-
Re: Intel Conroe - novy kral
Asi mam trochu horsi kousek :( ale pameti mile prekvapily :D http://img62.imageshack.us/img62/1518/conroe1hb7.jpg
-
Dneska se mi konecne dostala do ruky aspon trosku slusna grafika, tak pisu Vam napisu vysledky grafickych benchmarku. Musim rict, ze i x800GTO dostava s conroe kridla.
Core 2 duo 2400@3600
Memory A-data PC6400 15-5-5-5.0
Asus p5b-deluxe
Ninja plus cooler
X800GTO, gpu 570, memory 1200
Aquamark3
total score 104 271pts
gpu 14 334pts
cpu 19 120pts
3Dmark 2001
41016 pts
3Dmark 2003
14865 pts
3Dmark 2005
6804 pts, cpu score 12603pts
3Dmark 2006
2152 pts, cpu score 3135 pts
-
Citace:
Původně odeslal
TOPIČ
Ty g.skill jsou GBHZ? Kde jsi je koupil a za kolik?
-
-
Citace:
Původně odeslal
TOPIČ
Uff dyt ti jede skoro na 70C !!! To mi prijde vazne hodne... Zlepsi chlazeni to je hrozne moc, me pri DPrime jede na 63C a uz si rikam jak to hreje, ze bych s tim mel neco delat :)
Jinak pameti dobry, ale 8.3k bych uz za pameti nedal, zvlast u Conroe...
-
Citace:
Původně odeslal
Haste
Uff dyt ti jede skoro na 70C !!! To mi prijde vazne hodne... Zlepsi chlazeni to je hrozne moc, me pri DPrime jede na 63C a uz si rikam jak to hreje, ze bych s tim mel neco delat :)
Jinak pameti dobry, ale 8.3k bych uz za pameti nedal, zvlast u Conroe...
Mno nerekl bych, ze 69 a 63 je az tak markantni rozdil, ale souhlasim, ze ty teploty sou dost vysoke, takze premyslet o alternativnim chlazeni je jiste na miste.
Ty pameti sou supr.. ale za tyhle prachy si koupim radeji 2x1GB nejakych pomalejsich a kopim CPU s vyssim nasobicem.
-
Citace:
Původně odeslal
Haste
Jeste by me zajimalo jak je to s TCaseMAX u Conroe. Jestli nejake vubec ma, protoze tech 85C TCM co hlasi CoreTemp se mi nejak nezda...
Je to Tjunction. Arthur už to opravil, akorát nevím, zda je nová verze už public.
-
Citace:
Původně odeslal
iPoK
Skoda, skoda, ze to neda 400MHz FSB:( Co to mas za RAM-ky, ze nejdu na DDR800?
Edit: Sorry, ze sem taham PCT, ale
tu autor tvrdi toto:
Na obrázku vidíte konečné přetaktování systému, násobič byl snížen pomocí programu Crystal CPUID
To je akoze co za haluz, ze z WinShit sa da na Inteloch menit nasobic.
vsetky C2D vedia EIST a to ze to nevie Asus v biose (teda uz vie, s velkou slavou, jak u blbcov) neznamena ze to nejde menit v system :) toto zvladne aj RM Clock
-
Citace:
Původně odeslal
MadCap
vsetky C2D vedia EIST a to ze to nevie Asus v biose (teda uz vie, s velkou slavou, jak u blbcov) neznamena ze to nejde menit v system :) toto zvladne aj RM Clock
to není jen problém ASUSu
-
Nevím jestli tady tahle otázka již padla, ale co jsem listoval pár stránke zpět, tak jsem si ničeho nevšimnul.
Je rozdíl mezi 2MB a 4MB Cache u těch procesorů nějak hodně znát? Mně přijde, že to zas tak velký rozdíl nebude, nebo ano?
-
Citace:
Původně odeslal
kecinzer
Nevím jestli tady tahle otázka již padla, ale co jsem listoval pár stránke zpět, tak jsem si ničeho nevšimnul.
Je rozdíl mezi 2MB a 4MB Cache u těch procesorů nějak hodně znát? Mně přijde, že to zas tak velký rozdíl nebude, nebo ano?
Myslim, ze selskym rozumom a podla par testov sa da vyvodit ze rozdiel medzi 2MB a 4MB bude (co sa vykonu tyka) miminalny (co sa ale neda povedat o cene a zrejme aj teplotach :-D )
Cache - co to je a jaký to má vliv na výkon + cely clanok
-
Citace:
Původně odeslal
Alf
S tím hadrem bych souhlasil - k odebírání tepla (zchlazení) dochází skutečně vlivem odpařování vody. U té ledničky le to ale naprosto jiný princip - tam se teplo odebírá expanzí stlačeného plynu. Vysvětlovat princip ledničky není účelem mého příspěvku, ale jednoduše se to dá vysvětlit jinak. Jistě si někteří vzpomenou na sifonové bombičky. Byly naplněné CO2 stlačeným vysoký tlak. Pokud jste je prudce vypustili, jejich teplota klesla hluboko pod 0°C.
Jinak se kloním k názoru všech, kteří tvrdí, že teplota procesoru nemůže být nižší než teplota okolí, pokud se nepoužije nějaká speciální technologie.
Ahoj Alfe, ten princip u ledničky je stejný - dochází k vypařování látky při nižší teplotě a to je dáno tím, že se pracovní látka - chladivo seškrtí (expanduje) na nižší tlak. Čím nižší tlak - tím je i nižší vypařovací teplota. Díky tomu, že dochází ke změně skupenství z kapaliny na páru, je tu vysoký odvod tepla (musí se dodat teplo). Samotné škrcení chladiva je děj izoentalpický tj. nedochází k přívodu ani odvodu tepla. Tím, že se sníží tlak, se pouze posune teplotní úroveň chladiva viz. sifonová bombička, ale pro to, aby se chladivo vypařilo, je nutné dodat teplo. U ledničky se jedná samozřejmě o uzavřený oběh, tj. dochází k cyklické změně tlaku (expanze a komprese) a přívodu a odvodu tepla z okruhu (výparník a kondenzátor). Ahoj.
