Externi HDD nebo USB box?
Ahoj,
potrebuju zvetsit diskovou kapacitu notebooku a tak resim dilema:
Je lepsi koupit externi disk, nebo nacpat standartni hdd do usb 2.0 boxu? Zajima me hlavne spolehlivost, hlucnost a vykon. Pouziti toho disku bude na zalohy dat z nb a na filmy ;) Predpokladam ze ho moc prenaset nebudu, max tak 5x rocne.
Konkretne se mi libi tento externi disk http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=36199 a nebo tento box http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=30722 + Maxtor DM9 200GB.
Samozrejme si ale necham poradit, pokud existuji lepsi produkty...
Diky za nazory.
Re: Externi HDD nebo USB box?
ja mam wd my book a pohoda, oproti bastling rieseniu je vyhoda, ze to je proste ready a zmontovane od vyroby :) len ten my book ma 2 roky zaruky oproti 3om rokom single disku.
mel jsem dva roky u notasu externi HDD v boxu a nebyl s tim vyraznej problem.. me jako vyhoda prijde mensi porizovaci cena i kdyz ne o moc.. ale hlavne snadno ho vymenis za vetsi... jinak v tech "USB discich" jsou taky normalni HDD takze rychlost bude stejna...
na druhou stranu nevim jak je to s napajenim.. ja k tomu mel pomalu stejny adapter jako ma notas a to je nuda tahat...
jj, to napajeni by me taky zajimalo - MadCape, jak je to u toho booku, ma zdroj primo v sobe nebo je k nemu taky dalsi krabice?
Jinak cenovy rozdil je minimalni, box stoji 800+do nej dam disk ktery bych jinak prodal tak za 1000-1200Kc, tj. rozdil proti tomu externimu je cca 1100Kc, za ktere ziskam 50GB navic a 2 letou zaruku..
Jeste dalsi dotaz - stoji za to si priplacet za fireware? (Ze bych pripadne koupil Pro verzi toho MyBooku..)
Adapter ma 9x5,5x3cm ma len jednoduchu dvojkolikovu snuru (dost dlhu, co sa obcas hodi a zaroven neni na pevno a da sa vymenit). Btw nevidim dovod na vymenu a zaroven by som bral osvedcenu "pasivnost" my booku, ktoru vytvoril vyrobca (disk je zabaleny v nejakom skoro alobale alebo cosi take). Btw v 160GB variante co mam je WD1600JS cize SATA disk :). Inak firewire je imho lepsi ako USB pre dlhodobe spojenie ale neviem ci ti to stoji za priplatok. Premium verzia ma naviac aj backup softik, ktory ale neni problem nahradit freeware riesenim B-Cup XP k ficurkam pro verzie patri aj indikacia naplnenia kruzkom okolo tlacitka :D Btw USB verzia ma zaujimavu vlastnost, ze sa zapne sucasne s PC a vypne tiez ;). Existuje este aj verzia PRO ktora ma firewire 800 co je husta rychlost, ktoru uz ale nezvladne ten disk (to je dobre na RAID0 polia externe) a zaroven ma nejaky hypervychytany backup soft (neskusal som iba cital o tom softe).
Diky za odpoved, vyzkousim MyBook a uvidim.
Je to dva dny co jsem resil naprosto stejne dilema.
Nakonec jsem vzal tady v bazaru dva 200GB disky po 1200,- a tenhle box http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=28594. Vyhodou je ze tam muzu pripojit i mechaniku, a ty dva disky si muzu krasne prehazovat pomoci (s adapterem do 5,25) a nevyhodou asi velikost (coz neni tak hrozny protoze vzdycky k booku taham nabijecku, CDMA modem etc takze je mi to vlastne jedno).
Kdyz to shrnu tak za 3000,- mam 400GB USB 2.0 a firewire. Disk se v tom boxu nehreje, jsem spokojenej.
Citace:
Původně odeslal
Prokop
Nakonec jsem vzal tady v bazaru dva 200GB disky po 1200,- a tenhle box
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=28594. Vyhodou je ze tam muzu pripojit i mechaniku, a ty dva disky si muzu krasne prehazovat pomoci (s adapterem do 5,25) a nevyhodou asi velikost (coz neni tak hrozny protoze vzdycky k booku taham nabijecku, CDMA modem etc takze je mi to vlastne jedno).
Kdyz to shrnu tak za 3000,- mam 400GB USB 2.0 a firewire. Disk se v tom boxu nehreje, jsem spokojenej.
Diky za odpoved, vypada to dobre, ale mechaniku pripojovat urcite potrebovat nebudu, a dulezita je pro me spolehlivost, takze 2 disky asi taky ne - u techto welland boxu si lide v diskuzich dost stezuji ze konektory pro pripojeni jsou dost odflakle, a ze se pri castem prepojovani ty kabely utrhnou....je to fakt zpracovane tak spatne?
Jo a jeste: pls jak velky je napajeci adapter toho boxu?
