Apple iPhone - ANO či NE!
Uz nejakou dobu premyslim o iPhonu,ale stale se mi ho nechce moc porizovat. Podle ruznych info ktery jsem precetl je v nekterych ohledech dobry,ne-li vyborny,ale pak ciste obycejny veci,ktery umi nejaka "zakladni" Nokie uz neumi. Neco jsem o nem precetl, ale preci jen bych to radeji slysel od nejakyho uzivatele.
Chtel bych proto poradit (nejlepe od nekoho kdo ho ma/mel) jaky iPhone je,co umi a neumi. Zajima me take,jestli je pravda ze neumi odesilat obrazky a dalsi veci (soubory,atd.) pres Bluetooth a taky jak je to s instalaci dalsiho SW.
Tak piste nejaky info a rady,treba to zkusim.Diky
Re: Apple iPhone - ANO či NE!
A co si zajit na weby zamerene na iphone a resit tve otazky tam ? Mimochodem, uvazovat ted o starem iphone je imho mimo misu...
Citace:
Původně odeslal
Luk(y)isek
Uz nejakou dobu premyslim o iPhonu,ale stale se mi ho nechce moc porizovat. Podle ruznych info ktery jsem precetl je v nekterych ohledech dobry,ne-li vyborny,ale pak ciste obycejny veci,ktery umi nejaka "zakladni" Nokie uz neumi. Neco jsem o nem precetl, ale preci jen bych to radeji slysel od nejakyho uzivatele.
Chtel bych proto poradit (nejlepe od nekoho kdo ho ma/mel) jaky iPhone je,co umi a neumi. Zajima me take,jestli je pravda ze neumi odesilat obrazky a dalsi veci (soubory,atd.) pres Bluetooth a taky jak je to s instalaci dalsiho SW.
Staci trochu zapojit mozek - http://www.iphone.cz/ - tady najdes kapku vic nez zde na foru.
je to velký...neumí to v základu skoro nic na co je normální člověk zvyklej, skoro vše se dá doinstalovat, což znamená, že pro naprostou většinu konzumentů je to nepoužitelné..ale vypadáš s tím " -in " za podobný peníze bych volil třeba asus p750... z doslechu jsem slyšel o šéfovi větší firmy, který s tím v nasranosti třísknul skutečně po pár dnech o zem..pro technického šťourala skvělá věc pro normální lidi je to k prdu - ce mě ovšem nadchlo je rychlost webového prohlížeče to klobouk dolů, ale zbytek nic moc. Ideálně si najdi někoho kdo to má a půjč si to tak na tejden, protože to je dostatečně dlouhá doba na zjištění co ti bude a nebude vyhovovat.
Mam iPhone od rijna, takze moje (ciste subjektivni) zkusenosti:
- je proste krasny :p a pritom hodne odolny - nosim ho bez obalu v kapse a jeste neni ani trochu skrabnuty
- ovladani je po kratkem zvyku nejlepsi co jsem kdy vyzkousel, je intuitivni, telefon reaguje hned (ne jako u symbianovych Nokii nebo WinMobile), da se ovladat jednou rukou
- POTREBUJE datovy pausal - fakt si nedokazu predstavit jeho pouziti bez dat, prijdes o vetsinu jeho vyhod (perfektni prohlizec safari, maily, mapy atd.), maximalne pokud se pohybujes v oblastech kde je free wifi
- vydrz cca 2 dny pri (20 min volani/den, zapnute wifi, par hodin hudby)
- co se tyka funkci - pokud chces telefon na praci, tak tohle asi NENI telefon pro tebe
- taky to neni telefon pro toho kdo chce mit v telefonu milion funkci ktere vyuzije 1x do roka - iPhone ma (v zakladu) jen ty nejpouzivanejsi, ale zase je ma zpracovane opravdu do detailu
- ad novy software: oficialne to zatim porad nejde, neoficialne uz je urcite par stovek, ne-li tisic aplikaci, od uplnych blbosti az po hodne uzitecne doplnky. Nejjednodusi je instalace pres aplikaci installer - nepotrebujes k tomu nic, jen pristup k internetu, v installeru si vyberes kterou aplikaci chces, stahnes a nainstalujes.