-
Chlapy aka je najlepšia doska pre C2D ???? Dik
-
Citace:
Původně odeslal
dsimo
OMG!!!
To je otázka jako které je nejlepší auto nebo motorka... :roll:
Zkus trochu hledat aspoň tady na fóra!!!
-
Citace:
Původně odeslal
dsimo
Podle mě je nejlepší Gigabyte GA-965P-DQ6 s čipsetem P965 revize C2 + ICH8R (... která se ještě neprodává).
Jenom škoda, že místo ICH8R nedali ICH8DH, to by se mi líbilo víc.
-
Citace:
Původně odeslal
Eagle
Podle mě je nejlepší Gigabyte GA-965P-DQ6 s čipsetem P965 revize C2 + ICH8R (... která se ještě neprodává).
Jenom škoda, že místo ICH8R nedali ICH8DH, to by se mi líbilo víc.
o.k. ved som pozeral po fore. a co tak GIGABYTE 965P-DS3 ? Alebo nejaky ASUS ?
-
Citace:
Původně odeslal
dsimo
o.k. ved som pozeral po fore. a co tak GIGABYTE 965P-DS3 ? Alebo nejaky ASUS ?
DS3 nemá RAID -> pro mě nepoužitelná.
ASUS se mi nelíbí, kdykoli jsem měl nějakou jejich desku, měl jsem pocit, že je nedoladěná či hypovaná nebo že za stejnou cenu nabízí méně.
-
Citace:
Původně odeslal
Eagle
DS3 nemá RAID -> pro mě nepoužitelná.
Ma RAID, ne vsak na ICH8, ale na Jmicron radici. Jak moc je tenhle RAID kvalitni nevim, RAID0 uz davno nepouzivam a na RAID1 nemam dalsi disk. Nicmene vsechny tyhle pseudoradice se moc lisit nebudou - k poradnemu HW raidu maji jeste daleko.
Jinak podle ohlasu taky neni k zahozeni nejlevnejsi gigabyte 965P-S3, zda se ze kondiky nejsou limitem OC (ale jak to bude se zivotnosti, to je otazka ???)
-
Citace:
Původně odeslal
MV
Nicmene vsechny tyhle pseudoradice se moc lisit nebudou - k poradnemu HW raidu maji jeste daleko.
RAID0 a RAID1 jsou na těchto řadičích provedeny hardwarovou cestou. Rozdíl výkonu je nulový (měřeno na VIA VT8237 s RAID1).
-
Citace:
Původně odeslal
dsimo
Ach ta čeština, to za prvé a za druhé by možná stačilo trochu tady projít to téma ;)
-
Citace:
Původně odeslal
kecinzer
Ach ta čeština, to za prvé a za druhé by možná stačilo trochu tady projít to téma ;)
slovencina ked uz :-))
inak konecne vysiel dlhoocakavany najobjektivnejsi test C2D
:-D Ja neviem cim to je, ale ten clovek ma dokaze taaaaak vytocit. Uz len kvoli nemu sa nesmie Intel k mojmu kompu co len priblizit.
-
Citace:
Původně odeslal
tomase
slovencina ked uz :-))
inak konecne vysiel
dlhoocakavany najobjektivnejsi test C2D
:-D Ja neviem cim to je, ale ten clovek ma dokaze taaaaak vytocit. Uz len kvoli nemu sa nesmie Intel k mojmu kompu co len priblizit.
Vypada to ze "ten jehoz jmeno se nevyslovuje" ma radsi AMDcko ;D Kdyz sestava s AMD ma 2x vic pameti a rychlejsi grafiku, nez Intel sestava.
-
Citace:
Původně odeslal
MV
Vypada to ze "ten jehoz jmeno se nevyslovuje" ma radsi AMDcko ;D Kdyz sestava s AMD ma 2x vic pameti a rychlejsi grafiku, nez Intel sestava.
Jj, uhrovitý puberťák byl vždy objektivnost sama!!! >:}
Zajímavé, že testy jako CPU v 3DM06 ukazují rozdíly minimální...
-
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Jj, uhrovitý puberťák byl vždy objektivnost sama!!! >:}
Zajímavé, že testy jako CPU v 3DM06 ukazují rozdíly minimální...
Nevim, nakolik vylepsili CPU test v 3DM06, ale u 3DM05 doporucovali porovnavat vykon ruznych CPU za pomoci stejne graficke karty. Pochybuji, ze se to v nove verzi nejak zvlast zlepsilo, a tedy test bude vicemene zavisly i na pouzite GK.
-
Citace:
Původně odeslal
MV
Nevim, nakolik vylepsili CPU test v 3DM06, ale u 3DM05 doporucovali porovnavat vykon ruznych CPU za pomoci stejne graficke karty. Pochybuji, ze se to v nove verzi nejak zvlast zlepsilo, a tedy test bude vicemene zavisly i na pouzite GK.
Myslel jsem testy se 7600GT na stejných frekvencích - rozdíl v CPU testu na stejných frekvencích procesorů řádově v procentech...
-
Njn, klasika RH. RH asi po nocich hraje hlavne SuperPI, 3DMarky, CrystalMarky, SandraMarky, PCMarky, CineBenchMarky ... Cili testovani stylem kliknu a vyplivne to cisla. Prakticky test zadny. Jeste by me zajimal test CPU s pouzitim zastarale PCI VGA, nikoli s pouzitim nejmodernejsich grafickych karet.
-
Citace:
...dlhoocakavany najobjektivnejsi test C2D...
a safra, conroe se nějak nepovedl. Vždyť pamatuju, že presshoty byly na tom jediným_pravdivým_webu pětkrát rychlejší než AMD, conroe je rychlejší jen o 90%... to nemá cenu kupovat, ne? :-D
-
Můj problém s neprůchodností Orthos Blend testem přetrvává, více jsem se rozepsal tady: http://4um.ocguru.cz/showpost.php?p=641669&postcount=9
pokud by jste měl někdo čas, prosím pomožte mi a zkuste to otestovat, moc by mě to pomohlo.