Citace:
Původně odeslal
sendik
Diky za odpoved, vypada to dobre, ale mechaniku pripojovat urcite potrebovat nebudu, a dulezita je pro me spolehlivost, takze 2 disky asi taky ne - u techto welland boxu si lide v diskuzich dost stezuji ze konektory pro pripojeni jsou dost odflakle, a ze se pri castem prepojovani ty kabely utrhnou....je to fakt zpracovane tak spatne?
Jo a jeste: pls jak velky je napajeci adapter toho boxu?
Nerekl bych, myslim si ze zpracovane je to dobre, at uz konektory tak i cele hlinikove šasi. Rozhodne bych Ti to doporucil, dodavaji k tomu USB i Firewire kabely.
Napajeni nema adapter ale normalni 230V kabel jako do zdroje, takze skladnost (kompatibilita? :D ), pripadna vymena pri ztrate je tedy velmi snadna. Jsem fakt nadmiru spokojenej.
Mimochodem, jedinej problem kterej popisuji lidi na ruznych forech je poskozeni FATky pri kopirovani pres Firewire, objevuje se to pouze pri vyraznym zatizeni kompu. Pri par oknech browseru, foobaru, mirande etc.. je to udajne uplne v pohode.. Ale upozornuju ze jsem to ja osobne zatim nezkousel, nicmene v pondeli jdu koupit adapter do PCMCIA tak napisu ;)
Teď se koukám po nějakym externím usb boxu na hdd. Použit bude pouze na 2 hdd na zálohy, tj. jednou za čas (dejme tomu jednou za týden) vezmu disky a box ze skříně, připojím, zazálohuji, vypojím a uklidím. Takže o hmotnost, design či napájení mi nejde skoro vůbec, jde mi o jednoduchou výměnu 2 hdd v 1 boxu a spolehlivost.
Zaujal mě zmíněný Welland ME340U2FL, který by měl být na systému kolejniček. A mě zajímá, kolik je v balení kolejniček a zda se tak dá využít pro můj záměr. Má u sebe tenhle box i čelní panel? Nějak jsem se to v diskuzi nedozvěděl (kromě jedné zmínky...).
Druhá věc v hledáčku je tato: http://4um.ocguru.cz/showthread.php?t=52381
Ale zřejmě zatím bez zkušeností...
Citace:
Původně odeslal
Prokop
Nakonec jsem vzal tady v bazaru dva 200GB disky po 1200,- a tenhle box
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=28594. Vyhodou je ze tam muzu pripojit i mechaniku, a ty dva disky si muzu krasne prehazovat pomoci (s adapterem do 5,25) a nevyhodou asi velikost (coz neni tak hrozny protoze vzdycky k booku taham nabijecku, CDMA modem etc takze je mi to vlastne jedno).
Chci se zeptat.Pokud budu mit tento box da se s nim pripojit i k DVD recorderu ktery ma firewire a prenaset data ? Jak do toho DVD tak i zpet na HDD ? Dikes za odpovedi....
Citace:
Původně odeslal
Brogg
Teď se koukám po nějakym externím usb boxu na hdd. Použit bude pouze na 2 hdd na zálohy, tj. jednou za čas (dejme tomu jednou za týden) vezmu disky a box ze skříně, připojím, zazálohuji, vypojím a uklidím. Takže o hmotnost, design či napájení mi nejde skoro vůbec, jde mi o jednoduchou výměnu 2 hdd v 1 boxu a spolehlivost.
Zaujal mě zmíněný Welland ME340U2FL, který by měl být na systému kolejniček. A mě zajímá, kolik je v balení kolejniček a zda se tak dá využít pro můj záměr. Má u sebe tenhle box i čelní panel? Nějak jsem se to v diskuzi nedozvěděl (kromě jedné zmínky...).
Druhá věc v hledáčku je tato:
http://4um.ocguru.cz/showthread.php?t=52381
Ale zřejmě zatím bez zkušeností...
Presne jak rikas, pouze pouzijes klasickej ramecek abys mohl disky jednoduse prehazovat (jinak bys totiz musel pouzit vyse zminene kolejnicky /nejsou soucasti dodavky ale stoji asi 20kc/a disky pomerne slozite prehazovat. Proste bych vzal dva ramecky a prehazoval je. Celni panel se nedodava! Drive tam udajne mel byt, nicmene ja ho tam nemel (nejsem jedinej).
lenze je maly ;) 2,5ky su vacsinou bez napajania
Pridam to sem,at nezakladam dalsi novy...problem to snad nebude :-)
Velice dlouho jsem se branil externimu disku,ale asi uz dal nemuzu...
Prvni vec,ktera mi vadila,je externi napajeni...ale 2,5" disk nechci z duvodu pomeru cena/vykon(velikost,ne rozmery)...takze zbyva 3,5" a tedy ext.napajeni.
