to už asi ale ne s E5200 a teplotách v plusu.. už takhle máš vážně dobrej kousek co se FSB týče. myslím, že u E5700 by mohl být potenciál, domluvte se s Martym a strčte ho pod vodu :-) to by těch 5,03GHz třeba mohlo i stihnout validaci.
Printable View
to už asi ale ne s E5200 a teplotách v plusu.. už takhle máš vážně dobrej kousek co se FSB týče. myslím, že u E5700 by mohl být potenciál, domluvte se s Martym a strčte ho pod vodu :-) to by těch 5,03GHz třeba mohlo i stihnout validaci.
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=558963 takhle to vypadá s mrazákem..ne muj kousek, ale má ho hodně podobnej...nepotřebuje tolik voltíků.
Martyho kousek bohužel není nic extra...horší průměr. 4.6 při téměř 2V je slabé. Jemu v OC nebrání wall, ale nečistoty v křemíku :-) Zjistil jsem, že pokud chci dosáhnout posunutí wsb wall, nesmím do CPU pouštět nesmysly. Díku tomu, že mi CPU jede na 4.9 při 1.5V jsem dokázal posunout FSB nad 380 bez mrazáku. Zkoušel jsem přidat voltíky a systém byl víc nestabilní než když byli nízko. Celé je to o tom uchladit CPU na určité úrovni, pokud se CPU nehřeje stačí pro posun FSB i slabší chlazení. V Mártyho případě by jsme při cca 360FSB narazili na wall a při 2V+ by už nešlo chladit CPU pro její posun.
Můj kus je fakt nic moc, stabilně mi jede na 4.0 GHz kolem 1.49 V, což je zoufalé. (předchozí E5200 byl ještě horší, ten na těchto taktech jel s napětími kolem 1.6 V)
Zajímalo by mě, jestli bych při nižších teplotách dosáhnul lepšího výsledku (=nižší napětí při stejném taktu stabilně), tady ten případ je v loadu 85-90°C.
Napadl mě peltiér, Noctua by to měl v klidu utáhnout, jen koupit dostatečně výkonnej, abych CPU neupek. Pak bych dosáhl toho, že při stejném zatížení, taktech a napětích měl menší teplotu. Snad.
edit
včera jsem si hrál s tím FSB a s rozšířenou RAM - bohužel přes 350 MHz mi to už ani nepostne, tím se potvrzují moje předchozí pokusy hned po koupi. na 345 to tak nějak jede, ale ty RAM jsou na prd - mám tam mix Patriot Viper EL 800 a obyč A-DATA 800. Ty patrioti jsou oka, ale A-DATA nic moc, mám je tam kvůli kapacitě.
edit2
btw froste, jsem zvědav, jak to spácháš s tím mrazákem. Co takto udělat s tím tvým pěkným kouskem nějakou LN2 akci? ;) na ten WR pro E5xxx se mrknu.
edit3
tady jsou rekordy kluků z overclockers.net http://www.overclock.net/t/390358/e5...locking-thread - nic moc, žabaři ;D
světové rekordy frekvence v CPU-Z jsou tady, maxima jsou kolem 6.7-6.8 GHz :)
Nad peltiérem jsem uvažoval už při registraci na toto fórum. Koupil jsem si tenkrát na zkoušku 16w kousek a teď si s ním hrajeme v práci :-) Hodne lidí to nezná.
Vím že mě tenkrát od zakoupení odradila cena. Nevím jak je to teď. Rozhodně by to chtělo pořídit nějaký pořáný kousek...cca 200w, ale to uchladit není na noctuu ale na vodníka.
Tvůj problém s FSB je jasnej v brutální voltáži jakou pouštíš do CPU...není divu že se ti tak hřeje. Je to začarovanej kruh.
Nepohybuju se v kruzích, které by měli přístup k tekutině, ani neznám nikoho s chladící věží. Ale pokud bych na někoho dostal kontakt, rad CPU či další vybavení poskytnu. Věřím že by padali hodně dobrá čísla.
