Re: Praskanie u zvukoviek Creative...zdielanie IRQ
Jen pridam jednu mou zkusenost -> ac jsem mel IRQ sdilene ci nikoliv, praskani se objevovalo hlavne u 5.1 rezimu vzdy. Nakonec jsem to vyresil srazenim latenci ostatnich zarizeni na 32, maximalne 64 a naopak zvysenim latence zvukovky na maximum pomoci powerstripu - fungovalo to jak u integrovane, tak u SB Live! i Audigy 2 ZS - ani jedna z tech zvukovek mi nefungovala v originalnim nastaveni na zadne desce rovnou bez praskani, opravdu vyborne :confused:
Kazdopadne za pokus by to stat mohlo, doufam ze to jiz nikdo nenavrhl - musim docist thread...
Citace:
Původně odeslal The_P
Jen pridam jednu mou zkusenost -> ac jsem mel IRQ sdilene ci nikoliv, praskani se objevovalo hlavne u 5.1 rezimu vzdy. Nakonec jsem to vyresil srazenim latenci ostatnich zarizeni na 32, maximalne 64 a naopak zvysenim latence zvukovky na maximum pomoci powerstripu - fungovalo to jak u integrovane, tak u SB Live! i Audigy 2 ZS - ani jedna z tech zvukovek mi nefungovala v originalnim nastaveni na zadne desce rovnou bez praskani, opravdu vyborne :confused:
Kazdopadne za pokus by to stat mohlo, doufam ze to jiz nikdo nenavrhl - musim docist thread...
A ešte dopíš, či to "sdílené či nikoliv" bolo s vypnutým APICom...lebo inak je to to isté. Ale to si už pripadám ako papagáj(papouch). :-D
Ej, pardon - jak s vypnutym, tak ale predevsim prave i se zapnutym - tedy zadny reinstall Widli ani jine zdlouhave zalezitosti. Resim takhle sve a casto i nejen sve zvukovky uz roky s temer 100% uspechem ^.^...
EDIT: Jednou to sezralo i sdilene IRQ s grafikou a sitovkou :eek: - ovsem na to se neslo koukat a pak byly i jine duvody to rozresit, ovsem nez jsem prisel na to ze tohle u mych HW kombinaci plati tak to byly roky utrpeni bohuzel :confused: ...
Tento thread si ZASLOUZI byt sticky. Neustale se objevuji narky uzivatelu na praskani zvukovek. Admini, modove, byl v tomto threadu jiz nekolikrat pozadavek na ucineni toho threadu STICKY. Ucinte tak, spouste lidi to pomuze, thread byl zapadly hodne hluboko v historii, timto prispevkem ho tedy opet vytahuju na svetlo.
Zdravim, tak dnes som kupil SB Audigy 2 ZS Platinum Pro a praskanie mam taktiez. Plus bonus naviac ... ked pocuvam stereo zvuk, a pouzijem balance ... ci uz na lavy alebo pravy kanal ... stale hraju OBA :o
Gigabyte M56S-S3 nForce 560 - problemy so zvukom
od sateg Pi Okt 17, 2008 5:23 am
Zdravim vas
Uz nejaku tu dobu mam nasledujucu zostavu
Doska Gigabyte M56S-S3 nForce 560
Procesor Atlon X2 5.6
Pamet 4gb ram
System Windows XP SP2
a mam problemy so zvukovymi kartami Sound blaster AUDIGY 1024 ale aj sound blaster live 5.1
Zvacsa pri hrach mi velmi neprijemne puka zvuk alebo skor take chrcanie, je to velmi neprijemne, robi to z casu na cas aj vo filmoch a neviem si s tym rady. Mam dva pocitace s rovnakou doskou a ani jednej nefuguje zvukovka creative dobre. Skusal som zmenit drivery na dosku aj na zvukovky, dokonca som ugradol aj bios dosky a nepomohlo
Samozrejme integrovana zvukovka na obcoh doskach funguje dobre ( ale ten zvuk je strasnyyy co sa kvality tyka)
Na predchadzajucich PC zvukovky isli dobre (reproduktory som nemenil)
Co mam robit , lebo chyba musi byt v doske (( , mam risknut a kupit X-FI ? alebo externu zvukovku (do usb x-fi len sa bojim ze mi bude pri hrach velmi vytazovat CPU)?...len sa bojim ze budem musiet vymenit dosku...zvuk z integraca je pre mna neakceptovatelny
Prosim poradte
Poznamka, cital som si tuto diskusiu, ja len ze ci sa za tie roky nenasiel sposob ako to urobit bez reinstlaacie windows :(
Inak v biose mam pri ACPI suspend type volby S3(STR) a S1(POS) ktore je spravne ???
dakujem
n-Force a AMD (ne vzdy, ale temer vzdy) nemaji rady Creative a naopak.
