-
Re: E4300 - zkušenosti s OC
Citace:
Původně odeslal
jenicek321
nastav děličku na co nejmenší, ručně dej do časování CL5 (5-5-5-15 nebo 5-5-5-18 ), PCI-Express dej napevno na 100 (popřípadě pokud to nepůjde zkoušej do 110MHz), přitop těm pamětem, 2.2V se neboj.. mě daj 533ky skoro 800... a doporučuju nastavit vždycky jen jednu věc a pak save bios a znova do biosu a další věc..
tak sem to znovu zkusil a nic. Děličku to opravdu bere pouze 8:10, zvýšení napětí na pamětech nepomohlo, stejně tak nepomohlo ani na CPU. Časování pamětí je taky jedno jak je nastavený. Prostě FSB 300 a víc nejde.
V pondělí budu mít 800MHz paměti, tak uvidím. Pak snad už jedině deska, že si i945 nerozumí s C2D. Pochybuju že by to bylo CPU, snad všem co jsem četl chodí přes 300 bez problémů.
-
2Sotek
Nemuze byt problemem nefunkcni PCI-E lock na i945P? viz http://4um.ocguru.cz/showthread.php?t=52060
-
sotek
jo aha já si nevšim, že máš i945, tak to bych se nedivil.. taky jsem měl a pustilo mě to jen na 250Mhz z 200. Záleží na jaké MoBo "jim" to chodí i přes 300.. 300 je na i945 slušné..
-
Citace:
Původně odeslal
Caleb
tak jsi měl pravdu, má na to vliv opravdu PCIEx. Paměti 667 uměj 800MHz, CPU jde 9x350. Ale jakmile zvýším třeba na 370, tak PC sice naběhne, ale už to nenajde HDD. Z pokusů mi opět vychází že za to může právě PCIEx. Jak zjistit co tam mám nastavit? Zkoušel jsem ClockGen a ten mi nějak vůbec nesedí s nastavenou hodnotou.
-
sotek myslím že jsi už našel strop pro současnou sestavu.. hdd mi někde kolem těch 3.2 jako tobě taky nenajde a měl jsem PCIE na 100-110 MHz
-
tak ja dosahuji teplot 65-68 se zapnutym orthosem a Scythe Ninjou - asi je to skrini ty vysoke teploty, ten chladic je blbe otoceny a overclock jen 3,015 GHz - proste smula na kus. orthos stabilni ale pada to, budu muset testnout jeste nejaky jiny ramky. TAT nenajede kvuli nejaky chybe :( Zkusim jeste ten Rayeruv program a postnu pak vysledky.
-
Citace:
Původně odeslal
neGryk
tak ja dosahuji teplot 65-68 se zapnutym orthosem a Scythe Ninjou - asi je to skrini ty vysoke teploty, ten chladic je blbe otoceny a overclock jen 3,015 GHz - proste smula na kus. orthos stabilni ale pada to, budu muset testnout jeste nejaky jiny ramky. TAT nenajede kvuli nejaky chybe :( Zkusim jeste ten Rayeruv program a postnu pak vysledky.
Nebolo by spatne vypisat zbytok zostavy (idealne do podpisu)...
Mne to facha na 3 Ghz na def voltazi - so slabym chladicom :(
Dneska po praci vsak frcim do CC pre TT Big Typhoon VX >:}
-
To sou teploty primo z jader?
Ja dosahuju tedka kolem 70ti stupnu primo v jadre CPU (umi to merit SpeedFan nebo CoreTemp), teplota co cte deska je uplne mimo - kolem 50ti stupnu.
CPU se asi trosku zahorelo, protoze jede na 2.7 uz i na defaultu, uvidime casem, diky odemcenu nasobici dolu a delickam pameti tu je hodne prostoru na experimentovani, ale 3.3GHz nebylo stabilni ani s 1.4V v BIOSu.
Navic ty takty nad 3GHz uz nejsou moc na tiche chlazeni freezerem, litra za chladic kvuli par sem MHz, ktere stejne nevyuziju je mi zatim lito davat.
-
Citace:
Původně odeslal
Caleb
Ja dosahuju tedka kolem 70ti stupnu primo v jadre CPU (umi to merit SpeedFan nebo CoreTemp), teplota co cte deska je uplne mimo - kolem 50ti stupnu.
CPU se asi trosku zahorelo, protoze jede na 2.7 uz i na defaultu, uvidime casem, diky odemcenu nasobici dolu a delickam pameti tu je hodne prostoru na experimentovani, ale 3.3GHz nebylo stabilni ani s 1.4V v BIOSu.
Navic ty takty nad 3GHz uz nejsou moc na tiche chlazeni freezerem, litra za chladic kvuli par sem MHz, ktere stejne nevyuziju je mi zatim lito davat.
Ja kludne nameram pomocou TAT teploty cez 70C ... ale vravim dopredu, ze zalman 7700 alcu nie je na toto zrovna idealny.
CoreTemp a spol ukazuju s E4300 (4x00) blbosti... idle < ambient temperature... Udajne sa pracuje na vyrieseni priamo s Intel supportom.
PS: suhlas, davat za chladic 2x tolko kvoli par Mhz je fakt zbytocne... je to vsak cena freezra + 500 kc co sa da, kedze ten co si vybral bude fukat aj na dosku. Navyse mam akusi slabost ja hovadsky velke chladice :p
-
Citace:
Původně odeslal
Caleb
ANo to jsou teploty primo z jader - akorat pri spusteni coretemp nasleduje vetsinou restart a pak uz nenajede ani monas a nic. Fakt nevim co muze byt v kopru, uz se tady s tim morduji druhej den. Podpis jsem upravil :-)
-
Tohle mi taky dela, ze po rebootu nenajede - je to nizkym V-core, kdyz pridam, uz to nedela.
-
Takze mne to rozhodne nepojde stabilne na 9*356 pri 1.4V v biose :-)
Len na druhu stranu co ma docela stve je nasobitl 9x ktory mi rozhodne blbne...momentalne skusam 8*394 pri 1.425 v biose a vypada to slubne. Smola s tym 9x je v tom, ze posledna stabilna FSB ktora zostala funkcna aj po restarte bola nieco okolo 310 Mhz :-(
S tou osmickou nemam problem...400 fsb som este neskusal...samozrejme skusim. Inak bios mam povodny od dosky, cize F6.
