-
Stativ na zrcadlo kolem 6k
Už dlouho se tu nediskutovalo o stativu :)
Většinou podobné diskuse nečtu, měl jsem dlouho jasného favorita Manfrotto MA 055ProB + 3D hlava, jenže když jsem se konečně rozhodl pro nákup, zjistil jsem, že je to sice výbornej kousek, ale taky hodně neprakticky neskladnej, velkej a těžkej...
Fotím hlavně statiku, krajinky, zátíší, portréty, spíš minimálně makro. Výbava viz podpis, 20D s gripem a 100-400L neni kompakt, takže se musím poohlídnout po něčem co to bez problémů unese. Stativ používám zatím tak na 10% záběrů, takže bych se rád vešel do limitu 6k s i nějakou 3D hlavou.
Zajímají mě hlavně praktické zkušenosti v terénu, dobrá skladnost a váha. Manfrotto už má vylepšený model MAX055Pro, nebo jsem se díval i na služný výběr Velbonů, ale nebráním se i jiné značce...
-
Re: Stativ na zrcadlo kolem 6k
Tedy, máš docela protichůdné požadavky. Chceš lehký a malý stativ, který unese velký a těžký foťák? V tomto směru fyzikální zákony neošidíš, stativ prostě musí být pořádný, aby držel. Jistou alternativou by mohly být uhlíkové mrchy, které ale stojí o dost víc, než požaduješ. Nevím, jakou požaduješ maximální výšku a zda je potřeba horizontální poloha středové tyče, mně se osvědčil třeba MA 190NAT(je to ten zelený), který je o fous menší, ale stejně solidně postavený, a stačí na 2kila zátěže.
-
Oops, nemyslel jsem že to tak vyznělo...
Prostě měl jsem vybraný MA 055ProB, ten je ale nahrazen novějším typem (na který nemám reference) a navíc za stejnou cenu se dnes už dají pořídit i lehčí a skladnější typy (rozuměj jiných značek). Proto uvítám alternativy. Samozřejmostí zůstává priorita stability a nosnosti. Vzhledem k tomu, že stativ s sebou netáhám pořád, vyšší váhu budu muset prostě akceptovat. Jen bych se nerad mlátil za měsíc do hlavy, že jsem koupil špatně.
Mimochodem zrovna o karbonech Manfrotto jsem moc chvály neslyšel, většinou čtu, že jsou víc vyklepané než levnější hliník a navíc hmotnost skoro stejná -> nevyplatí se.
-
Pokud uhlík, tak tam jsou určitě lepší stativy Gitzo.
Souhlasím s tebou, že za cenu 055ProB se dají koupit skladnější kousky se stejnou nosností - ale to jsou katalogové vlastnosti, které je třeba ověřit v praxi; prostě kilo navíc u stativu nijak neošulíš:)
Pokud myslíš 055XProB, tak ten je prý o fous míň tužší, což je kvůli tomu srandovnímu naklápění středové tyčky; ne že by byl špatný, prostě čím víc štelovacích prvků, tím víc se toho může pohnout.
A zrovna u O55ProB se určitě do hlavy mlátit nebudeš, je to stativ, který můžu s klidným svědomím doporučit(to je stativ, který stačí i na menší velký formát).
Další věc je hlava, v těch se bohužel nevyznám, z 3D hlav sem měl v ruce 141RC a 029RC a obě byly fajn.
-
Je potřeba, abys své požadavky víc rozvedl. Pro výběr (hlavně pro tebe) je důležité si ta kritéria seřadit a říct si např.:
- jaká je max. akceptovatelná váha?
- jaká je předpokládaná max. nosnost? (aneb nebudeš mít nic těžšího než teď?)
- jaké jsou požadavky na velikost ve složeném stavu?
- jaké jsou požadavky na max. výšku v rozloženém stavu?
- využiješ nadstandardní featury jako je excentr, hroty, atd.?
