AMD 64bit 3200+ -> problem pri OC
Mam tento CPU (viz. obrazek)
MB - DFI infinity NF4, sck.754
Pameti - A-data 2*512MB 400MHZ 2,5CL
http://img187.imageshack.us/img187/2016/cpubo0.jpg
Defaultni frekvence procesoru je 2.0Ghz pri nastaveni HT 4x, FSB 200 tudiz nasobic 10x. Pri tomto nastaveni se mi podari dat FSB az na 227Mhz stabilne. Vic ani tuk. HT nema vice jak 1000Mhz, pameti maji take velkou rezervu (bezi na 333Mhz) a PCIE je nastavena na 100Mhz.
Je tato hodnota (2270Mhz) maximum procesoru nebo delam nekde chybu ?
Predem diky
Re: AMD 64bit 3200+ -> problem pri OC
zkus dat HT na 3x. Vykonu to nijak neubere.
Nepomaha... zkousel sem i 2x.
A co zkusit snížit násobič na 9 jestli se nedostaneš na víc... pokud né tak asi špatný kus procaku.... :(
Citace:
Původně odeslal
JohnXXL
A co zkusit snížit násobič na 9 jestli se nedostaneš na víc... pokud né tak asi špatný kus procaku.... :(
To moje deska bohuzel neumoznuje ... nebo sem to v BIOSU aspon nikde nenasel. No nejspis to ale bude tak .. je to jeden z uplne prvnich 64bit procesoru od AMD jeste s jadrem claw hammer.
No nic, muzete tohle téma smazat.
Zkus ten násobič, tim by se fakt ukázalo, jestli za to může bios nebo ne. Kdybys ho nenašel v biosu, zkus clockgen, ten umí měnit násobič a frekvence na K8 za chodu z windows.
Taky nesmíš zapomínat na to, že je to Clawhammer a teď se podívej, jaká voltáž mu jde. Při tý výrobní technologii jistě uznáš, že je to vcelku málo. Clawhammer dosahuje stropů přetaktování za běžných podmínek až kolem 1.8v. chce to taky pořádně chladit, protože Clawhammer je z K8 asi nejteplejší. Rozuměj - s box chladičem si moc nezataktíš. Pokud budeš mít kvalitní chladič můžeš se dostat vysko. Znám lidi co dávaj na Clawhammeru 2.6ghz s lepšim vzduchem, nebo 2.8ghz s vodou. Přeci jen FX55 běží na 2.6ghz a byl to Clawhammer. takže to ty jádra dávat vesměs budou. Ale vzhledem k tomu, že tvoje deska neumí měnit ani násobič, obávám se, že nebude umět ani voltáž, potřebuješ ihmo jinej MB.
Edit: To je ta DFI co máš v podpisu? Podívej se líp, ta tohle všechno musí umět.
Pokud vím tak tahle deska to umožnuje všechno přece jen je to DFI :)
jinak souhlasim s DOC_ZENITH základ je dobře to chladit,topí to víc...
Mno je to DFI :) zkusim se tam jeste poradne podivat.
Voltaz jde menit, zakladni je 1,52V. Zkusim ho lehce prikrmit.
Chladic mam boxovanej no ... nejdriv ale zjistim jestli de vic pretaktovat, nez budu kupovat lepsi chlazeni, zatim ma teplotu okolo 40C.
-Delicku uz sem nasel skryvala se pod "Hammer Fid Control" mrska. Du na to ..
DFI (alespoň ta moje) maj celkem tendence pouštět meší voltáže než jsou nastavený, takže nastavíš 1.5, půjde tam 1.45, nastavíš 1.8, půjde tam 1.75 atd. Tak na to ber ohled.
Ale těch 40C to si snad ani ty nemyslíš že je pravda že jo. Tak málo nemá ve full load s boxem ani nejpomalejší z modelů Venice. Ten Clawhammer bude mít mnohem víc. To teplotní čidlo je celkem nicneříkající, zkus to změřit přes DTS, kolik hlásí digitální čidlo v CPU, to bejvá mnohem přesnější. Vem hodnotu třeba po 15 minutách full load v prime 95, přičemž ať ti to prime na pozádí furt běží když to měříš.
