Prosim jaky digitalni fotoaparat by jste mi doporucili do 10000 s DPH(bez karty).
Ma to byt darek a bohuzel v teto kategorii se nevyznam tak se obracim na Vas.Dekuji
Printable View
Prosim jaky digitalni fotoaparat by jste mi doporucili do 10000 s DPH(bez karty).
Ma to byt darek a bohuzel v teto kategorii se nevyznam tak se obracim na Vas.Dekuji
Je otázka pro koho a na jaké použití to má být. Jestli stylový kompakt nebo EVF zrcadlovka...
Zkrátka jestli hraje roli vzhled a velikost nebo jestli je primární obrazová kvalita a funkce.
Je to osobe ktera ma 50let.Ma to na foceni oslav,dovolene atd.Pak si tvori vlastni napojovy liste.Takze co namicha si vyfoti a vlozi do alba.Nemel by byt zbytecne slozity na ovladani.Ale zase nemusi byt vse automaticke(to znamena ze nemuze volit osviceni atd)Neco mezi tim.
Dekuji
Proč to nehodíš do nákupní poradny?
Taková Fuji F30 nebude špatnou volbou - na poměry kompaktů má slušnou kvalitu výstupu, semi-manuál a snesitelnou cenu. (případně i F20, která je levnější předně o plastový kryt těla a slabý displej) Za nejlepšího výrobce kompaktů stále považuji Sony, obecně jsou dobře zpracované, s kvalitní optikou a hlavně spolehlivou automatikou. Pokud je to pro ženskou, bude dobrý např. Panasonic FX-01, ten jsem po reálném srovnání všeho kolem vybral já - ale trh s kompakty je nepřeberný, těžko se jen zorientovat.
Fuji S6500fd (trosku drazsi, ale za ty prachy tento pristroj urcite stoji)
VIdim ze mi vetsinou doporucujete FUJI.Ja myslel ze mezi nejlepsi fotoaparaty patri olympus a sony.Dilema
Malé kompakty (FE-1XX) poslední generace od Olympusu mají podle spousty názorů ne zrovna nejkvalitnější optiku. Pokud je to pravda, je to smutné, protože zpracováním a kvalitou automatiky patří na špičku, optika byla dřív jeden z nejsilnějších argumentů pro Oly a už to tak asi není. (vlastní zkušenost nemám, min. FE-200 je papírově velice zajímavý foťák)
Čistě automatický kompakt bych vybíral skutečně z první u Sony.
a co rikate na tento?Olympus SP-500 Ultra Zoom bohuzel nema stabilizator :(
V malých kompaktech má Sony W30, W40, která je vlastně černá W30 s dodatečným příslušenstvím (velmi dobrý poměr value/money) a W50, která je W30 s velkým displejem. Do vyšších modelů bych peníze necpal, subj. je 6 MPx tak ještě únosná hranice pro kompakty, od 6 MPx nahoru jde obrazová kvalita obvykle dost prudce dolů a platí spíš, že míň je víc. Skutečně vynikající je Tčková řada, překvapivě i v otázce optiky. Tam se dá vybrat podle designu i funkcí.
"Do 10K" je imho dobrá volba také jeden z Oly 720SW/725SW/730SW, případně Pentax Optio W10/W20. Pokud se odolnost využije, tak je poměr ceny s výkonem taky výborný.
Tohle všechno si musíš rozmyslet sám - mně se např. líbí, že se objevuje čím dál víc kompaktů s 28 mm širokým koncem, což beru jako velké plus.
Docela mě překvapuje, že si nikdo nevzpoměl na Canon. Kvalita+snímky+cena podle mých zkušeností velmi dobrá, jen už se neorientuji v posledních modelech "cvakátek" do 10kkč.
Objednal jsem si sony H2.Co na neho rikate?Spokojenost?Zkusenosti?Diky
Sorry, ale tuhle reakci neberu. Přečti si, co jsem psal v předchozím postu - mluvím o "investici", což jaksi není to samé co "pořizovací cena". A jsem skutečně přesvědčený, že FZ-50 je pro většinu lidí investicí nevhodnou.
