Výsledky hlasování: ?

Hlasující
92. Nemůžete hlasovat
  • Mam core 2 duo a jsem spokojeny, i pres vynalozene penize

31 33,70%
  • Mam core 2 duo a jsem spokojeny, ale za ty penize to nestalo

0 0%
  • Nemam core 2 duo, ale koupim si ho

30 32,61%
  • Nemam core 2 duo a nechci ho

31 33,70%
Výsledky 1 až 25 z 959

Téma: Vyznam dual core

Hybrid View

Předcházející příspěvek Předcházející příspěvek   Další příspěvek Další příspěvek

Standardní Re: Intel Conroe - novy kral

Citace Původně odeslal Eagle Zobrazit příspěvek
    Už poněkolikáté tě žádám o důkaz, že se na vícejádrových procesorech projekty kompilují paralelně. Dělá ti to takový problém?
    Dela mi to problem, protoze nevim jaky dukaz chces. OK, muzes to udelat takto: Kup si MSVC++ 7.1 a lepsi (pripadne + STL port) . Stahni si zdrojaky k OpenSceneGraph. (Ten je velky dostatecne ). Dej si batch build, pripadne prekompiluj cely solution. Sleduj pri tom vyuziti CPU na multicore systemech, jakmile dojde k vetsimu zanoreni projektu uvidis vyuziti 100% i na 8 jadrovych systemech. Staci ?

A k te RAMce. Samozrejme se bavime o systemech, kde neni bottleneck RAM. Tj. systemy s 1GB RAM u mensich projektu a 2GB+ u vetsich (jako treba onen OSG), to sem predpokladal jako samozrejmost.
    Black holes are where God divided by zero. - Steven Wright
    2600K s AC HF14 | P8P67Deluxe s 16GB DDR3 | GTX1080 s LP2480zx | EVO850 s ICH10R | X-Fi s HD555 | TripleXtreme 360 s HPPS+ | Windows 10 + 7

Junior Member
    Věk
    37
    Vliv
    0

Necital som celu predoslu diskusiu, tak dufam ze nebudem opakovat, co tu padlo. Co sa tyka profi 3d grafickych programov (3ds max, Maya apod.), treba rozlisit 2 veci: 1) renderovanie vo viewporte (realtime modely) a 2) samotne renderovanie (ziaden realtime). Pre viewporty je dolezita graficka karta (+ RAM pre samotny program), da sa merat FPS, benchuje sa napr. pomocou spominaneho SPECviewperf-u, procesor ma prakticky 0% vyznam. Pre renderovanie je vsak dolezity CPU (tiez aj RAM na spracovanie dat pred renderovanim, pocas a po) a dnesne 3d softy (nativny Scanline renderer v 3ds max nie, ale bezne pouzivane mentalRay, V-Ray, finalRende atd. podporuju multi-core, a viac jadrove procesory su velmi silne pocititelne. Vyuziva to sice len minorita pouzivatelov IT, do ktorej patrim aj ja a na dulacore nedam dopustit.

Existuju este hybridne riesenia, napr. nVidia Gellato - pre renderovanie sa vyuzuiva graficka karta, ale zo skusenosit z okolia viem, ze je to na ho***. Potrebuje silne zazemie zo strany softwaru (rendereru), ktory musi byt prepisany a ani vykonovo to nie je to, co sa predpokladalo.

Skratka, pre mna osobne, dualcore je vyhodny, dokazem vyuzit jeho potencial, ale vacsina uzivatelov to v sucastnosti nevyuzije, aspon nie do doby, kym bude vacsina (bezne pouzivanych) aplikacii prisposobena pre viacjadrove procesory.

samozrejme netusim, co to buildite za megazdrojaky, ale tohle jako benchmark imo staci
    Kód:
    du -chs php-5.1.6
    55M     php-5.1.6
    Kód:
    #time make -j3
    real    1m45.039s
    user    2m32.660s
    sys     0m32.264s
    Kód:
    #time make -j2
    real    1m49.142s
    user    2m31.504s
    sys     0m31.316s
    Kód:
    #time make -j1 
    real    3m2.027s
    user    2m30.559s
    sys     0m31.578s
    kdyz budu mit cas, benchnu jeste neco vetsiho ... treba zdrojak gcc ...

rozhodne ale v tomhle DC prinos je (teda je to testovano na dual-nocona 3.2G ale vykonovej rozdil oproti DC je minimalni)
    Hrrrr, will you stop using people as human driven search engines? Google.com has all the answers you need.

