Re: Výkonnější sestava na 2D
Připadá mi to jako moc pěkná volba, obzvlášť ten procesor vypadá jako parádní koupě - spíš než i5-3570K, který má zbytečně navíc grafiku, nedisponuje HT a má menší cache.
U desky to je asi spíš o preferenci značky (osobně bych volil ASUS P8Z77-V PRO Thunderbolt). Grafiku sis odůvodnil sám, SSD má každej svůj oblíbenej, ...
Chlaďák na CPU je bez kompromisu, zdroj taky schvaluju a case je otázka vkusu.
Takže +1 za mě.
Citace:
Původně odeslal
Marty
Připadá mi to jako moc pěkná volba, obzvlášť ten procesor vypadá jako parádní koupě - spíš než i5-3570K, který má zbytečně navíc grafiku, nedisponuje HT a má menší cache.
U desky to je asi spíš o preferenci značky (osobně bych volil
ASUS P8Z77-V PRO Thunderbolt). Grafiku sis odůvodnil sám, SSD má každej svůj oblíbenej, ...
Chlaďák na CPU je bez kompromisu, zdroj taky schvaluju a case je otázka vkusu.
Díky, Marty! ;)
Mobo jsem změnil na doporučený, k tomu pár menších změn i podle dalších doporučení (PSU, CPU, chladič). Chvíli ještě počkám, jestli někoho něco nenapadne a odkliknu to.
EDIT: Tak nakonec objednáno viz upravený úvodní post... Ještě jednou dík!
Uz je asi pozdě, ale přeci jen ještě něco napíšu. Co se týče pamětí, možná bych zvážil i vyšší frekvenci, i když mi výběr jinak přijde OK. Limitem použitých pamětí je samozřejmě i Noctua NH-D14, kterou také mám – vysoké chladiče pamětí by se pod ni nemusely vejít.
Zdroj: Pokud je hlavním kritériem hlučnost, už přes rok mi v kompu slouží Seasonic X-760 http://www.czc.cz/seasonic-x-760-760.../84206/produkt
- Výhodou je, že se při nízké zátěži vůbec neroztočí větrák. Předpokladem je samozřejmě dobře větraná skříň.
- Nemám nastudované srovnání s vybraným Enermaxem (hlučnost a účinnost).
Skříň: Antecy osobně neznám, ale velice jsem si oblíbil Lian-li vyšších řad, pořídil jsem už dvě, svůj komp mám v Lian-li PC-V2120B a asi je to již konečná, nic mi nechybí. Odhlučnění všech komponent, včetně HDD, je na skvělé úrovni. Kvalita zpracování fakt špičková. Pokud není limitem velikost, opravdu doporučuju (nebo něco podobného).
SSD souhlas s Martym. Osobně nemám stále jasno o objektivní spolehlivosti jednotlivých značek/řad SSD.
Zajímá mě deska: Jaká byla původně a proč byla vybrána tato? (Na podzim bych měl stavět podobný komp a pokukuju po gigabatech.)
(A poznámka mimo: Rodičům jsem v létě stavěl komp na 3570k a překvapilo mě, že přibalený větrák je při běžné práci slušně tichý. Na plné otáčky při zapnutí kompu samozřejmě šílené, ale na ty se to při zátěži roztočit nepodařilo. Integrovaná grafika je zcela dostačující pro běžné uživatele nehrající/nepracující ve 3D a nepožadující lepší/speciální 2D.)
Ha, zdravíme vlka! ;)
Citace:
Původně odeslal
Kankal
Uz je asi pozdě, ale přeci jen ještě něco napíšu. Co se týče pamětí, možná bych zvážil i vyšší frekvenci, i když mi výběr jinak přijde OK. Limitem použitých pamětí je samozřejmě i Noctua NH-D14, kterou také mám – vysoké chladiče pamětí by se pod ni nemusely vejít.
Přesně, hledal jsem dostupné paměti, které se vejdou pod chladič...a moc jich nebylo (a chtěl Crucial nebo Kingston a ty nějak nejsou, naopak třeba Corsairy rozhodně nechci).
Citace:
Původně odeslal
Kankal
Zdroj: Pokud je hlavním kritériem hlučnost, už přes rok mi v kompu slouží Seasonic X-760
http://www.czc.cz/seasonic-x-760-760.../84206/produkt
- Výhodou je, že se při nízké zátěži vůbec neroztočí větrák. Předpokladem je samozřejmě dobře větraná skříň.
