-
3 Příloh-a(y)
Intel Core i5, i7 a p55 - zkušenosti, oc, atd.
Dovolim si zalozit tento thread, kde by si mohli jednotlivy uzivatele vymenovat zkusenosti s novou platformou, porovnat OC a vymenit zkusenosti.
Moje sestava:
Cpu Core i5 750 - ted testuji na 4200 Mhz 1.3875V (v biosu)
Mobo Gigabyte p55-UD4
Chladic Coolermaster 212+
Memory G.Skill Rip Jaws, ted 2100 24-9-9-9.0 1.64V - neskutecny pameti, ktere byly navrzeny prave pro chipset p55. Bral jsem je z UK a vysly na 2500 Kc, druhy den byly doma. :)
Teploty v loadu lehce pres 70 stupnu, mereno v realtemp.
-
Re: Intel Core i5, i7 a p55 - zkušenosti, oc, atd.
Pěknej výsledek,mohl by si sem nahodit třeba hrubé nastavení Biosu,co ti pomohlo k OC nebo kde byl problém.
-
2 Příloh-a(y)
tak sa pridavam aj ja, i7 viz CPU-Z, Asus Rampage 2 Gene doska.
Hrejeme mooooc, takze sa caka na vodnika.
-
Pozeram sa na nete po skusenostiach s danymi procesormi a vyskocili mi zaujimave nehody pri pretaktovani
- problemy s dosadanim u socketu jedneho z vyrobcov
http://www.anandtech.com/mb/showdoc.aspx?i=3661
- odchadzajuce vykonove prvky
http://www.tomshardware.com/reviews/...d,2436-15.html
Mal uz niekto taku smolu ?
-
-
Citace:
Původně odeslal
Premo
No tak bohuzel s autorem clanku moc neslouhasim. Koupil jsem si prave ASUS Sabertooth a prohnuti backplate (Foxcon),je jasne viditelne uz pri nasazeni a upevneni CPU bez chladice.
Jelikoz mi to pojede s vodou tak mam trocha obavy.
Otazecka: Kdyz koupim backplate,tak ta se da pres ten puvodni plech ?? Jakoze na nej ?
Pokud ano,muzete mi nekdo se zkusenostma s s1156 doporucit jakou znacku toho zadniho plechu mam koupit ?
-
Jo,souhlas a jestli je Sabertooth stejnej šunt jak Maximus III Formula tak búh s těma kdo maj obyčejný desky,to musí bejt snad loterie která pojede déle než rok,že se kvalita Asus MB postupně zhoršuje sem si všim už od dob P965 ale to co předvedl Asus s Maximus III Furmula mě dorazilo,schválně sem si koupil lepčejší základovku právě od asusu se kterým mám od P5E X38 celkem dobré zkušenosti a tohle mě fakt sejmulo,PCB prohlé jak kráva,tenké jak papír,uplně mám strach na to zatlačit,evidentně si všimly že se jim vrací hodně desek s prasklým PCB kolem pamětí,mě se podařil praskout na P5E X38 a P5Q-E P45,tady už se pojistili ale místo lepšího PCB to ochcaly lehčí instalací modulú,po stránce zpracování je mi z té desky špatně od žaludku.Co se provozu týče je výborná,Raid 0 který sem měl poskládaný od dob X38 jede na této desce bez problému a bez nutnosti instalace jakéhokoliv ovladače mi to po prvním zapnutí vjelo do Woken které sou na Raidu asi rok,CPU se taktuje přes 4GHz s prstem v nose,pokud neutáhnete chladič trošku víc a neshoří vám púl soklu,což se mi skoro povedlo,zvukovka v balení je slušná,OC pamětí je slušný,bios je výbornej a i celkem přehlednej.Jediný čeho se bojim je,že časem budu potřebovat 8GB pamětí a když je tam přidám,praskne mi PCB...co bude až pujdu čistit vodní bloky se nedvažuju ani domýšlet.
-
Citace:
Původně odeslal
-=HaDeS=-
tak sa pridavam aj ja, i7 viz CPU-Z, Asus Rampage 2 Gene doska.
Hrejeme mooooc, takze sa caka na vodnika.
Čím to chladíš a jaká je maximální teplota v coretemp? Moje v podpisu při 4 GHz nestíhám uchladit, v Coretemp se dostávám někam k 90°C, což se mi zdá už přespříliš - s ohledem na dlouhodobé využití.
ad backplate:
já ho musel dát přes zadní část socketu (u toho MSI se to prostě sundat nedá), prohnutí jsem si nevšimnul a jsem línej to vyndavat :)
-
Citace:
Původně odeslal
BeachKEN
Čím to chladíš a jaká je maximální teplota v coretemp? Moje v podpisu při 4 GHz nestíhám uchladit, v Coretemp se dostávám někam k 90°C, což se mi zdá už přespříliš - s ohledem na dlouhodobé využití.
ad backplate:
já ho musel dát přes zadní část socketu (u toho MSI se to prostě sundat nedá), prohnutí jsem si nevšimnul a jsem línej to vyndavat :)
CoreTemp sa splha k 70 stupnom na vodnikovi pri zatazi Linxom (65 po dlhej zatazi v prime 95 s max heat production.
Od realnej prevadzky to ma ale fakt daleko - 6 hodinove rendery a teplota neprekroci 60 stupnov pri najnizsich otackach vetrakov na radiatoroch. (pri max otackach idem tak 5-7 stupnov dole)
Pred tym na Mugen 2 - pri 4GHz a dlhych renderoch som mal okolo 80 stupnov - linx to dokazal uvarit na 90 behom par minut. (pravda je, ze som to nijak neodladoval a rovno mu slahol 1.4V, komp sme zlozili vecer, "nataktovali" a rano siel do produkcie. Treba spomenut, ze sme ani default backplate nedali dole a cezen sme nasrofovali dalsi co bol k Mugen 2 :mweheh:) Tych skladacich faux pas pri casovej tiesni tam bolo este par naviac :roll: :mweheh:
Pokusne som skusal na 4.3 a 4.4 GHz ale za cenu 1.48V co sa mi uz zdalo prilis vysoky skok ku ziskanej frekvencii.
edit: na margo backplatu- u MSI sa neda vysrobovat imbusmi ? U asusu to ide - v podstate "rozoberies" socket
edit2: vodnika som riesil tu http://4um.overclocking.cz/showthread.php?t=76018
nakoniec som skoncil s EK Supreme CPU blokom, 2x120 +3x120 radiatorom, vyrazil som NB pasiv a namiesto toho som tam praskol tak isto blok. Zvysok tusim sedi s threadom.
edit 3: prave robim pre istotu 40 passov v linxe , aby som ti povedal najcerstvejsie udaje (uz je to nejaky piatok co som to testoval a daval dokopy)
takze CoreTemp 69 az 72 stupnov pri 23.8 stupnov v miestnosti
edit4: ak potom budes chciet a nieco ti to pomoze, mozem to nafotit.
-
Citace:
Původně odeslal
-=HaDeS=-
CoreTemp sa splha k 70 stupnom na vodnikovi pri zatazi Linxom (65 po dlhej zatazi v prime 95 s max heat production.
