-
Eizo S2231W - mala review
Tento monitor sem (jak sem tu sliboval) mel moznost prozkouset. Mereni ze SvetHardware nebo z Prad.de je dostatecne vymluvne, nez abych tu opakoval stejne veci.
Takze souhrnem s cim souhlasim a co mam doma overeno:
- vyborny kontrast, po HD2441W nejlepsi co jsem u LCD videl. Tady neni co resit
- na S-PVA velmi dobra odezva, zda se rozvnomerna v ruznych barvach
Overdrive je zvladnuty dobre a nevidim duvod mu neco vyraznejsiho vycitat.
Pri normalnim pouzivani(i hrani her) neuvidite zadne artefakty.
Pro rypaly... Ano i toto S-PVA jako vsechny ostatni LCD rozmazava obraz pri pohybu a vsimnete si toho :)
Co v recenzich zatim nebylo je znamy PixPerAn (tempo 16, tedy maximum):
http://sweb.cz/xhaste/2231/more_socks_s.jpg
Tedy vse jak ma byt. Odpovida S-PVA. Jenom podle meho spis 6ms S-PVA, ale o nalepce 6/8ms je otazka PR vyrobcu nez reality. EIZO se tady snazi aspon trochu drzet reality...
- Rozsah jasu je take naprosto vyborny. 90% vas bude v mirnem pritmi oslnovat a 0% ma zase tak cernou barvu jako by byl monitor vyply. To samozrejme neplati pokud jste v naprosto temne mistnosti, tam cerna sviti stale a viditelne. Je dobre si uvedomit, ze pri 50% brightness je to priblizne 131cd s 1:1486 statickym kontrastem, coz je cerny bod s priblizne 0.09cd a to je neco, co u LCD hned tak neuvidite.
- Uhly jsou typicke pro moderni S-PVA. Nezaznamenal jsem zadne vyrazne odchylky. Ty tu ani nelze cekat. Je to typicky Samsung S-PVA panel.
- Testovany monitor prisel s 0 vadnymi pixely a kupodivu i 0 vadnymi sub-pixely.
Prozatim tedy za sve penize naprosto idealni LCD na general use. Tim se ale dostavam k jeho zasadni vade:
- Podsviceni.
EIZO si prakticky u vsech modelu stalo za kvalitnim podsvicenim a vetsinou tomu tak i je diky obvodum pro stabilizaci uniformity, ktere ovsem snizuji kontrast. To je proc jejich vyssi modely maji kontrasty kolem 800-900:1.(Neco podobneho maji i nove NEC monitory) Tento model tyto obvody nema a proto dosahuje vyssich kontrastu na ukor uniformity. Ta je ovsem i tak na velmi slusne urovni a na normalni praci dostacuje. Svetlejsich rohu si vsimnete jenom v naproste tme s jasem nad 50%.
Dalsi slozkou podsviceni jsou ovsem i trubice. A to je zakladni kamen urazu tohoto monitoru. Jak vyctete z recenzi vyse, trubice blikaji slusne nizkou frekvenci 100Hz, coz ovsem neni moc na zavadu. Resp. by to nebyla zavada, pokud by trubice blikaly uniformnim svetlem. Tim chci poukazat na neduh dnesni doby a to je wide gamut podsviceni v kombinaci s nizkou frekvenci blikani trubic. Aby docilili vetsiho gamutu v zelene/cervene barve, musi trubice blikat vice barvami. V tomto pripade nacervenalou a nazelenou, kde na sitnici se Vam postupne spojenim vytvori obraz bile. Mozna je tech barev vic nebo jsou v jine kombinaci, to nemuzu potvrdit na 100%, vyrobni schema jsem nevidel. Co ovsem jasne vidim, je ono blikani zelene barvy. Abych nastolil modelovy pripad... mate 2 bile ctverce na obrazovce a zbytek LCD nechate cerny. S jasem nad 90% je vsechno OK, ale s jasem pod 80% a tim tuplem pod 50% uvidite pri pohybu oci mezi ctverci zelene zablesky. Je to zpusobene tim, ze se presunete ocima z ctverce jeste pred tim, nez se Vam na sitnici vytvori bily obraz. Tyto stopy jsou normalni, pokud jsou stejnou barvou jako sledovany objekt a mozek je automaticky filtruje. Tady ovsem uvidite misto bile stopy stopu zelenou a toto je vskutku neskutecne rusive a behem noci napriklad pri sledovani filmu s bilyma titulkama je to az neskutecne iritujici.
