Tak ten bod 1,2 bych docela chtel videt. Muzes to natocit na nejake video?
btw: chtel bych videt jak 75prct lidi dela nejake HW upravy...
Printable View
Probůh... :roll:
Muj procesor, koupeny jako 1.6, jede na 2.7GHz. V defaultu tedy rozhodne na 90-95 nejede, ze? Stejne tak jeho napajeci napeti lze zvysit o cca 10-15% vcelku bez problemu. Souhlasim ale, ze top procesory jedou hodne blizko sveho maxima.
Podobnost kalkulacky a atari je v tom, ze v obojim tecou radove miliampery, max ampery, kdezto v dnesnich kompech to jsou desitky, ale i stovky amper. Kdyz jsem tatkovi (vystudovany FELak) nedavno rekl, ze nova P4 potrebuje cca 100A, tak mi to nejdriv vubec neveril....protoze to je hroznej masakr. To je taky duvodem, proc casto odchazi na deskach napajeci obvody pro CPU, kondiky a pod...protoze 100A je proste faakt moc.
Atari rovnez stejne jako kalkulacka, pokud se nepletu, pouziva budto zadne, nebo jen velmi decentni pasivni chlazeni, coz u dnesnich stroju neplati. V tom atari vpodstate nema co odejit, navic jeho polovodicove prechody jsou mnohonasobne vetsi nez u dnesniho HW, takze kdyz tam vlitne nejaka kosmicka castice nebo gama, vetsina toho prechodu zustane funkcni...to u dnesnich pidi prechodu platit nemusi.
To mas naky taktly? '60tky se daly tusim do 66MHz, ne?
A co je zac ten DSP? Je urcenej na akceleraci zvuku/videa nebo univerzalni?
No ten divx, docela mazec...
Jinak ty 'maly proudy' a 'kalkulacky' bych zas napodcenoval, takovy IQ151 si spapalo kolem 100W a byly to pekny kaminka, ikdyz samozrejme hustota proudu rozpocitana na 1 cip byla mala.
>Petrik
"kondiky a pod...protoze 100A je proste faakt moc."
Udelat dobre spinak na 100A neni problem, ale aby to bylo levny tak se to maximalne vojebe a pak kondiky litaj. Vem si jak je reseny VRM na nakym serverovym boardu...
Ano. Presne tak. Ofiko byly 60tky na 75Mhz max revize, zbytek je taktly. DSP urychluje "pouze" zvuk, ale da se pouzit i na pomoc pocitani CPU a FPU. Je to mazec ... :-) Graficky chip videl urychlujes pomoci sbernice z 16MHz na 25MHz to prinasi velmi dobre zlepseni ...
Pro predstavu:
Prehravani MP3 souboru 384kbit bez DSP = cca 50-60 procent CPU
s DSP na 50MHz = 2-5 procent CPU ....
Jinak:
Quake na Atari CPU 66MHz a bus 16MHz
http://files.dhs.nu/movies/misc/msbquake_66-16.avi
Duke3D
http://files.dhs.nu/movies/misc/msbduke_66-16.avi
Stats:
* 320x200, 256 colours
* VGA or RGB
* 24 kHz 16bit stereo sound
* Full mouse support
* TOS/MagiC/FreeMiNT friendly
NEjake veci o HW:
http://www.czuba-tech.com/CT60/english/overview.htm
http://www.czuba-tech.com/CT60/english/fpu.htm
Nejlepsi demo vsech dob na Atari Falcon:
http://www.youtube.com/watch?v=Oci8o_9dirE
Temto vecem rikam optimalizace ....
Tos ulit s tou karkulackou .....
Motorola MC68060 je vojensky procesor, specialne urceny pro extremni podminky... Vydrzi skoro vse .. Muj Falcon, musi byt chlazeni aktivne, nekdo to chladi i DUSIKEM, nebo VODNIKEM !!! Na Elektrarne Melnik ridi odsireni z roku 1999 za 2,7 Miliardy MC68040, vykon staci a doted to nemelo jedinny problem ...
Mrkni to sekce: CT60 a Falcon, zde:
http://perso.orange.fr/didierm/
wooohooo .. dalsia strana offtopicu OMFG
do prdele a co ma nejake Atari a Motorola spolocna s Intel Core 2 Duo (Conroe) ? Skuste si poriadne precitat nadpis tohto vlakna, pomaly a aj 3 krat aby ste pochopili co v nom je napisane a potom ked na to pridete, tak by ste mohli poprosit moderatorov aby vam zmazali Off topic prispevky . Samozrejme ze aj tento.