Od realnej prevadzky to ma ale fakt daleko - 6 hodinove rendery a teplota neprekroci 60 stupnov pri najnizsich otackach vetrakov na radiatoroch. (pri max otackach idem tak 5-7 stupnov dole)
Pred tym na Mugen 2 - pri 4GHz a dlhych renderoch som mal okolo 80 stupnov - linx to dokazal uvarit na 90 behom par minut. (pravda je, ze som to nijak neodladoval a rovno mu slahol 1.4V, komp sme zlozili vecer, "nataktovali" a rano siel do produkcie. Treba spomenut, ze sme ani default backplate nedali dole a cezen sme nasrofovali dalsi co bol k Mugen 2 :mweheh:) Tych skladacich faux pas pri casovej tiesni tam bolo este par naviac :roll: :mweheh:
Pokusne som skusal na 4.3 a 4.4 GHz ale za cenu 1.48V co sa mi uz zdalo prilis vysoky skok ku ziskanej frekvencii.
edit: na margo backplatu- u MSI sa neda vysrobovat imbusmi ? U asusu to ide - v podstate "rozoberies" socket
edit2: vodnika som riesil tu
http://4um.overclocking.cz/showthread.php?t=76018
nakoniec som skoncil s EK Supreme CPU blokom, 2x120 +3x120 radiatorom, vyrazil som NB pasiv a namiesto toho som tam praskol tak isto blok. Zvysok tusim sedi s threadom.
edit 3: prave robim pre istotu 40 passov v linxe , aby som ti povedal najcerstvejsie udaje (uz je to nejaky piatok co som to testoval a daval dokopy)
takze CoreTemp 69 az 72 stupnov pri 23.8 stupnov v miestnosti
Díky za post! Ta voda mě u té i7 taky dost láká, vzduchem to sice uchladím,ale je vidět, že by na to byla nejlepší. Jakmile totiž nahodím 4,2 GHz a vyhodil jsem voltáž na 1.35V real, tak to peče šíleně (zapnutý HT) a není to úplně stabilní (ikdyž tady podezřívám i RAMky). Core temp který šplhá na 91 stupňů mě dost odradil to víc trápit.
Ten backplate na MSI nemá imbus ale "hvězdičky". Nakonec jsem ho tam nechal, šrouby u toho Baramu byly dost dlouhé a tudíž jsem to mohl utáhnout. Pokud bych navíc sundal ten backplate, tak se mi doslova "rozpadne" ten socket navrchu.
-
Citace:
Původně odeslal
BeachKEN
Díky za post! Ta voda mě u té i7 taky dost láká, vzduchem to sice uchladím,ale je vidět, že by na to byla nejlepší. Jakmile totiž nahodím 4,2 GHz a vyhodil jsem voltáž na 1.35V real, tak to peče šíleně (zapnutý HT) a není to úplně stabilní (ikdyž tady podezřívám i RAMky). Core temp který šplhá na 91 stupňů mě dost odradil to víc trápit.
Ten backplate na MSI nemá imbus ale "hvězdičky". Nakonec jsem ho tam nechal, šrouby u toho Baramu byly dost dlouhé a tudíž jsem to mohl utáhnout. Pokud bych navíc sundal ten backplate, tak se mi doslova "rozpadne" ten socket navrchu.
k Mugen 2 bol kluc na hviezdicky (mrkol som do krabice) - pravdu mas nie je to klasicky imbus. Moja chyba. Jediny maly problem bol v tom, ze ked sme dali jeden back plate cez druhy tak mugenacky sa zacal ohybat. Ked som si skladal dalsie dve render masiny tak som to uz spravil ako to ma byt a o prehnuti PCB sa neda ani snivat. Backplate je obrovska krava a zasahuje az po druhy set dier v doske.
Montovalo sa to tusim tak, ze hviezdicky su vlastne matky a z default backplate trcia "stifty" (sorry nenapada ma spisovny vyraz). A ano ked to rozoberies doslova sa ti rozpadne vrchna plechova cast socketu. To treba potom dat naspat a prisrofovat o backplate z chladica.
4.2Ghz som ani ja vzduchom neuchladil, 4.0 bolo na hranici unosnosti - hlavne este bez vodnika na NB. Ten bez aktivneho chladenia nebol schopny bezat ani pri 4.0Ghz.
edit: na margo RAM, na kolko ti bezia ? Ja som moje netaktoval, idu na defaultnych 1600MHz. Skus ich zhodit delickou dole. alebo im o stupen zdvihni casovanie. U i7 nie je casovanie podla toho co som cital az take dolezite.
-
Do tydne budu mit doma back plate. Takze to zase rozkuchnu,jebnu to tam a dam vedet.
Taky si vemu z prace Torxy a zkusim povolit ten centralni sroub. Uvidime. dam vedet.
-
Citace:
Původně odeslal
Radar
Do tydne budu mit doma back plate. Takze to zase rozkuchnu,jebnu to tam a dam vedet.
Taky si vemu z prace Torxy a zkusim povolit ten centralni sroub. Uvidime. dam vedet.
Já sem to na maximusce povolil hladce rukou ale až po 20minutovém ohřívání horkovzdušnou pistolí na 200° z cca 15cm.Jinak to tam bylo kouslý že sem se už bál na to víc tlačit.
-
Citace:
Původně odeslal
Gestler
Já sem to na maximusce povolil hladce rukou ale až po 20minutovém ohřívání horkovzdušnou pistolí na 200° z cca 15cm.Jinak to tam bylo kouslý že sem se už bál na to víc tlačit.
Si delas prdel ?? To mi chces rict ze tam do zavitu davaji lepidlo na srouby ? (neco jako Locktite 243, jisteni sroubu) Jax to vysrouboval ven byla natom sroubu nejaka specena hmota , Primo v zavitech ??
-
Něco tam bylo,jakýsi povlak,neumím to lépe popsat,nejsem si jist,možná to zkrátka jen tou teplotou povolilo-nevím,každopádně už sem byl zoufalej a ten originál plech to strašně prohýbal tak sem ze zoufalství popadnul horkovzdušku a až pak to pustilo,bylo slyšet jakési lupnutí/cvaknutí,pak sem vzal torx nasazený jen na nástavci a šlo to uplně samo,bylo to naprosto volný.
-
Citace:
Původně odeslal
Gestler
Něco tam bylo,jakýsi povlak,neumím to lépe popsat,nejsem si jist,možná to zkrátka jen tou teplotou povolilo-nevím,každopádně už sem byl zoufalej a ten originál plech to strašně prohýbal tak sem ze zoufalství popadnul horkovzdušku a až pak to pustilo,bylo slyšet jakési lupnutí/cvaknutí,pak sem vzal torx nasazený jen na nástavci a šlo to uplně samo,bylo to naprosto volný.
Mno pekne :( To se mi moc nelibi. Poreferuju az to kuchu.
Jo a s tou tlustkou PCB jsi mel pravdu. Ojebavaji to jak to jde. Stare desky jsou hrubsi. Silnejsi.