Herni zvukovka do USB2 je reseni velmi dobre a vytizeni CPU vzroste jen o procenta. Pro profess. zvukovku je to dokonce reseni jedine (pro Visty navic bez problemovych driveru PCI, PCIe). Drivery pro Creative dosahly nebyvale stability, az na bug KB936225, puvodne pro Vistu (od velkeho bratra). Ten je nyni i pro WIN XP 2+3 (prepisuje ctaud2k.sys). Zpusobuje vady pri komprimovanem signalu (typu ac3, DTS).
Mam Creative X-Fi Elite Pro, Win Vista 32, Asus Maximus II Formula (Intel P45), nVidia GeForce GTS 512 a praskanim jsem take trpel (a castecne stale trpim). Delalo mi to ve hrach a to dost, napr. Crysis, Doom 3, STALKER Clear Sky apod. a kdyz jsem se dival na televizi (digitalni tuner Pinnacle PCTV Dual Hybrid Pro PCIe 3010iX). Pri poslechu hudby nebo filmech NE! Tuto sestavu jsem provozoval na zdroji Silentmaxx semiFanless 600W (stoji cca 5000 Kc) a kdyz se rozbil, dal jsem tam stary Enermax 365W. Zkousel jsem vsechno mozne, zakazat ACPI v BIOSu, preinstalovat system, ruzne ovladace..., dokonce vymenil zakladni desku Asus Maximus Formula (Intel X38) za Asus Maximus II Formula (Intel P45). A to z duvodu, ze na teto zakladni desce neni PCI slot 2 sdilen s zadnou jinou komponentou v pocitaci. Pocitac sem pretaktovan nemel. Bez vysledku, stale praskalo!
Pak jsem si koupil novy zdroj Enermax MODU82+ 525W a ani v jedne hre to nepraska!!! Pri sledovani televize ovsem porad ano.
Nechtel jsem tomu verit, tak jsem zapojil stary zdroj Enermax 365W a opet praskalo. Pri novem opet ne! Pocitac s timto zdojem byl naprosto stabilni, sestava si muze rict maximalne o 300W.
Nedokazu si vysvetlit spojitost zdroje se zvukovou kartou. Asi nejake ruseni...ale proc to ve hrach uz nepraska a v TV tuneru porad ano? Ze by predchozi dva zdroje byly vadne? Ne, slapaly bezvadne.
Zkousel jsem tam dat jeste Enermax MODU82+ 625W, ale vysledek stejny jako s 525W. Ve hrach nepraska, v TV tuneru ano.
Napada vas neco?
skusal si ten tuner v inom PC? osobne by som to otestoval samostatne.
Citace:
Původně odeslal
Jarko
skusal si ten tuner v inom PC? osobne by som to otestoval samostatne.
Na uplne jinem pocitaci jsem ho nezkousel. Nepredpokladam ze by byl vadny. To praskani znelo/zni stejne jako ve hrach, ale nema takovou intenzitu. Na druhou stranu jsem to zkousel na jine desce (Maximus vs. Maximus II) a s jinym zdrojem. Ostatni komponenty jako procesor, disky, DVDRW... na to mit podle me vliv nebudou.
ide o to ze TV tuner ma odstup signal sum urcite nizsi nez zvukovka ktoru pouzivas. je mozne ze to suvisi s tymto, kedze vsade ti to uz ide dobre.
EDIT: a necituj posledny prispevok plz.
To praskani se ale objevuje nepravidelne a na ruznou dobu. Ve hrach to tak take bylo, ale byly i lokace, kde se objevilo vzdy.