BTW : TT big typhoon VX na min otacky chladi o niekolko poznani lepsie nez Zalman 7700 alcu ;-)
-
Citace:
Původně odeslal
Janikbanik
BTW : TT big typhoon VX na min otacky chladi o niekolko poznani lepsie nez Zalman 7700 alcu ;-)
Tak to mě opravdu těší, že Ti vyhovuje...
-
Takze na 8*400 mozem podla ocakavani zabudnut.
Tych 8*394 mi po vypnuti PC nenabehne samo, je treba ist do Biosu...takze budem redukovat OC :-/
S mojim nasobitelom 9x to vidim na bliziaci sa flash BIOS-u.
Citace:
Původně odeslal
Darth Maul
Tak to mě opravdu těší, že Ti vyhovuje...
@ Maul: dikes za poznatky ohladom toho TT BT VX - rozhodne nie je jednym z najtissich no mna lakal a som rad, ze som ho kupil. Vie byt tissi nez zdroj a pritom stale dobre chladi. A to je to, co som potreboval.
EDIT : uz som skusal bios F10 a neviem sa zbavit toho problemu s nasobitelom 9x. Dostanem sa s nim niekde tesne na 300 Mhz (Fsb) ale tych 320+ proste nenabehne.
Na druhu stranu 8*376 = 3008 (to ma byt akoze presne 300, no s FSB 375 ukazuje 2992:-) ) to frci v pohode.
EIST mam vypnuty, VCore je def, system Core je def, ram ma def+0.1V, PCIE frekv mam nastavenu na 105 Mhz...
Viete mi niekto poradit co robim zle?
Roky som nemal Intela, no podla toho co som tu a tam cital, tak si nie som vedomy toho, ze by som cosi robil spatne :-/
-
Dalsi dotaz / problem - nebudem preto editovat predosly post ale vlozim novy.
Ludia, pouzivate niekto znizeny nasobic (napr 8X resp 7x?)
Ide mi o to, ze ked bezim napr na 8*375, tak mi polovica programov pise, ze mam frekv. 3375 namiesto 3000... furt si myslia,ze bezim na 9*375.
BTW: ten 9x mi nejak blbne a nedam s nim ani nahodou tolko co s 8x ...
-
Citace:
Původně odeslal
Janikbanik
Dalsi dotaz / problem - nebudem preto editovat predosly post ale vlozim novy.
Ludia, pouzivate niekto znizeny nasobic (napr 8X resp 7x?)
Ide mi o to, ze ked bezim napr na 8*375, tak mi polovica programov pise, ze mam frekv. 3375 namiesto 3000... furt si myslia,ze bezim na 9*375.
BTW: ten 9x mi nejak blbne a nedam s nim ani nahodou tolko co s 8x ...
az budu doma odzkousim nasobic 8x, doufam ze se dostanu vice nez s 9x - pak napisu poznatky...
-
Citace:
Původně odeslal
neGryk
az budu doma odzkousim nasobic 8x, doufam ze se dostanu vice nez s 9x - pak napisu poznatky...
Ja som medzitym nadobudol nejake poznatky a mal chvilu na pokusy.
Takze vdaka Ohladom nastavovanie pri C2D OC a nieco o C2D vo vseobecnosti
Sa mi podarilo dospiet k zaveru, ze moj cpu / doska nema rad nasobic 9x a FSB okolo 334 Mhz.
Proste mi to takto pri najlepsom nabehne na def 9x200 s disablovanym nastavenim 9*334.
(Pridanie voltaze s tym nema nic spolocneho).
Jemne som dvihol VCore & MCH a nasledne skusil 9*350 a ziaden problem.
Neviem si to moc vysvetlil. Tych 9*334 nechodilo ani pri zmene biosu...
Kaslem na to, teraz je to stabilne...este sa s tym pohram a ked budem silou mocou chceit presne 3GHz tak 8*376 to isti :cool:
-
u mě to zas jede v poho na 333*9 a některé nižší násobiče nejdou na tuhle FSB :-)
-
Citace:
Původně odeslal
jenicek321
u mě to zas jede v poho na 333*9 a některé nižší násobiče nejdou na tuhle FSB :-)
To je celkom sila toto. Som zvedavy co je vlastne skutocnym dovodom tohto tu divneho spravania.
Kedysi davno som mal tento problem s nForce2 a AXP 1700+ TB.
Proste boli treba pouzivat len niektore odskusane nasobice :o
-
ono to bude nejspíš tím, jak si "laicky řečeno"(profík nejsem):) rozumí takty sběrnice,násobiče a děličky.. důležitou roli určitě hraje taktování pamětí, teď už nevím jak to bylo s násobičem a děličkou, ale při určitém násobiči se mi nechtěl rozjet pc pri taktování paměti z 800 na 833 ale až na 890(tak nějak) .. :-)
-
BTW prislel uz nekdo na to, jak na Asus MB zabranit kratkemu vypinani PC pri restartu pokud mam FSB vys nez urcitou hodnotu? U nekerych desek to prej resi BIOS update, ale na moji desku uz vysel 3. a dela to porad, asi od 330MHz. Neprisel sem na zadny nastaveni v setupu kery by tomu zabranilo, googlil sem, ale max. sem nasle nekoho se stejnym problemem ale bez reseni.
-
tak jsem prave poridil E4400 a desku ASRock 4COREDUAL-VSTA
ucel je budget upgrade - RAM, VGA, 2XIDE DISK A 2X IDE DVD-RW necham zatim puvodni.
plan je dosahnout na obyc 290*10 - dam vedet, jak jsem dopadl...
-
tak upgrade hotov - beha to na 10*290, ramku si to nastavilo na 2*207, takze taky spokojenost.
Dalsi mila vec byla, ze to nechtelo reinstalaci systemu (se mi jeste nestalo), takze prechod od temporary VIA desky s754 se sempronem na VIA desku s Intelem bez problemu.
Kdyz to shrnu, tak puvodniho Bartona jsem prodal za 1200,-, desku vyreklamoval za 2300,- (pokazila se fakt v pravou chvily) a nova deska stala 1500,- a e4400 za 3500,-
suma sumarum: 1500,- za upgrade na dual core - splnil jsem rozpocet, ktery mi vymezila manzelka....
-
Na jakém napětí Ti běží ten procák na 10x290MHz?
