Re: 20/21" kolem 20k - NEC 2190/EIZO S2100
160cd je celkem ideální pro práci během dne a 140cd je ve standardu sRGB. Takže to celkem použitelné je. A abys se svou inteligenci nemusel procházet celé fórum, tak sem si na mobilu dal tu práci a celých 5 minut sem hledal: http://www.hardforum.com/showpost.ph...&postcount=965
Věříš, že na ten link ani nekliknu?
Ale něco jsem si z toho odnesl, to musím uznat - teď už vím, že umíš psát a vyhledávat na telefonu. Možná snad i telefonovat, kdoví. Až budu velký, taky si koupím telefon, ovšem až po Eizu s DUE, které nastavím na 160 cd, protože je to prý správně. A pak se možná naučím také tak nezaujatě a korektně diskutovat, jak to umí jen Mr. Kontrast.
btw: pokud sis opravdu myslel, že se s tebou budu tímhle způsobem bavit, tak v první řadě hlavně nakalibruj sám sebe, jsi mimo moje stupnice.
Citace:
Původně odeslal
Haste
XL20 není na general use moc vhodný. Nemá moc dobrou odezvu a především má extra slabý kontrast. Na color critical práci je zase použitelný až po kalibraci sondou a i tak trpí slabší homogenitou.
Moje několikaměsíční uživatelská zkušenost je taková, že na "general use" mi tenhle monitor připadá velmi dobrý, kontrastní nedostatečnost nepozoruji. Přímé srovnání mám dlouhodobě pouze s nižší ligou (HP 2465 a horší kousky). General use u mě znamená: 80% času práce s textem, 20% fotky, filmy, brouzdání...; hry nehraju, ale předpokládám, že hráči, kteří potřebují velmi nízkou odezvu, stejně budou koukat po úplně jiných monitorech...
Citace:
Původně odeslal
RayeR
Perletovy efekt? To je snad prave problem S-IPS ne? Ale zalezi na typu, pry teba 2090UXi to ma hodne zatimco 2190UXi o dost min videt.
Jde o kombinaci typu obrazovky a antireflexní vrstvy. Četl jsem, že to mají i některé IPS monitory, ale u svého jsem to nepozoroval. Možná jsem spíš měl napsat "holografický", ono se to těžko popisuje. Ale velmi dobře je to vidět na hardforum.com , na té šedé, která je tam použitá :))
Aha, zajimavy. Ja sem o tom cetl vyhradne u S-IPS panelu, tak u me vznikla mylna domenka ze to je jen jejich specialita. Jinak nechapu, proc, kdyz uz vyrobce pouzije tak drahy panel, proc na nej neda taky odpovidajici vrstvu, ktera to nebude delat, kdyz je to evidentne mozne tak udelat...
A prosim, panove nahore, trosku klidek, pinako, sou tady vanoce, tak se nestresujte ;))
Rayer: Možná je to obecně větší problém, než se zdá, jinak by to na těch panelech snad nebylo... Někde jsem četl, že to různí lidé vnímají na stejném panelu různě, ale nechci to vydávat za fakt, nevím... Já jsem nicméně tento efekt zaznamenal na všech LCD, které jsem měl (TN, S-PVA, A-MVA), asi úplně nejhorší to bylo na HP LP 2465... A na Samsungu XL20 ho také trochu vidím, ale není to tak rušivé.
Je pozoruhodné, že na mnoha serverech jsou velmi propracované technické recenze LCD monitorů, kde do detailu popíši stojan, velikost větracích otvorů, šíři barevného spektra a podobně, ale mnohdy "zapomenou" právě na sybjektivní vizuální dojem, třeba právě různé efekty způsobené panelem, respektive antireflexní vrstvou. A velmi často také jaksi "neslyší" různé zvuky vydávané monitory. A někdy jsou dost otravné.
@Kankal. Ano LP2465 má poměrně silnou anti-reflexní vrstvu. Zjevně je to monitor směrovaný hlavně do kanceláří, tedy do míst se silnějším osvětlením.
@RayeR. Tedy jsem si kdysi uložil úryvek z hardforum.com, kdy jsem pátral, jakým monitorem nahradit svoje CRTčko :) Je někdy z jara 2008.
"I know what you mean. Every non-glossy monitor I've seen with an LG S-IPS panel has that sparkly look. LG H-IPS panels don't have the sparkly look, but they only come in 24" and 26" sizes. Newer S-PVA panels also have a sparkly look, although it's more fuzzy than sparkly. I haven't seen the Samsung 305T though.
