-
Hard Disk Sentinel hlásí vadné sektory?!
Mám nainstalovaný Hard Disk Sentinel a ten mi na jednom ze SATA disků hlásí 61 vadných sektorů (a díky tomu jen 39% zdraví).
Mám tomu věřit?
Hard Drive Inspector ani HDDlife nic takového nehlásí, chkdsk ani scandisk nic takového neobjevil. HDD Regenerator jsem na tak velký disk zatím z časových důvodů nepustil (jen první cca 2 hod nic neobjevil).
Co to je za hokej? Rozumíte tomu někdo?
Jakým nástrojem bych mohl ty "vadné" sektory dohledat?
Díky za tipy.
-
Re: Hard Disk Sentinel hlásí vadné sektory?!
jakymkoliv nastrojem, co kontroluje sektor pro sektoru .. Treba i bez OS ...
Jinak to zjistis taky dobre tak, ze ten disk zformatujes - POMALU a pokud ti taky oznaci nejake vadne sektory - vyhodit ...
Osobne si myslim, ze bys to mel zformatovat, v pripade disku je dobre to videt cerne ..
-
svaca: Díky, ale formátování se zatím musím vyhnout a to do té doby dokud nezpracuji a neodzálohuji data která tam jsou. Ten HD Sentinel jsem nainstaloval před pár týdny, od té doby žádný posun k horšímu, takže budu věřit, že to ještě chvíli vydrží. :-)
-
Stáhni si něco co čte SMART a postni sem screen.
-
1 Příloh-a(y)
No jestli z toho něco vyčtete... ale ty hodnoty se nijak zvlášť neliší neliší od ostatních disků.
-
Mas tam 61 realokovanych sektorov, ale inak nic ine. Ked nebudu pribudat, tak je to OK.
-
Citace:
Původně odeslal
Rainbow
Mas tam 61 realokovanych sektorov, ale inak nic ine. Ked nebudu pribudat, tak je to OK.
Ehm kde tam vidis 61 ? ;)
-
-
Citace:
Původně odeslal
Rainbow
To je ta hodnota na řádku 5, co? Tomu bych rozuměl tak, že 61 špatných sektorů bylo realokováno (tj. označeno aby nebyly dál používány)....
Dá se nějak bezformátově zjistit, které to jsou? Že bych se je pokusil HDD Regeneratorem opravit.
-
Citace:
Původně odeslal
Connor
Že bych se je pokusil HDD Regeneratorem opravit.
To nedělej, zálohuj data a disk reklamuj. Takovému disku nelze věřit ani "nazdar".
-
Ked su sektory realokovane, tak ich z pohladu OS nijako nevidis (HDD regenerator ich tiez nenajde). Vsetky sektory su dobre. Len ma disk o 61 nahradnych sektorov menej.
-
Rainbow: Aha, takže prostě opravit to nejde a jedinej soft, který mě na to upozornil byl Hard Drive Sentinel.... a to mě vyplašilo. Znamená to tedy, že ani na reklamaci ten disk není, že?
-
Citace:
Původně odeslal
Rainbow
Ked su sektory realokovane, tak ich z pohladu OS nijako nevidis (HDD regenerator ich tiez nenajde). Vsetky sektory su dobre. Len ma disk o 61 nahradnych sektorov menej.
problem ale je, ze nevi, zda jsou vadny nebo ne .... a kdyz jsou vadny a oznaceny jako vadny, tak je to sice OK, ale tomu disku se uz neda verit ....
-
Presne tak - viz tenhle clanek http://www.cdr.cz/a/20639/2
Citace:
Závěrem Google dodává, že po první realokační události je průměrný disk zhruba 14× náchylnější k selhání než disky bez realokovaných sektorů.
Je to pochopitelne jenom statistika, ale disk, jenz ma podobne priznaky musi z meho pocitace co nejdrive pryc, nehlede na to, ze muze jeste leta slouzit. Napriklad jeden 200GB disk co mel vylozene bad blocky (tj. na urovni filesystemu) jsem daroval kamosovi, po zero fill formatu mu beha uz skoro rok naprosto bez problemu. :)
-
Caleb: zero fill format? To by mě těch realokovaných sektorů zbavilo? Čím se to dělá? By se pak dalo zjistit jestli zase realokované sektory přibývají, nebo ne...
P.S. Zatím se žádné chyby nemnoží ani disk nevykazuje žádné jiné známky přicházejícího průšvihu. Matně si vzpomínám, že před cca půl rokem jsem měl problém když jsem na něm v partition magicu tvořil oddíly, že PM přitom spadnul a pak se chvíli bránil, než sem ho donutil ty oddíly udělat tuším v Acronis Disk Directoru a , ale pak sem jako systémový použil jiný disk a na tomto vytvořil pouze jeden velký logický oddíl Acronisem, tj. žádný formát ale roztažení stávajícího oddílu.... Myslíte si, že popsané činnosti mohly mít nějaký vliv na vznik těch alokovaných sektorů??
