Přesně tak... při té váze ještě horší řešení, než spona...
Printable View
hmm spona, nevzpominam si, tak si sypu popel na hlavu a asi sem mel druhou revizi... :(
Tak se mi naskytla příležitost "zbavit" se Q6600, tudíž jsem vyměnil za Q9550. Jen tak narychlo jsem jí nahodil na 450 * 8,5 (= 3825 MHz) @ 1,328V (real) a zatím vypadá naprosto pohodově, tak jsem zvědav, jak se předvede stabilita při zátěži.
jak je to u CPU pokud snizim v BIOSu max nasobic z 9 na 8 a necham zaply EIST? Bude to zase prehazovat mezi min a max nasobicem - tj. v mem pripade 6x - 9x nebo 6x - 8x?
Edit: takze si odpovim sam :) beha to v rozmezi 6x-8x (snizeny nasobic)
Takze me prisel ten CM hyper 212 : http://pctuning.tyden.cz/index.php?o...1&limitstart=1
A fakt dobry ..
Ted mam nastaveno 3GHz@default V a v zatezi 50 stupnu a v idle 35 stupnu ...
Krasny za 800 kil ...
ja mam to samy (G0 @ 3GHZ @ def vcore) a mam AC Freezer s775, idle 35, burn 55 :)
Zdravim. No tak, uz som neodolal a spravil som upgrade.
SLACR Q6600 @ 3.5GHz, 1.45V (FSB:389,STRAP:333,RAM:778;5-5-5-15;1.8V)
9800GTX+; A-Data EE 800+ 4x2GB
ASUS P5K-E WifiAP
Vista Business 64 bit
A problem je, ze system nie je stabilny. 64 bitovy prime s 4 threadmi (verzia 25.5) moze bezat do nemoty, nehodi chybu, takisto memtest86+ 4x, aj OCCT CPU ci RAM. Ale! Super Pi ked pocita 32M, tak okolo 5 minut spadne ... OS vypise, ze super pi has stopped working... blabla. A potom sa stava ze po nejakej dobe mi OS hodi modru obrazovku, a restartuje sa.
Co to moze sposobovat, kde mam pridat alebo ubrat napatie v BIOSe?
Zvedni voltáž do pamětí, tyhle Adaty maj default 2,1v a ty am pouštíš 1,8, dej tam 2,3 a možná ti půjdou i na CL4.
Já mám tedy Adaty EE 800 2x2GB a def. mají 1,9V AŽ 2,1V, mně osobně jedou na 800MHz CL4 bezpro i na 1,8V...nemyslím si, že když je provozuje ani ne na 800MHz a navíc s CL5, tak by 1,8V měl být nějakej problém...
Podla SPD 1.8V staci na 400MHz a 5-5-5-18. A okrem toho Memtest86+ moze bezat kolko chce a nezisti ziadnu chybu. Inak som tam pustal aj 2,1V a superpi robil to iste. Trosku som googlil a zistil som ze so superpi na 32M maju problem aj ini pod vistami a je to sposobene nekompatibilitou visty so superpi. Takze ma to netrapi. Viac ma trapila modra obrazovka. Teraz som znizil OC, teda som dal 3.2GHz (8x400, 1.35V). Superpi nadalej hapruje, ale bsod sa este odvtedy nekonal.
Nove zaujimave probelmy. Stava sa ze proste nejaka aplikacia neodpoveda, napr. google chrome, firefox alebo task manager, dokonca taskbar... niekedy zacne znovu pracovat. A to kludne na pol minutu sa zastavi a neda sa na danu aplikaciu prepnut alebo sa vypise do title bar ze not responding. Vyzera to ako keby jadro na ktorom bezi dany proces by bol zahlteny a nejak sa nevie spamatat. Zacinam mat pocit ze viac jadier je dobre na znasobenie problemov a rychlejsi pocitac na to aby rychlejsie vedel spadnut.
BSOD zase... browsujem, pocuvam hudbu, stahujem torrenty, bezi prime95, vsetko OK. Vypnem prime, vsetko ok, a zrazu BSOD.
Po update BIOSu vsetko na defaulte... vsetko na auto a BSOD!!! To ma uz riadne se*ie
No vypada to, ze mas nejaky hardware problem. Co zkusit jiny zdroj? Pameti? Proste je milion mist, kde muze byt problem a kdyz ti to dela i na defaultu, tak je na case se zamerit na hardware.
Tak to je jasne ze je to HW, ale zdroj mam Corsair 520W takze musi byt v phode a kedze to robi aj na defaulte, kde je spotreba mala a nerobi to ked ide prime na plnu paru a je pretaktovany CPU, tak to zdrojom asi nebude. BSOD hodi po nejakej dobe pri normalnom browsovani, pocuvani internetoveho radia ... teda viac beznych veci. Memtes86+ OK, prime95 4 thready OK, OCCT OK. Tak neviem sakra co mu vadi... Mozno ze nejak neidu dokopy 4 moduly ram, doska a 4 jadrovy procak... V krajnom pripade si kupim novu dosku s P45, ale uz by som nechcel velmi investovat...
To bude nasledujuci krok, ak spadne...
Vyhodil som 2 moduly RAM, skusal som jedny potom druhe v roznych slotoch a robi to stale, dokonca teraz uz castejsie. Nabootujem, spustim cpu-z, coretemp, prime95 a necham bezat a po 10 minutach to spadne. Spadne aj ked nemam spustene tieto softy iba robim hocico. Skusal som zvysovat napatie core, NB, cpu pll, fsb termination, memory, ale nic nepomohlo. Vypol som vsetky feacurky ako EIST a podobne. Preinstaloval som windows, ale stale to robi. Este vyskusam par veci, ako downgrade biosu a vymena GK, pripadne CPU za stary a potom asi bude nasledovat kupa novej dosky.
Downgrade BIOSu nepomohlo :( Vkladal som do toho velke nadeje.Vsetko je na auto, na defaulte. Este vyskusam 2x1GB moduly a este potrapit PC pod XP, ci to nie je nejaka divna inkompatibilita Visty a Q6600, ajked to asi tazko. Potom este zostava vymena GK a pokus o lepsie chladenie MB, ci to nie je tym.
Já jedu Q6600 na ASUS Commando na 3,2GHz stabilně na Vista Ultimate x64 se zapnutým EIST i C1E (sestava viz popis) a nikdy jsem BSOD neviděl, takže to asi nekompatibilita Q6600 a Vista nebude...
to, ze mas 500W zdroj jeste neznamena, ze nemusi byt spatny z vyroby x)) ale ja osobne po zkusenostech, bych spis rekl, ze to je ramkama, pokud je to mozny, pujc si uplne jiny od nekoho
Mam 2x1GB, 2x2GB a este raz 2x2GB, so vsetkymi 3mi setmi mrzne :( Takze by som to skoro celkom iste vylucil. Upgradoval som naraz grafiku z Ati x1950gt na GF 9800GTX+, z E2180 na Q6600 a rozsiril som 6GB RAM na 8GB.
Teraz som skusal hrat rFactor na XP-ckach a komp spadne do takych 5-10 minut. Cierna obrazovka, zasek zvuku a restart. Zdroju doverujem, ale mozno ze vyskusam taky isty od kamosa. Pred upgradom som nedostaval BSOD. Mam este taku myslienku ze mozno BIOS niekde uchovava nejake skryte parametre roznych casovani a co ja viem coho este a ked vymenite komponenty tak to moze robit problemy. Skusim este vratit staru grafiku pripadne aj cpu. Inac SuperPi na 32M pod XP-ckami ziadny problem.
tak rFactor v XP pravidelne padal, vratil som stare CPU, stale padal, vratil som staru GK, uz nepadal. Vo vedomi ze som indentifikoval zdroj problemu: GK, som tam dal Q6600, 8GB RAM a nabootoval do Visty ... a po par minutach BSOD. No zbohom.
Pokud mas neustale BSOD muzou to byt prakticky jen DVE VECI:
1. Pameti (proste to nefunguje, dej uplne jine pameti, nekompatibilita desky, atd, proste zkousej ... ) Kor kdyz je to takto nahodne
2. Nekompatibilita HW - OVLADACE (mas tam nejake zarizeni, spec. kartu, co ma broblemove ovladace - PRI DANE konfiguraci a tak obcas mas BSOD) - pokud by to tak bylo, tak BSOD bude vypisovat pokazde chyby na tom danem ovladaci ...
3. Procesorem zdrojem to nebude, kdyzby to tim bylo, tak by se vypinal, nebo be v 99 procentech pripadu mrznul ... Pokud procesor zpusobuje BSOD je to vetsinou jen pretaktovanim s malym napajenim ...
EDIT: Z toho co porad pises rikam pameti ... nebo nekompatibilita desky a pameti
Rozumiem, uz iba nerozumiem, ze ked tam dam Dual Core Pentium E2180, tak sa tie pamate zrazu vyliecia? A predtym rok s nimi nebol problem, iba ked tam je Q6600? Dal som tam dalsi bios, vypol, vymenil procak, stara Ati grafika a do pol hodiny BSOD. Tiez si myslim ze to procakom nebude, kedze prave CPU hlasi poruchu operacnemu systemu. Bude to nejaka divna nekompatibilita danej dosky a CPU. Cim dalej, tym viac premyslam o kupe novej dosky s P45. Uz mi ostava iba vyskusat CPU u niekoho ineho, a ked jemu funguje tak asi pojdem do novej dosky...