Re: Nový chladič od Noctua -> Noctua NH-U12P
Chci se zeptat majitelů Noctua NH-U12P -> Jak je to s váhou chladiče. Chlaďák i s fanem má udávanou hmotnost 770g což je hodně. V kombinaci s towerovým provedením mi příjde že to na uchycení (na MoBo) musí vyvíjet pěknou páku.
Dá se vůbec case s timto chladičem nějak přenášet aby nedošlo k poškození (vypáčení ?). Nebo když máte PC přenést tak radši celej chlaďák sundáte ? Nebo jsou moje obavy zbytečný a držít to tam dobře ?
Citace:
Původně odeslal
theedge
Chci se zeptat majitelů Noctua NH-U12P -> Jak je to s váhou chladiče. Chlaďák i s fanem má udávanou hmotnost 770g což je hodně. V kombinaci s towerovým provedením mi příjde že to na uchycení (na MoBo) musí vyvíjet pěknou páku.
Dá se vůbec case s timto chladičem nějak přenášet aby nedošlo k poškození (vypáčení ?). Nebo když máte PC přenést tak radši celej chlaďák sundáte ? Nebo jsou moje obavy zbytečný a držít to tam dobře ?
Tak váha to je, na druhou stranu jsou i těžší chladiče :p Aby ti to nevyrvalo socket z desky, tak máš na druhé straně sponu, že jo.
Co se přenášení týče, tak to nějak neřeším: jednak není důvod komp přenášet a když už, tak to není moc daleko, takže IMHO se mu nic nestane. A pro jistotu ho nesu (bednu) převrácený o 90 stupňů, čili chladič CPU a karty v PCI slotech jsou kolmo (vertikálně) k zemi ;) takže asi tak, jinak chladič teda drží dobře.
Tak jsem namontoval Noctuu NH-U12P.
montaz byla uplne v pohode (snadnejsi nez jsem jsem cekal). Fan jsem zapojil pres redukci U.L.N. (8,8V - 1050 ot.) pastu jsem pouzil tu co byla u Noctuy (je dost husta).
Delal jsem nejake porovnani s AC Freezer 7 Pro ktery jsem tam mel doted ->
S Freezrem jsem mel v Idle teploty 43°,40° a v burn po 30 min v Orthos 56°,54°
V idle mi Freezer tocil cca 1200 ot. a v burnu tocil az 2700 ot. což už byl docela rachot (byl zapojeny na regulaci ot. přes desku.
Kupodivu Noctua mi dává stejný teploty Idle -> 43° a burn 55° (jen o 1° min v burn nez Freezer) ale cely to uchladi pri 1050 ot. přes U.L.N. - možná by stačila i U.L.N.A (7V), ale to jsem ještě nezkoušel.
Case chieftec mám větraný určitě dobře - 2x80mm fan na OUT přes regulaci otacek + 120mm OUT ve zdroji a 1x80mm na IN vpředu pod diskama taky zaregulovanej.
Teploty jsou z CoreTemp na desce Asus P5K Pro s posledním biosem 1001.
CPU -> C2D E8200 @ 3,4GHz ( 425x8, 1,24V - udaj z CPU-Z).
Čekal jsem že ta teplota bude s Noctuou trošku nižší než s Freezrem - ale je fakt že Freezer v burnu točil 2700 ot. a Noctua 1050 ot. a ta hlučnost je neporovnatelná.
Chladí to stejně jako Thermalright 120 Ultra Extreme, co jsem měl předtím, takže spokojenost, do těch 60C při 4Ghz a 1.35V.
EDIT.: blbý příspěvek, no ale už to tady nechám :D
Mam Noctuu a chladi perfektne.
Jeji velikost je ovsem problem. Mam Thermaltake Armor s vetrakem v bocnici. Vetrak musel pryc jinak by se nedala zavrit case. Budiz toto radou pro ty kteri chteji stejnou kombinaci...
Mám dotaz na majitele tohoto chladiče, při instalaci jsem si všiml, že základna neni dokonale rovná. Teploty jsou následující (idle/load):
http://img230.imageshack.us/img230/2066/idleax2.png http://img230.imageshack.us/img230/4831/loadwi5.png
Je to Q9450 na P5Q Deluxe (vše na základních taktech/napětích) ve skříni CM Cosmos. Teplota okolí byla 27°C. Ventilátor na CPU jel na 1300 RPM.
Jsou ty teploty odpovídající, nebo mám tu Noctuu reklamovat?
Někde jsem četl že je to tak schválně, protože IHS na procesorech bývají taky křivé, ale to se mi moc nezdá - mám tady ještě starý Freezer 4 a ten má základnu perfektně rovnou...
Citace:
Původně odeslal
AXB
Mám dotaz na majitele tohoto chladiče, při instalaci jsem si všiml, že základna neni dokonale rovná. Teploty jsou následující (idle/load):
...
Je to Q9450 na P5Q Deluxe (vše na základních taktech/napětích) ve skříni CM Cosmos. Teplota okolí byla 27°C. Ventilátor na CPU jel na 1300 RPM.
Jsou ty teploty odpovídající, nebo mám tu Noctuu reklamovat?
Někde jsem četl že je to tak schválně, protože IHS na procesorech bývají taky křivé, ale to se mi moc nezdá - mám tady ještě starý Freezer 4 a ten má základnu perfektně rovnou...
Ja som to u Freezera 64 Pro vyriesil tak, ze som aplikoval tuning brusnym papierom - za pomoci sklenej tablicky. A bol pokoj...
Samozrejme ze som prisiel o zaruku...
Ak si potrpis na zaruke, reklamuj. Ale moze sa stat, ze zase dostanes kus s krivym spodkom :confused:
Brusný papír by byl řešení, ale když už kupuju chladič za takové peníze, tak rozhodně nepočítám s tím že bych ho musel doma v garáži "dodělat".
Ale stáhl jsem RealTemp a pročetl pár diskuzí a zjistil jsem že TjMax pro Q9450 by měla být 95°C, při nastavení této hodnoty jsou teploty jader o 10°C nižší, což už nevypadá tak hrozně...