobní náklady nižší, cpe se Panasonic do cenových relací ještě nad úrovní původních DSLR. Za stávající ceny je imho přínos pro zákazníka nulový a krom uživatelů zblblých marketingem si to fakt těžko někdo koupí. Až (jestli) bude cena na polovině, změním názor.
Obávám se, že to chápeš fakt špatně. Nemusíme diskutovat o tom, které zařízení "má být" na video a které na foto, v tom se shodujeme. Část trhu se ale prostě posouvá k bolidům a GH1 je prvním foťákem, který má být schopný (ovšem ve správných rukách) poskytnout video srovnatelné s dedikovanými přístroji a v některých aspektech i z profi třídy. A to je jeho cíl, nemá to být masově prodávaný foťák, má cílit na ty, kteří chtějí slušně fotit i točit.
A o snížení nákladů nevím - do GH1 právě utopil Panasonic zjevně hromadu peněz. Nový snímač je samozřejmě o využití různých poměrů stran a maximálním využití vykreslovaného kruhu, jenže taky o co nejmenším zahřívání, interferencích a co nejrychlejším vyčítání, prostě o potřebách pro video, ne pro foto. Mimo toho se tady platí za AF optimalizovaný pro video, plynulou změnu clony (Panák tvrdí, že zrovna tohle je hodně drahá sranda) a jistě za dost dalších věcí (z prvních ukázek se i mikrofony a kontrola ruchů zdají být jinde než u DSLR s videem). A za to všechno se cena imho zas tak radikálně nezvýšila, čekal bych, že samotná GH1 bude stát lehce přes 20K a to není od G1 takový rozdíl. A taky si jsem jistý, že set s lacinými seťáky se objeví zanedlouho, jenže to už pak jaksi nebude úplně ono (asi jeden z důvodů, proč takové sety nejsou rovnou).
Tohle všechno potvrzuje i Panák, když o GH1 říká, že nekonkuruje G1, ale: "High end camcorder users are one of the big targets. Also video journalists and maybe broadcasting companies."
btw: o tom, že by Panasonic skončil s FZ řadou čtu poprvé a moc se mi to nezdá, odkud to máš? Řekli, že skončí FZ50 a že min. 1-2 roky nebudou připravovat nástupce, protože je to tak drahý foťák, že se neprodává. O levnějších FZkách jsem nečetl nic a ani nevím, proč by to položili - levnější ultrazoomy přece pořád jedou?
btw2: ad "seťák" 14-140 - imho pro focení nebude stát za moc. Jediný opravdu dobrý ultrazoom (PL 14-150) stojí na 4/3 úplně jinak a to právě ještě neobsahuje to, kvůli čemu je seťákem GH1 14-140 a o čem Panák tvrdí, že je drahé, tj. jemné, plynulé a zároveň rychlé ostření pro video a plynulou (1/6 step) změnu clony.
Netvrdím, že nový snímač nebo tiché ostření neovlivní výrobní náklady, ale rozhodně ne tak výrazným způsobem (v různých diskusích už uživatelé poukazovali, že již teď existují foťáky s podporou videa, kde je tohle vyřešené a zvuk AF není ve videu slyšet - žádný z nich není cenově tak mimo). Stále v tom vidím víc marketingu.
Na plynulé cloně už nevidím vůbec nic složitého - navíc zcela plynulá také není a asi to vysvětluje, proč v těch videích byly patrné ty expoziční skoky(!) Myslím, že zcela plynulá clony by vůbec nebyl problém - není důvod, aby to byl problém. Dokonce je to ještě menší problém než plynulý AF, protože clona má minimální odpor a rozsah posunu je také malý.
Spíš si myslím, že jde o záměrně napálenou cenu. Prodeje G1 prý v Japonsku byly i přes vysokou cenu vyšší, než Panasonic čekal, takže se asi rozhodl situace využít a zákazníky vyždímat, co to půjde.
ten video sample je hooodne pekny :)
no-X: marketing je ve všem. Mezi G1 a GH1 těly bude (mnou odhadovaný) rozdíl obdobný tomu, který je třeba mezi Canony 450D a 500D. Nechápu, co ti na tom připadá zrovna v tomhle případě tak divného ...