- ad soubory pres BT: zatim to opravdu neumi
- koncem cervna apple asi oficialne uvolni plnou verzi SDK a zprovozni aplikace pro iPhone - takze pak zacnou vyvijet i velke firmy, a softwaru jeste hodne pribude
Co me na nem vadi:
- neumi copy/paste
- safari sice umi taby, ale neumi otevirat linky do noveho tabu (resp. umi s nejakou dodatecnou aplikaci, ale je to opruz)
- vydrz by mohla byt vetsi, nekdy kdyz zapomenu nabit a dalsi den hodne volam tak mi i umre
- zatim neumi pripojeni k wifi s radius serverem - ale to je jen otazka casu az oficialne predstavi firmware 2.0, ktery to uz umi
- neumi exchange - stejne jako predchozi, fw 2.0 uz to umi
- neumi 3G, jen edge (mam o2 ktery ma edge jen malo)
Celkove jsem zatim hodne spokojeny, a nemenil bych ani za nic. Funkcne jsou sice lepsi telefony, ale co do uzivatelske privetivosti to je nejlepsi telefon :)
PS: Jak pise PetrT - ted o nem ale opravdu nema cenu uvazovat, jedine za extremne dobrou cenu (tak 6k) - 9.6 apple predstavi iPhone 2.0, ktery bude umet 3G a kdovi co jeste :-)
Citace:
Původně odeslal
Luk(y)isek
Chlapi,vsem moc diky za nazor a samozrejme za info.Presne co jste tu psali,to jsem si i myslel.Nechtel jsem ho za kazdou cenu,jen jsem o nem uvazoval,ale stejne se mi do nej moc nechtelo,podle toho co jsem kde cetl a videl.I kdyz me to preci jen lakalo.Ted jste me utvrdili v tom,ze se na nej fakt vykaslu,tedy alespon prozatim.Treba se to nejak vyvrbi,bude lepsi,vychytanejsi a treba i o dost levnejsi a pak bych to pripadne zkusil.
[FLAME]
pozor pozor, evropska verze noveho iphonu bude umet, verte neverte, vyhledavat podle pismen v telefonim seznamu!!! Tim se IMHO tento "telefon" dostane na zakladni funkcni uroven mobilu pred deseti lety a mozna i zacne byt pouzitelny :) Ze by do nej dali GPS, tak daleko jeste zapadni soudruzi nejsou, ale treba to jednou take bude... a mozna bude umet i preposilat smsky, coz je, uznejte sami, hodne revolucni funkce, jak to bude s natacenim videi netusim...
[/FLAME]
Citace:
Původně odeslal
Petrik
[FLAME]
pozor pozor, evropska verze noveho iphonu bude umet, verte neverte, vyhledavat podle pismen v telefonim seznamu!!! Tim se IMHO tento "telefon" dostane na zakladni funkcni uroven mobilu pred deseti lety a mozna i zacne byt pouzitelny :) Ze by do nej dali GPS, tak daleko jeste zapadni soudruzi nejsou, ale treba to jednou take bude... a mozna bude umet i preposilat smsky, coz je, uznejte sami, hodne revolucni funkce, jak to bude s natacenim videi netusim...
