-
Praskanie u zvukoviek Creative...zdielanie IRQ
Sledujem tu už dlho periodicky sa opakujúce sťažnosti na občasné "praskanie" a iné pazvuky u kariet Creative Live/Audigy/Audigy2...atd. Mne to robilo tiež. Niekedy...väčšinou pri dynamických scénach alebo komplikovaných "hmatoch" na klávesnici. Spôsobuje to zdielané IRQ. Win 2000 a XP majú zabudovanú podporu APIC mode, ktorá sa postará o zdanlivé zvýšenie poštu dostupných IRQ až na 24. V prípade kancelárskeho PC alebo nejakého univerzálneho, na ktoré treba pripojiť množstvo periférií je to k nezaplateniu. Ale pre PC, od ktorého sa vyžaduje maximálny multimediálny výkon je to katastrofa. Hlavne v prípade grafických, RAID radičov a niektorých zvukových kariet.
Riešenie pre win 2000/XP:
V prvom rade treba v BIOSe vypnúť APIC mode. To si ale vynúti nanovo inštalovať systém, so všetkým čo k tomu treba. Ak APIC vypnete nainštalovanému systému, tak nenabootujete. Aspoň teda ja neviem ako by sa to dalo riešiť bez reinštalácie.
Po inštalácii treba nejaký program ktorý prehladne ukáže pridelenie jednotlivých IRQ. Ja mám na to sandru pro, ale dá sa to aj v MS system informations alebo Creative System Informations. Podla toho, kolko máte PCI kariet a rôznych interných zariadení(RAID,USB...)tak možno bude treba niečo zakázať...čo nepoužívate. Skutočných hw prerušení je 16...od 0 do 15. Väčšinou každý môže zakázať obidva com porty, ktoré uvolnia IRQ 3 a 4. Takisto LPT pre tlačiareň...IRQ 7 alebo 5. Ja som zakázal aj USB(používam pri inom PC a myš som pripojil cez PS2 redukciu) a všetky somarinky týkajúce sa zvukovky na doske(GP...). Majitelia dosiek s RAID budú mať večšie problémy nájsť volné IRQ.
Je dôležité dosiahnuť aby minimálne grafika aj zvukovka mali každá IRQ len pre seba.
Ak teda už máme novo nainštalovaný systém stačí pozrieť ako sú pridelené irq. Ak sa vyskytne zdielanie niektorej z týchto kritických kariet, tak teraz má význam to často odporúčané „skús poprehadzovať karty v slotoch“. Ak ste to totiž robili so zapnutým APIC, windows ignoroval zmeny a naďalej zdielal po svojom.
Týmto prehadzovaním som napokon zistil, že len sloty 3,4,5 a AGP môžu mať samostatné IRQ. To ale závisí na konkrétnej doske. Ak nevyhovuje automatické pridelovanie IRQ, je možné v BIOSe napevno prideliť IRQ pre jednotlivé biosom identifikované PCI zariadenia. V mojom prípade sa to nastavuje v PnP/PCI Configurations a INT PIN 1...až...4. Tu sa v mojom prípade pri osadení troch kariet do slotov 3,4 a 5, objavila každá z nich v samostatnom PINe. V prípade inej kombinácie sa mi v niektorom „PINe“ objavila dvojica zariadení, čo znamenalo automaticky zdielanie IRQ. Aby som to zhrnul, tak zdielanie/nezdielanie IRQ dosiahneme vhodným rozmiestnením kariet v slotoch.(vypnutý APIC!) A pridelenie konkrétneho IRQ dosiahneme nastavením v BIOSe.
V prípade win 98/ME by malo byť riešenie totožné, s výnimkou nutnosti vypnutia APIC a následnej nutnosti reinstalu. Win 98/ME APIC nepodporuje takže povolenie/zakázanie APIC v BIOSe by nemalo mať vplyv. Takže tu platí takisto: zakázať v biose nepoužívané zariadenia a tým uvolniť čo najviac IRQ. Vhodne rozmiestniť karty v slotoch. Prípadne im v BIOSe prideliť konkrétne IRQ.
Ak sa v niečom mýlim, opravte ma. Ja som to uvedeným postupom vyriešil ale môžu byť rozdiely u rôznych dosiek a chipových sád.
-
vdaka, ja som ten problem uz vyriesil, livka ma strasne stvala a nakoniec som kupil hercules digifire 7.1 a no problema, super zvukovka ale urcite sa este popozeram a pohram sa s tymi irq preruseniami
diky za vysvetlenie
-
Přimluvil jsem se u adminů, ať tohle udělaj sticky... Glass nemůže...
-
Nejdrive nez bych resil preruseni, tak bych instaloval patch z teto stranky:
http://www.georgebreese.com/sites/ge...ware/#CREATIVE
Vypina turbo mode v ovladacich a resi prave hlavne problem s praskanim...
Ted k IRQ, vubec nemusi pomoci, ja mel APIC vypnuty a a Audigy ve slotu, ktery neni s nicim sdileny a nic, nyni mam patch, Audigy je sdilena s ATI TV Wonder a APIC je zapnuty a praskani neni....
Kdyz vypnes APIC a zakazes COM + LPT, tak ziskas toto:
IRQ 3,4,5,7,10 ostatni jsou obsazene (9 ACPI, 11 VGA, atd)
Ze zkusenosti vim, ze zvukove karty pouzivaji predevsim preruseni (maji HW namapovane) 5 a 7, tzn., ze i kdyz mam volne 3 a 4 a zkousim vsechny sloty a v biosu nastavuju jake chci presne IRQ, Audigy VZDY dostane 5 a 7, nikdy ne 3 a 4, protoze ty jsou vyhradne pro COM (i kdyz je vyply ... .:-))
Ale jak jsem rekl i kdyz bude mit IRQ 5 a nic jineho nebude mit IRQ 5 nemusi to byt reseni ..... muze to pomoct a nemusi to pomoct me pomohl az ten patch ....
Kdyby to byla HW zalezitost zlobilo by to i v linuxu a tak jsem udelal pokus, nechal jsem zdilet Audigy s USB (tam mam fotak a Bluetooth + N6310i + GRPS) a jeste s tim TV wonderem + CMI 8738 a problem pod Alsou zadny samozrejme nebyl ..... Vysledek ?
Windows ovladace .....
To je take duvod, proc KX drivery TAKE NEPRASKAJI .....
Proste stale je to o debilnich windows (prosim no flame)
Zrovna vcera, delal jsem XVID z DVD a byly k tomu dve AC3 stopy, ve windows v media playeru jsem si vybral 2 stopu (pomoci mm switcher) a spustil film, pokazde do 5 minut vypadl zvuk ... Cim je to ??? Ovladaci (KX jsem nezkousel) nebo softem ???
Pod linuxem to bezelo cely film bez preruseni, prasknuti, atd .....
Zaver. Nechci rict pouzivejte linux, chran buh !!!!! To vubec ne, jen jsem ho pouzil k tomu, abych Ti ukazal, ze problem Creative NENI v HW, ale v SW .....
Pokud proste jedna firma vyda OS a druha HW + ovladace, vzdycky se chybicka najde ..... Proto treba MAC takove problemy nema ....
Ja zkousel CMI8738, Audigy 1 a Envy24 (bohuzel ne FIII) a pokud nekdo chci mit zvukovku na filmy a BEZPROBLEMOVY 5.1 (ted myslim jako kanaly), nezbyva mu nic jineho nez koupit kartu Creative, nebot 90 procent her bezi spravne 5.1 pouze na Creative ....
-
Citace:
Původně odeslal Arteee
Přimluvil jsem se u adminů, ať tohle udělaj sticky... Glass nemůže...
Ďakujem za dôveru Arteee. Bolo by dobré, keby ešte pár ludí potvrdilo pozitívnu zmenu po takomto zásahu.
2Pepinko: Neviem čo presne by si chcel o IRQ počuť. Ja sa v tom tiež nevyznám. Akurát jaksi viem(čo asi každý), že cez PCI zbernicu komunikuje veľa zariadení a je teda treba vyhradiť čas, kedy komunikujú jednotlivé konkrétne zariadenia. A na to slúži IRQ. To, že creative PCI karty sú mimoriadne citlivé na pridelené prerušenia je všeobecne známe. Takže nič nového pod slnkom. Jediný zásadný poznatok z tohoto tu je, že mnohý ludia(vrátane mňa) si mysleli, že prehadzovaním kariet v slotoch niečo vyriešia.(2000/XP)
A ešte jedna vec...pred tým než som toto absolvoval sa mi občas stalo, že počas 3Dtestov alebo hier sa obraz na zlomok sekundy sekol v čase zarachotenia HDD. Neviem či to súvisí so swapom alebo naťahovaním textúr. Ale po rošádach s IRQ som to už nezaznamenal.
2svaca:už som ti odpovedal na ten patch v ovládačoch, tak to nebudem opakovať. Takisto netvrdím že je to hw problém. Ovládače sú zrejme napísané tak, že sú náročné na zdroje. KX sú samozrejme menej náročné, keďže nepodporujú okrem iného EAX. A čítal som o problémoch s centrom u DVD. Ja som ich ovšem neskúšal. Linux je kapitola ktorej vôbec nerozumiem, tak ju nebudem ani komentovať. :wink:
-
Ja to jen chtel resit jednodussi cestou nez jsi nabidl ty, kdyz jsem ty problemy mel, tak jsem samozrejme vyzkousel tvoje resini s ACPI a IRQ a bohuzel nepomohlo a zkusenost rika, ze ani moc nepomaha (bohuzel, mrzi me to), vzdyt APIC se pouziva chvili a na KT133-KT266A, SiS745, SiS735, AMD761 vetsinou nebyl APIC a problemy stejne byly....
Nehlede na to, ze Windows 98SE zadny APIC nezajima ..... pouze 2000/XP/Linux
-
No KT133/A by som tu neplietol, tam bol uplne iný problém. Dobre si to pametám...mal som ABIT KT7A s Live5.1. Tam bolo niečo s latency time, a presunmi veľkých súborov medzi diskami (hoci ja som nikdy žiaden problém nezaznamenal). Samozrejme netvrdím, že toto je 100% učinné riešenie pre každého. Zúžil by som to na ludí, čo majú správne nainštalovaný systém, správne a v správnom poradí nainštalované ovládače chipsetu, grafiky, zvuku a iných vrátane DirectX. A samozrejme 100% funkčné a vzájomne kompatibilné hw komponenty.
-
re
No chlapci,me to taky nepomohlo,vypnul sem APIC pred instalaci widli xp,praskani je porad(ale zato se mi podarilo nahrat bez chyby ovladace na A2 ZS-diky bananalama),ale ve win se mi hlasi,ze neni nainstalovan radic sbernice SM-absolutne netusim co to je,ale vzhledem k tomu,ze sem to zkusil i doma pred nahratim win xp,a hlasi to to same,tak to ma spojitost zrejme s tim vypnutym APIC,a doma live 5.1 neprska,kdezto me A2 jo,tak to sem zvedavej,jestli prijdem jeste na nejakej jinej zpusob,ten patch sem zkusil,porad to samy,a irq mam 7 nesdileny/pokud teda nepocitam FW1394 co je na ty A2
-
Re: re
Citace:
Původně odeslal mejla
No chlapci,me to taky nepomohlo,vypnul sem APIC pred instalaci widli xp,praskani je porad(ale zato se mi podarilo nahrat bez chyby ovladace na A2 ZS-diky bananalama),ale ve win se mi hlasi,ze neni nainstalovan radic sbernice SM-absolutne netusim co to je,ale vzhledem k tomu,ze sem to zkusil i doma pred nahratim win xp,a hlasi to to same,tak to ma spojitost zrejme s tim vypnutym APIC,a doma live 5.1 neprska,kdezto me A2 jo,tak to sem zvedavej,jestli prijdem jeste na nejakej jinej zpusob,ten patch sem zkusil,porad to samy,a irq mam 7 nesdileny/pokud teda nepocitam FW1394 co je na ty A2
Nezbudol si náhodou hneď po inštalácii, nahodiť nforce ware? Inak je to divné...prečo to mne tak jednoznačne pomohlo? :|
Skús len tak pre istotu zakázať firewire.
-
re
pravda,nforce ovladace sem tam jeste nedaval,zkusim,jinak firewire zakazany mam,jak na desce tak i na A2
-
Citace:
Původně odeslal mejla
pravda,nforce ovladace sem tam jeste nedaval,zkusim,jinak firewire zakazany mam,jak na desce tak i na A2
No ale to je velká chyba, nforce ovládače je treba inštalovať ako prvé ešte pred ovl. graf. karty, zvukovky a ostatných. Takisto SP1. Ja som tiež raz pozabudol na nforce ware a potom som len vypliešťal oči na ten bordel po nainštalovaní ostatných ovládačov v systéme.
edit: predtým než tam dáš nforceware, odinštaluj všetky ovládače, čo si inštaloval. Reset...nforceware...reset...SP1...reset...DX9...r eset...a znova všetky ostatné ovl...reset a nakoniec 2dcl borovičky vnútorne. ;D
-
Citace:
Původně odeslal bananalama
Citace:
Původně odeslal mejla
No ale to je velká chyba, nforce ovládače je treba inštalovať ako prvé ešte pred ovl. graf. karty, zvukovky a ostatných. Takisto SP1. Ja som tiež raz pozabudol na nforce ware a potom som len vypliešťal oči na ten bordel po nainštalovaní ostatných ovládačov v systéme.
edit: predtým než tam dáš nforceware, odinštaluj všetky ovládače, čo si inštaloval. Reset...nforceware...reset...SP1...reset...DX9...r eset...a znova všetky ostatné ovl...reset a nakoniec 2dcl borovičky vnútorne. ;D
;D No pockam na reklamaci grafiky,pak to cely preinstaluju,ale to co mi to tedka dela sem teda necekal,hrozny veci,ale me se to tedka instalovat fakt nechce :)))
-
Bezduše jsem brouzdal po fórech a hledal, jak odstranit to vlezlý praskaní v repro! Při Far Cry a UT2004 se to nedalo už vydržet... Podotýkám, že to blblo i na čistém systému.
Až jsem narazil na tento thread! Nedřív jsem zkusil jít doporučovanou jednodušší cestou a zkusil patch co odstraní cosi "turbo", jenže nic se nezměnilo... Nezbývalo než vykopat ze systému APIC, reinstallit a doufat...
!!! VIVA BANANALAMA !!!
Jsi pan Formát ;D Díky za tenhle návod!
Far Cry dříve prskalo po několika vteřinách hraní, po vypnutí APIC jsem Far Cry proháněl několik desítek minut a zvuk pěkně čisťounkej! UT2004 taky bez škytání, halt paráda!
poznámka:
Sandra mi nehlásila, že by zvukovka s něčím sdílela IRQ, její IRQ bylo unikátní. Přiznám se, že díky tomu jsem metodě s vypínáním APIC moc nedůvěřoval...
K administrátorům:
Tohle si už dlouho zaslouží být STICKY!
-
2melda: ďakujem že si sa ozval, lebo už som si fakt myslel, že si to len nahováram. :wink: :-) THX
-
kua musim to vyskusat, ale ja nemam creativ zvukovku ale soundstorm cez optiku do creativ DDTS100 moze to pomoct aj mne?
-
Citace:
Původně odeslal user
kua musim to vyskusat, ale ja nemam creativ zvukovku ale soundstorm cez optiku do creativ DDTS100 moze to pomoct aj mne?
To neviem bohušu, citlivé na IRQ sú hlavne creative PCI karty. Ale ak ti to praská, a nič iné nepomáha, tak za pokus to stojí. :?