Podle informací zde zveřejněných má podobný kousek momentálně Brucef. Zajímalo by mě jeho maximum či nějaké výraznější pokusy o OC.
Ty rekordy z overclock.net jsem už viděl....nic moc no :-) Sice ten první vylepšíl výsledek o pár MHz, ale stále mě nedohnal. A co se táče CPU-Z validací..vše jsou to E8x cpu. Já vím že je to podobné a vlastně horší taktovat tolik cache, ale zajímal by mě přímo e5xxx cpu.
EDIT: ještě tu chci zmínit, že v mém případě LLC způsobovalo crash hned při startu nad 4800MHz. Toto jsem si několikrát otestoval. 4900MHz LLC OFF naběhlo....poté LLC ON.....pád ihned po startu....vrácení na LLC OFF...stable až do win.
LN2 by až takovej problém nebyl, a nevyjde to ani tak draho.. ale chladicí věž bychom museli vyrobit, no..
spíš bych ale viděl problém v limitech desky, chtělo by to někoho, kdo ví, co kde vyměnit, aby nebyl problém dostat ramky/fsb hodně vysoko..
Na vysoká FSB ideálně nějakou X48 "Maximus", nebo ještě lépe "Rampage" od ASUSu.
Já si naopak myslím, že chladit peltiéra noctuou by bylo pohodovější, než samotnej CPU. teplo tam bude úplně rovnoměrné a neměl by tam nastávat problém s lokálním přehříváním, což při taktění CPU do extrému představuje IMHO jeden z největších problémů.
V GME se dá koupit, tady 267 W mazel za pětikilo. Při 12 V / 30 A je to akorát kolem 200 W, což by mohlo stačit, pro začátek.
Kurňa, to je výzva.
A sakra :-D
2Conroeman: já ani ty neřešíme problém s FSB desky. Na desce pro 5000+ stačí jak má tak tvá. To jedině že by jsme šli do e8xxx cpu a chtěli z něj vymáčknout maximum. P35 desky zvládají s klidem 500MHz...rekord je jak už jsem asi psal přibližně 650MHz
Bydlím kousek od Linde...zkusím se zeptat na podmínky pro nákup LN2. Věž by teoreticky šla vyrobit...když seženu kostku mědi tak jí odvrtám podle patřičného vzoru od Kingpina. Nasadil bych na ní hliníkovej rám, kterej bych koupil předem abych věděl jak vytvyrovat kostku. Tím bych vyřešil hlavné váhu a také ulehčil způsobu opracování mědi. Tady je obrázek, který mě inspiroval. http://extrahardware.cnews.cz/files/...hotos//013.jpg Je to super nápaditě vyrobené.
Jasan, nebo koupit od cawedoga, on pot frézoval...
Jinak právě balím v robotě a frčím pro ten PET ;)
Mno, tak to mám doma.
První poznatek - když do peltiéra pustíte proud, tak na jedné straně hřeje a na druhé mrazí :)
Druhý poznatek - rozměry 62x62mm jsou moc velké a nevejdou se mi vůbec na desku ;D [edit: na desku by se snad vešly, ale ne s úchytem na noctuu...]
Takže pokud s tím chce někdo chladit vodu nebo tak, můžu ho poslat dál... Přemýšlím, jestli tam jít koupit ten malej, ale taky málo výkonnej. Na vyzkoušení, zda se tím dá proc podchladit, by to stačit mohlo bohatě.
