-
Pohoda online - vlastní server nebo hosting?
Potřebuju poradit, musím řešit jiné problémy a nemám čas nastudovat problematiku sám. Předem děkuji za každou radu. O co se jedná:
Budu nasazovat účetní systém Pohoda, síťovou verzi. Řeším, jestli zvolit hosting - za každý účet k Pohodě se za hosting platí 500Kč/měs - v mém případě potřebuji min. 2 účty - platil bych 1000kč/měs. (časem možná 3)
Nebo mě napadlo řešit server vlastními silami - to vůbec nevím jak na to - na tomto serveru by běžela Pohoda, bylo by tam komplet účetnictví, takže bezpečnost dat především. Poradíte?
-
Re: Pohoda online - vlastní server nebo hosting?
Citace:
Původně odeslal
JEDLATOR
musím řešit jiné problémy a nemám čas nastudovat problematiku sám.
Citace:
Původně odeslal
JEDLATOR
bezpečnost dat především
pokud to doopravdy potrebujes mit na internetu, vol hostovany reseni.
-
Na internetu to mít potřebuju. Jen mě tak napadlo, jestli se to nedá zrealizovat vlastními silami levněji - za předpokladu jednoduché realizace. Hosting - 3 účty - 18000kč/rok
Pokud to jednoduše řešit nejde, taky dobře - aspoň si mi ušetřil čas :) Díky.
-
levneji mozna, bezpecne - pokud tomu nerozumis a nemas na to cas - ne ...
-
Citace:
Původně odeslal
Fox!MURDER
levneji mozna, bezpecne - pokud tomu nerozumis a nemas na to cas - ne ...
OK, díky
-
ŘEŠIL JSEM TO (kua capslock) před pár týdny kvůli švárovi, a home made řešení je na prd, potřebuješ Win server na slušném připojení. Win2003 nebo 2008 protože vše jede přes vzdálenou plochu.
Tak doporučovaných firem přímo pohodou je několik, konkrétně mě nej lepší přijde Active24, s tím že to stojí 990,-/měsíc. A dušovali se že ta cena je za 1-5 klientů !!!!!
viz: > http://www.active24.cz/produkty-a-sl.../aps-standard/
Čili sice rovnou začneš platit taky litránek, ale při dalším a dalším a pátém připojení stále litr. Přičemž připojení Active24 serverů bych neřekl, že je vůbec špatné ! Ale odzkoušeno nemám !
Co mám odzkoušeno, tak jsem zkusil nainstalovat pohodu na svuj soukr. malej PC a pomocí VPNky se na něj připojovat - problém je, že takto se tahá celá databáze třeba 30MB přes VPN a když to náhodou zbuchne, bude ti trvat den než to opravíš. není to jen o záloze - rozsype se tím ztraceným spojením více věcí najednou.
Kdežto u RDP (vzdálené plochy) se jen odpojí přenos obrazu. BTW na který se můžeš připojovat i přes mobil (3G).
BTW ještě jedna věc - jestliže firma potřebuje pro svůj chod účetnictví (a jako že potřebuje) a měsíčně vyhodí X tisíc za telefony a internet, už by ji nemělo vadit vyhodit 990,- navíc za normální řešení, které je živí !!!
A ještě dodám jedno - FOX ti odpověděl tak jednoduše jak jen mohl jen proto, že chceš něco vědět, ale vlastně nemáš čas se s tím zabývat. V tom případě co vlastně chceš ? Radu a nebo si vylejt srdce, že tě někdo zaúkoloval a ostatní se starejte ?
-
Citace:
Původně odeslal
Atreides
A ještě dodám jedno - FOX ti odpověděl tak jednoduše jak jen mohl jen proto, že chceš něco vědět, ale vlastně nemáš čas se s tím zabývat. V tom případě co vlastně chceš ? Radu a nebo si vylejt srdce, že tě někdo zaúkoloval a ostatní se starejte ?
Co blbneš, vždyť nic tak hroznýho neřek? V kostce akorát, že to pro něj je 18 klacků ročně a jestli se to nedá řešit jednodušeji (či jinak řečeno levněji) jinak, vlastními silami? ;-)
Tenhle dodatek mi při vší úctě přijde zcela zbytečný, tazatel se normálně slušně zeptal, dostal normální slušnou odpověď a pak jen reagoval díkem a trochu rozvinutím toho, proč se takto ptal...