-
Citace:
Původně odeslal
Julian
chlape, zkoušels jet paměti jen na 667?
-
tak jak jsem se rozepsal v tom druhem vlakne, samosebou, blbne to i na def.
-
Citace:
Původně odeslal
Julian
tak jak jsem se rozepsal v tom druhem vlakne, samosebou, blbne to i na def.
Koukal jsem na tvuj problem. Pises, ze jsi zkousel 8/9x333/366/400, ale to preci neni default. Vyzkousej 9x266 a uvidis jestli se neco zmeni. Jaky jsi zkousel pameti?
Jinak nejsi jedinny, komu prime neprojde, tady se to resi, ale reseni nenalezeno:
http://www.xtremesystems.org/forums/...d.php?t=113539
-
Panove a co rikate na tuhle DFI fosnu: http://www.oclab.cz/index.php?option...sk=view&id=102 - DFI LAN Party NF590 SLI Intel. Podle vrzone deska o 2 vteriny porazila v superpi 4M ASUS P5WDH Deluxe a Intel D975XBX. Jinak to je vycuc clanku z vr-zone a dal hledat na vr-zone. :-)
Ze bych zacal premyslet o prechodu na Conroa?
-
keby mal ten nvidia "chipset" aspon o 10% vyssi vykon ako intel, tak o nom rozmyslam, inak nemam dovod si nicit nervy na "chipsete" od nvidle.
EDIT> debug :D
-
Citace:
Původně odeslal
short24
Panove a co rikate na tuhle DFI fosnu:
http://www.oclab.cz/index.php?option...sk=view&id=102 - DFI LAN Party NF590 SLI Intel. Podle vrzone deska o 2 vteriny porazila v superpi 4M ASUS P5WDH Deluxe a Intel D975XBX. Jinak to je vycuc clanku z vr-zone a dal hledat na vr-zone. :-)
No až taký zázrak to nie je že by som začal rozmýšľať nad výmenou... ;D
-
Citace:
Původně odeslal
short24
http://www.oclab.cz/index.php?option...sk=view&id=102 - DFI LAN Party NF590 SLI Intel. Podle vrzone deska o 2 vteriny porazila v superpi 4M ASUS P5WDH Deluxe a Intel D975XBX. Jinak to je vycuc clanku z vr-zone a dal hledat na vr-zone. :-)
Slabota, hlavne to FSB je desne slabe, jak to neda 400MHz bez zvedani napeti na chipsetu, tak to nehrozi...
-
Citace:
Původně odeslal
short24
Jestli nechceš mít problémy, tak se NVIDII vyhni.
-
Citace:
Původně odeslal
Krimi 2000
Koukal jsem na tvuj problem. Pises, ze jsi zkousel 8/9x333/366/400, ale to preci neni default. Vyzkousej 9x266 a uvidis jestli se neco zmeni. Jaky jsi zkousel pameti?
Jinak nejsi jedinny, komu prime neprojde, tady se to resi, ale reseni nenalezeno:
http://www.xtremesystems.org/forums/...d.php?t=113539
Tedy default mysleno absolutni default + tyto, pameti jsem zkousel GOODRAM, A-DATA, TRANSCEND, růzdné kapacity a rychlosti
-
Kamarád mně upozornil na zajímavej prográmek o jehož existenci jsem nevěděl, jedná se o zátěžovej test od Intelu, obdoby Prime/Orthos. Umí vytížit CPU zatím nejlépe z výše jmenovaných SW.
Intel Thermal Analysis Tool
http://i11.photobucket.com/albums/a1...handle/tat.jpg
download http://rapidshare.de/files/32706207/tat.exe.html
The Intel Thermal Analysis Tool supports the following Microsoft*
operating systems:
Windows* XP Home/Professional
Windows XP 64Bit edition
Windows Vista
The Intel Thermal Analysis Tool supports the following genuine
Intel mobile processors:
Pentium-M (CPUID: 6EX)
Pentium-M (CPUID: 6Fx)
Pentium-M (CPUID: 66X, Extended Model: 1)
The Intel Thermal Analysis Tool supports only Intel chipsets.
...imho jede samo i na Core2Duo
-
-
To Over: Jak vis, ze umi vytizit nejlip ?? Podle ceho soudi, ze je spolehlivejsi nez prime ?
-
Citace:
Původně odeslal
svaca
To Over: Jak vis, ze umi vytizit nejlip ?? Podle ceho soudi, ze je spolehlivejsi nez prime ?
Podle toho, ze Over i ja s nim mame na max. vytizeni o par stupnu vic na obou jadrech nez s DualPrime95 ;)
-
No OK, ale az prime95 spadne a tento test ne ??? :-)
To jeste nenastalo ? Nebo opak ?
Je samozrejme dobre, ze lepe meri - testuje, ale jestli taky je tak spolehlive ...
-
Citace:
Původně odeslal
svaca
No OK, ale az prime95 spadne a tento test ne ??? :-)
To jeste nenastalo ? Nebo opak ?
Je samozrejme dobre, ze lepe meri - testuje, ale jestli taky je tak spolehlive ...
...můžeš snad říci o Prime95 že je 100% splehlivej, nebo ještě lépe...když ti nepadne,že je tvůj PC na 100% stabilní? myslím že ne, ani jsem netvrdil opak:) jen že více vytěžuje CPU.
-
Ano ..
Fakt ..
Pokud nepadne prime do 72 hodin pri hrani her + vypalovani + prevod do MPEG2 = 100 pro jistota ..
Me PC jeste ani jednou neselhalo. Nijak.
-
Citace:
Původně odeslal
svaca
Ano ..
Fakt ..
Pokud nepadne prime do 72 hodin pri hrani her + vypalovani + prevod do MPEG2 = 100 pro jistota ..
Me PC jeste ani jednou neselhalo. Nijak.