Podle mě má E5200 super potenciál také v možnosti podvoltování. Říkal jsem si, že zkusím, na jaké minimum bude schopný fungovat a povedlo se mi dostat se stabilně na 0,9 voltu při mírném podtaktování na 2,4 GHz (ale místo půbodních 12,5x200 to mám jako 9x266, takže výkon díky rychlejší FSB spíš ještě trochu vzrostl) - a procesor je i s pasivním chlazením naprosto studený, spotřebu bych tipnul kolem 10 wattů i při plné zátěži. A rozdíl ve výkonu jsem oproti tomu, když jsem ho měl přetaktovaný na 3,33 GHz, při běžné práci ve Windows nebo ve hrách prakticky nepoznal ;-)
no to neřešíme, ale když se podíváš na výsledky E5xxx pod LN2, tak tam už se na hranici i té mé desky dostaneme v pohodě a právě o testu pod ln2 jsem mluvil, proto jsem to zmínil. Myslíš, že 600-650 FSB dá X38 bez úprav?
ad to linde, musíš složit zálohu, aby ti půjčili nádobu a rukavice, samotný dusík stojí stokoruny..
12,5x500 je 6250 a já pochybuju že by se šlo s e5200 dostat na lepší freq. x38 bez úprav nevim to bych musel pohledat...dle mého tak 550+ dá v poho.
Tady máte výsledky v superPi a maximální preq vytočené z e5200: http://www.hwbot.org/benchmark/super...=0#interval=20
Je to hezké pokoukáníčko a máme co dohánět :-D Každopádně to potvrzuje moje tvrzení, že nám naše desky s klidem stačí.
Složit zálohu a pár stokorun není problém. Asi začnu shánět komínek :-) Třeba by ho někdo za flašku pučil.
EDIT: tak tyhle ramky bych chtěl pro i5 :-) http://www.hwbot.org/image/318144.jpg
EDIT2: a tyhle zase pro e5200 :-) http://www.hwbot.org/image/648799.jpg nechapu
Varianta je taky suchý led, na transport a na manipulaci bude méně náročná a taky se na OC používá - není jen tak extrémní. http://www.linde-gas.cz/cs/produkty_and_zasobovani/suchy_led/index.html
Co se týče LN2, tak minimální platba je 500 kč a víc teď nenajdu, ale nedávno jsem se na to koukal. Za těch 500 kč toho je ale relativně hodně.
http://prodkatalog.linde-gas.cz/international/web/lg/cz/prodcatlgcz.nsf/Docbyalias/224
Pekne se tu rozjela debata. Je videt, ze tu stari dobri ockari jeste jsou ;-)
Chtel jsem podoktnout, ze jsem delsi cas cpu provozoval na 2.5 GHz @ 0.925v. Ale to zajima zrejme jen albert666.
No a kdyz jsem mu po 1 roce dal pokourit, nestacil se divit co cpu zvlada. Na defaultu jsem postupne zvysoval na 3.3 GHz, pak 3.5 Ghz, pak 3.75Ghz ( to jsem provozoval nejdelsi dobu), pak 4ghz @1.3500v jeste na stare desce s AC7pro. Ted jsem na 4.2 GHz@1.33750v dokonce Lynx stable na UD3P+Corator DS. Jestli to takhle pujde dal, do 2 let jsem na 5 GHz :-D . Tim jsem chtel rici, ze jsem vytvoril novy mytus. Cpu zacit trapit az po urcitem zabehu na default, stejne jako motor :-D
Testy ve chladnu zkusim, staci jit do vedlejsi mistnosti, je tam +10°C :-) Mensi teplota nema podle me smysl, protoze mam Corator Ds s HP.
Tak jsem vyzkousel chladnejsi prostredi +10°C. Nad 368 fsb je system nestabilni- neprojde super pi. Je ale pravda, ze post se zvysil z fsb 370 na 376+, 380 uz ne. A delicka me pusti pouze 2.4B, kde uz je vysoka frekvence pameti. S nejnizsi delickou 2.0B pc nepostne.