-
nechal jsem ho na defaultu. speedfun ukazuje 1.30 az 1.31
-
(Conroe core) 420x8 při 1.39V real, FSB 450 na jakémkoliv násobiči ani nepostne. Stabilitu jsem extra dlouho netestoval, procesor na těchhle hodnotách nebude provozovaný.
MB: Asus P5B-Plus Vista Ed. + Ninja Rev. B
RAM: 2x 1 GB Corsair 6400C4
-
e4400, 10x300 na def. zatím to vypadá že to je stabilní. Do windows nabootuju s def.v ještě na 3,2.Chladí to box.Deska je Gigabyte DS3P
-
Mne funguje C2D na rozlicnych frekvencich a napetich - problem mam s tim, ze i kdyz je CPU orthos stable ve windows, po rebootu uz nenabehne - staci vypnou a zapnout komp, CPU se bud hodi na default, nebo zustane pretaktovane, jak kdy. Musim mu kvuli tomu pridavat napeti, i kdyz je schopne fungovat na daleko nizsim. Je tohle chovani normalni?
-
Citace:
Původně odeslal
Caleb
Mne funguje C2D na rozlicnych frekvencich a napetich - problem mam s tim, ze i kdyz je CPU orthos stable ve windows, po rebootu uz nenabehne - staci vypnou a zapnout komp, CPU se bud hodi na default, nebo zustane pretaktovane, jak kdy. Musim mu kvuli tomu pridavat napeti, i kdyz je schopne fungovat na daleko nizsim. Je tohle chovani normalni?
Podobne veci sa deju aj mne. Vzdy som si myslel, ze to moze byt len procakom. Len nedavno som zbadal, ze za urcitu cast tohto chovania bola zodpovedna RAM. Zrejme som dal prilis drsne casovanie na danu - pomerne malu voltaz. Skus este vylucit teda tento vplyv.
-
Tak tak, stalo se mi to také a bylo to pamětmi ...
-
To je zajimave - mam Geil 667 CL4 a ADATA 800 CL5, bez problemu (tj. projdou memtestem) pri 2V fungujou i na 835MHz CL4, ja osobne jedu na 835 CL5. Jakej je podle vas nejspolehlivejsi test pameti? Goldmemory?
-
Citace:
Původně odeslal
Caleb
To je zajimave - mam Geil 667 CL4 a ADATA 800 CL5, bez problemu (tj. projdou memtestem) pri 2V fungujou i na 835MHz CL4, ja osobne jedu na 835 CL5. Jakej je podle vas nejspolehlivejsi test pameti? Goldmemory?
My netvrdime ze v Tvojom pripade to musia byt pamate, len to, ze sa moze stat, ze by to mohli byt.
Memtest a gold memory by mali byt dostacujucim dokazom stability ram.
Na kolko mas nastavene v Biose VCore cpu?
-
Pri 3.0GHz 1.35V nebo 1.35625 - obcas ale po restartu nenajede. Pri tehle frekvenci funguje i pri nizsim napeti bez problemu, ale pouze do nejblizsiho restartu.
-
Citace:
Původně odeslal
Caleb
Pri 3.0GHz 1.35V nebo 1.35625 - obcas ale po restartu nenajede. Pri tehle frekvenci funguje i pri nizsim napeti bez problemu, ale pouze do nejblizsiho restartu.
Ja som trochu zmateny z toho, ako to mas. To akoze mas 4ks ramiek 512 MB , dve od GEIL a dve od ADATA? Alebo je to inak ?? z podpisu a postov mi to nie je jasne.
Kazdopadne tieto restarty mi blbly, resp. mi komp vobec nenabehol kvoli nastaveniu RAM. CPU mi bezalo na 8*376=3Ghz aj pri 1.3185V v Biose, ale musel... padalo mi len pri spusteni coretemp 0.95...(uz ten program nespustam)
Bezal som na nasobici 8x lebo 9x s danym nastavenym delicky pre pamate mo jednoducho blbol ako Tebe. A to som mal pamate nastavene povolnejsie nez na testoch na svethardware.
Kazdopadne by som na Tvojom mieste najprv vylucil 1 z 2 moznosti (cpu a ram).
Najprv asi CPU... tzn. ram nastavit pozvolna a skusat stabilitu,hrat sa a co ja viem co este zvyknes:-) v ratane restartov PC. Ak to bude vsetko OK tak zacat laborovat s RAM.
-
JJ, pameti mam tak jak pises.
Takze moznosti je vice - male V-core, problem s pameti nebo problem s nasobicem - kazdopadne to vyzaduje hodne laborovani, uvidim k cemu dospeju.
-
Pokud nezabere vyšší Vcore, tak zkus sundat o řád děličku na pamětech a potom zkusit jenom s jednou sadou pamětí, tak bych šel já.
-
Me todle delala pamet A-Data 667, s Geilama 667 CL4 co mam ted to uz chodi jak vino.... na libovolnym nastaveni me to s Adatama po rebootu vytuhlo nebo to reslo a nabehlo nepretoceny. Zadnej test pameti ani niceho jinyho nic nezaznamenal. V jinym kompu ted behaji ty Adata naprosto ok.
-
je to hodně od boku, ale mě tohle docela překvapilo ty šetříci technologie od intelu mi to dávali z5 na def, máš je vyplé ?
Nebo zkus upravit piny, aby se to pro desku hlásilo jako 1333fsb procesor, jak na to je na XS a hromadě jinejch míst.
-
2Dee: hmm, to si me skoro nepotesil, az prijedu domu trosku s tim polaboruju - zatim sem mel pocit, ze vyssi Vcore to resi, uvidim. Mne se to totiz nedeje pravidelne, s Pentium D sem nemel ani naznak tohoto problemu, a vim, ze tobe to s tema ADATAma blblo i ve windows - mne komp fakt bezi naprosto stabilne.
2Klon: vsechny tyhle veci mam vypnute, BIOS mam nastavenej oc-friendly :)
-
jj ve woknech me to blblo pri instalacich nekdy, ale orthos 24h stable, goldmemory a memtest86 oba pres noc taktez stable... takze ty testy sou pekne k prdu :p. Ale zkus vyhodit ty adata a nechat geily za zkousku nic nedas
-
Mam tu taky jeden problem s 4300 (spis to bude deska/pameti). vcera jsem namontoval Asus P5N-E SLi + A-data 1024Mb 800MHz (zbytek sestavy VGA-8800gts, zdroj-Seasonic 500w) a zacal tohned mucit. Dostanu se celkem v pohode na 3100 (350*9) avse v pohode. Problem nastane, kdyz vypnu PC -> nenajede (musim clearnout smosku). Zajimavy je, ze restarty mu nevadi....Mozna bych mel nekde pridat Voltaz? Tyhle desky pry dost undervoltuji, co myslite?