[/FLAME]
Tak si kup nějáký moc hezký HTC a nebrblej :cool: íčko je IMHO prostě telefon co se odlišuje ovládáním a designem od zbytku trhu a holt to není pro každýho. Že neumí přeposílat sms, kolikrát jsi to použil? Já jsem si teda jistej že ty je přeposíláš v podstatě denně, ale já jsem třeba tuhle funkci ještě v životě nepoužil (MMS taky ne ale to už je ot :mweheh:) To samý ten seznam proč bych ho procházel podle písmen, když to jední prstem prolítnu celý a najdu rychlejc? Já nejsem nějákej zarytej příznivec iphonu, zatím ani nevím jestli pořídím, ale musel jsem si trošku rejpnout :D
Citace:
Původně odeslal
Kořka
Tak si kup nějáký moc hezký HTC a nebrblej :cool: íčko je IMHO prostě telefon co se odlišuje ovládáním a designem od zbytku trhu a holt to není pro každýho. Že neumí přeposílat sms, kolikrát jsi to použil? Já jsem si teda jistej že ty je přeposíláš v podstatě denně, ale já jsem třeba tuhle funkci ještě v životě nepoužil (MMS taky ne ale to už je ot :mweheh:) To samý ten seznam proč bych ho procházel podle písmen, když to jední prstem prolítnu celý a najdu rychlejc? Já nejsem nějákej zarytej příznivec iphonu, zatím ani nevím jestli pořídím, ale musel jsem si trošku rejpnout :D
Nejak tak....na takove nazory (myslim Petrika) ani nema cenu reagovat :rolleyes:
Nemluve o tom ze kdyby nekdo to preposilani smsek (nebo MMSky, nebo skoro cokoliv) fakt tak potreboval, tak neni problem to doinstalovat...
Jako musim uznat, ze to je pekna hracka, ovladani ma hodne vychytane, na tom fakt zamakali. Prave proto me stve, ze to neumi zcela zakladni funkce. smsku cas od casu preposlu, MMSku obcas dostanu a poslu, videjka natacim docela casto a hledat v mojim telefonim seznamu, kde je asi 600 kontaktu, se jinak nez pomoci pismen vazne neda. Asi nejhorsi je ale psani smsek, mozna ze se na to da zvyknout, ale ja na tom psat moc neumim. Pokud se daji vsechny zminene nedostatky doinstalovat, o cemz slysim poprve, pak to pro nekoho muze byt pekny stylovy telefon. Pravda je ze filmy se na tom sleduji bajecne, web je take dost dobry.
Citace:
Původně odeslal
Petrik
Jako musim uznat, ze to je pekna hracka, ovladani ma hodne vychytane, na tom fakt zamakali. Prave proto me stve, ze to neumi zcela zakladni funkce. smsku cas od casu preposlu, MMSku obcas dostanu a poslu, videjka natacim docela casto a hledat v mojim telefonim seznamu, kde je asi 600 kontaktu, se jinak nez pomoci pismen vazne neda. Asi nejhorsi je ale psani smsek, mozna ze se na to da zvyknout, ale ja na tom psat moc neumim. Pokud se daji vsechny zminene nedostatky doinstalovat, o cemz slysim poprve, pak to pro nekoho muze byt pekny stylovy telefon. Pravda je ze filmy se na tom sleduji bajecne, web je take dost dobry.
Prave ze ty zakladni funkce ma IMHO o dost vychytanejsi nez bezny telefon. Nebo myslis ze preposilani smsek je nejaka masove pouzivana funkce? Ja osobne jsem ji nepouzil snad nikdy v zivote...
Jak uz jsem napsal nahore, neni to moc telefon na praci (uz kvuli tomu seznamu, sam mam teda v seznamu asi 300 lidi a vyhledavani mi nedela problem, ale chapu ze pri tisicovce lidi uz to muze zdrzovat), ale jako stylovka na bezne pouzivani a zabavu je super.
PS: jo preposilani smsek se da doinstalovat (napr. aplikace SMSD), mmsky taky (SwirlyMMS), nataceni videa taky (ShowTime - rozliseni 320 x 627, ale placena).
he iPhone a HTC - jde o to co clovek potrebuje -ja jsem zvolil kombinaci
HTC P4450 kaiser telefon/gps a ostatni a Apple iPod Touch na mp3/videa
protoze iPod Touch je iPhone bez telefonu a i iPhone uz jsem mel v ruce muzu rict ze ovladani a design je bezkonkurencni ... ale pro cloveka co se nechce instalovat s nejakymi programy a chce to jen pouzivat je to takova pekna "in" ale jednoducha hracka..