- Nemám nastudované srovnání s vybraným Enermaxem (hlučnost a účinnost).
Vzal jsem na základě doporučení a testů - tyhle Enermaxy mají točit do nějakých 300-350W jen 300-400 RPM a být komplet neslyšitelné. Vzhledem k malému casu a PSU nad procesorem je mi i milejší, aby ten zdroj trochu točil, než vůbec... A výkon je předimenzovaný až až i tak, přes těch 300W se stejně nikdy nedostanu :) . Jinak ten Seasonic vypadá dost dobře, to ano!
Citace:
Původně odeslal
Kankal
Skříň: Antecy osobně neznám, ale velice jsem si oblíbil Lian-li vyšších řad, pořídil jsem už dvě, svůj komp mám v Lian-li PC-V2120B a asi je to již konečná, nic mi nechybí. Odhlučnění všech komponent, včetně HDD, je na skvělé úrovni. Kvalita zpracování fakt špičková. Pokud není limitem velikost, opravdu doporučuju (nebo něco podobného).
Ou, solidní bedna! Ten můj Antec je velikost z opačného spektra, mám předchůdce (který je skoro stejný) a jsem zcela spokojený, tam jsem neřešil nic.
SSD souhlas s Martym. Osobně nemám stále jasno o objektivní spolehlivosti jednotlivých značek/řad SSD.[/QUOTE]
Pokud je to k něčemu, tak o tom Crucialu jsem po FW0009 nečetl ani neslyšel o žádném problému, v testech říkají to samé a mně chodí bez nejmenšího škytnutí... Tedy ode mě sázka na jistotu a rychlý je pořád hodně slušně.
Citace:
Původně odeslal
Kankal
Zajímá mě deska: Jaká byla původně a proč byla vybrána tato? (Na podzim bych měl stavět podobný komp a pokukuju po gigabatech.)
Původně jsem měl ve výběru (všechno Z77) top model ASrock (super výbava a dobré reviews, ale nebyl jsem si jistý), MSI GD80 (super HW, ale prý ne tak BIOS), Intel Roads End (ve finále nepřesvědčil ničím) a nějaký Asus Maximus (který umí věci, které vůbec nepotřebuju :) ). Ve finále jsem se na základě doporučení přátel (a nakonec i svojí zkušenosti, všechny mobo od Asusu mi vždycky fungovaly dobře a nikdy žádný neumřel) vrátil k Asusu a vzal DLX kvůli lepší výbavě a napájecí kaskádě než má ten, co doporučoval Marty (a Thunderbolt nepotřebuji). Co mě zcela přesvědčilo o Asusu je tohle http://www.youtube.com/watch?v=cgNRz5Omom8 - na něco takového čekám fakt dlouho... Protože to nesleduju, tak Gigabyte nevím, vím jen, že domů ho nechci už kvůli historii, odešly mi snad všechny, co jsem kdy měl...
Díky moc!
Ještě k Noctue: Zeptej se zkušenějších, jestli by 3770k neutáhla na jeden větrák (nebo třeba i pasivně??? - pouze spekuluju). Už přes rok ji jedu na mírně přetočeném i7 2600k na min. otáčky a zcela v pohodě (mám nasazené oba větráky).
Jinak dík za tip k SSD. Moc to nesleduju, ale když na to přijde řeč, SSD je mezi známými stále kontroverzní téma kvůli spolehlivosti.
Video k desce je bomba, vždycky jsem chtěl takový vymakaný sw k větrákum.
Obecně mi v desktopech chybí ještě něco jako nVidia optimus v noteboocích - možnost zvolit aktuálně používanou grafiku nebo grafiku v PCI-E zcela vypnout. Na office mi stačí integrovaná v procesoru...
A pro ty, co mají prostornější case: Seasonicy-X se dělají i v méně výkonných variantách. Hezký je, že jsou postavený tak, že se větrák roztočí až od určitého výkonu a menší výkony pokryje pasivně. Pro mě je to lepší než zcela pasivní zdroje nebo domácí spekulace nad tím, zda mohu větrák ve zdroji vyměnit za tišší...
Citace:
Původně odeslal
Kankal
Ještě k Noctue: Zeptej se zkušenějších, jestli by 3770k neutáhla na jeden větrák (nebo třeba i pasivně??? - pouze spekuluju). Už přes rok ji jedu na mírně přetočeném i7 2600k na min. otáčky a zcela v pohodě (mám nasazené oba větráky).
