-
Jaký gigabitový switch zvolit (24port, cena 20-30k)
Zdravím, chtěl bych poprosit síťové Guru, zda by neporadili s nákupem switche. S jakými značkami mají dobré zkušenosti. Prostě co nejlepšího se dá za 20 - 30 000 Kč koupit. Je mi jasné, že cisco jde mimo hru :) Na každý port připadá v průměru cca 10Mbit traffic / 7000 packetů/s.
Co jsem hledal, tak mi do oka padl tenhle kousek:
3COM Switch 4200G 24-Port
http://interlink.tsbohemia.cz/defaul...em&stiid=62726
Má s ním někdo zkušenosti?
Moc děkuji za veškeré rady a doporučení.
Je možné, že bude chtít někdo pyskovat, že toto téma patří do nákupní poradny, ale tam asi moc síťařů nechodí... tady by jich mělo být daleko více.
-
Re: Jaký gigabitový switch zvolit (24port, cena 20-30k)
Co něco od Linksysu? Párkrát jsem se s nimi setkal a bez problémů...
http://www.alave.cz/linksys-24xgiga-...e2000:p:195645
-
Na poslední LANparty, kterou jsem pořádal pro své kamarády jsem měl zapůjčené switche ZyXEL.
Konkrétně switch typu: GS-2024
http://www.zyxel.cz/web/product_fami...4-C91A1B54253B
Cena na zápůjčním listu byla kolem 20k /ks (ale přesnou nevím)
Každopádně - ačkoliv jsou switche manažovatelné - nechali jsme je defaultně nastavené.
A funkčnost:
celkem 48 lidí - na jeden switch připadlo 12 uživatelů - dohromady 4 switche
stahoval jsem za plného provozu všech uživatelů DVD image (4gb) od uživatele z druhého konce sálu (přes 3 switche) a ukládal jsem 48MB/s
Řekl bych, že jsem byl pak již omezen rychlostí disku.
Každopádně - switche fungovali bezvadně !!!
-
S tim 3com nevim.
Nektery funguji paradne bez problemu a taky se nam stalo ze par jich pri vetsim vytizeni proste spadlo a musely se manualne odpojovat od napajeni a restartovat.
Switche od HP nam funguji krasne (pred par lety HP koupilo licencne od cisca know how ale pak uz jdou svym smerem nicmene to dedictvi tam je poznat)
Jinak ten cisco gigovej switch by mel jist sehnat za cca 40k se slevou.
To ze nekteri obchodnici prodavaji cisco za 60% vyssi cenu nez ma cisco v global price list (coz je neco jako doporucena cena pro koncove zakazniky) tak to neco znamena... A navic pri vetsich objednavkach se da dostat sleva i 35% z GPL ceny.
Nicmene pokud budes mit switch jenom jeden a ne treba 20 a vic tak je cisco spis zbytecny.
-
Atreides > priepustnost je jedna vec, ale zahltenie packetmi druha ... nejaky pekny terminalovy provoz zasekne aj tie lepsie krabicky ...
-
Citace:
Původně odeslal
MadCap
Atreides > priepustnost je jedna vec, ale zahltenie packetmi druha ... nejaky pekny terminalovy provoz zasekne aj tie lepsie krabicky ...
Jojo presne tak. Prave terminal servery zhodily ten 3com...
-
Citace:
Původně odeslal
MadCap
Zas tak tomu nerozumim - jen jsem tím chtěl říci, že z lajckého pohledu uživatele, kdy bylo připojeno +/- 48 compu a všichni připojeni na DC++ které jsme si tam vytvořili a všichni tahali objemné data. Během toho zároveň hráli mezi sebou hry a v neposledí řadě kopírovali data i přes windowsí sdílení.
A nebyl při tom jediný problém.
Z toho usuzuji že na to co se na LANce dělo ty bylo v pořádku a účel switche na 100% splnili !