-
No na mě to budilo takový dojem... Ale OK možná to přeháním...
-
Naopak mam pocit, ze to byla velmi korektni reakce. Prijde mi zes videl moji strohou odpoved a rovnou cekal, ze to 'noob' spatne pochopi a bude se vztekat. :))
Ono v tehle otazce fakt neni moc co resit ... ale precijen se trosku rozepisu ...
Ja osobne zatim nejsem moc zastancem vsemoznych oblacku a podobnych vymozenosti. Mit vlastni server, nebo dva, nad kteryma ma clovek kontrolu, je naramne fajn. Kdyz pak potrebuje nekam umistit par souboru, rozeslat newsletter, nebo treba zalohovat mimo kancl, je vyhodny mit nejakou vlastni infrastrukturu a nebejt omezenej jednou sluzbou.
Jenze k tomu, aby clovek tohle mohl provozovat, musi
a) mit ten server jen 'na hrani' a nedulezity veci
b) mit spoustu casu ucit se
c) velmi dobre vedet co dela
A obavam se, ze tohle neni ani jeden z tech pripadu. A nadavat si potom, ze mi nekdo smazl ucetnictvi, protoze nekde byla nejaka dira, kterou nezkusenej admin nemusi na prvni pohled videt, je napytel.
Hostovany reseni by melo mit nejaky SLA na dostupnost (tj. nemelo by se stat, ze to nekdo hackne a tyden to nepojede), pravidelny zalohy, aktualizace a dohled nad bezpecnosti. (pricemz absence byt jednoho te muze stat mnohem vic, nez rocni 'najem' serveru) To je to, za co platis to petikilo, resp patnactikilo mesicne.
-
Jak uz vicemene vyjadril Fox prvnim prispevkem, neumim to a nemam cas/chut se to ucit -> predam to nekomu jinemu na starost. O co jde konkretne uz v tomto kontextu vlastne neni dulezite.
Tazatel v tomto pripade od nas nevyzadoval vyreseni problemu idealne i s poskytnutim SLA (jak byva casto zvykem, samozrejme zdarma), tudiz to vidim jako naprosto korektni otazku na nazor dalsich lidi na danou problematiku. ;-)
-
Myslím že tuto diskuzi můžeme uzavřít, děkuji všem zúčastněným za jejich příspěvky. Opravdu jsem se nechtěl vyplakat :) Chtěl jsem jen znát názor někoho, kdo se v dané problematice orientuje.
Byl jsem nasměrován správným směrem a zvolil placený hosting - problém vyřešen. Víc není co dodat.
-
Ja ti k tomu jeste dodam, ze pocitej s tim, ze tohle je takovy "pseudo" reseni, a pokud budes firmu zvetsovat, velmi rychle prelezes pouzitelnost pohody (pokud se nemylim pouziva to nejaky interni binarni format dat => neni to SQLko).
-
mala pohoda je afaik Access (vicemene sql), velka pohoda MSSQL ...
(a celkem bych nerad zabredl do debaty, cemu rikas SQL a cemu ne)
-
Ja to teda videl jen z rychliku, ale IMO tady jde o tu tzv "malou" pohodu a proto ji nemuzes provozovat nijak rozumne po siti, ale jede to pres terminal. (Ostatne dost pochybuju, ze by ti nekdo poskytoval MSSQL za zminovany peniz). Jinak by totiz bylo daleko efektivnejsi mit lokalniho klienta a prenaset jen potrebny data (coz, jak sem usoudil z Atejdovi reakce o VPN, nelze). Ale trebas je to jen blbe naimplementovany ... ;D.
-
Jen pro informaci zkoušel jsem rozjet účetní SW Pohoda na WIN HOME SERVER 2011 a samozřejmě vše funguje...
Píšu to je kdyby to někoho zajímalo...
Tím že WHS2011 má možnost připojení 2 RDP klientů zároveň, tak pohoda zde může fungovat jakoby terminál server. Viz moje předešlé přísvěvky zde v threadu...
-
Dobré zjištění, ale takové použití nebude v souladu s licencí WHS. Ta je totiž pro nekomerční použití.
-
Přiznám se že to mne taky napadlo, pak jsem si ale řekl, že Win Home Premium taky nemusíš nutně používat jen doma, a můžeš je mít v kanclu na svém ntbku.