Pro martyho :-)
BRUCEF - E5200 @ 4600 MHZ / 1.400 V (Gigabyte UD3P) - vzduch - teplota v mistnosti +10 °C
http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=2244114
froste, obyčejný levný xuj ramky Adata Vitesta 800+ EE dají každé 980 při CL4.. ještě že je nemáš, protože pak bych měl asi velkej problém tě porazit. prozatím mohu prozradit, že jsem se dostal na 11,7s v hnusnejch w7 a s ramkama na 780 CL4 :-) CPU něco kolem 4,9GHz, ale ještě jsem mu pořádně nepřitopil .. bohužel buď dělá hodně tvoje chlazení, nebo kecáš s voltama, nebo máš totálně luxusní kousek, protože já jsem teď kolem 1,65V real.. můj cíl je 5GHz s ramkama 1066 CL4, tj snad kolem 11s SPI :-) snad nedojde Jack do té doby ...
EDIT: tedy aspoň co jsem zkoušel 2x1GB kity... už tu něco praská, asi strčím zdroj na chvíli do tepla :-) -22°C venku
EDIT2: tak než jsem se dostal na 5GHz, odešla deska do věčných lovišť, když je zapojené P4 napájení, tak se vypíná pojistka ve zdroji... takže nejlepší výsledek je 11,4s při 4,85GHz a ramky něco přes 1000 CL4.. aspoň než bude opravená deska. validaci bych měl mít i na 4,9GHz. dám to dokupy a postnu to sem.
EDIT3: tak 4875 http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=2245714 a validoval jsem i 4900, ale nemuzu najit cvf, snad jsem ho nepřepsal :-D každopádně potenciál tam ještě je, 1,64 real je v pohodě.
Příloha 9493
na 390 FSB už mi spi nechtělo projet, ale je možné, že to má co dělat s tím, že už se deska chystala do lovišť, protože to zvládlo restart a tak, tvářilo se to celkem stabilně..
2Brucef: jsem říkal že máš podobnej kousek jako já....je jich málo ale existujou :-) Když by jsi víc chladil tak dáš mnohem víc.
2Conroeman: Gratulace k super výsledku. Ukaž nějaký fotky čím jsi to chladil, protože jsi podle mě musel vynaložit stejné či podobné chladící účinky jako já.
Co se týče adat tak je doma mám ...mám 2x 1Gb 800MHz Vitesta červenej obal....zkoušel jsem je ...pro CL4 byli přívětivější, ale na CL5 nedali to co ty OCZ. Rozhodně mi nejeli 1000/CL4..to jsem chtěl...ale nic. S voltama rozhodně nekecám :-) mám luxusní kousek a vím to o něm už hodně dlouho. Mrkni na nějaký top výsledky a zjistíš že tyhle CPU dosahujou i 5400 při 1.7V. Asi tak si představuju progress toho mého kusu. Víš jaké jsi měl teploty na CPU? Jinak co jsem vysledoval je dobré si pro výpočet pi dat modre pozadi bez jpg...já to neudelal a mozna mi to vzalo nejaky setiny.... :-)
Máš jedinou kliku v tom, že jsem sobotní noc nevyužil pro OC. Byl ideální mráz a myslím že by 5GHz padlo jako prd. :-) No další možnost mít asi už nebudu, takže dalším logickým krokem je LN2.
2marty: minimální platba 500Kč? To je 50l dusíku...no to abych rek ze bych ani nepotřeboval. Teoreticky by mi stačil ten suchej led kdy bych jím obložil radiátor a nějakou báni s kapalinou. To bych nachladil a poté zkusil co to udělá. Teplota suchého ledu je myslím -72C takže bych se na -40 kapaliny mohl dostat...ale nevím zda by při této teplotě dokázalo pracovat čerpadlo..podl mě by se rozpadlo. Takže jediné východisko je ta chladící věž.
ps.: nevíte co udělá suchej led při styku s vodou?
http://www.youtube.com/watch?v=-hx6x6_B4Js :) začne se strašně rychle vypařovat.
