-
Re: Vista-is that our future?
Citace:
Původně odeslal
Špeta Marek
rec2 uz by nemela byt volne ke stazeni, ze?
No ja myslim, ze to vsichni vedi.
Je to i v moji quote (pro jistotu jsem to zvyraznil), ale vime jak to chodi.
Ona to ani neni RC2 v pravem slova smyslu, Microsoft si mysli, ze uz je system skoro pripraveny i kdyz v jeho pripade to znamena, ze je tam sice jeste par desitek bugu, ale tech si vsimne malokdo :)
Nevim jestli se info tyka RC1, ale pocet bugu byl 1500 a musi klesnout pod 500, aby se vubec mohli pokusit to vydat.
-
1500 bugu v cem? v jadre systemu? >:}
Myslim ze kdyby v cely viste bylo "jen" 1500 bugu tak si muzou gratulovat...
Vzdyt se podivejte kolik bugu bylo je a bude v xpckach a jak jsou tady dlouho. Eagle v jednom threadu odkazoval na naky neverejny zaplaty a bylo jich tam pres 300MB! (pro anglicky xpcka)
-
Mne sa zda 1500 pri zlozistosti a velkosti toho kodu dost pohodicka, lenze ono ich tam je skorej aspon dvojnasobok, len na ne este treba dojst. :) Tu vsak MS zapoji svojich vernych dronov ..nás, sak mu za to testovanie este aj zaplatime.
Ja osobne zatial nevidim dovod prechadzat na Visty pokial je full support XPčiek. Mozno ma vsak presvedcia :)
-
Tak ted uz predevcirem jsem si do notebooku koupil 2x512MB DDR a hned jsem si nainstloval Visty. Zatim sem spokojenej, neslapou nak extreme pomalu, pomalejsi jak xp to je ale to mi moc neva. Notebook mam jen na lehci praci net atd..
Ale o co mi jde mam hned nekolik dotazu. Pokud dam do vypalovacky DVD-RW umeji Visty to zacit pouzivat jakoby pevny disk? XPcka tohle umeli. Mel jsem jakoby 4.5GB disk akorat s pomalim zapisem.
Jinak dalsi poznatek, krasne me funguje AVG Internet security 7.5 mel by jit i avast. Mate nekdo zkusenost s NODem pod Vistama.
Co me zaujalo je nastaveny spotreby u notebooky je o dosti komplexnejsi nez u XP a orpavdu to funguje rozdil mezi Performance a high save batery je markantni.
-
Vista gaming will be 10 to 15 per cent slower than XP
Citace:
MICROSOFT is telling its selected gaming industry chaps that gaming under Vista will be ten to fifteen per cent slower than XP. It is because you have to load the 3D desktop all the time. It is ironic, as the same company tells the developers that the same API can do certain things up to four times faster.
http://www.theinquirer.net/default.aspx?article=34915
No neni to super? :)
-
RC2 je out tak kdo chce tak az stahuje k dispozici 32 i 64bit verze , oboje na DVD.
http://download.windowsvista.com/pre...n/download.htm
-
Citace:
Původně odeslal
Masster
no ja nevim na PCT psali radove procenta
http://www.pctuning.cz/index.php?opt...1&limitstart=8
citace: z PCT
Není tedy jediný důvod, proč se Windows Vista bát, neexistuje žádný faktor, který by degradoval výkon ve 3D na Windows Vista. Odpůrci tohoto systému tak mají o argument méně. Nesmím však zapomenout na problémy s Doom 3. Špatně poskládaný obraz se nedá tolerovat, ale to je věc, která se může změnit (v plné verzi hry nebo v dalším buildu Windows, těžko říci, kde je chyba). Dobré je také říci, že instalace oficiálních ovladačů ATi se vyplatí, a to i přes to, že rozdíly nejsou nikterak závratné.
-
RC1 ma rozhodne daleko k finalni verzi co se tyce narocnosti GUI, takze ten test je dost irelevantni.
Pokud si bezny BFU poridi dost silnou grafickou kartu na hrani, tak se mu automaticky aktivuje Aero Glass, ktere RC1 snad ani neobsahuje a to je jeste narocnejsi, coz samozrejme v dusledku povede k jeste nizsim FPS.
-
Preco by nemohla Vista deaktivovat Aero a dalsi efekty pote co by user spustil nejakou full screen hru? Nebo je snad Vista tak osekany system, ze nedokaze ani toto detekovat?
-
Citace:
Původně odeslal
MEluZíNa
Preco by nemohla Vista deaktivovat Aero a dalsi efekty pote co by user spustil nejakou full screen hru? Nebo je snad Vista tak osekany system, ze nedokaze ani toto detekovat?
A kdyz alt-tabnes, tak se stane co?
Budes cekat, az se nahraje 3D GUI....to same by se samozrejme delo pri vypinani her nebo cehokoliv jineho co potrebuje ve full screenu akceleraci.
Dalsi veci je, ze nekteri lide hraji v okne. Jak bys chtel resit tenhle pripad?
-
Kdyz alt-tabnu tak tam bude posledni stav obrazovky pred fullscreenem a potom se jen resume vlakno s vykreslovanim? (nevim jak presne to maj visty ale nejak podobne by to snad mohlo jit) Mno o hrani v okne jsem nemluvil, to je pak jasne ze to bude mit nizsi FPS.
Jen jsem chtel rict ze za normalnich situaci by se snad mohlo to Aero uspat, nebo hodne utlumit, a vykon by mohl byt obdobny jako v xpckach...
-
tak kupodivu je RC2 jeste volne ke stazeni
vyzkousim to a poreferuju
navic me zajima, jestli uz konecne pojedou augigy zvukovky hned z fleku
v RC1 byly problemy
-
Microsoft to roll out RTM version of Windows Vista this month, say sources
Citace:
Microsoft is expected to roll out the RTM (released to manufacturing) version of its upcoming Windows Vista operating system this month, before to officially launch the product to business customers in November, according to sources at Taiwan-based system makers.
Last week's release of Windows Vista Release Candidate 2 (RC2), or the build number 5744, has reduced the number of bugs from 2,479, which were found in the RC1 build number 5728 version, to 1,450, the sources noted.
http://www.digitimes.com/systems/a20061009A7040.html
MISKOBOSS : V RC1 problemy s Audigy? Ja jsem nainstaloval ovladace a vsechno jelo.