Co sa tyka praskania zvukovky pri sledovani TV, tak to je sposobene vacsinou dvoma faktormi:
1. Rusenim z kabelovky, to je aj moj pripad, vyriesil to galvanicky oddelovac v cene za cca. necelu stovku.
2. Zdrojom - prejavuje sa to hlavne horizontalnymi pruhmi v obraze, kedysi pred par rokmi bol o tom slusny clanok na http://www.tvfreak.cz/, skus pohladat.
Ja mam kombinaciu Audigy 4 + cipset NF4 Ultra a nemam s tym uz problem, ale s jednou dost starsou verziou ovladacov k zvukovke sa mi ozyvalo tiez praskanie v niektorych hrach.
Tan oddelovac signalu vyzera takto:
Galvanicky oddelovac
Silentmax uvedeneho typu bohuzel umel v obou vetvich 12V pouze
+12V1 14A + 12V2 13A
Pro takto dravou desku i s procesorem (predevsim), pokud neni na obou vetvich 18 V, neni k nicemu. I o 3.000 Kc levnejsi Noctua (treba) tyto parametry presahuje az do 26 V.
Ostatni zdroje budou zcela jiste jeste slabsi, to ze momentalne funguje, neznamena bohuzel nic.
Navic PCIe TV karta je uvnitr PC vyslovenym anachronismem, Pinnacle dodava vykonnejsi reseni do USB, vcetne ne zcela vyuzitelneho HDTV. Galvanicky oddelovac je soucasti baleni USB kabelu, antena s prekvapivym ziskem a odbocovac pro nataceni z kamery (podle typu jen digital, nebo digit.+analog).
X-Fi potrebuje pro svuj provoz stalou nekolisajici dodavku energie a osvedcilo se vest primo ze zdroje (Nejvetsi cast spolknou casti umistene v I/O boxu). Vymena filtracnich kondenzatoru za 1500u je vetsinou hlavnim duvodem pro zlepseni filtrace na vstupu.
Na zdroji bych prirozene nesetril, je dost testu, ktere ukazi skutecnou zatizitelnost zdroje, v provozu.
Nene, 600W Silentmaxx ma na obou 12V vetvich 22A (viz. http://www.technic3d.com/article/pics/579/div_025.jpg) coz povazuju za dostatecne. Stary Enermax 365W ma sice jen jednu 12V vetev, ale s 26A. Na 3.3V a 5V dokonce 32A.
+12V1 14A + 12V2 13A plati pro Silentmaxx FANLESS 560W!
Muj novy Enermax 525W ma 3 12V vetve po 25A.
Takze myslite ze u meho TV tuneru se praskani nezbavim? Jedine vymenou za jiny tuner, nejlepe USB? Rusenim z kabelovky to nebude, mam to pripojene pouze na prutovou antenu.
Inu, pri kolisani napeti nejake chyby v prenosu vzniknout mohou, avsak psal jsi, ze jsi zkousel vse - ale nenasel jse v onom seznamu to, co jsem psal XX prispevku vyse a tedy zvysit PCI latency zvukove karty na maximum a pripadne jeste ubrat u ostatnich zarizeni na 64-96 pomoci napriklad Powerstripu.
Obecne se totiz za zaklad tohoto 'praskani' povazuje nedostatecna rychlost prenosu dat do zvukove karty [a ze obemy v pripade LPCM 5.1 nejsou male] - a to hlavne z toho duvodu, ze nez staci Creative karta prenest pozadovany obem dat, vyprsi PCI latency a prenos je prerusen -> cimz vznikaji tyto artefakty. Cim je system vice zatizen [vice komunikace], tim je tento problem markantnejsi. Upravou latence lze i na sdilenem IRQ docilit toho, ze k tomuto jevu nedochazi... alespon tak se to podarilo mne ve vsech pripadech.
Samozrejme, mozne je vsechno - ale neb na muj postup nikdo nereagoval, radeji jsem to repostnul ;)
Citace:
Původně odeslal
Crus
Nene, 600W Silentmaxx ma na obou 12V vetvich 22A.....
Ja jsem se dival primo do firemnich tabulek, mohl jsem se prehlednout, to se stane....
