Re: jakou baterii do digitálu?
Ansmann jako výrobce jistou záruku určitě znamená. Počítám, že jsi se zkoušel podívat, zdali neexistuje nějaký srovnávací test 3rd party alternativ (u rozšířených aku k nalezení často bývají), často z nich vycházejí Uniross jako nejlepší (lepší než originály). Obecně bych poradil brát něco od rozumné značky (např. Ansmann, Hahnel, Uniross, Energizer, atd.) a vybrat si podle ceny a kapacity. Naopak ty ultralevné alternativy (typicky z ebaye) znamenají potenciální riziko - ani ne kvůli kapacitě a chování (za těch pár korun ...), ale kvůli tomu, že v rámci šetření to občas odnese ochrana proti zkratu, případně že se nekvalitní aku mohou - při delším používání a/nebo vysokých teplotách okolí - přehřívat.
S tím zahříváním - tos mi připomněl HP Photosmart R967. Při focení s bleskem se část, ve které je akumulátor, zahřívá tak, že ani v mrazun estudí (ačkoli je foťák v nerez pouzdru)
Ale zpět. Zatím s nákupem nepočítám, vidím to až tak na jaro - zbytečně by mi ležela doma. Každopádně až budu mít a alespoň 2-3x nabiju/vybuju, dám vědět :-)
Citace:
Původně odeslal
PiT
Nejako som to nespozoroval (rozumej zda sa mi to uplne rovnake ako s normalnymi NiMH).
Citace:
Původně odeslal
e1
Môžem aj ja potvrdiť.
Zvláštní, četl jsem to u různých blesků - u Oly i např. u Canonu (550EX, 580EX). No, až je někde potkám, tak vyzkouším ...
Možno je to kvôli tomu že eneloopky majú kapacitu 2000mAh, a Sanya ktoré som pred tým používal mali kapacitu 2500mAh.
Ale aby to nebolo také jednoduché, tak eneloopky používam v sade 5x 2000mAh (Nikon SB-800), staré Sanya som zase používal v sade 4x 2500mAh (Sigma EF-500 DG Super). Logicky by mala sada s kapacitou 6V oproti 4,8V nabíjať ešte rýchlejšie a nič také sa nedeje. Neviem či je to tým že blesk Nikon je výkonnejší a preto aj viac nabíja, alebo preto že tie klasické Sanya boli napriek svojej vade (po roku strácajú kapacitu behom pár dní) až moc výkonné. V každom prípade eneloopky sú zatial spolahlivé a som spokojný. Ešte keby sa predávali nabíjačky ktoré by dokázali nabíjať 5 kusovú sadu naraz. :rolleyes:
e1: nie je to sice 5... MAHA MH-C801D
Citace:
Původně odeslal
shelll
Vďaka za odkaz, ale toto je už na môj vkus trocha veľké a 139 dolárová cena sa mi tiež nepozdáva. :) Asi to budem riešiť kúpou nejakej kvalitnej nabíjačky pre 4 články ktorá zvládne aj "kusovky". :)
na ebay sa da kupit za +-100$ aj s postovnym. co je sice tiez dost vela :(
Ja ich pouzivam so Speedlite 430EX... Obcasne som pouzival aj Sanya 2700mAh a s tymi mi blesk nabija o malo rychlejsie.
Tak jsem dnes dostal v krámě na výběr mezi Sanyo, Panasonicem a Ansmanny, vzal jsem Panasonic Infinium 2100. Po porovnání (po vybalení, bez nabíjení) s čerstvě nabitými Energizer 2500 a Sanyo NiCd 1000 musím potvrdit, že recharge je viditelně rychlejší i než NiCd (zajímavé, že initial charge trvá podobně).
430EX má citelně rychlejší recharge než můj blesk, zkoušel jsi to porovnat i na manuální 1/2, 3/4, nebo full-power?