Srovnání AF a nastavování clony v tvém pojetí také nerozumím - imho to má mnohem víc do činění s tím, co potřebuji pro zjištění cílového nastavení, jak se provede (viz např. průběh zaostřovacího cyklu pro focení a pro video), atd. než o jak velký kousek se něco fyzicky posune. Ale je to celkem jedno, to o čem je tu řeč, jsou věci, které prostě jinde nenajdeš - co vím, tak žádný foťák se snímačem podobné velikosti nemá ani AF a v nabídce ani jediný objektiv s menším než 1/3 EV stepem clony. Prostě GH1 + 14-140 nemá mezi foťáky ve videu konkurenci a naopak, kameru s takovými fotkami bychom hledali asi těžko. (to ne, že by se to vyrovnalo dobrým zástupcům obou světů, ale pokud bude obojí slušně fungovat, bude to některým lidem stačit a hlavně na tom právě ušetří - na obojí jedny objektivy)
Pokud GH1 bude schopný slušně kontinuálně ostřit, tak záhy uvidíme videa, jaké jsme od amatérů doteď vidět prostě nemohli - s různými ohnisky (od FE po supertelata), se solidními možnostmi práce s DOF, přitom ale nezprzněná věčným přeostřováním a nedoostřováním a střihem každých pár vteřin. A to všechno za nižší cenu než u DSLR, já v tom naopak žádný problém nevidím.
btw: ještě jednou jsem si sjel to video a "expoziční skoky" jsem tam právě nezaznamenal, byť by na to nárok byl - kde je vidíš ty?
To nebylo v tomhle novém, ale v jednom ze starších přímo na webu Panasonicu. Nějaká holka (tuším Asiatka) u vody. Bohužel už ho nemůžu najít. Ale všiml jsem si něčeho podobného tady (řekl bych, že to video původně také na téhle stránce, ale už ho tam nevidím)
http://panasonic.jp/dc/gh1/movie_quality.html
Tohle ale nebude clonou, protože hloubka ostrosti je stále stejná. Ale asi 3-4x na mžik zesvětlá obraz...
ad co je mi na tom divného - právě ten cenový rozdíl. Mezi 450D a 500D taky nebyl rozdíl 20 litrů. Ale OK, každý máme jiný názor, já si myslím, že kdyby Panasonic nasadil rozumnější cenu, prodá jich několikanásobně víc a i s nižší marží by utržil celkově víc, ale zřejmě se z toho snaží vytvořit něco exkluzivního a marketigovou bublunu nafouknout víc, než je zdrávo.
Nemaju konkurenciu a preto mozu pouzit marketingovu strategiu "zbierania" - to sa robi aj u modneho tovaru, ked jedna vec stoji 5 tisic, potom 4 tisic, potom 3 tisic a nasledne 1,5 tisica. Vzdy su ju niekto kupi a nakoniec je zisk vacsi nez predavat to hned za 1,5k :)
To samozřejmě chápu, ale tady mi to přijde fakt moc ujeté. Ptal jsem se i pár dalších lidí, o si o té ceně myslí a pro všechny to bylo dost překvapení, protože (stejně, jako já), čekali cenu poloviční.
Polovicnu? To je tiez nezmysel :)
Proč? G1 stojí necelých 17, přičemž Sony A200 v setu bývá k sehání kolem 8500-9000Kč, tzn. polovinu. Čekal jsem, že po vydání G1-HD cena G1 spadne na 14-15k a nahradí ji G1-HD s cenou poblíž těch 20k. Takhle Panasonic až doposud upravoval ceny svých produktů.
Nevím, co je na tom nesmyslného - pokud Sony dokáže vydělávat při ceně pod 9 tisíc, pak mi spíš přijde nelogické čekat, že někdo vydá za pár video-fíčur 30 tisíc navíc.
Za tuhle cenu prostě máš plnohodnotnou HD kameru s podporou 1080p, A200 se set objektivem a buďto ještě ušetříš, nebo si můžeš koupit nějaký prime či pár manuáních skel třeba na makro.
Běžné ceny objektivů v ČR Nikkor 18-200: 19.990, Canon 18-200: 14.990, PL 14-150: 31.490. Odečti si ten objektiv a jsi na těch svých cca 20K a to pořád s tím, co umí jak ten objektiv, tak tělo. Jakmile uvedou kit s 14-45 (osobně o tom nepochybuji), tak pravděpodobně bude GH1 kit o nějakých 5K-7K dražší než G1 kit.
btw: "plnohodnotná HD kamera" je dost zavádějící výraz, protože za nějakých 30K máš přesně tak nějakou Sonku jako HDR-XR520VE, která má 3CCD 1/2.9" (to budeš vědět nejlíp, 13x menší snímač?) s objektivem 41-492 mm eq. Ano, natáčí video opravdu výborně, před dvěma týdny jsem to zkoušel, ale to, co s GH1 s ní prostě nenatočíš, nemáš šanci na práci s DOF a zajímavá ohniska, takže co je "plnohodnotná"? A když řešíš ty ceny, tak co vlastně stojí na takových kamerách 30, 40 tisíc?