-
ja zatim jedu s E4300 L649G627 + Scythe Infinity na 356x9 (3,2GHz) pri real napeti 1,33 V
teplota - idle 42 °C, po 6h Orthosu 62 °C v Core Temp 0.95, zatim velka spokojenost
-
Citace:
Původně odeslal
baros
ja zatim jedu s E4300 L649G627 + Scythe Infinity na 356x9 (3,2GHz) pri real napeti 1,33 V
teplota - idle 42 °C, po 6h Orthosu 62 °C v Core Temp 0.95, zatim velka spokojenost
To mas fajn.
Ja som skusal 3.2 Ghz, ale real VCore som mal okolo 1.38V.
Zdalo sa mi, ze PC nefunguje tak uplne "uvolnene" resp. "svizne" ako napr. pri 3Ghz a len minimalne zvysenom VCore. Zaujimave bolo, ze Ortos ani podobne testy mi nepadli do 2h...(na dlhsie testy som moc nemal cas).
Inak ten CoreTemp 0.95 mi malokedy nesposobi restart PC... 2x z 5 pokusov nesposboi restart a 3x sposobi...zaver je taky, ze kaslem nanho :-D
-
zajímavé, že spoustě lidem ten coretemp padá.. mně se to nestalo ani na 3GHz
-
Citace:
Původně odeslal
jenicek321
zajímavé, že spoustě lidem ten coretemp padá.. mně se to nestalo ani na 3GHz
Mne ten programek pride divny.
Oproti 0.94 nabieha akoby pomalsie, potom na sekundu-dve zmizne kurzor mysi a uz vidis, len ako Ti komp znova postuje nabieha.
Nikdy mi nic ine nepadlo pri danom nastaveni nez tento program.
Je sice pravda, ze na nizsich taktoch mi nepadal. (okolo 2.8Ghz..)
-
Core Temp mi nikdy nespad ani nezpusobil restart
deska undervoltuje, v BIOSu je nastaveno 1,375 V, ve Win je napeti 1,344 V a pri zatezi skace mezi 1,344 a 1,288 V
-
Citace:
Původně odeslal
Janikbanik
Mne ten programek pride divny.
Oproti 0.94 nabieha akoby pomalsie, potom na sekundu-dve zmizne kurzor mysi a uz vidis, len ako Ti komp znova postuje nabieha.
Nikdy mi nic ine nepadlo pri danom nastaveni nez tento program.
Je sice pravda, ze na nizsich taktoch mi nepadal. (okolo 2.8Ghz..)
Jo, taky mi 0.95 takle resetla XPecka, s 0.94 se mi to nestalo. Od ty doby zatim nic, netusim cim to muze byt. S pretaktovanim to imho nesouvisi, ja to mam takly minimalne.
-
Citace:
Původně odeslal
RayeR
Jo, taky mi 0.95 takle resetla XPecka, s 0.94 se mi to nestalo. Od ty doby zatim nic, netusim cim to muze byt. S pretaktovanim to imho nesouvisi, ja to mam takly minimalne.
Ja som s tym zrovna vcera laboroval.
Mal som cpu klasika na 9*334, VCORE 1.3325 (bios), ram nba 835 16-5-5-5 pri 1.9V. Core Temp 0.95 po starte win nepadlo. Potom som core temp vypol a nechal bezat vyse pol hod ortos. Pocas behu ortosu som pustil C.T 095 a hadajte co sa stalo.... reset.
Mne sa ten program fakt nezda...:roll:
Presne ako RayeR-ovi mi 0.94 nikdy nepadla.
-
Jo, jen doplnim, ze mam coretemp spoustenej pri startu XP, takze sem jen zahlid plochu a reset. Takze predpokladam ze v te dobe jeste nebyl procak poradne zatizenej. Premejslim jesi donwgradovat zpet na 0.94, pac teploty ukazovala na 6x00 spravne, ale na 0.95 se mi zas libi, ze ukazuje v tray primo obe teploty.
-
Tak sem snizil multiplikator z 9ti na 8, sice mi klesla frekvence pameti, ale CPU ted na 3GHz jede i na defaultu, problemy s restartem uz nemam - zajimave.
-
Citace:
Původně odeslal
Caleb
Tak sem snizil multiplikator z 9ti na 8, sice mi klesla frekvence pameti, ale CPU ted na 3GHz jede i na defaultu, problemy s restartem uz nemam - zajimave.
Presne toto same som mal aj ja.
Problem je vo vyslednej frekv. pamati. Ak by si im bol pri 9x ubral frekv. tak by Ti to podla mna tiez neblblo.
Kazdopadne nad cca 3150 Mhz som sa s nasobicom 8x a fsb bliziacej sa k 400 fsb dostat nevedel :-/
-
Himbajs, ted se mi to z nicehonic resetlo pri tisku se spustenym CT 0.95. Tohle nikdy nedalo, tak sem se nasral a vratil se zpet k 0.94. Ale to potvrdi az cas...
-
Citace:
Původně odeslal
Caleb
Tak nakonec to neresi nic, deska si dela co chce, po celodennim patrani a experimentovani se mi asi podarilo najit vinnika
Citace:
Some nVidia cards prevent this MB from overclocking at all Ex. Galaxy 7600GS Zalman edition 1.2ns
To znamene ze po nekompatibilite nForce3 + 6800, ktere sem vlastnil drive, me nVidia kletba stihla podruhe :rolleyes: :mad:
-
Citace:
Původně odeslal
Caleb
Tak nakonec to neresi nic, deska si dela co chce, po celodennim patrani a experimentovani se mi asi podarilo najit vinnika
To znamene ze po nekompatibilite nForce3 + 6800, ktere sem vlastnil drive, me nVidia kletba stihla podruhe :rolleyes: :mad:
Ja myslel ze tohle mel byt bug revize chipsetu C1 (ac jsem to osobne nepozoroval), jakou mas revizi chipsetu?