Nicméně dopodrobna jsem licenci od whs nezkoumal. A ještě dodám, že jsem to pouze zkusil, nicméně tu pohodu na serveru nemám. Pro upřesnění :)
-
Teď jsem si Marty uvědomil, že jsem celé balení přivezl do práce, takže jdu číst.....
-Na bílém papírovém obalu je pouze: Licence Programu MS OEM System Builder (Definice pojmů, Distribuce a přijetí, štítek COA, aktivace, převod tech. atd... (prostě všeobecná licence MS)
-Uvnitř je pak plast krabička s mini návodem, pak papír jak sloupnout a psrávně nalepit štítek COA a nakonec žlutý leták který hovoří o předinstalované sadě Win Server Solution
(na tomto papírku je taky ještě odkaz na 3. dvd, kde je v adresáři WinServer Solution OPK další readme.htm a v něm další ujednání.
Bohužel ani v jednom není popsáno, že Win Home Server je POUZE pro domácí použití....
Teď je ale otázka, jestli jsem něco nepřehlédl, a stále platí to co si napsal ty, a nebo to v pohodě (s Pohodou) lze...
Nicméně pokud ne, tak proč tam kurva nedávaj jasnej leták "pouze pro nekomerční účely" !
-
Heh tajně jsem doufal, abych tu nemusel psát další dlouhej článek "Technická podora tentorkáte z Microsoftu". :)
Pan Ondřej z hotlajnu MS mi rychle a ochotně poslal odkaz na licenci WHS, a zároveň mi vysvětlil co a jak. - Čili postuji pro Vás....
g) Funkční omezení.
• Konkrétní použití - Nesmíte serverový software používat ke spouštění nebo podpoře jakékoli řady obchodních aplikací (např. software pro hospodaření s časem), aplikací koncových uživatelů (např. Microsoft Office) nebo doplňků pro tyto typy aplikací.
• Active Directory - Nesmíte používat serverový software jako řadič domény nebo jinak využívat Dcpromo.exe. Serverový software rovněž nesmíte připojovat k žádné doméně služby Active Directory.
• Serverové role - Nesmíte používat jiné serverové role, než ty, které jsou již povoleny v průběhu procesu nastavení serveru.
Toto jsou jediná omezení...
Čili Pohodu na tom provozovat legálně nelze /to je ta obchodní aplikace/, nicméně ve firmě WHS používat lze, pokud bude využíván pouze např pro sdílení souborů pro max 10 zaměstnanců (respektive 10 CAL userů), prostě jen s tím co již tento SW obsahuje.
Tolik odpověď od MS.
-
Díky za upřesnění, velmi užitečné!
-
2Atreides: Jen varovani, v M$ obecne nikdo licencim nerozumi (ano, sami nevedi jak to licencuji) a kdyz se zeptas 5ti lidi, dostanes 10 ruzncyh odpovedi (a samo odkazy na ruzne vyjimky a dodatky ...).
-
Citace:
Původně odeslal
Jezevec
2Atreides: Jen varovani, v M$ obecne nikdo licencim nerozumi (ano, sami nevedi jak to licencuji) a kdyz se zeptas 5ti lidi, dostanes 10 ruzncyh odpovedi (a samo odkazy na ruzne vyjimky a dodatky ...).
Pokud zavolám na hotline MS, kde robotovi namačkám při že chci hovořit o licencích, a následně vylíčím svůj dotaz, pak se mi paní na 2min odmlčí, že to pro jistotu zjistí a následně mi řekne co a jak. A v neposlední řadě mají můj mail, jméno a telefon a zároveň mi na začátku sdělují, že mají vše nahrávané.
Tak bych jim při prvním problému sdělil (dle emailu který mi po ukončení hovoru došel), pusťte si vaši nahrávku ze dne x.x. z 15:45 - nashle (co víc jsem jako zákazník měl udělat?)
-
Alespon trochu jistejsi by bylo, kdybys tu nahravku mel v ruce ty, takhle nemas nic. O vysledku rozhoduje nakonec stejne soud a ne oni.
V kazdem pripade M$ licencovani je skutecne vedni obor.