To radsi nerikej nahlas nebo se hned na to dockas nejakeho selhani :p
Opravdu neexistuje soft, ktery by ti otestoval system na 100% a na vsechny mozne typy kombinaci zatezi ruznych casti CPU. Proste 100% jisty si nemuzes byt nikdy. Muze jet treba i 2 roky bez jedine ho BSka ci restartu ci neceho jineho, ale porad to neznamena ze mas 100% stabilni komp, proste tam ti pamet zapise jinej bitik a mas hodnotu o 0.000001 nizsi atd. Ty to nepoznas, Prime95 to nepozna, ale stabilni to neni :)
-
Citace:
Původně odeslal
Haste
To radsi nerikej nahlas nebo se hned na to dockas nejakeho selhani :p
Opravdu neexistuje soft, ktery by ti otestoval system na 100% a na vsechny mozne typy kombinaci zatezi ruznych casti CPU. Proste 100% jisty si nemuzes byt nikdy. Muze jet treba i 2 roky bez jedine ho BSka ci restartu ci neceho jineho, ale porad to neznamena ze mas 100% stabilni komp, proste tam ti pamet zapise jinej bitik a mas hodnotu o 0.000001 nizsi atd. Ty to nepoznas, Prime95 to nepozna, ale stabilni to neni :)
tohle je jasny vyvolani flame
zase se tady rozjizdi 100% stabilita PC, kolikrat uz se to resilo
testovat PC 72hodin + dalsi veci spusteny=>to uz je docela uchylka(neber to osobne)
-
Souhlasim s vami obema ..:-)
Nicmene,necemu verit musim a necim to musim testovat.
Az PC selze nebude samozrejme i stabilni ...
Ale to selze i prime95 ....
Proste prime verim skoro bezmezne, jako autor co ho napsal. Eagle taky na nej neda dopustit.
Nicmene ten program testnu.
Kdyz jsem delal posledniho Conroe, tak jelo na 3,38Ghz, ale prime padlo do 15 hodin. Pocitac se obcas sekl pri kompresovani videa ... stahl jsem nekam okolo 3,16 prime bezelo tri dny ... PC bezi v serverovne a 24 hodin pocita video uz pres 7 dni. Bez jedineho padu.
-
Citace:
Původně odeslal
Over
The Intel Thermal Analysis Tool supports the following genuine
Intel mobile processors:
Pentium-M (CPUID: 6EX)
Pentium-M (CPUID: 6Fx)
Pentium-M (CPUID: 66X, Extended Model: 1)
Ale ale, to jsou mi věci.
6Ex = Yonah / Sossaman
6Fx = Merom / Conroe / Woodcrest
1066x = nějaké nové jádro
-
Citace:
Původně odeslal
Eagle
1066x = nějaké nové jádro
Taky by to mohl byt "Celeron" na bazi Conroe.
-
Citace:
Původně odeslal
Haste
Taky by to mohl byt "Celeron" na bazi Conroe.
Celeron by ale mohl mít jen jiný stepping (Intel to tak dělal u NetBurstu). Těžko říct, co to je.
-
Tak jeste jsem tu mel desku z tech "levnejsich kruhu" a to GIGABYTE GA-945P-S3. Deska pod 3k... Ale pokud chcete taktovat tak se radeji poohlednete po necem drazsim. Deska velmi hreje i bez zvysovani napeti. A dokonce se nedostala ani na prvni metu v OC na FSB 350. Cili sem mensi limity ani nezjistoval.
Jak mi psalo nekolik lidi... ANO GIGABYTE sou v planu, snad se ke me v brzke dobe dostanou. Jeste by taky meli prijit nejake MSI a DFI, takze uvidime, vysledky hodim sem.
Jinak jak uz tu mnohokrate padlo a taky jsem to resil s Hastem, ASUS P5B Deluxe se dostal na sice vysoke maximalni FSB, ovsem stabilni a pouzitelny se jevi az u cca 450 FSB, kdy uz tolik nehreje a staci mu 1,35V k napajeni a jak uz je u aususu zvykem, nad 400 vykon klasicky klesal, takze SuperPI 1M zvladal za 16,906s pro srovnani Haste se na stejne frekvenci (3,2GHz) dostal na 15.78 takze pred koupi ASUSU k tomuto nezapomente prihlednout.
-
1 Příloh-a(y)
Behem dnesni jsem vyzkousel chladit e6600 pasivne a neni problem.
Core 2 Duo 6*400=2400MHz pri 1.05V, chlazeno scythe ninja plus.
Maximalni teplota byla 56 stupnu. Prime stable pres 12 hodin.
-
Citace:
Původně odeslal
Krimi 2000
Behem dnesni jsem vyzkousel chladit e6600 pasivne a neni problem.
Core 2 Duo 6*400=2400MHz pri 1.05V, chlazeno scythe ninja plus.
Maximalni teplota byla 56 stupnu. Prime stable pres 12 hodin.
Nižší napětí nejde?
A jaké napětí je potřeba na frekvenci 3.0 až 3.2 GHz ?
-
Citace:
Původně odeslal
Eagle
Nižší napětí nejde?
A jaké napětí je potřeba na frekvenci 3.0 až 3.2 GHz ?
nn, mene jak 1.1V v biosu nastavit nemuzu a realne dava tech 1.05V.
Na 2.8GHz to pri 1.1V nenabootuje, vic jsem si s tim nehral, ale myslim, ze by to pri 1.2V zvladnul.
Na 3.2 GHz je prime stable pri 1.4V v biosu (1.35V realne)
-
Citace:
Původně odeslal
Krimi 2000
nn, mene jak 1.1V v biosu nastavit nemuzu a realne dava tech 1.05V.
Na 2.8GHz to pri 1.1V nenabootuje, vic jsem si s tim nehral, ale myslim, ze by to pri 1.2V zvladnul.
Na 3.2 GHz je prime stable pri 1.4V v biosu (1.35V realne)
A když nastavíš nižší napětí přes SpeedStep ?
1.4V už je na mě moc, chtěl bych to při 1.3V. Vcelku zklamání pro mě.
-
Citace:
Původně odeslal
Eagle
1.4V už je na mě moc, chtěl bych to při 1.3V. Vcelku zklamání pro mě.
Je to kus od kusu. Me osobne bezi 2xPrime95 stable na 3.2GHz a 1.29V real.