Dale jsem resil,jestli poridit externi disk nebo koupit suplik a klasicky disk...podle cen,kdy jsou externi disky jen o malo drazsi nez kombinace,mi to prijde jako lepsi reseni...u 250,320 i 500GB to je max 500Kc rozdil.
Kdyz jsem se tak koukal,tak z toho vychazi nejlepe WD MyBook...
Co jsem se tak ptal,tak USB da cca 20MB/s a FW400 cca 30MB/s pri mensim vytizeni CPU.Takze bych volil variantu Premium s FW400 ...mozna i Pro s FW800,ale to uz je mozna zbytecne,pac muj nynejsi book to nepodporuje.
1)Co v tom je vlastne za disky?Nejaka SATA II ?
2)Jak je to s chlazenim?
3)Jak hlucne to je?
4)Co sdileni dat na 100MBit siti?Rychlostne to zvladne,ale co celkove zatizeni kompu?Jak se to bude chovat oproti sdileni z interniho HDD 5k4ot.?
5)Vypalovani predpokladam problem neni...
Dik za odpovedi,pripominky nebo nejake jine napady ;-)
ja mam 160tku a tam je wd1600js co neni tichy disk, obecne je hlucnost dana len hlucnostou disku, pretoze to nema aktivne chladene
ohladom zdielania je to individual tvojho stroja ...
Citace:
Původně odeslal
MadCap
ja mam 160tku a tam je wd1600js co neni tichy disk, obecne je hlucnost dana len hlucnostou disku, pretoze to nema aktivne chladene
ohladom zdielania je to individual tvojho stroja ...
Pres den hluk slyset nebude,bo spolubydlici maji slusna letadla :-) ...ale kdyz nevypinam komp na noc a nekdo bude tahat,tak by me zajimalo,jak moc to bude slyset...ale chapu,ze to se tezko popisuje a je to subjektivni.
No a s tim zatizenim jsi mi moc neodpovedel...teda mam z toho ten pocit.
Tak to zkusim upresnit:
Bude se ten ntb chovat vice vytizene pri tahani z toho ext.disku nez kdyby to same nekdo tahal z disku interniho ? ???
malo by to byt jedno, ja som mal tento disk na LP a nemal som dojem spomalenia :)
Doporucuji jednoznacne verzi s FW. Kdyz jsem ho pihcnul na KN a stahoval pres sit, tak to u kamose zralo cca 20-30% CPU (Barton 2500+, 1GB) a kdyz ho mam doma normalne na FW, raptor <-> externi jede 30-40MB s 2% vytizenim. Parim ted z neho hry, divam se na HD videa a nevidim problem s prenosem dat. Mam ale Box Weland + Seagate 7200.10 320GB. Drsne na nem svitila modra LED dioda, ale tu jsem ihned odpojit a je klid..obal je z hliniku a pekne to odvadi teplo a ted mi slouzi jako teple "papuce" na nohy ;)
Tech 20-30% zatizeni,jsem odtusil,bylo pres USB?Kdyz na tve sestave pres FW 2%... To zni dobre ;-)
JJ bylo to mysleno pres USB. Je to obecne znamo, ze FW je mnohem lepsi pro tyto ucely.
Ja jsem podle predchozi rady koupil MyBook pro 250GB a jsem hodne spokojeny. Vykonove vyborny (prumer tak 25MBps, obcas i lehce pres 30, vse pres fw), zatizeni prakticky nulove (ale jen kdyz se z disku pracuje s jednim souborem - mam otestovano ze kdyz ode me nekdo taha napr. 7-10MBps (jsem na koleji ;-) ) tak uz treba kopirovani na interni disk do notasu jde dost pomalu...ale to je asi normalni u vsech disku :)
Jedina vytka je hlucnost - standartne je fakt dost hlucny, je slyset huceni (otaceni ploten) a hlavne vibrace. Trochu pomuze polozit ho na bok (ale pak uz neni tak elegantni jako na stojato) ale nejlepsi je necim ho podlozit - ja pod nim mam skripta a vibrace jsou skoro uplne pryc ;)
A po urcite dobe necinnosti se stejne vypina, takze na noc to rozhodne nevadi...
Celkove velka spokojenost.
a co takovahle varianta? http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=42034 ... dostanete k tomu propojovaci zaslepku do PCI se SATA konektorem, takze rychlost asi bude nekde jinde nez s USB ... a kdyz nebude sata k dispozici, tak je tady porad USB :)
Citace:
Původně odeslal
basik
ano...o tomhle jsem taky premyslel...nevite jak je na tom s napajením...chci neco kde bude stacit napajeni z pc aby to bylo 100% mobilní
Citace:
Původně odeslal
-jb-
ano...o tomhle jsem taky premyslel...nevite jak je na tom s napajením...chci neco kde bude stacit napajeni z pc aby to bylo 100% mobilní
No tak to si dovolim tvrdit, ze s 3.5" disky budes mit problem :) Bez napajeni, resp. s napajenim s usb, si vystaci imho jen 2.5" a mensi disky.