Výsledky 1 až 6 z 6

Téma: Jak změřit kapacitu kondenzátoru ?

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní Jak změřit kapacitu kondenzátoru ?

Mám takový problém, potřeboval bych nějakým způsobem změřit kapacitu větších elektrolytů (tak do 100uF, můj měřák umí do 20uF). Nejedná se mi ani tak o přesnou absolutní hodnotu, ale potřebuju ty kondenzátory párovat (mám k dispozici nějaké tři měřáky). Díky za každou radu .
    ...zzzzzz

Junior Member
    Vliv
    261

Standardní

A neni to na nich nahodou napsany?

Standardní

Citace Původně odeslal CHW
    A neni to na nich nahodou napsany?
    Hmm, dobrá připomínka, ale...

No prostě, vzhledem k tomu, že elektrolyty mají hoodně velkou toleranci, tak potřebuju spárovat k sobě co nejbližší hodnoty.
    ...zzzzzz

Standardní

Nikdo nic, něco takovéhleho sem používal pro měření nepolárních kondů (nějaké krabicové svitkové zrůdy pro vyhybky sem tím měřil), ale dá se to použít i pro polární elektrolyty (střídavý napětí + ampérmetr + voltmetr).

btw. Františkovy/Mariánské/KarlsBad lázně jsou v zimě v noci nádherné, no nic, za odpoledne do noci 850km, ale přítulka byla moc spokojená a to je fajn, sice sem před tím naspal nějaký 4 hodiny (sme spolu zase blbnuli do rána, po osmileté známosti je to trochu ujeté, ale co už, stává se to poslední dobou čím dál tím častěji), ale praXe, místy, skoroprofesionálního řidiče se nezapře .
    ...zzzzzz

Standardní

Možná je zkusit zapojit (postupně) do 555 v zapojení astabilního multivibrátoru, výstupem bude frekvence, kterou snad ten tvůj měřák už dokáže lépe rozlišit. To zapojení (standardní, se dvěma rezistory) však nemá střídu 1:1, nevím, zda by to tomu měřáku nevadilo. Kdyby ano, pak je třeba použít modifikované zapojení se 2 diodami k dosažení střídy 1:1. Před testem ty kondíky nechej zapojené na ss napětí (cca 20 minut), aby se snížil jejich svod. proud. Chceš-li zapojení, hoď sem e-mail a já ti to pošlu.
    Gigabyte GA-MA78G-DS3H, Athlon 64 X2 5050+, 6GB RAM, 2X WD6400AAKS 640GB, integrovaný zvuk i grafika, zdroj SEASONIC S12-550 Energy+, AverTV DVB-T Volar X, Samsung SH-203B, Logitech MX-518

Standardní

Citace Původně odeslal leo
    Možná je zkusit zapojit (postupně) do 555 v zapojení astabilního multivibrátoru, výstupem bude frekvence, kterou snad ten tvůj měřák už dokáže lépe rozlišit. To zapojení (standardní, se dvěma rezistory) však nemá střídu 1:1, nevím, zda by to tomu měřáku nevadilo. Kdyby ano, pak je třeba použít modifikované zapojení se 2 diodami k dosažení střídy 1:1. Před testem ty kondíky nechej zapojené na ss napětí (cca 20 minut), aby se snížil jejich svod. proud. Chceš-li zapojení, hoď sem e-mail a já ti to pošlu.
    Můj e-mail je flashedbrain@tiscali.cz, budu za to zapojení moc vděčný , protože zatím jsem popároval všechno od diod přes odpory až po tranzistory, ale ty elektrolyty prozatím bohužel ne .
    ...zzzzzz

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Pravidla přispívání