- jen doplním, že doteď byl HD Sentinel jedinej soft, který nějak řval a všechny ostatní utility ukazují že je vše ok a tak jsem neměl důvod po tom víc pátrat... až teď mi to tak nějak nedá spát :-)
-
Citace:
Původně odeslal
Caleb
Napriklad jeden 200GB disk co mel vylozene bad blocky (tj. na urovni filesystemu) jsem daroval kamosovi, po zero fill formatu mu beha uz skoro rok naprosto bez problemu. :)
Kdysi jsem takhle získal nějakou třicítku nebo čtyřicítku a používám jí už několik let tím nejhorším způsobem (převozy vlakem v batohu, přenášení po kapsách, ...). Je to až s podivem jak ten disk běhá, sice už párkrát potřeboval facku aby se roztočil, ale na přenášení filmů je pořád dobrej:mweheh::cool:.
-
Peca-on-line: mě tak běhá a jezdí na kole v baťohu 10 let stará WDC21600 s 64kB badblocků....drží pořád, a že už toho se mnou na kole zažila :D
-
Citace:
Původně odeslal
Connor
Caleb: zero fill format? To by mě těch realokovaných sektorů zbavilo? Čím se to dělá? By se pak dalo zjistit jestli zase realokované sektory přibývají, nebo ne...
P.S. Zatím se žádné chyby nemnoží ani disk nevykazuje žádné jiné známky přicházejícího průšvihu. Matně si vzpomínám, že před cca půl rokem jsem měl problém když jsem na něm v partition magicu tvořil oddíly, že PM přitom spadnul a pak se chvíli bránil, než sem ho donutil ty oddíly udělat tuším v Acronis Disk Directoru a , ale pak sem jako systémový použil jiný disk a na tomto vytvořil pouze jeden velký logický oddíl Acronisem, tj. žádný formát ale roztažení stávajícího oddílu.... Myslíte si, že popsané činnosti mohly mít nějaký vliv na vznik těch alokovaných sektorů??
- jen doplním, že doteď byl HD Sentinel jedinej soft, který nějak řval a všechny ostatní utility ukazují že je vše ok a tak jsem neměl důvod po tom víc pátrat... až teď mi to tak nějak nedá spát :-)
Z praxe mam zkusenost, ze pokud je disk vadny po naformatovani (tzn. pri pouzivani) - muzou vsechny utility + chkdsk hlasit, ze disk je v poradku, to co pomuze na 100 pro, je low-level format, kompletni kontrola povrchu (ne jen naformatovane casti), nebo pomaly format v OS .. pak formatovani OZNACI opravdu vadne sektory - nebo NE ...
V kazdem pripade, ja osobne bych se ridil pravidlem, ma 1 vadny sektor - jde pryc ...
-
Citace:
Původně odeslal
JejKey
Peca-on-line: mě tak běhá a jezdí na kole v baťohu 10 let stará WDC21600 s 64kB badblocků....drží pořád, a že už toho se mnou na kole zažila :D
to je neco jineho :-D
kdyz ho mas jako prenosak ...
Sakra kdo chce pri dnesnich cenach z Vas prichazet o data ???
-
svaca: ne, to je obyč 3,5" kousek, není to přenosák, ale já jsem jako převozník :D když jsem měl jenom 128MB flashku tak se to hodilo jak sviň :) ale to už jsme OT
-
Citace:
Původně odeslal
Connor
Zero fill je funkce utility k disku od vyrobce, vetsina jich je na UBCD. Kazdopadne ja nepsal o realokovanych sektorech, ja mluvil o badblockach na urovni filesystemu. Realokaci si resi disk sam pomoci firmware, tj. to nelze imho nijak uzivatelsky ovlivnit.
-
Caleb: Aha. Na každý pád mám tomu rozumět tak, že realokované sektory nelze reklamovat? Jedině že by to byly přímo bad sektory.
-
To nevim, osobne pochybuju. Pro reklamaci by mel byt dostatecny neuspesny test disku utilitou od vyrobce. Realokované sektory se v nem pochopitelne neprojevi, od toho tam jsou :)
-
Citace:
Původně odeslal
Connor
Caleb: Aha. Na každý pád mám tomu rozumět tak, že realokované sektory nelze reklamovat? Jedině že by to byly přímo bad sektory.
Pokud je disk poskozeni, tak ty dane sektory realokuje a pri formatovani je oznaci jako bad a "vycleni" z oblasti pouzitelnosti ...Proste budes mit o to mene prostoru na disku. toto je samozrejme na reklamaci .. Pokud ten disk NEBUDE poskozeny, a pouzije-li low level format a projde to , vse OK, bude se diak tvarit jako novy, a vsechny sektory budou OK ...
Chyba ted taky muze byt na urovni fylesystemu, proste muze byt nakople NFTS (coz je u nej celkem normalni), nebo nejak pozkozena fat tabulka .. - toto by vyresil format ...
Znovu opakuji, tyto kraviny muzes resit, az budes mit ty data v bezpeci ... Myslis si, ze ted jsou v bezpeci ?