Sám jsi zmiňoval, že ten 14-140 podle tebe opticky žádný zázrak nebude. Také jsi zmiňoval, že ani Pansonic GH1 jako plnohodnotnou náhradu HD kamery nedoporučuje.
Když se objevily první informace o m4/3, měla být jednou z největších výhod právě nižší cena objektivů daná jednak menším 4/3 snímačem a jednak větší volností konstrukce díky možné kratší vzdálenosti od snímače. Teď se zdá, že je to výhoda pouze pro výrobce - sníží si výrobní náklady a zjednoduší vývoj, ale výsledný produkt je dražší.
Zuiko 18-180 3.5-6.3 pro 4/3 je za 12800,-
Sigma 18-125 3.8-6.5 se stabilizací je za necelých 7000,-
Sigma 18-200 3.5-6.3 za 7000,-
Sigma 18-200 3.5-6.3 s OS za 8500,-
Sony 18-200 3.5-6.3 za 12000,-
Ty, které se používají v setech, vycházejí ještě levněji...
Ad HD kamera - myslím, že to moc zavádějící není. HD kamera je pro mě kamera, která podporuje nativně 1080p. Senzor je samozřejmě menší, ale plnobarevný (3CCD), což přináší zase jiné výhody a hlavně - světelnost objektivu videokamery je nesrovnatelná se světelností foťáku. f/2.8 na ekvivalentu 430mm je standard, který dneska stojí pod 14000 (např. Panasonic SD9EP) a s efektivní 40/1.8, 200/2.4 nebo 430/2.8 to s hloubkou ostrosti taky tak špatný nebude.
Nevím no... Je to pro mě dost rozčarování. Cena je už dost blízko full-frame tělům (pod 50k je EOS 5D, nad 50k je Sony A900) a to už člověka, který hodnlá vydat 40 tisíc z zrcadlovku, taky může zviklat.
Kdysi jsem tuším četl, že 3CCD oproti 1CCD stejné úhlopříčky by mělo typicky představovat o 1/3 nižší barevný šum, o 1/3 větší dynamický rozsah a o 1/2 větší barevnou citlivost. Nevím, jakým způsobem pracuje GH1 s daty ze snímače ve video režimu, ale nemyslím, že by bylo nesmyslné domnívat se, že by ten snímač tohle ve srovnání s 1/3" snímačem nezvládl?
Není to pletení jablek s hruškami? Ta zmíněná HDR-XR520VE má světelnost tuším f/1.8-3.4, ale na 1/2.9" chipu, SD9EP může mít f/1.8-2.8, ale dokonce na 1/6" chipu. A s hloubkou ostrosti je to tak, že je řádově jinde, než u GH1. Podle kalkulátoru znamená u té Sonky min. DOF při ekv. 41/1.8 z 1 metru 2,2 metru a ekv. 492/3.4 na 30 metrů hloubku ostrosti 20 metrů. U SD9EP to bude ještě o dost horší, že. Pro představu na GH1 s 14-140 dává ekv. 41/4.0 z 1 metru hloubku ostrosti 0,29 metru ...
K 5D je potřeba připočíst 28-300, tj. cca 3,5 násobek ceny setu GH1 a stále bez AF a spol., A900 video vůbec nevede, nerozumím srovnání. Za ty peníze se dá koupit třeba i zahraniční auto, nebo slušné hodinky ... :)
Já GH1 nebráním (proč taky), stejně tak ani cenu, jen nevidím nic, na základě čeho jí extra rozporovat, prostě nic takového kolem nevidím. Jinak ta cena je tuším spíš trochu nižší, než kolik se předpokládalo.
Tahle čísla neznám, takže nevím, jestli jde o teoretické hodnoty, nebo nějakým způsobem naměřené údaje, takže jestli to odpovídá, hodnotit nemůžu. Šum a dynamický rozsah může větší senzor pozitivně ovlivnit, ale barevná citlivost přeci s roměry senzoru nesouvisí. Je vyšší proto, že je pro každý pixel snímáno celé barvné spektrum a ne jen třetina.
Pokud se ještě vrátím k šumu - na stejný povrch senzoru kamery při f/1.8 dopadá 2,5x více světla, než na senzor DSLR při f/4. Takže on ten náskok v podobě většího senzoru nebude až tak skvělý, jak se může zdát...
V tom máš zřejmě pravdu, otázka ale je, kolik videofilů to bude zajímat. Nějak jsem nezaregistroval, že by zrovna hloubka ostrosti byla to, podle čeho uživatelé videokamer v tomhle cenovém segmentu vybírají.