-
Citace:
Původně odeslal
Haste
Je to kus od kusu. Me osobne bezi 2xPrime95 stable na 3.2GHz a 1.29V real.
Real čeho? Mě zajímá VID, nehodlám riskovat zdraví CPU.
-
Citace:
Původně odeslal
Eagle
Real čeho? Mě zajímá VID, nehodlám riskovat zdraví CPU.
Aha zas neveris senzorum, OK tak VID na 1.325 :)
-
Citace:
Původně odeslal
Haste
Aha zas neveris senzorum, OK tak VID na 1.325 :)
Jestli to správně chápu, tak máš nastaveno VID na 1.325V. Pak ale vcelku pochybuju, že při full-load (2x BurnK7) máš nějakých 1.29V. To by značilo, že deska převoltovává (nebo bys musel mít mikroskopický odběr proudu, což se tak nějak vylučuje).
Vcc = VID - 0,00168 * Icc.
-
Citace:
Původně odeslal
Eagle
Jestli to správně chápu, tak máš nastaveno VID na 1.325V. Pak ale vcelku pochybuju, že při full-load (2x BurnK7) máš nějakých 1.29V.
Proste VID 1.325, CPUZ hlasi 1.29, vic ti k tomu nereknu :)
EDIT: Pri 2xPrime95 max. zatezi to jde na 1.28
-
Eagle:
Posledne varovanie! S obvineniami/utokmi z diskusie ZIVE nase 4um nic nema, tak ich sem neprenasaj.
Ak to tu bude v podobnom duchu pokracovat, thread bude locknuty a mozno vyvodene dosledky :evil:
-
Odstraneny flame-offtopic. Nemusi toho byt plne forum...
-
Zdravím,
o víkendu se se mi konečně podařilo dát nový komp dohromady. Mám E6400, desku Gigabyte 965P-DS4 a paměti G-Skill. Dnes jsem začal trochu i taktit. Říkam trochu, protože se s novým železem teprve postupně seznamuji. Přečetl jsem si celou tuto diskuzi a poznamel pár tipů. Vzhledem k tomu, že předpokladem dobrého taktování je i dobré chlazení asi nemá cenu tady psát. Bohužel mám jeden problém, který souvisí právě s chlazením a tím je jaká je skutečná teplota procesoru. Stáhnul jsem si nové verze různých diagnostických programů, ale každý ukazuje většinou jinou hodnotu a rozdíly jsou poměrně velké. V nezatíženém stavu jsou hodnoty teplot následující (CPU jede na 3,2 GHz, 1,38V, chladič Freezer7, otevřený case): SpeedFan 4.29 45 °C, EasyTune5 44 °C, CoreTemp Beta 0.9.0.57 core1 58 °C + core2 54 °C, Intel Thermal Analysis Tool CPU0 60 °C + CPU1 54 °C. U první dvojice programů jsou hodnoty téměř shodné a i u druhé dvojice jsou velice podobné, ale mezi první a druhou dvojicí je podstatný rozdíl. Je možné, že by druhá dvojice vyhodnocovala přímo teplotu jader procesorů a první dvojice z jiného čidla? Druhá otázka je, jaká je doporučená maximální teplota procesorů Core2Duo a jak ji sledovat - pomocí první dvojice programů nebo pomocí druhé dvojice? Díky za pomoc.
-
Citace:
Původně odeslal
varan
Zdravím,
o víkendu se se mi konečně podařilo dát nový komp dohromady. ...
SpeedFan a vetsina ostatniho cte cidlo z desky. To vzdy ukazuje min tak o 10C i vic, zalezi na umisteni a serizeni, proto spis ver nejnovejsimu CoreTempu. Mame ho vyzkouseny i se softem primo z Intelu a teplotu jader to ukazuje spravne. Jinak bych nedoporucoval mit idle vic jak 45C a burn vic jak 60C (podle CoreTempu, nejnovejsi je zatim 0.9.0.91 jestli se nepletu).
-
Citace:
Původně odeslal
Haste
SpeedFan a vetsina ostatniho cte cidlo z desky. To vzdy ukazuje min tak o 10C i vic, zalezi na umisteni a serizeni, proto spis ver nejnovejsimu CoreTempu. Mame ho vyzkouseny i se softem primo z Intelu a teplotu jader to ukazuje spravne. Jinak bych nedoporucoval mit idle vic jak 45C a burn vic jak 60C (podle CoreTempu, nejnovejsi je zatim 0.9.0.91 jestli se nepletu).
SpeedFan 4.29 uz umi cist teplotu z jadra na A64, jestli i z intelu, netusim.
-
Nejnovější Core Temp je build 93 (u Core už ukazuje správně název Tjunction). Ale nejsem si jistý, jestli je veřejně ke stažení, dostávám ho vždycky po ICQ nebo mailem.
-
Citace:
Původně odeslal
Jirik
SpeedFan 4.29 uz umi cist teplotu z jadra na A64, jestli i z intelu, netusim.
Mně spíš vadí, že při rozdílných jádrech ukazuje to chladnější... :(
-
1 Příloh-a(y)
Nová revize na dohled - stepping 7.
UPDATE: Screenshot z BIOSu Gigabyte GA-965P-DQ6 z 20. září 2006:
Příloha 2460
V listopadu jí tady máme v quad-core, kdy bude v současných Core 2 Duo, netuším. Ale snad brzo, když už je ve veřejných BIOSes příslušný microcode update. Takže tak v Q1 2007 by to být mohlo.
Zatím žádné nové informace o čipu 1066x.
-
Tak nová revize B3 prý jde dobře přetaktovat. S Kentsfieldem se dostali se stock chladičem na 3.7 GHz při 1.45V.
http://xtreview.com/images/Kentsfield-new-11.jpg
Tohle je screenshot s lepším chlazením.
BTW, v říjnu bude zlevnění procesorů Intel. Ceny pro Core 2 Duo se bohužel v blízké době měnit nebudou. Až bude v Q1 2007 uveden E4300 (1.8 GHz = 9x 200), bude stát $163. Tj. mohl by být tak o 600 Kč levnější než E6300. Cena nic moc IMHO, ale aspoň to bude lepší revize B3 a bude mít vcelku vysoký násobič.