To vypadá jako by se ta voda vůbec neochlazovala, při tomhle množství vody by měla za chvilku zmrznout a výpar suchého ledu poklesnout. Vím že existuje nějaký jev kdy se mezi chladnym a ohřetym telesem tvoří jistá bublina a ta zamezuje ochlazování...možná to bude ono :-)....kua ale nevim ten název..podle nějakýho chlapa se to jmenuje :-D
2Frost: fotky už jsem nedělal, setup stejný jako s tou E5300, akorát místo měděného prcka jsem použil normální vysoký box s měděným jádrem :-D kdo může říct, že dal skoro 4,9GHz na boxu hehe :-D venku -24,5°C, ofuk 2x120mm fanem, pak už jen jedním, z té zimy upadla lopatka... na cpu podle desky byla teplota 33°C, pak když jsem cpal hodně voltů, tak šla ke 40°C...
oproti měděnému prckovi byla teplota rozdílná v rámci odchylky měření, použil jsem box kvůli vyřešenému uchycení. když jsem při testu sáhl doprostřed boxu na měď, byla studená podobně jako ramky, rozhodně kolem nuly, spíš trochu pod.
jinak kdybych to testoval na XP, byl bych o desetinku níž, to už jsem vyzkoušel s tou E5300.. pozadí mě nenapadlo, hlavně to byl pouze mezitest, chtěl jsem se dostat na 5GHz, ale chcípla deska no..
těm adatkám nakuř volty a pojedou :-) uvidíš... 2,7V real žádná míra.. já tu mám 4 páry, zkoušel jsem dva a oba jely přes 1000 CL4.
jinak ptal jsem se kámoše, jestli si nepamatuje ceny z linde, říkal něco jako 10 tisíc vratná záloha na relativně malou láhev a přísluško (asi rukavice, nevím co ještě by mohlo být třeba) a dusík stojí drobný, ale na 1 testování by to mělo stačit
já spíš vidím možný úspěch s tím kompresorem, slovák co to vyrobil to odladil na -40°C při nějakých 200W odběru cpu a člověk z prahy, co to prodával, říkal, že na AMD myslím X6 měl i -60°C. výkon toho kompresoru je 1 kůň.
Pánove, docela zírám nad vašimi výsledky. Brácha mám již delší dobu v PC také E5200, jenže se nedá skoro vůbec přetočit. Vůbec nevím jestli to je deskou či co, ale jakmile trochu zvednu FSB, ekvivalentně nastavím paměti, voltage, tak se to jen dvakrát vyresetuje a pak se to vrátí na default frekvenci. Jednou se mi dokonce stalo, že se to dostalo do stavu, kdy nechtěl naskočit ani BIOS, že jsem musel mazat nastavení na desce.
Je to Gigabyte deska s P31 čipsetem. Mohl by být problém v ní?
Tak jsem trošku zagooglil a zjistil, že s tou desku Gigabyte GA-EP31-DS3L má problém více lidí. Takže už je mi jasné odkud vítr vane.
zkusil bych nový bios.. já už jsem taktoval i na G31, ne o moc, ale trošku :-D
Typ pro všechny "honičísla" v superPi. Dnes jsem zkusil na naprosto čisté instalaci win7 pustit superpi s aero prostředím a barevným pozadím a poté s klasickým nastavením s modrým pozadím. Rozdíl ve výsledcích je poměrně značný. Činí více než 5μs což se při "rekordech" může víc než hodit.
to jsi zjistil brzy :-) dobré je také povypínat všechny nepotřebné zařízení na desce, samozřejmě nemít nainstalované ovladače na ty zařízení, vypnout explorer.. ale stejně jsou osekané xp vs osekané w7 o desetinku dvě rychlejší na těch necelých 12s co jsme řešili..
pak už je docela extrém třeba taktovat na desce s ps2 klávesnicí a mít vypnuté i USB :-) kousíček ke kousíčku a hned to je desetinka dolů.
No já jsem tohle všechno tušil, ale nečekal jsem že to bude dost výrazné zlepšení.