-
Takže včera jsem si v CZC koupil další Maximus III Formulu,ačkoliv je vidět že foxcon se s těmi paticemi opravdu polepšil,muj názor na desku jako celek se příliš nezlepšil,po prvním nasazení procesou do patice jsem se nemohl dostat stabilně přes 4GHz žádným zpusobem,vyzkoušel jsem všechny dostupné biosy.Postupoval jsem nejdříve dosažním maximální stabilní BCLK a pak jsem zvedal násobič,ze zoufalství jsem pak nastřelil BLCK které fungovalo na první Formuli ale bohužel ... ani sem nepostnul.Docela mě to vytočilo a rozhodnul jsem se desku vrátit,nakonec nevím proč mě napadlo podívat se jak CPU sedí v patici.Katastrofa,CPU tam má na muj vkus dost velkou vúli,na to jak malé jsou piny na CPU a nožičky na desce,to tam jezdí sem tam cca 0,5mm což se mi vubec nelíbí,plošky CPU jsem vyčistil a nožičky na desce potřel grafitem z rozdrcené 1dničky pomocí štětečku.Procesorem v patici jsem zahýbal co vúle dovolila,pak jsem ho vyndal a bylo jasně vidět že pokud procesor nasadíte halabala je to značně o hubu.Na obou Formulích je nejlepší CPU zatlačit směrem k přídavném ATX napájení,prstem podržet v této poloze a potom teprve zajistit zámkem.Jak kdybych mávnul kouzelným proutkem... 4,3GHZ téměř od boku.Dá se říci že momentálně jsem spokojen ale od desky skoro za 6tisíc si představuju trochu něco jiného.Co mě totálně dorazilo je stále nefunkční aktivace ovladaču na přiloženou zvukovku která se tváří být docela slušná.Myslím že pokud si člověk koupí třeba Gigabyte GA-P55-UD3 je na tom poměrem cena/výkon daleko lépe.Abych desku jen nepomlouval,tak se mi u ní líbí Bios ve kterém jde nastavit co hrdlo ráčí a snad každý větrák jde regulovat.Pokud se nepletu 8regulovatelných větrákú,pro fanatické přetaktováče je dobrej Go button.Pokud necháte vše na auto a CPU sedí v patici OK stačí nastavit 200BCLK a deska už všechno ostatní zařídí sama.
-
Bohužerl dnes deska za 6000 nemá lepší kvalitu než deska za 2000, jen má více stupidních hcladčů, víc přídavných řadičů, napájecí kakskádu kde je více fází ale zas aby to nebylo drahý tak o to slabší. A OC je taky stejný jak u desky za 2500 - 3000. Inu v životě by mě nenapadlo koupit desku pro 1156 v cenách kde už člověk může mít 1366, což je high end platforma a je to tam prostě vidět. Ten nejlevnější Asus P6T-SE pro 1366 je lepší deska než to nejlepší pro 1156.
-
Ještě si s tím chvilku pohraju,pošetřím a uvidím jestli se objeví něco nového, nebo pujdu do 1366.Ještě zkusím jinou i5, ta moje nestojí za nic,není to dobrej kus na OC.Každopádně mám ale silnej dojem že Asus jde s kvalitou dolu s každou další generací MB.
-
Nejde, jdous všichni, btw pokud jsi dal 4,3ghz tak to si výkonem na 1366 moc nepolepšíš.
-
4,3GHz mi teď dojelo OCCT linpack (hodina 32min)na 1,464V. Teploty nejdou nad 70° a to mám doma celkem horko ale ta voltáž se mi moc nelíbí,zřejmě to stáhnu na púvodních 4,13GHz kde stačí 1,4V ale i tak je to špatnej výsledek,tenhle CPU se prostě nepovedl.Pokud budou zbytečný peníze a naskytne se dobrá koupě tak bych si 1366 vyzkoušel,pokud ne,počkám a uvidím,UT2004 si na tom ještě zahraju tak mi to zatim stačí.
-
Tak jsem si včera trochu pohrál s grafikou,párkrát jsem jí vyndal a znovu nasadil...výsledek...přestal mi fungovat kanál A u pamětí..jednoznačně je tohle pohlední Asus MB kterou jsem si koupil.
-
Moje skusenosti s core i7 mam viacero, moja prva konfiguracia bola, i7 920 s doskou Asus P6T SE, maximalne oc frekvencie cca 3.8GHz pri 1.4V ( vlastne bolo jedno s kolkymi V krmim CPU vysledok ziaden cez 3.8 som sa stabilne nedostal, po vymene dosky za Asus Rampage Gene maximalne oc 4.4GHz Pri 1.4V zatial prime stable
a btw nejak je tu mrtvo :(
-
ono nie je zas stale az tolko ludi s i5 a i7, mozno aj preto je to tu trosicka mrtve.
cim si chladil 4.4GHz ? pri 1.4V to uz hreje fest a ako majitel druhej Rampage 2 Gene mam tak isto otazku - ako si sa vyrovnal s chladenim NB ? (este otazka kolko si mal v tom RAM ? v pripade ze by si tam mal obsadene vsetky sloty, mohol by si postnut napatia na ktorych si to dostal ?) Ja som ledva ledva uchladil 4GHz vzduchom a to som ani nemal 1.4V
dik moc
-
OMG ty jsi musel NB chladit extra?
-
Citace:
Původně odeslal
Gestler
OMG ty jsi musel NB chladit extra?
Na Rampage 2 Gene ? Samozrejme ! ono to malo na default (2.66GHz) rovno cca 60+ stupnov v zatazi. Hodne sa to este zhorsilo, ked som vymenil Mugen 2 za vodnika a nemal som to ofukovane vobec. Ked som sa blizil 4GHz, tak to uz liezlo v zatazi ku a cez 80 stupnov, tak tam musel ist 40mm maglev vetrak na 5V, ten to zrazal na cca 65 stupnov, ak si dobre pamatam.
foto pred upravami a v starom kejse - http://www.hades.iglu.cz/cosmos/IMG_4126.JPG
novsie foto po upravach a presune do novej skrine - http://www.hades.iglu.cz/cosmos/new2/52187.jpg
edit: v podstate sucastny stav sa lisi iba pridanim dalsich 3 pamatovych modulov ale to zas vplyv na chladenie NB nema
edit2: kedze taketo sialene teploty ma aj moja druha Rampage 2 Gene, predpokladam ze je to build in ficura, doje... sposob chladenia NB (inak podla toho co som to rozoberal, tak mas NB->zuvacka-> heatsink base-> zuvacka->odmontovatelne rebra. A pokial cakas, ze cela plocha je pokryta teplovodivym materialom medzi rebrovou odmontovatelnou castou a zakladnou, tak sa velmi zle a seredne mylis)
-
Tak X58 ano,měl sem dojem že je to vlákno o P55 a spol, abych jen nemlel okolo ...koupil jsem včera i7 860 ... že si trošku zataktuju a udělám nějakej ten 3D mark,narazil jsem ale na limit kterej jsem vážně nečekal, 4050MHz se zapnutým HT pánové a dál mě nepustí monitoring stavu napájecí kaskády,prostě se to elegantně vypne.Další peckou je,že procesor i s vypnutým HT hřeje jako kráva a se zapnutým jako dvě krávy,s vypnutým HT neni problém 4,54GHz.Chladím vodou blok-OCZ hydroflow,pumpa Laing DDC 18W,radiátor Mora 2 + 9x120mm FAN a teploty lezou přes 92° .myslím že koupit do P55 i7 860 není dobrej nápad,slušná i5 odvede stejnou ne-li lepší práci.
http://img2.imageshack.us/img2/5779/...1918133.th.jpg
-
Tak když má stejnj čip, proč by odvedla jinou práci ehm? Jen tak btw 4,5ghz bez HT neni zlej výsledek, ty 4 s HT už ano vzhledem k tomu chlazení.