Ja tedy mam 3570K pretocenej na 4,4GHz, napeti ponechane na dynamic (takze pri zatezi pravdepodobne vyssi nez by bylo nezbytne) a muj GELID Solution Tranquillo r.2 zvlada s prehledem chadit na "tichy" rezim (rucne upravene v ovladacim SW) v prijatelnych teplotach. Nebo jinak, Ivy Bridge ma problem spise s predavanim tepla, takze kdyz vetrak roztocim co to da, nic se nezmeni a chladic je vcelku "studeny".
Osobne mam zase vcelku averzi k Asusu, posledni s Z77 jsem vratil a mam opet spolehlivy Gigabyte.
Citace:
Původně odeslal
HollyG
Osobne mam zase vcelku averzi k Asusu, posledni s Z77 jsem vratil a mam opet spolehlivy Gigabyte.
Vždyť to říkám, že deska je otázkou sympatie ke značce :)
Ad chlazení, mně zvládá 3570K@4.0 GHz s klidem chladit i ten prťavej box... ale že by byl tichej, to zrovna není - když to spustí... ;D Naštěstí snad brzo půjde pá.
jj, ten boxovaný chladič s 3570k viz výše... Jinak opravdu je u řady Ivy Bridge stále problém s přenosem tepla z jádra na heat spreader? Fakt to nezlepšili?
Citace:
Původně odeslal
Kankal
Tohle je jedna z mála věcí, se kterou mám v plánu si pohrát... Doufám v jeden větrák na hodně pomalu, tak uvidíme, jestli se to splní (taktovat moc nebudu). A jestli mi to někdo zkušenější ulehčí, tím líp ;) .
Citace:
Původně odeslal
Kankal
Jinak dík za tip k SSD. Moc to nesleduju, ale když na to přijde řeč, SSD je mezi známými stále kontroverzní téma kvůli spolehlivosti.
Už nějakou dobu nemám problémy, Crucial je super v tom, že na něm nevidím žádnou degradaci... Problémy mám poslední dobou s klasickými HDD a to je o moc horší :( .
Citace:
Původně odeslal
Kankal
Obecně mi v desktopech chybí ještě něco jako nVidia optimus v noteboocích - možnost zvolit aktuálně používanou grafiku nebo grafiku v PCI-E zcela vypnout. Na office mi stačí integrovaná v procesoru...
To by mi taky nevadilo :) .
Citace:
Původně odeslal
HollyG
Jak říká Marty a ještě se to mění :) . Těžko bych si před pár lety představoval koupi mobo od MSI, dneska úplně klidně... Uvidíme, každopádně GB podělal dost generací boardů pro různé platformy, aby se teď mohl pár let snažit, než od nich něco koupím :D .
Načo ti bude/je 32GB ram? Ja viem, nie je to drahé, ale zaujalo ma to. Pre prácu s fotografiami to je pramálo podstatné (neviem o softe, ktorý by to vedel využiť) ak teda neplánuješ mať tak 20GB z toho ako RAM disk, do ktorého by si robil RAW cache (Lightroom). Tá by ale aj tak nebola nejak zásadne prínosná voči cache na solídnom SSD.
Najväčšia brzda bude a stále je úložisko, s ktorým pracuješ a to je u fotografii pevný disk - takže ak ide o absolútny výkon, rezervy hľadaj v úložisku. To čo tam máš skutočne nie je najrýchlejšie - nemám skúsenosť so spolahlivosťou ale prečo nie Intel 520? Alebo tie Crucialy dva v R0 :-)
Inak toto (výkon pri fotkách) som po nákupe D7000 začal trochu riešiť tiež - zrazu je môj počítač vcelku sračka pocitovo pri tých 16mpix 20MB súboroch. Asi to nakopnem SSDčkom alebo sa naučím trpezlivosti :-D
Citace:
Původně odeslal
MadCap
Načo ti bude/je 32GB ram? Ja viem, nie je to drahé, ale zaujalo ma to. Pre prácu s fotografiami to je pramálo podstatné (neviem o softe, ktorý by to vedel využiť) ak teda neplánuješ mať tak 20GB z toho ako RAM disk, do ktorého by si robil RAW cache (Lightroom). Tá by ale aj tak nebola nejak zásadne prínosná voči cache na solídnom SSD.