Citace Původně odeslal Fox!MURDER Zobrazit příspěvek
    kdyz budu mit cas, benchnu jeste neco vetsiho ... treba zdrojak gcc ...
    Pekne, thx. Ja myslim, ze ani neni treba nic vic, toto jako prove snad bude stacit
    2600K s AC HF14 | P8P67Deluxe s 16GB DDR3 | GTX1080 s LP2480zx | EVO850 s ICH10R | X-Fi s HD555 | TripleXtreme 360 s HPPS+ | Windows 10 + 7

Citace Původně odeslal Haste Zobrazit příspěvek
    Pekne, thx. Ja myslim, ze ani neni treba nic vic, toto jako prove snad bude stacit
    jo a jeste dodam odkaz na http://distcc.samba.org/
    distcc is nearly linearly scalable for small numbers of machines: Building Linux 2.4.19 on a single 1700MHz Pentium IV machine with distcc 0.15 takes 6 minutes, 45 seconds. Using distcc across three such machines on a 100Mbps switch takes only 2 minutes, 30 seconds: 2.6x faster. The (unreachable) theoretical maximum speedup is 3.0x, so in this case distcc scales with 89% efficiency.
    Hrrrr, will you stop using people as human driven search engines? Google.com has all the answers you need.

Citace Původně odeslal Haste Zobrazit příspěvek
    Dela mi to problem, protoze nevim jaky dukaz chces.
    Bohatě by mi stačil link na nějakou stránku, kde o tom píšou.

2Fox!MURDER: GCC je především pro Linuxovou komunitu, na Windows (... které mají mimochodem cca. 99 % zastoupení na PC) jsou klíčovou aplikací Microsoft Visual C++ a Borland Delphi. A tyto nástroje, pokud vím, neumí kompilovat víc souborů paralelně vedle sebe.

Senior Member Avatar uživatele SajmoN
    Věk
    45
    Vliv
    290

ty si zase musis uvedomit, ze na tomto fore su tieto cisla a pomery uplne ine ako v beznej vzorke obyvatelstva
    | intel i3 12100f | noctua NH-U12F | asus TUF Z690-plus | kingston 32GB 3600 | gigabyte RTX2070 super
    | samsung SSD 860 EVO 250GB | wd 20earx | benq cosi 27"| logitech G600 | microsoft X6
    | seasonic
    S12-430 | diy acrylic ikea kallax case
    | “The future is already here—it is just unevenly distributed.”

Bohatě by mi stačil link na nějakou stránku, kde o tom píšou.

2Fox!MURDER: GCC je především pro Linuxovou komunitu, na Windows (... které mají mimochodem cca. 99 % zastoupení na PC) jsou klíčovou aplikací Microsoft Visual C++ a Borland Delphi. A tyto nástroje, pokud vím, neumí kompilovat víc souborů paralelně vedle sebe.
    jenze gcc je jen compiler ... ta dulezita komponenta tady je make ...
    klidne bych to moh kompilovat iccckem, kdybych na nej mel licenci ...

Edit: a jeste, kdyz uz jsi u toho procentniho zastoupeni ... kolik z tech 99% windows pc ma nainstalovano MSVS ? 0.5%? a kolik z tech linuxovejch stroju pouziva gcc? 30%?
    Naposledy upravil Fox!MURDER; 13.09.2006 v 23:03.

jenze gcc je jen compiler ... ta dulezita komponenta tady je make ...
    Tohle teda kompiluje paralelně projekty nebo přímo .cpp? VCPP má totiž nmake, který .cpp kompiluje postupně, čili u něj je dual-core na prd.

