-
Re: Poradna - Jaký repro na Hudbu/film/hry - porovnávání, koupě
Sorry ale srovnávat M-Audia s Geniusy mi přijde celkem úsměvný.
Sice nemám reálnou zkušenost, ale pokud by M-Audia byly až tak hrozný tak by se o tom všeobecně vědělo. Spíše mi to přijde že tobě osobně co se týče zvukového projevu ty M-Audia prostě nesedly, tak jako jiným zase nemusí sednout ty KRKy.
A co se týče těch KRKů tak viz. např příspěvky uživatele KIMI9 v tomto threadu
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.p...r=asc&start=40
Jako dovedu si představit že ty KRKy jsou lepší volba, nicméně to bude o financích a taky subjektivním pocitu ze zvukového projevu jedněch či druhých, a co se týče i těch levnějších M-Audio např. DX4 co mám, tak bych si netroufl tvrdit že to nejsou studiovky a srovnávat je s Geniusy.
-
Citace:
Původně odeslal
UFo
Sorry ale srovnávat M-Audia s Geniusy mi přijde celkem úsměvný.
Sice nemám reálnou zkušenost, ale pokud by M-Audia byly až tak hrozný tak by se o tom všeobecně vědělo. Spíše mi to přijde že tobě osobně co se týče zvukového projevu ty M-Audia prostě nesedly, tak jako jiným zase nemusí sednout ty KRKy.
Nejde o to, jak mi sedly, ja nemluvim jen o KRK, poslouchal jsem toho vic, vcetne tech Behringeru 2030 (nebo 2031, uz nevim) a Tapco S5, ty M-Audia proste nestihaji. Je fakt, ze ty BX5A uz narozdil od tech DXek nemaji mylarovy tweeter, ten podle me patri do kategorie "koupim si bednicky ke kompu za 1000Kc a bude to nejak hrat", a ja si vubec nejsem jistej, ktery konkretni modely jsem tam slysel (vypadaji vsecky stejne :(), nicmene zvuk mi opravdu pripadl slaby. Tot muj nazor.
Citace:
Původně odeslal
UFo
Jo, kimi je maskovany delay z eZone :) Spis doporucuju cist diskuze na eZone, lidi tam sice vetsinou maji trochu vyssi naroky, ale to neni nutne na skodu. A hlavne to jsou muzikanti a zvukari, ne hifisti.
Citace:
Původně odeslal
UFo
Jako dovedu si představit že ty KRKy jsou lepší volba, nicméně to bude o financích a taky subjektivním pocitu ze zvukového projevu jedněch či druhých, a co se týče i těch levnějších M-Audio např. DX4 co mám, tak bych si netroufl tvrdit že to nejsou studiovky a srovnávat je s Geniusy.
Ja bych si ani o tech RP5 netroufl na plnou hubu rikat, ze to jsou studiovky, preci jen jsou to low-end nearfieldy a to treba na mastering proste nestaci.
Ja taky nerikal, ze jsou na tom Geniusy kvalitativne stejne jako M-Audia, jen jsem rikal, ze ani jedny moc jako studiovy monitory nehrajou :) Ono taky je otazkou, jestli clovek chce, aby to hralo jako studiove monitory, ze? :)
-
No to máš pravdu, ony i ty maličký DX4ky jsou charakterem trošičku někde jinde než běžná spotřebka, a ne každý konzument který hledá repro k PC by je zkousl.
A lést na ezone není úplně špatný nápad, jen si musí člověk uvědomit že pohled tamější komunity je z trochu jinýho úhlu.
-
Místo těch BX5A bylo taky doporučováno FOSTEX PM-04. Co říkají lokální hudební experti? :)
-
Rikam ber toto:
http://midi.cz/Comment.aspx?id=33145
:P
Fostexy jsou stejna trida, ale za tyhle penizky je asi nesezenes.
-
To je přesně ten problém.. :) Co člověk to jiný preference a lama aby se v tom pak vyznala.. Ale sedm tisíc je moc. I to co stojí béiksy jsem docela přidal k sumě, kterou jsem byl dřív ochoten investovat.