Takze ...
Snizeni nasobicky se mi nijak neosvedcilo.
Teplota v zatezi je max 55C
Flashnul jsem nejnovejsi BIOS. A... nejvetsi zadrhel byl nejspis v nastaveni voltaze, zvysil jsem ji z 1,52V na 1,575V a nyni vse pri defaultnich hodnotach, pouze FSB z 200mhz na 230mhz a zda se to byt stabilni. Jel jsem tedy na 235mhz a pc zamrzlo ve windows, snizil jsem tedy HT na 3x a pc se nezaplo uz vubec. Opet clear CMOS ram ...
Ted to bezi na 2300Mhz a jdu zkouset stabilitu. Na vic uz dnes nemam silu. Kdyby nekoho neco dapadlo tak budu rad.
UPDATE: Tak mi to nedalo :D
Po zvyseni napeti sem se dostal na 2350MHz, ovsem vice jak 2350MHz ma za nasledek zamrznuti sys. pri nacitani Windows. Zkousel jsem snizit nasobic (9*266=2400Mhz) a zvysit napeti -> stejny vysledek.
Todle bude asi nejspis opravdu strop tohodle procesoru. (Kdyz byly tyhle procesory high-end tak se bratr o nem zajimal, a pry tydle nejdou vice jak 2350Mhz. A to nevedel nakolik sem to dal. Takze se celkem trefil...)
Pochybuju, že je to jeho strop.
Takhle to nikam nevede.
1. Jako že se ti nepodařilo snížit HTT na 3x. Pokud máš furt 4x, tak ihmo 4x 266 je 1064 a vzhledem k tomu, že tahle deska má NF4-4X kterej má oficiálně mít 800, na těch 1000 téměř vždy běžej, ale tohle už by nemusel dávat ten chipset, ne ten CPU.
2. Než začneš hledat strop CPU, nastav si ram na 100 mhz (DDR 200) dělička 1/2 oproti FSB. Ať můžeš vyloučit vliv paměti. (K8, obvzláště ty starší maj třeba takovej fenomén, že s určitejma děličkama jdou mnohem hůř taktovat a to i co se týče pamětí, dej tam tu stovku to je nejjistější).
3. Napřed si najdi co jsou limity tvýho MB. Sniž násobič třeba na 5x a hledej maximální FSB ať víš, na čem můžeš stavět.
4. Zvýšením voltáže z 1.52 na 1.57 jsi tomu moc nepřidal. Doporučim ti začít rovnou na 1.7v. V tuhle chvíli ale teplota s timhle chlazenim bude ve full load asi kolem 70. Vzhledem k tomu, že už 60 je ro K8 limitující v OC tak pokud to chceš někam vytaktovat, tak prostě budeš muset sehnat lepší chlazení.
Myslim, že z tohodle CPU bych něco mezi 2.5 - 2.6 ghz vymáčknul určitě.
Věřil bych tomu že je to strom, já když začínal s OC, tak jsem měl jedno z prvních cpu winchester 3200+ a z něj sem vymáčkl max 2300mhz, nepomáhalo ani napětí 1,6V, prostě nic.
-> DOC_ZENITH
Mas pravdu. Jsem na 2410MHz s napetim 1,625V podle BIOSU a 1,648V podle CPU-Z. Jak si rikal ze ti ukazuje BIOS vice tak me zase mene :).¨
1, Jak jsem psal ze jsem ZKUSIL nastavit 9*266 abych vyloucil problem v nasobici. Jinak mam nasobic porad na 10x. A HT- 4*240=960Mhz... v tom problem nevidim. Projistotu ji dam ale tedy na 3x.
2, OK
3, Deska nema problemy jit s FSB az na 395Mhz, ale pak to vypadalo na problemy s radicem Serial ATA...