-
Najivně jsem doufal že třeba možná vybírají pro i7 trošičku lepší jádra,právě kvuli HT,no ono 4GHz s HT není strop,tam už to nedává kaskáda a vypíná se to,myslím že by to šlo nějak modnout ale bojím se o patici,ta předešlá šla do řiti raz dva.
Takhle to řešil kamarád na GD 80 ale ty mají patice od Lotes
http://www.xtremesystems.org/forums/...d.php?t=238194
EDIT: to chlazení nechápu,ten blok není špatnej,radiátor je slušnej,pumpa je hihg end,nechápu proč se to neuchladí.Ono HT je prý halda tranzistorú navíc,bohužel i když je HT vyplé,odstavit se to od napájení nedá,ještě zkusím jiný CPU blok,mám tu Wroom 3.1 tak uvidíme jak na tom bude ale iluze si nedělám.
-
Pokud ti to padá protože to nezvládaj VWR, tak neřeš chlazení CPU. Tam beztak už budeš narážet na převod teploty mezi jádrem, HS a chaldičem, ne samotnout efektivitu chladiče.
Pokud ale ta deska vypíná kvůl ipřetížení VRM, je to naprostej low end krám, jako všechny P55 desky. Tím že si člověk koupí drahou získá akorát tunu nálepek portů, přidanejch realteků a masivvnějšího (neřikam efektivnějšího) chlazení. V praxi však je ale kvalita vždy na úrovni nejhorší té z řady.
Nevim nevim, ale tak si řikam že moje stará 920 co si chrochtá na 4,2ghz při 1,35V byla hodně dobrá koupě, ještě že jsem na tu P55 nečekal. Respektive já na ní čekal, ale pak jsou koupik X58.
Stejně je to bomba dneska všude nálepky jaká má deska 16-ti fázovou kaskádu, někde už i 24 nebo dokonce 32! A člověk si tam OCne CPU a ono to hoří. A v dodě dvoujádrovejch prescottů co měly 300W na defaultu tam Abit cpal analogový třífáze a jede to dodnes.... jaká ironie. Jen si odplivnou, to je hold ta "spotřební elektonika".
-
Až do uplné hranice je to 100% stable,pak se to vypne,je to ochrana napájecí kaskády,to je celý,nechápu proč to napájení nevyřešili normáně 8mi pořádnejma mosfetama a čau,ta deska je celá studená i při stropovim OC,možná tam ta ochrana je z duvodu maximálního přípustnýho proudu kterej vydrží patice...to nevim,ale tu napájecí kaskádu ani nic jinýho na desce sem ještě nezažil jinak než vlažný.
-
panove, resim jeden docela zasadni problem:(
mam i5 750, zadne taktovani, vse na default... a pri zatazi (mam 100%/24hod na vsech jadrech) mi teploty na jadrech ukazuji 90-95°C (coretemp, realtemp, etc). pasta nasazena spravne, chladic noctua a jede to na plny vykon + jeste dalsi 2x12cm outake fan tomu pomahaji. case lianli pc-a10.
je ta teplota v poradku???
predtim tam bylo q9300 a pri stejne zatezi teploty kolem 60-70C a fany nastavene na minimum....
vsak to cpu by se s default chladicem hned upeklo.
-
No,to je nějaký vožralý,já jsem na boxu v default myslím měl teploty do 50-55°.Podívej se do CPUZ jaké ti ukazuje napětí,potom klasika,sundej větrák a dej procesoru nějakou práci,sáhni na chladič jestli je má teplá žebra,ono vadnou Noctuu NH-U12P už jsem viděl.Pokud vím tak tahle Noctua by to měla zvládat vw větrané skříni okolo 80° ale při 4GHz.
-
2 Příloh-a(y)
Citace:
Původně odeslal
Gestler
No,to je nějaký vožralý,já jsem na boxu v default myslím měl teploty do 50-55°.Podívej se do CPUZ jaké ti ukazuje napětí,potom klasika,sundej větrák a dej procesoru nějakou práci,sáhni na chladič jestli je má teplá žebra,ono vadnou Noctuu NH-U12P už jsem viděl.Pokud vím tak tahle Noctua by to měla zvládat vw větrané skříni okolo 80° ale při 4GHz.
na chladici neudrzim ruce... udelal jsem screeny
-
Pokud CPU-Z nekeca, tak deska pousti do procesoru nejakou vyssi voltaz, nez je default?
-
Citace:
Původně odeslal
MV
Pokud CPU-Z nekeca, tak deska pousti do procesoru nejakou vyssi voltaz, nez je default?
dival jsem se ted na processorfinder.intel.com a dle neho ma byt voltaz v rozmezi 0.65V-1.400V, takze to by melo byt ok
-
:D vždiť to máš celkem hodně ocnuté,co se divíš? si to stáhni na default a uvidíš jak to schladne ;)
-
Citace:
Původně odeslal
Gestler
:D vždiť to máš celkem hodně ocnuté,co se divíš? si to stáhni na default a uvidíš jak to schladne ;)
vsak jsem nic nemenil, bios je na defaulte, zmenene jenom poradi bootovani, date a cas, a ramky na profile1
-
Tak já jsem se už asi vážně v tý práci zblánil,default BCLK i5 je pokud vím 133MHz a ty tam máš 200,tak buď sem blázen já nebo ti to tam někdo chodí taktovat aniž by s o tom věděl:D ti ten CPU v zátěži jede na 4GHZ...teplota je normální s tou voltáží
-
Citace:
Původně odeslal
Gestler
Tak já jsem se už asi vážně v tý práci zblánil,default BCLK i5 je pokud vím 133MHz a ty tam máš 200,tak buď sem blázen já nebo ti to tam někdo chodí taktovat aniž by s o tom věděl:D ti ten CPU v zátěži jede na 4GHZ...teplota je normální s tou voltáží
asi mi jsem chodi nejaka vila amalka taktovat:)
a ted vazne, jsem rano delal reset biosu na default, zmenil jsem jenom cas a datum, bootovani poradi disku a ramky na profile1 - mezim delam na tomhle pc, nikdo jiny tady nebyl:)
jedine co me napada - muze ram profile menit nastaveni cpu? ramky jsou ddr3-2000 a to by teoreticky odpovidalo hodnotam i cpu... ale jeste jsem se nepotkal s tim, ze by to bylo synchronni...
-
Může to bejt nějakej bug biosu...
-
Máš Asusku viď? takže si ručně nastav BCLK i takt pamětí,mě to formule dělá taky,jakmile to udělám v memory profilu tak to samo hejbe s BCLK.