Ono kdybyste viděli, co mám posledních 6+ let na stole, nejspíš byste řekli, že je úplně jedno co koupím ;D
-
Ja mel taky predtim na stole pekny shity. Podle me jsou totiz "rozumny" jen dva stavy:
1) Clovek zvuk moc neresi, koupi si bednicky za litr a nejak s tim zije
2) Clovek chce poradnej zvuk a musi holt trochu investovat
Cokoli mezitim je celkem zbytecny. Proto taky nedoporucuju ty M-Audia, dnes jsem je shodou okolnosti slysel v Audioteku znovu (tentokrat vim ,ze to byly BX5A), hrajou dost hifi-ozne, coz hrajou i dvakrat levnejsi bedynky.
P.S.: Ted jsem jeste narazil na zajimavej inzerat:
http://midi.cz/Comment.aspx?id=33397
Naprosto legendarni bedny, ale rozhodne ne na poslech k pocitaci :P
-
Co znamená pojem "hrajou dost hifi-ozne" ?
-
To znamena, ze maji do studiovych monitoru daleko, nehrajou rovne, hrajou spis libive. Prirovnal bych to ke Koss soundu (ne, ze by to bylo prebasovane, i kdyz to je taky dost mozne, hralo tam zrovna naky elektro-cosi a nevim, jak moc to ma byt naboostovane na basech), ale zkratka se to na prvni poslech libi kazdymu, kazdej song tam zni dobre. Treba ty Yamahy NS-10 spousta lidi zavrhuje, protoze tam skoro vsecko zni hnusne. Ale kdyz clovek udela dobrej mix na takovych bednach, tak to uz dobre hraje vsude ;)
Jenze libivyho zvuku se da dosahnout snadno EQckem skoro na jakychkoli bednach, proto mi prijde zahadou, proc chce nekdo za takovy bedny platit tolik penez. Kor kdyz pak vetsinou posloucha MP3ky :) (nic proti, ja je posloucham taky na tech KRKach, ale proste ocividne u kompu az TOLIK nejde o kvalitu)
-
Jo tak, uf, ještě že nejsem muzikant a nehledám zvuk, který někdo poslouchal při masteringu nahrávek. Poslech mě musí bavit, ne abych si říkal, že to zní divně, ale takhle to má být :)
Chápu, že při zpracování zvuku je celkem klíčová rovná odezva a velmi neutrální přednes, ale zatracovat hifi (pro poslech hudby - důležité) z důvodu odlišného charakteru zvuku mi přijde krátkozraké.
Edit: Pokud čtu dobře a ty M-Audia začínají až na 56Hz, pak rovnou radím ruce pryč - těch basů zas tolik nebude. Osobně bych být tebou koupil za 1500-2000 Kč starší Log Z-2300/2200. Poměrem cena/výkon ty M-Audia válcují, zvukově na tom o tolik hůř nejsou - pokud jsi měl na stole repro viz odkaz, budeš nadšený a pravděpodobně si s tím vystačíš dokud neumřou. Na ozvučení větší místnosti (cca 25m^2) rovněž stačí, filmy a hry jsou na tom moc fajn, hudba se rozhodně nedá nazvat tragédií - pohraješ si s EQ a věřím, že budeš nadmíru spokojen.
Jediný problém by mohl být se subem, pokud bys na něj někde na zemi neměl místo. Za peníze viz výše imho nemají konkurenci.
-
Citace:
Původně odeslal
Wohmatak
Ja mel taky predtim na stole pekny shity. Podle me jsou totiz "rozumny" jen dva stavy:
1) Clovek zvuk moc neresi, koupi si bednicky za litr a nejak s tim zije
Cokoli mezitim je celkem zbytecny. Proto taky nedoporucuju ty M-Audia, dnes jsem je shodou okolnosti slysel v Audioteku znovu (tentokrat vim ,ze to byly BX5A), hrajou dost hifi-ozne, coz hrajou i dvakrat levnejsi bedynky.