-
Citace:
Původně odeslal Masster
V RC1 problemy s Audigy? Ja jsem nainstaloval ovladace a vsechno jelo.
Vidis a ja s ni mel velke problemy - pred kazdym startem systemu sem musel pres F8 vypnout kontrolu digitalnich podpisu ovladacu (onen tweak do konzole mi nefungoval), a nekolikrat se se mi pri prehravani hudby ve foobaru restartoval pocitac.
-
Citace:
Původně odeslal
Masster
MISKOBOSS : V RC1 problemy s Audigy? Ja jsem nainstaloval ovladace a vsechno jelo.
a jakou mas audigy?
my jsme to s Calebem resili a jedine k cemu jsme dospeli bylo F8 coz je dost otrava
jaky jsi kdyztak pouzil ovladace? oficialni audigy nebo nejaky bety?
-
Citace:
Původně odeslal
MISKOBOSS
a jakou mas audigy?
my jsme to s Calebem resili a jedine k cemu jsme dospeli bylo F8 coz je dost otrava
jaky jsi kdyztak pouzil ovladace? oficialni audigy nebo nejaky bety?
Mozna to bude tim, ze mam Audigy 4 a ne 2, ale ovladac bych tipoval jsem pouzil stejny, beta primo od Creative 2.10.0000 (11 Aug 06).
-
Citace:
Původně odeslal
Masster
Mozna to bude tim, ze mam Audigy 4 a ne 2, ale ovladac bych tipoval jsem pouzil stejny, beta primo od Creative 2.10.0000 (11 Aug 06).
no ja mam Audigy2ZS(ostatne je to v podpisu) a pouzil jsem stejny driver jako ty
uvidim jak se bude tvarit RC2, ale popravde neverim, ze to pojede
-
Nebyl by někdo z OVY nebo blízkého okolí ochoten poskytnou mi RC2 k vypálení či zapůjčení? Daný odkaz už není aktivní,nevím jestli už Microsoft ukončil test či co. Btw mám shánět 64bit verzi nebo 32bitová postačí?
Praktické zkušenosti nemám,snad ostatní pomohou..
-
IMHO je to jedno, dulezite ovladace jsou dostupne jak v 32-bit, tak v 64-bit variante. Hlavne ti RC2 moc dlouho nevydrzi, do mesice tu mame min. jeste dalsi verzi a pak uz snad final.
-
Tak sem instl RC2 verzi ale nefunguje síťovka. Prostě se mi nechce připojit na Ethernet ADSL modem. Máte někdo nějakou radu? Jendá se o integrovanou Nvidia síťovku na desce s nforce4 chipsetem konkrétně deska SLI-DR expert. U RC1 verze vše šlapalo automaticky hned po startu.
Je to RC1 verze 32bit.
-
Tak sem modem zkusil připojit i přes USB a ni ťuk. Vůbec netuším kde by mohla být chyba. Neumí někdo poradit?
-
tak mam nainstalovano RC2(64-bit.)
poznatky oproti RC1(64bit)
-system se zda byt rychlejsi, okna vyskakuji rychleji, vse je sviznejsi=>tohle prisuzuji RAID 0 poli, ktery je funkcni i bez diskety pri instalaci
-funguje daleko vic programu, napr. autocad07, icq, AUDIGY2ZS, daemon tools
-ovladace na vsechno, ale to bylo i v RC1
-nepodarilo se me nainstalovat Nero a nechodi me v sidebaru weather(vRC1 bez problemu)
ja hlasim spokojenost, u toho nera vyzkousim jinou verzi
zkousel jsem nero 7.5.1.1
EDIT: nejede me speedfan, bsplayer potreboval zmenit rezim zobrazovani videa a slape v pohode
jinak funguje bezchybne cestina v tom smyslu, ze se pisou hacky carky tam kde maji(napr v ceskych programech-totalcommander, autocad07 aji)
samozrejme je jinak VISTA anglicky
strasne dlouho trva defragmentace disku=myslim,ze funguje spatne
v XP by to bylo davno nadefragmentovany
-
nemate asi nekdo nekde funkcni link?
-
-
Nejak mi nejde nainstalit RC2(32bit). Instaloval jsem to z ISO pripojeneho pomoci Daemontools. Po restartu se spustilo dokoncovani instalace a po naslednem(tedy druhem restartu) mi to hlasi pri bootu Visty ze chybi nebo byl poskozen \windows\system32\winload.exe .
Instalaci jsem provedl na disk F: coz je treti NTFS partition na mem disku. Na C: jsou XPcka a D: je datovy disk bez systemu.
Pritom kdyz najedu do slozky F:\windows\system32\ tak tu winload.exe je. Kdyz jsem zasel na MSDN forum, tak tam psali ze na to neni zatim reseni :(
Setkal se s tim nekdo?
-
Mozna trochu lama dotaz - mne osobne by zajimalo, jak se po odinstalaci zbavit souboru BOOTMGR a slozky BOOT, ktery mi zustaly na systemovym XP disku. Nechaji se klidne prejmenovat, ale smazat ani nahodou, Unlocker se nechyta.
-
Zkousel jste nekdo nainstalovat nejaky jiny firewall? Muj oblibeny Sygate Personal FW tam nefunguje. :-(
-
Nepovidejte, ze jste to nekdo nezkousel.
Ja ted u znameho nechaval na WinXP jen vestaveny FW, protoze muj oblibeny Sygate mu nejakym zpusobem kolidoval s CDMA pripojenim na web. A mel jsem z toho pocit, ze wokna nechaj komunikovat cokoliv s cimkoliv z venku. :-(
Proto nemam ve vestaveny firewall prazadnou duveru.
-
Microsoft Revises Vista Licensing to Appease Enthusiasts
Citace:
Our intention behind the original terms was genuinely geared toward combating piracy; however, it’s become clear to us that those original terms were perceived as adversely affecting an important group of customers: PC and hardware enthusiasts. You who comprise the enthusiast market are vital to us for several reasons, not least of all because of the support you’ve provided us throughout the development of Windows Vista. We respect the time and expense you go to in customizing, building and rebuilding your hardware and we heard you that the previous terms were seen as an impediment to that -- it’s for that reason we’ve made this change.
http://www.dailytech.com/article.aspx?newsid=4802
-
Hurá ;) že by konečně Microsoft poslechl "hlas nadšenců"?
-
Sources Say Windows Vista RTM Today
Citace:
According to several reports, Microsoft pulled some overtime during the weekend and has finished Windows Vista.