-
Citace:
Původně odeslal
Gestler
Máš Asusku viď? takže si ručně nastav BCLK i takt pamětí,mě to formule dělá taky,jakmile to udělám v memory profilu tak to samo hejbe s BCLK.
ne, mam GIGABYTE P55-UD3... mam neco rozdelane, co potrebuji dokoncit a jeste nekolik hodin to potrva, pak to resetnu a mrknu do biosu. dik vsem za rady
-
Citace:
Původně odeslal
DOC_ZENITH
Nevim nevim, ale tak si řikam že moje stará 920 co si chrochtá na 4,2ghz při 1,35V byla hodně dobrá koupě, ještě že jsem na tu P55 nečekal. Respektive já na ní čekal, ale pak jsou koupik X58..
Clovece a ja nadavam ze idem 4.2GHz pri 1.365, asi by som mal byt spokojny. Mne sa tych 1.36V zdalo uz hodne.
-
:D já cpu při 4,3GHz 1,44V a říkám si že mám kliku.
-
No , já bych zksil i víc ( i když teploty jsou už dost tvrdý ), ale deska jaksi EE. Přeci jen je to nejlevnější Asus s X58 a strop na FSB má 215, což je tam kde jsem. A to je hodně dobrý, vždy jak vidim ty high end X58/P55 desky a jak se recenzent rozplývá že dal FSB200 tak si řikam že mam hodně dobrou desku.
-
Ja zas nejako moc uz ist hore nemozem. Teraz je to plus-minus v stave, ze dalsie MHz ziskavam len za pomerne enromne zvysenie napati a nasledne zvysenia teploty. HT sa mi praveze vypnut neoplati. Inak by som siel samozrejme vyssie, alebo rovno do i5.
Dalsim limitujucim faktorom mam 2 rozne kity RAM ktore dost strajkuju pri 1600MHz. Ale tak ci tak, podla specifikacii x58 a celkovo i7 je pri 6 osadenych RAM slotoch garantovana frekvencia tusim 1333MHz.
Takze 1563MHz @9-9-9-24 1T, B2B 4 a 1.6V povazujem uz za celkom uspech.
1600MHz sa mi zatial nepodarilo rozbehnut vobec. Alebo bios najde 10GB alebo 8GB (CPU-z ale vidi komplet 12GB), zatial som nemal snahu ani energiu to dokopat k lepsim vysledkom.
-
Já mam Corsairy normální 1333 CL 9 1,5v 12GB (6x2) a jednou na 1550, 1,65v. Ale radši je provozuju na 1280 s CL7 přijde mi to lepší a pak nemusej mít overvolt a i CPU se ulevilo, míň topí, nesmí se zapomínat že paměťovej řadič je v něm. S jednim modulem na kanál (3x2) jely na 1800.
Jinak ofiko standard DDR3 počítá max s 1333mhz, CL7, a 1,5v. Co se samotné I7 dle Intelu týče, je to 1600 při jedný paměti na kanál. 1333 při dvouch pamětech na kanál. 1066 při více než 4GB paměti adresovaný na kanál (typicky použití více 4GB modulů), nad 24GB potom 800mhz. U ECC pamětí pro Xeony se mluví jen o 1066 nebo 800, ale maximum je pak 96GB místo 48. Neberu ty velký s registrem, tam pak tušim 192?
-
neplati nahodou ze u i7 a tejto architekture rychlost RAM > ostrejsie casovanie ?
edit: pokial sa budeme bavit v rovine ze nahaname "vykon", samozrejme ze ked staci 12xx MHz tak zbytocne to hrotit do nejakych extremov.
-
Ne neplatí, vliv má oboje zhruba stejnej.
-
Praveze som sa stretol s zopar reviews, kde robili testy a dopadalo to tak, ze troska lepsie bolo mat vysoku rychlost na ukor ostrejsieho casovania.
narychlo som nasiel iba toto http://images.anandtech.com/reviews/...ing/cin4da.jpg
zdroj: http://www.anandtech.com/printarticle.aspx?i=3589
urcite bol specialne renderingu (testy v Cinebebench/POV/este nieco) ale za toho svateho to teraz narychlo neviem najst
-
Jo, v renderingu nebo kompresích winraru určitě, v hrách ale spíš latenci. Nicméně je to stejně fuk protože rozdíl mezi 1066 a 2000 je do 5% výkonu tak jako tak. Když dá člověk CPU o 100mhz vejš bude to mít větší vliv.
-
1 Příloh-a(y)
Jen tak pro srovnání,mužu vás poprosit o výsledek z Everest benchmarku?
-
1 Příloh-a(y)
ty si strasne zlo, normalne som zas dostal troska chuti sa v tom vrtat.
Hovorim si , ze ked Gestler moze tlacit 1.44V, tak nejaky Hades tiez moze skusit aspon 1.4V
tu je vysledok.
-
Pěkný! a ještě si uvědom že já tam mám o pěknejch pár napájecích pinú v patici míň:) znám pár borcú kteří cpou do 920ky dlouhodobě 1,5+ a jedou 4,5GHZ HT zaplé a noproblémo....ale to už je asi fakt zbytečný,pro normání provoz.
-
ale RAM mas paradnu, take casovanie pri 2GHz, skoro som ejakuloval. Ono ja mam uz problem s radicom, obcas pri tych 4.4GHz a skoro 1.7GHz RAM nabehne iba 10GB z 12 a musim spravit par restartov. takze tiez pouzivam len 4.2GHz, to ide ako ma.
dosku som len pokusne skusal a fsb ide niekde okolo 220MHz, zial to je uz za hranicou co som schopny nejako efektivne vyuzit.
-
Ram má úplně normální, vtip je v tom, že jen 4GB a jeden modul na kanál, s 12GB takovou frekvenci prostě dosáhnout nelze. s 2GB by se dalo dostat na 2,5 ghz... ale k čemu.
-
JJ to časování jde ještě níž ale musim řádně přitopit a stojí to pak hodně tepla pro nepozorovatelný rozdíl,ramky dají i 2,2GHz 9-9-9-22 1T ale jak píše Zenith...k čemu...nikde to nepoznáš...možná super pi,to já ale moc nehraju:D
-
Citace:
Původně odeslal
DOC_ZENITH
R...s 12GB takovou frekvenci prostě dosáhnout nelze. ...
krutohusto megaprisnost
http://fileshosts.com/intel/Asus/P6T...70/everest.png
zdroj http://i4memory.com/f83/12gb-data-20...testing-20350/
-
Dost dobrý:D jak dlouho si to ladil?
-
to nie ja , pod obrazkom mas zdroj.
-
1 Příloh-a(y)
aha takhle,tak ať se jdou zahrabat
-
to sa porovnat neda, prave ze ten typan vyssie odladil 12GB na 2000mhz. Ako Doc pisal vyssie, s 2 ci 4GB nie problem vyhnat to na vysoke frekvencie. Problem pre dosku, radic nastava pri vela RAM a obsadenych vsetkych slotov.
-
Jasný,to mělo být tak jako že jsem si na tomhle dal tehdá taky záležet,ono odladit 258MHz BCLK taky není uplně sranda, aby to třeba vubec vjelo do woken:D a 2,6GHz na pamětech je myslím při CL9 taky alespoň trošku nadprúměrnej výsledek.