Jinak s podobnou nekonzistenci odpovedi na infolince se setkavam nejak casto, 3 otazky (stejne), 3 odpovedi (ruzne) :)
-
Citace:
Původně odeslal
Atreides
Pokud zavolám na hotline MS, kde robotovi namačkám při že chci hovořit o licencích, a následně vylíčím svůj dotaz, pak se mi paní na 2min odmlčí, že to pro jistotu zjistí a následně mi řekne co a jak. A v neposlední řadě mají můj mail, jméno a telefon a zároveň mi na začátku sdělují, že mají vše nahrávané.
Tak bych jim při prvním problému sdělil (dle emailu který mi po ukončení hovoru došel), pusťte si vaši nahrávku ze dne x.x. z 15:45 - nashle (co víc jsem jako zákazník měl udělat?)
jen abys neskoncil jak posledne nekdo u T-M ... "nahravka se po mesici anonymizuje a je tudiz jako jakykoliv dukaz nepouzitelna" :)
-
Jasně máte pravdu, samozřejmě nahrávku nemám. Ale vzhledem k tomu že můj dotaz zněl zdali by Home server směl být provozován ve firmě a zdali na něm smí běžet Pohoda.
Odpověď byla NE + odkaz na podrobný popis licence (tedy co se týče toho účetního sw).
Ale třebas jako zálohování firemních DAT, myšleno kopírování ze pevných PC právě na home server, pokud k tomu nebudu používat sw dalších stran (což nebudu) tak takto to běžet může.
Tzn. nepředpokládám, že by se se mnou chtěl někdo soudit, že moje data (xls, doc a pdf) si Home server kopíruje na svuj disk jako "zálohu dat". A to slovo kopíruje je myšleno, že využívá program, který je součástí WHS.
-
Nejspise se shodneme ze at tak ci tak, dokud tim nezacnes podporovat stovky uzivatelu a nekolik pobocek, tak se pro to nikdo nebude zvedat ze zidle, takze debata ciste akademicka :)
-
Citace:
Původně odeslal
HollyG
Nejspise se shodneme ze at tak ci tak, dokud tim nezacnes podporovat stovky uzivatelu a nekolik pobocek, tak se pro to nikdo nebude zvedat ze zidle, takze debata ciste akademicka :)
To sice ne, ale zase chápu, že když už člověk něco kupuje, tak to chce mít licenčně "čistý". Mně takhle "poradila" slečna na teplé lajně Mrkvošrotu, když jsem zjišťoval, jak to je s OEMkama pro Win7 - u WinVista se daly koupit mimo a nemusely být na fakutře s PC, W7 pouze spolu na faktuře, kde muselo být x klíčových komponent PC, mezi nima i case. Když jsem se ptal, jestli tedy to, že case mám vlastní a zbytek splňuju, je nepřekonatelný problém, uzemnila mě radou "no tak si to kupte, nebude to teda uplně košer, ale co"... Na což jsem reagoval stylem, že když bych chtěl mít neplatnou licenci, tak za ní nebudu platit několik tisíc, ale stáhnu si nějaký W7 z netu a nainstaluju si je načerno - "čistota" licence bude asi podobná.. Na to už nereagovala a já se s díky rozloučil ;D
-
Ono asi nic lepsiho pro SOHO nez potvrzeni emailem ten ci onen nazor stejne nedosahnes, maximalne si jeste muzes precist ty licencni podminky.
-
Ono z nich nevypacis nic lepsiho ani pri nakupech za miliony, oni proste nevedi jak je to licencovany. Obecne plati, ze nejdrazsi varianta je ta spravna.
2David: OEM se na koncaka nevztahuje - jednoduse nemuze. Pokud ti nekdo ty widle proda samostatne, je to on kdo porusil smlouvu s M$, ale pokud si je ty nainstalujes na svuj stroj, tak je to naprosto koser. Jop, lepika samo nikam lepit nemusis, to je opet povinost prodejce, nikoli uzivatele.
BTW: Podle clanecku tusim na Lupe je dokonce vubec nejlepsi postup kopit SW od prodejce, a pak ho preprodat dal.
-
Jeste k Pohode: Je ten software dobrej? Pouziva ho jeden z mych zakazniku a zda se mi, ze to neumi nektery jednoduchy veci, ktery delaj porad rucne.
-
Citace:
Původně odeslal
Jezevec
Obecne plati, ze nejdrazsi varianta je ta spravna.
Ano, tohle je stokrát omílaná fráze u MS i u jejich distributorů (DAQUAS atd.).