"My sources at the software giant confirmed this weekend that Microsoft is set to finalize Windows Vista as early as Monday and release the product to manufacturing. The final build number is expected to be 6000.16386.061101-2205, I'm told."
http://www.dailytech.com/article.aspx?newsid=4825
-
-
Měli by, bo přeložený už to myslím je :-D
-
Snad do té doby vyjdou na všechno ovladače. Myslíte že bude vista použitelná hned od začátku prodeje? nebo bude ještě plno výrobců ať už základních desek nebo dalších dílů co se na vistu vyprdnou a ovladače vydají až někdy v létě? Já doufám že si tohle nikdo nedovolí a hned jak vista vyjde tak na netu budou ovladače ke všemu a na vistu.
-
Citace:
Původně odeslal
BananaYoe
Snad do té doby vyjdou na všechno ovladače. Myslíte že bude vista použitelná hned od začátku prodeje? nebo bude ještě plno výrobců ať už základních desek nebo dalších dílů co se na vistu vyprdnou a ovladače vydají až někdy v létě? Já doufám že si tohle nikdo nedovolí a hned jak vista vyjde tak na netu budou ovladače ke všemu a na vistu.
prave ze si myslim, ue ovladace budou na vsechno
Vista uz je dost dlouho venku na testovani, lidi si to mohli stahnout, takze si myslim, ze ovladace budou hned a pouzitelnost operacniho systemu taky
-
Citace:
Původně odeslal
Mymak
Mozna trochu lama dotaz - mne osobne by zajimalo, jak se po odinstalaci zbavit souboru BOOTMGR a slozky BOOT, ktery mi zustaly na systemovym XP disku. Nechaji se klidne prejmenovat, ale smazat ani nahodou, Unlocker se nechyta.
jo taky jsem se to snazil smazat -nakonec sem umazal boot soubory a pri startu to psalo chyba bootuju z C:\system32 ...a po casse reinstal XP coz me teda uz uplne dorazilo pac Visty je nesmysle narocna graficka sr**ka -system kterej sebere po startu 750MB ciste nainstalovanej to nebudu pouzivat i kdyz mam 2GB...otestovat to a pryc od toho
-
Windows Vista RTM leaked
Citace:
Windows Vista is without a doubt Microsoft's most complex operating system so far and it comes with a carefully designed piracy protection. Earlier we've seen reports about how early builds of Windows Vista have found their way onto the filesharing networks and now an anonymous source confirms that the final RTM version has as well. But the source also tells us that the activation has not been cracked yet, but also that there should be a fix for this soon, most likely even before Microsoft starts shipping it to stores.
http://www.nordichardware.com/news,5056.html
Uz mirne nepravdiva novinka ;)
-
Už jste se rozhodli do jaké verze Vist půjdete?
-
Citace:
Původně odeslal
Zdenek Dubnicky
Už jste se rozhodli do jaké verze Vist půjdete?
Zatím do žádné, XPčka mají zatím plnou podporu, takže není důvod na Windows Vista přecházet nějak bezhlavě... Počkám tak rok nebo dva, než odladí SW i ceny, zaváděcí se mi totiž zdají poněkud přemrštěné... Zatím funguju v pohodě na XP a není důvod instalovat Vista do té doby, než mě bude nepodpora ze strany Microsoftu a výrobců SW nějak výrazně u XPček omezovat.
-
Citace:
Původně odeslal
D_a_v_i_d
Zatím do žádné, XPčka mají zatím plnou podporu, takže není důvod na Windows Vista přecházet nějak bezhlavě... Počkám tak rok nebo dva, než odladí SW i ceny, zaváděcí se mi totiž zdají poněkud přemrštěné... Zatím funguju v pohodě na XP a není důvod instalovat Vista do té doby, než mě bude nepodpora ze strany Microsoftu a výrobců SW nějak výrazně u XPček omezovat.
JJ ten chlapec ví o čem mluví. Já na vistu přejdu až vyjde crysis. :-)
-
ja budu kupovat pravdepodobne ultimate, prip home premium.
ze zkusenosti jsou ale zatim opravdu problemy s ovladaci,
ac97 nenabeh po instalaci vubec, bez zvuku ovladace z realteku pro vistu po nainstalovani pisou ze nejsou pro vistu, dvb ktery mi jede na xp se starsima ovladacema bez vypadku ma s ovladacema pro vistu vypadky. hry jsou pomalejsi, jeste neni final ovladac od nvidie (WoW misto 60fps 1920x1200 4xAA ma 10-30fps), to jsou me aktualni zkusenosti. jinak system samotny se mi libi, prekvapive je velmi svizny oproti prvnim betam a rc
-
2ezechiel : To mluvíš o RC2? Myslím, že ve finální verzi bude značná část těchto problémů "dovychytána", takže nekompatibilita a nevhodnost ovládačů asi přestane být problémem. Já jsem spíš zvědav na HW nároky. Jestli je pravda to, že minimum pro rozumnou práci bude 1GB, tak myslím, že to dost uživatelů odradí...
-
Ohledně her máte pravdu, nicméně mé milované adventury budou běžet stejně (pod DosBoxem :) ) , takže já přejdu hned jak to bude reálné...snad bude nějaká cenově zvýhodněná verze pro studenty. Asi nejvíce sympatická je mi Premium. Uvidíme...
Doufám že na mé sestavě to poběží rozumně.
-
Citace:
Původně odeslal
D_a_v_i_d
2ezechiel : To mluvíš o RC2? Myslím, že ve finální verzi bude značná část těchto problémů "dovychytána", takže nekompatibilita a nevhodnost ovládačů asi přestane být problémem. Já jsem spíš zvědav na HW nároky. Jestli je pravda to, že minimum pro rozumnou práci bude 1GB, tak myslím, že to dost uživatelů odradí...
mluvim bohuzel o finalnim sestaveni :( ale doufejme ze do doby kdy vyjdou visty u nas 1.3. bude vetsina ovladacu na aktualni hw vychytana. na starsi hw to bude horsi rekl bych, takze jestli ma nekdo napr. starsi scanner, pod vistou ho asi skoro urcite nerozchodi. vista bude celkove cenove narocny upgrade :)
-
Jake jsou vase duvody prejit na Visty z XP?