Klidek, jen se nepoto... stejne to podstatny se reklo na nakejch 30ti stranach predtim a ted uz k tomu nema moc kdo co rict, ale tak OK nechame toho.
nahodou ja sem si pekne pocet, velice zajimavy....., optimalizace samozrejme dneska zadna skoro neni, rychlokvasky a moneymaking, posledni na co se optimalizovalo (a optimalizuje) je ps2 :)
No zajimavi, jak tenle trend pronika i do oblasti jednocipu, kde leta ruloval assembler. Neska uz je to taky jinak, znam akorat jednoho cloveka, kerej v tom este dela a je fakt dobrej. Udal treba na AVR engine digitalniho osciloskopu s FFT a hromadou ficur jako export dat na CF kartu a pod, celej projekt ma dovikolik tisic radku v AVRASM a fakt mu to slape. Ja kdybych to psal v C bez inline assembleru, tak bych se na nej nechytal. Druha strana mince je zas ze to v C nakoduju nejspis rychlejs a kod je pak dobre portabilni, kdyz me napadne ze pouziju ARM, tak upravim nakej lowlevel layer a zbytek zustane. Pokud to neni na dovijakou masovou produkci, tak i tady se vyplati koupit silnejsi MCU, kdyz to pomuze rychlejsimu vyvoji...
Nové sSpec:
- nové revize L2 (2MB cache, menší jádro, méně transistorů), CPUID 6F2h
- redukovaná spotřeba v Enhanced Halt State z 22W na 12W (zřejmě nižší napětí) u revizí L2 a nových sSpec s B2
E6300: SL9TA (L2)
E6400: SL9T9 (L2)
E6600: SL9ZL (B2)
E6700: SL9ZF (B2)
Intel To Cut Core 2 Prices In Q2 2007
http://www.vr-zone.com/?i=4393Kód:CPU Clock FSB Cache Q1Price Q2Price
Q6600 2.4GHz 1066MHz 2 x 4MB $851 $530
E6700 2.66GHz 1066MHz 4MB $530 $316
E6600 2.4GHz 1066MHz 4MB $316 $224
E6420 2.13GHz 1066MHz 4MB - $183
E6400 2.13GHz 1066MHz 2MB $224 $183
E6320 1.83GHz 1066MHz 4MB - $163
E6300 1.83GHz 1066MHz 2MB $183 $163
E4400 2.0GHz 800MHz 2MB - $133
E4300 1.8GHz 800MHz 2MB $163 $113
Tak to už vypadá hodně cool. Hlavně E4300 za tu cenu (asi 3000 s DPH) a ty nové modely se 4MB cache. Jenom škoda, že není model E4320, to by byl trhák. A taky už to určitě budou revize L2 a E0 s aspoň některými bugy opravenými.
Ne, Ty otravuješ mě svým přístupem, kdy víš všechno nejlíp a na hodně dlouho dopředu - pořád Ti ukazuju, že Tvé kategorické soudy nemají zdaleka takovou absolutní platnost, jak se nás tu snažíš přesvědčit, a Ty na to máš vždycky akorát nějakou trapnou vytáčku... >:}
Pavlis původně napsal jen naději, že řada E4xxx snad bude cenově zajímavá, na což jsi mu Ty kategoricky odpověděl "NEBUDE" a přidal jsi svůj typický spekulační paskvil. Teď najednou pro změnu jásáš, že v Q2 bude E4300 za cca. 3000,- Kč a VŮBEC SE ZA TO NESTYDÍŠ!?!
Ani jednou jsi tu v diskusi nepřiznal, že jsi něco neodhadl nebo že ses dokonce zmýlil, ale věř mi, že neomylný není nikdo a Tvé zatvrzelé trvání na vlastní absolutní pravdě začíná být lehce trapné... :???:
Tak pokud z té tabulky nevidíš, že E4300 startuje v lednu na $163 a že na této ceně ještě hodně dlouho zůstane, tak už nevím, co je podle tebe pravda (zřejmě to, co se ti hodí). BTW, od ledna má být cena P4 6xx nějakých $69, což je mnohem zajímavější než E4300 s podobným výkonem.
Pravdou je pro mě dle té tabulky to, že E4300 bude velmi brzo za hodně zajímavou cenu, což bych ze Tvé původní reakce rozhodně nepochopil.
