aaaaaaa
Printable View
aaaaaaa
Novou nebo bazáč? A co tam máš jinak (je-li to už seskládaný PC a ty vybíráš GPU)? Protože jestli tam máš jinak slabej CPU a RAMky, tak nemá cenu dávat tam nějaký "hovado" protože ti ve hrách stejně bude výkon brzdit paměť a CPU... Jinak zrovna do AGP, pokud půjdeš do nový, jsou IMHO zajímavější kousky spíše od ATI, než od nVidie... třeba letmý pohled na Czc.cz napovídá, že toho od nV moc nemaj, od ATI je to trochu lepší... Kolik do toho chceš vrazit?
A jak jsem koukal, tak tvoje deska podporuje max 333 MHz klasický DDR RAMky, čili to výkonovej zázrak nebude ani potom :-)
Až nám sdělíš, co máš za zbytek compu, tak můžem vybrat něco konkrétního :-)
aaaaaaa
ak máš iba holú dosku, tak ti odporúčam sa vysrať na nejaký tuning starej platformy, predať to a začať bazarovou doskou s775/AM2 a hlavne s PCI-Express slotom a DDR2 pamäťami. Vo výsledku ťa to vyjde oveľa lacnejšie (ušetríš na pamätiach a budeš mať lepší výber grafík za lepšie ceny) a bude to neporovnateľne výkonnejšie..
presne tak, nema smysl cpat penize do mrtve platformy, za zhruba stejne penize postavis relativne kvalitni pc, jinak nakupni poradna je v jine sekci :) nekde hluboko dole
A jestli už to máš tak tam nech tu GF2 MX, budou situace, kdy i ta tam bude CPU limited. Tahle sestava byla mainstream tak v roce 2002, všeobecně platá jedna věc, pokud půjdeš a koupíš si tu nejlevnější desku co se dá koupit nová, nejlevnější procesor do toho, 1gb ram a ta věc bude 2x rychlejší než to co se teď snažíš postavit, tak asi výš jakej to má význam.
Kingofthehill: Ta deska je prostě stará, paměti jsou pomalý... Navíc se můžeš setkat s tím, že 2 GB paměti se ti do toho může už docela blbě shánět, nový jsou nesmyslně drahý (1 GB modul stojí kolem litru, co jsem koukal), starý velký moduly si lidi držej, pokud je používaj. Je to už nedostatkový zboží...
Pokud k tý desce nemáš citovej vztah a (jsou-li problémem finance) máš možnost si zajít třeba na dva týdny na brigádu, tak to udělej a za těch cca 5 tis. co si tam vyděláš si postavíš comp daleko lepší.
Jak už tu napsali ostatní, je to celkem mrtvola a nejsem přesvědčený, jestli to má cenu... Jinak GF2MX, možná nějaká GF4ka, jak navrhuje DOC_ZENITH, by byla v případě, že se přesto rozhodneš do toho jít, asi adekvátní řešení... Strkat tam nic novýho nemá smysl, protože ti to potáhne dolů zbytek sestavy...
aaaaaaa
Já vím, žes asi čekal něco jinýho, nicméně cpát do tohohle kousku příliš mnoho úsilí a peněz už v dnešní době vážně moc nemá cenu. Pokud na tom upgradu trváš, prdni tam nějakou starší grafiku, RAMky dej tak giga a na hry z té doby to bude jakž takž stačit. Ale prostě starýho psa novým kouskům nenaučíš a stejně je to i s touhle deskou :wink: Můžeš z toho mít počítač, který bude jakž takž dostačovat pro starší hry, nicméně nějak přehnaně to "tunit", na to bych se fakt vyprdnul :wink:
a pokud bys chtel slyset konkretni typ grafarny, tak k tomuto kompu by sedla nVidia 6600gt asi idealne (schanet v bazarech samozrejme).
Jinak souhlasim se vsim co bylo napsano vyse.
6600GTčko možná ani pořádně nevyužije, ale je fakt, že ono je to v podstatě cenově fuk a bude záležet hlavně co v bazarech sežene... Z ATI karet mi v počítači podobné konfigurace (akorát RAM byla 400 MHz, 1 GB a CPU byl Sempron 2500+) docela pěkně šlapala X700vka...