Právě proto mi přijde divný, že by u serverového OS za 1000 Kč povolili provoz ve firemním prostředí.
-
Citace:
Původně odeslal
Kankal
Jeste k Pohode: Je ten software dobrej? Pouziva ho jeden z mych zakazniku a zda se mi, ze to neumi nektery jednoduchy veci, ktery delaj porad rucne.
Co konkrétně ?
Citace:
Původně odeslal
Marty
Právě proto mi přijde divný, že by u serverového OS za 1000 Kč povolili provoz ve firemním prostředí.
Mno vždyť jsem říkal, že ve firmě smíš využít jen to co samotný OS má v sobě, nic dalšího !
Tzn pro malou firmu může sloužit jako úložiště společných dat, vč. zálohy na další disk, přístup. práva pro 10 CAL uživatelů. (11. lze vytvořit, ale je to porušení podmínek)
pakto umí ftp, IISko pro web (třeba jen intranet).
Tzn jestli mám koupit za 3000 OEM profiky, nebo za 1000,- OEM home server, jen kvuli datum, tak cena by mohla odpovidat. Když na tom serveru nesmí být žádná další aplikace třetí strany.
-
Jenže na "velkým" serveru stojí jeden CAL několikanásobně více, než tady celej OS s 10 CALy.
Na neanonymní přístup na IIS potřebuješ taky CAL, ddto na FTP - takže kdežpak jen sdílení přes SMB (na který taky potřebuješ CAL). Vono je to celý složitější, ale vrtat se v tom nebudem, jen jsem se nad tím pozastavil, že mi to přijde zajímavý...
-
Citace:
Původně odeslal
Marty
Jenže na "velkým" serveru stojí jeden CAL několikanásobně více, než tady celej OS s 10 CALy.
Na neanonymní přístup na IIS potřebuješ taky CAL, ddto na FTP - takže kdežpak jen sdílení přes SMB (na který taky potřebuješ CAL). Vono je to celý složitější, ale vrtat se v tom nebudem, jen jsem se nad tím pozastavil, že mi to přijde zajímavý...
přiznám se že těm user licencím nerozumím - nikdy jsem to neřešil, takže máš asi pravdu. Bral jsem to z laického hlediska jako prostě úložiště dat.
-
Citace:
Původně odeslal
Atreides
Co konkrétně ?
Podle mého zákazníka prý Pohoda neumí automatizovat tyto aspekty fakturace:
1. Dodavatelé vystavují faktury za určité obodobí (obvykle měsíčně) podle objednávek vydaných v Pohodě odběratelem. Odběratel objednávky z Pohody rozesílá jednotlivě. Na žádost sice umí poslat seznam vydaných objednávek, ale Pohoda prý neumí vygenerovat fakturu pro dodavatele tak, aby nemusel objednávky ručně kopírovat do své faktury.
2. Odběratel obdrží fakturu od dodavatele. Účetní odběratele musí všechny přijaté faktury ručně projít, zkontrolovat zahrnuté objednávky podle čísel a v Pohodě ručně zaškrnout, které objednávky byly fakturovány. Tento proces prý nelze v Pohodě automatizovat. Tj. stojí to hodně času a ruční práce účetních.
Podle dalšího prý Pohoda neumí souhrnně spočítat celkovou hodnotu vydaných objednávek, ani kolik z tého hodnoty již bylo celkově fakturováno a kolik ještě fakturováno nebylo.
Skoro se mi tomu nechce věřit. S Pohodou nedělám, všechny tyto nedostatky znám pouze z doslechu. Omlouvám se Pohodě, jestli to software umí. Třeba to neumějí jen její uživatelé.
-
Prosím tě zdůrazňuji, že jsem tech. správce programu, čili instaluju, zálohuju, ale účtařině a fakturaci nerozumim ani za mák :)
Každopádně naše firma má zaplacenou podporu, čili pokud by si o to hodně stál, tak tam mohu s tvými dotazy zavolat.
A nyní již k dotazům.
Citace:
Původně odeslal
Kankal
1. Dodavatelé vystavují faktury za určité obodobí (obvykle měsíčně) podle objednávek vydaných v Pohodě odběratelem. Odběratel objednávky z Pohody rozesílá jednotlivě. Na žádost sice umí poslat seznam vydaných objednávek, ale Pohoda prý neumí vygenerovat fakturu pro dodavatele tak, aby nemusel objednávky ručně kopírovat do své faktury.