-
Ahoj, tak jsem si stáhnul CoreTemp 0.9.0.91 a ukazuje shodné teploty jako CoreTemp Beta 0.9.0.57. Měřené teploty z jádra budou opravdu asi nejlepší pro sledování teplot. Jenom ty teploty co tady doporučoval Haste se mi zdají poměrně nízké. Jaké hodnoty teplot máte v Core Tempu při idle a burn? Já je mám poměrně vysoké a nezdá se mi, že bych měl špatně nasazený chladič a Freezer 7 není myslím špatný chladič. A ještě jedna věc, nevíte o programu, který čte teploty z obou jader a má možnost výstupu ve formě grafu s časovou osou, tak jako to má např. SpeedFan?
-
Citace:
Původně odeslal
varan
nevíte o programu, který čte teploty z obou jader a má možnost výstupu ve formě grafu s časovou osou, tak jako to má např. SpeedFan?
Core Temp 0.9.0.93 umožňuje logování do TXT, graf si pak můžeš vytvořit v Excelu.
-
Citace:
Původně odeslal
varan
Jenom ty teploty co tady doporučoval Haste se mi zdají poměrně nízké. Jaké hodnoty teplot máte v Core Tempu při idle a burn
Freezer neni obecne spatny chladic, ale na C2D je celkem slaby. Jinak ty teploty co sem psal jsou naprosto realne a jeste hodne velke. Prakticky vsichni z OCcka se kteryma sem se o tom bavil se snazi mit idle kolem 40-45C a burn s 2xPrime DO 60C. Osobne mam s tema 1.29V 34C/35C (podle CTempu a 21C v pokoji) pri hodinovem burnu pak kolem 54C/53C. Chladic na 750ot.
-
Citace:
Původně odeslal
Haste
Freezer neni obecne spatny chladic, ale na C2D je celkem slaby. Jinak ty teploty co sem psal jsou naprosto realne a jeste hodne velke. Prakticky vsichni z OCcka se kteryma sem se o tom bavil se snazi mit idle kolem 40-45C a burn s 2xPrime DO 60C. Osobne mam s tema 1.29V 34C/35C (podle CTempu a 21C v pokoji) pri hodinovem burnu pak kolem 54C/53C. Chladic na 750ot.
Musim nic nez souhlasit, viz muj popis. Pri testech toho sveho kousku sem testoval jak max FSB s boxem kde teplota byla 64C v burnu, tak chlazeni pomoci vodnika a to sem se pohyboval v rozmezi 42-44C a bez zateze nekde kolem 33C.
Citace:
Původně odeslal
varan
AJaké hodnoty teplot máte v Core Tempu při idle a burn? Já je mám poměrně vysoké a nezdá se mi, že bych měl špatně nasazený chladič a Freezer 7 není myslím špatný chladič.
Freezer 7 vymen za neco vykonejsiho a nejlepe to chlad pomaluchodnou 120.
-
Teploty máte opravdu o dost nižší. Zkusím chladič znovu nainstalovat, třeba jen blbě sedí. Jinak v záloze mám vodníka, kterého mám již rok doma. Potřebuji ho pouze upravit na jinou rozteč otvorů uchycení. Původně je na socket 939.
---
Tak jsem se díval na chladič a zjistil jsem, že byl jeden úchyt trochu povolen. Tento systém uchycení je použit i u boxovaného chladiče, ale moc se mi nezamlouvá, vzbuzuje u mě nedůvěru. Jinak jsem setřel původní pastu a použil novou. Teploty jsou teď cca o 3 °C nižši. Nic moc, ale alespoň něco. Na teplotu budou mít samozřejmě vliv i otáčky ventilátoru, které jsou teď proměnné podle teploty.
---
Zkusil jsem nastavit v BIOSu maximální otáčky ventilátoru, teď běží na cca 2700 ot./min - už je to docela slyšet oproti původnímu nastavení. Teploty teď šly rapidně dolů. Bez zátěže cca 33 - 35 °C, v plné zátěži pomocí Intel Thermal Analysis Tool jsou teploty 64 a 62 °C. Jinak tento program je opravdu vynikající pro zátěž obou jader CPU. Ani v 3DMarku 2006 v testech CPU nešla teplota tak nahoru jako ve výše uvedeném programu.
-
Tak v nedeli na me ceka dalsi varka desek. Budou to tyhle:
Gigabyte GA-965G-DS3 Intel G965 + ICH8
Gigabyte GA-965P-DQ6 Intel P965 + ICH8R
MSI 975X Platinum PowerUp Edition Intel 975X + ICH7R
MSI P965 Platinum Intel P965 + ICH8R
Abit AW9D-Max Intel 975X + ICH7R
Foxconn P9657AA-8KS2H Intel P965 + ICH8
Foxconn G9657MA-8EKRS2H Intel G965 + ICH8
DFI 662-TMG/G SiS 662 + SiS 966
DFI 975X/G Intel 975X + ICH7R
Hodim sem pak zase vysledky. A snad se podari sehnat do testu i tu DS4. Takze se teste na nedeli >:}
-
Tak pro ty co to zajima jsem nakonec po domluve s dalsim moderatorem davam vysledky tech testu... Jsou pouze orientacni, sami vite, ze zalezi na kusu.
Moderatory jako Maul prosim o shovivavost a o to, aby se k mym prispevkum nevyjadrovali.
ABIT AB9 pro
Layout na pikacu (IDE nad PCI-E, a nad nim SATA)
Obstojne chlazeni /pipka a pasiv na SB
Počet SATA (10)
Dianosticka tabulka chyb
Reset biosu není formou spinace
Bohate vybaveni
Cena 4503 i s DPH CZC http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=39654
FSB - 450
ASUS P5B Deluxe
SLI 2xPCIE
Kvalitni chlazeni (pipky a pasiv)
6xSATA
V baleni WIFI karta
Rozumny layout
Cena 5 342 i s DPH CZC http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=38682
FSB - 535
GIGABYTE GA-945P-S3
Pasivni chlazeni
Rozumny layout
4xSATA
1xPCIE16 a 3xPCIE 1x
Cena 2 674,50 i s DPH http://www.lan-shop.cz/zakladni-desky/gigabyte/37431
FSB – nepodarilo se zvýšit ani na 300
Opravdu neuveritelne vrely chladic cipove sady.