-
Po skúsenostiach userov mosquito a ms musím varovať majitelov dosiek s inteláckym chipsetom 845/875(možno celá rada 8**), že pravdepodobne im nepôjde vypnúť APIC v BIOSe.(prípadne ak pôjde tak to nebude mať reálny vplyv na možnosť napevno prideliť IRQ). V ich prípadoch to boli dosky MSI, takže je aj možné, že je to len neschopnosť Microstaru. Ak sa niekomu s takýmto chipsetom podarilo obmedziť počet IRQ na skutočných 16 a volne s nimi manipulovať...ozvite sa, nech vieme viac.
-
Prosím pomozte....
Mám Audigi 1 a do včerejška jelo vše v pohodě...pak jsem nainstalovat BeOS stahnul driver pro zvukovku....aby chodil zvuk pod BeOSem musim vypnout podporu Plg and Play v biosu, když jsem bios vráti do nomálu a pustil windows, zvukovka začala při přehráváni windows zvuků (start zvuk,hvězdička, atd..) lupat a dost hrozně!!!, při hrách to nedělá a v Dxdiag to dělá jen u software paměti...... jsem fakt zoufal už nevim co s tim
(taky jsem jí -při testech v BeOS) zkoušel v biosu přiřadit v BIOSU nějaký konkrítní přerušení...nemohlo jí tohle všechno nějak poškodit??
-
hm,nebo pomůže výměna za platformu Intel :)
-
Poškodiť sa tým určite nemohla. A to praskanie...s največšou pravdepodobnosťou nastala nejaká zmena v pridelených IRQ. Čo to tam máš za chipset?
Citace:
hm,nebo pomůže výměna za platformu Intel
A tým by som si vôbec nebol taký istý. :wink: ;D :mweheh:
-
Já mám INTEL !!
Cipset je SIS648FX ....
Myslím že dřiv byla audigi + graficka na IQR 11
taď je IQR 11 nevyužitý ???
A obje jsou na 16 .... což může být ten problém protože je to mimo normální rozsah[/quote]
-
Citace:
Původně odeslal MR.AK
Já mám INTEL !!
Cipset je SIS648FX ....
Myslím že dřiv byla audigi + graficka na IQR 11
taď je IQR 11 nevyužitý ???
A obje jsou na 16 .... což může být ten problém protože je to mimo normální rozsah
LOL...SiS neni Intel :)
-
Ale Over, moderator a takova hloupost .....
Intel pomuze leda stare backore ..... :-)))
Vsude jsou chyby, ale chyby Creative neodstranis Intelem, to rozhodne ne .... Mozna tak Linuxem .....
-
:oops: eh já to pochopil jako AMD/INTEL ne jako INTEL/SIS,VIA
-
Ako som tu vyššie uviedol, minimálne kombinácia MSI+Intel chipset má kvalitne rozosrané manuálne pridelovanie hw IRQ. Takže intel nieje všeliek.
2mr.ak: na tvojom mieste by som skúsil postup uvedený tu na začiatku. Grafika a Audigy na jednom IRQ je vyložená provokácia. ;D
2over: nice OT, na moderatora. :wink: ;D :mweheh:
-
Citace:
Ako som tu vyššie uviedol, minimálne kombinácia MSI+Intel chipset má kvalitne rozosrané manuálne pridelovanie hw IRQ. Takže intel nieje všeliek.
2mr.ak: na tvojom mieste by som skúsil postup uvedený tu na začiatku. Grafika a Audigy na jednom IRQ je vyložená provokácia. ;D
no coment, patrně jsi nikdy kombinaci Intel chipset+Creativ nezkoušel
..rozhodně jsou odladěné víc než paskvil nForce a jemu podobné....a BIOS, ten dokáže zprasit každej výrobce, ale pokud si dobře pamatuju, tak speciálně VIA měla velkej problém s Livem, páč nezvládala velkej tok dat přes PCI.
..no nicméně, vždy než instaluju jakoukoli kartu do PCI, tak se nejdřív podívám do manuálu k desce jakej slot sdílí IRQ s další slotem, popřípadě jiným zařízením. Takže je určitě znát, v jakém slotu je karta nacpaná a u nedoladěnej BIOSů záleží i v jakym pořadí se tam karty instalujou. U starší Creativů je problém, že na ovladače výrobce krapet s...e. Někdy hlásej, že nemáš ani Creativ zvukovku...určitě nejsou bez chyby. Někomu pomůžou kX drivery. Jinak ACPI ve W2k a XP funguje celkem dobře a ten sdílenej interupt je stejně virtuální a nemusí odpovídat tomu skutečnému v BIOSu. Nevim jak je tomu u desek na AMD,ale u P4 desek se rozlišuje nekolik nastavení APIC/PIC a ještě jednotlivé verze.
-
Citace:
Původně odeslal Over
Citace:
no coment, patrně jsi nikdy kombinaci Intel chipset+Creativ nezkoušel
..rozhodně jsou odladěné víc než paskvil nForce a jemu podobné....a BIOS, ten dokáže zprasit každej výrobce, ale pokud si dobře pamatuju, tak speciálně VIA měla velkej problém s Livem, páč nezvládala velkej tok dat přes PCI.
..no nicméně, vždy než instaluju jakoukoli kartu do PCI, tak se nejdřív podívám do manuálu k desce jakej slot sdílí IRQ s další slotem, popřípadě jiným zařízením. Takže je určitě znát, v jakém slotu je karta nacpaná a u nedoladěnej BIOSů záleží i v jakym pořadí se tam karty instalujou. U starší Creativů je problém, že na ovladače výrobce krapet s...e. Někdy hlásej, že nemáš ani Creativ zvukovku...určitě nejsou bez chyby. Někomu pomůžou kX drivery. Jinak ACPI ve W2k a XP funguje celkem dobře a ten sdílenej interupt je stejně virtuální a nemusí odpovídat tomu skutečnému v BIOSu. Nevim jak je tomu u desek na AMD,ale u P4 desek se rozlišuje nekolik nastavení APIC/PIC a ještě jednotlivé verze.
Paskvil nForce2 to je, to souhlasim ... :-) VIA mela problemy s KT133/A a nebyla to az tak jeji chyby, ze nestihala Live, ale to nemusime rozebirat, v kazdem pripade, od KT266A je pokoj, ja si koupil to Audigy a problem jsem nemel, dal jsem nove ovladave a problemy nastali, pod Linuxem jsem zadny nikdy nemel a taky nemam, takze to tezko bude chyby HW....
Jinak co jsem za ty lete napocital, tak preve Intel ma na konte vic chyb nez AMD, (vadne procesory, vadne IDE, atd ....)
A myslis, ze u AMD ne ???? Muzes si zvolit jak v1.1 (IRQ do 18) tak v1.4(IRQ do 24), nicmene u Systemu Win200, XP, Linux se doporucuje v.1.4 ... Takze nove desky vetsinou maji tu verzi 1.4
Jinak nemam nic proti Intelu, ale SiS a VIA delaji kvalitni chipsety pro obe platformy, coz se o paskvil nForce2 rict opravdu neda ..... Ale to spousta lidi nechce slyset ....
A jeste poznamka me Audigy praska POUZE v EAX a vime, ze snad kazda hra podporuje EAX, ale ne v kazde funguje (chyba hry+ovladace)
-
Samozrejme naďalej platí čo som povedal o tom OT. Lebo hádanie sa o to ktorý chipset je paškvil je v sekcii zvuk OT, či si moderátor alebo user. Vojny typu AMD/Intel, VIA/Intel/nForce/atd už málokoho rozumného zaujímajú. Ja niesom cvok aby som vyhlasoval, že Intel je paškvil iba pre to že dvom majitelom MSI dosky s Intelom to nefunguje. Nemám chuť sa tu hádať a vyťahovať klady a zápory jednotlivých chipsetov. Mal som Intel, mal som aj VIA, na nforce2 som prešiel kvôli slobode pretaktovania, akú žiadny váš chipset vtedy neponúkol. Pozerať manuál kvôli pridelovaní IRQ a prehadzovať karty v slotoch pri súčasnom zapnutí APIC nemá zmysel. Používanie APICu je samozrejme vporiadku pokiaľ človek nemá niektoré "kritické" karty ako sú niektoré RAID radiče a creative zvukovky. Prechod na KX je divné riešenie problémov, vhodné snáď len pre tých, čo na compe robia iba s hudbou.