Here's how I would describe the anti-glare film on various types of panels:
S-IPS: sparkly
H-IPS: normal
Older PVA: normal
Newer S-PVA: fuzzy
P-MVA: semi-reflective
TN: normal
These are the only IPS monitors I know about that don't have the sparkly look:
24" NEC LCD2490WUXi (H-IPS) [US only]
26" NEC LCD2690WUXi (H-IPS)
24" Hazro HZ24W (H-IPS) [UK only]
26" Hazro HZ26W (H-IPS) [UK only]
26" Planar PX2611W (H-IPS)
Older 24" iMac (H-IPS)
Newer 24" iMac (Glossy H-IPS)
20" NEC 20WMGX2 (Glossy S-IPS) [US]
20" NEC 20WGX2 (Glossy S-IPS) [EU]
The best I've seen on a non-glossy/matte panel is the BenQ FP241W/VW. They seem to have a bit more glare, but the smaller amount of anti-glare gives the panel a smoother appearance."
OMG co to NEC cpe do svych monitoru za odpadove panely? Neska 2. pokus a zas vadny subpixely, tentokrat jen cerveny. Achjo, clovek se odhodla vysolit takovy balik za displej a ono tohle. Myslel sem ze neska uz je to spis vyjimka. Treba v praci mame vsechno od dellu a nevsim zem si nikde zadnyho vadnyho pix/subpix... Jinak se mi ale ten NEC libi, takze bych ho rad koupil, ale jen bez vady.
Dnes jsem si všiml, že Samsung XL20 lze sehnat těsně nad 11tis. včetně DPH - třeba tady: http://shop.computershop.cz/eshop/?c...em&stiid=48295
Jestli je to i se sondou, pak je to už opravdu slušná cena.
Citace:
Původně odeslal
RayeR
OMG co to NEC cpe do svych monitoru za odpadove panely? Neska 2. pokus a zas vadny subpixely, tentokrat jen cerveny. Achjo, clovek se odhodla vysolit takovy balik za displej a ono tohle. Myslel sem ze neska uz je to spis vyjimka. Treba v praci mame vsechno od dellu a nevsim zem si nikde zadnyho vadnyho pix/subpix... Jinak se mi ale ten NEC libi, takze bych ho rad koupil, ale jen bez vady.
Buď si jist, že když by si vaše firma koupila 20 NECů, také budou všechny bez vady :-/ Holt v retailu kolují "vadňáky" :(
Trošku utopie, ne? Myslíš, že mají VO rozdělené bedny na áčka pro velké cílové zákazníky a béčka pro retailové prodejce?
Taky mi to přijde jako poněkud paranoidní představa.
Tak mam z CC zpravu, ze ted udajne v CR neni ani kousek a cekaji az to dojde odnekud ze zahranici, takze to mozna konecne vyjde, ze to nebude nakej zbytkovej kus.
Citace:
Původně odeslal
jan555
Trošku utopie, ne? Myslíš, že mají VO rozdělené bedny na áčka pro velké cílové zákazníky a béčka pro retailové prodejce?
Nedivil bych se tomu. Co se stane, když naštveš jednoho koncového zákazníka? Nic. Vrátí monitor. Co se stane, když dodáš do firmy 2000 monitorů, načež si začnou zaměstnanci stěžovat, že mají vadné pixely? A takových kousků nemusí být mnoho. Nicméně mohou se dostat k důležitým lidem.
Mohu se pokusit zeptat zkušených lidí, jak to chodí, ale nevím, jestli nejsem příliš líný :D
Citace:
Původně odeslal
Biges
načež si začnou zaměstnanci stěžovat, že mají vadné pixely?
To je forek :D To sem opravdu jeste v zivote nevidel, aby si zamestnanec ve firme stezoval nadrizenemu, ze ma vadny pixel na LCD, ze potrebuje objednat novy monitor :))
Takove manyry maji jenom domaci uzivatele. To s dodanim do firem bez vadnych pixelu muze byt leda podminene smlouvou, ale to by tu firmu prislo zbytecne draho. Vykon zamestnance vadny pixel na obrazovce neovlivni :)
Citace:
Původně odeslal
jan555
sice to nemaj trizeny, vytridi se to u velkych zakazniku a odpad putuje zpet a ten si koupis na krame
Jak to ze ve firme jsme meli 15x EIZO kupovane po 3 kusech a zadny nemel vadu
a kdyz jsem si ja i kolega koupil to same u nas na malem meste, vzdycky tam bedar byl
Od te doby radeji jedu do Prahy do EIZO galery a detailne zkontroluji pred odberem
Holt maloobchody nejsou rito a zadna priorita
OK, muzu se zeptat naseho IT, jesi v te smlouve s Dellem maji i neco o vadnych pixelech. Jak sem rikal, nikde ve firme sem si nevsim monitoru s vadnym pixelem, a to sou pritom vecinou obycejny levny TNka, kde bych prave cekal ze se na to bude kaslat.