- velké problémy s paměťmi, s násobičem 3,33 a více. Chybí násobič 3
ASUS P5W64 WS Professional
Quad SLI – 4xPCI-E
Velmi kvalitni layout
Dostacujici chlazeni
Kvalitni prislusenstvi
Reset biosu není v podobe spinace a navíc je nevhodne umisten
Cena 8298,5 i s DPH BGSLEVI http://www.bgslevi.cz/produkt_detail.php?id=37020
FSB – 455
Biostar TForce P965 Deluxe
Obstojny layout
Pasivni chlazeni které s vysokym FSB velice hreje
Kvalitni prislusenstvi (Nabíječka a sada pro handsfree)
Reset není v podobe spinace
FSB slo az do 550 s beta biosem
Velmi nizke napeti na pametech jen 2,2V max
Při OC bylo nutne pocitac restartovat… pak teprve nabehl
Cena 4699 i s DPH http://www.abacus.cz/
GIGABYTE GA-965G-DS3
Dobrej layout
6xSATA
Pasivni chlazeni ale ne heatpipe (40C)
Nenabiha při restartu s OC uz na 350MHz
Napeti se pridava pomoci +0,x hodnot
Integrovana grafika
DFI INFINITY 975X
Zbytecne preplacane nastaveni OC
Spatnej layout (napajeni mezi CPU a GPU)
FSB 422
ABIT AW9 MAX
Velmi kvalitni baleni
Dobry layout
Pasivni chlazeni pomoci pipek
Diagnostika stavu
Nastaveni V u pameti az do 2,65
Nastaveni napeti u chipsetu po 0,1V od 1,5-2V
FSB 420
GIGABYTE DQ6
Rozumnéj layout
Super chlazeni pomoci pipek
8xSATA
FSB 480 při super pi 18,122s na E6300
MSI P965platinum
Nic moc layout (napájeni mezi CPU a GPU, PATA vpravo dole)
6xSATA
Pasivni chlazeni.. docela hreje. Cipset cca 55C
FSB 420
Foxcon P9657AA
Slusnej layout
Pasivni chlazeni… vysoke teplety na NB
4xSATA
Silene nepresne tepelne cidlo (ukazuje teplotu asi 26C na CPU a 28C na NB ne vy vyplem stavu :D )
FSB 365
-
Opravdu pěkný srovnání. Mam vyhlídlou DS4, tak se snaž z ní vymáčknout co nejvíc ;D. Co se děje s DS3? Jak to, že tak nízké FSB ???
-
Citace:
Původně odeslal
P@pi
Opravdu pěkný srovnání. Mam vyhlídlou DS4, tak se snaž z ní vymáčknout co nejvíc ;D. Co se děje s DS3? Jak to, že tak nízké FSB ???
Tusim v nejakem preview 965G-DS3 si na to take stezovali, asi to vyresi novejsi bios. Mozna zes prehlednul ze se jedna o verzi s integrovanou grafikou - cili chipsetem Intel G965
-
Citace:
Původně odeslal
MV
Tusim v nejakem preview 965G-DS3 si na to take stezovali, asi to vyresi novejsi bios. Mozna zes prehlednul ze se jedna o verzi s integrovanou grafikou - cili chipsetem Intel G965
Aha přehlíd, díky :idea:. Tak teď si ještě počkam na tu DS4.
EDIT: V tom případě díval jsi se na X3000? Jak je na tom s výkonem, stabilitou apod.?
-
Super! Neco takovehu tu chybelo, diky moc za snahu. Myslim, ze by hodne lidi zajimalo jak jsou na tom ty nejlevnejsi desky, myslis ze se k nejaky dostanes?
Nejaky sem napisu i s cenama s DPH:
Asus P5LD2-VM SE - Intel 945G 2212 (podle vyrobce umi core2duo) 2212,-
Gigabyte GA-945GM-S2 2505,-
MicroStar P965 Neo-F 3180,-
Asus P5NSLI STD - nForce 570 SLi 3225,-
Citace:
Původně odeslal
SirThunder
Tak jak jsem psal vysledky testu jsou tu:
...
Zaver si udelejte sami.
Jinak tenhle tyden by melo dojit este poslednich par kousku vcetne DS4, takze sem pak hodim este naposled vysledky.>:}
-
Citace:
Původně odeslal
P@pi
Aha přehlíd, díky :idea:. Tak teď si ještě počkam na tu DS4.
EDIT: V tom případě díval jsi se na X3000? Jak je na tom s výkonem, stabilitou apod.?
Dival sem se na to, jak budu mit cas, hodim sem vysledky.. ale ta grafarna je opravdu spise k prechodnemu pocitani, co si tak pamatuju tak v UT2004 mela asi 40FPS. :o
-
Citace:
Původně odeslal
Petrik
Super! Neco takovehu tu chybelo, diky moc za snahu. Myslim, ze by hodne lidi zajimalo jak jsou na tom ty nejlevnejsi desky, myslis ze se k nejaky dostanes?
Nejaky sem napisu i s cenama s DPH:
Asus P5LD2-VM SE - Intel 945G 2212 (podle vyrobce umi core2duo) 2212,-
Gigabyte GA-945GM-S2 2505,-
MicroStar P965 Neo-F 3180,-
Asus P5NSLI STD - nForce 570 SLi 3225,-
Nevim, uvidime. Ale tyhle levne desky nejsou k OC... takze se na ne moc nesmeruju. Ale hodej se do nejakeho MEDIACENTER z duvodu nizkeho napeti na C2D.
Jo este abych nezapomnel, blizsi info o deskach RAID radice a podrobne info ktere neni o OC se bude nalezat tusim ve specialu Computeru, kde ma bejt tusim 20 desek na C2D a 20 na AM2.