Ptam se z ciste zvedavosti. Jen me zajima co navic maji(smyspluplneho a pouzitelneho, pekny ksicht vynechte) oproti XP? V cem jsou rychlejsi? Co podporuji, co XP ne?
PS: Nerozpitvavat prosim, ze stejne bych se mohl ptat na W2K vs XP.
-
mohl bych si tu asi vymyslet ruzne duvody, ale skutecnost je takova ze jdu rad s dobou a pouzivam posledni verze softwaru pokud me funkcne vyhovuji at jiz s hlediska dalsiho vyvoje a podpory ze strany programatoru aj. tady bych rad zminil ze ne vsechny programy co pouzivam pouzivam v nejaktualnejsi verzi, ale ve verzich se kterymi jsem nejvic spokojen. (napr winamp 5 jsem na chut stale neprisel apod.)
-
co me prekvapilo byla NEdetekce SB Live 5.1. Cekal jsem ze takovy HW bude bez problemu funkcni. Drivery nasel az po automatickem prohledani webu. Dal jsem nedokazal rozjet Alcohola 52% (nejnovejsi verzi u ktere pisi podporu Vista RCx). Svizne to relativne bylo, i Aero (coz jsem na pc v podpisu necekal). Nevericne jsme i koukal na stav volne pameti: celkem 1GB, volne 14MB. Swapovani jsem si ale nijak vyrazne nevsiml. System nebyl zapraseny, takze dlouhodobe zkusenosti nemam. Jen jsem si s tim hral.
PS: po prepnuti vzhledu ala W2k jsem nenasel snad jediny rozdil oproti XP/W2k co by me nutil prejit. Zatim to beru jen jako graficke pozlatko.
-
2jedik: Poměrně dobře to napsal ezechiel, myslím,že velká většina lidí na Win Vista přejde jen z důvodu že chtějí "jít s dobou". Jelikož jsem se podílel na jejich lokalizaci a mám je trochu skouklý, tak myslím, že pro běžného BFU není nejmenší důvod z FUNKČNÍHO hlediska na Win Vista ihned přecházet... Leda až zafunguje to, že Microsoft zatlačí na vývojáře a budou vydávat nějaké podstatné programy ve Vista-only verzích. Ale pokud vím, tak třeba podpora XPček má ze strany MS skončit až někdy kolem roku 2010, takže fakt není důvod se nikam hnát. Za mě osobně - vidím to tak, že Vista tak nejdřív v roce 2008 a rozhodně nebudu utrácet prachy za upgrade JEN kvůli Win Vista...
-
Určitě bude hodně záležet i na ceně. Jestli je ale faktem, že 1GB pamět není dostatečná, jsem zklamán.
-
Citace:
Původně odeslal
ezechiel1917
mluvim bohuzel o finalnim sestaveni :(
A co te na tom jako prekvapilo?
Ono je naprosto bezne, aby vyrobci HW vydavali finalni verze ovladacu 2-3 mesice pred oficialnim uvedeni systemu ke stazeni, ze?
-
Citace:
Původně odeslal
Zdenek Dubnicky
Určitě bude hodně záležet i na ceně. Jestli je ale faktem, že 1GB pamět není dostatečná, jsem zklamán.
1GB je dostatečných. Je to dostatečné minimum pro rozumnou práci. Windows Vista budou s 512MB dost línej systém...
Jinak ceny už tuším minulej týden vydal oficiálně i MS, pohybují se cca od 150 do 300 USD, otázka je, kolik to bude u nás, ale výrazně by se to snad lišit nemělo. Pokud si pamatuju dobře, tak nějaká "střední" ne-OEM verze stojí cca 200 USD (tuším že to byla Home Premium)...
-
Citace:
Původně odeslal
D_a_v_i_d
1GB je dostatečných. Je to dostatečné minimum pro rozumnou práci. Windows Vista budou s 512MB dost línej systém...
Jinak ceny už tuším minulej týden vydal oficiálně i MS, pohybují se cca od 150 do 300 USD, otázka je, kolik to bude u nás, ale výrazně by se to snad lišit nemělo. Pokud si pamatuju dobře, tak nějaká "střední" ne-OEM verze stojí cca 200 USD (tuším že to byla Home Premium)...
To je celkem přijatelné, při současném kurzu 4400kč cca. Nicméně nějaké info o studentské slevě asi ještě nemáš, že?
Google mi nic nenašel.
-
Nemám, nemám, tohle jsem čerpal z internetu a info o slevě pro studenty opravdu nemám...
-
mam vistu rc2 a mam takyto problem ked vypnem komp cez menu a ikonku switch off po sekunde sa kompik nastartuje naspat :roll:
-
pobezi na viste SQL Server a Visual Studio ?? Nemam moc cas to instalovat abych to zase dal pryc...
-
Co jsem slysel, tak SQL server pobezi az se service packem 1, ktery ovsem stale nevydali...(mozna v nejake alfa verzi)
Visual studio bezi normalne.
-
Visual Studio bude mit plnou podporu Visty az ve svem SP1. Vse vicemene funguje, ale jsou tam nejake problemy s debugerem - http://konference.vyvojar.cz/post.aspx?id=112258
-
mam final verzi VISTA HOME PREMIUM a nemužu zaboha rozjet wide screen :(
povedlo se nekomu rozjet visty širokoúle? :)
-
Citace:
Původně odeslal
jbrachtl
mam final verzi VISTA HOME PREMIUM a nemužu zaboha rozjet wide screen :(
povedlo se nekomu rozjet visty širokoúle? :)
si delas srandu? mam vsechny kompy/moncky WS. no vecer to zkusim a uvidi se.