4,Ale ted zacina byt problem s tou teplotou. Pri 3DMarku se dostala max na 60C a pekne de nahoru. Takze lepsi chladic bude brzy nutnost.
Dik za rady
No vida... Tak přeju mnoho zdaru při OC.. a jinak chladič bych pořešil určitě... :)
1,73V - 2460Mhz, Teplota v zatezi az 65C, vykon v 3DMarku spadl o tisicovku. De se kupovat novej chladic :)
Citace:
Původně odeslal
tnema
Věřil bych tomu že je to strom, já když začínal s OC, tak jsem měl jedno z prvních cpu winchester 3200+ a z něj sem vymáčkl max 2300mhz, nepomáhalo ani napětí 1,6V, prostě nic.
Měl jsem podobnej "krám" Winschestera 3000+ a s boxem měl strop 2350mhz když se zvedla voltáž topil tak, že mu frekvence spíš klesala, hroznej krám a to byl z dob, kdy tu byli už lidi co s winschesterama dávali 2.8-3ghz a mě se dostalo do ruky tohle (přes 5 litrů jsem za něj tehdy dal, tfuj).
Pak jsem koupil tohle: " http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=28293 "
a 2x 90 milimetrovej kvalitní fan k tomu. A je to fakt super chalzení, ve svý době podle testů nejlepší vzduchovej chadič. Větráky mám na 2000rpm jsou neslyšitelný a toho Winschestera jsem pak s tim vytaktoval na 2.55 ghz při 1.7, ale furt to byl hroznej krám, šel z toho normálně vařicí vzduch, topil jak Clawhammery(a šel hůř taktovat).
Teď mám Venice @ 2.8ghz (taky nic moc kousek, takovej normál, 2.85ghz bohužel 1.8v, při 1.85 už klesá stabylita). A při týhle vfekvenci a voltáži to uchladí na 48C full load. I přes stejnou výrobní technologii, vyžší frekvenci i voltáž to topí mnohem míň jak ten Winschester. Vzduch z toho jde jen vlažnej. Předtim šel horkej a teplota byla 55C full load.
Řěkl bych, že Omarům Clawhammer by takhle chazenej a s 1.8v dal 2.6ghz. Ale Omare pozor, K8 se prakticky nedá odpálit vysoklym Vcore, má proti tomu slušnou ochranu. Ale starý K8 občas odešly, když byl přiliš velkej rozdíl mezi voltáží do RAM a jádra. Když se prostě hodně zvedalo jen CPU a ne ram a nebo opačně. Takže nezapomeň zvýšit voltáž i do RAM, ať se tomu vyvaruješ.
Ono skorej ked si dal RAM cez 2,8-3v to CPU odchadzalo bo pametovy radic v CPU to dlohodobo nerozdychal. Vlastne preto vznikali tie OC pamete so samostatnym pridavnim napajanim, alebo tccd.
Inac suhlas, ovela lepsie sa taktuje ked aj pametiam aspon 2,8v >:} .. Pricom zdvyhnutie napetia pre Nord-South Bridge na "max" je uplna samozrejmost pre dosiahnutie max FSB!
btw..dokonca aj 2 pamete to mozu brzdit. S jednym modulom v spravnom slote moze ist OC dost nahor.
Citace:
Původně odeslal
Semik
Ono skorej ked si dal RAM cez 2,8-3v to CPU odchadzalo bo pametovy radic v CPU to dlohodobo nerozdychal. Vlastne preto vznikali tie OC pamete so samostatnym pridavnim napajanim, alebo tccd.
Inac suhlas, ovela lepsie sa taktuje ked aj pametiam aspon 2,8v >:} .. Pricom zdvyhnutie napetia pre Nord-South Bridge na "max" je uplna samozrejmost pre dosiahnutie max FSB!
btw..dokonca aj 2 pamete to mozu brzdit. S jednym modulom v spravnom slote moze ist OC dost nahor.
