-
Re: E8400 Wolfdale - planuje nekdo?
Citace:
Původně odeslal
MadCap
45 nm core 2 duo maju o 10% nizsi maximalny povoleny vCore na 1,365 > 65tky mali 1,5V ... to len pre tych, co donho bez mrknutia oka cpu 1,4+ ...
... a tím snížili jeho životnost z 15 let na 8, kdy už to bude stejně odepsaný dědek. Pokud je ten procesor dobře chlazený, tak i těch 1,4V nemusí být nijak vražedné. Dalo by se do něj pustit i víc, ale už by to chtělo dolů heatspreader, aby se to vyzářené teplo odvádělo hned. Tím lepším chlazením myslím něco, co je schopné ho např. při 1,45V držet při teplotě do 40-45 stupňů na jádrech, aby se zbytečně moc nepřehříval t-junction.
-
Citace:
Původně odeslal
Mtex
ale inak je fajn..da sa zvysit nasobic na 9.5 ..po 0,5... takze sa da jednoducho dosiahnut 8500
Počkej, to chceš říct, že jsi odemkl BIOSem násobič na 9,5x, i když E8400 má z výroby jen 9x? To bys byl u Intel procesorů první člověk po mnoha letech... :rolleyes:
-
To si nemyslim, k degradacii ci poskodeniu moze dojst omnoho skor, hlavne ak budu teploty velmi vysoke (70+ v tomto pripade). To, ze to tak moc nepece, netavy napajacie obvody a da sa to uchladit, neznamena ze je to koser :). Ja sice nemam moc co hovorit, ked som do 3,06 HT smazil 1,75V ale clovek vyrastie :D Do 45tkoveho cipu by som daval nad povolenu hranicu (1,365) iba v pripade pokusov, rozhodne nie trvale.
-
Ono staci 1,3V a 4GHz a pri prumernym airflow mam v T-rightem ultra extreme +Noctua p12 full speed bez mrknuti oka 65st v loadu.Navic Abit x38 me ukazuje cca 6teplot pmw a tam mam bez ofuku i 70st.
-
Tak se zdá, že můj kousek taky není žádný šmejd - na default 1,225V v BIOSu a 1,216V dle CPU-Z mi zdá se jede stabilně i na 3,8GHz (422x9)!!! :cool:
A to všechno prosím pasivně chlazené... :p
-
Citace:
Původně odeslal
MadCap
To si nemyslim, k degradacii ci poskodeniu moze dojst omnoho skor, hlavne ak budu teploty velmi vysoke (70+ v tomto pripade). To, ze to tak moc nepece, netavy napajacie obvody a da sa to uchladit, neznamena ze je to koser :). Ja sice nemam moc co hovorit, ked som do 3,06 HT smazil 1,75V ale clovek vyrastie :D Do 45tkoveho cipu by som daval nad povolenu hranicu (1,365) iba v pripade pokusov, rozhodne nie trvale.
Tak je dlouhodobé užívání a dlouhodobé užívání. Já mám wolfdala v herní sestavě a dávám mu zatím 1,3V, kdy mě teplota nepřeleze 40 stupňů. Až ho dotestuju, tak ho šoupnu do herní sestavy, kde bude s jednou 8800GT, tudíž mu bude stačit i těch 3,8GHz, na kterých šlape téměř na default. Když mu dám 1,45V, tak sice nepeče o moc víc, ale zároveň se ani nijak markantně nezvedá frekvence. Konečná je někde kolem 4,2GHz, kdy mi to už přestávají dávat ramky a musím do nich prát 2,5V, aby ještě jely na CL4. Má to už pak význam akorát na PCmark nebo SuperPI. Na realné použití stačí frekvence kolem 3,5GHz při ostrém časování ramek, protože to GK využije spíš, než zbytečně vyhnanou už tak dostačující frekvenci a mizerný timing pamětí, které dnes GK potřebuje víc než procesor.