Běžné karbonové stativy jsou méně pevné než kovové, prostě materiál má určitou pružnost. U vyšších kousků renomovaných výrobců to ale celkem funguje, protože když se stativ fest zatíží, tak si "sedne" (ale na to je tvoje sestava možná málo). Takový stativ s hlavou ale do 6K nemáš šanci pořídit. Lávové stativy jsou imho o něco lepší, ale doporučuji se orientovat na kov a případně na dřevo. Pokud má ten stativ pevností za něco stát a má být "normálně" velký, tak se připrav na váhu kolem 3 kilo.
Budu se snažit ti nějak poradit, ale potřeboval bych napřed vědět věci viz výše ...
Zkus se podívat na http://giottos.com/ , je to na koupi zvenku (což není problém), jejich produkty mi vyhovují líp než třeba Manfrotto a to jak funkčně, tak finančně. A netuším, jestli se ti líbí nebo nelíbí dřevěné, ale to je vynikající materiál na stativy a např. velmi dobré Berlebachy se dají koupit už i u nás.
-
OK, zkusím se víc rozpovídat. Prozatím moje hlavní spektrum focení je buď akční, nebo interiér. V prvním případě se o stativu nedá mluvit, v tom druhém je skladnost/váha nepodstatná. Ale čas od času přece jen vyrazím do přírody (ne horské tůry) a tam každé kilo dolů je plus. Navíc na mém minitrekkeru AW neni nejlíp řešeno uchycení stativu, takže buď mě hlava bude mlátit zezadu do krku, nebo si bágl prostě nemůžu postavit na zem (případně oboje). Přes tohle všechno je ale velikost a váha kvůli využití až na posledním místě.
Rozhodně nic těžšího už neplánuju, i tak to tele používám skoro minimálně (občas nadávám že to raději prodám, než to táhat), ovšem s gripem, bleskem a takovým 24-70L je to taky macek.
Výška je optimálně ve výši očí, tj. nějakých 165cm ovšem vč. těla s gripem a hlavy, takže +-150 (tipuju) bude maximum.
Co se týká minimální výšky, extra hroty atd. nepotřebuju nic. Ne že by se mi to nelíbilo, ale z mých dosavadních potřeb usuzuju, že bych nic z toho nevyužil. Snad jen možnost horizontálního uložení/naklopení středové tyče bych občas uvítal, když potřebuju přefocovat něco na zemi/stole.
U karbonu jsem byl díky PR masáži přesvědčnej, že je to to pravé a všestanně ideální materiál, tj. lepší než hliník a navíc lehčí. Praktickou zkušenost nemám.
Když nebude nic převratně lepšího, asi půjdu do toho vybraného Manfrotta a jednou za měsíc se prostě víc pronesu. Ale momentálně jsem si chci udělat radost, takže jsem ochotnej i mírně překročit limit, pokud by to stálo za to (známe to všichni...)
-
Vzhledem k tvým požadavkům je 055XPROB imho dobrá volba. Má dostatečnou výšku, pevný je, nosnost má s dostatečnou rezervou, je lehký (ano, moc podobně těžkých stativů s obdobnými parametry a cenou není), má slušné zámky nohou a excentrická tyč se hodí. Tady bych toho ani moc dál neřešil, pokud vyhovuje cena, měl bys být spokojený (doporučuji odzkoušet v obchodě). Jen buď připravený na to, že Manfrotta nemají v ceně příslušenství, tzn. pokud budeš chtít brašnu, transportní popruh, hroty, nářadí nebo cokoliv jiného, budeš muset přikoupit (a asi jinde než u Manfrotta, ceny jsou obvykle silně přemrštěné).
Co se týče hlavy, tak tam je nutné rozhodnout se napřed jestli ti vyhovuje spíš 3D hlava, nebo kulová. Pokud tohle nevíš, opravdu vřele doporučuji zjistit to naživo v nějakém krámě (FotoŠkoda asi nejlíp). Osobně doporučuji jako univerzální řešení kulovou hlavu s panorama- a tension-lockem (obojí bych na tvém místě vyžadoval) a samozřejmě s quick-release destičkou (pokud hodláš fotit i makro, může se hodit možnost jejího posuvu). Kulové hlavy jsou také skladnější než 3D. Co se týče parametrů, tak tě bude samozřejmě zajímat mimo funkčnosti váha (ale takové hlavy jsou celkem lehké) a nosnost - samozřejmě čím vyšší, tím lépe, ale zase nepřehánět a zbytečně tak nemít příliš těžkou hlavu. Pro tohle bych doporučoval nosnost podobnou stativu, tzn. kolem těch 7 kg.