Edit: a jeste, kdyz uz jsi u toho procentniho zastoupeni ... kolik z tech 99% windows pc ma nainstalovano MSVS ? 0.5%? a kolik z tech linuxovejch stroju pouziva gcc? 30%?
    S programováním bych to zas tak špatně neviděl, dělá to docela dost lidí. IMHO poměr bude podobný jako u práce s videem.

Tohle teda kompiluje paralelně projekty nebo přímo .cpp? VCPP má totiž nmake, který .cpp kompiluje postupně, čili u něj je dual-core na prd.
    jednotlivy c/cpp se kompilujou paralelne pokud uz jsou hotovy prequisity ... na ty se holt obcas musi pockat (jestli to ma i nejakou logiku, podle ktery to vybira co driv a co pozdejs, to nevim, natolik jsem to nestudoval, ale ocividne to dela docela good job). a i napriklad pokud kompiluju z notebooku pres distcc na dalsich dvou PC doma, tak mam minimalne 2nasobnej (vetisnou vetsi) speedup. takze disk to rozhodne nebrzdi.
    S programováním bych to zas tak špatně neviděl, dělá to docela dost lidí. IMHO poměr bude podobný jako u práce s videem.
    no nevim. na video dneska clovek nepotrebuje nic, krom klikaciho nastroje. na progrmovani uz precijen nejaky ty znalosti. teda nepocitam programovani stylem naklikam tam jeden formular, udelam z toho 10MB exac a prohlasim to za hotovy dilo. tam by se ten dc fakt asi neuzivil ... na to by stacil celer 600 ... stejne jako na veskery offisy, wordy, ekcely, etc.
    jasne, velky vetsine lidi bude DC celkem k nicemu a kdyz uz neco, tak by uzivili HW akcelerovany video, nebo jiny vychytavky. to ze si oni koupej DC cpu ale je chyba toho, ze nemaj dost informaci. ale porad je tu par % uzivatelu (poweruseru), kteri multicore vyuzijou ... a pri dnesnich cenach si ho i koupej ...

takze disk to rozhodne nebrzdi.
    Toť otázka bufferování. Mám zkušenosti, že pokud má počítač méně než 2 GB RAM, zátěž na disk je dost veliká (čtení .cpp + čtení zdrojáků + zápis .obj). Zátěž je v tomto ohledu dost otázkou bufferování - např. zápis .obj může být zpožděný a taky čtení sdílených knihoven může proběhnout jen jednou. Pokud tu RAMku nemáš, je kompilace víc věcí paralelně vedle sebe dost tragédie.

no nevim. na video dneska clovek nepotrebuje nic, krom klikaciho nastroje.
    Jenže tě to musí bavit a v tom je ten problém. Já třeba neznám nikoho (nebo o tom aspoň nevím), kdo by si nahrával svoje rodinné zážitky na kameru. Foťáky jo, ale videokamery ne. S programátory je to podobné - taky jich moc neznám.

Pořád si ale myslím, že programování je na tom v zastoupení mnohem lépe než věci jako CAD, rendering atp.

ale porad je tu par % uzivatelu (poweruseru), kteri multicore vyuzijou ... a pri dnesnich cenach si ho i koupej ...
    O přínosu v některých aplikacích se nepřu, ale třeba já, když jsem zjistil, že mi to moje oblíbené aplikace neurychlí, jsem dost zklamaný. Vyšší spotřeba (= větší hluk a větší provozní náklady) a dvojnásobná pořizovací cena jsou pro mě vcelku dost argument. Radši bych teď koupil nějaký jednojádrový Celeron na bázi Conroe (nikoli ale s deaktivovaným jádrem).