A zdržte sa hodnotení chipsetov, na to sú iné sekcie.
-
No já mám v biosu přiřazování IQR pci slotům a rezervaci IQR ale nemá to žádnej vliv (testovano pod BeOS)
a někdo to psal, že mu blbne Audigi jen v EAX ...... mě zase jen ve woknech , ve hrách (na jakékliv nastavení EAX nonEAX, hardware 3D,software3D,safe mode mi jede v poho....neni to difný?)
-
Citace:
Původně odeslal MR.AK
No já mám v biosu přiřazování IQR pci slotům a rezervaci IQR ale nemá to žádnej vliv (testovano pod BeOS)
a někdo to psal, že mu blbne Audigi jen v EAX ...... mě zase jen ve woknech , ve hrách (na jakékliv nastavení EAX nonEAX, hardware 3D,software3D,safe mode mi jede v poho....neni to difný?)
Je normálne že to nemá vplyv ak je súčasne v BIOSe povolený APIC. U tých dvoch spomínaných dosiek to nefungovalo ani po vypnutom APIC. A to je nenormálne.
A to čo píšeš o EAX je difné. Lebo mne to praskalo práveže pri záťaži. Tj. v hrách a DVD 5.1DD. Čo má logickú súvislosť s možnými problémami s IRQ. U teba to vyzerá na niečo iné.
-
Hmm asi jo, protože se mi to přesouváním v PCI podařilo dostat na nesdílený přerušení (ikdyž stále je to 16 - rozumějte nad 15)
a stále to samé....
-
S namapovanými IRQ ani žiadne zlepšenie nečakaj. To je jedno či sú samostatné. Čítal si to tu vôbec na začiatku?
-
cetl....zkus si můj přízpěvek přečíst z novu a možná v něm najděš pochybování o IRQ 16....
No IRQ 11 mám neobsazené a wokna ne ne je k něčemu přiřadit.......ku_a
-
So zapnutým APIC prideluje win IRQ dosť divne, hocikedy má volné aj štyri IRQ a aj tak napchá niekolko kariet na jedno. Tvoj príspevok som dobre čítal, ale narážal som na tvoju zbytočnú snahu niečo dosiahnuť presúvaním kariet v slotoch hoci sám konštatuješ, že win používa IRQ nad 15...a teda APIC. Pridelovať konkrétne IRQ (trebárs to 11) v BIOSe s tým, že to win budú rešpektovať, sa dá len s vypnutým APIC. Ale to si už pripadám ako zaseknutá platňa. ;D
-
nj nj ale dosahnul jsem toho: že už neni (Aud) na sdilenem IRQ ....
-
Citace:
Původně odeslal MR.AK
nj nj ale dosahnul jsem toho: že už neni (Aud) na sdilenem IRQ ....
Nenechaj sa oblbnúť tým čo ti ukazuje win. IRQ16 je umelo namapované, a iste tam máš aj iné vyššie. Neviem teda ako APIC 1,4 presne funguje, ale možno len na nejaké fyzické IRQ napojí niekolko tých namapovaných. Potom sa kludne môže stať, že síce ti win ukazuje zvuk-IRQ16, IDE-18, LAN-19, ale v skutočnosti sú všetky odvodené z jedného skutočného IRQ. Čiže zdielajú.
-
Narazil som na možno elegantnejšie riešenie prolému pomocou prepínača boot.ini súboru "/pcilock". Nechce sa mi kvôli tomu preinštalovať tak nemohli by ste to niekto skúsiť? Ide o to overiť, či aj pri zapnutom APICe v biose pomocou tohoto prepínača prestane windows pridelovať IRQ iné ako je nastavené biosom. Start...Tento počítač...Vlastnosti...Upresnit...Spuštení a zotavení systému/Nastavení...Upravit. A tam riadok(text podla OS):
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windo ws Server 2003, Enterprise" /fastdetect
zmeniť na:
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windo ws Server 2003, Enterprise" /fastdetect /pcilock
A po reštarte pozrieť, či sú vo win pridelené IRQ rovnaké ako v biose nastavené.
Platí pre Win XP a Win 2003 Server
Citace:
/pcilock
For x86-based systems, this switch stops the operating system from dynamically assigning hardware input, hardware output, and interrupt request resources to Peripheral Connect Interface (PCI) devices. With this switch, the BIOS configures the devices.
-
POdarilo se mi to odstranit pomoci KX driveru. IRQ mi zustava na 17. Po nainstaleni KX (puvodni musi samozrejme uplne pryc) bylo zklamani - zadna zmena k lepsimu, spis naopak. Po chvilce pokusu jsem v nabidce z ikony v liste - multimedia properties - objevi se karta "zvuky a zvukova zarizeni" - na ni je zalozka "zvuk" - polozka "prehrani zvuku" nabizi ocislovana zarizeni "kX Wave SB0162 10k2 [d000] cislo/cislo". Ja dal cislo 4/5 a ejhle zvuk cistej ja vinko.
-
Citace:
Původně odeslal Buddha
POdarilo se mi to odstranit pomoci KX driveru. IRQ mi zustava na 17. Po nainstaleni KX (puvodni musi samozrejme uplne pryc) bylo zklamani - zadna zmena k lepsimu, spis naopak. Po chvilce pokusu jsem v nabidce z ikony v liste - multimedia properties - objevi se karta "zvuky a zvukova zarizeni" - na ni je zalozka "zvuk" - polozka "prehrani zvuku" nabizi ocislovana zarizeni "kX Wave SB0162 10k2 [d000] cislo/cislo". Ja dal cislo 4/5 a ejhle zvuk cistej ja vinko.
Prosímťa KX drivery sem neťahaj. To nieje riešenie problému. Samozrejme, že nepraskajú, lebo majú podstatne menšie nároky na systém(ale aj podstatne menej "features"). To je ako keby si mercedes strielajúci do výfuku opravil tak, že ho vymeníš za oktáviu. :!: :wink:
-
sorry ze ti kecam to tvyho threadu (vazne ti to tak vadi?), ale tohle je diskusni forum a kdekdo je vdecny za kazdou radu.
-
Citace:
Původně odeslal Buddha
sorry ze ti kecam to tvyho threadu (vazne ti to tak vadi?), ale tohle je diskusni forum a kdekdo je vdecny za kazdou radu.
Ále nevadí, neber to osobne, len to neprispieva prehladnosti keď sa tu bude odbočovať od problému. T.j. praskanie u zvukoviek creative s origoš ovládačmi. A akékolvek poznatky v tejto veci sú vrelo vítané. Ono je všeobecne známe, že s KX sa praskanie nevyskytuje.
-
Jdu to zkusit :-)
edit:
Takže jsem to vyzkoušel a vypadá to ,že to FAKÁ!!! ;D
No jen upřestím,podle čeho jsem to poznal.Mám nainstalovaný systém WXP bez APIC,ale pokud ho v biose zapnu.Přehází mi to IRQ a zvukovka začne lupat.
Teď když jsem APIC v biose zapnul,zvukovka nelupe!!Ještě můžu vyzkoušet nahodit systém s APIC,ale vypadáto,že výsledek bude stejný.
bananalama seš CREATIVE král :idea:
-
Citace:
Původně odeslal jago
edit:
No jen upřestím,podle čeho jsem to poznal.Mám nainstalovaný systém WXP bez APIC,ale pokud ho v biose zapnu.Přehází mi to IRQ a zvukovka začne lupat.
Teď když jsem APIC v biose zapnul,zvukovka nelupe!!Ještě můžu vyzkoušet nahodit systém s APIC,ale vypadáto,že výsledek bude stejný.
:oops: Som rád, keď so svojimi chabými vedomosťami môžem pomôcť.. Predpokladám, že si odskúšal ten pcilock...ak áno tak si prispel k nájdeniu "drasticky" jednoduchého a účinného riešenia problému s IRQ vs. creative. :wink: :-)
-
re
Taky by me zajimalo,jstli to odzkousel pres to pcilock,jestli jo,tak by to byla fakt parada
ale proc sem pisu,malinkej OT: podarilo se mi pridelovanim IRQ nahodit spolecne A2 a IDE controler(presne nevim co to je :-) ) a to ste nezazili ty problemy,disk se mi nahodne zastavoval,kousely se kvuli tomu XP,ale kdyz sem na disk "poklepal" tak se zas rozjel a widle s nim,no neuveritelnej mazec :)
-
Pochopiteľne Creative zvukovka + IDE Controler (alebo RAID) na jednom IRQ je priam kombinácia smrti. :-o :eek: Ani zdielanie s grafikou nieje na tom o moc lepše. Na to pozor. ;D ;D ;D
-
Citace:
Citace:
Původně odeslal jago
edit:
:oops: Som rád, keď so svojimi chabými vedomosťami môžem pomôcť.. Predpokladám, že si odskúšal ten pcilock...ak áno tak si prispel k nájdeniu "drasticky" jednoduchého a účinného riešenia problému s IRQ vs. creative. :wink: :-)
Jasan že přez PCILOCK.Navečer zkusím ten systém s nainstalovaným APIC,ale na 90% tvrdím,že to fukčí :D
Bádání a OC ZDAR
-
Já jsem PCI lockem nedosáhl bohužel ničeho, vše zůstalo při starém. Vypnutím APIC (chipset 875 !!!) a reinstalací XP byl ale problém vyřešen. viz tohle http://oc4um.murder.cz/viewtopic.php?t=57016
Díky všem a zejména bananalamovi (bananalamě?) !!!
-
Citace:
Původně odeslal kaptah
Já jsem PCI lockem nedosáhl bohužel ničeho, vše zůstalo při starém. Vypnutím APIC (chipset 875 !!!) a reinstalací XP byl ale problém vyřešen. viz tohle
http://oc4um.murder.cz/viewtopic.php?t=57016
Díky všem a zejména bananalamovi (bananalamě?) !!!
Hmm...dúfam, že si nepletieš funkciu PCI Lock v BIOSe s prepínačom boot.ini súboru /pcilock. Objasni to PLZ.
BTW som TEN bananalama, nie TÁ. ;D
-
Nepletu, udělal jsem to přesně podlé tvého (nebo tebou zprostředkovaného) výše uvedeného návodu.
-
No zaujmavé, to potom vyzerá že prepínač zaberie len na niektorých zostavách. Na ostatných sa to dá vyriešiť len reinštaláciou po vypnutí APICu v BIOSe. :| :?
edit: tak som skúsil znovu zapnúť v biose APIC, že to skúsim potom vypnúť tým prepínačom, ale win2k3s na to vôbec nereagovali. Inštaloval som ich samozrejme s vypnutým APICom. IRQ sa ani nepohli. Takže nemalo cenu ten prepínač ani skúšať. Keď budem najbližšie reinštalovať tak to otestujem.
EDIT: Takže pcilock NEFUNGUJE!!!
Skladal som jednu zostavu a odskúšal to na nej. XP nainštalované s APIC 1.4 po pridaní prepínača nijak nezareagovali (nadalej si veselo namapovávali neexistujúce IRQ). A ďalšia vec...ak sa win nainštaluje s vypnutým APIC tak po dodatočnom zapnutí APIC v biose sa windows nadalej správajú ako keby APIC nebol zapnutý(16xIRQ).
Takže z toho vyplýva, že zatial jediná možnosť vyriešenia bordelu s IRQčkami je reinstall win po vypnutí APIC v BIOSe. Amen.
-
Problémů se sdílením IRQ ve Win2k/XP je hned několik.
1)Díky podpoře ACPI je možné mít na jednom IRQ zavěšeno několik zařízení - to je vcelku normální stav a nedochází ke snížení výkonu nebo konfliktům mezi jednotlivými komponenty. Typicky je takto obsazeno IRQ 11
2)Mnohem větší je problém s virtuálními IRQ tedy s podporou APIC, (počet virtuálních IRQ je až 254). V tomto případě dochází k problémům hlavně s PCI zvukovými kartami - praskání a SCSI/IDE/Raid řadiči kde je přenosová rychlost nižší, než při nastavení PIC.
Vcelku to zde je všechno popsáno, jen opravdu existuje řešení, jak se vyhnout reinstalaci systému. Popsal jsem ho v sekci ostatní OS a vyzkoušel jsem ho na deseti počítačích s Win2K nebo WinXP a všechno šlapalo jak má a nemusel jsem reinstalovat.
Před nabootováním s parametrem /hal=xxxx je nutné samozřejmě změnit v biosu nastavení ACPI enable/disable nebo APIC/PIC, podle toho jaké nastavení se použije.
Ideální řešení je mít ACPI + PIC, komu vadí sdílení IRQ ACPI modem, tak ať si nastaví ACPI disable + PIC a ve windows ještě před restartem změní ovladač počítače z ACPI kompatibilní na standartní PC. Aby se pak počítač vypnul a nechtěl se vypnout jen tlačítkem je nutné povolit zakázaný HW uzel NT/APM, který se po přepnutí jako standartní PC objeví v systému jako skryré a zakázané zařízení.
Jinak nejde o primární problém sdílení IRQ ale o funkci APIC a těch virtuálních IRQ... APIC je nutný pro víceprocesorové sestavy.
Po vypnutí APIC lze pozorovat nejen vyřešení problému s prskajícím zvukem, ale i nárůst fps v hrách a to mnohdy podstatný.
-
Postup s APIC mě docela pomohl, ale nejde mi automaticky vypnout počítač, ten HW uzel NT/APM nemůžu ve správci zařízení najít (mám samozřejmě volbu zobrazit skryté zař.), takže se po shutdownu musí poč. vypínat tlačítkem :(( netušíte někdo jak to obejít a nezapínat ten APIC... ?
edit: jo ještě jedna věc, stejně ta karta občas blbne (Unreal2 např.) a už mě nebavi šaškovat s přeinstalacema a dalšima zbytečnostma tak stejně uvažuju o novy zvukovce :arrow: ma s tim irq problemy i Audigy 2 ?
-
Citace:
... Ani zdielanie s grafikou nieje na tom o moc lepše. Na to pozor. ;D ;D ;D
Minule som si vsimol ze mi praska zvuk pri pocuvani hudby vo windowse ked popri tom len normalne pisem napr.vo WORDe :-o ale v hrach alebo pri pozerani DVD tj pri hocijakej vyssej zatazi nic nepraskalo ... ???
tak som pozrel na stav IRQcok (este som mal zapnuty APIC) a vidim ze moja audigy 2 je zdielana z grafickou na IRQ 11
a tak som v BIOSe vypol APIC a skusil preinstalovat system
asi polovica IRQcok mi zmizla a tak som musel hodinu v BIOSe pridelovat IRQ SATA radicu aby mal aspon ten vlastne IRQ ale vec co ma stve je ta ze nech som audigy presuval hocijako v PCI slotoch, vzdy mala IRQ rovnake ako graficka :o
potom som si v BIOSe tam kde sa nastavuje IRQ PCI zariadeniu vsimol v kazdom PCI slote ktoremu mozem manualne pridelit ICQ je vypisany aj nazov zariadenia ktore v nom je:
PIRQ_0 - Network controler - pridavna realtek sietovka
PIRQ_1 - prazdne nic tam neni asi neobsadeny PCI slot
PIRQ_2 - Multimedia audio controler + VGA card :eek: :-o - nech robim co chcem (prehadzovanie v PCI slotoch) vzdy je audigy napisana takto spolu s grafickou a ma s nou vzdy rovnake IRQ, ktore tomuto slotu pridelim
PIRQ_3 - RAID Controler - SIL3112 ....
otazka znie ze aj ked teraz s vypnutym APIC ,,zatial" nepozorujem nejake pukanie zvuku ako je mozne ze graficka je vzdy takto zavesena na zvukovku ?
http://62.168.117.198/fotoalbumy/h/y...1026a9cc66.jpg
-
Stejny problem
Nazdarek mam uplne stejny problem jako vy vsichni...Mam zvukovku Sound Blaster Audigy 2 ZS a pri poslechu hudby nebo hrani me nechutne praska v repracich skousel sem uz vselicos a dneska sem narazil na vase stranky kde se pise o sdileni IRQ nainstaloval sem tedy Sisoft Sandru a zjistil sem že moje zvukovka sdili IRQ se sitovou kartou obe jedou na IRQ 18....chtel bych se teda zeptat da se nejak zmenit IRQ sitove karty nebo pomuze kopeni karty do PCI slotui ?Jeste doplnim ze sitova karta je instegrovana na desce MI KT6 Delta LSR VIA KT 600....Diky vsem za odpoved !!!
-
Re: Stejny problem
Citace:
Původně odeslal Evok
Nazdarek mam uplne stejny problem jako vy vsichni...Mam zvukovku Sound Blaster Audigy 2 ZS a pri poslechu hudby nebo hrani me nechutne praska v repracich skousel sem uz vselicos a dneska sem narazil na vase stranky kde se pise o sdileni IRQ nainstaloval sem tedy Sisoft Sandru a zjistil sem že moje zvukovka sdili IRQ se sitovou kartou obe jedou na IRQ 18....chtel bych se teda zeptat da se nejak zmenit IRQ sitove karty nebo pomuze kopeni karty do PCI slotui ?Jeste doplnim ze sitova karta je instegrovana na desce MI KT6 Delta LSR VIA KT 600....Diky vsem za odpoved !!!
Precitaj si uplne prvu spravu tohoto threadu a dozvies sa odpovede :roll:
-
jj to mam uz prectene ale nevim kde ten APIC vypnout nikde sem to tam nenasel v BIOSE :(
Citace:
Původně odeslal hyde21
Citace:
Původně odeslal Evok
-
Citace:
Původně odeslal Evok
jj to mam uz prectene ale nevim kde ten APIC vypnout nikde sem to tam nenasel v BIOSE :(
Citace:
Původně odeslal hyde21
Citace:
Původně odeslal Evok
No ja to mam v ADVANCED BIOS Features ako polozku APIC MODE
-
Citace:
Původně odeslal Evok
Citace:
Původně odeslal hyde21
Citace:
Původně odeslal Evok
Vyres to elegantneji, ve spravci zarizeni si nastav ovladac POCITACE jako Standardni PC.
-
Tým ale degraduje ATX na AT...bude mať pri vypínaní hlášku "nyní múžete počítač bezpečne vypnout" či tak volako.
-
Citace:
Tým ale degraduje ATX na AT...bude mať pri vypínaní hlášku "nyní múžete počítač bezpečne vypnout" či tak volako.
Staci zapnout APM a bude se vypinat ... :-)))
BTW, stacilo by pouzivat poradny HW a nemusite porad dokolecka tohle resit ....
-
Citace:
Původně odeslal svaca
Citace:
a kde sa vlastne to APM zapina
-
Citace:
Původně odeslal hyde21
Citace:
Původně odeslal svaca
Citace:
a kde sa vlastne to APM zapina
ovladaci panely, sprava napajeni, zalozka APM ... :-)))
-
Ibaže ja ked som tento postup pred časom skušal, tak po prepnutí na standard PC sa položka APM v paneli vobec nenachazala.
-
Citace:
Ibaže ja ked som tento postup pred časom skušal, tak po prepnutí na standard PC sa položka APM v paneli vobec nenachazala.
tak presne toto sa stalo aj mne tiez tam tu zalozku APM vobc nemam :-o
-
http://aumha.org/win5/a/shtdwnxp.php
Citace:
When Windows XP won’t powerdown automatically, the APM/NT Legacy Power Node may not be enabled. To enable this, right-click on the My Computer icon, click Properties | Hardware | Device Manager | View. Check the box labeled “Show Hidden Devices.” If it’s available on your computer, there will be a red X on the APM/NT Legacy Node. Try enabling it and see if this resolves the powerdown problem (Tip from Terri Stratton). Or, to check the other side of the APM/ACPI coin, open the Power Options applet in Control Panel. If there is an APM tab, make sure the “Enable Advanced Power Management Support” box is checked. (MSKB 313290)
-
To by mohlo zafungovať. Vyskúšajte to niekto a hodte sem výsledok.
-
Citace:
Původně odeslal hyde21
Citace:
tak presne toto sa stalo aj mne tiez tam tu zalozku APM vobc nemam :-o
Nekdy je to mozne. Pak pomuze preinstalace se Standattni PC a pri ciste instalaci je tam vzdy na 100 procent ....
-
Jo jo, na starém PC jsem kvuli SB Live instaloval XP jako standartní PC (při modré obrazovce nazačátku F5) a pak ve správci zařízení se muselo zapnout "zobrazit skrytá zařízení" a bylo tam to APM, dát enable a komp vypne se sám! :-)
-
Tak to je dobry trik ... :-)
Ten jsem ani neznal ...
-
:lol: no přece jenom těch triků je víc :-) včera jsem zkoušel /pcilock, ale neudělalo to vůbec nic.... tak zkusím reinstal XP, ještě že jsem si udělal Litky s instalací cca 20 minut ;D
-
Re: Praskanie u zvukoviek Creative...zdielanie IRQ
Mam desku ASUS P5P800 s integrovanou zvukovkou Realtek AC97 (v manualu pisou i cosi o SB Live! ) a problem s praskanim me neuveritelne stve uz dlouhou dobu. Zvukovku mam samotnou na IRQ 17, zkousel vypinat vsechny outputy, vsemozny patche atd, ale nic nepomaha :(
Nevedel by si nekdo rady i v tomhle pripade?
-
Mne ten patch z prvej stranky pomohol na moju Audigy4+posledne drivery z 24.1., od vcera si ani raz "nepraskla", parada!!!
-
musim rict ze postup se "Standrad PC" funguje velice dobře a praskani mizi.
Ale kvuli DT4, jsem byl nucenej APIC opet zapnout a takovy to chrchlani je tu z5 napriklad u motoru ve Cross Racing Champ, nebo ve Stub the zobies... takovy jemny lupance - dokonce se mi zda ze jen z levyho kanalu !...
bohuzel nepomohlo vypnout turbo mod, zajimalo by me jestli tohle dela i nova rada creative X-FI.... ?
-
Neexistuje este inaksi sposob tak aby netrebalo reinstall Windowsu???
-
Citace:
Původně odeslal Kerz
Mam desku ASUS P5P800 s integrovanou zvukovkou Realtek AC97 (v manualu pisou i cosi o SB Live! ) a problem s praskanim me neuveritelne stve uz dlouhou dobu. Zvukovku mam samotnou na IRQ 17, zkousel vypinat vsechny outputy, vsemozny patche atd, ale nic nepomaha :(
Nevedel by si nekdo rady i v tomhle pripade?
Znovu musím opakovať...Skutočných IRQ je len 16(0-15) a teda aj ked máš hocičo samostatne na IRQ17, tak v skutočnosti to s niečim zdiela jedno z tých hardwarových IRQ. Môžu to byť kludne aj štyri zariadenia, každé zdanlivo na samostatnom virtuálnom IRQ. Treba viac čítať.
-
Jen pridam jednu mou zkusenost -> ac jsem mel IRQ sdilene ci nikoliv, praskani se objevovalo hlavne u 5.1 rezimu vzdy. Nakonec jsem to vyresil srazenim latenci ostatnich zarizeni na 32, maximalne 64 a naopak zvysenim latence zvukovky na maximum pomoci powerstripu - fungovalo to jak u integrovane, tak u SB Live! i Audigy 2 ZS - ani jedna z tech zvukovek mi nefungovala v originalnim nastaveni na zadne desce rovnou bez praskani, opravdu vyborne :confused:
Kazdopadne za pokus by to stat mohlo, doufam ze to jiz nikdo nenavrhl - musim docist thread...
-
Citace:
Původně odeslal The_P
Jen pridam jednu mou zkusenost -> ac jsem mel IRQ sdilene ci nikoliv, praskani se objevovalo hlavne u 5.1 rezimu vzdy. Nakonec jsem to vyresil srazenim latenci ostatnich zarizeni na 32, maximalne 64 a naopak zvysenim latence zvukovky na maximum pomoci powerstripu - fungovalo to jak u integrovane, tak u SB Live! i Audigy 2 ZS - ani jedna z tech zvukovek mi nefungovala v originalnim nastaveni na zadne desce rovnou bez praskani, opravdu vyborne :confused:
Kazdopadne za pokus by to stat mohlo, doufam ze to jiz nikdo nenavrhl - musim docist thread...
A ešte dopíš, či to "sdílené či nikoliv" bolo s vypnutým APICom...lebo inak je to to isté. Ale to si už pripadám ako papagáj(papouch). :-D
-
Ej, pardon - jak s vypnutym, tak ale predevsim prave i se zapnutym - tedy zadny reinstall Widli ani jine zdlouhave zalezitosti. Resim takhle sve a casto i nejen sve zvukovky uz roky s temer 100% uspechem ^.^...
EDIT: Jednou to sezralo i sdilene IRQ s grafikou a sitovkou :eek: - ovsem na to se neslo koukat a pak byly i jine duvody to rozresit, ovsem nez jsem prisel na to ze tohle u mych HW kombinaci plati tak to byly roky utrpeni bohuzel :confused: ...
-
Tento thread si ZASLOUZI byt sticky. Neustale se objevuji narky uzivatelu na praskani zvukovek. Admini, modove, byl v tomto threadu jiz nekolikrat pozadavek na ucineni toho threadu STICKY. Ucinte tak, spouste lidi to pomuze, thread byl zapadly hodne hluboko v historii, timto prispevkem ho tedy opet vytahuju na svetlo.
-
Zdravim, tak dnes som kupil SB Audigy 2 ZS Platinum Pro a praskanie mam taktiez. Plus bonus naviac ... ked pocuvam stereo zvuk, a pouzijem balance ... ci uz na lavy alebo pravy kanal ... stale hraju OBA :o
-
Gigabyte M56S-S3 nForce 560 - problemy so zvukom
od sateg Pi Okt 17, 2008 5:23 am
Zdravim vas
Uz nejaku tu dobu mam nasledujucu zostavu
Doska Gigabyte M56S-S3 nForce 560
Procesor Atlon X2 5.6
Pamet 4gb ram
System Windows XP SP2
a mam problemy so zvukovymi kartami Sound blaster AUDIGY 1024 ale aj sound blaster live 5.1
Zvacsa pri hrach mi velmi neprijemne puka zvuk alebo skor take chrcanie, je to velmi neprijemne, robi to z casu na cas aj vo filmoch a neviem si s tym rady. Mam dva pocitace s rovnakou doskou a ani jednej nefuguje zvukovka creative dobre. Skusal som zmenit drivery na dosku aj na zvukovky, dokonca som ugradol aj bios dosky a nepomohlo
Samozrejme integrovana zvukovka na obcoh doskach funguje dobre ( ale ten zvuk je strasnyyy co sa kvality tyka)
Na predchadzajucich PC zvukovky isli dobre (reproduktory som nemenil)
Co mam robit , lebo chyba musi byt v doske (( , mam risknut a kupit X-FI ? alebo externu zvukovku (do usb x-fi len sa bojim ze mi bude pri hrach velmi vytazovat CPU)?...len sa bojim ze budem musiet vymenit dosku...zvuk z integraca je pre mna neakceptovatelny
Prosim poradte
Poznamka, cital som si tuto diskusiu, ja len ze ci sa za tie roky nenasiel sposob ako to urobit bez reinstlaacie windows :(
Inak v biose mam pri ACPI suspend type volby S3(STR) a S1(POS) ktore je spravne ???
dakujem
-
n-Force a AMD (ne vzdy, ale temer vzdy) nemaji rady Creative a naopak.
Herni zvukovka do USB2 je reseni velmi dobre a vytizeni CPU vzroste jen o procenta. Pro profess. zvukovku je to dokonce reseni jedine (pro Visty navic bez problemovych driveru PCI, PCIe). Drivery pro Creative dosahly nebyvale stability, az na bug KB936225, puvodne pro Vistu (od velkeho bratra). Ten je nyni i pro WIN XP 2+3 (prepisuje ctaud2k.sys). Zpusobuje vady pri komprimovanem signalu (typu ac3, DTS).
-
Mam Creative X-Fi Elite Pro, Win Vista 32, Asus Maximus II Formula (Intel P45), nVidia GeForce GTS 512 a praskanim jsem take trpel (a castecne stale trpim). Delalo mi to ve hrach a to dost, napr. Crysis, Doom 3, STALKER Clear Sky apod. a kdyz jsem se dival na televizi (digitalni tuner Pinnacle PCTV Dual Hybrid Pro PCIe 3010iX). Pri poslechu hudby nebo filmech NE! Tuto sestavu jsem provozoval na zdroji Silentmaxx semiFanless 600W (stoji cca 5000 Kc) a kdyz se rozbil, dal jsem tam stary Enermax 365W. Zkousel jsem vsechno mozne, zakazat ACPI v BIOSu, preinstalovat system, ruzne ovladace..., dokonce vymenil zakladni desku Asus Maximus Formula (Intel X38) za Asus Maximus II Formula (Intel P45). A to z duvodu, ze na teto zakladni desce neni PCI slot 2 sdilen s zadnou jinou komponentou v pocitaci. Pocitac sem pretaktovan nemel. Bez vysledku, stale praskalo!
Pak jsem si koupil novy zdroj Enermax MODU82+ 525W a ani v jedne hre to nepraska!!! Pri sledovani televize ovsem porad ano.
Nechtel jsem tomu verit, tak jsem zapojil stary zdroj Enermax 365W a opet praskalo. Pri novem opet ne! Pocitac s timto zdojem byl naprosto stabilni, sestava si muze rict maximalne o 300W.
Nedokazu si vysvetlit spojitost zdroje se zvukovou kartou. Asi nejake ruseni...ale proc to ve hrach uz nepraska a v TV tuneru porad ano? Ze by predchozi dva zdroje byly vadne? Ne, slapaly bezvadne.
Zkousel jsem tam dat jeste Enermax MODU82+ 625W, ale vysledek stejny jako s 525W. Ve hrach nepraska, v TV tuneru ano.
Napada vas neco?
-
skusal si ten tuner v inom PC? osobne by som to otestoval samostatne.
-
Citace:
Původně odeslal
Jarko
skusal si ten tuner v inom PC? osobne by som to otestoval samostatne.
Na uplne jinem pocitaci jsem ho nezkousel. Nepredpokladam ze by byl vadny. To praskani znelo/zni stejne jako ve hrach, ale nema takovou intenzitu. Na druhou stranu jsem to zkousel na jine desce (Maximus vs. Maximus II) a s jinym zdrojem. Ostatni komponenty jako procesor, disky, DVDRW... na to mit podle me vliv nebudou.
-
ide o to ze TV tuner ma odstup signal sum urcite nizsi nez zvukovka ktoru pouzivas. je mozne ze to suvisi s tymto, kedze vsade ti to uz ide dobre.
EDIT: a necituj posledny prispevok plz.
-
To praskani se ale objevuje nepravidelne a na ruznou dobu. Ve hrach to tak take bylo, ale byly i lokace, kde se objevilo vzdy.
-
Co sa tyka praskania zvukovky pri sledovani TV, tak to je sposobene vacsinou dvoma faktormi:
1. Rusenim z kabelovky, to je aj moj pripad, vyriesil to galvanicky oddelovac v cene za cca. necelu stovku.
2. Zdrojom - prejavuje sa to hlavne horizontalnymi pruhmi v obraze, kedysi pred par rokmi bol o tom slusny clanok na http://www.tvfreak.cz/, skus pohladat.
