-
homemade fanless case, pasivní chlazení by VlasTik
Nadešel čas, abych vás seznámil s vlastním kompletním systémem zcela pasivního chlazení domácí výroby a odhlučněním HDD a mechanik. Jelikož je toho hodně, tak jsem to všechno sepsal do jednoho článku, který si můžete přečíst zde : http://www.zive.cz/h/Uzivatel/Ar.asp...=1&EXPS=&EXPA=
Tady na fóru bude diskuze přehlednější, takže pokud má někdo dotaz či potřebu něco k věci sdělit, tak můžete tady.
Všechno, co tam je napsáno je pravda či můj pohled na věc. Pokud by se snad někomu něco nezdálo, tak chci slyšet konstruktivní kritiku. Jistě to není 100% dokonalý, ale podle mých možností a schopností, jsem udělal maximum, osobně jsem s tím tak spokojený. Snad vám to alespoň trochu pomůže v utišení vašeho počítače, sice je to pracnější, než kliknout na něco v e-shopu, ale člověka vždy potěší, když si to vyrobil sám.
----------------------------------
pasivní chlazení procesoru a základní desky, pasivní chlazení zdroje
http://img177.imageshack.us/img177/534/22af5.jpg
pasivní chlazení grafické karty
http://img214.imageshack.us/img214/6...0cool13zz3.jpg
pasivní chlazení a odhlučnění pevného disku
http://img211.imageshack.us/img211/6732/11xe9.jpg
fanless case
http://img230.imageshack.us/img230/820/93sd.jpg
by Vlastimil Jireček
-
Re: homemade fanless case, pasivní chlazení by VlasTik
jojo, představoval sem si to chlazení trochu jinak, ale co opravdu nechápu, je to že v tom zdroji je tak nízá teplota vzduchu, kde si to měřil, to uprostřed zroje je teplota vzduchu opravdu 40 stupňů ?
a další vec je chlazení desky. chladit vykonový prvky z druhý strany desky už taky někoho napadlo, ovšem ty si to zrealizoval a hlavně to chaldíš pouze z té druhé strany čož mě opradu překvapilo. chápu to dobře? na základní desku si dal tu teplovodivou pryž, na které je položený ten hliníkový blok, který přenáší teplo na ten velký chladič ? to je vše ? ono je to logické protože mosfety vyzarují telo spíše do spodu desky než napovrch, ale i tak se divím že to uchladí...
a ještě jedna otázečka čím si řezal ty měděný a hliníkový bloky, když to musí bejt tak přesný ?
jinak co dodat, good work !
edit: a ještě jedna otázečka, toroidy ve zdroji si prostě obalil tou pryží, a ta se dotýká toho bloku ?
a jak si to udělal na desce ? ty toroidy na ní nehřejou a co pamětové mosfety ty taky nehřejou ?
-
lidi fakt moc díky :)
to -martin-: Teplota vzduchu ve zdroji je nízká, protože se přes zdroj dostává do case studený vzduch, jak jsem psal už v článku...
chlazení desky z druhý strany odvodem tepla na chladič použil i Zalman, měl tam ale jen několi válečků, které to všechno nezvládnot tak jako tohle v celé ploše, jinak cívky na desce opravdu hodně nehřejou, to jen ve zdroji tam hřály kolem 80°C a stačilo jen na pár místech to propojit s chladičem a teplota šla hodně dolů.
Bloky jsem řezal pilovým kotoučem na barevný kovy normálně na formátovce, ale není problém si to nechat nařezat vodou nebo laserem.