-
chlopi,
sused kupil kompa:
i5 750, 4GB (2x2) 1600MHz kingston HyperX mem a k tomu :confused: FOXCONN P55A-S :confused:
mno a erazky ze podme to nataktovat... skusal som podla toho navodu, co je v tomto vlakne, ale sranda je, ze nech menim v BIOSe voltaz CPU ako chcem - po nabehnuti do widli (w7 64b) vidim v CPU-Z na procaku stale iba 1.136V... dokonca v samotnom BIOSe sa niektore hodnoty neukladaju... Normalne dam save and exit, ale po dalsom restarte su niektore zmeny FUC (napr. pridam nejake napatie pamatiam , savnem a exitnem ale ked zase potom vleziem do BIOSu - je to znova na disabled... to iste robi EIST a mozno aj dalsie polozky - netestoval som vsetko...)
Dalsia haluz je, ze v BIOSe nieje ziadna polozka nazvana Intel HT , alebo podobne... Vo vidlach v spravcovi zariadeni vidim iba 4x i5 750... nemal by som to tam vidiet 8x ???
nejaka rada ?
-
Core i5 nema HT, takze 4 jadra jsou OK. S tim biosem moc neporadim, ale neexistuje ke stahnuti nejaka novejsi verze?
-
Mam mensi problem so stabilitou s Core i7 920@4200Mhz 200x21, 1.4750v, pri testovani v Linx mi cca po 150minutach (2.5 hod) a loop 10 pc kompletne zamrzne. Ma tu niekto podobne nastaveny system? moze byt problem len pri vysokej teplote NB?
-
-
1,475V je strašně moc. Můj CPU jede na tomhle taktu s 1,35V. Doporučuji tam dát 4ghz a 1,4V, pak už je fakt problém to uchladit.
-
Pokud je to C0 tak by měl ještě přitlačit,kámoš na vodě a na Rampage II Extreme potřeboval na 4,2ghz 1,58V,jinak to bylo nestabilní.
-
Je to revizia D0 a aby siel stabilne na 4.2Ghz musel som pridat QPI / PPL voltaz, ale aj tak sa mi to zda vela na tuto reviziu :( asi budem musiet ist na 4GHz
edit : Ake nastavenia voltazi mate na CPU, CPU PPL, QPI DRAM, IOH a ICH ? nieco okolo 4200 mhz
-
i7 920 @ 4.2Ghz ( co som doteraz najdlhsie aj prevadzkoval) revizia D0
CPU : 1.3875 V
CPU PLL: 1.868 V
QPI: 1.356 V
IOH: 1.312 V
ICH: 1.219 V
snad pomoze.
-
Snažil jsem se najít nějaký srovnání, ale moc toho nevypadlo, tak se zeptám tady: je mezi i5 a i7 nějakej výraznější problém kromě HT? Původně jsem si říkal, že prostě koupím i5, jenže např. v CzC už se prodávají ty nový 32nm verze, který mají o dost nižší takty, jen dvě jádra a tu pošahanou integrovanou grafiku.
-
Citace:
Původně odeslal
-=HaDeS=-
i7 920 @ 4.2Ghz ( co som doteraz najdlhsie aj prevadzkoval) revizia D0
CPU : 1.3875 V
CPU PLL: 1.868 V
QPI: 1.356 V
IOH: 1.312 V
ICH: 1.219 V
snad pomoze.
Dakujem, vyskusam... a dam vediet
-
Citace:
Původně odeslal
Octopuss
Snažil jsem se najít nějaký srovnání, ale moc toho nevypadlo, tak se zeptám tady: je mezi i5 a i7 nějakej výraznější problém kromě HT? Původně jsem si říkal, že prostě koupím i5, jenže např. v CzC už se prodávají ty nový 32nm verze, který mají o dost nižší takty, jen dvě jádra a tu pošahanou integrovanou grafiku.
Ja tedy nevim, ale i5-750 tam prodavaji stale...http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=68260, pokud chces HT tak rovnou 1366 socket.
-
Citace:
Původně odeslal
Octopuss
pokial si dobre pamatam, tak u i5 mas limitovane pci-e linky, absencia HT, a absencia 3CH (teda nie ze by to 3CH bolo nejake uber vitazstvo... ale je to rozdiel). Mozno je toho este troska viac, ale toto ma napadlo hned z voleja. Inak s1156 je viac - menej "slepa" cesta. Asi vsetko troska vykonnejsie sa robi a bude robit pre s1366. Dalsia vec su MoBo - v podstate high end s1156 su porovnatelne ledva s nizsim mainstreamom s1366.
-
Citace:
Původně odeslal
-=HaDeS=-
pokial si dobre pamatam, tak u i5 mas limitovane pci-e linky, absencia HT, a absencia 3CH (teda nie ze by to 3CH bolo nejake uber vitazstvo... ale je to rozdiel). Mozno je toho este troska viac, ale toto ma napadlo hned z voleja. Inak s1156 je viac - menej "slepa" cesta. Asi vsetko troska vykonnejsie sa robi a bude robit pre s1366. Dalsia vec su MoBo - v podstate high end s1156 su porovnatelne ledva s nizsim mainstreamom s1366.
3ch není žádné vítězství ale pořádná nakládačka,samé nevýhody,oproti i7 postrádá i5 celý systém HT což značně snižuje TDP.Měl jsem i5 i i7 v 1156 a při stejném taktu a stejném napětí i s vypnutým HT byla teplota i7 o 15° vyšší,se zapnutým HT více než o 20°,reálný přínos ve hrách a pohybu v OS nulový.Co se dualu u 1156 týče,dokáže mnohem lepší latence i přenosvé rychlosti za méně peněz,momentálně mám high end OC ramky do 1366 a levným Adatum Xseries nesahají ani po kotníky,pokud nutně nepotřebuješ HT a nepotřebuješ více než 8GB ram,netraváš na brutálním OC... je možná lepší 1156,jen pozor při výběru MB,dost slušná je MSI GD80,naopak se v 1156 vyhni Asusúm.
-
Tak pokud koupím i5 starší verzi čtyřjádro, HT mě nemusí vůbec mrzet... Aktuálně mám E8400 a výkonově mi docela stačí.
A teploty jsou rozhodně důležitá věc :)
1366 je rozhodně zajímavá věc, ale pro moje potřeby při těch cenách absolutně nezajímavá. To si radši koupím ty dvě SSD do raidu ;D
-
Jen aby jsi u P55 měl kam zapojit ten raid řadič....
-
Citace:
Původně odeslal
DOC_ZENITH
Jen aby jsi u P55 měl kam zapojit ten raid řadič....
to bude na integrovanom :D
Ale teraz vazne, Imho ked niekto kupuje P55, respektive s1156, tak cakat, ze bude prikupovat radic v snad v cene mobo+cpu sa mi zda menej ako pravdepodobne.
Inak da sa nejako realne pocitit limit pci-e lanes pri i5 ?
-
Tak pokud vím, obvykle bývá raid radič na desce, ne?
-
Jenomže intel ICH má problém utáhnout jedno SSD ( na pořádny řadiči podává lepší výsledky i bez raidu ). S raidem už na ICH vůbec nepočítat, prostupnost bývá menší než s jedním diskem, na to to prostě nemá.