Nesouhlasím. Kde je kvalita za rozumnou cenu pro lidi s ušima naho... ? :)
Mám doma (jen se zatlemte, nebo ukápněte slzu nostalgie ;D) http://standa.chytrak.cz/hard/repro/repro.htm - SPKA1A. Hnuj největší ;D Protože nemám s ničím srovnání, prostě jsem si řek, že zainvestuju do něčeho normálnějšího, co dokáže ozvučit i větší pokoj, má nějaký použitelný basy a neklouže to po stole :)
-
2 Octopuss: jako naprostá lama ti radím jestli můžeš jdi si je někde poslechnout. Něco podobnýho jsem "provizorně" cca rok měl na stole taky před koupí těch DX4řek. Hmm tak zrovna basy nejsou u těchto bedýnek prioritou, respektive kvůli tomu si tyhle bedny asi nikdo nekupuje.
Citace:
Původně odeslal
Wohmatak
To je právě někdy ten průser, pokud člověk dopředu ví že takový bedny pořádně nevyužije, např. kvůli okolí, tak se ty prachy těžce dávaj. Já do těch DX4 šel s tím že mi budou sloužit jen jako ozvučení kompu a pro pořádný poslech si pořídím později sluchátka. Docela jsem litoval že jsem prošvihl nákup Creative Inspire M80 který dokonale splňovaly mý požadavky. Ale i když jsem dal za ty DX4ky podstatně víc tak pociťuju že to byl opravdu kompromis. Nebál bych se vysolit rozhodně více pokud bych měl např. vlastní byt a byla by to tedy investice dlouhodobějšího charakteru.
-
Ufo:jako žes měl variaci na ty Targy?
No ty basy byl jen příklad... bakeliťáky vs normální velký repráky.
-
Citace:
Původně odeslal
Octopuss
Ufo:jako žes měl variaci na ty Targy?
Tak nějak akorát trochu slabší a od fy Genius, ale jak mi to postupně chcípalo tak jsem vytahoval jako náhradu ze skříně starší a slabší až jsem skončil na něčem oproti čemu jsou i ty nejslabší Targy bedny jak víno. ;) Měl jsme ale ještě určité srovnání s bednama lidí na koleji (HT 5.1, různý 2.1 a 2.0 pc bedničky).
Jenže já jsem věděl proč jdu do "studiovek" a byť jsem je koupil bez předchozího poslechu tak původní očekávání to splnilo. Víc ti asi neřeknu protože nejsem plně kompetentní a nějaký ty laický dojmy sis mohl přečíst v těch threadech na PCT.
-
Citace:
Původně odeslal
Dismembered
Jo tak, uf, ještě že nejsem muzikant a nehledám zvuk, který někdo poslouchal při masteringu nahrávek. Poslech mě musí bavit, ne abych si říkal, že to zní divně, ale takhle to má být :)
Chápu, že při zpracování zvuku je celkem klíčová rovná odezva a velmi neutrální přednes, ale zatracovat hifi (pro poslech hudby - důležité) z důvodu odlišného charakteru zvuku mi přijde krátkozraké.
Ja hifi zvuk nezatracuju, ale myslim si, ze spousta lidi precenuje techniku, kdyz takovej zvuk hleda. A pokud jde o bednicky ke kompu, u kterych staci vykon v desitkach wattu a clovek na tom stejne vetsinou posloucha ztratove komprimovany veci, tak si myslim, ze nejaky prilisny investice se na tom zvuku proste neprojevi. A ze je spousta nadsenych uzivatelu plastovych bednicek XYZ s mylarovym tweeterem za 10 000Kc spis dokazuje, jak silnej muze byt placebo efekt.