V českých luzích a hájích bych ti doporučil tuhle: http://www.fotoskoda.cz/eobchod/p103...-magnesit-25nm , je sice těžší, ale pevná a plně vybavená. Je potřeba k ní dokoupit QR adaptér a destičku jako např.: http://www.fotoskoda.cz/eobchod/p103...naci-adapter-m (existují různé velikosti). Domnívám se, že u Manfrotta nic podobného nenajdeš, ale není to můj kůň, takže neznám celou produktovou řadu.
S kombinací tohohle stativu a hlavy dostaneš slušné combo střední třídy s předpokladem dlouhé životnosti a finančnímu limitu by to mělo taky celkem odpovídat.
(inspiraci při úvahách o vhodné variantě kulové hlavy může poskytnout na jediné stránce srozumitelně třeba tohle: http://www.giottos.com/MH-3.htm )
Pokud se rozhodneš preferovat víc mobilitu na konto pevnosti/výšky (přímo spolu souvisí, tj. čím míň vytažené nohy a hlavně středová tyč, tím větší pevnost), můžeš zvážit menšího brášku 190XPROB a slevit na nosnosti (a tudíž i váze) hlavy, ale bude to vyžadovat jisté ústupky v komfortu. Tak jak tak, doporučuji se nevyhnout osahání a vyzkoušení v kamenném krámě a nespěchat, to je za tisíc analýz.
Jedno obecné doporučení - pokud chceš něco alespoň slušně pevného, doporučuji i u renomovaných výrobců vzít si maximální váhu sestavy (tělo + grip + aku + blesk + nejtěžší objektiv), vynásobit dvěma a výsledné číslo brát plus/mínus jako minimální požadavek na nosnost stativu i hlavy.
-
Osobně jsem si zkoušel starší MA 055Pro celkem důkladně, tak doufám, že základ zůstává stejný. Dneska jsem taky převážil všechno příslušenství a vychází mi maximální konfigurace 20D + grip + baterie + 100-400 na 3kg, které jsou ovšem díky stativové objímce příjemně vyvážené. Většina focení bude probíhat v konfiguraci 20D + grip + blesk + 28-75 = 2,2kg ovšem značně převažující dopředu, takže nutno počítat víc. Celkem myslím že s nosností do 6kg to bude v klidu.
Hlava bude definitivně 3D, kulovou jsem zkoušel několikrát a nesedne mi. Rád na 3D používám způsob "švenkování", kdy uvolním jen 2 osy, navíc jde taky o zvyk.
Konkrétně by se mi dost líbila MA 460MG, ale ta má bohužel nosnost jen 3kg. Takže se rozhoduju mezi levnou MA 804RC2 a IMHO hodně kvalitní MA 808RC4.
Ohledně stativu uvažuju taky o levnější variantě MA 055DB, kdy bych musel oželet polohování středové tyče, ale pořád má dostatečnou výšku, nosnost, příjemnou cenu a je o fous i skladnější a lehčí než 055XPROB... Chtělo by to ale osahat ty matky, pokud se nepletu, tak místo spon má klasické šrouby (což by mi nevadilo, naopak myslím, že toto řešení by mělo mít vyšší životnost).
Z jiných značek mě zaujal zatím celkem VELBON SHERPA PRO CF-630/640, ale tady nedokážu srovnávat z hlediska pevnosti s vybraným Manfrotto ani si ho nemám kde na vlastní oči osahat. Kompromisem by musela být i levnější 3D hlava, protože už je to sestava nad limit. Ovšem musel bych vědět, že se taková investice do karbonu vyplatí.
Na Giottos se právě dívám, ale zatím mám problém se trochu zorientovat a v CZ jsou informace k této značce dost mizivé.