edit: co mate iphone/iPod touch mate na nej nejake pouzdro nebo to nosite jako ja v kapse jen tak ? pry ma byt neposkrabatelny ale uz vim o cloveku co vyrobil na displayi pavouka
Subjektivně je tohle spíš diskuze pro diskuzi ... Každý si to musí vyzkoušet a dojít k vlastnímu závěru. Třeba já jsem byl k tomu konceptu (vzhledem k tomu, že by to mělo sloužit jako telefon) dost skeptický a praxe mojí skepsi zcela potvrdila - pro někoho, kdo hodně telefonuje, případně píše a datuje je iPhone imho použitelný jen s obrovským sebezapřením, ovládání je zrovna na tohle bída, výdrž ubohá, výbava slabá, atd. Naopak pokud si na tom chce někdo pouštět filmy v metru a jednou za 2 dny zavolat, tak se na to bude dívat asi jinak ...
Pokud na tom něco funguje, tak hype, díky kterému při vytažení snad kdekoliv vzbudí stále živý zájem. A opět - pro spoustu lidí je tohle ono, protože jsou "in", podle mého je to nepříjemný mínus. A pak to může skončit taky tak, že najdu sekretářku, jak s iPhonem mlátí vztekle do stolu, ale stejně si ho nechá, protože to je "hezké" a "všem se to líbí".
Ja jsem se po dlouhem rozmysleni rozhodl do iPhona jit take. Uz mam plne zuby polo-dotykoveho displeje u WM zarizeni a rychlosti odezvy. To co potrebuji iPhone hrave umi a to co neumi, to bud doinstaluji. Ted ho jen sehnat za nejakou fajn cenu.
Hynchenzo:
No Aukro jich je plny.Novy,s CZ i odblokaci a ceny jsou myslim si celkem prijatelny.
Pro me cena +/-10k s provizi pro "prekupniky" prijatelna neni. Spise koukam po e-bay..
mám ho týden.Koupil jsem ho v Orlandu na Floridě, už jako odblok, jelikož v ofiko Apple jaksi nejsou.Je to 8GB verze.Počeštil jsem, aktualizoval zdroje.Telefonuju, píšu sms, po cestě do práce poslouchám hudbu přiloženými sluchátky.Spojení s bluetooth Nokia v autě bez problémů, wifi přes domácí síť bez problémů.Splnilo to prozatím vše co jsem očekával.Asi tak.
Jak rychle a s kolika prehmaty na tom dokazes psat? zkus to prosim s necim srovnat, docela by me to zajimalo....zkousel jsi k tomu pripojit GPSku?
Sice iphone jeste nemam, ale co jsem slysel, tak je iphone na psani hodne rychly.
Citace:
Původně odeslal
Petrik
Jak rychle a s kolika prehmaty na tom dokazes psat? zkus to prosim s necim srovnat, docela by me to zajimalo....zkousel jsi k tomu pripojit GPSku?
Odpovim za sebe - kdyz jsem v klidu (doma, v tramvaji) tak pisu o dost rychleji nez na beznem telefonu (aktualne pouzivam jeste n73 a SE k800) a prakticky bez preklepu, horsi je to treba za chuze - nutnost koukani na display je neprijemna, delam pri tom uz i nejake preklepy, tj. pisu o neco pomaleji nez na beznem telefonu. V porovnani s telefonem s querty klavesnici (TyTN 1) je to taky o neco pomalejsi.
Kazdopadne to chce par dni cviku, zpocatku clovek dela dost chyb a musi casto opravovat, coz zdrzuje...
PS: bohuzel nefunguje treba v sms aplikaci nebo mailu pretoceni nalezato, tam je klavesnice o dost vetsi, da se psat obema palci a je to jeste o dost rychlejsi... skoda.
Citace:
Původně odeslal
Petrik
GPSku nemám.
Jelikož mám větší prsty je lepší psát jednou - pravou rukou ukazovákem a levou rukou telefon držet.Ale každým dnem se úspěšnost zásahu klávesy a rychlost zlepšuje.Víceméně už teď nemám problém.SMS se hezky řadí podle toho kdo je odeslal, resp. komu byly odeslány - to se mi líbí.