Abych to dolozil par fotkama s kratkou expozici:
Takto vypada stridani barev s jasem na 85%:
http://sweb.cz/xhaste/2231/flickering.jpg
A takto se mi podarilo vyfotit dokonce celou obrazovku zelenou, coz jsem se az zdesil. (Jas 0%)
http://sweb.cz/xhaste/2231/flickering_1.jpg
Mel bych jeste dodat, ze jde jiste o jine blikani nez je u CRT obrazovek. Nedochazi k typickemu snizovani intensity jako u CRT a svetle weby vypadaji oproti CRT krasne stabilni a bez defektu. Ocima toto blikani tedy samozrejme neuvidite v takove forme jako jsou na obrazcich. Coz ovsem nepopira fakt, ze ve vyse zminenych situacich jej pocitite a je to vskutku neprijemne.
Co rict na zaver? Nebyt "moderniho" wide gamutu podsviceni, tak je to naprosto vyborne LCD, kteremu nelze nic vytknout a povazoval bych ho za nejlepsi LCD monitor na filmy/hry/web ve sve cenove relaci(zastanci TN odpusti, ale odezva neni vse).
S timto typem podsviceni bych ovsem realne hodnoceni rozdelil asi tak, ze pokud mate citlivou sitnici jako moje osoba a radi pracujete v noci/pritmi se stazenym jasem a nevyhnete se bile barve na cernem pozadi:p, potom si dejte velky pozor a minimalne si jej vyzkousejte v testovacim programku EIZO na jas kolem 30%. Pokud na bilych ctvercich ani po intenzivnim "mrkani" nic nezahlednete, je to pro Vas idealni monitor. Ja to stesti nemam a tohoto defektu jsem si vsiml po prvnim snizeni jasu pod 80%.
Je to monitor extremu. Jiste veci ma za svoji cenu primo excelentni a jine zase nepochopitelne neprijemne. Uvazte sami, co je pro Vas nejlepsi.
-
Re: Eizo S2231W - mala review
Bohužel test na odezvu PixPerAn je nepoužitelný, protože při testu s běžícími prapory je "hůlka" na praporu stejně rozmázlá na LCD jako na CRT
-
Citace:
Původně odeslal
NANAO
Bohužel test na odezvu PixPerAn je nepoužitelný, protože při testu s běžícími prapory je "hůlka" na praporu stejně rozmázlá na LCD jako na CRT
Toto opravdu nemyslite vazne, ze ne? Flag test je na CRT naprosto ostry. Na LCD je pohyb silne zblurovany a to jak hulka, tak i praporek. To je jako by jste rekl, ze LCD je pri pohybu stejne ostre jako CRT :rolleyes: Konkretne potom u flag testu je dobre pouzivat nizke svitivosti, aby se odbourala rezidualni stopa, ktera je zalezitosti sitnice oka(a pol. filtru) a nikoliv monitoru jako takoveho. Navic PixPerAn, konkretne vyse pouzity StreakyPictures, nikdy neslouzil jako urceni rychlosti, ale jako porovnani mezi rychlostmi ruznych LCD tj. nejlepsi/nejhorsi vyfoceny pripad s zpravidla 1/50s uzaverkou.
-
Haste: Tadle informace me ani trochu nepotesila, protoze todle byl muj velmi horky kandidat, takze ti patri velky dik zes me usetril ztratou casu s nakupem a pripadnym vracenim monitoru...
ted sem zase na zacatku s vyberem uaaa :)
-
Citace:
Původně odeslal
DeeKay
Haste: Tadle informace me ani trochu nepotesila, protoze todle byl muj velmi horky kandidat, takze ti patri velky dik zes me usetril ztratou casu s nakupem a pripadnym vracenim monitoru...
Kdybys chtěl, tak ho můžeš jít zkouknout do EIZO gallery. Vyzkoušet tam na něm můžeš celkem dost věcí. Pražák seš, tak tě ta chvilka snad nezabije a ověříš si to na vlastní oči.
Já osobně mám S2031 a nemůžu si ho vynachválit...s podsvícením problém nemám.
-
No prave ze do Eizo gallery nemuzu protoze jejich pracovni doba neni absolutne kompatibilni s moji pracovni dobou a o vikendu otvreno nemaji :(
Jinak uz bych tam samozrejme zavital...
No ve hre pro me zustava jeste S1932, pac 2031 ma moc jemne rozliseni vuci uhlopricce na me.