Konkrétně 2 naši dodavatelé co mají Pohodu nám fakturují 1x mesíčně, ale faktura obsahuje více objednávek.
- jeden to neumí (dostanu vždycky ke kontrole 5 papírů, pak jeden papír kde je to sečteno, a poslední papír (faktura) kde je jen suchá částka kolik fakturují.
- druhý to umí (nevím jak přesně to dělá, ikdyž mám pocit, že oni při dodávce vystavují jen jakou si výdejku, a nakonci měsíce výdejky spojí do jedné faktury
Citace:
Původně odeslal
Kankal
2. Odběratel obdrží fakturu od dodavatele. Účetní odběratele musí všechny přijaté faktury ručně projít, zkontrolovat zahrnuté objednávky podle čísel a v Pohodě ručně zaškrnout, které objednávky byly fakturovány. Tento proces prý nelze v Pohodě automatizovat. Tj. stojí to hodně času a ruční práce účetních.
Tady opravdu nevím...
Citace:
Původně odeslal
Kankal
Podle dalšího prý Pohoda neumí souhrnně spočítat celkovou hodnotu vydaných objednávek, ani kolik z tého hodnoty již bylo celkově fakturováno a kolik ještě fakturováno nebylo.
Když jsi ve vydaných fakturách/objednávkách (princip je tam shodný) a klikneš na "datum" následně se ti objeví záložky leden až prosinec, čili vybereš např. leden a zde vidíš všechny vydané fakt za leden. Označíš-li sloupec s částkami, tak dole na stavovém řádku se ti zobrazí celková částa za všechny faktury / objednávky.
Co se týče kontroly který z nich již byly uhrazeny (v případě objednávek), je možné si sem doplnit nový sloupec, ve kterém bude jejich stav uhrazeno ano/ne.
Toto mi kolegyně ukazovala přímo předemnou, čili tohle lze.
Ale jak říkám, mohu vznést dotaz, když by si o to hodně stál. Blbý je jen to, že tím že nejsem žádnej účetní, tak se mi blbě volej slova, páč zase nerozumim zbytku :)
ADD: Ještě mne napadá jedno jsou 3 verze Pohody - Jazz (nejblbější), SQL a E1 (ta obsahuje nejvíce funkcí zvláště pak pro účetní). Třeba je zakopanej pes tady.
-
dik, dobré info! Jak říkám - je to spíš problém mých zákazníků, kteří vzhledem k velkému množství vystavovaných objednávek a faktur za ruční práce zaplatí externím účetním měsíčně o pár desítek tisíc víc, než by podle mě museli, ale to je jejich problém - nějakou podporu k Pohodě si platí, tak ať si to vyřeší sami, moje peníze to nejsou. Já jsem rád, že mi aspoň pošlou souhrnný přehled objednávek v jednom souboru a nemusim každý měsíc ručně někam kopírovat až několik desítek až stovek položek po jedné, to bych se zbláznil :) Chvíli jsem uvažoval, že bych si Pohodu či něco podobného taky pořídil, ale zatím na to kašlu. Můj stávající systém je jednoduchý a vcelku rychlý, vše držím v rozumných mezích, nikoho nezaměstnávám, všichni pro mě dělají na živnostňák, takže to zatím stejně nepotřebuju.
-
Citace:
Původně odeslal
Atreides
přiznám se že těm user licencím nerozumím - nikdy jsem to neřešil, takže máš asi pravdu. Bral jsem to z laického hlediska jako prostě úložiště dat.
Ono je to docela jednoduchý. CAL, neboli Client Access License, je prostě licence na klienta. Klientem je buď zařízení, nebo uživatel (konkrétní člověk). Při přidělování CALů na serveru vždy musíš zvolit jednu z těchto možností, kombinovat je AFAIK nejde.
No a pak musíš mít CALy pro každého klienta... tedy pokud máš fileserver, ke kterému přistupuje celkem 20 uživatelů z 10 PC (např. dvousměnný provoz), tak se ti vyplatí mít DEVICE CAL. Naopak pokud nejedeš na směny a jeden uživatel má např. PC a notebook, pak se vyplatí mít USER CAL, kdy budeš mít CALů míň, než fyzickejch kompů.
-
Marty: je to tak, kombinace nejdou :)