Nevím co je terminálový provoz to je pravda. Můžete mě klidně poučit. Jen jsem odpovídal na dotaz se zkušenostmi - což jsem udělal. Ať si z toho vezme zakladatel toho threadu názor jaký chce.
Jen ještě dodám že mezi sebou ty switche byly propojeny taky jen kabelem - nikoliv optikou.
-
Trocha pouzceni pro Atreides: To ze ti swich zvladne prenyst XGbit trafficu moc o jeho vykonosti nerekne. Jde o linearni prenos dat z portu A na port B, takze to ten switch nijak vyrazne nezatezuje (navic to jsou velky pakety). Ovsem pokud mas provoz malych paketu (trebas prave terminaly) a jeste vsemozne mezi portama, tak ti zatez CPU switche leze do nebes no a nektery kousky tohle proste neustojej, i kdyz je traffic minimalni je to spousta paketu a on musi o kazdym rozhodnou na kerej port s nim.
2MiniMeM: Viz predchozi, za ty prachy se "obyceny" Cisco samozrejme poridit da, ovsem da se za to poridit i lecos jinyho, on ten Lynksys co zminoval Marty totiz Cisco vlasne je.
-
jj, imo na reseni, kde chce clovek vykon a nema penize (:mweheh:), je linksys good. da se k tomu dokoupit i slusnej support a v cene entry level cisca mas midrange/highend produkt od linksysu, kterej v zasade funguje stejne...
-
Citace:
Původně odeslal
Jezevec
...Ovsem pokud mas provoz malych paketu (trebas prave terminaly) a jeste vsemozne mezi portama, tak ti zatez CPU switche leze do nebes no a nektery kousky tohle proste neustojej....
Tzn že například hry hrané v multiplayeru mezi sebou posilaj mnoho malých packetů a smerujou je vzdy na jiny comp - to by se taky dalo pocitat ?
-
Citace:
Původně odeslal
Atreides
Tzn že například hry hrané v multiplayeru mezi sebou posilaj mnoho malých packetů a smerujou je vzdy na jiny comp - to by se taky dalo pocitat ?
Hry jsou zalozene na server - client principu - takze pakety jsou sice mensi nez pri prenosu dat, ale opet jen server <-> klient
-
Citace:
Původně odeslal
NeMeM9aA
Hry jsou zalozene na server - client principu - takze pakety jsou sice mensi nez pri prenosu dat, ale opet jen server <-> klient
Ostatně myslíš, že v corporate aplikacích jako např. zmíněný terminálový server nebo cokoli jiného bude fungovat jinak? To, co zmiňuje MC, tj. že porty si různě budou komunikovat mezi sebou, je popis chaotické peer to peer sítě, to podle mě moc reálný nikde není... teda aspoň v corporate řešeních, samozřejmě extrémy jsou všude a výjimky potvrzují pravidlo (grid, cluster ... ).
-
ne - od jinych aplikaci bych nic jineho necekal. Jen jsem mel dojem, ze Atreides neco takoveho popisuje u her.
-
Ja jakozto velmi moc ovlivnenej Ciscem bych doporucil zkusit sehnat Cisco switch :) U obchodniku se daji domluvit zajimave slevy (i primo u Cisca), pokud by se nepodarilo, tak asi Linksys :)
-
Díky všem za názory a doporučení...
2 Atreides: 48 PC neni pro switch opravdu zadne vytizeni, pokud je to na lokalu... My mame aktualne 13 HW serveru a denne na nich ve spicce hraje 2000 hracu + nejake weby, FTP provoz, coz je trochu rozdil oproti pouhym 48-mi lidem... pokud jde o velke packety, ta ks tema switch moc prace nema. Ale i tak moc dekuji za snahu pomoci.
Linksys tusim pouzivame nyni... ten je od naseho housingu, chteli jsme ale vlastni uplink port a switch pouze pro nase servery, protoze se uz parkrat stalo, ze jsme meli problemy diky jinym zakaznickym serverum. Jde mi hlavne o kvalitu, ale nemame zase mailant :) Muzete konkretne doporucit nejakou krabicku, s kteoru mate zkusenosti?
