GNOME - integrace VFS (?) do Open/Save dialogů
Používám Ubuntu 9.10 x64, GNOME 2.28.1 (standard z distribuce).
Mám následující nejasnost:
Když si v systému definuji nějaké připojení přes Places - Connect to server, tak ať už jde o vzdálené FTP, nebo SMB na lokální síti - tak mám problém s tím, že se mi nenabízí v Open/Save dialozích.
Je to feature nebo mám něco špatně nastaveno? U FTP bych to ještě oželel, ale u SMB mi to vadí.
Dík :)
Re: GNOME - integrace VFS (?) do Open/Save dialogů
ona je to nejspis vlastnost, protoze bys musel nejakym zpusobem presmerovat open/read/write cally ... ale mozna, ze kecam ...
btw. z wiki: As of July 2009[update], 107 of 113 registered GNOME components have been ported to GIO,[5] as necessary to support GVFS URIs. For components that don't currently support GVFS URIs, the GVFS-Fuse module is used, which gives absolute paths to applications, mounted under a folder in the user's home directory.
V aplikacích, které nejsou portovány na GIO nemáš jinou možnost než jít do adresáře /home/user/.gvfs
Tip: Shortcut pro zobrazení/skrytí skrytých souborů je Ctrl+H.
Chlapi, díky, oba dva K+ - je mi to už jasné.
Citace:
Původně odeslal
Marty
Když si v systému definuji nějaké připojení přes Places - Connect to server, tak ať už jde o vzdálené FTP, nebo SMB na lokální síti - tak mám problém s tím, že se mi nenabízí v Open/Save dialozích.
Tohle jsou bookmarky, ukladane do ~/.gtk-bookmarks, okud si je aplikace tahaji a zobrazuji samy (vc. filechooseru).
Citace:
Původně odeslal
Fox!MURDER
ona je to nejspis vlastnost, protoze bys musel nejakym zpusobem presmerovat open/read/write cally ... ale mozna, ze kecam ...
Od toho bylo napsano GIO, aby to bylo transparentni ;-)
Citace:
Původně odeslal
Fox!MURDER
For components that don't currently support GVFS URIs, the GVFS-Fuse module is used, which gives absolute paths to applications, mounted under a folder in the user's home directory.
Ano, defaultne se predavaji POSIX-kompatibilni cesty, ktere si pak aplikace zpetne prekladaji na GFile objekty (GIO API), kdyz tomu rozumi. Ostatni aplikace pak pouzivaji pristup pres gvfs-fuse-daemon, ktery je defaultne namountovat do ~/.gvfs. Ted se jen modlit, aby zrovna ve vasi distribuci byl zaply (a zrovna u Ubuntu si clovek nemuze byt jisty nicim, zkratka to neni distro blizko upstreamu).
Marty, muzes specifikovat, ktera aplikace to byla? Status portu viz. http://live.gnome.org/GioPort
Zrovna filechooser mel jeste nedavno nekolik backendu (ale uz to snad zrusili, nicmene v Ubuntu muze byt jeste stara verze gtk), pres ktere se pristupovalo k souborum. Viz. gconf key /desktop/gnome/interface/file_chooser_backend. Navic zobrazeni bookmarku muze byt zakazano, kdyz aplikace primo nelinkuje libgio-2.0.so.0, tedy u starych neportovanych aplikaci ci cistych GTK+ (napr. mousepad z XFCE).
Kdybys prisel na nejakou bugu, tak dej vedet, nebo mi to zafajluj do bugzilla.gnome.org, ja se ti na to podivam (do CC: prosim tbzatek at redhat.com).
Citace:
Původně odeslal
Gargamel
Od toho bylo napsano GIO, aby to bylo transparentni ;-)
to tak nejak chapu. jenze nemuzete chtit po vsech softech, aby gio pouzivaly ... ;-)
1 Příloh-a(y)
Citace:
Původně odeslal
Gargamel
Marty, muzes specifikovat, ktera aplikace to byla?
Tak třeba Firefox, tam je to asi nejběžnější, že chci něco stáhnout a uložit na síť. Ooo, gthumb v pohodě. Víc toho snad nepoužívám ;)
Citace:
Původně odeslal
Fox!MURDER
jenze nemuzete chtit po vsech softech, aby gio pouzivaly ... ;-)
Ale muzeme ;-) Core Gnome mame pod palcem my ve firme a upstream je stejneho nazoru, zkratka release engineering funguje dobre. Na XFCE se tlaci a oni taky pomalu vse portuji, minimalne Thunar a jejich volume manager.
Je tady nekolik pak:
- stare gnome-vfs2 se uz oficialne nevyviji a nepodporuje (v upstreamu)
- GIO je standardni cast glib, kterato je zakladem vseho GTK-based, neni to tudiz zadna zavislost navic a je k dispozici ve vsech distribucich pocinaje r. 2008, vc. minimalistickych LiveCD apod.
- tim, ze XFCE je postaveno na GTK, je logicke, aby prirozene podporovalo GIO
- FYI, mc je taky napsano z casti na glib
- a v KDE aplikacich existuje KIO slave - bridge, ktery zpristupnuje aktivni GIO mounty (nikdy jsem to ale v praxi nezkousel)
Citace:
Původně odeslal
Marty
Tak třeba Firefox, tam je to asi nejběžnější, že chci něco stáhnout a uložit na síť. Ooo, gthumb v pohodě. Víc toho snad nepoužívám ;)
No a co se tyce zrovna techto aplikaci, gthumb v devel je uz temer preportovany, ale vyrazne prekopali GUI a tim se stal pro me nepouzitelnym.
Firefox a OOo maji vlastni toolkity, od toho jsou placeni dalsi dva nasi kolegove, aby dopsali slusnou integraci. Jenze to trva a do distribuci se to jeste nedostalo (OOo pokud vim, tak uz ano, na firefox si clovek pocka).
Citace:
Původně odeslal
Gargamel
Firefox a OOo maji vlastni toolkity, od toho jsou placeni dalsi dva nasi kolegove, aby dopsali slusnou integraci. Jenze to trva a do distribuci se to jeste nedostalo (OOo pokud vim, tak uz ano, na firefox si clovek pocka).
mno, to je presne ono :-)
btw. nebylo by jednodussi udelat nakej wrapper na patricny syscally, jak to treba dela gluster-booster? :)
Citace:
Původně odeslal
Fox!MURDER
mno, to je presne ono :-)
Ono taky misto Firefoxu bys mel pouzivat defaultni browser prostredi, tzn. Epiphany (ktere uz na xulrunneru nejede, ale pouziva WebKitGtk), resp. Midori v XFCE (opet WebKitGtk). No a na OOO rozumna alternativa neexistuje, je to zkratka exot postaveny na Xlibu.
Citace:
Původně odeslal
Fox!MURDER
btw. nebylo by jednodussi udelat nakej wrapper na patricny syscally, jak to treba dela gluster-booster? :)
Nebylo, protoze POSIX API pro pristup k souborum je dost omezujici a postrada temer veskerou pokrocilou funkcionalitu, kterou GIO nabizi (async, cancellation, extension pointy, separatni backendy, file alternation monitoring, autentizaci, transparentni kompresi a dekompresi, prevod znakovych sad, prace s multidisk volumes, MIME types, sitovani...). Ani FUSE toho nedokaze tolik nabidnout.