-
Zajimalo by me, jak jsou teple ty dve hlinikove steny na omak, obzvlaste pri hrani her. Napriklad jestli by se o to dalo zahrat ruce po dlouhe zimni prochazce parkem? ;D
Mam na mysli spis subjektivni pocit nez konkretni teploty :)
-
Citace:
Původně odeslal
NightKing
Zajimalo by me, jak jsou teple ty dve hlinikove steny na omak, obzvlaste pri hrani her. Napriklad jestli by se o to dalo zahrat ruce po dlouhe zimni prochazce parkem? ;D
Mam na mysli spis subjektivni pocit nez konkretni teploty :)
opravdu to příjemně zahřeje ... až u srdce :), jinak teploty jsou uvedeny v grafech
-
taaakze som to premazal, odteraz sa budeme bavit o CHLADENI wov si nechajte na diskusiu pod clanok na zive ;)
-
nějak sem si v článku nevšim kolik ta samotná case váží :)
taky by mě zajímalo, jak máš řešenou pojistku u pci-expres slotu
chybí ti tam teplota burn hdd
-
je škoda že ty profily máš z obou stran uzavřený, tím jsi docela zbytečně ubral na výkonu tomuhle řešení
-
toto sa uz riesilo v threade v casemoddingu a ja si myslim ze to nie je nijak vyrazne ...
-
to check: jsem to ještě nevážil, ale unesu to ;), pojistka zrovna u mojí desky žádná není, jen takový lehký sevření na konci, ale bez západky, pokud by na desce byl slot s pojistkou včetně západky, tak se to musí vyřešit tak, aby ta západka nezapadla, nebo to ulomit :)
teplota HDD při jeho zátěži stoupne jen o 1-3°C, podle délky zátěže
to "věčný kritik;)": kdysi jsem to zkoušel a nezaznamenal jsem žádný pokles výkonu, ale pokud tě to děsí, tak už se na to radči ani nedívej :), ale máš teoreticky pravdu, ale v tomto případě je to opravdu bez naměřitelné ztráty...
-
věčný kritik to už taky zkoušel a kdyby rozdíl byl oničem, tak by sem nepsal :))až se budu někdy nudit tak to můžu přesně odměřit na zesilovači
-
Čau Vlastiku, koukni na toto:
http://www.svethardware.cz/akt.jsp?a...2571F600481058
Jakožto zájemce o malosériovou výrobu, říkám: jdi do toho a utrháme Ti ruce (radostí a vděkem, samozřejmě...)
Honza
-
-
Citace:
Původně odeslal
Tinky linky
věčný kritik to už taky zkoušel...
dobře, beru, že by tam nějaký malinký rozdíl být mohl, já to nezkoušel v laboratorních podmínkách a jestli tam bude rozdíl 0,5°C tak bych to opravdu neřešil, ty žebra jsou hluboký 3cm, ten vzduch to tam nijak výrazně nezazdí.
Citace:
Původně odeslal
HonzaRez
Čau Vlastiku, koukni na toto:...
já o tom vím, ale s tímhle není žádná šance, intel chce něco pro masy lidí, co se dá zřejmě levně vyrobit a má to být malý a taky asi lehký :), tohle je možná pěkný a určitě tichý, ale náklady na výrobu jsou obrovský.
to wlcheck: o tom taky vím, ale já s tím nebudu takhle soutěžit...o to mě vůbec nešlo.
-
vlastik: ale kdyz uz jsi to utvoril, tak pro ne ? ... za pokus to stoji...
-
Citace:
Původně odeslal
HonzaRez
Uz jsem to psal do threadu v casemoddingu, bylo to i tady, ale bohuzel to MadCap smazal i s tim OT. Zrejme doufal, ze uz se tu nic podobneho neobjevi.
Citace:
Companies may submit up to five different and original designs featuring an Intel® Core™2 Duo desktop...
Systems must comply with all Challenge requirements, be fully functional and cannot be released in the market prior to March 1, 2007
The Challenge is not open to members of the general public or to individuals.
-
2ajsti: no tak treba prvni vec co bych na tom po strance chlazeni zmenil by bylo dat desku na druhou stenu a otocit ji 180° ... tim by byl procesor nad zdrojem a chladil by se mnohem lip ...a taky by se timhle krokem zlepsilo cely proudeni ...