To jsem si přečetl a právě mi nedává smysl, co porovnáváš, s čím porovnáváš a jak chceš v souvislosti s touhle kategorií produktů mluvit o investici? Pokud srovnáváš kompakt za deset s EVF za 15, tak za příplatek pěti tisíc dostáváš objektiv kvalitativně srovnatelný se zracadlovkami nepatrně jiné cenové kategorie. Pro člověka, který neplánuje do foťáku cpát další peníze (tzn. nekupovat další objektivy) je FZ50 lepší investicí, než low-endová zrcadlovka obdobných paramterů, protože ta buďto vyjde dráž, nebo bude mít při podobné ceně horší parametry a výhody zrcadlvky, za které by si připlácel, vůbec nevyužije. V tom právě nevidím tu zmíněnou investici, proto srovnávám jen pořizovací cenu. Pokud by zájemce byl ochoten do foťáku investovat dál, tak by samozřejmě zrcadlovka byla lepší, ale při konečné sumě 15k se s novou zracadlovkou kvalitativně a zároveň parametrově přes FZ50 imho dostat nemůžeš.
Typické morální a především fyzické zastarávání EVF kompaktu a DSLR setu je diametrálně odlišné, ztráta hodnoty tyhle ukazatele také následuje. Existuje N modelových situací, které ospravedlní vyšší pořizovací cenu zrcadlovky a objektivů čistě z pohledu finančního (tedy bez přihlédnutí k tomu, že během času, kdy se vynaložené náklady na pořízení začnou vracet, produkuje foťák technicky mnohem kvalitnější výstupy). Kdo chce, dovede si to jednoduše během chvíle načmárat do grafu na papír, kdo nechce nechce. Ovšem, že při "konečné" sumě 15K není vůbec o čem diskutovat. Nepopírám, že pro jistou cílovou skupinu to může být i finančně vhodnější, ale ta skupina je velmi malá a den ze dne menší. Ta otázka leží teď beztak jen v teoretické rovině, doporučovat někomu se stropem 10K foťák za 15 je mimo.
Jen na okraj - je pravda, že FZ-50 má nižší úroveň šumu než FZ-30. Také toho je dosaženo in-camera post-processingem s brutální ztrátou detailů a celkové ostrosti. Celková kvalita výstupu v otázce šumu je u FZ-50 subj. horší než u FZ-30 a je to pochopitelné, protože rozsah vstupního šumu produkovaného snímačem je vyšší a hasí se to "super-enginy" s následným vznikem krásně plochých fotek s efektem akvarelu. A dokud nebude použitý v těchhle foťácích větší snímač, nebo snímač s jinou technologií, bude to stále dál jen horší - ale hlavně, že je tam míň šumu ... :rolleyes:
Já jsem ho nedoporučoval, pouze jsem si všiml, že ho označuješ jako špatnou investici, s čímž nesouhlasím.
achjo...
FZ50 vs. FZ30 (ISO400)
http://img6.picsplace.to/img6/23/fz30_fz50.jpg
FZ50 vs. S9500 (ISO400)
http://img6.picsplace.to/img6/23/s9500_fz50.jpg
(dpreview.com)
ztráta detailů vlivem PP je u FZ50 nižší - FZ50 má větší snímač než FZ30 a krom toho i díky vyššímu rozlišení (kteří mnozí tak rádi kritizují) se více detailů dostává svým rozlišením nad úroveň, kterou PP poškodí, takže naopak detailů zůstává více. Oba modely (FZ30/50) samozřejmě umožňují nastavení úrovně redukce šumu a jen blázen by používal maximální, která z obrazu udělá zmíněný akvarel (zvlášť když to ani u FZ50 není třeba).
Rozdíl v ostrosti mezi FZ30 a FZ50 není způsoben agresivnější redukcí šumu, ale méně agresivním sharpen-filtrem u FZ50.
Já nevím, jestli sis FZ30 s FZ50 sám porovnával, ale co se týká kvality výstupu (a některých dalších neduhů GZ30), tak je na tom FZ50 viditelně lépe a pokud bych bral v úvahu ještě FZ20 (se kterou ale nemůžu srovnávat z vlastních zkušeností, jen z testů), tak je situace se šumem i kvalitou výstupu stále lepší a lepší, nikoli horší, jak uvádíš - FZ30 oproti FZ20 přinesla sice prakticky stejnou úroveň šumu, ale výrazně vyšší rozlišení a FZ50 mírně zvýšila rozlišení a mírně snížila šum, takže pokud jí nebudeme vytýkat, že nedoostřuje tak výrazně jako FZ30, potom nechápu, v čem by měla být horší, než FZ30).