Znovu opakuji, že nijak nezpochybňuji Tvou odbornost - jen jsem za svůj život trochu více alergický na absolutní pravdy a jednoznačné soudy... ;)
E4xxx vypadaji paradne, hlavne kvuli 800MHz sbernici a s tim souvisejicim vetsim nasobicem, coz umozni poradne pretaktovani i na levnejsich deskach. Jenon nejak nachapu, co intel zamysli tim, ze uvede dva stejne drahe CPU E6300 a E6300 s tim, ze jedno ma polovicni cache. Pokud bude OC potencial stejny jako u soucasnych E6xxx, tak se mame na co tesit :)
Stále mě překvapuje, jak některé baví dokola živit tenhle thread.
Eagle: máš spoustu technických vědomostí a zkušeností a v tom se s Tebou tady může málokdo srovnávat. Ale pokud přecházíš mezi nadšením z C2D do totálního odstřelu, stejně jako mezi drahotou a "cool", tak mi to připadá stejně nelogické, jako některým dalším.
Pokud byste se bavili čistě technicky, udělali byste imho všichni lépe. Možná nejlépe by ale bylo věnovat se užitečnější práci, protože použitelných či praktických informací je na N posledních stránkách skutečně pomálu a že to k ničemu nevede (a dokonce to často nevypadá ani jako diskuze) všichni aspoň trochu soudní museli nevyhnutelně zjistit už dávno. Ale to je věcí jednoho každého, jako obvykle.
Pravdou podle té tabulky je, že Intel uvede E4300 za cenu ne o moc nižší než E6300 a že i po zlevnění v Q2 (neznámo kdy, může být klidně v červnu) bude pořád o hodně dražší oproti P4kám se stejným výkonem (... které mají stát 69 dolarů).
Pro mě je to cool z toho důvodu, že chci co největší a nejrychlejší L2 cache (mám pro ní využití v mnou používaných programech). Pokud bude E4300 za 3 tisíce s DPH, je to pro mě významný posun oproti A64, neboť cache je čtyřnásobná a má jen o asi 10 % vyšší latenci než u A64. Za čtyřnásobnou cache bych o 50 % vyšší cenu zaplatil, protože mi to ten dodatečný výkon poskytne.
Jakou ma mít Core2duo teplotu?Nejak se nemuzu dopatrat relvantniho udaje, bios ukazuje 55-60 stupnu, chladic na procesoru je temer studeny a toci asi 1400ot, Everest ukazuje u jadra jedna a dve asi stejne jako bios, plus teplotu CPu asi 40stupnu, Deska - 965P-DS3.
edit: kua, tohle je forum pro zvanily, plnou hubu kecu o nicem, ale poradit to ne. Dal jsem si tam Artica pro7, pretocil na 3.2g a jede to bez dalsich uprav, bios ukazuje teplotu okolo 55 stupnu. hodte si to tady:)
Dufam ze potom sa vratis do threadu o vyzname DC a vezmes spat vsetky tie tvrdenia ze P4 nema za svoju cenu co nabidnout a ze je prilis vysoka atd. Ak je jedinym tvojim argumentom pre/proti cena, a cena sa meni, tak rovnako sa bude menit aj tvoj nazor od cool super az po total prepadak oblb atd. Preto som sa nechcel v threade vyznam dual core bavit o cenach...
Ako vies, ze sa vtedy bude este P4 predavat? Myslim ze conroe ma lepsi vykon ako 3ghz p4, navyse, conroe mozno taktovat a tak ma pre overclockera lepsiu hodnotu...
A dalsia vec - ked uz ti tak treba cache, tak si uvedom, ze nebyt toho druheho jadra v conroe, tak tam tej cache mas iba polku...
no tak to zacni prechadzat rozne bazary, urcite tam najdes procaky za omnoho nizsie ceny ako v obchode... a tvoj nazor potom bude zavisiet iba od momentalnej ponuky predajcov/bazarov, co je dost premenliva vec.
Ako teda diskutovat s clovekom, ktory ma takto velmi premenlivy nazor? Ma to vobec zmysel?
E4300 v AGEME skladom.
http://sleektech.nl/~dm/temp/fanboy/cpuz-103-e4300.png
Ospravedlnujem sa, ten obrazok som dal iba ako ukazku. Nie je to samozrejme screen odo mna. :oops:
Ako jeho hlavnu vyhodu vidim vyssi nasobic.
