TEST několika telat CANON
Inspirován Tominkem a nadšen svým novým sklem jsem se pokusil udělat podobné srovnání několika teleobjektivů, které byly v danou chvíli k dispozici:
EF 70-200 f/4 L USM (thx MikeD)
EF 70-300 f/4-5.6 IS USM (thx Marty)
EF 100-400 f/4.5-5.6 L IS USM (můj milášek)
Pentacon MC 2.8/135 (pevný germánský sklo s úplně jiným bajonetem)
Sankor 3.5/200 (pevný germánský sklo taky s úplně jiným bajonetem) :p
Celá scéna vypadala takto:
http://photo.madcap.info/test/test100400.jpg
Výřez z rohu (135 mm): http://photo.madcap.info/test/135corner.png (klikni)
Výřez ze středu (135 mm): http://photo.madcap.info/test/135center.png (klikni)
Výřez z rohu (200 mm): http://photo.madcap.info/test/200corner.png (klikni)
Výřez ze středu (200 mm): http://photo.madcap.info/test/200center.png (klikni)
Testování na 300 mm probíhalo ze stejného místa, ale ve hře už zůstaly jen 70-300 a 100-400. Rohem se stala anténa na komíně vpravo, kde je také dobře vidět větší aberace u 70-300. Pro test středu jsem použil anténu na levém komíně.
Výřez z rohu (300 mm): http://photo.madcap.info/test/300corner.png (klikni)
Výřez ze středu (300 mm): http://photo.madcap.info/test/300center.png (klikni)
Závěr:
Germánská pevná skla s redukcí mají úplně jiné barevné podání a naprosto mizernou kresbu. Vítězem na 135 mm je IMHO jednoznačně 70-200/4 L. Non-L sklo 70-300 je naprosto srovnatelné s L-kovým 100-400 a je vidět, že pro 100-400 je to téměř začátek rozsahu. Můj 100-400 si vede nejlépe na 200 mm, ale není to nic výrazného a navíc na f/5,6 je 70-200 opět bezkonkurenční. Na 300 mm už jsou dlouhé zoomy srovnatelné, 70-300 trochu více aberuje...
Díky MadCapovi za hosting ;-)
Re: TEST několika telat CANON
Díky Maulovi za skvělé zpracování dat, já jen přidám nějaké další info:
http://eosd30.myslenka.net/gallery/crw_2539_web.jpg
Tak takhle se testovalo: Canon EOS 30D na stativu Velbon CX-560. Se 100-400L to moc nedrželo, takže stativ jsme měli pro jistotu celou dobu jen roztažený do dvou třetin - je tak stabilnější.
Při F/5.6 jsme exponovali 1/500s, při F/8 1/250s a při F11 1/125, takže je možné, že ač bylo použito předsklopení zrcátka, tak snímky na větší clonu a delší ohnisko budou trošku pohybově rozostřené, zde by pak měla nevýhodu zejména 70-200, která nemá stabilizátor.
Prakticky je to vidět podle mně u 200center na F/11, kde je 70-300 lehce měkčí než na F/8 a F/5.6.
Jinak velmi zajímavé porovnání - byl jsem velmi zvědav na porovnání těch M42 skel, o kterých se často tvrdí, že jsou srovnatelné s dnešními eLky. Ale evidentně je to kus od kusu a tyhle moje zrovna mezi ty lepší nepatří.
Každopádně teď je již nepotřebuji (mám tu 70-300 IS), takže jdou pryč. 135ka je již zamluvená, a jestli máte někdo zájem o tu 200, tak je k dispozici :) IMHO ideální portrétní sklo - dostatečně dlouhé a příjemně měkké ;D
super prace, Maule... docela me potesilo, ze jsem nesahnul pri koupi skla vedle... :)
jinak trochu doplnim Martyho:
http://miked.madcap.info/maulovo_prase.jpg
Pěkné a zajímavé srovnání, rád jsem si ho prohlédl. Výsledky 70-200 nepřekvapí, 70-300 je opticky s ohledem na cenu výborný, raketomet dopadl také dobře, předně odolnost vůči aberaci je solidní. Jsem zvědavý, až se podívám do zdrojových dat, ten barevný posun u MF mi připadá zvláštní, myslím, že to bude primárně WB a ne sklem. Jinak ten Sankor neznám, ale ten Pentacon je evidentně špatný kus, normálně předvádí něco dost jiného.
Citace:
Původně odeslal
Marty
tak snímky na větší clonu a delší ohnisko budou trošku pohybově rozostřené, zde by pak měla nevýhodu zejména 70-200, která nemá stabilizátor.
Vy jste měli na těch stabilizovaných objektivech zaplé IS? :eek: A zkoušeli jste porovnání IS on a off?
btw: příště mi řekněte o stativ, rád půjčím a s doporučenou nosností 12 kg s ním tyhle bílé čudly ani nehnou :mweheh:
IS jsme měli zapnuté, docela by mě zajímalo, jestli si ho "granatomet" na tom stativu vypnul. Novejsi Lka to pry delaji.