-
Těch 6 kg nosnost u slušného stativu stačí, ale ber to spíš jako minimum.
Citace:
Původně odeslal
Aigor
Hlava bude definitivně 3D, kulovou jsem zkoušel několikrát a nesedne mi. Rád na 3D používám způsob "švenkování", kdy uvolním jen 2 osy, navíc jde taky o zvyk.
Proto jsem doporučoval kulovou hlavu s panorama lockem (což je přesně tohle, uvolněný pouze horizontální pohyb) a tension lockem, díky kterému si můžeš nastavit tuhost podle konkrétní sestavy (a její váhy a vyvážení). Taková hlava je imho nejlepším kompromisem, ale pokud tě rychlost práce nebo nějaké akční focení opravdu nezajímá, tak je 3D hlava v pohodě.
Ad ty hlavy - 4 kg nosnost je na 3 kg sestavu imho málo (to je zjevně případ i 804RC2) a zajímala tě hmotnost, tak se na ní mrkni (kromě toho, že jsou tyhle hlavy fakt velké, tak už 0,8 kg u té levnější je imho dost a 1,4 kg u té dražší je pro tebe overkill, 2,5 kg stativ s 1,4 kg hlavou se bude např. při přenášení chovat trochu jako kladivo ...)
Ad matky na O55DB - je to teoreticky spolehlivější řešení (při správném seřízení by měly vydržet "na věky"), ale je to dost nepraktické. Čistě z praktického hlediska jsou nejlepší páčkové zámky, o něco hůř se manipuluje s quick-lock otočnými zámky a tyhle matkové jsou praktické nejméně.
Ad Giottos - v ČR není prakticky v distribuci (až na pár věcí na oehlingu). Takže zvenku, ale oplatí se, v ceně odpovídajících Manfrotto nabízejí obvykle lepší funkční výbavu, vyšší nosnost a mnohem víc příslušenství. Pokud chceš kupovat v ČR, tak to ani nestuduj, to doporučuji mrknout se třeba na Slik, který dělá velmi dobré stativy a v prodeji tu jsou (např. FotoŠkoda, nebo tuším třeba nakupuj.com).
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
Proto jsem doporučoval kulovou hlavu s panorama lockem (což je přesně tohle, uvolněný pouze horizontální pohyb) a tension lockem...
jj, ale taky jsme cenově úplně jinde. Já jsem rád, že mi vyhovuje 3D a moje peněženka taky ;-)
Citace:
Původně odeslal
jan555
Ad ty hlavy - 4 kg nosnost je na 3 kg sestavu imho málo (to je zjevně případ i 804RC2) a zajímala tě hmotnost, tak se na ní mrkni (kromě toho, že jsou tyhle hlavy fakt velké, tak už 0,8 kg u té levnější je imho dost a 1,4 kg u té dražší je pro tebe overkill, 2,5 kg stativ s 1,4 kg hlavou se bude např. při přenášení chovat trochu jako kladivo ...)
to je mi jasný, ale jak z toho ven :confused: Finance nejsou bezedné a pevný základ potřebuju, takže s tím nejspíš nic nenadělám (což neznamená, že mi to nevadí :( )
Citace:
Původně odeslal
jan555
Ad matky na O55DB - je to teoreticky spolehlivější řešení (při správném seřízení by měly vydržet "na věky"), ale je to dost nepraktické.
neřeším, nejsem akční fotograf. Jako další výhodu vidím tichý chod (může se hodit).
Citace:
Původně odeslal
jan555
Ad Giottos - v ČR není prakticky v distribuci (až na pár věcí na oehlingu). Takže zvenku, ale oplatí se, v ceně odpovídajících Manfrotto nabízejí obvykle lepší funkční výbavu, vyšší nosnost a mnohem víc příslušenství. Pokud chceš kupovat v ČR, tak to ani nestuduj
nebráním se nákupu zvenku, ostatně většina mé výbavy neviděla český obchod, ale marně pátrám po nějakých zkušenostech a referencích. Německy neumím ani pozdravit a v angličtině si přečtu leda zdroják programu. Pokud bych měl jasno CO koupit, tak objednání nebude problém.