Pokud je tu nějaký majitel FZ50 a má dojem, že by si přechodem na FZ30 polepšil, z fleku s ním měním :-)
Jen citace z dpreview, ze kterého jsi dal výše ukázky:
"With tiny, high pixel count chips noise is always going to be an issue, and to a large degree this is more a test of the effectiveness (both measurable and visible) of a camera's noise reduction system. Designers have to balance the desire to produce smooth, clean results with the need to retain as much detail as possible (if you blur away the noise, you blur away image detail too).
It's interesting to compare the FZ50 (with it's Venus III engine) and its predecessor the FZ30. Noise is visibly lower, but (using the default NR setting as here) you're sacrificing even more detail, producing results that - though very clean and smooth - are actually softer looking and less detailed, despite the extra two million pixels. As our studio shot shows, with good light and fairly contrasty detail, detail is actually fairly well preserved even at ISO 400 (the luminance NR is quite low), but once you get low contrast fine detail you can see the effect of the heavy chroma NR even at ISO 100."
Majitel FZ-50 s Tebou asi měnit nebude, protože foťák je vždy o komplexu funkcí a vlastností a nikoliv o šumu, jak se stále dokola snaží někteří přesvědčovat v internetových diskuzích.
Tohle je podle mě podstatná část. Při běžných podmínkách dává jednoznačně lepší výsledek FZ50, to je vidět už ze zmíněného obrázku. Pokud je ve scénách s nízkým jasem/kontrastem NR v případě FZ50 výraznější, dá se to považovat za nedostatek, ale pro běžné uživatele je výhodnější, když dosáhnou lepší kvality focení scény se slušnými jasovými podmínkami, které v případě většiny uživatelů kvantitativně převažují na večerními/nočními fotkami.
Když pominu to, že v dobrých podmínkách není zapotřebí používání vyšších ISO ekvivalentů a že "fairly well" opravdu neznamená "jednoznačně lepší" (co to v reálu znamená je v poslední citaci vyboldované), tak by stálo zato, aby sis tu recenzi přečetl, tedy jen pár dalších citací pro inspiraci k neplodné diskuzi:
"the FZ50's sensor being marginally noisier (from an examination of the raw files) than the FZ30's"
"the FZ50 produces slightly 'nicer', thought arguably more processed-looking (and slightly softer) images than the FZ30. They are more consumer-friendly, but I personally think they're a little too high on the contrast, saturation and sharpening scale."
"The Venus III used in the FZ50 has already been seen in action in cameras such as the TZ1, so it came as no surprise to see that the results are much more 'smeary' than the FZ30 (though the amount of detail lost is roughly the same). They're certainly less noisy, but they're no better (in fact the color bleeding in red areas is actually pretty unpleasant). Again, there are noise reduction settings on offer (though they don't allow you to turn it down much), and you can always shoot raw (if you can live with the performance penalty), but at the end of the day anything over ISO 200 has to be used in the knowledge that fine detail ain't gonna be recorded, and you're going to be restricted to fairly small prints. Fine for social snaps, but not for serious photographic work."
A tak bych mohl pokračovat dál a ocitovat to celé, což je zbytečné, skutečně si to stačí přečíst. Mimoto jako obvykle doporučuji, aby každý, kdo je ochoten dnes utratit takové peníze za EVF, fotil do RAWu a v oblasti světelnosti a barevnosti šumu si ovlivnil výsledek dle chuti vhodným nástrojem.
K ostatnímu už se nebudu vyjadřovat - jen toto - nepřekládal jsem text recenze, závěr jsem dělal z fotek dostupých v recenzi. Pokud má autor testu (obecně jakéhokoli) názor, který v recenzi nepodloží grafy nebo obrázky, neberu to vážně. Rozhodně nechci autora nařknout z neobjektivity, to v žádným případě, ale každý je jenom člověk... pokud jsou detaily na přiložených fotkách z FZ50 zachované lépe než na fotkách z FZ30 (o čemž nemá cenu diskutovat - písmena na fotce s objektivem jsou v případě FZ50 jednoznačně zřetelnější, jejich linie jsou rovnoměrnější, nejsou přerušované množstvím barevného šumu v kombinaci s neadekvátní NR...), tak je jediný závěr, jaký si z toho můžu vyvodit ten, který jsem uvedl.