-
Citace:
Původně odeslal
tominek
si delas srandu? mam vsechny kompy/moncky WS. no vecer to zkusim a uvidi se.
jde o to ze nVidia jeste neudelala drivery pro final verzi ale jen RC2 = asi to uplně neklape :-(
je tam víc chybek...to jsem ale očekával, ale vzásadě je to RYCHLEJŠÍ system nez win xp! prace v nem je rychlejší! boot trva priblizne stejne dlouho jako "zaplneny XPčka" = trosku dele, ale je to vykompenzováno tím, ze Visty jsou primarne urcene k tomu ze PC se nevypíná, ale hybernuje (nevim jestli to tady mam rozepisovat co to je, asi ne...) a tak po zavedení systému PC startuje (mě) cca 5 vteřin.
všeobecně power managing je ve VISTAch vyborný. pro notebookáře to bude velice platný system.
nesouhlasim s názorem výš, že nema cenu prechazet na VISTY. možná to nema smysl ted dokud to neodladí, ale do 2 mesíců už všichni budou spokojeně šlapat ve VISTAch (pokud umí "technickou angličtinu")...jinak samozřejme pak až CZ
-
Citace:
Původně odeslal
jbrachtl
jde o to ze nVidia jeste neudelala drivery pro final verzi ale jen RC2 = asi to uplně neklape :-(
je tam víc chybek...to jsem ale očekával, ale vzásadě je to RYCHLEJŠÍ system nez win xp! prace v nem je rychlejší! boot trva priblizne stejne dlouho jako "zaplneny XPčka" = trosku dele, ale je to vykompenzováno tím, ze Visty jsou primarne urcene k tomu ze PC se nevypíná, ale hybernuje (nevim jestli to tady mam rozepisovat co to je, asi ne...) a tak po zavedení systému PC startuje (mě) cca 5 vteřin.
všeobecně power managing je ve VISTAch vyborný. pro notebookáře to bude velice platný system.
nesouhlasim s názorem výš, že nema cenu prechazet na VISTY. možná to nema smysl ted dokud to neodladí, ale do 2 mesíců už všichni budou spokojeně šlapat ve VISTAch (pokud umí "technickou angličtinu")...jinak samozřejme pak až CZ
tak na primarnim i sekundarnim PC mam nV grafiku ale v NTB je intel GMA tak uvidime jak to poslape. sem zvedav jak to bude stihat sklenena okna :-D
-
Citace:
Původně odeslal
jbrachtl
...ale vzásadě je to RYCHLEJŠÍ system nez win xp!....
Konkretizuj prosim.
-
Citace:
Původně odeslal
jedik
Konkretizuj prosim.
no tak start wokýnek jsem už "nakousnul" a co se týká prace v oknech tak je to proste rychlejší. tim myslim žádný zdlouhavý hrabání na disk kdyz kliknes treba na start a program (to znáš ne, kdyz klikneš na start a programy tak chvilku obcas cekaš - to se mi ve vistach zatim nestalo), všeobecne práce v exploreru (tento počítač a pak dál) je hodně svižná. žádné prodlevy. spíš jsou prodlevy v tom že neco hledám protože je interface opravdu pozměněný oprati XPčkam, takže chvili se hleda, to je jasny, ale me to po cca 5ti hodinach už vůbec neprijde! proste nevěřte tomu, že je potřeba minimalne giga aby se to nejak (líně) hejbalo. ja na sestave z podpisu jedu opravdu v naprosty pohode.
proste jediný co je, tak ta podpora hardwaru (ovladače) a tim nemyslim to, ze by tam bylo nedostatek driveru (třeba muj iPod i mp3ku od SANDISKU to našlo IHNED bez ovladačů), ale spis kvuli nevyladenosti třeba Macromedia Flash, driveru grafiky, (zvukarna mi teda jede vpohode), prave ten wide screen (mozna chyba u mě...zkusim jeste reinstall do ULTIMATE edice). proste fakt se neni ceho bát :-)
a jeste podotknu ze jsem zámerně neinstaloval ULTIMATE, protože jsem se chtel naučit v "jednodužší" verzi...pristi tyden zkusim asi tu ULTIMATE. doufám že rychlost systemu zustane stejná...
EDIT: jeste jsem si vzpoměl na jednu věc. v XP nesnášim kdyz má nekdo vypnutý double clik a XPčka (práce v nich) provozuje jen one-clickem (jako klikáni odkazy), aleopravdu zajímavý je, ze ve VISTECh si to chci navolit, protoze ta grafika a prave ta svyžnost systému k tomu docela smeřuje...opravdu se to chová jako multimediální web...proste klikneš, spustí se nejaka "animace", kliknes v obrázkách na slideshow a plynule se rozjede promítáni obrázků...nevim, mam proste subektivní pocit jako kdybych byl spíš na webu...a tim myslim rychlym webu :-)
-
Och! už aby to bylo legální u nás....upgrade z XP na Home premium stojí 159 dolarů. To bych ještě obětoval...uvidíme kolik to bude ve skutečnosti v naší malé kotlině.
-
Citace:
Původně odeslal
Zdenek Dubnicky
Och! už aby to bylo legální u nás....upgrade z XP na Home premium stojí 159 dolarů. To bych ještě obětoval...uvidíme kolik to bude ve skutečnosti v naší malé kotlině.
ja jednoznacne pujdu do originálky...uz nehodlam řešit problémy s aktualizacema.
a navíc...ruku na srdce...kdyz kazdý má na nove graficke karty za nekolik tisic tak bude mit par tisic na to co OPRAVDU potrebuje! nevim, nechci moralizovat, já sam nemam cisty svedomí, ale na VISTY proste část vejplaty padne ;-)
-
hm no je fakt ze se to s 1GB ram hejbe :) ale jak uz jsem psal cisty visty si seberou 750MB (pri 1GB RAM) takze chci videt na kterou dnesni hru vam bude stacit zbyvajicich 250MB... a to jeste neuvazuju programy co bezi na pozadi porad (firewall apod...)... a i kdyz nekdo nehraje.. tak napr prace s photoshopem bez virtualni pameti asi nepujde
-
takze sem na NTB (core2duo, 1gb ram, integrovan GK - at nekdo neprudi ze "viz. podpis") Visty
po 2 min.:
tak vsecko je prekopane nic tak jak sem zvyklej
ale je to pekne, RYCHLE, po chvili i +/- prehledne
jede tam vpoho TC. nepotreboval sem na nic drivery. zatim sem nezjistil zadnou nekompatibilitu
co me toci nenasel sem zpravsce zarizeni
po 10 min.:
tak chybka
suverene sem nainstalil codecpack a sel prehrat divx. zhazuje to WMP
teda pise ze je problem a ze se radej zavre
picuje to na me ze nemuzu prochazet cely disk jak chci nemam prava
no myslim ze to pujde...
...pujde to z disku
tos uvidim rano :-D
-
Citace:
Původně odeslal
tominek
po 10 min.:
tak chybka
no myslim ze to pujde...
...pujde to z disku
tos uvidim rano :-D
Myslím že máme stejnou situaci jako v případě WinXP(stejné porodní problémy).
Byl by div kdyby nebyly, přeci jen takový kolos jako informační systém...a ta škála aplikaci které s ním pracují a nejlépe každá svým způsobem.