-
C2, kazdopadne uz mam objednanou x1950, sem presvedcen, ze to problem nevyresi, ale aspon bude lepsi grafika :)
Je to sice neprijemnej problem, ale komp je jinak naprosto stabilni, takze misto restartu (kterej je u mne tak 2x tydne) dam proste shutdown.
-
Citace:
Původně odeslal
Caleb
C2, kazdopadne uz mam objednanou x1950, sem presvedcen, ze to problem nevyresi, ale aspon bude lepsi grafika :) .
Mno hele nekdo kdesi psal o problemu DS3 ci S3? v kombinaci s 1950GT cili potencionalni problem na obzoru?:)
-
Citace:
Původně odeslal
nex
Mno hele nekdo kdesi psal o problemu DS3 ci S3? v kombinaci s 1950GT cili potencionalni problem na obzoru?:)
Viz moj podpis GB965P-DS3 a PALIT X1950GT 512 MB a no problem... :-)
-
Citace:
Původně odeslal
RayeR
Himbajs, ted se mi to z nicehonic resetlo pri tisku se spustenym CT 0.95. Tohle nikdy nedalo, tak sem se nasral a vratil se zpet k 0.94. Ale to potvrdi az cas...
Jsem teď taky sosnul 0.95 a zatím OK.
-
Citace:
Původně odeslal
RayeR
LOL, tak už Himbajs i u mně. Jen jsem surfoval, sosal nový bios a přitom zavřel CT :-/
-
Napr mne ten CT0.95 padne pri jeho starte a nie az potom, ked to bezi na pozadi a pracuje sa s inymi aplikaciami.
Mam za to, ze prave CT 0.95 mal ukazovat spravne teploy cpu u E4300.
Ten 094 na E6xxx funguje korektne...
(opravte ma prosim ak sa mylim)
Kazdopadne kym mi ten CT0.95 nepadal, tak ukazoval o nejakych cca 10C stupnov viac ako je predchodca 0.94.
Inak na CoreTempy uz kaslem, pouzivam Intel TaT ako "kratkodoby monitor".
-
Jo stahnul jsem a ukazuje stejne jako TAT...
-
Citace:
Původně odeslal
Janikbanik
i.
Mam za to, ze prave CT 0.95 mal ukazovat spravne teploy cpu u E4300.
Jj, v praci sem to testoval na E4400, 0.95 uz ukazuje spravne, ale asi si ho tam nebudu poustet, abych neprisel o nekolikahodinovou praci. BTW je to naka Dellacka masina, nevim co tam maj za chlazeni ale normalka to ukazovalo jen 40C v tedle hicech (klima tam nemame).
-
Citace:
Původně odeslal
RayeR
Jj, v praci sem to testoval na E4400, 0.95 uz ukazuje spravne, ale asi si ho tam nebudu poustet, abych neprisel o nekolikahodinovou praci. BTW je to naka Dellacka masina, nevim co tam maj za chlazeni ale normalka to ukazovalo jen 40C v tedle hicech (klima tam nemame).
Na default frekv. som sice bezal len asi raz alebo dva krat, ale vtedy mi to nepadlo.
Inak je E4400 na DEF so zapnutym EIST tak tych 40C pri beznej praci aj v kancli bez klimy (teda ak Vam tam rovno nesvieti cely den slnko :-) ) by bola taka "odpovedajuca teplota".
-
Citace:
Původně odeslal
Janikbanik
Inak je E4400 na DEF so zapnutym EIST tak tych 40C pri beznej praci aj v kancli bez klimy (teda ak Vam tam rovno nesvieti cely den slnko :-) ) by bola taka "odpovedajuca teplota".
Jj, mám EIST na E4300 zapnutý a s FSB334 mám při office práci teplotu kolem 36C (tzn. cca 10C rise oproti ambient).
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
Jj, mám EIST na E4300 zapnutý a s FSB334 mám při office práci teplotu kolem 36C (tzn. cca 10C rise oproti ambient).
Dik za info.
Inak mozes prosim napisat ako mas nastavenu v biose voltaz CPU ?
Ja som totiz laboroval s tym zapnutym EIST pri fsb 334 a nejak som nepochodil.
(Nejak mi nie je jasne ako, resp. o kolko pri pevne nastavenom VCore ten EIST pri zmene multiplikatora CPU znizi voltaz CPU)
Takze teraz mam EIST off a teploty pri offline mam cca 47-49C)
-
Ty dva základní staty fungují jednoduše:
1. při plné rychlosti (v mém případě násobič 9x) jede cpu na vCore nastavený v BIOSu
2. při nejnižší rychlosti (násobič 6x) jede cpu vždy na definovaném vCore pro state bez ohledu na FSB, resp. výsledný takt cpu (v mém případě 1.050V)
Co se týče toho fungování, vzhledem k voltáži na násobiči 6x může být problémem fakt, že to cpu prostě nedá (v mém konkrétním případě to znamená, že standardně je cpu 1.80 GHz při 1.325V a při tomhle nastavení s EISTem jede na 2.00 GHz při 1.050V). Nemám srovnání, tudíž nevím, zdali to zvládnou všechny - každopádně takový reál oproti definovaným hodnotám je obecně obdivuhodný.
Trošku mě zmátla jiná věc. Doteď jsem neviděl (cpu-z, apod.), že by automaticky v rámci EIST používal procesor jiné state než krajní (tzn. 6x a 9x násobič a příslušné vCore), narozdíl od mobilních procesorů, kde jsou schopné Visty přepínat automaticky na libovolnou definovanou kombinaci hodnot podle potřebného výkonu. To by ještě nebylo nic zvláštního, kdyby benchmark "Power Management Efficiency" ze Sandry XI netvrdil něco diametrálně jiného (tj. využití i všech postupných mezistupňů podle aktuální zátěže procesoru). Neměl jsem čas to zkoumat a ani mě to nějak nepálí, ale pokud mi tohle kdokoliv zodpoví, ušetřený čas velmi uvítám ...
-
Vyzkoušeno EIST na E4300, E4400, E6400 a E6600.