Jinak ještě k té voltáži. Pokud se nechá procesor chvilku zahořet, tak není problém ho provozovat i na těch 1,4+V. Ovšem člověk pak musí reagovat na změny teplot v místnosti, ve které PC je a rozhodně to není na používání 24/7. Osobně mám taky dělníka C430 a herní sestavu pouštím akorát v případě, že jdu hrát. Znám pár borců, co mají jedno PC, které si sice velebí, ale jsou schopní nechat stahovat DC++ třeba týden na přetaktovaném procesoru. Tuhle jsem u jednoho byl a podíval se na aktuální teplotu jeho X2-ky, do které pere 1,5V a bylo to 45 stupňů při 3% zátěži procesoru. Ale peckově sosal tři dny z torrentu s procákem na 2,85GHz. Věřím tomu, že by pro něj nebyl problém jet takhle s wolfdalem na 1,4V při 4+GHz. V takovém případě plně souhlasím s tím, že jde o zhovadilost. :-)
-
Citace:
Původně odeslal
vauxhall.uk
Znám pár borců, co mají jedno PC, které si sice velebí, ale jsou schopní nechat stahovat DC++ třeba týden na přetaktovaném procesoru. Tuhle jsem u jednoho byl a podíval se na aktuální teplotu jeho X2-ky, do které pere 1,5V a bylo to 45 stupňů při 3% zátěži procesoru. Ale peckově sosal tři dny z torrentu s procákem na 2,85GHz. Věřím tomu, že by pro něj nebyl problém jet takhle s wolfdalem na 1,4V při 4+GHz. V takovém případě plně souhlasím s tím, že jde o zhovadilost. :-)
Přidej si mě do seznamu, jsem borec s jedním PC a přetaktovaným procesorem, kterej nechá běžet PC třeba týden, aniž by zrovna využil jeho max. výkon.
Co mi radíš? Léčebnu? Věšteckou kouli, restart a šmrdlání v biosu dle toho, jakej budu zrovna potřebovat výkon?
-
Citace:
Původně odeslal
DamonCZ
Přidej si mě do seznamu, jsem borec s jedním PC a přetaktovaným procesorem, kterej nechá běžet PC třeba týden, aniž by zrovna využil jeho max. výkon.
Co mi radíš? Léčebnu? Věšteckou kouli, restart a šmrdlání v biosu dle toho, jakej budu zrovna potřebovat výkon?
[OT] Radím ti první třídu ZŠ, kdy se začíná se slabikářem začíná křest ohněm zvaný čtení. Po čase se přijde i k číslům, kde se naučíš arabské číslice a budeš je plně chápat. Někdy ve třetí třídě ti dokonce vysvětlí, že jsou hodnoty čísel větší a menší (ano, to jsou ty množiny, co jsme doposud viděli jako bublinky, že ;) ). Až se to dokonale naučíš, odkážu tě na stránky AMD a Intelu, kde si přečteš hodnoty defaultních voltáži procesorů, o kterých jsem mluvil a při troše štěstí se ti rozsvití v hlavě a leccos pochopíš. Jestli ne, tak pak si pořádně přečteš ještě jednou můj příspěvek, který byl mířen do trochu znajelších kruhů. Zároveň se i naučíš číst a spoustu informací dohledáš tady na fóru. Pak se budeme moci vyhnout zbytečnému OT a ponižování v tomto threadu. A když budeš hodný, tak ti k Vánocům třeba i něco poradím. :-D [/OT]
Ad theme: Jak moc se vám hřeje ten t-junction? Ten můj kousek nějak podezřele málo topí. Jádra cca 40 stupňů a t-j cca 60-70 stupňů (podle zátěže, respektive aktuálního násobiče), při defaultní frekvenci a odloženém TR XP120 s fanem. Mám obavy, že jsem zase chytnul kousek, kterej netopí a ty já nerad, páč se sice dobře chladí, ale jdou blbě taktovat. :(
-
4 vauxhall.uk
Děkuji Ti za tvou vyčerpávající odpověď, Velkovezíre - souhlasím s tebou, protože na to, co se dělo v první třídě ZŠ, si už zřejmě nevzpomene ani můj syn. :)
-
2shoty: to moje napatie bolo len skusobne...
2Dart maul: ten nasobic 9,5x nefunguje...neviem, to uz som asi bol dost nasrany na dosku...tak uz som videl blbosti...mozno 8,5 a mensie funguju..neviem, este sa s nim dnes pohram
-
tak po vylapovani heatspreadera isla teplota dole pri full loade na 70 (MAX). Pred tym 79 max...
