Add sluchatka - :) :)
Ja fotim i bez flashe a rad, ale na to je potreba mit techniku co nesumi a svetelne skla...
Printable View
Myslím že je třeba odlišit 2přístupy k focení reportáže:
1) Fotím pro sebe, jako svou nějakou autorskou tvorbu, a chci dosáhnout dokonalosti a převést to, co vidím zajímavou a nezvyklou formou do fotky. Netlačí mne čas ani zadavatel a nemám problém, pokud na akci vyfotím spíše pomálu skvělých fotek, protože do nějakého souboru chci opravdu jen ty "top".
2) Fotím pro někoho či rovnou na zakázku, a požadavkem je velké množství slušných fotek, které se mají co nejdříve publikovat, takže detaily typu "tady by to chtělo trochu víc atmosféry, tady mu chybí sluchátka" nejsou tolik podstatné, důležitá je informační hodnota a nimrat se s jedním záběrem X času(kdy X=dlouho) pro dosažení o fous lepší fotky je kontraproduktivní.
Samozřejmě ideálem by bylo dosáhnout symbiózy obojího, avšak-kdo je tak dobrý? Hlaste se:-D
Tak to nevim, ale ja se hlasim :) :)
Uz jen proto ze na nektere zabery si, kdyz o to opravdu jde, pekne dlouho pockam. Treba cekam az DJ zvedne oci nebo udela gesto k lidem. A pak potrebuju techniku, ktera to zaznamena a ne ze protoze mi to nezaostri propasnu dulezity moment. Chodim tam kam jini nechodi, protoze tam vidim zajimavy zaber a vidim svetlo. Cekam si na svetlo nebo strobo. Kdyz nic neni, nedela mi problem jit za osvetlovacem a domluvit se s nim aby mi nekde udelal svetlem atmosku. Nemam problem s tim ze taham na sobe dve tela s ruznymi objektivy a dlouhy sklo na monopodu. A ono toho je povic. Ale o tom to neni, vysledkem je bud dobra fotka nebo fotka o nicem. Samozrejmne ze sem soudny a rozlisuju jestli je to fotka pro web klubu, kde se hledaji nactileti a sem tam mrkne konkurence :) a nebo pro portal, ktery foti jen velke akce a tam se clovek musi prezentovat nebo je to primo pro potreby konkretni osoby - DJ/DJky ;-) ...
Tak a ja uz koncim stejne nikdo nechce vedet jak se foti z bleskem, tak sup a zazvonil zvonec a pohadky je konec :) :)
Takže, dobrá věc se podařila, z Pixmanie mam peníze zpět. Opět tedy začíná kolotoč co koupit. Díky nově chystaným modelům zrcadlovek šly ceny trochu dolů.
Chtěl jsem počkat na EOS450, ale do dubna je daleko a nejlevnější zrovna nebude.
Prosim, mohl bys specifikovat, proc jsi se rozhodl Pentax k10d pixmanii vratit? Vybiram a rozmyslim se mezi canon 400d a pentaxem k10d. Vlastne uz jsem byl rozhodnuty a mam objednano na pixmanii k10d, ale ted se mi dostal do ruky 350d a docela se mi i canon zamlouva. Fakt nevim... cenove je to nastejno. Ergonomie je lepsi u pentaxu, ale canon je zas mensi a lehci. Setaky budou podle me na stejne urovni. Nevim jestli ma cenu resit jestli CCD nebo CMOS... Diky za radu.
O jednom tipu bych vedel, ale je to drahy spas. Nikon D300+nejaky svetelny zoom 18-50 2,8 :o)
http://4um.overclocking.cz/showpost....&postcount=100
Ten Pentax je super na focení někde venku, za bílého dne. Jakmile ale dojde na tmavé prostory, případně noc s minimálním světlem, je zle. Ten senzor to evidentně nespracovává optimálně a jakmile pak fotíš pohybující se objekty bez blesku, tak to ostři opravdu hodně pomalu, což je pro mé účely naprosto klíčová věc. Jinak technické zpracování bylo perfektní. Foťák je masivní, těžší, ale z uživatelského hlediska velice komfortní (z mého pohledu mnohem lépe koncipovaný než EOS400). Prime procesor je jeho devizou, ale bohužel i největší slabinou.
Potřeboval bych poradit. Ceny šly dost razantně dolů a uvažuju o Nikonu D60 ev. EOS450. Osobní zkušenost s tímto Nikonem nemám, proto by mě zajímalo, jak na tom bude s focením a zda-li to není nějaká osekanina typu D40x. Díky za jakoukoliv radu.
OBJEKTIV je důležitý.
/OT??/ Počkat..už tu 3,5 měsíce řešíš, jaký foťák, a stále si nevyřešil?! Koupil jsi už něco vlastně? Rači kup první, co ti přijde pod ruku a jdi fotit, snímky nepočkají, anebo úplně nejlépe-rači žádný foťák nekupuj, třeba by se náhodou za měsíc objevil nový model, a co pak se zastaralým šuntem? /OT!!,sorry, já fakt nemůžu jinak/
Při výběru mezi D60 a 450D je jednoznačně lepší Canon.
D60 je D40x s jiným čipem(jestli lepší, toť otázka), bližší info tu a tu
Jestli sis nevšimnul, tak jsem měl Pentax K10D, který pro mé účely nebyl dostačující a proto šel zpátky (PRIME je fajn chip, ale má bohužel své mouchy - dost podstatné). Tvoje impertinentní poznámka "žádný foťák nekupuj, třeba by se náhodou za měsíc objevil nový model, a co pak se zastaralým šuntem?" je naprosto zbytečná. Nemělo smysl kupovat EOS400, když byla oznámena 450 v krámech na konci března, která nakonec bude dostupná až ke konci dubna.
10 vs 12MPix je asi banalita, každopádně počítám s focením na pevnou 50 s F1.8 nebo F1.4
Tak výběr mezi Canonem 450D a Nikonem D60 jsi mimo, neb na Nikon nenasadíš AF 50/1.4D.
Canon 450D s EF 50/1.4 tě vyjde o něco málo dráž, nicméně cenové srovnání je irelevantní..
Ale porovnat výstup N AF 50/1.4D a C EF 50/1.4 USM nevím. U Canonu je rozhodně výhoda USM s FTM, kupodivu ale MM, ne ring USM.
Na Nikon tú 50-ku nasadí bez problémov ale nepôjde mu AF. Čo sa týka obrazovej kvality, je to super sklo, to že nemá AF-S nie je veľké negativum (to že na D40-D60 nepôjde AF je o to väčšie), ostrenie je kvôli kompaktnosti skla fakt rýchle. V prípade že chceš na Nikon D40-D60 svetelnú 50-ku existuje už Sigma 50/1.4 s SWM motorom (ekvivalent AF-S), ale neviem aká obrazová kvalita a cenu tiež nepoznám.
Ooooh pardon, měl jsem to explicitně uvést. Samozřejmě nasadí, ale proč kupovat AF sklo za "takové peníze," když AF nepůjde... to si rovnou může pak koupit za desetinu ceny něco plně manuálního, ale --->
Další nevýhoda Nikonu této kategorie je možnost použití neelektrických skel (M42 s redukcí např.) pouze v plně manuálním režimu, na Canonu funguje priorita clony (která se nastaví clonovým kroužkem na skle).
Sigma je samozřejmě taky varianta, ale pak se tu moc nemá cenu bavit o výběru značky, my víme, že to je jedno, a pokud chce skla od Sigmy, tak nemá cenu řešit značku (protože se neváže na konkrétní sadu skel a příslušenství).
Vzhledem k tomu, že Sigma je cenou někde mimo mojí "cenovou hranici", tak to pro mě ztrácí smysl. Proto jsem chtěl vědět, zda-li by mi D60 přinesla to co potřebuju (AF se sv. sklem). V Nikonech se už neorientuju vůbec, ale ta D60 byla celkem zajímavá svojí cenou (cca 12tis. za tělo vč. DPH a dopravy) a papírově taky.
panove, co tu kua delate za bordel??? :?:?
Ono je "existuje" a "existuje" - Sigma 50/1.4 byla anoncovaná 18. března t.r., sehnat se fakt nikde nedá ... (viz např.: http://www.dpreview.com/news/0803/08031801sigma50mm.asp ).
e1: ostřící motorky Sigmy jsou označovány jako HSM a sice to ekvivalent AF-S (a USM, SWD, atd.) je, ale plnohodnotný jen v otázce hluku, z mé zkušenosti jsou co do rychlosti ostření pomalejší.
Sorry, pri tom názve som sa sekol názov SWM používa Nikon, Sigma naozaj používa označenie HSM.
Ešte k Sigme 50/1.4: Kým BeachKEN objedná ďalšie telo, tak tento obejktív sa už bude dopredávať. :D
Na tu Sigmu 50/1.4 si zrejme jeste pockame, nicmene jsem zvedavy, jake bude produkovat vysledky na fullframe v porovnani s Canonem 50/1.4
A jak byva u Sigmy zvykem, bude to chtit vybirat z nekolika kusu, porad maji problemy s nevycentrovanosti cocek vevnitr.
Rychlost HSM motorku je obvykle sneci, i ta pevna 30/1.4 ostri pomalu. Canoni 50/1.4 s MM USM na tom mozna bude o trochu lip.
Podle konstrukce by prý Sigma měla být ze všech současných padesátek nejlepší, tak jen doufám, že tyhle odhady nebudou vzhledem ke zmetkovosti daleko od pravdy...
Proč vlastně výrobci končí u 1:1.4 a nevyrábějí i 1:1.2, jaké se dělaly pro kinofilm?
Podle konstrukce? Co tím myslíš? Pokud kombinaci čoček a optickou konstrukci, tak podle toho se nepozná prakticky nic (btw: je někde obrázek té konstrukce?).
btw: imho nemá Sigma "nejlepší" sklo na žádném ohnisku a budu se moc divit, pokud tohle bude první ... Jinak podle všeho je ze současných padesátek opticky nejlepší Zuiko 50/2.0.
jan555: Pouze předávám cizí názor, narazil jsem na něj myslím na dpreview a setkal se relativně s ohlasy. Jsem zvědavý, jaká bude, takže jsem to bral jako první pozitivní zprávu...
Jen těmi padesátkami byly míněny ty, které začínají na 1:1.4.