-
Neumim cist, ignorujte ;D
P.S.: Muzu se zeptat, proc chces komplet 1Gbps switch, kdyz na port pripada maximalne 10Mbps? :)
EDIT #5: http://www.lan-shop.cz/switch/cisco/29341 - je to teda 40k, uznavam, ale jednak dozivotni zaruka a jednak by se urcite nechal sehnat levnejc :)
-
Gigabit kvuli pouziti sitoveho diskoveho serveru, parkrat za den potrebuji prenest mezi servery nekolik giga dat + ocekavam, ze ten switch nekolik let vydrzi a nevim kterym smerem se bude podnikani ubirat, takze taky kvuli flexibilite. A taky co jsem tak koukal, tak gigabitove switche maji pomerne vyssi forwarding rate.
-
Citace:
Původně odeslal
NeMeM9aA
Uz jen dodam malickost mimo switche (to už jste mě přesvědčili :) )
Všechny MP hry nejsou jen ve stylu server <--> klient
Např Supreme Commander hra vytvari peer2peer mezi kazdym uzivatelem, tzn že žádný server není a hra beží paralerne na všech počítačích najednou - když jeden z uživatelů spadne, prohraje nebo se odpojí, hra jede vesele dál....
tot jen tak na vysvetlenou - takova lama v co se tyce siti zase nejsem...
atr
-
Me se zdalo divne, ze bys to nevedel :) .
O p2p sitovani nekterych her jsem teda nemel vubec tuseni.
-
Citace:
Původně odeslal
MiniMeM
Gigabit kvuli pouziti sitoveho diskoveho serveru, parkrat za den potrebuji prenest mezi servery nekolik giga dat + ocekavam, ze ten switch nekolik let vydrzi a nevim kterym smerem se bude podnikani ubirat, takze taky kvuli flexibilite. A taky co jsem tak koukal, tak gigabitove switche maji pomerne vyssi forwarding rate.
A co koupit nejakej 10/100Mbps se ctyrma 1Gbps uplinkama? :) Pripadne tedy jak jsem napsal, ja bych prisetril a zacal shanet vsema cestama to cisco :)
-
To resi diskovy server na gigabitu, nicmene ostatni servery budou na 100Mbit a proste bych byl s tim gigabitem klidnejsi... Uz jen kvuli tem par prenosum na jejichz dokonceni vetsinou cekam (a s gigabitem to dela 4-5x kratsi dobu) a sviznejsimu zalohovani. To cisco vypada pekne, asi fakt jeste posetrime a pujdem do nej.
-
ja bych hlasoval bud pro
Cisco WS-C2960G-24TC-L
nebo, pokud mas naladu trosku na pokusy, tak
Allied Telesyn AT-GS950/24xGB+SFP - da se poridit kolem 6.5k bez dph - za 20k koupis jeden (dva) do zalohy (skoro jak dozivotni zaruka u cisca) a jeste ti zbyde. :D
neni to kdovijaka znacka, ale bezela na tom docela dlouho jedna velka ceska sit s docela slusnym trafficem - par serveru by to uswitchovat melo s prstem v nose ... (papirove to ma na mnohonasobne vic, nez pozadujes)
-
Bud primo Cisco, nebo pak HP - idealni pormer vykon/cena ...
-
S těmi Allied Telesyny jsem se taky setkal a konkrétně v jedné větší síti s převážně telnetovým provozem nebyl nejmenší problém... byly to ale jiné modely s metalickými 100Mb porty a optickými uplinky.
-
Citace:
Původně odeslal
Happy
Bud primo Cisco, nebo pak HP - idealni pormer vykon/cena ...
HP taky neni spatnej napad ... nektery (mozna vsechny) by mely bejt rebranded cisca ...