P.S.: Mne treba na tech KRK bednach nezni veci "divne", ale jsou tam mnohem vetsi rozdily mezi spatne a dobre udelanou nahravkou. A navic zjistuju, ze v nekterych pisnickach vlastni hraji nastroje, ktere jsem predtim vubec neslysel, pripadne ze tim hlavnim nastrojem je neco, co rpedtim brumlalo nekde na pozadi :) Je to docela zvlastni, kdyz clovek posloucha stare zname nahravky a slysi tam neco jineho, nez je zvykly. Ale je to dobry pocit. (o to vetsi utrpeni je pak poslouchat neco s horsim zvukem :))
Citace:
Původně odeslal
Dismembered
Edit: Pokud čtu dobře a ty M-Audia začínají až na 56Hz, pak rovnou radím ruce pryč - těch basů zas tolik nebude. Osobně bych být tebou koupil za 1500-2000 Kč starší Log Z-2300/2200. Poměrem cena/výkon ty M-Audia válcují, zvukově na tom o tolik hůř nejsou - pokud jsi měl na stole repro viz odkaz, budeš nadšený a pravděpodobně si s tím vystačíš dokud neumřou. Na ozvučení větší místnosti (cca 25m^2) rovněž stačí, filmy a hry jsou na tom moc fajn, hudba se rozhodně nedá nazvat tragédií - pohraješ si s EQ a věřím, že budeš nadmíru spokojen.
Jediný problém by mohl být se subem, pokud bys na něj někde na zemi neměl místo. Za peníze viz výše imho nemají konkurenci.
Tabulkove zacinaji na 56Hz, to znamena, ze od 56Hz hrajou v ramci urcite tolerance, byva to vetsinou +/-1.5dB. Ver tomu, ze kdyby se zmerily bezny Logitechy, tak by jejich frekvencni rozsah vypadal bud jako nespojita funkce (pokud bychom brali stejnou toleranci), anebo by ten rozsah byl vylozene ubohej :)
Ridit se frekvencema od vyrobcu (kor kdyz tam neni napsany v ramci jake tolerance) je asi jako divat se na vykon a nebrat ohled na to, jestli je to RMS, PMPO nebo sinus ;)
Tim ale nechci ty Logitechy zatracovat, muze to hrat pekne. Jen bych tady zopakoval to, ze pokud to bude prevazne na hudbu, tak je lepsi 2.0 i za cenu toho, ze pri produkci vam nebudou tancovat veci po stole.
-
Citace:
Původně odeslal
Wohmatak
P.S.: Mne treba na tech KRK bednach nezni veci "divne", ale jsou tam mnohem vetsi rozdily mezi spatne a dobre udelanou nahravkou. A navic zjistuju, ze v nekterych pisnickach vlastni hraji nastroje, ktere jsem predtim vubec neslysel, pripadne ze tim hlavnim nastrojem je neco, co rpedtim brumlalo nekde na pozadi :) Je to docela zvlastni, kdyz clovek posloucha stare zname nahravky a slysi tam neco jineho, nez je zvykly. Ale je to dobry pocit. (o to vetsi utrpeni je pak poslouchat neco s horsim zvukem :))
Tak pod tohle se taky podepisuju. Na kvalitnějších reprech toho člověk slyší víc, což je fajn, ale taky víc vyniknou chyby v nahrávkách.
Další problém je, že spousta na nahrávek je "optimalizovaná" pro přehrávání na shit audiosoustavách, takže když to člověk pustí na něčem slušnějším, tak je to přebasovaný a hnusný.
-
Hifi je právě o tom, že každá značka/modelová řada/typ reprobedny hraje jinak a každému se něco jiného líbí - proto nemáme všichni to samé. Samozřejmě je to dané mj. freq. charakteristikou, která je odlišná. Jeden konstruktér beden české značky napsal, že navrhnout bednu tak, aby měla rovnou odezvu, není velký problém. Ten problém byl v tom, že by se zdaleka tolika lidem nelíbila po zvukové stránce - to je hifi. Muzikanti hledají bedny s co nejrovnější odezvou, hifisti hledají bedny, které se jim poslouchají nejlépe.
Píšu to především proto, že jsi prakticky zatratil bedny hrající hifi-ozně a to mi nepřijde tak úplně fér. Je tu prostě ten (hlavní) lidský faktor, který určí, zda se mu více líbí přibarvený (především jak přibarvený) zvuk nějaké hifi sestavy, nebo "pravduhledající" studiové monitory.