-
nad zdrojem? vsak zdroj je teraz dole a procesor nad nim tak neviem o com zvatlas :D
-
Citace:
Původně odeslal
MadCap
nad zdrojem? vsak zdroj je teraz dole a procesor nad nim tak neviem o com zvatlas :D
ehm .... nic "nezvatlam" ... tak ti to vysvetlim polopatisticky:
procesor je v hodni casti zakladovky. ... a proudeni vzduchy mezi zdrojem - nasavanim a procesorem ti brani grafarna ..... takze kdybys otocil desku a pridelal ji na druhou stenu tak by procesor byl dole tesne nad zdrojem tudiz by se lip chladil ... tenhle system pokud vim tak se pouziva uspesne u nekterejch drazsich seriove vyrabenejch case ...
-
Citace:
Původně odeslal
ArAnWe
ehm .... nic "nezvatlam" ... tak ti to vysvetlim polopatisticky:
procesor je v hodni casti zakladovky. ... a proudeni vzduchy mezi zdrojem - nasavanim a procesorem ti brani grafarna ..... takze kdybys otocil desku a pridelal ji na druhou stenu tak by procesor byl dole tesne nad zdrojem tudiz by se lip chladil ... tenhle system pokud vim tak se pouziva uspesne u nekterejch drazsich seriove vyrabenejch case ...
to nie je vobec nutne, vzhladom na umiestnenie otvorov vzduch prudi cez procak uplne rovnako, niet proste moznosti aby isiel inakadial ;)
-
to ArAnWe:
to se mě nezdá lepší, protože grafika ti tam zůstane i když otočíš desku, a v tvém případě by teplý vzduch vyzářený z vějíře šel rovnou na grafiku, kde by se proud přibrzdil a bylo by tam větší teplo, takhle je ten vějíř až těsně před stropem a teplý vzduch jde přímo ven a tak se to uvnitř tolik neohřeje a hlavní je právě to, aby šlo teplo co nejrychleji ven, tím se ti automaticky vzduch, který odejde nahradí studeným dole v case a ten zase hned stoupá nahoru, ale grafika to tam tolik neuzavírá, ten vzduch si vždycky najde cestu pokud je nasáván, důležitý je, aby při vyfouknutí nebyl blokován. Je to prostě jednoduchý, vzduchoprázdno tam nikde není, kolem vějíře je pořád nějaký vzduch, který se ohřívá ...
-
Kde si kupil/zohnal tu "pryzu" ako to ty volas, tepelne vodivu, elektricky NEvodivu hmotu? Chcem si spravit backplate pod procak, co by zasahoval az do chipsetu, minimalne CPU a napajacie obvody, bude hlinik lepsi ako Cu? Bude to LEN platnicka pod doskou, nebude nikde inde pripojena, na ziadnu inu chladiacu plochu... Dik.
-
tak me napadlo ze nemas nijak stineny zdroj, takze by bylo nebezpecne pouzit aktivni PFC, ktere je na ruseni citlive
-
Citace:
Původně odeslal
misokgb
Kde si kupil/zohnal tu "pryzu"
tady:
http://www.fischerelektronik.cz/
info: http://www.fischerelektronik.de/fisc...er/E.1.3.E.pdf
Citace:
Původně odeslal
check
tak me napadlo ze nemas nijak stineny zdroj, takze by bylo nebezpecne pouzit aktivni PFC, ktere je na ruseni citlive
proč by nebyl stíněný? Zdroj je celý uzavřený v masivním hliníkovým boxu a všechny části jsou uzeměný, a že je tam perforovaný plech je snad u každého zdroje stejný...aktivní PFC to má a žádný problém...
-
Ale cena te teplovodivé pryže je šílená. Jestli jsem to správně pochopil, tak 91x91cm velký čtverec např. 3.2mm tlusté pryže stojí asi 16600,-.