-
Citace:
Původně odeslal
Haste
Toto opravdu nemyslite vazne, ze ne? Flag test je na CRT naprosto ostry. Na LCD je pohyb silne zblurovany a to jak hulka, tak i praporek. To je jako by jste rekl, ze LCD je pri pohybu stejne ostre jako CRT :rolleyes: Konkretne potom u flag testu je dobre pouzivat nizke svitivosti, aby se odbourala rezidualni stopa, ktera je zalezitosti sitnice oka(a pol. filtru) a nikoliv monitoru jako takoveho. Navic PixPerAn, konkretne vyse pouzity StreakyPictures, nikdy neslouzil jako urceni rychlosti, ale jako porovnani mezi rychlostmi ruznych LCD tj. nejlepsi/nejhorsi vyfoceny pripad s zpravidla 1/50s uzaverkou.
Myslím to vážně. Ja jsem tento test předvedl jednomu zákazníkovi, který tvrdil to samé rovnou na EIZU T966. Dokonce údaj o rychlosti v ms je uplně nesmyslný je to spíše kratochvíle programátora.
-
Citace:
Původně odeslal
DeeKay
No prave ze do Eizo gallery nemuzu protoze jejich pracovni doba neni absolutne kompatibilni s moji pracovni dobou a o vikendu otvreno nemaji :(
No ve hre pro me zustava jeste S1932, pac 2031 ma moc jemne rozliseni vuci uhlopricce na me.
A co S2431? Docela o něm uvažuju jako upgrade z mého Samsungu 215TW...
-
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
A co S2431? Docela o něm uvažuju jako upgrade z mého Samsungu 215TW...
Dobrá volba. Doporučuji využít naší akce, kdy jej nabízíme do 15.3.2008 za 17.887,-Kč bez DPH. :p
Snad jsem administrátory moc nepopudil:rolleyes:
-
Maul: Pro me to volba dobra neni, pouzivam monitory dva a rozhodne se toho nehodlam zrict, a vedle 24" wide uz nic nedam tak abych na to videl, proto byla idealni ta 22" s 1680 a vedle nej 19" klasika s 1280, jsou skoro stejne vysoke a jemnost bodu docela podobna. Bohuzel 22" je ze hry, takze asi 2x19...uvidime az bude nejaky rozumny review na S1932.
-
Tak 2x 24" pak bude sedet vsechno, jestli tedy nemas maly stul :-)
-
tak to uz by bylo uplne nahovno, uz jednu 24" mas problem prehlednout aniz bys musel otocit hlavou natoz dve...
-
Citace:
Původně odeslal
DeeKay
No pokud není vaše pracovní doba do 20:00 tak není problém se domluvit na nějakém pátku v 18:00 ,kdy vám monitory vedle sebe mohu předvést třeba na CallDuty 4:p
-
Citace:
Původně odeslal
NANAO
Dokonce údaj o rychlosti v ms je uplně nesmyslný je to spíše kratochvíle programátora.
Opet zopakuju, co jsem jiz psal a co jste zrejme prehledl: "Navic PixPerAn, konkretne vyse pouzity StreakyPictures, nikdy neslouzil jako urceni rychlosti, ale jako porovnani mezi rychlostmi ruznych LCD". Prelozim to specialne pro Vas, odezvu v tomto programu nikdo nemeri. Jen se porovnavaji vysledky s ostatnimi monitory. Odezva se zpravidla meri osciloskopem. A co se tyce toho flag testu, kde nevidite mezi trinitronovym T966 a LCD zadny rozdil, potom doporucuji navstivit ocniho lekare. Na sve stare T962 vidim rozdil naprosto diametralni oproti vsem LCD co jsem kdy mel/mam.
ps. pokud tu chcete dale spamovat o pouzitelnosti PixPerAn, potom doporucuji zalozit novy thread, kde to nebude naproste OT.
-
Citace:
Původně odeslal
Haste
Opet zopakuju, co jsem jiz psal a co jste zrejme prehledl: "Navic PixPerAn, konkretne vyse pouzity StreakyPictures, nikdy neslouzil jako urceni rychlosti, ale jako porovnani mezi rychlostmi ruznych LCD". Prelozim to specialne pro Vas, odezvu v tomto programu nikdo nemeri. Jen se porovnavaji vysledky s ostatnimi monitory. Odezva se zpravidla meri osciloskopem. A co se tyce toho flag testu, kde nevidite mezi trinitronovym T966 a LCD zadny rozdil, potom doporucuji navstivit ocniho lekare. Na sve stare T962 vidim rozdil naprosto diametralni oproti vsem LCD co jsem kdy mel/mam.
ps. pokud tu chcete dale spamovat o pouzitelnosti PixPerAn, potom doporucuji zalozit novy thread, kde to nebude naproste OT.