Co se PCI-E lane počtu týče, pocítit se to dá, ale jak kdy, pokud by člověk chtěl dát ňákej řadič do PCI-E tak to nelze protože deska nemá 2 sloty s nezávislými prostředky, jdou použít pouze na crossfire.
U některých desek bejvá ještě 4x slot a na tom to udělat lze, ale taková deska už pak trpí nedostatečnym počtem linek a bude tam méně integrovaných komponent (nebo nedej bože napíchaný na klasickou PCI) a méně 1x slotů. Snad leda Asus to u jedný / dvou desek řeší PLX můstkem na rozmnožení linek, ten počítá s tím, že stejně nikdy nebudou všechny na 100% využity takže bandwidth bude stačit, což většinou bejvá pravda.
-
Citace:
Původně odeslal
DOC_ZENITH
Co se PCI-E lane počtu týče, pocítit se to dá, ale jak kdy, pokud by člověk chtěl dát ňákej řadič do PCI-E tak to nelze protože deska nemá 2 sloty s nezávislými prostředky, jdou použít pouze na crossfire.
U některých desek bejvá ještě 4x slot a na tom to udělat lze, ale taková deska už pak trpí nedostatečnym počtem linek a bude tam méně integrovaných komponent (nebo nedej bože napíchaný na klasickou PCI) a méně 1x slotů. Snad leda Asus to u jedný / dvou desek řeší PLX můstkem na rozmnožení linek, ten počítá s tím, že stejně nikdy nebudou všechny na 100% využity takže bandwidth bude stačit, což většinou bejvá pravda.
dik za ozrejmenie. takze ked by som to tak velmi pragmaticky zhrnul, limit pri i5 je irelevanty, nakolko pri mainstreame sa nepocita s nasadenim nejakych extra uber zariadeni, ktore by tie linky vyrzali. Alebo sa mylim?
-
Pokud bude Octopuss provozovat integrovaný řadič na desce,který teda alespoň pro mé účely(1SSD a 1x Raid0) bohatě stačil,tak mu tato nevýhoda tolik vadit nebude.Hádám že v CF tam asi taky nepojede.Pokud z toho nebude chtít ždímat 4,5ghz tak myslim že je 1156 celkem rozumná volba,pokud to bude kupovat nové,má přece 14dní na vrácení pokud by narazil na výraznější problém.Rozdíl ve výkonu tam pocítí, já jsem přecházel z E8500 na 4,5GHz a když jsem přešel na i5,byl jsem velmi spokojený...i7 sem koupil čistě ze zvědavosti.Teď mám 1366 a jako největší výhodu pociťuju lepší OC a vyšší kvalitu desky v každém ohledu,naopak nevýhoda je paměťový řadič...3ch na X58 je lemra,sehnal jsem si paměti Crucial Ballistix Tracer,pověstné svým OC potenciálem a sem rád že to vytáhnu na 2000MHz+,naštěstí mám Rampage II Extreme která disponuje oddělenou napajejí kaskadou pro RAM,čili se mě limit 1,65V netýká.Pokud chce pár korun ušetřit a nechce extrémy tak je i5 + 1156 dobrý uprage z 775.
-
Doc: díky za info, to se hodí! Jakej má smysl resp. čím je daný ten limit PCI-e linek? Si pamatuju, když jsem na tohle narazil poprvý u starý desky - koumal jsem nad chlazením v kompu a dal grafiku do druhýho dlouhýho slotu a půl roku si zoufal, že mám ve hrách tragický fps ;D
Sice jsem rozpoutal něco jako menší nákupní poradnu, ale pořád to snad není moc ot :)
-
@Gestler, kde si vycital ze pri Rampage 2 Extreme sa nemusis drzat 1.65V na RAM ? Ja som to bral ako ortodoxne pravidlo - pravda nijako moc som nehladal, nakolko sa vsetky zdroje co som svojho casu nasiel, sa odvolavali na Intelacke datasheety s tym, ze 1.65V je Intelom udavane safe maximum a to koli integrovanemu radicu v CPU. Co mi prislo aj troska logicke.
Potom som nasiel este na nejakom fore "zoznam" mrtvych i7 s tym, ze bolo
1.takt a voltaz na ktorych to bolo prevadzkovane
2. takt a voltaz na ktorych boli OCnute RAM
3. cas kolko to na takom OC bezalo (jednalo sa o perma OC)
bolo ich tam zopar co C0 revizie tlacili 2+V do RAM a bezalo to od tyzdna do X mesiacov
Zaujala ma ta samostatna kaskada - to je asi dalsi "malo viditelny" rozdiel R2E vs R2G.
Doteraz som bol v tom, ze tie dosky su plus minus identicke ako zaklad, R2G ma akurat menej rozsirujucich slotov.
-
Žádné pravidlo to neni. Na všech X58 deskách můžeš nastavit klidně 2V a nic se nestane. To varování bylo jen od Intelu a ještě nikdy se to neprojevilo. Prostě to jen znamená že tomu řadiči nemusí svědčit větší napětí. Stejně ale DDR3 moduly co nejsou schopny pracovat na 1,5v jsou šmejdy. Takže to moc nemá smysl řešit. Ramky co maj dejme tomu 1333 CL9 1,5v jsou lepší ramky než ty co maj 1600 CL9 1,7v, protože když ty původní zvedneš na tuhle voltáž taqk podaj stejný, možná lepší výsledky. Všechny ramky co pracujou nad 1,5v to maj jen jako garantovaný OC... tudiž naprosto na nic, to si můžu dohnat i klasickejma levnejma pamětma. Za nejlepší bych naopak považoval teď ty ULV moduly co chtěj jen 1,35v, ty budou mít potenciál obrovskej.
K těm linkám - tady když dáš grafiku do druhýho slotu tak to ani nepostne. Prostě v něm nejsou prostředky a potřebný IO. Co se linek z SB týče tak ty jsou jednak jen PCI-E 1.1 a dále je jich málo, protože je to inu klasická ICH10. P55 nemá žádnej northbridge, těch 16 linek pro GPU se táhne rovnou z CPU. Kdežto X58 je plnohodnotnej chipset co má dvakrát tolik linek. Samo sebou na boardu je pak o jeden velkej čip navíc což dělá rozdíl ve spotřebě.
-
To Zenith: Byl jsem osobně svědkem chcípnutí C0 při větším OC ramek,když jsme se pokoušeli se umístit na HWbot v superPi a jelikož voltáž měla celkem schúdnou,jsem přesvědčen že zhebla na toto,jinak teda ono to pravidlo by se mělo spíš uvádět, že rozdíl napětí QPI a Ram nesmí přesáhnout 0,5V ..pokud se toho držíš mužeš i na ty 2V ale QPI musíš mít na 1,5V. Rampage II má tu výhodu že ani tohle pravildo dodržet nemusím.
-
Jo stejná story jako u prvních K8, tam když se zvedla voltáž ram a nezvedlo se vcore tak procesor mohl chcípnout. Nicméně tohle je věc řadiče v cpu, ne odkud je napájená ta paměť, takže je úplně jedno co člověk má za desku.