-
Ne, teď data v bezpečí nejsou a na přesunu se pracuje, jen to zabere dost času. Do té doby nechám úvahy o reklamac stranou. Až data dostanu jinam, tak disk komplet naformátuju, případně s ním provedu další utilitoptákoviny a pokud realokované sektory zmizí, tak dobře chyba filesystému,.... pokud nezmizí, taky dobře, reklamovat se nebude... a pokud se z nich stanou bad sektory a nějaké lowlevel formáty nepomohou, tak teprve budu reklamovat.... čas ukáže. Díky za rady.
-
Citace:
Původně odeslal
svaca
Pokud je disk poskozeni, tak ty dane sektory realokuje a pri formatovani je oznaci jako bad a "vycleni" z oblasti pouzitelnosti ...Proste budes mit o to mene prostoru na disku. toto je samozrejme na reklamaci .. Pokud ten disk NEBUDE poskozeny, a pouzije-li low level format a projde to , vse OK, bude se diak tvarit jako novy, a vsechny sektory budou OK ...
Chyba ted taky muze byt na urovni fylesystemu, proste muze byt nakople NFTS (coz je u nej celkem normalni), nebo nejak pozkozena fat tabulka .. - toto by vyresil format ...
Nie, toto je cele zle. Realokovane sektory su na urovni firmwaru a s filesystemom nemaju nic spolocne! Disk sa z pohladu OS stale tvari ako ked je novy - kazdy sektor sa da citat aj zapisovat a ziadny nezmizol. Len sa namiesto zleho sektora pouzije nahradny, ktorych ma kazdy disk (uz par rokov) stovky az tisice.
Kazdy disk ma nejake zle sektory uz z vyroby. Preto existuju dva zoznamy zlych sektorov: P-List (tie su z vyroby a uplne skryte) a G-List (to su tie, ktorych pocet vidiet v SMARTe ako pocet realokovanych).
-
Citace:
Původně odeslal svaca
Pokud je disk poskozeni, tak ty dane sektory realokuje a pri formatovani je oznaci jako bad a "vycleni" z oblasti pouzitelnosti ...Proste budes mit o to mene prostoru na disku.
Tak presne takhle to neni. Realokace znamena alokovat jinde - tj. kazdy disk ma urcitou cast kapacity vyhrazenu prave pro tyto ucely, pokud nejaky sektor logika disku povazuje za nespolehlivy, premapuje si ho prave do teto oblasti. O zadne misto neprichazis, reklamovatelne to je imho tezko.
Badblock na urovni filesystemu je naopak misto na disku, ktere operacni system povazuje za nespolehlive (tj. se mu nedari ho cist/zapisovat), vycleni ho z pouzivani a zde prichazis o misto na disku. Pokud ho utilita od vyrobce pri scanovani povrchu prohlasi za badblock, tak tato zavada je imho snadno reklamovatelna.
Connora se tyka prvni problem, i tak bych doporucoval stahnout napr. ultimate boot cd a zkusit kompletni test povrchu utilitou od vyrobce. Pokud test najde nejaky problem, vyfotil bych si obrazovku pocitace a jal se disk reklamovat.
EDIT: 2Connor - realokovane sektory nemuzou nikterak zmizet, je to na urovni firmwaru disku, do ktereho se neda zasahovat. Jedine co se muze stat je, ze nebudou pribyvat.
-
Jediny sposob, ako mozu realokovane sektory zmiznut, je utilita od vyrobcu disku - videl som to u IBM/Hitachi. Bud ich presunula do P-Listu alebo otestovala a zistila, ze su dobre.
-
Jo diky oboum za upresneni... az takto dopodrobne to zmakly nemam ...
Ale chtel jsem rict, ze i kdyz je sektor vadny, dokaze i filesystem po naformatovani "bad block" oznacit a muzes pouzivat disk dal, a dany filesystem i disk samozrejme vedi o tech spatnych sektorech ... Ovsem takovymu disku proste neduveruju, protoze neni problem aby se nakaza sirila dal ... toz vse .. Nelibilo by se mi ani ta situace c.1, kdy tedy realokuje na urovni "firmware", ale i tak si myslim, ze low-level format, ci kompletni kontrola povrchu, treba spfdiskem je nejlepsi kontrola/reseni ...
Diky za skoleni ...
-
So SMARTom sa da robit kontrola povrchu disku pocas behu OS na pozadi:
Kód:
smartctl -t long /dev/blabla
Disk sa sam kontroluje ak nedostava ziadne prikazy. Ked nejaky prikaz dostane, tak ho vykona a potom pokracuje v testovani - takze vsetko normalne funguje, akurat trochu pomalsie.
Po skonceni kontroly sa vysledok objavi v SMART test logu. Pri najdeni prveho zleho sektora sa test prerusi a v logu vidiet jeho cislo.
-
Rainbow: Zkusil jsem "smartctl -t long sdb" pomocí windows verze smartmontools, ale přestože reallocated sectors tam stále jsou tak je nedokážu nějak identifikovat (vyvolat log, který mi to ukáže). Nevíš jak? Vše se tváří, že proběhlo ok.
Asi se smartctl pracuju nějak blbě.