-
no tak sem si s tim jeste malinko pohral a nasel sem vsecko co me napadlo. rozchodil vse co sem zatim chtel.
jen musim prijit na to jak vypnout tu otravnou hlasku jestli chci delat neco jako admin (treba nastavim aplikaci aby se tak spoustela a ona se pri kazdem spusteni pta)
a musim to donutit abych mohl cist i zapisovat na disk vsude kam chci.
zatim ale dojmy pozitivni
-
Citace:
Původně odeslal
tominek
jen musim prijit na to jak vypnout tu otravnou hlasku jestli chci delat neco jako admin (treba nastavim aplikaci aby se tak spoustela a ona se pri kazdem spusteni pta)
control panels -> user accounts -> turn user account control on or off
-
Citace:
Původně odeslal
monsoon
control panels -> user accounts -> turn user account control on or off
jj nasel sem. diky za info.
jede vam nekomu codecpack all-in-1 ?? (origo XviD a DivX)
-
nevite jestli se da stahnout odnekud RC2 ? ...nasel sem akorat download na RC1 ...nestoval sem Vistu RC1 na notebooku (PM1,8Ghz 1GB RAM) a dojem z nich naprosto spatny...chtel bych to ted zkusit jak poslape RC2 na kompu co mam ted.
Jo a uz jste prisel nekdo na to jak se zbavit toho vista bootovani (uz o tom tady byla rec) i potom co visty smazete? ...nahrajou to totiz nekam na C do windowsXP
-
Citace:
Původně odeslal
Poofy
nevite jestli se da stahnout odnekud RC2 ? ...nasel sem akorat download na RC1 ...nestoval sem Vistu RC1 na notebooku (PM1,8Ghz 1GB RAM) a dojem z nich naprosto spatny...chtel bych to ted zkusit jak poslape RC2 na kompu co mam ted.
Jo a uz jste prisel nekdo na to jak se zbavit toho vista bootovani (uz o tom tady byla rec) i potom co visty smazete? ...nahrajou to totiz nekam na C do windowsXP
no to odinstalovani by me taky zajimalo
ja jsem zkousel vsechny postupy, co tu nekdo psal a stejne me to porad vist-bootovalo
-
Jednoduse, nabootovat z instalacniho CD windows XP, dat R jako opravit a dale fixboot a fixmbr.
-
na NTB to vyresim jednoduseji. odeberu partititon pridam partiton a hotovo :-D
-
Když o tom tak přemýšlím, tak při dnešní OEM politice MS a cenách XP třeba v CC, myslím, že i já si finální ostrou verzi Visty pořídím - http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=22320
Citace:
Podle současných licenčních pravidel lze prodat OEM verze produktů firmy Microsoft i koncovým uživatelům bez nutnosti spojení nákupu s nákupem HW součástí PC - tzn. i na samostatnou fakturu. Licence pak platí pouze pro počítač, který si koncový uživatel sám sestavil z jednotlivých komponent, což musí být, v případě kontroly, schopen prokázat (např. účtenkami za komponenty, které se nacházejí v jeho PC). Nelze tudíž zakoupit OEM produkt a nainstalovat jej na zakoupený kompletní počítač nebo notebook, pokud tyto nebudou na stejné faktuře.
-
Mne Vista (32bit) nasla vsetky zariadenia v pohode, pre ATInu som pouzil ovladace priamo ao ATI, taktiez aj pre Audigy 4, pre TV Kartu mi Vista stiahla drivery z Windows Update a pre modem som nastavil kompaktibilitu pre WinXP SP2, takze vsetko mi slape ako ma. Ciastocne som poriesil aj tie blbo nastavene prava pre zaips do niektorych adresarov a registrov, takze mam celkove pozitivny dojem z Visty, akurat som nerozbehal free Kasperskeho a AVG Free edition mi obcas nenabehne, takze ho spustam manualne. Este by to chcelo nejaky iny firewall, cakam na novy build Keria, terajsi nejde nainstalovat, potom hned vypinam ten integrovany firewall, je strasne otravny. Co sa este tyka kodekov, nasiel som funkcne pre Visty, uz len tie hry aby slapali lepsie, ale asi to bude vinou DirectX 10. Ak bude cena Visty prijatelna aj v nasich koncinach, tak idem do toho :o)
-
me x64 verze rozjela bez probelmu veskery HW na notasu. na desktopu to testnu jedine na novy disk.
-
Nevim, jestli to tu patri, ale nejede mi ve Viste Call of duty 2.
Vypadava uz menu a ve hre chybi snad vse. Zobrazi se jenom hraci a sem tam nejaky objekt (jako treba okno).
Nevedel by nekdo co s tim? Ovladace grafiky mam stahnute pro Vistu z webu nvidie.
Jinak nechapu ty, kteri tvrdi, ze je Vista rychlejsi nez Windows XP :c)
Ony ty vsechny blikatka jsou hezky, ale zadna revoluce se nekona. Dokud se nenastoli novy "rad" kompatibility a nebudou potrebne ovladace pro HW, neni myslim duvod komplikovat si zivot (alespon beznym uzivatelum).
-
Citace:
Původně odeslal
tominek
na NTB to vyresim jednoduseji. odeberu partititon pridam partiton a hotovo :-D
no ja mel visty taky na samostatnym partitionu a jeho odebrani nepomohlo -cili to pridava do stavajicich wXP takze by mohlo pomoci to opraveni boot souboru
-
Nikoli boot souboru ale MBR... Zkousel jsem upravovat boot.ini a nepomohlo to, takze asi jedina moznost je opravdu zavolat z konzole fixmbr.
-
Ze by nastal cas zbavit se sveho Bartona:
Nvidia cuts Vista support for Nforce 2 chipset :
http://theinquirer.net/default.aspx?article=35805
-
A nebo další důvod neskákat bezhlavě a "po držce" Vistám do náruče? Co proboha z toho lidi tak šílíte? :-) Ještě minimálně půlrok (a spíše déle) po vydání to bude systém s problematickou podporou ze strany výrobců HW, tvůrců ovladačů atd....
-
Citace:
Původně odeslal
D_a_v_i_d
A nebo další důvod neskákat bezhlavě a "po držce" Vistám do náruče? Co proboha z toho lidi tak šílíte? :-) Ještě minimálně půlrok (a spíše déle) po vydání to bude systém s problematickou podporou ze strany výrobců HW, tvůrců ovladačů atd....