1. Ono ne tak docela, tomu CPU fakt škodí , když se moc změní ten poměr voltáží jádra a paměťového řadiče, ne samotná vysoká voltáž. S 1.8v core se nebojim dát 3.2v na pamětech a jede do doteď v klidu, ale mam přeci jen Venice, ty už na to byly odolnější. Ty paměti s přídavnym napájenim, to vidim spíš jako takovej bonus pro desky co ho neuměly zvedat, nebo jen omezeně. To samý ten OCZ booster, ten se i všeobecně v kombinaci s K8 moc nedoporučuje používat. Ono samo AMD tvrdí, že tohle napájení toho řadiče je velkou brzdou K8, že jim to znemožňuje dosahovat vyskejch frekvencí, a v budoucnu budou mít K8 paměťovej řadič napájenej separátně, což jim umožní vyžší takty, no uvidíme, co z toho vyleze.
2. S tim napětin na Northbridge bych to nepřeháněl, já mám DFI Infinity NF4 ultru a ta dá max zhruba fsb 360, a když jí zvednu napětí tak dá míň, kolem 335 zhruba, čim větší napětí, tim hůř. Je to víceméně tim, že se přehřejvá, je tam takovej malej aktiv, kterej to prostě nedává, takovej má ihmo Omar na svym mb taky.... takže buďto dál lepčí chlazení nebo ani nezvedat, fsb už je tak dost velký. (osobně nechápu, jak to někdo může chladit pasivně.) Jinak pro nejlepší výkon u K8 nedoporučuju si ňák hrát s těma děličkama a hledat optimální poměr FSB/RAM a frekvenci ram / latence ram. K8 potřebuje nutně ty nejagresivnější latence a to u všeho, frekvence je až na druhym místě. Takže nejlepší je nastavit ty nejagresivnější, děličku na 1/2 a zvedat FSB tak vysoko, dokud to jde, přitom pozvolna snižovat násobič na CPU. Já takhle jedu na 8x352 (čili ram jedou taky jako DDR 352) a nejagresivnější latence a naměřil jsem s tim nejlepší výsledky.
3. To se mi nepotvrdilo ani u Venice ani u Winschestera. S jednim modulem to šlo líp tak o 50mhz a to ti absenci dual chanellu nevynahradí. Jedinej problém snad byl, že Clawhammery, Newcastly a Winschestery při použití 4 modulů nedovedou fungovat na poměru 1/1 s ram, ale oficiálně podporujou jen na frekvenci DDR 333. Což nás overclockery ale vůbec netrápí že. U Venice a San diego je to o něco horší, tam totiž nastává problém, že při použití hodně modulů musíte přepnout na 2T timing což snižuje výkon. Viz můj venice, když tam Vrazim 2x512mb tak v pohodě 1T timing pořád. Když tam vrazim 4x512mb, tak bez 2T timingu nepřelezu 2.3ghz. :(
Citace:
Původně odeslal
DOC_ZENITH
1. Ono ne tak docela, tomu CPU fakt škodí , když se moc změní ten poměr voltáží jádra a paměťového řadiče, ne samotná vysoká voltáž. .......
2. S tim napětin na Northbridge bych to nepřeháněl, já mám DFI Infinity NF4 ultru a ta dá max zhruba fsb 360, a když jí zvednu napětí tak dá míň, kolem 335 zhruba, čim větší napětí, tim hůř. Je to víceméně tim, že se přehřejvá, je tam takovej malej aktiv, kterej to prostě nedává, takovej má ihmo Omar na svym mb taky....
3. To se mi nepotvrdilo ani u Venice ani u Winschestera. S jednim modulem to šlo líp tak o 50mhz a to ti absenci dual chanellu nevynahradí. Jedinej problém snad byl, že Clawhammery, Newcastly a Winschestery ....
1. Mno u dalsich revizii K8čky tento problem neni, ale jemu to moze uskodit, tak nech to neprejana. Unho to osobne vidim na 2,9v max, viac uz len keby sa to fakt oplatilo.