Vždy výsledná hodnota odpovídá FSBx6 a napětí 1,05V, pokud jsem nechal napětí na default... takže:
E4300 OC 300x9 ... 1800MHz EIST
E4400 OC 300x10 ... 1800MHz EIST
E6400 OC 350x8 ... 2100MHz EIST
E6600 OC 375x9 ... 2250MHz EIST
Jo a u toho E4400 mám vyzkoušené, že násobiče snižuje minimálně ve dvou krocích 10x-8x-6x, takže frekvence 3000-2400-1800MHz
-
@jan555, Darth Maul : Dikes za vycerpavajucu odpoved. (K+ Vam vsak dat momentalne nemozem:-( )
Doma budem laborovat s tym, ze napevno nastavim 6*334 a VCore na 1.05 (bios)...aby som vedel, ci sa spolahnut na akusit stabilitu...
Ak to tak fungovat nebude tak pri najhorsom zostanem napevno na 9*334 Vcore 1.35V v biose. Dam vediet, ako to dopadlo. (kazdopadne som pomerne malo optimisticky co sa tohoto pokusu tyka)
-
Citace:
Původně odeslal
Janikbanik
Doma budem laborovat s tym, ze napevno nastavim 6*334 a VCore na 1.05 (bios)...aby som vedel, ci sa spolahnut na akusit stabilitu...
Ak to tak fungovat nebude tak pri najhorsom zostanem napevno na 9*334 Vcore 1.35V v biose. Dam vediet, ako to dopadlo. (kazdopadne som pomerne malo optimisticky co sa tohoto pokusu tyka)
Myslím, že reálná šance na funkčnost tu je. Já svůj CPU momentálně v tom vedru provozuju na 2200 MHz při 1,050V - oba máme +/- podobné kousky.
-
Ja zase jedu na def.volty 9x334 EIST dis..vse ponechavam na RMclock.Peformance on demand cili minimalni zatezi 6x334 load 3ghz..jen lituju ze nema aspon nasobic 5x ci 4x.
-
>jan555
Mozna ten PM neni uplne vyladenej, ze ten prechod mezi 6x a 9x se odehraje pri zvyseni zateze dost rychle nez si toho stihnes vsimnout. Asi by nebyl problem udelat naky softik, kery by logoval aktualni hodnotu nasobice, treba kazdych 10 nebo 100ms a pak zkouset komp ruzne vytezovat. Novou sandru sem este nezkousel, takze nevim co to je za test, jak o nem pises.
-
Citace:
Původně odeslal
-melda-
Myslím, že reálná šance na funkčnost tu je. Já svůj CPU momentálně v tom vedru provozuju na 2200 MHz při 1,050V - oba máme +/- podobné kousky.
Skusil som 6*334 pri 1.05V (real 0.99 az 1.01V) a facha to stabilne. Nejak som to ani necakal:-D
Dik za povzbudenie.
Takze dalsi krok budem laborovanie s RMClock.
PS: Tych 3.4 Ghz si dostal pri akom VCore?
-
taky mam momentalne jeden E4300 a vypadato ze mam podobny problem s nasobicem 9x. Nechapu cim to muze byt.
-
Ja sem kazdopadne ten problem s restartem nevyresil - mam zkratka pocitac co nejde restartovat :confused:
Myslim ze to neni pametma (zkousel sem zvlast ADATA i GEIL), overclockem (je schopne se to kousnout i na defaultu - OC ale pravdepodobnost neprovedeni restartu zvysuje), grafikou to taky neni ....
S Pentium D se nic podobneho nedelo, tj. jedinou vec kterou jsem vymenil bylo vicemene CPU. Dale se mi zda jako by to melo teplotni zavislost - par restartu po zapnuti PC se vetsinou povede, po nepovedem restartu (tj. komp visi na cerne obrazovce) musim nechat PC chvilku odpocinout aby najelo. Pochopil bych, ze se prehriva cipset nebo pameti, ale jak je mozne ze ten pocitac beha naprosto stabilne, bezne byva zapnutej i tyden v kuse.
-
RayeR: pokud budu mít čas, podívám se do dokumentace, jak PM/EIST funguje na Conroe vs. Yonah/Merom. Pokud se na Conroe přepíná jenom mezi nejnižším a nejvyšším statem, tak je správně, že nepřeskakuje postupně po násobiči. Mobilní procesory jsou schopné zvýšit takt na potřebný a na tom vydržet, tak se mi to s Conroe nechová a proto nechápu výsledky té Sandry (btw: pomalu jediný zajímavý test v celém balíku, jinak je to imho naprosto dementní soft, kterému trvá všechno dlouho, kouše se a ve finále ukáže nesmysly - ale nechápu, jak by se dobral k těmhle výsledkům, kdyby to nefungovalo).
-
Zkouseli jsme vice ks E4300, nejlepsi sel 9x380 = 3.43GHz na default V, ale jen BIOS, win vyzkousime az vecer. Ostatni vetsinou 9x 350-360, nektere dokonce jen 9x300 (vse jen bios, bez testu win, default V). Gigabyte DS3P.
Ve Win podle me pujde ten nej. kousek tak tak 320FSB.
-
ad PM > neviem ako sa to prepina v praxi, nikdy som to moc neskumal, ale akykolvek procak co ma EIST je mozne donutit pouzivat vsetky nasobice medzi najnizsim a najvyssim vratane vsetkych dostupnych krokov vCore ... nahodte si RM Clock a mozete laborovat ;)
-
Jo, to jako v TATu (nebo kde sem to zkousel), tak jdou normalne nastavit vsechny nasobice (6,7,8). Spiz otazka jak to vyuzivaji windows. Je mozny, ze sandra na to pouziva vlastni rizeni. no schvalne to zkusim, nasobic cist umim, tak jen udelam lehkej mod svyho softiku aby vypisoval/logoval.
EDIT:
Tak pokud si to chcete vyzkouset, tak tady sem dal udelatko:
http://www.volny.cz/xfer/4all/cpuidwt.zip
cte to nasobic 100x za sekundu (je mozno presmerovat do souboru),
ja sem za celou dobu ruznyho zatezovani zaznamenal pouze prechody 6x-8x.
-
tak si nahod RM Clock a mozes si este aj zvolit ako rychlo ci pomaly na zatazenie bude reagovat zmenou power state :)
-
Používám RMClock léta a i když je Dmitri fakt borec, tak pokud není potřeba další aplikace, jen líp ... Jinak ta situace v reálu neznamená žádný zvláštní problém, mě jen zajímá, jestli to stejně (ne)funguje všem.
-
Jde mi teda s E4300 8x380 = 3040MHz na default V (jede i 9x345, ale pameti maji malo a na 800+ mi ADATA ani za prd nechteji jet :( ), stabilni v prime. Jede to nekomu lepe na default V?