Ja mam kombinaciu Audigy 4 + cipset NF4 Ultra a nemam s tym uz problem, ale s jednou dost starsou verziou ovladacov k zvukovke sa mi ozyvalo tiez praskanie v niektorych hrach.
Tan oddelovac signalu vyzera takto:
Galvanicky oddelovac
-
Silentmax uvedeneho typu bohuzel umel v obou vetvich 12V pouze
+12V1 14A + 12V2 13A
Pro takto dravou desku i s procesorem (predevsim), pokud neni na obou vetvich 18 V, neni k nicemu. I o 3.000 Kc levnejsi Noctua (treba) tyto parametry presahuje az do 26 V.
Ostatni zdroje budou zcela jiste jeste slabsi, to ze momentalne funguje, neznamena bohuzel nic.
Navic PCIe TV karta je uvnitr PC vyslovenym anachronismem, Pinnacle dodava vykonnejsi reseni do USB, vcetne ne zcela vyuzitelneho HDTV. Galvanicky oddelovac je soucasti baleni USB kabelu, antena s prekvapivym ziskem a odbocovac pro nataceni z kamery (podle typu jen digital, nebo digit.+analog).
X-Fi potrebuje pro svuj provoz stalou nekolisajici dodavku energie a osvedcilo se vest primo ze zdroje (Nejvetsi cast spolknou casti umistene v I/O boxu). Vymena filtracnich kondenzatoru za 1500u je vetsinou hlavnim duvodem pro zlepseni filtrace na vstupu.
Na zdroji bych prirozene nesetril, je dost testu, ktere ukazi skutecnou zatizitelnost zdroje, v provozu.
-
Nene, 600W Silentmaxx ma na obou 12V vetvich 22A (viz. http://www.technic3d.com/article/pics/579/div_025.jpg) coz povazuju za dostatecne. Stary Enermax 365W ma sice jen jednu 12V vetev, ale s 26A. Na 3.3V a 5V dokonce 32A.
+12V1 14A + 12V2 13A plati pro Silentmaxx FANLESS 560W!
Muj novy Enermax 525W ma 3 12V vetve po 25A.
Takze myslite ze u meho TV tuneru se praskani nezbavim? Jedine vymenou za jiny tuner, nejlepe USB? Rusenim z kabelovky to nebude, mam to pripojene pouze na prutovou antenu.
-
Inu, pri kolisani napeti nejake chyby v prenosu vzniknout mohou, avsak psal jsi, ze jsi zkousel vse - ale nenasel jse v onom seznamu to, co jsem psal XX prispevku vyse a tedy zvysit PCI latency zvukove karty na maximum a pripadne jeste ubrat u ostatnich zarizeni na 64-96 pomoci napriklad Powerstripu.
Obecne se totiz za zaklad tohoto 'praskani' povazuje nedostatecna rychlost prenosu dat do zvukove karty [a ze obemy v pripade LPCM 5.1 nejsou male] - a to hlavne z toho duvodu, ze nez staci Creative karta prenest pozadovany obem dat, vyprsi PCI latency a prenos je prerusen -> cimz vznikaji tyto artefakty. Cim je system vice zatizen [vice komunikace], tim je tento problem markantnejsi. Upravou latence lze i na sdilenem IRQ docilit toho, ze k tomuto jevu nedochazi... alespon tak se to podarilo mne ve vsech pripadech.
Samozrejme, mozne je vsechno - ale neb na muj postup nikdo nereagoval, radeji jsem to repostnul ;)
-
Citace:
Původně odeslal
Crus
Nene, 600W Silentmaxx ma na obou 12V vetvich 22A.....
Ja jsem se dival primo do firemnich tabulek, mohl jsem se prehlednout, to se stane....
Nicmene, muj mnohem levnejsi Nexus NX-8060 ma ctyri vetve 12V po 18 A, vystup pro 3,3 a 5 V 30 A( celkem zbytecne, ale necht). Vetsinu dne se vetrak netoci, PC bezi furt, hmm.. stale.
Proc to pisu - netroutl bych si u sve desky (a ja mam ctyrjadrovy CPU) cokoliv slabsiho, predevsim na 12 V vetvich. Mam 4 disky - zrouty ( SAS a 10.000 ot. Velocitaptory.) A postarsi nVidii 8800 GTS 512 s HDCP+HDMI. Vsechno ostatni (krome zvukovky) venku a s vlastnim napajenim.
Plus 2 routery, kabelmodem, ADSL 2+ (ale to je nezavisle). Zazil jsem podobna dobrodruzstvi, od te doby nikdy. Instalace a provoz WIN XP SP3 bez problemu, Vista Ultimate si postavila hlavu, instalovala se jen cast hardware... zkratim,... do doby, nez prisel Nexus (a to ma "POUZE" 600 W", ale dobre navrzenym modularnim systemem).
Neverim ani vyrobci a merim si vystup pod zatezi sam. Vicejadra jsou poslusna, pokud moc nechceme, pri opacnem pristupu si prednostne berou temer vse, filtrace nefiltrace.
U TV karty je dnes situace znacne ulehcena, nez pred lety. Do slotu dam jen to, co nema alternativu (SAS-SCSI kuprikladu, nebo grafiku). Shodou okolnosti USB Pinnacle 340e znam a interni varianta nema nic, co by nemel i USB (ma dokonce zminovany bonus HDTV, dokonce je to i funkcni ;)). Za 1700 Kc i se 2 mes.starym softwarem.
Ruseni TV kartou muze (a nemusi byt zpusobeno), EMI shield kryty pro zvukovky nejsou ale vynazezem Creative nebo ASUSu.
-
Citace:
Původně odeslal
shapet
Silentmax uvedeneho typu bohuzel umel v obou vetvich 12V pouze
+12V1 14A + 12V2 13A
Pro takto dravou desku i s procesorem (predevsim), pokud neni na obou vetvich 18 V, neni k nicemu. I o 3.000 Kc levnejsi Noctua (treba) tyto parametry presahuje az do 26 V.
Ostatni zdroje budou zcela jiste jeste slabsi, to ze momentalne funguje, neznamena bohuzel nic.
Navic PCIe TV karta je uvnitr PC vyslovenym anachronismem, Pinnacle dodava vykonnejsi reseni do USB, vcetne ne zcela vyuzitelneho HDTV. Galvanicky oddelovac je soucasti baleni USB kabelu, antena s prekvapivym ziskem a odbocovac pro nataceni z kamery (podle typu jen digital, nebo digit.+analog).
X-Fi potrebuje pro svuj provoz stalou nekolisajici dodavku energie a osvedcilo se vest primo ze zdroje (Nejvetsi cast spolknou casti umistene v I/O boxu). Vymena filtracnich kondenzatoru za 1500u je vetsinou hlavnim duvodem pro zlepseni filtrace na vstupu.
Na zdroji bych prirozene nesetril, je dost testu, ktere ukazi skutecnou zatizitelnost zdroje, v provozu.
Tak jsem vymenil TV tuner Pinnacle PCTV DualHybrid Pro PCIe za nejnovejsi Pinnacle TV tuner PCTV teleScope (http://www.exac.cz/Pinnacle/product2.php?soubor=telescope.php) pripojeny pres USB a praskani pri sledovani TV trva nadale!! Tudiz PCIe interni variantou to nebylo :(.
Uz jsem vymenil zdroj, za silnejsi. Dale zakladni desku, za jinou s cipovou sadou. Zvukovou kartu, za novy kus. Ted i TV tuner. A stale problem pretrvava.
Tak cim to sakra je??
-
Toz...je to divne. Takto se vetsinou chova poddimenzovany privod , pokud je k tomu jeste zemni smycka, muze to byt problem. Galvanicky oddelovac muze, ale nemusi pomoci. Ja nevim takto, bez toho, ze by se to promerilo (jak stare jsou rozvoody - v Al nebo v Cu, to asi ne. To mam ja, protoze musim). Registracni voltmetr s primerenou presnosti a zatezovy test nestoji moc.