Nicmene, muj mnohem levnejsi Nexus NX-8060 ma ctyri vetve 12V po 18 A, vystup pro 3,3 a 5 V 30 A( celkem zbytecne, ale necht). Vetsinu dne se vetrak netoci, PC bezi furt, hmm.. stale.
Proc to pisu - netroutl bych si u sve desky (a ja mam ctyrjadrovy CPU) cokoliv slabsiho, predevsim na 12 V vetvich. Mam 4 disky - zrouty ( SAS a 10.000 ot. Velocitaptory.) A postarsi nVidii 8800 GTS 512 s HDCP+HDMI. Vsechno ostatni (krome zvukovky) venku a s vlastnim napajenim.
Plus 2 routery, kabelmodem, ADSL 2+ (ale to je nezavisle). Zazil jsem podobna dobrodruzstvi, od te doby nikdy. Instalace a provoz WIN XP SP3 bez problemu, Vista Ultimate si postavila hlavu, instalovala se jen cast hardware... zkratim,... do doby, nez prisel Nexus (a to ma "POUZE" 600 W", ale dobre navrzenym modularnim systemem).
Neverim ani vyrobci a merim si vystup pod zatezi sam. Vicejadra jsou poslusna, pokud moc nechceme, pri opacnem pristupu si prednostne berou temer vse, filtrace nefiltrace.
U TV karty je dnes situace znacne ulehcena, nez pred lety. Do slotu dam jen to, co nema alternativu (SAS-SCSI kuprikladu, nebo grafiku). Shodou okolnosti USB Pinnacle 340e znam a interni varianta nema nic, co by nemel i USB (ma dokonce zminovany bonus HDTV, dokonce je to i funkcni ;)). Za 1700 Kc i se 2 mes.starym softwarem.
Ruseni TV kartou muze (a nemusi byt zpusobeno), EMI shield kryty pro zvukovky nejsou ale vynazezem Creative nebo ASUSu.
Citace:
Původně odeslal
shapet
Silentmax uvedeneho typu bohuzel umel v obou vetvich 12V pouze
+12V1 14A + 12V2 13A
Pro takto dravou desku i s procesorem (predevsim), pokud neni na obou vetvich 18 V, neni k nicemu. I o 3.000 Kc levnejsi Noctua (treba) tyto parametry presahuje az do 26 V.
Ostatni zdroje budou zcela jiste jeste slabsi, to ze momentalne funguje, neznamena bohuzel nic.
Navic PCIe TV karta je uvnitr PC vyslovenym anachronismem, Pinnacle dodava vykonnejsi reseni do USB, vcetne ne zcela vyuzitelneho HDTV. Galvanicky oddelovac je soucasti baleni USB kabelu, antena s prekvapivym ziskem a odbocovac pro nataceni z kamery (podle typu jen digital, nebo digit.+analog).
X-Fi potrebuje pro svuj provoz stalou nekolisajici dodavku energie a osvedcilo se vest primo ze zdroje (Nejvetsi cast spolknou casti umistene v I/O boxu). Vymena filtracnich kondenzatoru za 1500u je vetsinou hlavnim duvodem pro zlepseni filtrace na vstupu.
Na zdroji bych prirozene nesetril, je dost testu, ktere ukazi skutecnou zatizitelnost zdroje, v provozu.
Tak jsem vymenil TV tuner Pinnacle PCTV DualHybrid Pro PCIe za nejnovejsi Pinnacle TV tuner PCTV teleScope (http://www.exac.cz/Pinnacle/product2.php?soubor=telescope.php) pripojeny pres USB a praskani pri sledovani TV trva nadale!! Tudiz PCIe interni variantou to nebylo :(.
Uz jsem vymenil zdroj, za silnejsi. Dale zakladni desku, za jinou s cipovou sadou. Zvukovou kartu, za novy kus. Ted i TV tuner. A stale problem pretrvava.
Tak cim to sakra je??
Toz...je to divne. Takto se vetsinou chova poddimenzovany privod , pokud je k tomu jeste zemni smycka, muze to byt problem. Galvanicky oddelovac muze, ale nemusi pomoci. Ja nevim takto, bez toho, ze by se to promerilo (jak stare jsou rozvoody - v Al nebo v Cu, to asi ne. To mam ja, protoze musim). Registracni voltmetr s primerenou presnosti a zatezovy test nestoji moc.