EDIT: Jinak pro inspiraci, co v klidu splašíš když trošku připlácneš na financích :-)
http://4um.overclocking.cz/showthread.php?t=75278
+ DDR2 RAMky (2 GB jsou kolem 600 nový)
Kolem 2000 bys měl základ, kterej by byl výkonově někde krapet jinde :-)
To jen tak pro přemýšlení do budoucna :-)
Pokud mam mluvit za sebe, tak třeba v UT2004 mi u Geforce 4TI CPU limit odpadl až u K8, K7 barton na 2,3 to nedával, ala propady fps vlivem CPU, atd. A ten barton byl 2x lepší jak ten jeho sempron. Pak jsem do té K7 koupil 6800LE (zhruba jak ta 6600GT) + udemknul a ocnul na ultru a rozdíl mezi upgradem z té GF4 na tuhle novou grafiku, byl menší než pozdější rozdíl když jsem upgradoval CPU na OCnutou K8. Od té doby razim jasnou teorii, napřed tvrdé CPU a až když CPU nic nebrzdí, pak se zajímat o GPU. Není nic horšího než stejnej počet fps ve všech rozlišeních i detailech, protože je brzdou CPU a s tím člověk neudělá nic.
aaaaaa
Sh...t, karmu jsem si neuvědomil, díky za upozornění... Jinak ad 2) - nešlo o to co by měl teď hned kupovat, spíše o cenové relace :-)
Ano, samozrejme ze mas pravdu. Ale rekl bych ze dneska je cenovy rozdil mezi 6600Gt a GF4TI maximalne par stovek (ok, nemam moc predstavu kolik co stoji, ale bude to minimum u obojiho) a jak si napsal tak vykon bude pri nejhorsim +- stejny. Navic dostane podporu dx9 a minimalni spotrebu (i kdyz ta gf4 byla ok taky).
Kazdopadne je toto jalova diskuze. Plati rada co uz si udelil vyse. Strcit tam tu gf2mx a necpat do toho zadne penize. Maximalne tak 512MB ci 1024MB modul (k tem to tam jsou), aby byly pouzitelne Win na kancelarskou praci.
oh, to mi uniklo; byl jsem to liny overovat.
Takze tedy odstranit ze slotu 128MB modul a na toto uvolnené místo instalovat modul s kapacitou 512 nebo 1024MB. Presny postup jak to ucinit je v manualu od desky.
:)
aaaaaa
do pci slotu budou tak výkonná děla že si to nedovedeš představit :p ne vážně, tim by sis pomohl, tak na prohlížení webu :cool:
pokud mě paměť neklame do pci jsem kdysi měl rivu tnt2 32 mega :-D jo kde sou ty časy....
PCI a PCI-E není totéž :-D Jestli má deska AGP a PCI, tak bude AGP fakt lepší volbou :wink:
aaaaaaaa
aaaaaaa
Jinou verzi driverů jsi zkoušel?
Jinak si myslím, že 300 W zdroj by to utáhnout mohl, jenže je taky "300 W" a "300 W" :-) Výstup z kvalitního 300 W zdroje v dobré kondici je poněkud "jiné kafe" než z nějakého staršího pochybné kvality :-)
Nicméně, pokud to chcípe v půlce instalace driverů, tak je to (IMHO) spíše SW problém...
Předpokládám, že 6600 ještě neměla přídavné napájení jako mají 7600.
Prvně dej do desky tu starou MX 440 a odinstaluj nVidia ovladače. Poté vypni PC a dej tam tu novou. Po dalším startu by měly Windows najít Grafický adaptér VGA kompatibilní a pak teprve nainstaluj aktuální ovladače z www.nvidia.com.
6600GT má přídavnej molex. A pokud to artefaktí i v 2D tak ihmo vadná karta.