JJ taky si to myslím že to nebude po vyjití moc valný s podporou ze strany výrobců desek a dalšího železa a to je právě to co mě se.e. Doufám že do léta to bude použitelný protože se mi vysty moc moc líbí a chcu na ně přejít co nejdřív jak to bude možné i za cenu koupě originálky.
-
A můžu se zeptat, čím se ti tak "líbí"? Jen designem , nebo i z funkčního hlediska? :-)
-
No nevím ale tobě se XPčka za ty léta totálně neokoukali? je to pořád stejný a čumět do toho 5let nebo kolik je prostě nuda. a teď konečně vyšlo něco novýho navíc se solidní rychlostí a pěkným zjevem.
-
Neokoukaly, hodil jsem si tam nový vzhled a jedu v elegantní černo-oranžové kombinaci :-)
Navíc XPčka mi jdou velmi solidně rychle i na mém notebooku IBM T22... Dokud mi Win Vista nenabídnou něco podstatně nového , případně dokud se nevyskytne nějaký problém s ovladači či nekompatibilitou SW, rád zůstanu u Win XP... Nemám prostě důvod přecházet...
-
no me se Visty taky libi a tesim se na oficial final verzi
pujdu do nich co nejdrive, s driverama problem mit nebudu, nemam nejak extra starej software
to graficky prostredi je proste super, fakt se me to strasne libi
na funkcnost si zvyknu, chce to cas nez poradne zjistis kde co je
uz jenom 2GB at se to poradne hejba a je to v pohode:)
jinak jsem zvedavej, kolik budou skutecne stat
-
Citace:
Původně odeslal
D_a_v_i_d
...Ještě minimálně půlrok (a spíše déle) po vydání to bude systém s problematickou podporou ze strany výrobců HW, tvůrců ovladačů atd....
N E B U D E !
nema mozna smysl na Visty přecházet teď (nehleďe toho, že ani nemůžete, protože se jeste nedají koupit ;-) ), ale az budou na trhu tak uz bude podpora od HW výrobců stoprocentní! zatim se nenašla prakticky žádná výrazná chyba a všem jede vlastně všechno včetně scannerů, různých flashek, proste VŠE jede!
kdyz jedou tyhle VISTY tak pojedou i VISTY co budou na krámech (a pojedou ještě lépe což samo o sobe uz bude supeeer :-D ).
jo a ještě rejpnutí do d_a_v_i_d_a ...no melo by se na VISTY prejit už z toho důvodu že jsou OPRAVDU RYCHLEJŠÍ!!! nejdriv jsem tu psal svuj subektivní pocit, ale ted uz ze všech fór vyčteš, že proste VISTY jedou! je to prvotřidní systém a ja budu mít český originál mezi prvníma v košíku :-)
Citace:
Původně odeslal
MISKOBOSS
uz jenom 2GB at se to poradne hejba a je to v pohode:)
věčný omyl!!! proč 2giga??? lidem to vpohodě beži i na 512ti!!! bezi to dokonce lepe nez 512 v XPčkách! stačí vypnout AERO, sidebar a hned je to naprosto rychly a svižný system i s 512ti. ja mam bežny standart dnesnich PC tj. 1024 a naprosta spokojenost (mam zapnuty vsechny efekty)
-
Citace:
Původně odeslal
jbrachtl
věčný omyl!!! proč 2giga??? lidem to vpohodě beži i na 512ti!!! bezi to dokonce lepe nez 512 v XPčkách! stačí vypnout AERO, sidebar a hned je to naprosto rychly a svižný system i s 512ti. ja mam bežny standart dnesnich PC tj. 1024 a naprosta spokojenost (mam zapnuty vsechny efekty)
tak samozejmne jsem to neplacnul jen tak, mam to vyzkouseny
jasne ze kdyz vsechno vypnes, potom to jede krasne, ale to uz jsme pomale jako v XP
uz jsi zkousel pustit na 1024MB a Vistach nejakou hru?
ja jsem se dostal pri vyuziti pameti na 1100MB a sam uznas, ze to neni to pravy orechovy
na normalni praci-word, CAD, excel, firefox, email, ICQ-opravdu 1024 staci
vsechno zkouseno na RC1 i RC2
-
Citace:
Původně odeslal
MISKOBOSS
vsechno zkouseno na RC1 i RC2
ono jde o to ze finalka je trochu jinde než RCčka.
hry jsem zatim nezkoušel, nemel jsem vubec cas, ale pravda je taková že všeobecně hry jsou pomalejší. neni to jen a pouze o ramkách. drivery na GK jeste nejsou optimalizovany pro VISTY. veřim že se to zlepší. ovšem uznávám, že nynejší visty jak jsou na hry nejsou to the best ale tak to by se dalo rikat i o 98 vs. XP proste jednou za čas (a to za porádne dlouhý čas) se musi jit smerem nahoru. hraju hry, ale to ze budu mít o 5fps mín než v XPčkach přeziju, protoze velkou část času strávenou u PC trávim prave ve woknech, proto je pro mě vista jasná volba.
progameři asi nemaj duvod...ty stejne viděj 95% času jen login na CS servery :lol:
-
Citace:
Původně odeslal
jbrachtl
ono jde o to ze finalka je trochu jinde než RCčka.
hry jsem zatim nezkoušel, nemel jsem vubec cas, ale pravda je taková že všeobecně hry jsou pomalejší. neni to jen a pouze o ramkách. drivery na GK jeste nejsou optimalizovany pro VISTY. veřim že se to zlepší. ovšem uznávám, že nynejší visty jak jsou na hry nejsou to the best ale tak to by se dalo rikat i o 98 vs. XP proste jednou za čas (a to za porádne dlouhý čas) se musi jit smerem nahoru. hraju hry, ale to ze budu mít o 5fps mín než v XPčkach přeziju, protoze velkou část času strávenou u PC trávim prave ve woknech, proto je pro mě vista jasná volba.
progameři asi nemaj duvod...ty stejne viděj 95% času jen login na CS servery :lol:
jasne ze finalka by mela byt uz uplne doladena
ty mas final Visty?
vim ze ovladace nejsou uplne vyladeny, ale uz to neni takovy, jako ze neco nefunguje, ze to pada
z toho ma plno lidi obavy a myslim si ze zbytecny, Visty jsou dlouho venku a kterej vyrobce chtel udelat ovladace, ten je udelal
-
no tak nevim me ta finalni verze bezela na C2D T5500 + 1GB DDR533 + intel GMA vyrazne rychleji nez XP. ze to vypada lepe nema asi cenu psat. co me ale dost prekvapilo ono to pak na betrku fakt vydrzi dele nez s Win XP. na desktopovou praci 1GB RAM staci zcela vpohode. pouzival jsem 64-bit ultimate. nove MCE se me taky vcelku libilo. zpet na XP jsem presel protoze si s tim nerozumelo par programku co pouzivam (truelaunch bar,...) a taky protoze zpusob jejich ziskani nebyl uplne koser :-/. jinak ovladace na vse naprosto vpohode...
BTW zkusil sem i nove Office 2007. vedel sem o tech jejich "pruzych" a byl em natesenej jak to zkritizuje. asi hodinku sem della ve wordu a hledal ktera funkce co pouzivma tam neni jednoduse dostupna...
... a nenasel
jedine co me vadilo ze jsem nezjistil zda a ja se da zapnout docking okna stylu.
kazdopadne z tech par hodin co sem si s tim hral mam pocit ze by nove Win i Office mohly byt jeste lepsi jak stavajici verze.
<OT FLAME> "elegantni cerno-oranzova" :-D ...oranzova a elagnantni</OT FLAME>
-
Citace:
Původně odeslal
tominek
co me ale dost prekvapilo ono to pak na betrku fakt vydrzi dele nez s Win XP
no to jsem psal uz o par stranek břív...power manager je zvladnutý na výbornou a pro notebookáře to bude opravdu veliká výhoda!
Citace:
Původně odeslal
MISKOBOSS
ty mas final Visty?
bez komentáře...víš jak, ne? ;-)
btw. dnes zkusim installovat 64bit verzi...jestli chcete dam zitra review :-)
EDIT:
poslední zprávy zde:
http://www.pctuning.cz/index.php?opt...mid=67#newska0
hlavne ta zmínka o ceně OEM je velice příjemná :)
-
Citace:
Původně odeslal
jbrachtl
no to jsem psal uz o par stranek břív...power manager je zvladnutý na výbornou a pro notebookáře to bude opravdu veliká výhoda!
jj. jen to potvrzuju.
jinak jeste jednou upozornuju ze ja zkousel pouze 64-bit.
-
Citace:
Původně odeslal
jbrachtl
bez komentáře...víš jak, ne? ;-)
btw. dnes zkusim installovat 64bit verzi...jestli chcete dam zitra review :-)
jasny, mam stejnyho dodavatele:)
ja to dneska nainstaluju 64-bit. verzi
verim ze to bude ok:D
-
2jbrachtl: Klidně si rejpej podle chuti, já tu jen říkám, že pro BFU není nějaký výrazný důvod na Win Vista z Win XP přecházet...
Proč také? Mě jedou na mojí konfiguraci naprosto v pohodě i XPčka a s nimi všechny běžně používané program, nemám tedy nejmenší důvod z důvodu rychlosti měnit operační systém.
Jinak co se týče té funkčnosti SW/HW - zajímavé je, jak generalizuješ stylem, že jede pomalu VŠECHNO VŠEM :-) Jak to můžeš tvrdit? Já osobně třeba ve svém okolí, nepočítám-li lidi z OC fora, neznám JEDINÉHO člověka, co by libovolnou dosavadní verzi Win Vista zkoušel. Ani betu, ani RC1, ani RC2. Takže soudit na absolutní funkčnost podle zkušeností poměrně malého (zatím) vzorku populace je přinejmenším odvážné...
S tou RAMkou je pravda někde uprostřed... 2GB je možná "moc" a 512MB je "málo". Souhlasím s tebou, že na 512MB se dají Win Vista poměrně pěkně spustit, ale otázka je, jak na tom půjde dělat při větším zatížení (viz třeba hry).
Takže suma sumárum - já osobně ten systém nezatracuju, určitě bude dobrej, nicméně rozhodně nehodlám spát před prodejnou, až ho budou uvádět do prodeje, abych ho měl "v košíku mezi prvními". Půlrok nebo rok si na XPčkách klidně ještě "vytrpím" :-)
-
no myslel jsem to tak, že všechno funguje všem co ten system pouzivají.
nevim, prijde mi to jako zbytečný flame. nerikam ze XPčka jsou shit a at vsichni hned ted jdou do vistů, jen vyzdvihuju urcite kvality. ja s XPčkama byl naprosto spokojenej a kdybych jen nebyl zvedavej, tak na nich zustanu taky. proste rikam ze to je hodne dobry sys a ze ho hned jak vyleze zakoupim (a pisu duvody proč).
neprijde mi fér od nekterých lidi ve forech, že už z principu nadavaj na neco noveho a nevyzkouseneho, ze to je pomaly a ze to zere ramky a blablabla. skutečnost je jina a upozornuju na ni, protoze jsem mohl ten system vyzkoušet. (pro upresneni tim nemyslim OC4um a ani tebe davide - tady jsou memberi opravdu sqelí, maj alespon svuj názor a dá se s nima mluvit na normální úrovni a ne jak na jinych forech, kde jsou prispevky typu "jeee, nova sračka od M$ ktera se jen sere")...snad jsem to napsal srozumitelně...proste peace ;-)
-
Ale to jo, v pohodě, tady fakt není problém a pokud to bereš takhle, tak je to bez problémů... Já spíš taky nemyslel asi přímo a výhradně OC forum, ale začíná mě trošku znepokojovat onen "hype" vyvolaný kvalitním marketingem MS, kdy někteří uživatelé pomalu přemýšlí v rovině "Vista nebo smrt" a když se jich pak zeptáš, co jim to přinese, tak neslyšíš kloudnou odpověď. Já Win Vista vůbec nezatracuju, mj. jsem se na jejich české verzi i podílel, jen prostě říkám, že není potřeba bezhlavě skákat do novýho OS, když mi XPčka krásně plní vše, co od operačního systému tohoto typu požaduju :-)
-
Funguje nekomu na Vistach na NTB speedstep u starsich CPU? Mam P-M 1,6Ghz Dothan 400Mhz ve win at auz neco delam nebo ne, porad to ma svych max. 1,6Ghz.. Zkousel sem hledat google, intel atd.. Nikde nic neni.
NHC jsem zkousel, ale to zpusobuje BSOD :o