Taky je otázka, jak video bude vypadat, pokud bude chtít člověk do hloubky ostrosti dostat více objektů. Pokud vezmu tvůj příklad, tak abys dosáhl stejné hloubky ostrosti, jakou nabízí kamera, pak G1 nebude stačit ani přiclonění na f/16. Jak se bude chovat senzor, když bude mít 4-5x méně světla, co udělá difrakce při této cloně na senzoru s touto hustotou pixelů a jaký bude výsledný šum, to zatím neví nikdo. Panasonic se tím nechlubí, takže se asi není čím chlubit.
Srovnání vychází z toho, že HD video je jen přidaná featura, kterou imho dost lidí oželí, pokud si za podobnou cenu budou moct koupit aparát s o 3 třídy větším senzorem (a poloviční hloubkou ostrosti, když už jsi jí zmiňoval v souvislosti s videem).
I za předpokladu, že jde o produkt, který má video vyřešeno lépe, než konkurence, je ta cena mimo. Jestli bude 500D včetně IS 18-55 za 21k, jak se čeká, tak se málokomu vyplatí dát 17 tisíc navíc, aby místo 1080p@20FPS měl 30FPS a pár featur navíc.
Různé prvky z kamer už do aparátů Panasonic implementoval dávno, ale nikdy to takhle nelogicky nezvedlo cenu. Třeba taková optická stabilizace - ve fotoaparátech to bylo skutečně něco nového a výrazně to ovlivnilo konstrukci objektivu (oproti v podstatě jen mírným vývojovým vylepšením, jako ztišení AF nebo plynulejší cloně) a přitom ty staré Panasonicy byly oproti konkurenci stále velice výhodné - i když přinesly něco, co na trhu v daný okamžik nikdo jiný neměl. A právě proto se Panasonic prosadil a získal si tolik příznivců.
GH1 nemá nic, čím by byla generaci před konkurencí, aby mohla mít cenu na násbku konkurenčních produktů - jen je o něco lepší. To, čím m4/3 mohly zaujmout, byla nižší cena těl, nižší cena objektivů a větší výběr modelů. V tomhle ohledu to zatím Panasonic těžce projíždí.
Myslel jsem tím fakt, že pokud je snímač 12 MPx a výstup pouze 2 MPx, tak je možné ten výstupní menší objem informací díky většímu vstupu vylepšit. Netuším, zdali se tak děje a jak přesně.
Nevybírají, protože není z čeho. A to je to, proč se tolik lidí (přes imho zcela primitivní a těžko využitelnou implementaci) snaží něco tvořit s DSLR, poskytují jim možnost práce s DOF a využití širokoúhlé či jiné u běžných kamer nedostupné optiky (FE, T/S, extrémní tele). Že je velká a malá hloubka ostrosti každá dobrá pro něco jiného, s tím samozřejmě souhlas, malá DOF taky klade úplně jiné nároky právě na AF.
Difrakce je imho v pohodě, opět - pro video se využijí pouze 2 MPix.
To je asi to, co pořád nechceš pochopit - u GH1 je video klíčová vlastnost, ne nějaký marketingový špás nebo nabastlenina, to samé platí i o snímači, který co nejvíc reflektuje potřeby videa. GH1 má ambici být schopným zařízením pro záznam v rukách zkušeného amatéra, což u DSLR s videem dosud prostě ve většině aplikací vůbec nehrozí.
K tomu jen tolik - videu nerozumím. Zkoušel jsem video na D90 a 5D MkII a troufnu si říct, že s tím (stejně jako s 500D) nikdo mimo špičkového profesionála nenatočí nic kloudného (a ten profík asi nebude točit film tímhle). Naopak GH1 jsem v ruce neměl a tudíž nevím, jestli dostojí svým slibům. Já min. AF nepovažuji za kategorii "pár featur navíc", ale za klíčovou komponentu. Doporučuji, aby sis to vyzkoušel sám, pochopíš okamžitě.
Viz výše, má co navíc. A na násobku "konkurenčních" (ony v reálu moc konkurenční nejsou) produktů není, znovu - GH1 s 14-140 a ten tebou zmíněný C500D s 18-200 stojí zcela stejně. Jako promiň, ale mícháš to takovým způsobem, že to jde úplně mimo - srovnáváš relativně drahé sety se samostatnými těly, nebo se základními sety a to opravdu nejde, objektivy 28-280/3.5-5.6 a 28-88/3.5-5.6 jsou velmi odlišné.
Za mě vše, pro mě nepřínosná diskuze, kde se to točí dokola a navíc GH1 mě zajímá přesně tak z pohledu pokroku v něčem, ale ani na vteřinu jsem neuvažoval, že bych si to koupil.