Ještě štěstí ,že je to jenom tvůj subjektivní pocit (který ti nikdo nebere) a né relevantní měření.
-
ehm ... ak vidis na CRT vlajocku mazlu, tak je to CRT na vyhodenie, pretoze ma dosvit/ghosting ci jak to nazvat ;) Fakt neexistuje LCD, ktore by to zobrazilo rovnako dobre ako akekolvek normalne CRT - v tomto smere 100% suhlasim s Haste-om.
-
Citace:
Původně odeslal
NANAO
No pokud není vaše pracovní doba do 20:00 tak není problém se domluvit na nějakém pátku v 18:00 ,kdy vám monitory vedle sebe mohu předvést třeba na CallDuty 4:p
To abych se někdy přišel podívat na S2431W. I když pokud to má ten samý Samsung panel jako LP2465, tak bych si moc nepomohl :)
-
Citace:
Původně odeslal
Biges
To abych se někdy přišel podívat na S2431W. I když pokud to má ten samý Samsung panel jako LP2465, tak bych si moc nepomohl :)
Pomohl by sis minimalne lepsim podsvetlenim a podstatne lepsi stabilitou kontrastu a nejspis i rozsahem jasu. Stabilita kontrastu a rozsah jasu je zalezitost, ktera z LP2465 dela na domaci pouziti nevhodny monitor. Bud to moc sviti nebo to ma maly kontrast a pri extra nizkem brightness jsou v neporadku i barvy.
-
Ty ho mas doma (lp2465) alebo si ho vobec videl dlhsie nez 10 minut, ze to tak urychlene odsudis? Inak bolo by smutne, keby o 1/3 (dnes, kedysi o polovicku) drahsi monitor nebol lepsi :D
-
Citace:
Původně odeslal
MadCap
Ty ho mas doma (lp2465) alebo si ho vobec videl dlhsie nez 10 minut, ze to tak urychlene odsudis? Inak bolo by smutne, keby o 1/3 (dnes, kedysi o polovicku) drahsi monitor nebol lepsi :D
1. LP2465 je diky sve cene velmi rozsireny monitor. 2. Diky tomu jsem s nim pracoval cely den u kamose, kteremu jsem stavel pocitac. 3. On sam ma jas kolem 80% (a to i v noci), protoze jak to clovek sunda na rozumnou hodnotu pod 200cd, tak uz barvy a hlavne kontrast berou za sve. 4. Recenze na SWH to potvrzuje merenim, takze zase emocinalni a zbytecny vykrik do tmy.
-
Asi som divny > kontrast 1000~:1 ani nechcem, pretoze je to prilis vela pre rozumnu pracu s fotkami. Takze mam uplne dobrovolne zhruba +-550:1 (jas 25~, kontrast 85) a farby neberu "za sve" - Delta E je tusim stale pod 1,0. Recenzia na SHW akurat potvrdzuje linearne znizovanie kontrastu, o farbach tam v tej dobe ani netusili ;).
-
Uz jenom fakt, ze nastavujes kontrast "kontrast 85" a brightness neni rizene trubicema, ale softwarove a na takovem monitoru chces kontrast 550, abys mohl editovat fotky? To je vazne pekny vtip. S takovym nastavenim u takoveho monitoru muzes mit klidne 5000:1 a vyjde to nastejno. :) Uz jenom nastaveni kontrastu (ktere se napriklad u CG rady ani nevyskytuje, jenom podsvetleni + gamma) ti naprosto rozhodi barevne prechody a objevi se banding, pripadne nektere odstiny vubec ani monitor nezobrazi :D O naprostem rozhozeni gamma krivky ani nemluve. Kontrast je u LCD monitoru jenom soupatko pro lidi, co si mysli, ze jim to v necem pomuze :) Vskutku nepomuze, jenom presune odstiny do jine skaly, ale kontrast zustane naprosto stejny, ta polozka nema u LCD naprosto zadny vyznam. Teda pokud si zamerne nechces rozhodit barvy nebo v extremnim pripade se podivat, jak vypada tvuj obrazek ve 256 barvach :)
-
Citace:
Původně odeslal
Haste
Pomohl by sis minimalne lepsim podsvetlenim a podstatne lepsi stabilitou kontrastu a nejspis i rozsahem jasu. Stabilita kontrastu a rozsah jasu je zalezitost, ktera z LP2465 dela na domaci pouziti nevhodny monitor. Bud to moc sviti nebo to ma maly kontrast a pri extra nizkem brightness jsou v neporadku i barvy.