-
celú noc bežal ORTHOS bez spadnutia na 4050mhz 1,304V ,ale nepáči sa mi ta teplota CPU ,pohybovala sa od 63st-70st ,je to OK či je to moc? že by to tá noctua NH-U12 nevládala chladiť? ,odskúšal som sa dotknúť prstom základne noctui a vlažné,skoro žiadne teploto nevyžarovala.že by zle nasadenej chladič na CPU?
alebo mi CPU-z a everest ukazuje zlé teploty?
-
Citace:
Původně odeslal
salwator
tak po vylapovani heatspreadera isla teplota dole pri full loade na 70 (MAX). Pred tym 79 max...
díky za info ohledně efektivity lapování
-
bude podporovat deska s chipsetem P965 nove E8400?
-
Teoreticky ano, prakticky zalezi na vyrobci desky, jestli poskytne bios s podporou a jestli to deska skutecne umi. Asus s tim treba nema problem.
-
konretne gigabyte P965 DS4, na ofic. strankach nemaji nic o novych biosech,no uvidime...
-
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Tak se zdá, že můj kousek taky není žádný šmejd - na default 1,225V v BIOSu a 1,216V dle CPU-Z mi zdá se jede stabilně i na 3,8GHz (422x9)!!! :cool:
A to všechno prosím pasivně chlazené... :p
A kolik teplota prosím? :)
-
..mna uz z zej MB asi slak trafi... pc bol odpojeny na chvilu zo siete a znova ten isty problem s vykonom, neukazuje teploty (stale 35°C) a pri zapnutom TM stale bootuje s nasobicom 6x ...
skusil som aj postup ako vcera (nechat ten TM2 a 1,3875V) ale pc ani do win nenabehne....
pre ilustraciu E8400 na P35-DQ6 (doske za 7K) s najnovsim biosom F7e, vsetko na default podla biosu:
http://img134.imageshack.us/img134/962/p35dq6to2.th.jpg
Mam reklamovat MB?
-
Když ti běží jen na 2Ghz tak tech 500bodů může odpovídat , já s 2.8Ghz mam 700bodů. tak o co jde ?
edit aha sorry jsem si to blbe precet. asi to bude deskou kdyz ti pri manualnim nastaveni na 9x dela problemy.
-
Citace:
Původně odeslal
aless
Když ti běží jen na 2Ghz tak tech 500bodů může odpovídat , já s 2.8Ghz mam 700bodů. tak o co jde ?
edit aha sorry jsem si to blbe precet. asi to bude deskou kdyz ti pri manualnim nastaveni na 9x dela problemy.
hmm... 500KB/s je naozaj malo... na 2Ghz by mali byt aspon 1MB/s .. vcera sa mi to neviem ako podarilo rozbehnut na 4050Mhz a vykon tam bol s jednym jadrom 1100Kb/s a s dvomi skoro 1900KB/s ... tych 700 co mas je hodne malo
btw: ked vypnem Tm2 tak uz cpu nabootuje aj s nasicom 9x ...len pre zaujimavost vykon ..super pi 1M kde cas je 34,547s...
co som skusal na tento cpu na P35C-Ds3R tak tam bol cas okolo 15 s...
-
Citace:
Původně odeslal
traslak
konretne gigabyte P965 DS4, na ofic. strankach nemaji nic o novych biosech,no uvidime...
GB uz na svych strankach uverejnil beta BIOSy, ktere 45um procerory podporuji
-
Citace:
Původně odeslal
shotocan
celú noc bežal ORTHOS bez spadnutia na 4050mhz 1,304V ,ale nepáči sa mi ta teplota CPU ,pohybovala sa od 63st-70st ,je to OK či je to moc?
Teploty jsou bohuzel zcela normalni.Pri podobynm nstaveni jako ty,mam 66st.
-
Citace:
Původně odeslal
nex
Teploty jsou bohuzel zcela normalni.Pri podobynm nstaveni jako ty,mam 66st.
tak toto som potreboval,takže to je ok,dik
-
este k tomu lapovaniu- E2160 ked som lapoval tak mal heatspreader ako keby jamu v strede- najprv som bral z krajov. E8400 to ma opacne- ako keby vypukle- najprv som bral zo stredu.
Lapoval este niekto? O kolko to pomohlo?
-
Citace:
Původně odeslal
Senky
A kolik teplota prosím? :)
cca. 50°C IDLE bez zapnutého EIST a 70°C po 5 minutách SmallFFT ORTHOS...