Toť otázka bufferování. Mám zkušenosti, že pokud má počítač méně než 2 GB RAM, zátěž na disk je dost veliká (čtení .cpp + čtení zdrojáků + zápis .obj). Zátěž je v tomto ohledu dost otázkou bufferování - např. zápis .obj může být zpožděný a taky čtení sdílených knihoven může proběhnout jen jednou. Pokud tu RAMku nemáš, je kompilace víc věcí paralelně vedle sebe dost tragédie.
    fungovalo to i na historicky armade p3-600,320MB ram (ted na dothanu 1.6, 1280MB ram je to zas o necem jinem... ted uz to ten notebook nebrzdi) ... bohuzel mam pocit, ze srovnavame nesrovnatelne... komercni nastroj typu 'atuzjetovenkuasouzatopenize' a software psanej lidma pro lidi ... ale nechci tu vyvolavat flame o prinosu OpenSource... to je zas na uplne jinou diskuzi...
    Jenže tě to musí bavit a v tom je ten problém. Já třeba neznám nikoho (nebo o tom aspoň nevím), kdo by si nahrával svoje rodinné zážitky na kameru. Foťáky jo, ale videokamery ne. S programátory je to podobné - taky jich moc neznám.
    ja par takovejch lidi (asi 2) znam. ale zrovna si nemuzu vpomenout na nikoho kdo by delal velky projekty v MSVC (myslim doma. corporatni pocitace ted neresim)
    Pořád si ale myslím, že programování je na tom v zastoupení mnohem lépe než věci jako CAD, rendering atp.
    jenze my nehledame zastoupeni jednotlivejch tehle slozek ... davame dohromady vsechny tyhle uzivatele ...
    O přínosu v některých aplikacích se nepřu, ale třeba já, když jsem zjistil, že mi to moje oblíbené aplikace neurychlí, jsem dost zklamaný. Vyšší spotřeba (= větší hluk a větší provozní náklady) a dvojnásobná pořizovací cena jsou pro mě vcelku dost argument. Radši bych teď koupil nějaký jednojádrový Celeron na bázi Conroe (nikoli ale s deaktivovaným jádrem).
    jo, ten by bohate dostacoval 90% uzivatelu. bohuzel jim chybej informace, aby vedeli, ze to tak je...

ted uz proste nezbejva nic jinyho, nez donutit vyrobce SW, aby se naucili programovat. potesila me napr. nVidia, ktera opravdu od tusim verze 80 driveru renderuje vicevlaknove...

A tyto nástroje, pokud vím, neumí kompilovat víc souborů paralelně vedle sebe.
    To ses tak neshopny, ze si ani neprelozis to OSG co sem ti psal ? Tady mas screenshot, mas tam i vyuziti disku. Vyctes z toho, ze spikes na disk time jsou jenom pri linkovani nektereho z projektu pri kompilaci je jeho vyuziti kolem 20-60%. A jak vidis vyuziti je u obou jader prakticky stejne, protoze se pri buildu pouziva pocet kompiletu podle poctu jader(jak psal i FOX u make gcc). Pokud nedochazi k linkovani, tak je 100% casu bottleneck CPU. A vubec nechapu proc se tu snazis vsechno tak hloupe zpochybnovat. Zbytecne tu vyvolavas flamy a me obiras o cas, protoze to nedokazu jen tak prejit...
    Naposledy upravil Haste; 14.09.2006 v 08:39.

Informace o tématu

Users Browsing this Thread

Toto téma si právě prohlíží 1 uživatelů. (0 registrovaných a 1 anonymních)

Podobná témata

1. dual core notas s grafickou buducnostou
    Založil Lord Skullhead v sekci fóra Nákupní poradna
    Odpovědí: 3
    Poslední příspěvek: 10.04.2006, 17:48
  2. jak je to s tim dual channelem?
    Založil vaga v sekci fóra Intel čipové sady
    Odpovědí: 26
    Poslední příspěvek: 06.08.2005, 18:43
  3. P4 2.8GHz vykonnejsi nez dual opteron 240 na linuxu?
    Založil Petrik v sekci fóra AMD procesory
    Odpovědí: 6
    Poslední příspěvek: 20.09.2004, 07:56
  4. Ma vubec Dual chanel u AMD vyznam?
    Založil Uncle Fucker v sekci fóra NVIDIA čipové sady
    Odpovědí: 25
    Poslední příspěvek: 18.02.2003, 23:02
  5. Jake pameti pro dual channel?
    Založil Evils v sekci fóra Paměti
    Odpovědí: 6
    Poslední příspěvek: 02.02.2003, 01:22

Pravidla přispívání