-
Citace:
Původně odeslal
comm
Jde mi teda s E4300 8x380 = 3040MHz na default V (jede i 9x345, ale pameti maji malo a na 800+ mi ADATA ani za prd nechteji jet :( ), stabilni v prime. Jede to nekomu lepe na default V?
Mne to ide v podstate podobne, presnejsie povedane jemne horsie.
Raz som skusal presne 3Ghz na na 1.31825V (bios) a po 2hodinach Ortosu a nejakeho hrania sa s programami sa mi to restartlo.
Presne 3GHz na 1.325V (bios) bolo OK.
Pre istotu mam v biose nastavene podla nalady 1.35 alebo 1.3475...
-
nemate tu nekdo zkusenosti s Geil DDR2 800 4 4 4 12/ 2.1? Mam je na E4300 s GB DS3 a kdyz je nastavim nad cca 820MHz, tak po restartu PC nenajede, a jen pipa a vypina se a zapina. Zkousel jsem zvedat napeti, i latence, ale nepomaha to. S kingstonama 750 4 4 4 12 / 1.9V to nedela. Netusite cim to muze byt?
Dalsi vec je ze pri nastaveni 8x375 nebo 9x333 PC jede stabilne, ale jen do vypnuti. Pak se OC schodi. Bios na desce je F10. Pri 2700 9x300 1.325V / DDR 800 CL 4 4 4 12 / 2.1V vse jede jak ma.
Bohuzel nemuzu zvedat voltaz u CPU, na te sestave je jen Box :-(
-
Citace:
Původně odeslal
Wiruz
nemate tu nekdo zkusenosti s Geil DDR2 800 4 4 4 12/ 2.1? Mam je na E4300 s GB DS3 a kdyz je nastavim nad cca 820MHz, tak po restartu PC nenajede, a jen pipa a vypina se a zapina. Zkousel jsem zvedat napeti, i latence, ale nepomaha to. S kingstonama 750 4 4 4 12 / 1.9V to nedela. Netusite cim to muze byt?
Dalsi vec je ze pri nastaveni 8x375 nebo 9x333 PC jede stabilne, ale jen do vypnuti. Pak se OC schodi. Bios na desce je F10. Pri 2700 9x300 1.325V / DDR 800 CL 4 4 4 12 / 2.1V vse jede jak ma.
Bohuzel nemuzu zvedat voltaz u CPU, na te sestave je jen Box :-(
Nieco podobne som riesil aj ja. 3 Ghz som nevedel dostat s nasobicom 9x, ale len 8x. Pritom delicka a casovanie pamati nasvedcovali tomu, ze by to malo fungovat.
Skus trochu zvolnit to casovanie. resp. nastavit horsie casovanie v kombinacii s vyssou frekvenciou pamati.
PS : A ten BOX si vymen minimalne za AC Freezra / CM hyper TX... ak mas vacsi budget , daju sa vybrat aj lepsie chladice...
-
Mam naprosto stejnej problem -zitra si budu pucovat ty Kingstony 750tky, ted mam ADATA 800 CL4 a GEIL 667 CL4, dela to z obouma. Tak dam vedet, jestli to je tim.
-
Citace:
Původně odeslal
Janikbanik
Nieco podobne som riesil aj ja. 3 Ghz som nevedel dostat s nasobicom 9x, ale len 8x. Pritom delicka a casovanie pamati nasvedcovali tomu, ze by to malo fungovat.
Skus trochu zvolnit to casovanie. resp. nastavit horsie casovanie v kombinacii s vyssou frekvenciou pamati.
PS : A ten BOX si vymen minimalne za AC Freezra / CM hyper TX... ak mas vacsi budget , daju sa vybrat aj lepsie chladice...
jo problem je ze na chladic nezbyl rozpocet, takze hold box,
co se tyka latenci, zkousel jsem 5 5 5 18 ale ani to nepomohlo, nasobicem jsem taky hybal, ale ani to mi nevyresilo, netusite nekdo jak stabilizovat nabihani PC, podobny problem mam i s DS4 kdy mi i pres rock stable cpu proste obcas PC nenabehne, vypinal jsem i EIST, ale to taky nepomaha :-(
-
Tak sem se zase nekam pohnul, doufam ze uz finalne :)
Vyzkousel sem EIST, 2GHz (6x335) pri 1.05V je stable, takze ted jedu 6/9x335 a maximalni spokojenost. Co se tyce restartu, dal se vetracek z pentia na cipset - a od odpoledne sem kompa uz tak 10x uspesne restartoval. I kdyz podle komentaru ostatnich, DS3ky by nemely mit problemy s prehrivanim, dost me zarazela brutalni teplota chladice NB (odhadem tak 80, nesla na nem ruka pridrzet ani na milisekundu :) )
-
Citace:
Původně odeslal
Caleb
Vyzkousel sem EIST, 2GHz (6x335) pri 1.05V je stable, takze ted jedu 6/9x335 a maximalni spokojenost. Co se tyce restartu, dal se vetracek z pentia na cipset - a od odpoledne sem kompa uz tak 10x uspesne restartoval. I kdyz podle komentaru ostatnich, DS3ky by nemely mit problemy s prehrivanim, dost me zarazela brutalni teplota chladice NB (odhadem tak 80, nesla na nem ruka pridrzet ani na milisekundu :) )
no s ofukovani chipsetu to taky zkusim, stane se mi totiz ze po restartu uz pc nenabehne, navic to je vetsinou po nejake zatezi, takze by to mohlo byt ono
-
Citace:
Původně odeslal
Caleb
Teplota nb je brutalni; pokud ho ofukuje box CPU chladic tak se to celkem da, ale po OC nebo s chladicem CPU, co fouka jinam nez smerem na chipset, tak to uz je potreba chlazeni vymenit (neni problem mit na chipsetu nejakych 80C)
-
Citace:
Původně odeslal
Caleb
I kdyz podle komentaru ostatnich, DS3ky by nemely mit problemy s prehrivanim, dost me zarazela brutalni teplota chladice NB (odhadem tak 80, nesla na nem ruka pridrzet ani na milisekundu :) )
Ten povodny chladic na DS3 je prilis osekana verzia.
Prislo mi, ze jedina kombinacia chladenia kde tento povodny pasiv bola vtedy, ked mi tam nanho fukal na 1500 rpm frciaci fan zo zalman 7700.
