Zajímalo by mě, jaký máte zkušenosti s taktováním QuadCore? Q6600 začíná bejt docela dostupný, tak přemejšlim, jestli to má smysl ... ??
Printable View
Zajímalo by mě, jaký máte zkušenosti s taktováním QuadCore? Q6600 začíná bejt docela dostupný, tak přemejšlim, jestli to má smysl ... ??
Také jsem žádostiv těchto informací a prosím, krom procesoru a jeho revizi dávejte také informace o desce a pamětech a také o všech použitých napětích různách od nominálu.
Kluci v tomhle threadu najdete informaci o OC q6600, kolik jen chcete:
http://www.xtremesystems.org/forums/...d.php?t=152603
Kazdopadne to chce pockat na G0 revizi. Ja mam tu starsi a se vzduchovym chlazenim (Scythe Infinity) prakticky nelze dat nad 3GHz.
Na prvni pohled vse funguje krasne stabilne az do 3.4GHz pri 1.4V, Prime muze bezet do zblbnuti ale pri velkem zatizeni (dnetc nebo nova verze prime, ktera uz umi spustit vice threadu soucasne v rezimu small FFT) ... deje se tohle:
http://forum.pctuning.cz/zaloha/miho/throttling.png
Po chvilce vysoke zateze dosahne teplota (podle core temp i RightMark CPU) zhruba 75 stupnu a 2 jadra zacnou throtlovat (pokud je v BIOSU povoleno TM2 tak misto toho shodi nasobic na 6 a snizi napeti).
K cemu je superrychly procesor, ktery kdyz od neho clovek neco chce, tak se prehreje a zacne throtlovat? :)
ale to je problem chladenia procesora a nie samotneho procesora, takisto treba vziat do uvahy tepla, ktore su momentalne vonku a tym padom aj vnutri
QC se všeobecně při současném výrobním procesu taktují znatelně hůře než DC, takže pokud je SW přímo nevyužije, není to imho momentálně dobrá investice a už vůbec ne pro OC.
Kdyz procesor throtluje pri chlazeni jednim z nejlepsich vzduchovych chladicu (vysoka vez s 12cm vetrakem foukajicim vzduch primo ven ze skrine, 8x heat pipe, hmotnost temer 1kg) tak se pro kazdeho, kdo nechce jit do vodnika, peltiera, dusikoveho chlazeni... z "problemu chlazeni" stava "problem procesoru" nemyslis? :)
Overclocking není legitimní cesta k vyššímu výkonu - od toho jsou vyšší a dražší modely... Stěžovat si, že neuchladíš vzduchem procesor při výkonech, na které nebyl koncipován, je mírně řečeno "mimo".
A ako je to s FSB medzi jadrami? Niekde som cital, ze hlavne to limituje OC, lebo tam sa neda zvysit napatie, respektive na malo doskach, a preto sa na quade nedosahuju take hodnoty OC... Je to pravda, alebo ako to presne je?
Momentálně jsou QC od Intelu postavena na dvou slepených DC, které jsou spojena sběrnicí FSB. Ona FSB co spojuje oba DC právě limituje QC při OC, nelze jí totiž uměle zvýšit voltáž, protože nemá nic společného se samotnou voltáží CPU. Pokud totiž zvýšíš voltáž CPU, nemá to žádný vliv na voltáž FSB co sprostředkovává komunikaci mezi oběma čipy (DC).
Jo, ale nektere desky to udajne umi, nekde na ceskem netu jsem o tom neco cetl...
http://www.pctuning.cz/index.php?opt...1&limitstart=2
Zeby tady? http://www.pctuning.cz/index.php?opt...1&limitstart=2
EDIT: :mad: No tak jsi byl rychlejsi ;)
Mno patrně ale nenajdete desku s intel chipsetem co to bude umět a pak se také naskýtá otázka praktické využitelnosti a přínosu samotného QC, vzhledem k jeho obrovské spotřebe a tepelnému vyzařování při OC :)
som velmi zvedavy, kedy pride prva hra, co realne pouzije 4 jadra :) supreme commander vynechajte, ten na quad core zere 100% prveho jadra a z kazdeho dalsieho 33% :D
Inak Q6600 som mal v kompe asi tyzden doma a obstojne to pomohlo Lightroomu pri istych import/export operaciach ci veciach nad velkym objemom dat, ci viacerych exportoch naraz ... inak o nicom > 40W+- spotreby v idle navrch proti E6320 :) (nieco samozrejme urobi aj frekvencia) ja si hodim QC do domaceho pocitaca az nadide spravny cas tj. neskor :)
Pokud se použije úprava, kterou zveřejnil jeden programátor na fóru Gas Powered Games, tak se vytížení jader v Supreme Commanderovi zlepší.
Nazval jej Core Maximizer Tool a diskuse k tomu programu je zde: http://forums.gaspowered.com/viewtopic.php?t=15556
to by mohlo nieco urobit, ale aj tak nevidim vyznam zatial, pretoze supcom mne pripada zrovna ako hra, kde to niekto iba huste vyprasil a nie "optimalizoval" aby to muselo/mohlo pouzivat viac jadier :))
Lost planet, taky využije 4 jádra ;)
if 4 cores available then loop some bshit in 2 threads? ;)
Vymenil jsem ho za E6600 a zatim to v tehle vedrech vypada na 3ghz stable, mozna 3.2 vic asi ne. Idle 50/77 load. TcaseMax : 100.
Mám vodníka a při momentálním přetaktu FSB na 330, tedy CPU 4x3Ghz mně to hřeje i po několikadenním provozu při 100% vytížení max 60°C.
Na těch FSB 330 jsem nepotřeboval zvednout žádnou voltáž, ale teprve se chystám na větší OC ;)
CPU využívám na 100% stále díky zapojení PC do projektů na BOINC kterými vyplňuji výkon který sám pro svou práci na něm nevyužiji. Když už to jede kvůli stahování non-stop, tak nechci tu elektřinu pálit jen tak kvůli ničemu a raději pomohu vědě.
Využití pro Q6600 je pro mě jednak pro vědecké projekty BOINC, které využijí v PC úplně vše co momentálně nepotřebujete (tedy všechny jádra jedou furt naplno) a taky když vypaluji, převádím videa atd. tak si klidně při tom můžu i zahrát a nic mě nebrzdí.
Proste je to paráda nemuset čekat jako dřív než se jedna věc dodělá abych mohl dělat na něčem jiném.