Mně na tom Samsung panelu vadí to, co se tu na fóru popisuje jako "perleťovost", to tím myslím. Taková ta věc, kterou někteří vidí, jiní nevidí a někteří ji nesnášejí :) Jak tak sonduji, má to většina PVA monitorů :-/ Ale já se nevzdávám :)
-
Citace:
Původně odeslal
Haste
Uz jenom fakt, ze nastavujes kontrast "kontrast 85" a brightness neni rizene trubicema, ale softwarove a na takovem monitoru chces kontrast 550, abys mohl editovat fotky? To je vazne pekny vtip. S takovym nastavenim u takoveho monitoru muzes mit klidne 5000:1 a vyjde to nastejno. :) Uz jenom nastaveni kontrastu (ktere se napriklad u CG rady ani nevyskytuje, jenom podsvetleni + gamma) ti naprosto rozhodi barevne prechody a objevi se banding, pripadne nektere odstiny vubec ani monitor nezobrazi :D O naprostem rozhozeni gamma krivky ani nemluve. Kontrast je u LCD monitoru jenom soupatko pro lidi, co si mysli, ze jim to v necem pomuze :) Vskutku nepomuze, jenom presune odstiny do jine skaly, ale kontrast zustane naprosto stejny, ta polozka nema u LCD naprosto zadny vyznam. Teda pokud si zamerne nechces rozhodit barvy nebo v extremnim pripade se podivat, jak vypada tvuj obrazek ve 256 barvach :)
Vies, naozaj existuju ludia, ktory neskumaju prechody napriec celym monitorom aby si ho vhodne nastavili alebo si dobre odovodnili jeho cenu > prikladom nech su napriklad obvykle problemy s sedym prechodom - aj ked som skusal cumet hodiny do CB fotiek, tak som tam ziaden vyskyt tohoto javu neobjavil i ked v prechode cez cely monitor to samozrejme vidiet je. Myslim, ze nie som sam, co je ochotny prezit iste predikovatelne nedokonalosti a nemusim kazdu noc masturbovat na CG Eizom ... Skoda reci vobec zmenit, ze by to mohlo byt aj inak, ako si myslis? (napriklad ze default jas kontrast je u LP2465 50:80 si tusil? dat si kontrast na 100vku je fakt dost uchylny napad v tomto pripade fakt uchylny napad ...)
-
Myslim ze se prete naprosto zbytecne panove...
ja bych to shrnul tak ze jsou tri zasadni postoje k tyhle veci
1)lidi co jdou po price/performance ratio a jsou ochotni v urcitem smeru ustoupit (nekomu nevadi ze cerna neni cerna, nekomu ze monitor maze, nekomu zase ne uplne dokonale barvy)
2)lidi co chteji temer to nejlepsi co jde za jeste zaplatitelnou castku koupit i presto, ze maji danou vec jen jako konicek "nadoma". (Tam je to podobne jako u audia... ale to by zase patrilo jinam) Pochybuju ze tadle skupina lidi nejak vyrazne benefituje z vlastnosti daneho zarizeni, napriklad ze fotka upravena tim clovekem na CGcku posadi ostatni naprdel proti fotce upravene na HP2465. Co si budeme povidat, v tomdle pripade jde vic o um daneho cloveka nez o pristroj samotny.
3)lidi kterym vadi spousta negativnich vlastnosti a blbe se s nimi smiruji, zaroven si ale sami pred sebou nedovedou vnitrne opodstatnit vysokou investici do profi zarizeni, kde uz pak pomer price/performance silne pada na hubu. Zvlast kdyz takova vec neslouzi k dalsimu vytvareni pridanych hodnot tzn. nezaplati se....a tam se hrde hlasim ja :p
Takze ja napriklad chapu pro domaci amaterskou urpavu fotografii preferenci Eiza S2431 nad HP2465 ,ale uz mi nepride adekvatni rozdil mezi S2431 a CG ekvivalentem.
Pro prepress bysme se pak bavili o necem uplne jinem...