-
Takže D0 od BeachKENa je doma a chodí super. Pro 4,5GHz je zapotřebí 1,55V Vcore , 1,46V QPI , severní i jižní most 1,33V, CPU PLL je na default. Hodnoty jsem nastřelil od boku takže možná bude stačit nižší napětí,teploty oproti revizi C0 jsou cca o 5-8° nižší...jediná škoda je násobič pouze 21X
-
omfg ty si sadista 1.55V long term ??? Ked som skusal mojich 4.4 @ 1.4125 tak som to uz mal aj celkom problem uchladit. Jak strasne moc to pecie pri 1.55V ?
-
Sadista? kámoši mě přezídvají měkota,máme v OC teamu lidi s C0 kteří do ní perou 1,58V na 4,2GHz a taky jednoho skutečného sadistu který do 950ky cpe 24/7 1,6V na 4,6GHz HTon. A teda jen tak abys věděl,tak těch tvých 1,4125 je ve skutečnosti 1,51V+ oni totiž Asusky trošku overvoltujou :D a neptej se kolik do toho leze při zátěži se zapnutým loadline.Možná bych mohl udělat krátké video s multimetrem a nastavením biosu.
EDIT: teploty mám okolo 70° ale to jen díky výbornému bloku a obrovskému radiátoru MORA2 na kterém je 9x120mm FAN
-
inak ohladom toho overvoltu - 1.5V by bolo pri loadline calibration ci ako sa to vola off - tam to skace a pomerne hodne. Ak by som mal verit Biosu, CPU-Z a Sandre tak tie sa zhoduju v relativne malych odstupoch - radovo 0.00x az 0.0x V
Ja som sa tiez dostal na 70-74 stupnov s 2x120 + 3x 120 radiatormi.
-
Ne,pokud vypneš loadline kalibraci tak budeš mít Vdrop jak kráva,pokud to zapneš tak při zátěži je tam snad o 0,1V+ proti tomu co ukazuje soft,zkoušel jsem to na dvou Rampage II Extreme a jedné P6T SE. Přinutilo mě k tomu to že X58 UD5 potřebovala ke stejnému OC o 0,1V vyšší napětí ale defakto nepotřebovala.
EDIT: abychom si rozuměli,měřil jsem multimetrem na všech deskách,Asus kecá v zátěži o cca 0,1V Vcore oproti tomu co ukazuje CPUz,GB je velmi přesný ale zase ty desky nic nevydržej,na UD5 X58 odešla regulace napětí pro CPU když jsme nastavili 1,6V,deska funguje ale Vcore už dává pouze default :D
-
Tak já taky zase něco po delší době přidám. Včera mi přišla moje nová Core i7 930, kterou jsem hned vylapoval (dokonce hrubostí 3000), k mé smůle jsem si měl koupit ty lap kity z ebaye rovnou 2, protože cpu jako zrcadlo zatím není (dost rychle se ty papíry zasvinily). I tak jsem ale spokojenej, protože na chlazení se to podepsalo hodně, když to porovnám s původní 920, kterou teď trápí Gestler :)
momentální fáze testování:
4 GHz (20x200) HT On @ 1.33V hodnoty v coretemp při full loadu všech jader vč. HT jsou max 77°C - chladí ThermoLab Baram s 2xNoctua 12P a "pastou" CooLaboratory Liquid Ultra
Ta moje bývalá 920mi při stejné VCore bez jednoho fanu a s použitím ThermoLab pasty lezla někam k 90°C, což je drastický rozdíl!
-
No sakra...že bych to taky vzal šmirglem :D ...od E8300 se toho bojím jak čert kříže ale tohle zní vážně dobře...já teda už defakto přecházím z vody na ještě mnohem drastyčtější metodu chlazení pomocí chladírenských plynú v uzavřené chladící soustavě,ale možná by to celkově prospělo
-
Já jsem lapoval akorát čip na GTX260. Spíš ani ne že jsem původně chtěl, ale pmylem na něj bylo použito teplovodivé lepidlo a musel jsem to prostě dostat dolu, při této činnnosti jsem zjistil že pod tou vrstvou čehosi a potiskem je naprosto čistá krásná měň, tak jsem si v duchu řekl že v NV jsou idioti že tam ten lak a potisk vůbec dávaj, horzně to kazí tepelnu vodivost, a vyjel jsem cpu až do čista, s kusem dřeva v ruce, vůbec ne rovnym, vůbec ne o hranu stolu, prostě jsem se to ňák snažil udělat hrubou silou a odhadem. Plocha nakonec byla snad rovný, jako zrdcadlo ani náhodou ba naopak, ale výsledek byl naprosto překvapivě skvělý. S originálnim HS byl skok v teplotě po 2 s Furmarku si o 15 stupňů, pak teprve to rostlo pomaleji. Ale po vylapování jen o 2 stupně! a v celkový teplotě GPU asi o 15. Vůbec jsem nečekal že to bude mít až takovej efekt, ale mělo. Ani si nemyslim že bych to ňák skvěle vylapoval, spíš jsem se zbavil těch izolujících lakových mezivrstev co tam neměly co dělat.
-
K tomu bych dodal asi to že E8200 kterou jsem před časem koupil od tebe jsem vzal jen na hrubo takovým měkký pilníčkem na nehty a tak jsem sundal tu vrchní vrstvu,sotva se ukázala měď,tenkrát si pamatuju že jsem byl mile překvapený na NH-U12P to bylo skoro 5° v burnu dole,potom jsem asi den v kuse lapoval E8300 a totálně jsem to pokazil aniž bych věděl jak se to stalo,HS byl rovný jak rovnice ale teploty v háji.
-
Citace:
Původně odeslal
BeachKEN
Tak já taky zase něco po delší době přidám. Včera mi přišla moje nová Core i7 930, kterou jsem hned vylapoval (dokonce hrubostí 3000), k mé smůle jsem si měl koupit ty lap kity z ebaye rovnou 2, protože cpu jako zrcadlo zatím není (dost rychle se ty papíry zasvinily). I tak jsem ale spokojenej, protože na chlazení se to podepsalo hodně, když to porovnám s původní 920, kterou teď trápí Gestler :)
momentální fáze testování:
4 GHz (20x200) HT On @ 1.33V hodnoty v coretemp při full loadu všech jader vč. HT jsou max 77°C - chladí ThermoLab Baram s 2xNoctua 12P a "pastou" CooLaboratory Liquid Ultra
Ta moje bývalá 920mi při stejné VCore bez jednoho fanu a s použitím ThermoLab pasty lezla někam k 90°C, což je drastický rozdíl!
4.2GHz se zapnutým Hyperthreadingem už do CPU musím prát 1.38V a max teplotou (coretemp) jsem někde u 82°C, což mi přijde dost zbytečné.
Takže to asi vyřeším tak, že Hyperthreading vypnu a raději budu mít vyšší frekvenci pro jádra s nižšími teplotami, než o další 4 virtuální jádra navíc :)
-
82° je ještě v pohodě to bych neřešil,každopádně na hry je HT asi k ničemu,ve woknech jsem to taky nijak nepoznal,možná rar nebo komprese videa.