Btw, vzhledem k tomu, že jsem v poslední dvakrát obměnil repro, takový ten dojem "vau, to sem tam dřív neslyšel" znám velmi dobře :) Zatím jsem skončil na reprobednách italsko-české značky Xavian s norskými měniči Seas a poslech mě VELMI baví - o to mi jde především.
Je mi samozřejmě jasné, že odezva Logitechů nebude zdaleka ideální a frekvenční díra tam být může s velmi pravděpodobně je, za tuhle cenu (viz výše) je to však imho výborná volba. Zmínil jsem je především proto, že Octopuss se nepasuje na audiofila a z toho co napsal jsem pochopil, že ani "pravdivý" zvuk nehledá - chce jen něco, co bude výkonnější a lépe znít než jeho současný soundsystem. V případě Z-2200/2300 dostane výbornou sestavu určenou primárně k počítači, tedy velmi pěkně to zvládá hry a filmy. Ostudu neudělá ani v případě přehrávání muziky - narovinu, za 1500-2k nelze sehnat nic lepšího s přihlédnutím ke zvuku, komfortu ovládání a designu (individuální).
Nechtěl bych ale aby to vyznělo jako že se chci hádat, to ne. Hifi zdar :p
-
V pohode, hlavne ze to tu trochu zije, konecne nejaka zajimava debata :)
Navrhnout bednu, ktera ma rovnou odezvu, podle me problem je. I u beden do 20K to furt jeste docela lita, kdyz si clovek uvedomi, ze rozdil 3dB je dvakrat vyssi hlasitost, tak tak pochopi, ze ta tolerance +/- 1.5dB je jeste dost hodna :) A pak je tu jeste jeden zasadni problem: mistnost. V kazde mistnosti budou hrat identicky bedny jinak, v obyvaku to vetsinou neni takovy problem, ale zrovna u kompu je to problem dost velky - bedny casto byvaji v rohu, mistnost byva mala, diky nabytku atd. dost clenita a tim padem dost meni poslechovy vlastnosti. Mozna i proto mi prijdou doporuceni na hifi bedny trochu mimo, protoze ono frekvencni vylepseni v jedne mistnosti muze znamenat dramaticky zhorseni v druhe.
Mimochodem, mam pocit, ze spousta hifistu hleda spis bedny, co nejvic basuji. To jen tak na okraj - par hifistickych sestav uz jsem slysel (a levny nebyly) a zvuk mi prisel opravdu... zvlastni.
Co se tyce Logitechu - ja rikam, ze to je docela dobra volba, ale ze na muziku bych bral radsi 2.0. A koneckoncu i na vsechno ostatni, vzdycky jsem preferoval 2.0 sestavy.
Apropo, delaji se i studiovy monitory, na kterych vsechno zni pekne :) Treba vetsina bedynek od Genelecu. Ale za to si clovek priplati...
-
Citace:
Původně odeslal
Wohmatak
Navrhnout bednu, ktera ma rovnou odezvu, podle me problem je. I u beden do 20K to furt jeste docela lita, kdyz si clovek uvedomi, ze rozdil 3dB je dvakrat vyssi hlasitost, tak tak pochopi, ze ta tolerance +/- 1.5dB je jeste dost hodna :)...
Tohle by byl problém, pokud by lidské ucho vnímalo přírustek hlasitosti lineárně že....takhle je to docela malý rozdíl.
-
Sestavit bednu s linární chárou je blbost a z dosavadních měničů to prostě nejde. Kdo říká vopak je laik :-). 3dB pokles v cháře nebo peak je, co se týče sluchu, na hranici rozpoznatelnosti....
Jo a nesouhlasím s definicí, že hifista je ten, co chce aby se mu poslech líbi. Hi-Fi - to je o věrnosti, bez ohledu jestli se to někomu líbí.
BTW doufám, že ten českej konstruktér nebyl Barleta (ikdyž to je spíš ital...).