Jinak ten Pentacon - barevný posun tam imho je, pozoroval jsem to dříve u více fotek. Co se týče kvality v testu, možná bylo špatně zaostřeno, ale snažil jsem se. KatzEye bohužel nemáme :)
Citace:
Původně odeslal
jan555
Vy jste měli na těch stabilizovaných objektivech zaplé IS? :eek: A zkoušeli jste porovnání IS on a off?
btw: příště mi řekněte o stativ, rád půjčím a s doporučenou nosností 12 kg s ním tyhle bílé čudly ani nehnou :mweheh:
No, kdybys viděl, jaxe granátomet na tom stativu třásl, nechal bys ho zapnutý taky!!! >:}
No a pak u 70-300 už to bylo ze setrvačnosti, i když ten se na stativu skoro nehnul...
Zajímavý závěr z těch testů je ten, že všichni zúčastnění odcházeli spokojení se svým sklem - MikeD s obrazovou kvalitou 70-200L při které mu nepřekáží váha a push-pull, Marty s obrazovou kvalitou, stabilizátorem, nenápadností a skladností 70-300 IS, no a já se svým ultimátním granátometem s IS, USM a dosahem zoomu... fakt pohoda... :cool:
Citace:
Původně odeslal
Marty
Jinak ten Pentacon - barevný posun tam imho je, pozoroval jsem to dříve u více fotek.
Otázka je jaký. Vždyť je teď máš doma, tak zkus nastavit manuální WB a pevné expoziční hodnoty a vyfoť to samé Canonem a Pentaconem. Moc by mě to zajímalo ;)
Maul: to si dovedu představit, stažení nohou moc nepomůže, když se kroutí a hlava je sizeovaná na kompakt :rolleyes: Jinak tenhle závěr je nejlepší možný :D
Citace:
Původně odeslal
jan555
Otázka je jaký. Vždyť je teď máš doma, tak zkus nastavit manuální WB a pevné expoziční hodnoty a vyfoť to samé Canonem a Pentaconem. Moc by mě to zajímalo ;)
Maul: to si dovedu představit, stažení nohou moc nepomůže, když se kroutí a hlava je sizeovaná na kompakt :rolleyes: Jinak tenhle závěr je nejlepší možný :D
OK, jdu udělat testík :)
skvely testik. urcite jedno z tehdle telat poridim :)
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Zajímavý závěr z těch testů je ten, že všichni zúčastnění odcházeli spokojení se svým sklem - MikeD s obrazovou kvalitou 70-200L při které mu nepřekáží váha a push-pull, Marty s obrazovou kvalitou, stabilizátorem, nenápadností a skladností 70-300 IS, no a já se svým ultimátním granátometem s IS, USM a dosahem zoomu... fakt pohoda... :cool:
jj... jeste nez jsem k tobe jel, jsem nevedel, jake bude moje dalsi (rozumej delsi) tele... ted uz to vim - 300/4L IS USM... :) granatomet je podle me strasne neprakticky na foceni rychlych akci jako treba koncerty... :)
Citace:
Původně odeslal
tominek
skvely testik. urcite jedno z tehdle telat poridim :)
nechtel si nahodou Sigmu 70-200/2,8? ;) :)
Citace:
Původně odeslal
MikeD
ted uz to vim - 300/4L IS USM... :) granatomet je podle me strasne neprakticky na foceni rychlych akci jako treba koncerty... :)
Podle mě je zase přesně na tohle strašně nepraktické pevné sklo, tedy pokud budeš přehazovat skla o ohnisku např. 50, 100 a 300, tak už se to dá, ale to je dost nepraktické a trochu to zdržuje, se samotným pevným teletem teda fakt nevím ...
Citace:
Původně odeslal
jan555
Podle mě je zase přesně na tohle strašně nepraktické pevné sklo, tedy pokud budeš přehazovat skla o ohnisku např. 50, 100 a 300, tak už se to dá, ale to je dost nepraktické a trochu to zdržuje, se samotným pevným teletem teda fakt nevím ...
jenze jina poradna alternativa proste neni... a kupovat nejaky non-Canon sklo? mno nevim...
Citace:
Původně odeslal
MikeD
jenze jina poradna alternativa proste neni... a kupovat nejaky non-Canon sklo? mno nevim...