Dával jsem to už do "příbuzného" threadu, pokud někdo neviděl, hodím i sem - E4300 performance http://forum.coolaler.com/showthread.php?t=143581
Hm, ten cenovy rozdiel 300 korun bez DPH nic moc, jedina vyhoda vysoky nasobic, a aj na horsich doskach dobry OC. Radsej nech dojdu single core konecne...
predcasne sudy, pockajme si na 7meho http://www.hkepc.com/bbs/itnews.php?...me=0&endtime=0 a potom sud ceny ...
Ale jak chytnete dobry kousek, tak to muze byt OCing jak svine :) 200x9, to znamena, ze ani 3.6GHz E4300 by nemusela byt rarita, sem vazne zvedavy. Aby tento CPU nakonec nebyl OCer roku a neco mi rika, ze bude.
ano, mozu
V českým Agemu nemůžete, jak je to se sloveským Agemem nevím, ale asi to bude stejný ;).
Cesky Agem a slovensky Agem je nieco uplne ine pokial sa nemylim. Ja mam tu informaciu, ze tam mozu nakupovat LEN registrovani uzivatelia (registracia len na zivnost). Ze by tam mohol hocikto nakupovat o tom neviem... Na webe pisu tiez, ze len registrovani ale neviem preco aj fyzicke osoby?? V kazdom pripade som o tom nepocul, ze by tam mohol nakupovat hocikto... http://www.agem.sk/firma.php?doc=2&sub=1
Mělo by jít o tu samou firmu :D (snad). Chtěl jsem si koupit A-Data DDR2 800MHz, když se ještě neprodávaly v ČR a Agem už je dovážel do SR. Napsal jsem jim a oni mě odveleli na "český Agem". A chtěli po mně živnostňák...
Tak už je to tady - E4300 v CC. Stojí 4800 Kč s DPH, tj. jen o necelých 400 Kč méně než E6300. Takže přesně jak jsem říkal - cena je opravdu "lidová".
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=42624
NightKing:
Presne, tesim se spis (protoze CPU je uz temer k dostani), ze se tu objevi prakticke zkusenosti s timhle novym kouskem (E4300).
Muj tip je, ze pujde bez problemu na 9x333 pripadne na 9x400 - tedy hodne slusne OC bez potreby rychlych pameti a bez problemu spojenych s dosazenim vysoke FSB.
http://xtreview.com/review161.htm
na default U zadna slava
Z textu vyplývá, že 3.17 GHz to mělo se zvýšeným VID na 1.45V a při teplotách kolem 83 stupňů. A to mi zas tak úžasné nepřijde. Navíc je potřeba si uvědomit, že v x64 režimu je obvykle nutné jít s frekvencí dolů a že v recenzích se obvykle netestuje stabilita třeba 8 hodin, což je pro trvalejší provoz potřeba.
Aha pardon, tak jsem blbe cetl:
Thus, without increasing the previously selected voltage of supply in processor , we succeeded to overclock the processor already to 3.2 GHz.
Neni to BOX chladic, ale kdo by ho taky pouzival?
EDIT: a navic to byl ES, takze buhvi jak se budou taktovat retail kousky...
Premazany offtopic a flame.
no, prijde mi docela divny, zvysovat VCore na 1.5v, neni to uz nahodou nebezpecny, a pro trvalej provoz skodlivy ? u 65nm 1.5V ..
a 83°C je uz taky tak na hrane
a btw, jestli E4300 a jeste k tomu ES jde na default jen na 2.93GHz, pak to moc dobra koupe pravdepodobne neni, kdyz vetsina E6300 jdou POUZE s lehce zvysenym napetim na 3-3.5GHz !!!
ESka idu vacsinou taktit slabsie ako obycajne kusy
Můj osobní dojem (a neberte to jako znalost) je takový, že se už Intelu "nedaří" vyrábět výrazně horší kousky (polozmetky), které by při výrobní selekci mohl masově dávat do nejnižší prodejní skupiny a prakticky skoro všechny kusy se tak při přetaktování blíží ke své technologické hranici...
Když si vzpomenu třeba na rozptyl OC u některých Athlonů nebo A64, tak je tohle úplná paráda...
DM > ESka su prve vyrobene kusy a tie su vzdy horsie jak tie neskor vyrobene :)
Znovu premazany offtopic a flame!
na xbit je review E4300.
OC na default voltage 3ghz, s voltazou vyssou o 20% 3.4ghz...