Tak na potreti se konecne zadarilo a dostal sem v CC kus bez vadnych bodu. Bylo evidentne videt, ze monas este nikdo nerozbalil narozdil od predchozich dvou. Taky doba dodani byla delsi nez predtim. Takze tamty dva predtim byl naky sunt kery tu uz asi koluje leta...
Mno, prvni dojmy sou veskrze pozitivni, neni to oproti CRTu takova tragedie. Cerna docela ujde, v noci pri malem osvetleni pri nastaveni nizsiho jasu to nebije do oci. Dobry je nastaveni gamma, takze se mipodarilo stahnout tmavsi odstiny a priblizit tak prevodni char. k CRT. Input lag sem zmeril fotakem na 50-60ms
http://rayer.ic.cz/350d/inlag.jpg
Hrat se na tom normalne da, mazani sem si vsim jen v LCD testu, jak tam jezdi ty vlajecky nebo kosticky, no je hezky mit ty monitory oba vedle sebe :)
Co ale nechapu, je funkce expansion (full/aspect/1:1) pri pouziti DVI-D vstupu. Kdyz nastavim 1:1 tak to stejne roztahne. Navic i treba v textovym rezimu nebo SVGA (linux FB) nezavisle na rozliseni reportuje 1600x1200@60Hz coz je naka blbost. Ale pozor, kdyz nastavim nizsi rozliseni ve windows, tak de nastavit 1:1 na DVI. Kdyz sem monas pripojil pres analog, tak prepinani 1:1 normalne funguje nezavisle na OS. Dokonce si v advanced menu muzu nastavit libovolny zoom factor pro kazde rozliseni, coz je luxus. Navic bych rek ze interpolace z analogu vypada lip. Proc to sakra nejde i na digital? A jak ten monitor pozna, ze do nej de dig. signal z windows nebo z linuxu nebo dosu? Jedine si dokazu predstavit nakou tajnou komunikaci po VESA DDC ze windows monitoru reknou ano, toto rozliseni ti dovoluju zobrazit jako 1:1
To nastaveni dela i graficka karta. Da se to zmenit v nastaveni driveru. I tam je potreba nastavit jaky rezim chces.
Citace:
Původně odeslal
Haste
To nastaveni dela i graficka karta. Da se to zmenit v nastaveni driveru. I tam je potreba nastavit jaky rezim chces.
No tak ve windows to zrovna nepotrebuju, kdyz je tam driver tak si nastavim nativku (a navic tam to funguje spravne). Ale na linux VESA FB konzoli a pro DOS by se to hodilo.
EDIT: Jesi to chapu teda dobre, tak ten resampling dela primo graficka karta misto monitoru a po DVI uz jde vzdycky nativka? A jedine ovladac dokaze tuto funkci vypnout a pustit po DVI nizsi rozliseni, kery si pak monitor sam prebere jesi zvetsovat nebo ne. TO by znamenalo BIOS mod GK napsat nakou utilitu avsak nvidia nedava dokumentaci tak smula :\
Tak pokud to nekoho zajima, tak tady moje osobni dojmy z noveho monitoru:
http://rayer.ic.cz/hardware/crt-lcd.htm#NEC2190UXp
Rayer: Page not found (Ani v případě CTRL+C, CTRL+V)
Edit: už to jede
Citace:
Původně odeslal
Kankal
Rayer: Page not found (Ani v případě CTRL+C, CTRL+V)
Edit: už to jede
Podle casu tvojeho prispevku, sem akorat reuploadoval celou hw sekci :)
EDIT:
Tak u vim jak vypnout on-chip scaler. V kazdym nVIdiotim BIOSu je na offsetu 34h konfiguracni byte, kde bit0 pokud je 0, tak se obraz roztahuje a bit1 pokud je 1 tak je to este force scaling. Umi to prepnout i Nibitor. Takze po nastaveni bit0=1 sem ziskal obraz 1:1 jenze vystup jede porad v nativnim rozliseni 1600x1200, takze nemuzu scalovat monitorem, sakra to sou mrdaciii...
EDIT2:
to samy lze docilit i on the fly volanim nedokumentovany VESA VBE funkce:
Kód:
mov ax,4F14h ;VESA VBE OEM function
mov bl,2 ;Subfunction 02 = Set Panel Expansion/Centering
mov bh,1 ;00 = Return Current Setting, 01 = Set Centering/Expansion
mov cx,0000h ;Exp. mode: 00 = Scaled, 01 = Centered 1:1, 02 = Left Corner 1:1
int 10h ;call VGA/VBE service
int 20h ;exit
Melo by to fungovat na vsech nvidia kartach s DVI. Tak aspon si to muzu prepnout podle rozliseni danyho programu.