Tak třeba 70-200/2.8 (IS případně) + konvertor? Ta pevná skla jsou super, ale prostě neuniverzální a nutné se to prodraží, protože 1-2 tohle nevyřeší :(
Citace:
Původně odeslal
jan555
Tak třeba 70-200/2.8 (IS případně) + konvertor? Ta pevná skla jsou super, ale prostě neuniverzální a nutné se to prodraží, protože 1-2 tohle nevyřeší :(
u verze s IS se pohybujeme uz v hodne vysokych cenach... navic - 2,8 + konvertor 2x ti dela okamzite 5,6 - a to uz je nekdy fakt moc...
preco convertor 2x ked predtym veselo uvazujes o 300vke? ;)
Citace:
Původně odeslal MikeD
jj... jeste nez jsem k tobe jel, jsem nevedel, jake bude moje dalsi (rozumej delsi) tele... ted uz to vim - 300/4L IS USM... :) granatomet je podle me strasne neprakticky na foceni rychlych akci jako treba koncerty... :)
jak uz jsem rikal na ICQ, s MikeDem se shodneme na tom, ze je pro nas granatomet moc tezky a spatne se na nem meni ohnisko. Jiste jste se docetli v mem podpisu, ze uz asi 4 mesice setrim na 300/4L IS a mam dobrou zpravu - v pulce zari mi prileti z USA :p
jeste k testu, taky me docela prekvapil propad pevnych skel, stejne jako opticka kvalita 70-200/4 vs. ten obr.
Napr. na tie koncerty je asi fakt najlepšie použiť 70(80)-200/2.8 (IS/VR netreba), lebo väčšinou aj tak potrebuješ široký koniec.,Ten rozsah do
200mm postačí a skoro nikdy nie sú dosť dobré svetelné podmineky na dosť krátke časy. Vtedy je IS k ničomu. V prípade potreby dlhšieho ohniska (napr. 300mm) riešil by som to cez TC 1.4x, vďaka ktorému by zostala ešte stále vynikajúca svetelnosť F4 v celom rozsahu.
imho nechapu, co mate proti pevnym sklum... :)
Citace:
Původně odeslal
MikeD
imho nechapu, co mate proti pevnym sklum... :)
Třeba kompozici - jsi odkázaný téměř výhradně na PP a výřezy, což prostě fotografa, který se o totéž pokouší přímo v hledáčku, dost odrazuje.
Obrazová kvalita je samozřejmě neoddiskutovatelná... ;)
Ono hlavně fotit z foto zóny koncert pevnou 300vkou je portrétní práce, tzn. byl by potřeba spíš opak ořezu :p
Jinak proti pevným sklům nemám nic, právě naopak, ale chce to mít buď slušnou sadu, nebo některé jako doplněk - jako hlavní objektiv to nevím, nevím,...
Suhlasim s janom ze pevna 300vka je na "reportaznu" pracu tazkopadna mozno mnohokrat viac ako 100-400 ;) Osobne budem riesit dlhy koniec TCkom na 80-200/2,8 :). Vysledok bude stale velmi dobry, svetelnost klesne na 4,0 a som na tej vasej 300vke aj ked bez IS. Cena je ale menej ako 1/10 a nevynechajme ani hmotnost dalsieho skla do brasne ;)
Já bych se s 100-400 do fotozóny rozhodně nebál, ale myslím, že by mi udělal slušný prostor i v davu - přeci jen je to pořádný kus železa ve tvaru kyje!!! >:}
Spíš teď řeším, jestli koupit i Extender2x, nebo jestli je to pitomost, jak říká jan555. Ohnisko dostanu ekv. 1280mm s IS, půjde jen MF a clona na dlouhém konci vyskočí na 11. Na focení měsíce nebo někam na prosluněnou pláž to ale IMHO nemusí být úplně od věci, ne? :cool:
Mno tak můj testík je zpracovaný, porovnával jsem na clonách 4.5, 5.6, 8, 11 a 16, s časy 750, 500, 250, 125 a 60. Zkoušel jsem i efekt stabilizátoru - takže zleva je to Pentacon, pak Canon s vypnutým IS, se zapnutým mode 1 a se zapnutým IS mode 2.
WB manuálně vyrovnána jen přes ten Canon.
Bohužel dle mého názoru je výsledek k ničemu, protože při rozlišení mého foťáku (3MP) není možné dosáhnout takového detailu - tj. na sklo je celkem nenáročný.
Scéna:
http://eosd30.myslenka.net/test135mm/scena.png
Střed: http://eosd30.myslenka.net/test135mm/center.png
Roh: http://eosd30.myslenka.net/test135mm/corner.png
A jediný rozumný výsledek je ten, že barevný posun u Pentaconu JE.
:)
nezabudaj, ze si k tomu budes potom musiet na 110% kupit aj DOST poriadny stativ ;)
Citace:
Původně odeslal
Marty
A jediný rozumný výsledek je ten, že barevný posun u Pentaconu JE.
:)
Ale o mnoho menší, než jak to vypadalo předtím. Děkuju!
MadCap: to tvrdím taky, 1280 mm ekv. při f/11 a MF neudrží z ruky nikdo. Na zvířátka z křoví by to bylo zajímavé ...