To je OC o 66% a 88%. Take nieco tu uz dlho nebolo...
to je uplne zbytocne, pretoze to je unlocked aj tak iba smerom dole a co je horsie pre nas, vysledky mozu byt diametralne odlisne od produkcnych kusov
Chlapcom z francuzska sa pekne zadarilo...Hadam to nebude uplne off...kedz je to kus aj na chvalu dosky, lebo fsb je fakt nadhera...
http://www.xtremesystems.org/forums/...d.php?t=129442
na anandtechu dalsi review
Ale znova je to test ES.Citace:
Původně odeslal anandtech
Nevím jestli tady ten odkaz už někdy nebyl,ale pokud ne tak si to doporučuju přečíst nebo aspoň mrknout na testy ;-)
http://xbitlabs.com/articles/cpu/dis...duo-e4300.html
Pre Vas co se nadejate na pad cien tak sa neteste.
E4300 ako aj cela C2D rada bude postupne cenovo klesat pocas cleho roka, ale nejaky vacsi pad cien pred letom necakajte. Uz tak su tie ceny velmi dobre.
Intel bude teraz lizat smotanu a nemoze pred polovicou roka ist rapidne dole s cenou najlacnejsieho C2D pretoze by tym totalne potopil predaj Netburst chipov ktorych mu stale vychadza z fabrik vyse polovice z dennej produkcie !!!
C2D nepojde dole pred tym ako bude nejakych 70% intel produkcie na novom jadre a tiez sa vyprazdnia sklady NetBurst-ov. A aj potom to bude nejakych $133 idealne $120 za najlacnejsi C2D.
Ono je to aj dost pochopitelne kedze AMD nebude mat masovu odpoved skor ako v Q3 a v nizsej triede budu aj potom proti sebe X2 a C2D este dost dlho...
No, na tom něco bude - dnes přišly do firmy dva nové kompy a světe div se, v každém Pentium D 3,0 GHz... :cry:
Pokud taky nekdo premyslel o dratovani C2D do desky, ktera ho nepodporuje, tak sem dosel k tomuto:
http://www.volny.cz/rayer/hardware/core2.htm
(vykaslal se na to)
Objavil sa single core conroe - je to celeron M 520 - 1.6ghz, 1mb cache a x86-64.
Momentalne stoji asi o 70% viac ako m430, t.j. cca 4000kc s DPH. Takze nejak velmi to cenovo vyhodne nie je, navyse je zatial pomerne nedostupny (v japonsku by ho mali mat za 17,500 jenov (alebo 17,5 mil jenov, neviem ako to presne maju). Tiez vadi, ze je to socket 479, takze to chce ine dosky (alebo redukciu na 775 ale neviem ze by taka existovala).Citace:
The new Celeron M 520 is a 65 nm Celeron M based on the single-core Merom Intel Core 2 Duo CPU. It has half of the L2 cache (1 MiB) of the low end Core Duo (2 MiB cache) and lack SpeedStep. It also features EM64T technology and XD-bit support with 533 MHz FSB.
Coskoro by sa teda mali objavit dalsie celeronyM 530, 540 (Q2+) atd. Lisit sa budu iba o 1 vyssim nasobicom, teda 1.73ghz, 1.86ghz atd. Proste normalne cislovanie a frekvencne odstupnovanie ako u sucasnych celeronov M rady 400. Spotreba by mala tiez otastat rovnaka, hlavnou vyhodou oproti rade 4xx je podpora x86-64 a jadro conroe, rozdiel vo vykone vsak nebude nejaky zasadny (tak cca 5-15% podla aplikacie - ako im vyslo na anandtechu ked porovavali DC yonah s DC meromom (ale merom mal navyse 2x vacsiu cache))
http://www.intel.com/products/proces.../celeron_m.htmKód:Processor Number: 520 Architecture: 65nm Cache: 1 MB L2
Clock Speed: 1.60GHz Front Side Bus: 533 MHz
Intel®64bitΦ: supported Execute Disable Bit°: supported
http://www.channelregister.co.uk/200...uo_roadmap_07/
EDIT:
E4300@3.47ghz
http://legionhardware.com/document.php?id=610
EDIT2:
http://www.hkepc.com/bbs/itnews.php?...me=0&endtime=0Citace:
According to the latest roadmap of mobile processors from Intel, Celeron-M 520 is the only model being released in Jan 2007. It’s a single core processor at 1.6GHz, having 1MB L2 Cache and 533MHz FSB. Its interface will remains in Socket M which gives support to Centrino Napa Refresh platform. The price is $134, the same as Yonah based Celeron-M 450 (2GHz/1MB L2/533MHz FSB).
no hlavni zmena je v tom ze stavajici Celerony M (mobilni, ne dektopove) 4xx jsou postaveny na Yonahu (mobilni CoreDuo) ... toto je novy Celeron M vychazejici z Meromu (mobilni Core2Duo) ... zadny Conroe
nic extra rekl bych ...
ale ved merom a woodcrest a conroe je (v podstate) jeden a ten isty procesor.