Xavian jsem slyšel jednou, byly to XN 125 II zhruba na kilu to mělo takovej peak až mi to trhalo uši, zřejmě díky nezatlumené ovzučnici, kam dávaj jen dřevěné trohránky a nedochází k tlumení vnitřních kmitů, což vede k tvorbě stojatých vln a leze z toho to co z toho leze.
-
Ale ono by šlo udělat reprobedny rovné řekněme na 1dB, ale jednak by to byla ruční práce na měření a odlaďování, což by bylo nákladné a druhak to nemá smysl. Jednak 3dB hrbatice, pokud je "obálka" rovná, není slyšet a druhak je potřeba frekvenční charakteristikou kompenzovat zkreslení jednotlivých měničů, které vždycky bude.
3dB pokles nebo zdvih pře čtvrtinu pásma by byl slyšet jako kráva, často se takovým zdvihem ale kompenzuje to zkreslení...
-
Jasně, zapomněl jsem dodat s mírným poklesem, nenapadlo mě, že to někdo vezme takhle.
Erdo, na tebe jsem čekal. Snad se raději zdrž diskuse, protože některé tvoje perly jsou spíš k pláči. Ano, XN125 hrají opravdu špatně, proto mají tak výborně vyznívající recenze a proto jsou (min. u nás) velmi rozšířené.
Ohledně netlumené ozvučnice - je to samozřejmě pitomost. Ověřil jsem si to u svých.
Hifi jako koníček samozřejmě není jen o věrnosti, ale právě o tom, jaký zvuk se komu líbí. Někdo hledá věrnost, někdo chce barvitost...Kdybys četl nějaká hifi fóra, častokrát bys viděl spojení "každému se líbí něco jiné - běž si to poslechnout a rozhodni se podle svých uší". Tvá definice hifi je tak možná na wikipedii, skutečnost je jiná.
-
JJ, receneze jsou takové, jaký dostávaj recenzenti bakšiš. On si to pak ani nikdo nedovolí kritizovat, protože to všude chválí a on by byl za vola. Ale to mě nevadí :cool::p. No a pak si to lidi kupujou, když to všude chválí a je to rozšířené.
Na (ne)vytlumené trvam, nelze tlumit dřevěným špalkem akustické vlny. To je snad jasné už z principu šíření....
Kdo chce hi-fi heldá věrnost. Hifi fora jako bejvalej f-sport jsem se smíchy vobčas i zakuckal :). Že se každému líbí něco jiného - to přece nikomu neberu... Hi-fi skutečnost je to co to je ve skutečnost a to je high-fidelity - takže ne o něčích uší.
check: mam tu měření Fostex FE206E peaky cca 10dB pro různé celočíselná násobky jedné,dvou frekvencí. Celý to rezonuje jako zvon, naštěstí tohle uchu moc nefa. Nevim jak by se něco takového kompemnzovalo. Pasivníma filtrama imo nereálné.
-
Já hlavně doporučuju přestat poslouchat repráky, bedny a zesilovače a začít poslouchat hudbu.......
-
Ať žije paranoia! Aneb korupce vždy a všude. Reprobedny se nakupují především na základě poslechu - nedovedu si moc představit situaci kdy mě někdo podplatí, abych si koupil určité reproduktory.
Min. mé Xavy vycpané jsou, mohu odfotit. Jiné jsem zevnitř neviděl, nicméně předpokládám, že náklady na vycpání 10l regálu budou v řádu pár stokorun - že by se šetřilo zrovna na tomhle u regálu za cca 27k?
Kdo chce věrnost hledá věrnost, kdo chce zvuk, který se mu dobře poslouchá, hledá ten. Nejsi hifista, tak nevím proč chceš vyslovovat ortel za jiné. Jasně jsem napsal, že pro drtivou většinu české hifi komunity je hifi koníček a radost z hudby, která se z reproduktorů line tak, jak to má dotyčný rád. Na obecné definice kašlu, definice neposlouchám.
Aspon - neboj, to dělám zdaleka nejvíc.