-
Ako je to s meranim teploty C2DUO cez core temp mi ukazuje pri burne okolo 60 a pritom je chladic vlazny je to sice iba box ale namiesto tej pasty ala intel som tam dal AS Ceramique dal som fsb na 290 bez voltaze ine programy ukazuju iba okolo 47 pri burne :neutral:
-
Citace:
Původně odeslal
oso
Ako je to s meranim teploty C2DUO cez core temp mi ukazuje pri burne okolo 60 a pritom je chladic vlazny je to sice iba box ale namiesto tej pasty ala intel som tam dal AS Ceramique dal som fsb na 290 bez voltaze ine programy ukazuju iba okolo 47 pri burne :neutral:
Lokalni prehrivani v te casti CPU, kde se meri vnitrni teplota jadra. S tim nic neudelas a 60 stupnu neni tragedie.
-
Co myslite bude u Intelu podobna situace jako byla u AMD? (OC Athlonu vs. Opteronu s939): http://www.kmczech.cz/default.asp?cl...StrSort=23ALIP
;-)
-
Citace:
Původně odeslal
MV
Jde spis o to, jestli Xeony podporuji desktopove chipsety, mozna bude v tomhle smeru Intel "vycuranejsi" :)
-
Podle XS fora funguji v desktop boardech http://www.xtremesystems.org/forums/...d.php?t=119769 a cpu-z je rozpozna jako klasickeho conroe/allendale - cili u prodejcu zminovane jadro Garlow se od nich asi moc nelisi ?!?
-
Jaké máte zkušenosti s C2D vyrobenými později než v opěvovaném 23-27 týdnu? Konkrétně mám 6600 L631A456 a na default jde jen 3 GHz, 3.3 až někde přes 1.42 V. Výše jsem zatím nezkoušel. Moc se mi nechce mu přikouřovat kvůli 200 MHz O:-)
-
Citace:
Původně odeslal
MV
Známý ma shit desku 775 foxconn a normálně ji detekuje, jen nemá možnost zkusit max takt, konkrétně 3060
-
Citace:
Původně odeslal
tnema
Známý ma shit desku 775 foxconn a normálně ji detekuje, jen nemá možnost zkusit max takt, konkrétně 3060
Imho Foxconn MB nemoze byt shit ;)
-
Citace:
Původně odeslal
Millisx
Jaké máte zkušenosti s C2D vyrobenými později než v opěvovaném 23-27 týdnu? Konkrétně mám 6600 L631A456 a na default jde jen 3 GHz, 3.3 až někde přes 1.42 V. Výše jsem zatím nezkoušel. Moc se mi nechce mu přikouřovat kvůli 200 MHz O:-)
Já mám teď úplně fungl nový E6600 a jede mi fpoho na 3,4GHz na defaultních 1,325V... :cool:
-
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Já mám teď úplně fungl nový E6600 a jede mi fpoho na 3,4GHz na defaultních 1,325V... :cool:
tak to gratuluju... Conroe je fakt paradni core ;-)
skoda ze mam tak maly plat :(
-
Citace:
Původně odeslal
jbrachtl
tak to gratuluju... Conroe je fakt paradni core ;-)
skoda ze mam tak maly plat :(
Nakonec vyšel "jen" na nějakých 8690 Kč a to je vzhledem k výkonu a potenciálu fantazie, na kterou mé milované AMD nemůže ani pomýšlet... :confused:
-
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Nakonec vyšel "jen" na nějakých 8690 Kč a to je vzhledem k výkonu a potenciálu fantazie, na kterou mé milované AMD nemůže ani pomýšlet... :confused:
no ja vcera koupil opterona 144 (s Arctic Cooling Freezer 64 Pro), DFI UT NF4-Ultra, Gigabyte 7600GT, 2x512MB OCZ CL2 to vše za 12700,-
víc peněz bych dohromady asi nedal, takze myslim ze jsem udelal dobrou koupi, ale stejne Conroe lákal no :)
-
Je dobre, ze intel vydal konecne dobrej procak, AMDcka uz zacinaly byt nechutne drahy :) Ted musely dolu, takze i za par penez se da koupit kvalitni procak a kdo ma na c2d, nema co resit.
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
-
Po hodne dlouhe dobe jsem zkousel nejeky overclock.
Mam k dispozici pres 20 pocitacu stejne konfigurace. E6300 B2, ASUS P5LD2-VM SE (i945G). At delam cokoliv (vetsi napeti CPU, vyrazne zpomaleni pameti atd.), ani jeden ze vsech pocitacu nepresahl kmitocet FSB presne 289MHz. Ma nekdo podobnou zkusenost? FSB kolem 400MHz mi pripada jako z rise snu.
-
Citace:
Původně odeslal
MomoBrut
Po hodne dlouhe dobe jsem zkousel nejeky overclock.
Mam k dispozici pres 20 pocitacu stejne konfigurace. E6300 B2, ASUS P5LD2-VM SE (i945G). At delam cokoliv (vetsi napeti CPU, vyrazne zpomaleni pameti atd.), ani jeden ze vsech pocitacu nepresahl kmitocet FSB presne 289MHz. Ma nekdo podobnou zkusenost? FSB kolem 400MHz mi pripada jako z rise snu.
Problem je imho v cipsetu i945 - pokud nemuzes prehodit N/B Strap, dal se asi nehnes.
viz - http://4um.ocguru.cz/showthread.php?p=634290#post634290
-
Diky, poctu si, ja uz tyto veci vubec nesleduju.
-
Mno, tak jsem vypnul auto pro PCI-E a nastavil na vyssi hodnoty (115-140) a hned jsem se dostal na FSB 322MHz, ale tech 400 je stale velmi vzdalenych. Pamet neni buh vi jaka, ale porad ma rezervy, nejede ani na nominalu.
-
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
No tak to ti gratulujem ku E6600...
ja som ties radsej "usiel" z AMD zatial na INTEL nemaju (momentalne)
conroe je ina kava oproti X2