I kdyby nebyl tak to neartefaktí. Karta se pak buďto vůbec nezapne (některé modely), nebo driver vyhodí málo šťávy a karta běží v low-power 3D modu podtaktovaná a podvoltovaná ale funguje. Artefakty z tohodle nedostaneš.
aaaaaa
aaaaaa
Ne, verditkt je ten že je Nvidiáckej HSI můstek nekompatibilní s tim chipsetem, takže kartu bez můstlu. Oala. Mě třeba 6600GT na Vie KT333 ani nepostla.
aaaaaaa
Jak 2 karty? O tom jsi tu nemluvil že máš ty 6600 dvě, pokud maj obě stejnej syndrom tak nekompatibilita, pokud stejnej sindrom na více PC, rád bych znal chipsety.
aaaaaaa
Jo, ale SIS > VIA, kor prehistorická VIA. Co na to mam říct, že jsem ti říkal a%t žádnou grafiku nekupuješ, maximálně GF4 TI. S nativní AGP grafikou by se tohle nestalo. OK, prohlašuji to teda za nekompatibilní. Ještě zkus v biosu vypnout fastwrites, SBA, změnit rychlost AGP na menší, atd. Kdyby to nepomohlo tak jedině sehnat nativní AGP kartu.
aaaaaa
Můžeš mi říci kde jsem to řekl? Já jsem o 6600 nic neříkal, je to ohavná karta s můstkem. Moje jediný slovo padlo o 6800 sérii která má úplně jinej čip, je nativní AGP a funguje na všech chipsetech bez problémů. Quotni mi kde jsem ti doporučoval 6600.
aaaaaaa
Je to zbytečný, pokud seženeš 6800GT/U tak si sice zahraješ Dooma 3 s rezervou v 1600x1200 alůe tíém to hasne. V 80% her by tam ta karta byla výrazně limitovaná i kdyby jsi měl nejlepší CPU co se do tvého socketu dělal, bude to fungovat ale ta karta se bude flákat a spousta her kvůli CPU stejně plynule nepůjde, vyhozený peníze.
aaaaaa
Přehráváni videa na youtube ti nedává CPU to grafiky neakcelerujou. A i GF4TI je pro to zbytečně dobrá karta, jak jsem řekl, životnost socket A desek byla průměrně 2 roky, ta tvoje už má 7 let, víš co to znamená.... nevyplácí se do toho investovat jakékoliv peníze.
aaaaaa
DOC_ZENITH: Ale pochop on už to má doma a potřebuje vybrat jen grafiku, tak se z toho hned nezblázni a nemávej tady životností desek :-) To mu fakt moc nepomůže. Navíc ceny (výkonově adekvátních, do této desky) bazarových AGP grafik jsou už na takové úrovni, že o "cpaní peněz" se nedá moc mluvit, nepůjde jednou dvakrát do hospody a má peníze doma :wink:
Kingofthehill: Hele upřímně, jestli je to "občas na nějaký videjko", tak tam prdni nějaký to TIčko, jestli seženeš, to by mělo stačit... Cenově to stejně vyjde kolik, dvě stovky? :-) Stejně budeš spíš omezen nabídkou a budeš vybírat podle toho, co splašíš... A po téhle zkušenosti nebude od věci domluvit se případně s prodávajícím na vyzkoušení u tebe v PC...
aaaaaa
Na sestavě viz podpis (Duron D1400, 512MB RAM a gf4mx440) mi jedou bez problému ve VLC playeru i hr.hdtv ripy. Přes jiné přehrávače využívající systémové kodeky mi to sice cuká, ale věřím tomu že je to jen tím že tam mám nahraný "nějaký" balíček kodeků a nikterak jsem nezkoumal co by z hlediska co nejnižší zátěže CPU bylo nejvhodnější. Pokud tedy nepotřebuješ přehrávat HDTV ripy, tak bys neměl mít s avi žádné problémy.
Co se týče běžných videí z youtube, semtam mi něco cukne ale není to nic tragického. Videa v HQ jsem nezkoušel.