Prakticky tak, jak říkáš - drahé to není a nechci za 2 roky řešit, které paměti k tomu přidávat, aby to fungovalo dohromady. Jak to dokážu využít uvidím, rozhodně doufám, že ten procesor zvládne víc věcí najednou... A když v nejhorším dojde na RAM disk, tak taky ok :) .
Citace:
Původně odeslal
MadCap
Najväčšia brzda bude a stále je úložisko, s ktorým pracuješ a to je u fotografii pevný disk - takže ak ide o absolútny výkon, rezervy hľadaj v úložisku. To čo tam máš skutočne nie je najrýchlejšie - nemám skúsenosť so spolahlivosťou ale prečo nie Intel 520? Alebo tie Crucialy dva v R0 :-)
No, jak kdy - teď mi počítač kulhá na CPU a RAM, SSDčko nenakrmí ani náhodou. Sandforce nechci, má imho až moc problémů (např. hláška "Intel did go on record saying that the 520 is expected to have far fewer F4/F7 BSODs than any other SF-2281 drive." je pro mě čisté no-go) a jeho featury zrovna na fotky moc dobře nefungují. Věděl bys, jak je to dneska s odolností R0 při pádech systému? Pokud je to rozumně stabilní, změním na dva Crucialy ;) .
Citace:
Původně odeslal
MadCap
Inak toto (výkon pri fotkách) som po nákupe D7000 začal trochu riešiť tiež - zrazu je môj počítač vcelku sračka pocitovo pri tých 16mpix 20MB súboroch. Asi to nakopnem SSDčkom alebo sa naučím trpezlivosti :-D
SSDčko to změní dost, ale jak říkám, mně to dlouhodobě nedává ten zbytek - a od té doby, co je konečně všechno potřebné v 64-bitu a třeba C1 teď konečně umí využít všechny jádra včetně HT, tak se ty procesory poznají až bolestně moc. Jinak D7000 je imho ještě ok (s SSDčkem), k D800(E) by měl být brutal komp ve standardním příslušenství :) .
Pokud využiješ naplno hodně jader, uvažoval jsi také o řešení založené na Socketu 2011 plus třeba Intel Core i7-3930K?
Citace:
Původně odeslal
Kankal
Pokud využiješ naplno hodně jader, uvažoval jsi také o řešení založené na Socketu 2011 plus třeba Intel Core i7-3930K?
Nene, upřímně mi TDP 130W zní až děsivě :) .
Citace:
Původně odeslal
jan555
No, jak kdy - teď mi počítač kulhá na CPU a RAM, SSDčko nenakrmí ani náhodou. Sandforce nechci, má imho až moc problémů (např. hláška "Intel did go on record saying that the 520 is expected to have far fewer F4/F7 BSODs than any other SF-2281 drive." je pro mě čisté no-go) a jeho featury zrovna na fotky moc dobře nefungují. Věděl bys, jak je to dneska s odolností R0 při pádech systému? Pokud je to rozumně stabilní, změním na dva Crucialy ;)
Ono ťažko odhadnúť ako moc to bude škálovať napríklad s tým R0. Čo sa týka odolnosti, tak najväčší issue je s vyrovnávacou pamäťou - ak by si to mal na unstable počítači, tak si môžeš vysrať všetko :( na OC strojoch to vďaka tomu nie je práve hitparáda, na to som pri tej prvotnej úvahe nepomyslel.
Inak trochu ma prekvapuje, že už existuje software, čo vytaví HT8 procesory, pretože to je vceľku achievment ... alebo to nie je tak úplne vyťaženie potenciálu ako skôr nepríliš elegantné aplikovanie multi-core/thread princípov. Ešte som totiž nevidel nič s dostatočným Instruction Per Clock pre vyťaženie core procesorov :-D
No, to je proč R0 nepěstuju, když jsem si s tím hrál naposled, vysypal se v nejnevhodnější chvíli :( .
Nemůžu říct nic k "vytaví" :) , každopádně četl jsem u C1 dost, že quad-core s HT a bez HT je i víc než 60% rozdílu, což mi připadá překvapivě moc. To samé různé grafické softy, ale to nepoužívám, tak jsem nezkoumal...
Ono asi záleží na úlohe - masové exporty, generovanie náhľadov a tak sa dajú brutálne paralelizovať, čo napríkald LR zvláda už dlho a dobre, takže to bude aj všade inde.
Mňa by najviac zaujímal subjektívny test svižnosti - také tie mikročakania pri bežnej manipulácii, porovnávaní a celkovo úpravách fotiek. Tam sa pre mňa láme chleba a nejde to moc dobre, či skôr vôbec zmerať :( (teda šlo, ale komplikovane - pred zopár rokmi som to mal vcelku vymyslené, niečo ako sysmark pre lightroom či iné softy).