..nějak mám pocit, že se motám v kruhu a víc jak 8000 do toho investovat nemůžu..
-
Citace:
Původně odeslal
Aigor
jj, ale taky jsme cenově úplně jinde. Já jsem rád, že mi vyhovuje 3D a moje peněženka taky ;-)
Citace:
Původně odeslal
Aigor
to je mi jasný, ale jak z toho ven :confused: Finance nejsou bezedné a pevný základ potřebuju, takže s tím nejspíš nic nenadělám (což neznamená, že mi to nevadí :( )
Já v tom doteď žádný problém nevidím ...
V případě stativu asi dilema moc nepanuje, koupíš si tady 055XPROB (3.4K), nebo dokonce něco levnějšího. Ta cena je imho odpovídající a zvenku se to obvykle nevyplatí, protože 3 kila se poštou prodraží ...
S hlavou se musíš rozmyslet, ale vzhledem k tvému rozpočtu není ani plně vybavená kulová hlava žádný problém, viz ten odkazovaný Cullmann. Za tu dáš i s QR 2.8K a bude umět všechno, co bys mohl chtít. (zkoušel jsem jí osobně a je velmi dobrá) "Normální" (tzn. nepřevodovaná, atd.) 3D hlava s podobným loadem musí stát z principu míň, jen je třeba se rozhlédnout (od boku já neporadím, protože od té doby, co jsou za rozumné peníze dostupné takovéhle ballheady 3D hlavu nepoužívám).
Tedy v modelovém případě 055XPROB + Cullmann 25Nm jsi na 6.2K, což odpovídá původnímu předpokladu. Bude ti zbývat přikoupit brašnu nebo popruh, kde tě jednoznačně odkážu na ebay, protože značkové brašny (ať v tomhle případě Manfrotto nebo 3rd party, třeba Tamrac) jsou nesmyslně drahé. Dobré transportní popruhy na stativy za slušné peníze dělá třeba Optech USA. No a pokud u stativu nebude nářadí, tak si ty imbusy koupíš za pár korun v Bauhausu :) .
No a určitě tě nepřekvapím, když poradím, ať prolezeš ebay. Omlouvám se, že znovu odkazuji na Giottos, ale to jen proto, že znám modely a co jsou zač ...
Příklady:
- chceš-li základní levnou 3D hlavu (váha 760g, nosnost 6 kg), pak za cca 1.3K vč. shipu máš třeba tohle: http://cgi.ebay.com/Giottos-MH5001-3...QQcmdZViewItem
- příklad už opravdu hodně solidní kulové hlavy (váha 516g, nosnost 9 kg) za cca 2.9K vč. shipu: http://cgi.ebay.com/Giottos-MH1301-6...QQcmdZViewItem
A to jsou samozřejmě jen první, které mi vyskočily v searchi, určitě to půjde levněji a i Manfrotta bys tam měl najít výhodněji než u nás. (a na produktech takových firem by měla být záruka nepodstatná, mimoto se dají dokupovat díly). Pokud by ses chtěl zabavit nějakým pořádným prohrabováním ebaye, tak řekni, napsal bych ti alespoň třeba seznam výrobců hlav, které jsou kvalitní.
Citace:
Původně odeslal
Aigor
neřeším, nejsem akční fotograf. Jako další výhodu vidím tichý chod (může se hodit).
Tiše se dají zavírat i páčkové zámky a quick-lock zámky standardně, o tom to není. To jen abys věděl, že pokud budeš přesouvat stativ a v krátké době ho několikrát skládat a rozkládat, budou tě ty matky dost možná štvát, mě by teda štvaly dost ...
Co je tedy problém? (když pominu to, že sis ty stativy/hlavy ještě nevyzkoušel in-natura)
Zkus se podívat na ty Sliky: http://www.slik.com/ . Dají se tady celkem běžně koupit (třeba Škoda nebo Balcar) a mají i zvýhodněná komba s 3D hlavami za rozumné peníze.
-
Dnes jsem měl v ruce Gitzo 1220 s hlavou Vanguard SBH-220. Bazarová cena 2200Kč(docela náhoda jaxviň:-D ), stativ se už nedělá(nástupci ano), ale hlava ano a (nejen) za tu cenu(nová okolo 1200Kč) je moc šikovná, má 2bubliny na srovnání a hlavně DRŽÍ. Tato sestava v pohodě stačí na středoformátovou Bronicu se 180mm sklem(čili cca. 2kg), takže pokud by někdo hledal->
hlava Vanguard
Gitzo se dá v ceně odpovídající názvu vlákna koupit jedině bazarové, a na ebay snad odkaz dávat nemusím:)
ýbej
-
No aktuálně řeším problémy jiného rázu, takže nákup stativu se bohužel odsunul na později, ale z posledních info mi připadá hodně zajímavá akce na karbon Benro M-258 vč. 3D hlavy za 5.000,-, podle specifikací vypadá víc než dobře a mít na něj peníze, asi je to aktuální favorit.
-
Před Benro varuji, je to nedůvěryhodná značka s permanentními problémy s kvalitou - obecně je braná za klasického představitele čínské produkce, navrch huj, vespod fuj ... Benro "proslulo" tím, že když před pár lety začali s produkcí stativů a hlav, představovaly jejich produkty velmi přesné napodobeniny Gitzo (design, povrchová úprava, atd.), které byly z levných materiálů a s mizerným zpracováním, takže všechno dřelo a praskalo. Před nějakými dvěma lety přetransformovali firmu (ze jména zůstalo jen Benro, asi taky aby se zbavili předchozích průšvihů) a začali standardně distribuovat - a problémy s kvalitou mají dál, reportuje je dost uživatelů, pro zajímavost celkem zajímavá recenze jejich hlavy s fotkami: http://www.tomwebsterphoto.com/Essay...o/benroks2.htm .
Vlastní zkušenost nemám, nic bych si od nich nekoupil (a v karbonu tuplem ne).
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
Před Benro varuji, je to nedůvěryhodná značka s permanentními problémy s kvalitou...
No já to nemůžu vyvrátit, ani potvrdit, ale na grafice se tahle značka stativů občas probírá a zatím jsem četl samou chválu.. Několik lidí se už i nechalo ukecat a s vědomím že kupují "čínskou napodobeninu" pak byli příjemně překvapení..
Faktem je, že karbon i s hlavou za tyhle peníze je neskutečná cena :o
-
Není všechno zlato, co se třpytí;)
U stativů víc jak u jiného fotozboží platí, že papírové parametry jsou pouze orientační. Nosnost ti třeba nic neřekne o tom, zda stativ bez chvění udrží pořádný foťák, nebo foťák se zrcadlem a závěrkou, které hodně kopou. Nepředpokládám, že když na stativ o nosnosti 6kg dám 7kg sestavu, tak se rozpadne, ale fotka může být neostrá.
Z hlediska tlumení vibrací je asi takovýto žebříček:
1. dřevo
2. čedič
3. uhlíkové kompozity
4. ocel/hliník
Samozřejmě dřevo má určité nevýhody v odolnosti povětrnostním podmínkám. Čedič a uhlík jsou lehoučké, ale drahé-do tohoto limitu se nevlezeš(myslím solidní značky ne-čínské provenience).
-
Aigor: nechci to zlehčovat, ale zrovna na grafice jsem četl už leccos, navíc typicky kvalita se ukáže až používáním, časem. V Americe mělo Benro průšvih jako mraky (jednu dobu to vypadalo na vysoké prodeje, i Amíci chtějí ušetřit a koupit "Gitzo" za zlomek ceny) a na tamních fórech toho určitě ještě zbylo dost.
berraneck: takový žebříček je ale bohužel univerzálně neaplikovatelný - typicky lehké kompozitní stativy jsou hodně pružné a s těžšími sestavami a/nebo větším mirror-slapem jsou často těžko použitelné (a v protikladu k tomu fungují některé nejlíp, když se naopak zatíží hodně). Naopak festovní hliníkový stativ jen tak něco nerozhýbe (ale pronese se). Jinak osobně taky považuji přeze všechno za vlastnostmi nejlepší materiál dřevo, jen ta údržba :( .
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
Aigor: nechci to zlehčovat, ale zrovna na grafice jsem četl už leccos, navíc typicky kvalita se ukáže až používáním, časem. V Americe mělo Benro průšvih jako mraky (jednu dobu to vypadalo na vysoké prodeje, i Amíci chtějí ušetřit a koupit "Gitzo" za zlomek ceny) a na tamních fórech toho určitě ještě zbylo dost.
berraneck: takový žebříček je ale bohužel univerzálně neaplikovatelný - typicky lehké kompozitní stativy jsou hodně pružné a s těžšími sestavami a/nebo větším mirror-slapem jsou často těžko použitelné (a v protikladu k tomu fungují některé nejlíp, když se naopak zatíží hodně). Naopak festovní hliníkový stativ jen tak něco nerozhýbe (ale pronese se). Jinak osobně taky považuji přeze všechno za vlastnostmi nejlepší materiál dřevo, jen ta údržba :( .
mam od nich nejakou kulovou hlavu... za ty penize dobre, ale posadit na to cokoli tezsiho nez 30D se 17-40 bych se prave kvuli pouzitym materialum opravdu bal.¨
je to proste blato.
-
jan: samozřejmě je ten žebříček pouze jedna část výběru, každý z těch materiálů má své klady a zápory. třeba dřevo je nejlepší, ale údržbu si nedokážu představit a tahat solidní dřevěný stativ na hory nejde, navíc dřeváky většinou bývají už i pěkně drahé. naopak kompozity jsou lehoučké, ale šíleně drahé. cokoliv jiného je pak levné, ale ne tolik dobré, tím samozřejmě nechci říct, že to nemusí stačit. ta tabulka přibližně platí při srovnání stejně těžkých stativů.
to co uvádíš mi nepřijde běžné-lehoučký stativ, ať je z jakkoliv dobrého materiálu, neudrží těžkou sestavu, a navíc se to u něj ani nepředpokládá; naopak festovní hliníkový stativ bude držet dobře, ale srovnatelný kompozitní bude lehčí(a dražší).
rozhodně se vyplatí hák na zavěšení zátěže, třeba tebou zmiňované "měkké" kompozitní stativy si hezky sednou a výborně pak tlumí.
myslím, že u současných zrcadlovek není kopání zrcadla až takový problém, navíc všechny mají předsklopení. u středního formátu jsou ty rány daleko větší, a i tak většinou stačí něco na úrovni ManfrottaO55.
-
To už jen pro zajímavost ...
Citace:
Původně odeslal
berraneck
to co uvádíš mi nepřijde běžné-lehoučký stativ, ať je z jakkoliv dobrého materiálu
Podle toho, co jsem zkoušel, např. takové Gitzo Mountaineer 6X s malou zátěží prostě nefungují, jsou příliš lehké. Ale mají vysokou nosnost a se "slušnou" sestavou si sednou a fungují na svou váhu až překvapivě dobře.
Osobně se domnívám, že místo kompozitních materiálů u stativů je hlavně ve dvou třídách - v ultralehkých mobilních stativech, kde je váha to nejdůležitější a naopak ve velkých stativech s extrémní nosností, kde se citelně projeví úspora v hmotnosti. V klasické střední třídě z mého pohledu místo moc není, resp. pro mě je nepodstatné, jestli váží stativ o stejné (udávané) nosnosti 2.8 kg nebo 2.4 kg, zvlášť když těžší (kovový, případně dřevěný) stativ bývá pevnější.
-
doufam, ze nikomu nebude vadit, ze zneuziju thread:)
resim podobny problem - rad bych stativ do cca 6k (+/-). pozadavky jsou:
1, ve slozenem stavu do cca 60cm max (priblizne rozumna delka v lowepro fotobatohu, tak aby to netlouklo do hlavy)
2, vaha co nejmene, ale pri kolem 2.5-3kg nevidim problem
3, musi to zvladnout canon + teleobjektiv, tzn nosnost aspon 5kg (?)
na zaklade googleni a hledani na fore si myslim, ze neudelam chybu s:
1, PRO Giottos MH7001-621 Ball Head (http://www.giottos.com/MH-1.htm)
2, Giottos MT 9360 nebo MT 8360, MT 8370 (http://www.giottos.com/MT-3.htm)
otazka je jestli jsem vybral spravne a taky kde to koupit. hlavu zobrat z ebaye neni problem, kde vsak stativ? :( jan555, kdes to kupoval?
-
I když píšeš, že maximum je 60cm, osobně bych spíše koupil stativ s 3dílnými nohami než se 4dílnými. Nosnost není jediné měřítko, neméně důležitá je i tuhost, tu však bohužel po netu nevyzkoušíš. Rozhodně bych chtěl něco s hákem na zavěšení zátěže, to je mimořádně praktická věc.
Kde koupit? stativ :)
Zkoušel jsem psát do OlympusuCZ, což by dle jejich stránek měl být distributor pro ČR, avšak ti s nimi prý pouze jednali o spolupráci a nic z toho nevzešlo(cituji). Možná bude schůdnější zkusit západoevropské unijní bratry či přímo výrobce, třeba ti udělá cenu:)
-
MH7001 jsem měl, je to za svou cenu velmi dobrá hlava, má hladkou kouli a je velmi pevná. Ale je to low-end, extrémně levná a přitom kvalitní, ale bez jakékoliv výbavy. Co se týče QR komponenty a destičky, MH621 je vynikající na makro (je dost veliká a má solidní rozsah posuvu), ale pokud nefotíš primárně makro, je zbytečně veliká.
Sám mám už nějakou dobu kombinaci hlavy MH1301 (váha 500g, nosnost 9 kg, tension- i panorama-lock) s QR MH656 (menší korková destička s makroposuvem) a tuhle (nebo obdobnou) kombinaci můžu jen vřele doporučit, kulová hlava bez panorama a tension locku je sice levnější, ale stejně jí asi dřív nebo později vyměníš za vybavenější, protože tě to bude štvát. Ta hlava vypadá takhle:
http://images.aandhmarketing.com/big...mh1301-656.jpg
U stativu samozřejmě zcela souhlasím s berraneckem - 3-section je schopné maximum (v reálu optimální, 2-section jsou příliš veliké), 4-section bych nekupoval, každý díl navíc omezuje pevnost a prodlužuje skládání/rozkládání.
Co se týče Giottosu, tak hlavy z USA (webshop, nebo ebay), stativy asi nejlíp z EU ebay (hlavně DE), jinak se prodraží ship, případně si pro něj dojet. Zkus poptat např. megafoto.cz nebo oehling.cz, možná na objednávku dodají. Je dost smutné, že v ČR Giottosy ve standardní distribuci nejsou, jsou kvalitní a velmi výhodné (hlavně totální výbava a kompletní příslušenství v ceně), pokud bys někde narazil náhodou na doprodej starší generace (Innovator Pro - MT81XX/91XX) za lepší cenu, můžeš je zvážit - liší se od nových málo, mají o něco méně praktické zámky úhlu rozevření nohou, ale naopak mají quick-lock přepínač, kterým se dá nastavit úhel rozevření všech nohou najednou (skvělá věc, nové modely jí už bohužel nemají).
-
na MH-1301 s 656 jsem taky koukal, libilo se, ale netusil jsem jestli 2x vetsi cena za to stoji... kdyz rikate, ze jo necham si poradit:) takze hlava je jasna
ted otazka ke stativu - jaky je rozdil mezi radou 92/82xx a 93/83xx? asi jsem slepy, ale nikde jsem si to nevsim:( soucasne premyslim nad 9361/8361, pripadne 9261, resp myslim, ze bude stacit i o radu mene, tzn XX51 (mam necelych 180cm, kdyz chci mit dslr pred sebou pohodlne tak cca 10cm hlava+cca 10 fotak, tzn staci stativ do 160cm jestli spravne pocitam?)
-
macher: 93/83 ma lubovolne natacatelnu stredovu tyc MT-3 vs. MT-2