Abych se vrátil zpět k původnímu tématu - v cenové relaci do 14,5 mě nenapadá žádné jiné řešení, které by s výbavou a parametry FZ50 nabízelo vyšší kvalitu výstupu, takže pokud nebudeme tento produkt srovnávat s jinou cenovou kategorií zrcadlovek, stejně jako není zvykem srovnávat výbavu a kvalitu výstupu kapesních kompaktů s EVF/Ultra-zoomy, tak nemůžu souhlasit s tím, že by na tom FZ50 byla tak špatně, abychom ji mohli označovat jako špatnou investici (pokud vůbec v segmentu kompaktů můžeme o nějaké investici mluvit).
no tak s Fuji F30 jsem fotil ale o slusne kvalite vystupu se dle me zvlaste na vyssi ISO ned amluvit. fotky z meho 3 roky stareho davno prodaneho Ixusu 500 me prisli lepsi. skoda ze uz nemam tu Fujinu k dispozici. ze bych to porovnal.
jinak sony kompakty opravdu spatne nejsou. osobne bych ale pokud nejsou kladeny na roky na stylovost a pidirozmery volil neco lepsiho z rady Canon PS A.
Radim tyhle powershoty dosti lidem a nikdy si nikdo nestezoval. dle me je to synonymum vcelku levneho rodineho fotaku pro kohokoli. ma to automat i plny manual. obrazova kvalita vyborna...
Tenhle zdroj jsem použil jen z jediného důvodu - Ty jsi z něj použil ukázky ...
Pokud jsi udělal tenhle závěr na konto těch fotek ve vlastním postu, tak bych to dokázal ještě jakž-takž pochopit (byť je tam krásně vidět jak především přehnaným kontrastem zabijí FZ-50 detaily - viz sklo objektivu, ze kterého je jen černobílý flek), ovšem těch fotek je tam spousta a prostě každý má jiné oko a já v tomhle případě s Philem souhlasím.
tominek: to je škoda, zřejmě by ses dost divil. Fuji F30 má možná nejkvalitnější výstup ze všech nových kompaktů (a nebýt dost drsné aberace, bylo by to asi bez diskuze). Nakonec, podívej se sám:
http://www.dpreview.com/reviews/fujifilmf30/page12.asp
http://www.dpreview.com/reviews/fujifilmf30/page14.asp
Sám jsem F30 zkoušel společně se spoustou dalších kompaktů a právě na vyšší ISO (400-800) se to moc nedá ani porovnávat, o tolik je F30 v téhle oblasti lepší.
to mel asi kazdy z nas v rukach jiny fotak. protoze me ty fotky prisli opravdu hrozne. zkusim je jeste najit na disku ale pochybuju. mel jsem ho asi 3 dny na vyzkouseni. ty srovnani jsem samo davno videl ale to co produkoval ten kus co sem mel v rukach bylo asi jako po aplikaci watercolor filtru v PS:-/
me to prislo dosi vodovkove i na ISO800 a ISO400 nebylo taky uplne "nerozplyznute"
otazka zda i v teto cenove kategorii sledovat jen optickou kvalitu fotaku. nekdo chce treba vyklopny display, nekdo dlouhou vydrz baterek, rychlejsi ostreni...
ono pokud se z toho budou delat fotky 10x15 nebo webove galerky v 640x480 tak bych se dival tak maximalne na barevne podani, kontrast, dyn. rozsah a treba kresbu neresil nijak extremne.
Otázka zní, zdali tu kvalitu čistě náhodou skutečně nehodnotíš spíš očima majitele DSLR, ale z pohledu Ixuse ...
Co se featur týká, tak osobně považuji za jedno z nejdůležitějších čím dál větší rozšíření objektivů s širším úhlem (~28 mm ekv.).
ahoj, taky jsem ted zacal uvazovat o fotaku, co si myslite o sony dsc w100 ?