Btw, ty máš ešte stále len dual core a 4 GB ram? To je vcelku slabota na tie obrovské rawy :) Ja tu u toho šediviem aj na tom quade :-D
Citace:
Původně odeslal
MadCap
Btw, ty máš ešte stále len dual core a 4 GB ram? To je vcelku slabota na tie obrovské rawy :) Ja tu u toho šediviem aj na tom quade :-D
Tsss, asi su nemoderni, ale s C2D a 21mpix RAWy nejak nemam problem :-)
LR je celkove dost pomalej oproti jinym, ale neni to nic strasneho. Nicmene su taky zvedavej na subjektivni porovnani. GUI se da skriptovat, ale Adobe veci neznam, pokud by meli k dispozici accessibility toolkit, je napul vyhrano.
Osobně používám Canon DPP a přechod z C2D @ 4 GHz na C2Q @ 3.2 GHz byl značně poznat. I u následného přechodu na quadcore Ivy Bridge @ 4 GHz jsem pocítil zrychlení.
On rozdil aplikacniho vykonu mezi C2Q@+-3GHz a i5@+-4GHz je opravdu hodne znat. V kombinaci s SSD uz si ani nedovedu predstavit, ze by mohl byt pocitac nejak rychlejsi. Na druhou stranu je z SW hlediska smutne, ze napriklad dodnes pocitace techto ohromnych vykonu nedokazi plynule scrollovat webovou stranku v jinem prohlizeci nez v IE.
Citace:
Původně odeslal
MadCap
Už dobře rok jsem počítač doma skoro nepoužil, ale slabota ano, proto nový... Jinak šedivění bych neřekl, morální životnost stroje značně prodloužily SSDčka :) .
Jinak postaveno, klasické hraní si s cable managementem a spol. to trošku prodloužilo... ale stroj funguje perfektně. A hlavně zaplaťpánbůh (a dobrým radám ;) ), že jsem šel do Asusu - to, co umí s chlazením je dál, než bych vůbec doufal (kdyžtak popíšu, např. jakékoliv laborování s osazením a nastavením fanů na Noctue je zbytečné). Počítač je studený, nevím o něm a nemusím se s ničím párat, potlesk do Asusu!
Já jsem ještě nějak neměl čas si s tím FanXpertem pohrát; funguje to i na 3pin fany, nebo je potřeba 4pin?
Osobne sem u Asus desek s vetrackama moc nelaboroval (akorat lehce upravil krivky), ono to skutecne funguje samo od sebe spravne. Tj. vetracky se defaultne skoro netoci a reaguji az na teplotu CPU a v kejsu. Dokonce mam pocit, ze nastaveni krivek se z FanXpertu promitne do BIOSu.
Konektory na vetracky mam 3pin.
Abychom jenom nechvalili Asus, co sem skladal i5 pocitac na desce primo od Intelu, tak tam taktez stacilo pocitac jenom sestavit a regulaci vsech 3 vetracku (CPU, intake a outtake) si to samo nastavilo "spravne".
Na gigabyte si taky muzu menit PWM/Voltage control rovnou v biosu, vcetne silent a jinych rezimu, takze dneska uz je to snad standard (konecne). V SW je samozrejme nastaveni jeste pokrocilejsi, ale to nepotrebuju.
1 Příloh-a(y)
Super, že to funguje i jinde, to jim to trvalo... Tomu Asusu prostě stačí říct/potvrdit, co který fan dělá a pustit auto tuning - postupně si pouští fany, zjistí, kolik točí, jak se dají regulovat a co dělají. Pak se podle toho nastaví, jen jsem trošku doladil křivky (a to se pak dá přepínat režimy, atd.). Co se mi extrémně líbí je chlazení CPU, kde je board připravený na dvoufanové chladiče - má CPU fan a CPU optional fan konektory a umí s nimi náležitě nakládat. V kombinaci s tím, jak se dají regulovat fany na Noctue je to boží - v office práci se obvykle převaluje jeden fan kolem 180 RPM. Dřív jsem to ladil dny, teď bylo po půlhodině vymalováno a s lepším výsledkem...
btw: Antec TrueQuiet fan je dost dobrý, vlastnostmi i zpracováním obdoba Noctua, ale levnější...
Příloha 9860