Nejake exaktne porovnanie som nerobil. Skor len zbezny postreh to bol. Ked sa k tomu dostanem (k pozicaniu tych Sanyo 2700mAh NiMH), tak to testnem stopkami na rozne vykony a dam vediet.
Příležitostně by to bylo zajímavé, protože je to reportované u spousty blesků a u mě to platí. Stačí z ruky a nastavovat power/GN, taky to zkusím příležitostně přeměřit. (ono na většinou lidí používanou sílu záblesku je to zrovna u 430EX dost jedno, když recharguje stejně obvykle "hned")
dostaly se mi ted do rukou Ansmanny MAX-E 2100 - nemaji sice predimenzovanou kapacitu na 2700 ci 2850, ale podle kamarada, ktery Ansmanny prodava, by mely vydrzet dost (hlavne maji pomalejsi samovybijeni) - dam vedet, jak dopadly v praxi...
Citace:
Nové baterie maxe spojují výhody nabíjecích a nenabíjecích bateriích. Díky nejnovější technologii mají nové maxe velmi nízké samovybíjení oproti tradičním nabíjecím bateriím. Tím jsou velmi vhodné pro použití ve všech přístrojích od dálkového ovládání až po digitální kamery. Vzhledem k těmto novým vlastnostem je nabitá maxe baterie použitelná více než jeden rok. Baterie maxe se nabíjí stejně jako tradiční baterie NiMH – není nutná speciální nabíječka. Baterie maxe je dodávána již nabitá a ihned použitelná.
Zdar lidi, pokusím se po dlouhé době vytáhnout toto téma (abych nemusel zakládat nové). Konečně jsem si kvůli systémovému blesku koupil slušnou nabíječku a baterky.
Nabíječku mám Voltcraft IPC-1 (set s 4x AA + 4x AAA). K tomu jsem si koupil další sadu 4x AA Eneloop 2000mAh.
Na těch ENELOOPech jsem nikde nenašel informaci, kolik mA do nich při nabíjení můžu prát? Poradíte někdo?
Díky
Můžeš je nabíjet stejným proudem, jako jakýkoliv jiný ni-mh. 15 a 30 minutový nabíjení bych obecně moc nedoporučoval, ale hodinový už bude bez problému. Takže v klidu 2A.
Ja ich niekedy nabíjam aj 2,3A prúdom, je to v pohode. :)
Počkejte, nejsem zrovna zběhlej v převodu jednotek, ale je tedy 2A to samé, jako 2000mA?
No né, jedná se mi o to, že Voltcraft co mám, tak jeho špičkový nabíjecí proud je 1800mA (v případě 2x AA), resp. 1000mA (případě 4x AA) - takže 2A resp. 2,3A nemůžu naštěstí dosáhnout i když bych chtěl.
No a když jsem zkoušel na těch setových Ni-MH baterkách Conrad vybytí (350mA) a následné nabití (700mA), tak při nabíjení musela nabíječka nechat články vychladnout (symbol 000mA) než je mohla 700mA dál nabíjet, protože ty baterky mají napsáno, že to nich při "fast charge" můžu cpát max. 600mA (normální nabíjení prý 250mA). No tak jsem se na 700mA vybodnul a nejdřív jsem to zkusil doporučenými 200mA (ale to bylo šíleně pomalé), tak jsem se nakonec osmělil a teď právě do nich cpu 500mA...
No a vy tu na mě vyběhnete s takhle šílenými čísly...
Mám dva páry z prosince 2006 (hned jak se u nás objevily, viz 3. strana tohodle dredu). Od té doby jsem je nabíjel proudem buďto 1250mAh nebo polovičním (tak nějak podle nálady:). Před časem jsem je půjčil kamarádovy, aby přeměřil jejich kapacitu a porovnal to s jeho novými. Rozdíl nové/použité byl asi 5%. Pak je nechal i měsíc uležet, aby aspoň krátce porovnal samovybíjení a rozdíl po měsíci byl stejný jako na začátku. Takže po 1,5 roce používání a několika desítkách cyklů jsou porád skoro jako nové.:cool: