Predevsim kvuli zabezpeceni vnitrni site hledam pro nasledujici situaci vhodny firewall.
Workstation = hlavni pracovni stanice, pristup na net, vcetne rizikovych stranek (manzelka, rodina,..)
Server = ladeni firemnich intranetovych aplikaci (MySQL, Apache, PHP), souborovy RAID server (uschova fotek a dulezitych dat)
Notebook = pouze pro pristup k datum na serveru, bez internetu
Tyto 3 kompy potrebuju sesitovat tak, aby vsude byl videt Server vc. jeho sluzeb, internet aby fungoval pouze na Workstation a pochopitelne aby Server i firemni Notebook byly maximalne odstinene jak od internetu, tak i v ramci moznosti od potencionalne rizikove Workstation.
Na te samoztrejme pojede AV, omezeni prav uzivatele-browsera, apod.
Inet bude pripojen pres ethernet (z AP providera), tato sit neni prilis zabezpecena (viz moje dalsi prispevky), ke spokojenosti budu vyuzivat pouze HTTP(s), FTP, POP3 a SMTP.
Rychlost neni prioritou, tj. omezeni rychlosti netu me neboli, nejsem stahovac.
Mam tyto kandidaty:
OvisLink IP-1000R, subj. se mi zda ze ma slusnou podporu i snad vse co potrebuju
SMC Barricade SMCBR14UP, urcite bych vyuzil i ten printserver, jinak asi to stejne
CANYON Router CN-BR1, casto zminovany, ale kvality neumim posoudit..
OvisLink IP-3047,...?
..pripadne dalsi
Hlediska jako aktualizace firwaru, spolehlivost, podpora na netu atd. nejsem ted absolutne schopen posoudit.
Vyhrazeni jednoho PC pro tyto ucely je technicky mozne, ale z mnoha duvodu jsem to zavrhl (rozmery, spotreba, potrebne znalosti,..)
Cenovy strop je pro me 2k, prosim o radu - jsem limitovan casem, pokud zavaham investice neprojde rodinnou radou![]()