2.Toto je dost specificka zalezitost. Moja skusenost npr. na NF2utlra nf4x4 ted UliM1698 mi vsak priniesla ze pri vysokych FSB prinesie zvysena voltaz na cipoch stabilitu aj tam kde to predtym na defaulte mrzlo. Chapem vsak, ze si skorej myslel nedavat "max" voltaz, jj to vzdy fakt netreba, ale prikurit sa rozhodne oplati!
3. Mno on Dual na s754 mat nebude, takze pohoda ;)
Inac vseobecne som videl uz mnoho pripadov, ci na s754 ci s939 kde viac roznych pametovych stickov rusilo vysoky OC. hyde21 tu s fora napriklad mal na tejto doske Sempron ktory pri 1 sticku siel na 2,7ghz ale pri 2ch ci viacerich len 2,4ghz. Ja mam 2x256MB ram preto, ze pri 3x256MB to nechcelo preliezt 2.4ghz :rolleyes:
Pokial ide o dual-kit tieto problemi vedsinou niesu, ale v inych pripadoch to moze byt ohubu. Pre zistenie MAX MHZ CPU vsak skusam eliminovat vsetky moznosti rusenia a potom sa rozhodnem ci to zato stoji..
btw..u mna 1T ziaden problem, mozno v Dualy problemi budu. 2btw... rozbehat dual zo 4mi roznymi stickami sa mi este nepodarilo :) (asi maly vyber..)
3btw.. precu tu vlastne chalan tlaci to Htt na 1000mhz nema s754 len 800mhz?
Citace:
Původně odeslal
Semik
3btw.. precu tu vlastne chalan tlaci to Htt na 1000mhz nema s754 len 800mhz?
Nuo tak HTT u toho je to vlastně úplně jedno, CPU je to jedno a ačkoliv s 754 má oficiálně jen 800, tak je to stejně jen otázka chipsetu, pokud ta jeho NF4 dá hodně přes 1ghz tak ať to tam klidně má, vždyť frekvence HTT, pokud nejde pod 500mhz výkon vůbec neovlivňuje.
A k tomu 3. Ten dual to jsem mluvil u mý sestavě ;)
Citace:
Původně odeslal
Semik
.... Pricom zdvyhnutie napetia pre Nord-South Bridge na "max" je uplna samozrejmost pre dosiahnutie max FSB!
Tak toto som nevedel. Ja lama. A to len pre A64,alebo aj K7? mne totiz neslo viac FSB ako 200 a to som mal EPoX 8RDA3I Pro, 2600+Bartona a HyperX 400 ramky. ja som sa vzdy tych bridgovych voltazi bal
Mno, zas to neber, ze to musi byt fakt "max". Napetie doske zdvihas len pokial je PC pri danom OC nestabilne a pomaha to. Nie vzdy je limitujucim faktorom doska, preto to nie vzdy pomoze.
U K7cky to fungovalo tiez, som mal NF7S 2.0 a bez zvysenia to slo okolo 200fsb, pri maxe cez 220fsb co si myslim bolo v synchro mode slusne. U mojej sucasnej dosky som tiez potreboval vysoke FSB ..takze zvysenie napetia pomohlo :)
Citace:
Původně odeslal
Semik
Mno, zas to neber, ze to musi byt fakt "max". Napetie doske zdvihas len pokial je PC pri danom OC nestabilne a pomaha to. Nie vzdy je limitujucim faktorom doska, preto to nie vzdy pomoze.
U K7cky to fungovalo tiez, som mal NF7S 2.0 a bez zvysenia to slo okolo 200fsb, pri maxe cez 220fsb co si myslim bolo v synchro mode slusne. U mojej sucasnej dosky som tiez potreboval vysoke FSB ..takze zvysenie napetia pomohlo :)
no presne 200fsb a viac ani za slak. dal som 205 a tma. aleboloto v pohode.
no uz len nech mi dojde CPU. Mu hned zakurim. he he he heeeeeee