2 D_a_v_i_d: Jestli jsem to pochopil dobře tak mu zbyla po upgradu gf2mx400, nevidím důvod kupovat nic lepšího pokud tam jeho fotřík nehodlá pařit. Stejně tu zmiňuje že má 1GB DDR400 a chce to rozšířit na 2GB. Imho pokud na tom nehodlá pařit a nebo pouštět nějaký aplikace náročné na pamět, tak je to blbost a nevyplatí se to. Já přešel z 512MB na 1GB a ve widlích a běžných kancl úlohách žádná změna. Na otcově P4 3GHz jsem přešel z 1GB na 2GB a viditelný přínos na chod widlí to nemělo žádný. Co se týče CADu v kterým dělá tak nevím jestli to mělo nějaký dopad či nikoliv.
2 Kingofthehill: Tak si kup tu gf4ti, oproti integráči, gf2mx400 či gf4mx440 to bude výkonostní rozdíl. Super cena to rozhodně není, prostě tyhle staré kousky HW mají mizerný poměr cena/výkon pokud to srovnáš s novějším bazarovým HW. Nikomu se to totiž nevyplatí balit a nosit na poštu za pár kaček.
Přesně tak, stará škola, GF3/4 TI a nebo i FXka 5800 a 5900 řady jdou. Má to použitelný SM1.1 ty hry co dá ten procesor to dá hravě, 2D jádro to má i z dnešního pohledu slušný. Tak 6800 má už horší 16bit rendering a staré hry na ní vypadjí hůře než na těch oldschool kartách. Takhle na Voodoo 3 jsem s Athlonem XP 2800+ dal 720p a yotube taky, nesměl tam bejt rescalling nebo fullscreen ale jinak to šlo. GF2MX by měla mít 2D jádro o dost lepší, jinak HW rescaling flashe má až GF3 tušim. Na GF2 / 4MX to byl občas problém, asi závisí taky od driverů. Jinak takové DVD měl dát už ten starej Celeron.
Youtube a flash celkově se dost zkurvil co jej nedělá macromedia ale adobe. To co můj starej Tualatin před třema rokama dával na youtube levou zadní dnes nepřehraje. Došlo k tak hrozné cílené deoptimlizaci až z toho mrazí. Třeba stránka PCT.. zkoušel jsem na starym Cyrixu M2 - 300mhz. Pod starym IE 5,5 macromedia flash, stránka kupodivu jela bez grafických chyb, vše ok a CPU load 28%.... zkusil jsem pod firefoxem s poslednim dnešnim flashem, stránka vypadala stejně vše fungovalo stejně ale CPU load 100% a scroloval jsem jak když otáčim knihu.
Co se youtube týče, nedávno jsem testoval mininotebook s Viod Nano 1,6ghz (znatelně lepší jak takovej atom, minimálně o 1/3 lepší jak ta K7 kde chceš upgradovat grafiku), a youtube to nedalo, občas docházelo k trhání, vynechávání snímků atd.
Aha já už se v tom trochu ztrácím :-) Já se v tom nějak zamotal a myslel jsem, že do toho teď nemá vůbec žádnou grafiku :-)
Jinak 250 Kč už je taková ta "konečná cena za ještě funkční hardware", Tička se za něco podobnýho prodávaly už rok dva zpátky, jestli se nepletu, čili "super" to není ale dvě kilča už jsou taky houno peníze :-)
Ad Youtube - vedle je Duron 1400, 512 MB RAM a grafika nějaká GF2MX400 nebo něco takovýho (je to comp na office tak je to celkem šumák) a youtube tam IMHO jede celkem v klidu :-)
Já se v tom popravdě taky trochu ztrácím, nechápu proč by jinak o té gf2mx400 vůbec mluvil.
S těma prachama máš pravdu, je to vcelku pakatel. Já podobnejch šrotů, mnohdy ještě horších provozuji pár doma a u příbuzných. Takže prohazuji starý HW z jednoho stroje do druhého pokud to jde, a případně tedy přibalím nějakou bazarovou drobnost k čokoládě když má někdo svátek. Sice mě štvě že to jsou svým způsobem nepříliš dobře investované prachy, ale jelikož oni nejsou ochotni pustit ani kačku a já zase nejsem grant abych ze svýho financoval celou novou platformu, tak to takhle dopadá.
Si taky přidam trošku OT Pc pro rodinu to je hrozně prodělečná činnost ;D
aaaaaa