Novinka je v tom, ze single core desktopovy procesor zalozeny na jadre c2d (alebo meromu, alebo woodcrestu - to je jedno) bude mozno o pol roka a mozno neskor (a mozno vobec nie).
Tento mobilny celeron by navyse mal ist celkom dobre taktovat (napr. aj vdaka 533mhz fsb). Ak klesnu ceny na uroven celerovM rady 400, tak potom sa to aj celkom oplati...
sorry ze se vracim trosku na zacatek, ale chlapi co mate na core2duo za chladic ? ja na nem mam Zalmana 7700 a pri defaultu na E6400 mam 48 stupnu, jak to dam kolem 3GHz tak uz mi to attackuje 75..myslite ze spatnej kousek nebo ten chladic na to nema ? (jinak teplote na povrchu mi to rika ze je necelejch 35..jen v jadre to topi)
diky za info..
v tom problem nevidim, skrin mam vetranou dobre a pri plny zatezi je uvnitr 30 max..jak rikam i ten samotnej chladic je uplne vlaznej, jen to jadro se topi - sem i premejslej jestli neni spatne namontovanej, ale daval sem ho tam podruhy a vypada vsechno ok..je to divny
Zkoušel jsi to s obyčejný boxovaným chladičem? Pokud se bude přehřívat i na default, mohl by třeba v ORTHOSu házet chyby a šlo by reklamovat...
Mno to sem zvedav, jak ochotne to budou reklamovat, kdyz jim bude rikat ze to pretaktovany na 3GHz moc topi, lol :)
Heatpipa nevim, ale peltier by pomoh...
Zdar
Vcera som si kupil E6300 a Gigabyte DS4 + 2GB Corsair XMS2 Cl4 800.
Zatial bezim len na default. Uz som chcel taktovat ale dost ma vystrasili teploty. V Evereste 3.5 mi pise za na idle mam CPU 39 ale Core1 48 a Core2 50. Pri Burn na Prime 95 je to CPU 54, Core1 64 a Core2 65. Niesu to trochu velke teploty? Ak vojdem do BIOSu tak mi hlasi len tu teplotu CPU co je v pohode. Kolko zvladne maximum tento procesor, popripade si mam vsimat len teplotu CPU? A nieje to trochu velky rozdiel medzi CPU a Core?
Vopred dik.
Cim to chladis? Teploty jsou to docela vysoke na default... Pokud mas boxovany chladic, tak Ti v taktovani bude docela prekazet, kazdopadne si zkontroluj pritlak chladice na CPU.
Mne ide hlavne o to ci je u tychto procakov normalne ze rozdiel medzi Core temp a CPU tem je aj viac ako 10C
no hej, ale ja to mam aj v idle
Nebo ze by cidlo, odkud bere teplotu CoreTemp bylo u C2D umisteno blizko k FPU? Precejen, vypocetni jednotky v CPU topej kapku jinak nez cache. Popripade to muze byt i lokalni prehrivani.
Ked som prisiel domov z prace, mal som v izbe zimu (nehorel v kotle ohen a od vcera vychladlo). Zapol som PC a hned som pozeral teploty na CPU som mal 16C !!! Tolko urcite nemohlo byt, v izbe bolo min 20C. Takze asi MB meria zle.
Dal som dole chladic, dal novu pastu, zmontoval a zapol. To iste. Chladic je urcite dobre nasadeny a stale je vlazny! Asi trochu s taktovanim pockam :-(
Kdyby sis procetl prispevky, tak bys vedel, ze na teplotu CPU nemas pouzivat cidlo z desky, ale cidlo primo v CPU a ty cte napriklad CoreTemp. Bylo to tu rozebirane uz 100x, cidla jsou na ruznych mistech, korektni hodnota je ta z CoreT. A ano, je normalni, ze je to i vic jak 10C rozdil....