Teraz tam mam ten PC ekvivalent zalmanu nb-47 (PC-NB1) a fuka mi nanho 80 mm AC @ 1200 rpm nasmerovany tak, ze sa ujde nejaky ten pridavny prud vzduchu aj RAM-kam.
S restartami takto ani po zatazi problem rozhodne nemam a na NB ruku v pohode udrzim.
-
Citace:
Původně odeslal
Caleb
dost me zarazela brutalni teplota chladice NB (odhadem tak 80, nesla na nem ruka pridrzet ani na milisekundu :) )
Citace:
Původně odeslal
MV
Teplota nb je brutalni; pokud ho ofukuje box CPU chladic tak se to celkem da, ale po OC nebo s chladicem CPU, co fouka jinam nez smerem na chipset, tak to uz je potreba chlazeni vymenit (neni problem mit na chipsetu nejakych 80C)
Jen dotaz - má podobné problémy někdo i s deskou jiného výrobce než Gigabyte? Celkem mě to překvapuje, protože mám na nb také pouze malý pasiv, ale je pouze vlažný a teplotu jsem zatím výš než na 37C nevytlačil ...
Připadá mi to dost podobné jako např.:
Citace:
Původně odeslal PCT, test P35-DS4
Teploty této desky jsou pro mě vskutku trochu záhadou. Jak jsem řekl v testu obou desek MSI, vybavených tímto čipsetem, měly tyto obě pasivy sotva vlažné. V tomto případě jsou chladiče opravdu dost horké i bez přetaktování. Nejprve jsem si myslel že jsou nesmírně naddimenzované ale jsou asi k chlazení v podání Gigabyte potřeba.
-
Na Epox s i945 sem mel rozmerove stejnej chladic a rozhodne nebyl "vlaznej" :)
Co se tyce tech restartu, tak to skutecne bylo tim, vyresil to vetracek z 486 na minimalni otacky :rolleyes:
Zajimave je, ze s Pentium D se tak nedelo, asi svuj dil vinny nese vyssi FSB ktere ted provozuju (ale stale by melo byt normalni pro CPU s 1033FSB - tj. uchladitelne dle gigabyte). Kazdopadne zajimave je, ze i tak byl schopen komp bezet naprosto stabilne, jedine problemy mel pri bootu.
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
Jen dotaz - má podobné problémy někdo i s deskou jiného výrobce než Gigabyte? Celkem mě to překvapuje, protože mám na nb také pouze malý pasiv, ale je pouze vlažný a teplotu jsem zatím výš než na 37C nevytlačil ...
Připadá mi to dost podobné jako např.:
To ale jedes na default, ze? Bez OC se da chipset provozovat se stock chlazenim, u me ale na FSB 400 to uz opravdu bez lepsiho chlazeni nejde (nemluve jeste o tom, ze nekdo navic zvysuje voltaz northbridge)
-
Teď jedu na FSB322 a northbridge má do 35C, těch 37C jsem zaznamenal při FSB400. Vyšší voltáž vliv určitě má, ale na nic jí nepotřebuji, takže nevím, kolik bych měl teplotu potom. (pravda, díky "skvělým" reklamacím v CzC jedu už 3 týdny na nezpomalených fanech, ale to má vliv pokud ne žádný, tak zcela minimální)
-
Citace:
Původně odeslal
jan555
Teď jedu na FSB322 a northbridge má do 35C, těch 37C jsem zaznamenal při FSB400. Vyšší voltáž vliv určitě má, ale na nic jí nepotřebuji, takže nevím, kolik bych měl teplotu potom. (pravda, díky "skvělým" reklamacím v CzC jedu už 3 týdny na nezpomalených fanech, ale to má vliv pokud ne žádný, tak zcela minimální)
Tak to je ale divné. Mám tu samou desku jako ty, ale teplota northbridge je při otevřené skříni 45C a při zavřené 51C při FSB 300 a snížené voltáži.
Opravdu ti neofukuje NB fan CPU?
-
Ne, v casu mám aktuálně dvě nezpomalené Noctuy (jedna exhaust, druhá na Ninjovi po směru exhaustu) a Sesonica na min. otáčky. Stejné desky, tak v čem může být rozdíl? (pasiv na nb jsem nesundaval/nepřepastoval)
Pokud budu mít někdy zpátky panel :mad: , tak schválně zkusím změřit teplotu pasivu, sice to nebude asi extra přesné, ale pro zajímavost ...
-
takze me problemy s obcasnym nezapnutim nebo nestabilnim resetem byly zpusobeny nejspise pametma a EISTEM. Po vypniti EISTU a nastaveni pameti pouze na 800 CL 5 5 5 15 / 1.8V se to stabilizovalo. Vysledny stabilni takt E4300 na DS3 s boxem byl cca 8x375 / default vcore. Vzhledem k vysokym teplotam s boxem ale provozovano na 9x300.
I tak by me zajimalo jestli tu nekdo mate na DS3 geily 800 CL4 4 4 12 / 2.1V.
-
Citace:
Původně odeslal
Wiruz
takze me problemy s obcasnym nezapnutim nebo nestabilnim resetem byly zpusobeny nejspise pametma a EISTEM. Po vypniti EISTU a nastaveni pameti pouze na 800 CL 5 5 5 15 / 1.8V se to stabilizovalo. Vysledny stabilni takt E4300 na DS3 s boxem byl cca 8x375 / default vcore. Vzhledem k vysokym teplotam s boxem ale provozovano na 9x300.
I tak by me zajimalo jestli tu nekdo mate na DS3 geily 800 CL4 4 4 12 / 2.1V.
Mám je na DS4 a DQ6 - to je Ti asi k prdu, co?
-
S Geilama je to pro me zahada...kamos ma DS4 rev 2.0 a fici(s tema 3 3 3 8 667mhz cca 1000mhz 5 5 5 ?) a klid...ja mel ty stejny a same problemy...na DS4 rev 3.3.. i jiny Geily 800mhz 4 4 4 12 problemy..modry smrti..memtest chyby..PI chyby...Orthos chyby..reklamace uspesna(u nich tez chyby) i kdyz tvrdili ze v Geilu(CR?Taiwan?) zadnej problem..
-
no ono je taky fakt ze ten pametovej radic od intelu je takovej celej divnej, to zase nforce ma vymakany, ale i tak bych si ji zatim na Core2 nedal